[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 900
113
Komédiások és a pápa:

Napi 100+ lövés esete a német csodafegyverek egyikével:
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Hol tart az orosz (nem szakadár, hanem orosz) BTG-k átpakolása Herszonba?
Itt a fórumba osztották meg aug6.-án vagy valamivel előtte, hogy nyugati források szerint ez már legalább egy hete megetörtént (talán @Wilson rakta be).
A képek erről a twitter fiókról vannak:
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
A cseheket már nem állt érdekében szopatnia az ukránoknak?



Úgy látom a kőolajas zsarolás mögött a gázszállítás újraindítása állt ukrajniába, mivel azóta ömlik hozzájuk a cucc...
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
a mai Strelkov poszt kapcsán: a jelen helyzetben, mariupol szeverodonyeck és liszicsanszk után, az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok birtokában, mégis mi más indokolhatja a bakhmut és soledar vagy akár a pisky elleni frontális támadást mint hogy az oroszoknál valaki megbolondult a felső hadvezetésben? soledar és seversk között nincs nagyváros lehetne átkarolni, de ott haladnak a legkevésbé....
valaki megvilágítaná aki talál ebben értelmet, hogy mi is az?
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Ooorky and laci74

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 416
44 028
113
A szankciók működnek
image_750x_62f4f34b637fe.jpg



Ennyi egyelőre,
német román és lengyel shill-ek is megszállták chug-ot, úgyhogy garantáltan valami fontos történik a fronton, de még nem tudni mi.
Mi az hogy shill, mi az a chug, mire lehet ebből következtetni?

Köszi ha válaszolsz, szerintem nem vagyok vele egyedül aki ebből szart sem értett...
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 980
22 837
113
‼️Az USA aggodalmát fejezte ki: a külügyminisztérium aggódik a külföldi zsoldosok bíróság elé állításának szándéka miatt A hivatal vezetője, Blinken, nagyon aggódik a DNR azon döntése miatt, hogy vádat emel a svéd, brit és horvát zsoldosok ellen, akik az AFU oldalán harcoltak. Hozzátette, hogy Oroszországnak és szövetségeseinek tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot, beleértve a hadifoglyok jogait is. Emlékeztetünk arra, hogy a zsoldosokat a Donyecki Népköztársaság büntető törvénykönyvének három cikkelyének megsértésével vádolják, amelyek értelmében halálbüntetés vagy életfogytiglani börtönbüntetés vár rájuk.

‼️☠️Összefoglaló az AFU vezérkarától: ▪️ Kramatorszk irányában az orosz hadsereg előrenyomul az alábbi területeken Lisichansk finomító - Ivano-Daryevka és Nikolaevka - Vyemka. Folytatódnak a harcok Szpornoje - Ivano-Darijivka térségében; ▪️ Artemivszk irányában az orosz csapatok támadó akciókat hajtottak végre Pokrovszke - Bakhmut, Vozrozhdenija - Vershina és Uglegorszkaja TPP - Zaitsevo térségében; ▪️ Avdijivka irányában az AFU egységei megpróbálták megállítani a szövetségesek offenzíváját a Novoselovka II - Krasznogorovka és Szpartak - Avdijivka körzetekben. Folytatódnak a harcok a Donyeck-Peszki és a Novoselovka-Alexandrapol körzetekben.
ha nem hivatalosan elismert ország akkor milyen jogon érvényesek rá bárminemű törvények ? viszont ha elismernek mint önálló entitást ..
róka fogta csuka :D
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Én gyakorlatilag ugyanezeket mondtam, írtam le (Fukuyamával kezdve) hetekkel ezelőtt egy volt barátomnak. (Nem érdekel, hogy elhiszitek e.)

Mondom: Volt.

Egy tanult, művelt, kifejezetten intelligenciát igénylő szakmájú, okos (eddig azt hittem), kulturált (eddig azt hittem) személyről beszélünk, akivel több, mint évtizedes volt a barátságunk, számos közös érdeklődési körrel, értékrenddel: Autók, csajok, utazás, gyereknevelés, belpolitika, jó értelemben vett európai értékrend, stb.

