[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
A többiek mind kaptak könnyítést, felmentést alóla, hogy megszavazzák. Egyébként meg ellenőrizni sem lehet, hogy betartják-e majd. Ennyit ért, hogy a lengyelek is ellenezték még tegnap...
Velünk viszont nem egyeztettek nyilván, hogy ismét szembe lehessen állítani Mo-t mindenki mással.
Lehessen majd erre is hivatkozni, hogy miért tartják vissza a pénzt. A nyugati sajtó pedig
ismét kiemelhesse, hogy "már megint ezek a rohadt magyarok".
Mondjuk a "magyar" kormányt ismerve az se lepne meg ha egyszerűen csak az orosz érdekeket akarták volna képviselni.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
517
1 892
93
két álláspont van forgalomban
az egyik (ukrán) szerint ahogy az ukrán sereg fogy pont ugyanúgy fogy az orosz is
az orosz álláspont szerint ők felállítottak ott donbaszban egy húsdarálót, és amíg az ukránok hajlandóak ezerkilométeres utánpótlási vonalakon keresztül nagy erőfeszítéseket tenni hogy abba begyalogoljanak önként, addig az ott jóisvanúgy
ha meg már nem hajlandóak begyalogolni akkor előrébb tolják a húsdarálót tíz kilométerrel és akkor az ukránok küldik megint az anyagot
próbálták ők azt hogy ők mennek be ukrajna közepére (ott voltak kijevnél), de ott nekik volt sok munkájuk és veszteségük a húsdaráló üzemeltetésével
így kényelmesebb...
Aha! Most már értem! Ez nem hangzik rosszul!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 916
113

Küszöbön a donbasszi áttörés​


Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború július 25-i eseményeiről.​


Az ukrán haderő a Kurszki területen fekvő Alekszejevka település ellen indított tüzérségi támadást, az incidensben nem sérült meg senki. Válaszul az orosz alakulatok a Szumi területen fekvő Jasztrebnoje, Vlagyimirovka és Grabovszkoje környéki ukrán állásokra mértek tüzérségi csapást.

▪️ Harkov térségében több orosz tüzérségi csapás érte az ukrán haderő állásait. A Csugujev melletti Baskirovkában a területvédelmi erők elszállásolására szolgáló helyi Tisztek Háza elnevezésű épület kapott találatot, míg Harkovtól északra, Borscsovaja településen az orosz különleges erők hajtottak végre rajtaütést az ukrán pozíciókon. Utóbbi esetben több ukrán katona életét vesztette.

▪️ Az orosz rakétacsapások ellenére Mirgorod katonai repülőtere tovább üzemel, legalább három Szu-24 és Szu-25 vadászgép hajt végre napi szinten bevetéseket a bázisról.

▪️ A legnagyobb intenzitású harcok a Szoledar melletti Pokrovszkoje település térségében zajlanak. A déli rész elfoglalása után a Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai tovább folytatják az északi ukrán ellenállás felszámolását. Pokrovszkojétól északra Bahmutszkoje település is ostrom alatt áll, amelynek elfoglalásával megnyílhat az út Szoledar felé.

▪️ A korábbi jelentésekkel ellentétben az uglegorszki hőerőmű egyelőre még ukrán ellenőrzés alatt áll. Helyi beszámolók szerint viszont az ukrán parancsnokság a visszavonulás során magára hagyta védekező csapatokat. Amennyiben sikerül Uglegorszk elfoglalása, úgy az energodari atomerőművel és a zaporozsjei hőerőművel együtt Ukrajna három legnagyobb teljesítményű erőműve lesz orosz kézben.

▪️ A szövetséges orosz-donyecki csapatok bevonultak az Uglegorszk melletti Novoluganszkojéba. A megmaradt ukrán ellenállás felszámolása folyamatban van, ám az offenzívát nehezítik az elaknásított főbb útvonalak.

▪️ A donyecki agglomeráció elleni ukrán tüzérségi belövések részeként találat érte Gorlovka és Jegorovka településeket. Az incidensben több helyi civil is életét vesztette.

▪️ Az ukrán parancsnokság folytatja a csapatösszevonást a Krivoj Rog-Nyikolajev vonal mentén. Jelenleg Oszokorovka térségében a 60. önálló gyalogsági dandár személyi és technikai állományának feltöltése zajlik.

▪️ A későbbi herszoni ellentámadás előkészítéseként az ukrán haderő folyamatos tüzérségi tűz alatt tartja az érintkezési vonal mentén fekvő orosz pozíciókat. Válaszul Moszkva a Nyikopol és Marganyec környéki ukrán állásokra mér csapást.

