[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 976
41 385
113
Tegnapi összefoglaló.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe július 26-án este​

Diana Uljanova ma 00:45-kor


Az elmúlt nap aktuális adatai
Szláv irányban Jakovlevka és Belogorovka közelében heves harcok dúlnak. Soledar keleti peremén az ellenség még mindig komoly ellenállást tanúsít. Csaták zajlanak az Ivano-Daryevka és a Szeverszk-Serebrjanka úton is.
Artemovszkij (Bakhmutovsky) irányban a Wagner PMC harcosai elfoglalták az Uglegorsk TPP területét, amelyet a fegyveresek két hónapig tartottak. Ezenkívül az orosz hadsereg kiűzte az ellenséget Novoluganszkoje és Pokrovszkoje városából, hatékonyan kiszabadítva az egész szvetlodari ívet.
Déli irányban a szövetséges erők teljesen megtisztították a két éve elfoglalt Belogorovkát az ukrán fegyveres erőktől. Andreevkáért folytatódik a harc.

A határ mentén : Az ukrán csatornák videót terjesztettek arról a pillanatról, amikor a Switchblade UAV elérte a Troebortnoe ellenőrzőpontot, amely a Brjanszk régió határán, a Szevszkij körzetben található. A támadás következtében megsérült három moldovai lakos – egyikük a helyszínen meghalt.
Terrortámadás. Zaporozsjében egy ukrán öngyilkos merénylő robbant fel magát egy TM62-es harckocsiaknán, miközben egy orosz ellenőrzőponton ellenőrizte az iratokat. A robbanás következtében a terrorista meghalt, a nemzetőrség alkalmazottai nem sérültek meg.
"Érkezések" . Donyeck Ukrajna általi ágyúzása nem szűnik meg . Tegnap este az ukrán fegyveres erők a város öt kerületét támadták meg. Alcsevszkbe és Hersonba is érkeztek.
Az Orosz Légierő rakétacsapásait fegyver- és lőszerraktárban hajtották végre Odesszában, Nyikolajevben, Zaporozsjében és Bahmutban (Artemovszk). Ennek eredményeként az Ukrán Fegyveres Erők 28. különálló gépesített dandárának a dandárparancsnok által vezetett parancsnoksága Nikolaev irányban megsemmisült.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 177
5 018
113
Elfogadom dudi véleményét, hogy szerinte sok esély van erre, de elmondom miért tamáskodom ezzel kapcsolatban ugyanis ezek a Himarsok a lehető legkevesebb időt töltik az indítási területen amint kitáraztak azonnal visszavonulnak és az indítási terület megközelítését (és magát az indítási területet) is úgy tervezik meg, hogy a lehető legkevesebb civil kontaktra kerüljön sor, ráadásul mint irtam, az ukránok teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy az orosz SF erők vadásznak az ukrán Himars inditókra, hiszen maguk az oroszok közölték, hogy egy 200 fős a külömböző orosz SF egységekből összeállított katonákból álló különítménnyel akarják levadászni az ukrán Himarsokat.
Mondjuk ez önmagában vicces hogy az oroszok bejelentik hogy SF erőket küldenek valahova. Sokkal inkább azt hiszem hogy ezzel azt érik el hogy az ukránok egy csomó erőt arra használnak hogy védjék a HIMARS-okat. Ezzel pedig sokkal észrevehetőbbek lesznek illetve az orosz SF erőket kereső ukrán erők addig se a fronton vannak.

PYSOPS a gyakorlatban
 
W

Wilson

Guest
Mondjuk ez önmagában vicces hogy az oroszok bejelentik hogy SF erőket küldenek valahova. Sokkal inkább azt hiszem hogy ezzel azt érik el hogy az ukránok egy csomó erőt arra használnak hogy védjék a HIMARS-okat. Ezzel pedig sokkal észrevehetőbbek lesznek illetve az orosz SF erőket kereső ukrán erők addig se a fronton vannak.