Aztán jött a konfliktus.
Itt kijött a kettőnk közti különbség a témában: A vágy és mainstream vezérelt, felsőbbrendűnek vélt kontra reálpolitikainak remélt szemlélet.

A telós beszélgetések, üzenetváltások, e-mail-ek jöttek-mentek, a stílus a másik oldalról egyre inkább viselte magán a kognitív disszonancia jeleit; egyre dühödtebb lett a hangnem tények ismertetése után, s egyre közönségesebb a sztereotípiából fakadó minősítgetés, egyre inkább kivetkőzött az általam addig megismert magából.

Eljutott oda, hogy (válaszomban időrendben kimazsoláztam neki), hogy ez lett a hangnem a részéről:

"...Mini cár, Putykó, Vitya, agresszív maci húzzon a csába, gyáva féreg, szimplán féreg, pszichopata cárevics az úristenit, eszement és agresszív szláv mentalitás, elmebeteg, agresszív bunkó paraszt..."

Szó szerint ezt válaszoltam:

"...Teljesen kivetkőzött belőled a kulturált europeer; a higgadtan, a felek álláspontját érteni igyekvő, európai népeket nem másodrangúnak néző hozzáállás.

Tőlem mikor olvastál olyat, hogy; hohol, kapor, ukronáci, Zselé, Bidé?

Na jó; BoJo-t mondtam (de tán nem írtam), de őt még a britek is úgy hívják...

Azért egy szint alá ne menjünk már le...:-( ..."


Itt jegyzem meg, hogy itt (az általa "kétes összetételűnek" minősített) fórumon sem olvastatok tőlem ilyen stílust, megnevezéseket, senkiről.

A válasz az volt, hogy:
"...személyemben sértettél meg engem, ne is válaszolj, részemről ennyi..."

Természetesen ez részemről egy önkényes kivonata a diskurzusunknak.
De talán ismertek már annyira a kezdetektől, hogy nem vonjátok kétségbe a szavahihetőségemet; a lényeget akartam kiemelni.




...szoktam mondani - a fórumon is írtam már párszor - hogy az emberiség egyénként, kisebb-nagyobb közösségként, s fajként is fontos, a legfontosabb felismeréseket, a döntéseket késve hozza meg.

Az Európából indult társadalmi, gazdasági, tudományos/ipari, kulturális/művészeti vívmányok, eredmények úgy látszik sajnos együtt jártak és járnak egy olyan jelenséggel, következménnyel, ami felsőbbrendűséget, kizárólagosságot, kiválasztottság és különbség tudatot hozott. Ráadásul - eme elvakítottságban - későn veszi észre, hogy változtatni kéne többek között a más népekhez, kultúrákhoz való hozzáálláson.

Ez be is fog következni. Csak akkor már muszájból:

Elkésve.


Szerintem.
Nagyon jó az írásod, mert leleplezi a beteglelkű européerek tudathasadását, amit én a migráció kapcsán figyeltem meg ezeken a mainstreamen hízlalt állatokon.

Ezek a nyomorultlelkűek egyszerre gyűlölik és istenítik magukat-minket: egyrészt gonosz elnyomó fehér nácik vagyunk, másrészt minden színesbőrűt be kellene engednünk, hogy részesedhessenek a kultúránk áldásaiból. Persze explicite sosem jelentenék ki minden tény ellenére sem, hogy a mi kultúránk magasabbrendű. Ugyanakkor megvan bennük a felsőbbrendűség-tudat, amivel fogadják a beérkező vadembereket, hiszen ahelyett, hogy tiszteletben tartanák a hozott kultúrájukat, egyből integrálni akarják őket az européer liberális mainstream létszemléletbe. Közben azt hazudják maguknak, hogy európát nem a kereszténység, hanem a liberalizmus építette fel.