▪️ A nap folyamán Kijev térségére mért rakétacsapást az orosz haderő.

 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Itt a kripto banyászat miatt valszeg asicról lehet szó, ami bonyolultságában jócskán elmarad egy okosteló procitól, de a nagyobb probléma, hogy a technológia ugyanúgy DUV, ami EUV hez képest sokszoroszára növeli a chipek gyártási és tervezési költségeit ilyen alacsony nanométeren.

Azért meg kell hagyni, szep teljesítmény, de a tech gap továbbra is megvan.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 565
80 940
113
A többiek mind kaptak könnyítést, felmentést alóla, hogy megszavazzák. Egyébként meg ellenőrizni sem lehet, hogy betartják-e majd. Ennyit ért, hogy a lengyelek is ellenezték még tegnap...
Velünk viszont nem egyeztettek nyilván, hogy ismét szembe lehessen állítani Mo-t mindenki mással.
Lehessen majd erre is hivatkozni, hogy miért tartják vissza a pénzt. A nyugati sajtó pedig
ismét kiemelhesse, hogy "már megint ezek a rohadt magyarok".
Majd amikor a sajátjaik decemberben fellógatják őket, elmorzsolok egy könnycseppet egy Z, mint Zrínyi bor mellett ...

Más. Kijev-Szeveromorszk kb 2800 km ... :) Utóbbi Norvégia mellett. :) Ukrajna közelében ... :D Mintha a romulán topicot olvasnám, akkora hülyeségeket ír az index! :D
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 994
93
Hát ez kabaré, hamarabb kint volt az eredmény a sajtóban mint ahogy a szavazás megvolt :D
Lehet írni a forgatókönyveket, az "Európai tanú" címmel.
Az Eu az egyetlen gazdasági hatalom, amely töketlen ahhoz hogy kifelé erőt projektáljon és így behúzzon valami hasznot. Ezért a saját húsába mar, és bent keresi az ellenséget, saját magát emészti fel. Eszköze a megfélemlítés, szerződésszegés, bírságolás.
Most meg akarja mutatni hogy Ukrajna majd más lesz, ott végre oda teszi magát - lásd Sholtz beszédét. De nem tud kilépni az árnyékából, egy szivárványszín papírba csomagolt hígf*s.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 848
113
Elfogadom dudi véleményét, hogy szerinte sok esély van erre, de elmondom miért tamáskodom ezzel kapcsolatban ugyanis ezek a Himarsok a lehető legkevesebb időt töltik az indítási területen amint kitáraztak azonnal visszavonulnak és az indítási terület megközelítését (és magát az indítási területet) is úgy tervezik meg, hogy a lehető legkevesebb civil kontaktra kerüljön sor, ráadásul mint irtam, az ukránok teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy az orosz SF erők vadásznak az ukrán Himars inditókra, hiszen maguk az oroszok közölték, hogy egy 200 fős a külömböző orosz SF egységekből összeállított katonákból álló különítménnyel akarják levadászni az ukrán Himarsokat.
Valahol alszanak a kezelők. Valahol karbantartják őket. Valahol újratöltik őket. A HIMARS-ok sem 0-24-ben mozognak megállás nélkül.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
Nem értem. Ha egy lőszerraktárra 70 km-ről kilőnek az ukránok 8-10 SMERCH rakétát+TOCHKA-t hogy 1-2 HIMAR rakétának túlterheljék a légvédelmet, akkor a HIMARS szállítás előtt miért nem csinálták? 1-2 tocska is lerendez egy lőszerraktárat, üzemanyagdepót, 100 m CEP közel 500 kg-os nagy robbanóerejű töltettel csak elég lenne.
a lényeg a kordináták átadása amit a a musk féle műholdas internet és radarhálózat szolgáltat, közvetlen a számitógépbe.
o_O
Azzal tisztában vagy hogy az eddig átadott "Javelin" készlet pótlása optimális ( Nincs.) körülmények között 3-5 év, az US saját predesztinációja szerint?
"Stinger", "NLAW", "AT4CS", stb....Szerinted vetik a magot, aztán betakarítják őket mint a tarhonyát?
És olyan eszközökről beszélünk amiknek a revers-enginering-je pörög 5 hónapja Moszkvától kezdve, Teheránon át, Peking-ig?
tTegyük hozzá a gyártása leállt. a gyártást ha elindul 1-2 év és nem a már meglévő tipust fogják gyártani. Új nincs tervezve hisz megrendelés sem volt rá. vagyis az USA készlet fele elment. potlásra meg még rendelés de termék sincs
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 313
16 105
113
Kettőnk közzül aki kezd meghibbani az nagy valószínüséggel te vagy , mivel erre a hozzászólásomra..