PYSOPS a gyakorlatban
Igen ez is egy vetülete lehet a dolognak, meg az is, hogy ha az ukri SF erők Oroszország területén "kalandoznak" akkor valószínüleg az orosz SF alakulatok sem ültek ölbe tett kézzel és malmoztak hanem már a háború kezdete óta Donbaszban és a déli fronton az ukrán haderő hátországában tevékenykedtek, és már a Himars indítók megjelenése óta vadásznak rájuk.És ez az orosz bejelentés csak a már több hete tartó Himars indítókra történő vadászatot ismeri el.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 936
48 699
113
Lehet én vagyok vak, de szerintem ez nagyon is valódi, főleg mivel az elmúlt hetekben rendszeresen voltak fotók is a temetésekről (+nem csak 1 ilyen temető van az országban).
Nem CG. Minden a helyén van, a tükröződések (a márványlapokon is!), a zászlók közti variancia, minden.
A színek azért ilyen mosottak, mert egy modern telefon alapból HDR-ben csinál videót (nincsenek kiégett/tökfekete részek).
Árnyékok meg azért nincsenek, mert valószínűleg dél körül készült a videó (ilyenkor a legkisebbek amúgy is), illetve felhős az ég - szórt a fény, ilyenkor az árnyékok egyáltalán nem úgy néznek ki, mint amire számít az ember.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Őrült, halott ukrán katona levágott fejjel és kezekkel... ez volt az a jelenet, amely üdvözölte az orosz katonákat.

Csak találgatni tudunk... talán egy dezertőr?
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Nem semmisült meg a híd:

Artemovszkból kivonulnak:

És parancsra teleaknázzáka külvárost:

‼️Az ukrajnai helyzet elemzése az ellenség részéről Kulcs az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézetének megállapításaiból: ▪▪️A felszabadított területek vezetése gyorsított ütemtervet jelent be az ukrán területek felszabadítására, hogy összehangolják a megszállt területek Orosz Föderációhoz való csatolásának előkészítésére irányuló erőfeszítéseket. ▪️Az orosz erők szélsőséges állásokat foglaltak el Bakhmut északkeleti részén, és folytatják a harcokat Bakhmut keleti és déli részén. ▪️Az orosz erők támadást indítottak Izyumtól északnyugatra, valószínűleg azért, hogy biztosítsák az orosz hátországot az Izyum-Slaviansk vonalon. ▪️Az orosz erők Donyecktől délnyugatra, a Zaporizzsjai terület határának közelében támadásokat hajtottak végre. ▪️Az orosz erők a megszállt vonalak védelmére összpontosítottak, és szárazföldi támadást hajtottak végre a Herszon régió északnyugati részén. ▪️A Kreml továbbra is önkéntes zászlóaljakat állít fel ukrajnai bevetésre. Amerikai elemzők szégyenkezve számoltak be arról, hogy a szövetséges erők elfoglalták a jelentős uglegorszki hőerőművet.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 001
82 996
113
Őrült, halott ukrán katona levágott fejjel és kezekkel... ez volt az a jelenet, amely üdvözölte az orosz katonákat.

Csak találgatni tudunk... talán egy dezertőr?
A lakosság intézte el?
 
W

Wilson

Guest
Lőtték a hidat az ukránok, de dolgozott az orosz PVO is . Ezzel a képpel ,amin Mariopul hídja látható hülyítik az embereket. Reggel majd látható lesz mit okoztak a göthösök lövései.

Wjl-8iyKNkQ.jpg

Az oroszok elismerték, hogy a hersoni híd megsérült és lezárták az Ukrán fegyveres erők támadása után.​

2022. JÚLIUS 27., SZERDA, 8:06

a5e091b-stremousov-kirill--screenshot-.jpg

KYRYLO STREMOUSOV , KÉPERNYŐKÉP

Kirillo Stremouszov, a megszállók hadnagya elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők éjszakai támadása után megsérült a hersoni Dnyipron átívelő Antoniv-híd.

Forrás: TASS

Részletek : Stremousov, aki "a Herszon régió katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetőjének" nevezi magát, arról számolt be, hogy a hersoni Antoniv híd forgalmát a fegyveres erők támadása után lezárták.

Korábban az éjszaka folyamán Stremousiv videoüzenetben kijelentette, hogy egy újabb kísérlet a Dnyipron átívelő Antoniv-híd kilövésére Hersonban nem vezetett a híd tönkretételéhez.

Az Orosz Föderáció munkatársa azt is közölte, hogy az ukrán fegyveres erők kísérletet tettek egy vasúti híd megsemmisítésére a Herszon régióban.