Én megmondom őszintén, hogy az utolsó bantu kecskeb××××t többre tartom emberileg, mint ezeket a mainstream által felprogramozott agyú NPC-ket.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Vélhető orosz precíziós csapások helyei és az orosz légvédelem tegnapi ügyködése:

Tegnap egész Ukrajna területén légvédelmi riadó volt, még Kárpátalján is, ha minden igaz, viszont a nyugati célpontokat ezek szerint az orosz rakéták nem érték el, vagy nem végeztek kellő pusztítást, vagy nem jött képi visszaigazolás a csapásokról.
Mindentesetre itt Zaprozzsjából is robbanásokat jelentettek:
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
a mai Strelkov poszt kapcsán: a jelen helyzetben, mariupol szeverodonyeck és liszicsanszk után, az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok birtokában, mégis mi más indokolhatja a bakhmut és soledar vagy akár a pisky elleni frontális támadást mint hogy az oroszoknál valaki megbolondult a felső hadvezetésben? soledar és seversk között nincs nagyváros lehetne átkarolni, de ott haladnak a legkevésbé....
valaki megvilágítaná aki talál ebben értelmet, hogy mi is az?
Ami tényleg érthetetlen, hogy a bekerítés, átkarolás helyett frontálisan támadják a legjobban megerősített részeket. Ezért is haladhatnak lassan, viszont ha felszámolják a védelmi vonalakat akkor tényleg csak a városok jelenthetnek akadályt, azért Karmatorszk és Szlavjanszk ostroma nem lesz sétagalopp...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Tegnap egész Ukrajna területén légvédelmi riadó volt, még Kárpátalján is, ha minden igaz, viszont a nyugati célpontokat ezek szerint az orosz rakéták nem érték el, vagy nem végeztek kellő pusztítást, vagy nem jött képi visszaigazolás a csapásokról.
Attól, hogy riadó volt Kárpátalján, nem biztos, hogy volt is ott célpont.
Párszor már elértek a kaliberek Lvovba, meg pl Kárpátaljára is érkeztek csomagok.

Más:
⚡A nyugati nagy hatótávolságú fegyverrendszerek szállítása Ukrajnába az orosz különleges művelet földrajzi feladatainak bővüléséhez vezet.
Ezt Alekszandr Darcsiev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója jelentette ki a TASZSZ-nek adott interjújában.

A kijevi rezsimnek nincs elég pénze az ukrán hadsereg fizetésére. Erről a The Wall Street Journal számol be Marcsenko pénzügyminiszterre hivatkozva. Kijevnek havonta mintegy 5 milliárd dollárra van szüksége az ország kiadásainak fedezésére. Az ukrán fegyveres erők legalább 60 százalékát felemésztik - jegyzi meg az amerikai kiadás. ▪️Az adóbevételek Kijev kiadásainak 40 százalékát fedezik. Az Ukrán Nemzeti Bank döntése, hogy több pénzt nyomtat, felpörgeti az inflációt, de Kijev úgy véli, hogy "jobb kockáztatni, mint leállítani az APU kifizetését". Az egyetlen remény a külföldi pénzügyi segítség. Azonban, mint mindig.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Attól, hogy riadó volt Kárpátalján, nem biztos, hogy volt is ott célpont.
Párszor már elértek a kaliberek Lvovba, meg pl Kárpátaljára is érkeztek csomagok.

Más:
⚡A nyugati nagy hatótávolságú fegyverrendszerek szállítása Ukrajnába az orosz különleges művelet földrajzi feladatainak bővüléséhez vezet.
Ezt Alekszandr Darcsiev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója jelentette ki a TASZSZ-nek adott interjújában.