Sniper hozzászólásán keresztül a következő hozzászólásaiddal örvendeztettél meg bennünket....




Úgyhogy , szerintem jobban jársz, hogy mielőtt püfölni kezded a billentyűzetet, előtte el olvasod és értelmezed a hozzászólásomat.
Reménytelen. Azt akarod itt eladni,hogy az oroszok nem tudják levadászni őket. Feleslegesen erőlködsz,mert a Wilsoni bűbáj nem kelendő.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113

Küszöbön a donbasszi áttörés​


Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború július 25-i eseményeiről.​


Az ukrán haderő a Kurszki területen fekvő Alekszejevka település ellen indított tüzérségi támadást, az incidensben nem sérült meg senki. Válaszul az orosz alakulatok a Szumi területen fekvő Jasztrebnoje, Vlagyimirovka és Grabovszkoje környéki ukrán állásokra mértek tüzérségi csapást.

▪️ Harkov térségében több orosz tüzérségi csapás érte az ukrán haderő állásait. A Csugujev melletti Baskirovkában a területvédelmi erők elszállásolására szolgáló helyi Tisztek Háza elnevezésű épület kapott találatot, míg Harkovtól északra, Borscsovaja településen az orosz különleges erők hajtottak végre rajtaütést az ukrán pozíciókon. Utóbbi esetben több ukrán katona életét vesztette.

▪️ Az orosz rakétacsapások ellenére Mirgorod katonai repülőtere tovább üzemel, legalább három Szu-24 és Szu-25 vadászgép hajt végre napi szinten bevetéseket a bázisról.

▪️ A legnagyobb intenzitású harcok a Szoledar melletti Pokrovszkoje település térségében zajlanak. A déli rész elfoglalása után a Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai tovább folytatják az északi ukrán ellenállás felszámolását. Pokrovszkojétól északra Bahmutszkoje település is ostrom alatt áll, amelynek elfoglalásával megnyílhat az út Szoledar felé.

▪️ A korábbi jelentésekkel ellentétben az uglegorszki hőerőmű egyelőre még ukrán ellenőrzés alatt áll. Helyi beszámolók szerint viszont az ukrán parancsnokság a visszavonulás során magára hagyta védekező csapatokat. Amennyiben sikerül Uglegorszk elfoglalása, úgy az energodari atomerőművel és a zaporozsjei hőerőművel együtt Ukrajna három legnagyobb teljesítményű erőműve lesz orosz kézben.

▪️ A szövetséges orosz-donyecki csapatok bevonultak az Uglegorszk melletti Novoluganszkojéba. A megmaradt ukrán ellenállás felszámolása folyamatban van, ám az offenzívát nehezítik az elaknásított főbb útvonalak.

▪️ A donyecki agglomeráció elleni ukrán tüzérségi belövések részeként találat érte Gorlovka és Jegorovka településeket. Az incidensben több helyi civil is életét vesztette.

▪️ Az ukrán parancsnokság folytatja a csapatösszevonást a Krivoj Rog-Nyikolajev vonal mentén. Jelenleg Oszokorovka térségében a 60. önálló gyalogsági dandár személyi és technikai állományának feltöltése zajlik.

▪️ A későbbi herszoni ellentámadás előkészítéseként az ukrán haderő folyamatos tüzérségi tűz alatt tartja az érintkezési vonal mentén fekvő orosz pozíciókat. Válaszul Moszkva a Nyikopol és Marganyec környéki ukrán állásokra mér csapást.

▪️ A nap folyamán Kijev térségére mért rakétacsapást az orosz haderő.

Milyen áttörés? Hogyan?

Eddig Liszicsanszk után vártátok az ukrán hadsereg összeomlását és lassan egy hónapja nem haladt semmit az orosz invázió. Az orosz hadsereg kimerült, főleg emberanyag tekintetében. Az ukránok létszámfőlénye még most is stabil. A HIMARS-ok miatt az oroszok sehol sem érezhetik magukat biztonságban és folyamatosan támadják a logisztikájukat. A helyzet valójában most kiegyenlítettebb mint egy hónapja volt.

Itt nem lesz áttörés. Ha elfoglalnak egy kisvárost, akkor ott a következő. Azt se lesz könnyebb elfoglalni. Az erőviszonyok változását elnézve még nehezebb is lesz.

