[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Scott Ritter nyugalmazott amerikai hírszerző tiszt, volt iraki ENSZ-fegyverellenőr kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök politikai karrierje a végéhez közeledik. Ritter szerint Zelenszkij vagy elhagyja Ukrajnát, vagy olyan honfitársak kezében hal meg, akik már nem bíznak benne. Egy amerikai katonai elemző azt jósolja, hogy a közeljövőben államcsíny történhet Kijevben, és ebben az esetben az ukrán elnököt eltávolítják posztjáról.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
⚡️⚡️Ukrán katonai elemzők szerint Oroszország készen áll Zaporozsje megtámadására a következő napokban
Oleg Zsdanov ukrán szakértő szerint Oroszország akár 20 BTG-t is összegyűjtött Zaporozsje irányában. Ugyanakkor – mint az elemző hangsúlyozta – a csapatok jelentős része az Orosz Föderáció Fegyveres Erők Légideszant Erőinek erői, támadó, nem védekező jellegű csapatok. Az elemző azt is hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg nem frontálisan rohamozza meg Zaporozsjét, hanem hátulról érkezik Nikopol város felől. Így a város teljes ostrom alá kerül, ami a terv szerint roham nélkül a város megadásához vezet – zárta gondolatait a szakember.
Arestovich ugyanezt a verziót hangoztatta, azonban a rá jellemző módon kijelentette, hogy nem lát veszélyt Zaporozsje számára.
 

GalagonyaHun

Active Member
2019. január 7.
20
140
28
Ukránok orosz BMP-2t zsákmányoltak

Szentpéterváron az orosz haditengerészeti központ előtt felirat lett kifeszítve:
"Tengerész!, az ellenség a Kremlben van, nem Ukrajnában."

Georgiai légiósok Ukrajnában harcolnak az orosz megszállók ellen
Sokat, sőt szinte mindent olvasok itt a fórumon az ukrán témában. Néha 2-5 oldal lemaradásban vagyok, de szorgalmasan olvasom amit írtok. Próbálok mindent úgy a helyére tenni, ahogy ezt egy magyar embernek kell. Vannak olyanok akivel teljesen egyetértek, másokkal nem annyira. Sajnos mindíg szembejön velem az, hogy emberek halálával-szenvedésével érzéketlenek, szinte Pfenjani állami tv stílusát egyféle szexuális aberáltság szintjéig elmenve kommentálnak dogokat. Az ilyen- és hasonló posztoktól tartózkodjon minden magyar és külföldi hozzászóló.,,Akinek nem inge, ne vegye magára"
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 229
37 033
113

Az orosz fegyveres erők megsemmisítettek egy arzenált 45 000 tonna lőszerrel, amelyet a NATO-országok szállítottak Kijevnek​

 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
592
4 523
93

Az orosz fegyveres erők megsemmisítettek egy arzenált 45 000 tonna lőszerrel, amelyet a NATO-országok szállítottak Kijevnek​

Ez úgy hülyeség, ahogy van. az felérne 3 db hirosimaival... az csak 15 000 tonna tnt-nek felet meg. Arányaiban is faszság.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and PPP

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 315
2 701
113

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113

Daniel Davis volt amerikai alezredes szerint több csodára is szüksége volna az ukránoknak a győzelemhez Hersonban​


Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kudarcot vallanak a Herson elleni támadás esetén . Az amerikai hadsereg korábbi alezredese, Daniel Davis egy 1945 oldalon megjelent cikkben fejtette ki véleményét. A cikkben részletesen idézi a nyugati média szemvényvesztő híreit amik köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

„Őszintén szólva az a helyzet, annak az esélye hogy Ukrajna sikeres támadást hajt végre Herson ellen, ma gyakorlatilag lehetetlen. A sikerhez Ukrajnának nem csupán egy csodára van szüksége, hanem háromra” – mondta Davis.