A kijevi rezsimnek nincs elég pénze az ukrán hadsereg fizetésére. Erről a The Wall Street Journal számol be Marcsenko pénzügyminiszterre hivatkozva. Kijevnek havonta mintegy 5 milliárd dollárra van szüksége az ország kiadásainak fedezésére. Az ukrán fegyveres erők legalább 60 százalékát felemésztik - jegyzi meg az amerikai kiadás. ▪️Az adóbevételek Kijev kiadásainak 40 százalékát fedezik. Az Ukrán Nemzeti Bank döntése, hogy több pénzt nyomtat, felpörgeti az inflációt, de Kijev úgy véli, hogy "jobb kockáztatni, mint leállítani az APU kifizetését". Az egyetlen remény a külföldi pénzügyi segítség. Azonban, mint mindig.
Ez világos, de nem mindig van légiriadó az ország egész területén. Egyébként, ha elfogadjuk legalább részlegesen ezen csapások tényét, ez arról adhat információt, hogy az orosz hírszerzés hol talált kellően "értékes" célpontokat precíziós rakéták alkalmazására.

Igazat adok abban hogy az emberek agya a médiákkal a megfelelő irányba állíthatóak, felrakva rájuk a lovakra jellemző szemellenzőt. 20 év alatt egy nemzet meggyőzödését 180 fokkal ellentétes irányba lehet átállítani..
Azt nem látom hogy Putyin médiája hogyan dolgozik népmeggyőzési ügyben, lehet hogy volna mit tanulnia a világ sajtóinak több mint 90% át uraló F.O.S hamis hireket de-generáló médiacirkuszigazgatóktól, melyek a médiacirkusz bábjainak is a kottát gyártják. Segírségükre van évtizedek óta az M.I. Ezek "termékét" a világ összes nyelvére lefordítva az uralt országok sajtóinak, heti kötelező jeleggel tolnia kell.A nagyon "sz@r" cikkek esetében az elkövető ujságíró nevét sem merik kiirni (magyar Portfolio).
Állítólag a modern marketing alapjait az szu-ban rakták le, úgyhogy értenek ők a propagandához. : ))
Részlet egy orosz filmből (angol nyelvű):
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 504
6 471
113
a mai Strelkov poszt kapcsán: a jelen helyzetben, mariupol szeverodonyeck és liszicsanszk után, az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok birtokában, mégis mi más indokolhatja a bakhmut és soledar vagy akár a pisky elleni frontális támadást mint hogy az oroszoknál valaki megbolondult a felső hadvezetésben? soledar és seversk között nincs nagyváros lehetne átkarolni, de ott haladnak a legkevésbé....
valaki megvilágítaná aki talál ebben értelmet, hogy mi is az?
Domborzat?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113

Oroszország figyelmezteti az Egyesült Államokat a „pontok, ahonnan nincs visszatérés”​


Oroszország figyelmeztette az Egyesült Államokat olyan "pontokra, ahonnan nincs visszatérés", amelyek után a diplomáciai kapcsolatok megszakadhatnak. Ezt Alekszandr Darcsiev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója nyilatkozta a TASS -nak adott interjújában.
„Nem szeretnék hipotetikus vitákba bocsátkozni arról, hogy mi lehetséges és mi nem a jelenlegi viharos helyzetben, amikor a nyugatiak az Egyesült Államok vezetésével lábbal tiporták a nemzetközi jogot és a diplomáciai gyakorlat abszolút tabuIT” – mondta Darchiev.
„Ebben az összefüggésben megemlítem azt a törvényhozási kezdeményezést, amelyet a Kongresszusban most tárgyalnak, hogy Oroszországot „a terrorizmus állami szponzorává” nyilvánítsák .

Ha végrehajtják, az azt jelenti, hogy Washington átlépte a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok legsúlyosabb járulékos kárát, egészen a leminősítésig, sőt megszakításig. Az amerikai felet figyelmeztették” – hangsúlyozta a külügyminisztérium főosztályvezetője.
Источник: https://rusvesna.su/news/1660372049
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nehezedik a dezinfó terjesztése...