Szerk.: A HIMARS miatt eleve át kell szervezni az orosz logisztikát és korábban kell teherautókra pakolni, majd pedig hosszabb távon kell teherautókkal szállítani. Ehhez több teherautó is kéne, de nincs. A vasút nem biztonságos a HIMARS hatótávjában.
Igazából az EU vezetőktől is csak annyit várnék, hogy az EU érdekeit képviseljék, de ez egyelőre hiú ábrándnak tűnik.
Az EU érdeke az hogy megszüntessük az orosz gázfüggőséget és többé ne tudja egy terrorállam befolyásolni az európai politikát. Valójában ezt a folyamatot most az oroszok csak felgyorsították, hosszabb távon ezzel messze ők fognak többet veszíteni. Az oroszoknak nincs B tervük az EU-s piac helyett.

A másik meg hogy a hadszíntéren semmit se fog érni a gáz elzárása, mert az igazán fontos fegyverszállítók az USA, a britek és a lengyelek nem függnek az orosz gáztól.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Milyen áttörés? Hogyan?

Eddig Liszicsanszk után vártátok az ukrán hadsereg összeomlását és lassan egy hónapja nem haladt semmit az orosz invázió. Az orosz hadsereg kimerült, főleg emberanyag tekintetében. Az ukránok létszámfőlénye még most is stabil. A HIMARS-ok miatt az oroszok sehol sem érezhetik magukat biztonságban és folyamatosan támadják a logisztikájukat. A helyzet valójában most kiegyenlítettebb mint egy hónapja volt.

Itt nem lesz áttörés. Ha elfoglalnak egy kisvárost, akkor ott a következő. Azt se lesz könnyebb elfoglalni. Az erőviszonyok változását elnézve még nehezebb is lesz.

Az EU érdeke az hogy megszüntessük az orosz gázfüggőséget és többé ne tudja egy terrorállam befolyásolni az európai politikát. Valójában ezt a folyamatot most az oroszok csak felgyorsították, hosszabb távon ezzel messze ők fognak többet veszíteni. Az oroszoknak nincs B tervük az EU-s piac helyett.

A másik meg hogy a hadszíntéren semmit se fog érni a gáz elzárása, mert az igazán fontos fegyverszállítók az USA, a britek és a lengyelek nem függnek az orosz gáztól.
Zúzós lesz a felébredés, attól félek.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 962
113
Újabb erőmű orosz kézen (3600MW, semmiség):

iBRZDW3.jpg



Ukránok egyből áram eladásáról beszélnek EU felé :D



Európai értékek, ez is biztosítani fogja a külföldi tőkét, hogy náluk fektessék be:


Zselés eladta az ukrán termőföldet USA-nak, ezért a nagy erőlködés:
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 479
14 757
113
Az ISS elhagyásáról szóló hírek folyománya......
Kíváncsian várom - bár egy újabb eszkalációs szint lenne -, ha Elon Musk starlinkjei véletlenül törmelékfelhővel ütközvén megsemmisülnének. Vagy néhány, Ukrajna felett áthaladó kémholdat érné ugyanez a baleset. Rögtön megszűnne Ukrajna felderítő és detektációs kapacitása 70%-a. Maradna a Krímtől délre repkedő Global Hawk és Rivet Joint gépek és a román partoknál repkedő AWACS... Meg amiről nem tudunk.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113

„A döntés megszületett”: Oroszország elhagyja az ISS-t​


A Roszkozmosz új vezetője, Jurij Boriszov ( aki Dmitrij Rogozint váltotta ebben a posztban) elmondta, hogy Oroszország úgy döntött, hogy 2024 után elhagyja az ISS-t.

„Minden kötelezettségünknek eleget teszünk partnereink felé, de a döntés (a Nemzetközi Űrállomásról való távozás mellett) 2024 után megszületett. Azt hiszem, ekkorra elkezdjük kialakítani az orosz orbitális állomást” – mondta Boriszov Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott találkozóján.


Источник: https://rusvesna.su/news/1658834198
Fura lesz, személyzet nélkül látni azt a szépséget.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Erre a fenyegetettségre például az Izraeli Iron dome rendszer alkalmas!Annak is elég drága egy elfogó rakétája nem véletlenül "csak"azokra a célpontokra lőnek vele amik közvetlen veszélyt jelentenek.S400-at nem erre fejlesztették ki meg drága is lenne sorozatvető rakétákat lőjenek le vele.Nem tudom van-e az Oroszoknak kifejezetten erre alkalmas légvédelmi rendszerük.
Egy C-ROM nem erre való egyébként?
Pl. Tunguska?