A volt alezredes az oroszországi reakció hiányát nevezte az ukrán fegyveres erők város elleni sikeres offenzívájának egyik feltételének. Véleménye szerint téves az az elképzelés, hogy egy ilyen forgatókönyv a valóságban is megtörténhet. Mint Davis kifejtette, az orosz hatóságok tartózkodnak a háborús intézkedésektől, de ha szükséges, az ország felhasználhatja azt a sok erőforrást, amivel rendelkezik.

A második csoda az amerikai szerint a földrajzhoz kapcsolódik. Elmondta, hogy az ukrán hadsereg el tudta volna foglalni Herszont, ha a város közelében lévő területet nem őrzik az orosz hadsereg. „Kherson megtámadásához az AFU-nak csaknem 20 mérföldnyi nyílt sztyeppén kell átkelnie. Ezt a területet az orosz hadsereg szorosan felügyeli, és ha megpróbálják megtámadni az ukrán fegyveres erőket, nyílt területeken pusztítják el gyalogosaikat páncélosaikat” – írta Davis.

Egy másik csoda, amint az egykori alezredes megjegyezte, a tüzérség és a gyalogság létszámát érinti. „Szinte lehetetlen, hogy egy támadó erő legyőzze a védekező erőt, ha a támadó erő alulmúlja az ellenfél tábori tüzérségét. Csoda lenne, ha Ukrajna legyőzné az oroszokat Herszonban anélkül, hogy egyértelmű fölényben lenne a légi támogatásban és a tábori tüzérségben” – összegezte Davis.

Szerinte őszre vagy télre a Nyugat leállíthatja a fegyverszállítást saját lakosságának növekvő elégedetlensége, az oroszellenes szankciók következményeitől, a gázválság és a konfliktus elhúzódása miatt.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 724
4 131
113
A második videón teljesen olyan, mintha egy már elhagyott, talán aknára futott BMDt izelgetnenek a drónnal.
Három napja se volt, hogy BandNew-ként rakta fel ugyanezt a BMP-3-ast ugyanígy kinyitva, csak azóta tán arrébbvonszolták egy kicsit be az erdőbe.
Szerintem ezt az egyet potyogtatják az ukránok hónapok óta, hogy tudjanak mit feltolni a netre, ráadásul ez a kis sütőporos-kindertojás gránát még a port is csak épphogy felveri rajta...
Lehet vigyáznak rá, hogy legyen mit videózni holnap is. :)
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 984
11 970
113
Ez úgy hülyeség, ahogy van. az felérne 3 db hirosimaival... az csak 15 000 tonna tnt-nek felet meg. Arányaiban is faszság.
persze, ha nem megy a matematika... az orosz hir 45 tonna loszerrol szol, azt alakitotta kilora a vadhajtas, majd kilo helyett tonnat irt, igy jott ki a hihetetlen 45.000 tonna, 45 tonna helyett..
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 499
113
Megérkezett a francia (belga?) kapcsolat szokásos helyzetértékelő videója, ezúttal az ismét elmaradt nagy herszoni ellentámadásról, és ennek következményeiről. Szó esik az orosz önkéntes csapatokról és a határmenti csapatösszevonásokról is. Ahogy lenni szokott, tárgyilagos, látványosan nem szurkolós, jó:
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 315
2 701
113
Három napja se volt, hogy BandNew-ként rakta fel ugyanezt a BMP-3-ast ugyanígy kinyitva, csak azóta tán arrébbvonszolták egy kicsit be az erdőbe.
Szerintem ezt az egyet potyogtatják az ukránok hónapok óta, hogy tudjanak mit feltolni a netre, ráadásul ez a kis sütőporos-kindertojás gránát még a port is csak épphogy felveri rajta...
Lehet vigyáznak rá, hogy legyen mit videózni holnap is. :)
Biztos nem, láttam már többet is, de ez speciel logyakorlat volt.
És bár a gránát mérete kicsi, láttam már olyan videót is, ahol utána rendesen kigyulladt a motor meg olyat is ahol a lőszer. Persze ritka, de ne becsuld le.
Talán az egyik legszentebb újítás ebben a háborúban, a drónos mikrobomba.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
592
4 523
93
45 vagy 45000 tonna?