 
  • Vicces
Reactions: megazez and Ooorky

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113

Egy amerikai cég műholdfelvételeket tesz közzé a fehéroroszországi Zyabrovka repülőtérről, ahol az esetet jelentették​


Az oroszországi és a szövetséges országok katonai létesítményei iránt a közelmúltban ismételten „különös érdeklődést” mutató MAXAR cég műholdképein látható a zsabrovkai katonai repülőtér kifutópályája, sőt, annak teljes területe.

Látható, hogy a sávon robbanás és valószínűleg tűz nyoma is van. Ebben az esetben a nyom valóban egyetlen. Nincsenek „számos” robbanások, ahogy arról az ukrán média is írt, illetve a Lengyelországba és Litvániába menekült fehérorosz „nem rendszerszemléletű” ellenzékiek.


Ugyanakkor egyelőre nincs hivatalos adat arról, hogy melyik berendezés sérült meg vagy semmisült meg egy Gomel régió repülőterén történt baleset következtében. Arról nincs adat, hogy ez a berendezés Fehéroroszországhoz vagy Oroszországhoz tartozik-e.

 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️A védelmi minisztérium jelentése a különleges művelet előrehaladásáról

◽️ A szövetséges erők offenzívája a Donyecki Népköztársaságban lévő Peszki falu teljes felszabadítását eredményezte.

Nagy pontosságú, nagy hatótávolságú tengeri és szárazföldi rakéták és többszörös rakétavetők csapást mértek az ellenséges tartalékosokra a Harkivi területen lévő Gavrilovka vasútállomás közelében, több mint 70-en meghaltak és több mint háromszázan megsebesültek a 30. AFU gépesített dandár katonái közül. A forgalom a vasút ezen szakaszán teljesen leállt.

✈️ Az orosz légierő nagy pontosságú csapásai a Donyecki Népköztársaság Pereiznoje települése közelében lévő 10. hegyi rohamdandár ideiglenes állomáshelye ellen 170 nacionalistát és 12 katonai felszerelést semmisítettek meg.

A 72. gépesített dandár két századát teljesen megsemmisítették a Donyecki Népköztársaság Artemivszk melletti szövetséges offenzíva során.

A Donyecki Népköztársaságban található Sztarij Terny település közelében a 66. gépesített brigád és a Jobboldali Szektor fegyveres alakulatainak ellenőrző pontjaira mért koncentrált tűzcsapások következtében több mint 100 nacionalista és tíz katonai felszerelés semmisült meg.

Folytatódnak a taktikai és katonai repülés, a rakétacsapatok és a tüzérség csapásai az ukrajnai katonai létesítmények ellen. A Donyecki Népköztársaságban, Kramatorszk közelében megsemmisült egy HIMARS-vető és egy lőszerraktár. Az ukrán légierő két Mi-24-es helikoptere megsemmisült a Mikolajivi területen lévő Domanevka melletti helikopterleszállónál. Négy parancsnokságot, 143 területen lévő embereket, fegyvereket, katonai és különleges felszereléseket is eltaláltak.

Az ellentámadás részeként a Donyecki Népköztársaság területén Szoledar és Artemivszk településeken két szakasz Grad többszörös rakétavetőt, három tüzérségi szakasz Acacia ágyúkat, valamint öt szakasz D-30-as haubikát nyomtak el lőállásokban a Donyecki Népköztársaság Mayorsk, Dzerzsinszk, Zvanovka, Seversk, Pereyezdne, Jakovlevka, Fedorovka és Vyemka településeken.

Az orosz légvédelmi erők az éjszaka folyamán megsemmisítettek négy ukrán pilóta nélküli légi járművet a Mikolajivi területen lévő Csentralnoje, Szuligovka, Sesztakovo és Dmitrovka (Harkiv terület) térségében. Ezenkívül négy HIMARS rakétát lőttek le a levegőben a Herszon régióban lévő Novaja Kakhovka közelében.

A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1736 pilóta nélküli légi járművet, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4297 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 798 többrakétás rakétavető harcjárművet, 3295 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 4858 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 844
113
Ukrajna háború: Oroszország következő lépéseinek előrejelzése Ukrajnában......