Ezt előzte meg: Július 27-én éjszaka az Antonivszkij híd elleni támadásokról és az orosz légvédelmi rendszerek működéséről szóló tudósítások és videók keringtek a nyilvánosság előtt. A támadásokról és azok következményeiről nem volt megbízható információ.

Korábban az Antoniv híd már ukrán támadásokat "szenvedett el" és megsérült.

Ez a híd kulcsfontosságú az orosz megszállók katonai személyzettel és katonai felszereléssel való ellátásában a megszállt Krímtől Herszonig.

 
W

Wilson

Guest
Sztrelkov 07.26-i helyzetértékelése...


Sztrelkov Igor Ivanovics

július 26., 13:22


A fronton kialakult helyzetről

Harkivi Front - pozícióharcok és helyi harcok.
Izyum front (Szlavjanszk irányába) - ugyanez.

Szeverszk-Szoldar-Bakhmut (Artjomovszk) front - helyi harcok, csapataink taktikai (helyenként) jelentéktelen előrenyomulásával.

Szeverszk és a környező magaslatok még mindig ellenséges kézben vannak. Közvetlenül Szoledar és Bakhmut külterületére a mi csapataink sem jutottak még el. E front déli végén az ellenséget továbbra is lassan kiszorítják az uglegorszki hőerőmű és Novoluganszkoje falu melletti párkányról. Tegnap estig mindkét pont felett még nem sikerült teljes ellenőrzést kialakítani, annak ellenére, hogy további hosszú ideig való megtartásuk az ellenség számára nehézségekbe ütközik, és a közeljövőben kénytelen lesz feladni őket.

Ami azt illeti, a megadott területen lassú elmozdulás tapasztalható (főként az Orosz Föderáció fegyveres erőinek jelentős tüzérségi fölénye miatt ebben az irányban) az AFU egységeinek a fent említett vonal mentén elhelyezkedő második fő védelmi vonal helyiségeiből. Az előrenyomulás üteme lehetetlenné teszi annak reményét, hogy - az erőfeszítések fokozása nélkül - nem csak augusztus végére, hanem szeptember végére is el lehet érni a KNDK határait.

A Horlivkától Donyeck déli csücskéig tartó front változatlan. Pozíciós harcok, tüzérségi és rakétacsapások cseréje. Ma kora reggel az ukrán fegyveres erők újabb rakéta- és tüzérségi csapást mértek Donyeckre, megsemmisítve egy olajraktár célpontjait.

Zaporizzsjai front - harci helyzet. Az ellenség szondázza védelmi állásainkat Volnovakha, Polohy irányában. Ez a terület nem kizárt, mint az AFU kiegészítő támadási iránya.

Herson Front. A Krivij Rih-től délkeletre és délre lévő állásaink elleni sikertelen támadások után az AFU folytatja erőinek növelését az AFU jobb parti hídfőjének teljes frontján. Jelenleg naponta heves tüzérségi ágyúzás éri csapataink elülső és hátsó állásait, valamint légitámadási kísérletek zajlanak. Lőszerraktárakat, légvédelmi állásokat, szállítási és ellátási létesítményeket támadnak. Csapataink aktívan reagálnak, és igyekeznek megzavarni az ellenséges csapásmérő csoportok koncentrációját.

Hamarosan ellenséges offenzíva várható Krivoj Rog - Beriszlav - irányában (feltételes vonal), a Novaja Kakhovka melletti gáthoz való hozzáféréssel; északnyugati és északkeleti irányból közvetlenül Herszon felé. Lehetséges kísérlet hídfőállásunk feldarabolásának megkísérlése az Ingulets folyó átkelésével az állásaink közepén.

Általános pontok: Az AFU továbbra is fokozza a rakéta támadásokat a Donbassz, Herszon és Zaporizzsja régiókban az orosz erők hátországában lévő hátsó szállítási csomópontokra, légvédelmi állásokra és tüzérségre, különös figyelmet fordítva a Dnyeper kulcsfontosságú hídjaira (összesen kettő van belőlük), abban a reményben, hogy hatástalanítani tudják azokat. Az orosz légierő jelentősen fokozta az AFU célpontjai elleni légicsapásait a front déli szakaszán. Az orosz tüzérség jelentősen javította az előretolt egységeink támogatását. Rakétatámadások a déli frontvonal zónájában lévő létesítmények ellen - szintén jelentősen fokozódtak.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
685
2 715
93