A Ria Novoszty írásában én az elején úgy értelmeztem, hogy az eddig összesen megsemmisített ukrán eszközhöz használtak fel az oroszok 45000 tonnányi hadianyagot. Tovább olvasva viszont a Ria is egy helyen tárolt 45000 tonnányi ukrán cuccról beszél. Ezzel szemben a Pravda 45 tonnáról. Mindkettőt linkelem, nem kérdés melyik a hihető. Egy 155mm-es lövedék kb 45 kg. Vagyis 155mm-es egyenértékben 1000 db vagy egymillió...


 
  • Tetszik
Reactions: jani22

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Megérkezett a francia (belga?) kapcsolat szokásos helyzetértékelő videója, ezúttal az ismét elmaradt nagy herszoni ellentámadásról, és ennek következményeiről. Szó esik az orosz önkéntes csapatokról és a határmenti csapatösszevonásokról is. Ahogy lenni szokott, tárgyilagos, látványosan nem szurkolós, jó:
Jó kis videó volt, bár annyit megjegyeznék, hogy ~13:30 után elkezdi azt fejtegetni, hogy délről kerülik meg Bahmut-ot, ami egy roppant nehéz manőver, mivel ott egy folyón kellene átkelni, vagy a fronttelepülést Zaitseve-t bevenni (ami nem azonos a pár kilóméterre észak-keletre lévő Zaitseve-el, ami vélhetően 1-2 napon belül az oroszok kezén lesz).
Ezt követően még két olyan kijelentést tesz, amivel nem nagyon tudok egyetérteni. Az egyik, hogy majd Belgorod-ból visznek csapatokat a husarivkai áttöréshez, s ebből következik a másik is, miszerint majd így eljutnak Velyka Komyshuvakha-hoz. Biztosan van Belgorod-ban orosz tartalék, de azok onnan egy tapodtat sem fognak mozdulni szerintem még egy jó ideig, s a cél Husarivkánál biztosan az, amit kifejt, de ezt az ukránok is ugyanígy látják, szóval a cél inkább az ukrán csapatok lekötése - legalábbis jelenleg ez a valószínűbb -, mint az áttörés (ahhoz nincs elég mozgósítható ereje ott az oroszoknak, de lehet, hogy tévedek).
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 499
113
Jó kis videó volt, bár annyit megjegyeznék, hogy ~13:30 után elkezdi azt fejtegetni, hogy délről kerülik meg Bahmut-ot, ami egy roppant nehéz manőver, mivel ott egy folyón kellene átkelni, vagy a fronttelepülést Zaitseve-t bevenni (ami nem azonos a pár kilóméterre észak-keletre lévő Zaitseve-el, ami vélhetően 1-2 napon belül az oroszok kezén lesz).
Ezt követően még két olyan kijelentést tesz, amivel nem nagyon tudok egyetérteni. Az egyik, hogy majd Belgorod-ból visznek csapatokat a husarivkai áttöréshez, s ebből következik a másik is, miszerint majd így eljutnak Velyka Komyshuvakha-hoz. Biztosan van Belgorod-ban orosz tartalék, de azok onnan egy tapodtat sem fognak mozdulni szerintem még egy jó ideig, s a cél Husarivkánál biztosan az, amit kifejt, de ezt az ukránok is ugyanígy látják, szóval a cél inkább az ukrán csapatok lekötése - legalábbis jelenleg ez a valószínűbb -, mint az áttörés (ahhoz nincs elég mozgósítható ereje ott az oroszoknak, de lehet, hogy tévedek).
Eddig elég jól bejöttek a jóslatai. De az általad említett kijelentéseknél is sűrűn használt feltételes módot.