Írta: Jonathan Beale
védelmi tudósító

Sem Oroszország, sem Ukrajna valószínűleg nem hajt végre döntő katonai akciót Ukrajnában idén – mondta a brit katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek.

Egy ritka nyilvános interjúban Sir Jim Hockenhull altábornagy azt is elmondta, hogy nagyon szorosan figyelemmel kísérte Oroszország esetleges atomfegyver-felhasználását.

93cf8e8-20210917-11-hockenhull.png

FOTÓ: MONCH.COM

Idén február 23-án Hockenhull tábornok késő éjszakáig dolgozott. Éjfélkor kerékpározott haza, és 01:00 körül lefeküdt.

Egy órával később telefonhívást kapott, hogy az ukrán határon furcsa jelek mutatkoztak aktivitásra, ezért újra biciklire ült, és visszatért dolgozni.

Ekkor negérkezett a megerősítés, hogy Oroszország valóban megtámadta szomszédját.

Percekkel később, és még a hajnali órákban tájékoztatta Nagy-Britannia miniszterelnökét és védelmi miniszterét Európa legnagyobb fegyveres konfliktusának kezdetéről a második világháború óta.

A Z szimbólummal jelölt harckocsioszlop a távolba nyúlik, amint a Mariupol-Donyeck autópálya mentén haladnak észak felé márciusban.
KÉP FORRÁSA,SOPA

Hockenhull tábornok tavaly novemberben kezdte azt gondolni, hogy az orosz invázió valószínű.

A védelmi hírszerzés főnökeként az elmúlt négy évben Hockenhull tábornok az árnyékban dolgozott, egy olyan szervezetet irányítva, amely szigorúan titkos és titkos információkkal foglalkozik. Az ukrajnai háború fontosabbá tette ezt a munkát és az ő munkáját is.

Azt mondja, egyre inkább meg volt győződve arról, hogy Oroszország tavaly novemberben inváziót készül indítani.

Ekkor azt hitte, „ez meg fog történni” – emlékszik vissza.
Az invázió előtti héten meghozta azt a rendkívül szokatlan döntést, hogy közzétett egy térképet a Twitteren, amely előrevetíti Oroszország valószínűsíthető inváziós terveit .

Azt mondja, ez a döntés nem volt könnyű, de meg volt győződve arról, hogy szükség van az információk nyilvánosságra hozatalára.

„Fontos, hogy kiderítsük az igazságot, mielőtt a hazugságok megjelennek” – mondja

Megvédi a Nyugat azon döntését is, hogy kiemeli Oroszország potenciálját a vegyi és biológiai fegyverek alkalmazásában.

Úgy véli, ez segített megállítani őket abban, hogy úgynevezett hamis zászló-műveleteket hajtsanak végre, hogy megpróbálják az ukránokat vagy a Nyugatot a konfliktus felbujtóiként beállítani.

Ritkán osztottak meg ennyi titkos hírszerzési információt a nyilvánossággal. A Védelmi hírszerzés azóta is napi frissítéseket tesz közzé a háború alatt.

A hírszerzés nem tudomány – az előrejelzések valószínűségi skálán születnek, és számos dolog meglepte az Egyesült Királyság védelmi hírszerzését.

Hockenhull tábornok szerint a nyugati egység és az ukrán ellenállás ereje felülmúlta a várakozásokat.

Ugyanúgy, mint az orosz hadsereg kudarcai, akiknek a parancsnoksága, irányítása és logisztikája „gyenge” . Amely a politikai beavatkozástól is szenvedett, a stratégiai szinttől a taktikai szintig – teszi hozzá.

Hiányzik a bizalom Oroszország politikai és katonai osztálya között – és Hockenhull tábornok azt mondja, meglepete, hogy Moszkva egyszerre szenvedett mindezen problémáktól.

Mi történik ezután?​

Óvakodnunk kell attól, hogy bináris kifejezésekben gondolkodjunk – hogy az emberek nyernek vagy veszítenek –, vagy azt gondoljuk, hogy ez patthelyzet – mondja Hockenhull tábornok.

Oroszország –szerinte – egyértelműen megpróbál több erőt generálni, miután jelentős veszteségeket szenvedett el.
Emellett csapatainak egy részét is át kell csoportosítania a Donbásztól délre, ahol elmondása szerint jelentős nyomás nehezedik rá az ukrán erők részéről Hersonban és környékén.

Térkép, amely Ukrajna déli részét mutatja

Hockenhull tábornok azonban továbbra is azt mondja, hogy irreális délen döntő elmozdulásra számítani a következő hónapokban.

Azt mondja, megérti Ukrajna terület-visszafoglalási vágyát, de hozzáteszi, hogy bár lesznek ellentámadások , nem hiszi, hogy ebben az évben egyik oldalon is lesz határozott lépés.
Hosszú konfliktusra számít.

A nukleáris lehetőség​

Ez felvet egy másik kérdést: mit fog tenni Vlagyimir Putyin elnök, ha továbbra is küzd katonai céljai megvalósításáért? Vajon folyamodhat-e nukleáris fegyverek használatához?
Hockenhull tábornok szerint ezt "nagyon-nagyon közelről" figyelik.
Az orosz haditengerészet TK-208 Dmitrij Donszkoj atomtengeralattjárója készül a haditengerészet napi felvonulására Szentpétervár külvárosában, Kronshtadtban
KÉP FORRÁSA,NURPHOTO

Nem valószínű, hogy Moszkva a közeljövőben nukleáris fegyvereket fog bevetni, mondja Hockenhull tábornok
Az orosz katonai doktrína a nyugatival ellentétben magában foglalja a taktikai vagy harctéri nukleáris fegyverek katonai műveletekhez való használatát.

Bár nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben taktikai nukleáris fegyvereket fognak bevetni, azt mondja, hogy továbbra is figyelni fog erre.

Felhasználásuk valószínűsége megváltozhat, ha a csatatér dinamikája megváltozik – magyarázza.

Kína miatt aggódik​

A védelmi hírszerzés főnökeként betöltött négy év után Hockenhull tábornok most az Egyesült Királyság védelmi Stratégiai Parancsnokságának élére lép, amely magában foglalja az Egyesült Királyság űrben, kiber térben és a különleges erők alkalmazásában végzett tevékenységeinek felügyeletét.

Továbbra is Oroszországot látja a legnagyobb fenyegetésnek, de egyre jobban aggódik Kína miatt is.

Hockenhull tábornok szerint nem lenne helyénvaló, ha nem tekintené problémának egy "hihetetlen katonai modernizációt egy olyan országban, amely elhatározta, hogy megold egy politikai kérdést".

Nem lesz könnyebb a brit katonai hírszerzés munkája.

Szerencsére Stirlitz, nagyon-nagyon közelről figyeli Hockenhull tábornok tevékenységét és szorgalmasan jegyzetel.
Szuper! Nem meg mondtam ? Egyik fél sem oylan erős hogy lemossa a másikat ! Oké hogy több ezer kézi antitank rakéta de ezek mellé töredék tüzérség csak ! Semmi modern leo2a7 vagy légi eszköz ! És az orosz hadsereg szenved Baxd meg !

2014-óta olvasom igazat mond Szterlkov mindig olvastam a kijelentéseit ! Nem egy elvakult orosz szimpatizáns hanem ha kell akkor őket is ekézi rendesen !

Az oroszok eláshassák magukat amit művelnek fél éve aranyapám ! Tudod boki amint mód nyílik a gradok uragan kiutésésre onnantól nem lesz más választás az oroszoknak mint ahogy Sztrelkov mondta vouljanak vissza Moszkvába és ott védekezzenek
Várjuk meg a meccs végét.
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek