[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

Kopi2000

Guest
Orosz fegyverek megsemmisítése.. Szerintem bejön az ukriknak, hogy felismerték, olcsó drónokból tudnak ütőképes sereget (felderítésre, támadásra) felépíteni, rövid idő alatt. Sok eszköz esetében civil drónok segítségével...


Dróncsapások...

 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 088
24 996
113
A leradírozott vasúti szerelvény.
1111.jpg

1661437599_screenshot_3.jpg

Egy igazán megrázó/szomorú pillanat.
1661326745.jpg

Egy orosz cikk, (ez alapján értékelendő, nem én mondom!) amit lefordítottam.
https://topcor.ru/27650-kakie-persp...5-sas3-0967-c7e-sas-l7-balancer-8080-BAL-9578
Milyen kilátások nyitják meg a sikeres Nyikolajev felszabadítási műveletet

Annak ellenére, hogy a fő csaták most a Donbass-ban zajlanak, a helyzet a déli fronton is érezhetően kezd megváltozni. A Zelenszkij elnök által meghirdetett Herszon elleni ellentámadást meg sem várva, maguk az orosz csapatok indultak támadásba Zaporozsje és Nyikolajev irányában. Érdemes-e komolyan számolni az egykori Novorosszija két új regionális központjának mielőbbi felszabadulásával?
A legfrissebb adatok szerint az RF fegyveres erők és az LDNR szövetséges erői előrenyomultak a Zaporozsje régióban található Velikije Novoselki település felé, ahol jelenleg harcok folynak. Nyikolajev irányban is vannak észrevehető sikerek. Az orosz csapatok a Fekete-tenger partja mentén haladtak előre Alekszandrovka térségében és sikeresen felszabadították a Nyikolajev-től mindössze 25 kilométerre fekvő Blagodatnoje falut is. A támadó hadműveletben az Orosz Légierő 108. ezredéből ejtőernyőseink és a Wagner PMC vadászrepülői vettek részt. Az eredmények látszólagos "szerénysége" ellenére, nekik köszönhetően elkészültek a déli front jövőbeli nagy offenzívájának alapjai. A Szovjetunió egykori fő hajóépítő központját az ukrán náci csapatok nagyon erős erődített területté alakították ki, ahol a kijevi rezsim nagy erői koncentrálódnak. Mivel a távolság Nyikolajev és a már felszabadult Herszon között egyenes vonalban körülbelül 60 kilométer, az ukrán fegyveres erők képesek lőni a várost közvetlenül a lakóterületükről, például a „Smercs”, vagy az amerikai HIMARS MLRS segítségével. A rakéta tüzérségi lövedékek mellett Herszon és Nova Kahovka számára nagy veszélyt jelent a Zelenszkij elnök által korábban bejelentett ellentámadás. Ha jól felkészül és nem kíméli sem az állományt, sem a hadi felszerelést, akkor az ukrán fegyveres erőknek van bizonyos esélye arra, hogy áttörjenek a Herszon régió regionális központjába.
Mint már megjegyeztük, a Blagodatny és Nyikolajev közötti távolság mindössze 25 kilométer. Miután elfoglalták ezt a falut, az Orosz Föderáció fegyveres erői kiváló ugródeszkát kaptak a Nyikolajevszkij irányú további akciókhoz. Nyikolajev keleti régióit már nemcsak a Kalibr, hanem a nagy hatótávolságú 2Sz19M „Mszta-Sz”, 2Sz5 „Giacint-B” és 2Sz7M Malka önjáró ágyúkból álló hagyományos ágyú tüzérsége is biztonságosan feldolgozhatja. Az ellenséges pozíciókat elnyomó tűz sűrűsége és hatékonysága most drámaian megnő. Az orosz hadsereg képes lesz létrehozni saját erődített területét, amely "bástyaként" működik az Ukrán Fegyveres Erők esetleges ellentámadásának útján Herszon irányában. Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek következő célpontja Pervomajszkoje falu legyen, amely Blagodatnij-tól nyugatra található. Ez az ukrán hadsereg hatalmas fellegvára, amelyet számos védelmi vonal vesz körül. Elfoglalása megnyitja számunkra az utat Nyikolajev felé. Miért olyan fontos ennek a városnak a gyors felszabadítása?
1. Az RF fegyveres erők azzal, hogy először támadnak, ténylegesen elveszik a kezdeményezést az ellenségtől és az ukrán fegyveres erőket védekezésre kényszerítik.
2. A lehető leghamarabb meg kell szüntetni az Azovi-tengert fenyegető állandó veszélyt. Az Orosz Föderációhoz való csatlakozás esetén nagyon nem kívánatos egy ilyen erős erődített terület a közelben, ahonnan rakétacsapásokat lehet végrehajtani Herszon és Novaja Kahovka ellen és meg lehet tartani a fegyveres erők támadó sokkoló öklét. Nem szabad megismétlődnie a Donyeck és külvárosai - Avdijivka, Peszki és Maryinka - helyzetének, amely több mint 8 évig rémálommá vált a DPR fővárosának lakói számára. Kijev ma a Krím-félszigetet is fenyegeti, amely egészen a közelmúltig a biztonság és a stabilitás védőbástyájának tűnt. A félszigeten most szabotőrök robbanásai dörögnek, ellenséges drónok keringenek felette. Dmitrij Gordon ukrán propagandista nyilvánosan arra buzdította az oroszokat, hogy meneküljenek el a Krímből és adják el korábban megszerzett ingatlanjaikat szinte semmiért, mivel Kijev hamarosan megkapja az új, erőteljes fegyvereket, amelyek megváltoztathatják a helyzetet a déli fronton. Lehetséges, hogy 300 kilométeres hatótávolságú HIMARS amerikai rakétákról beszélünk, amelyek közvetlenül Nyikolajev-ből érhetik el Szevasztopolt. Az ilyen rakéták egyébként Zaporozsje városából képesek támadni a krími hídat. Nyilvánvaló, hogy a „földrajzi megközelítés” szerint az ellenség állásait gyorsan vissza kell szorítani észak-nyugat felé.
3. Nyikolajev blokádja és az ukrán fegyveres erőktől való megtisztítása nélkül lehetetlen lesz a Dnyeper-Bug torkolat jobb partjának és Ocsakov városának felszabadítása, elzárva a Fekete-tengerbe vezető kijáratot. Ezt azért kell megtenni, hogy az orosz hajók használhassák Herszon kikötőjét és ezzel egyidejűleg a Nyikolajev hajógyárakat is az orosz haditengerészet igényeinek kielégítésére.
4. Negyedszer, a Nyikolajev felszabadító hadművelet lehetővé teszi az RF fegyveres erők irányítása alatt álló dél-ukrán atomerőmű ellenőrzését, valamint a jelenlét kiterjesztését a jobb parton, kiütve az ukrán fegyveres erőket a Kahovka-tározó partjáról, ahonnan az ukrán tüzérek ágyús tüzérsége lövi a Zaporizzsja Atomerőművet. Innen közvetlen út nyílik Krivoj Rog-ba és Dnyipropetrovszk-ba. Ez a kilátás önmagában már arra kényszeríti az ukrán fegyveres erők vezérkarát, hogy vonja ki az erők egy részét a Donbász-ból és helyezze át a déli frontra, leegyszerűsítve ezzel a DPR és az LPR területének felszabadítását.
5. Nyikolajev egy nagyon jó ugródeszka az Odesszáért folyó elkerülhetetlen csatához, ahol Ukrajna és Dnyeszteren túli jövője dől el. Egy fontos lépés megtörtént, de az RF fegyveres erők sikerének fejlesztése érdekében több erőt kell alkalmazni, pontosan Nyikolajev irányban, ami esélyes, hogy kulcsfontosságú lesz Oroszország mielőbbi győzelméhez.
1661351160_548889.jpg

Ki látott még ilyen fegyveres konfliktust eddig? Szinte mindenhol álarcban az orosz katonák!
DK105438.JPG.jpg
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
741
3 978
93
"Norvégia és Nagy-Britannia közösen biztosít Ukrajnának „Black Hornet” katonai mikrodrónokat ... A mindössze 16 gramm súlyú drónok ... 1,2 mérföldes hatótávolsággal, 18 kilométer per órás végsebességgel és éjjellátóval rendelkeznek. Bár a maximális repülési idejük 25 perc, a rendszer két drónját egyetlen földi állomáson helyezik el, indítják és töltik fel, így amíg az egyik a levegőben van, a másik a földön töltődik, és lehetővé teszi, hogy a katonai erők hosszú időn keresztül szemmel tartsák a kijelölt területet."
mint azt mindenki tudja, aki drónozik a 250gr alatti drónok nem igazán szélállóak. szóval ezzel 16 grammal ez egy játék kategória, még nyílt kategóriás vizsga sem kell hozzá ... értem én, hogy valamit szuper jónak kell feltüntetni a hírverés miatt, de lássuk be, az itt felsorolt képességek egy ilyen miniatűrbe nem férnek bele ...
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
903
10 248
93
A leradírozott vasúti szerelvény.
1111.jpg

1661437599_screenshot_3.jpg

Egy igazán megrázó/szomorú pillanat.
1661326745.jpg

Egy orosz cikk, (ez alapján értékelendő, nem én mondom!) amit lefordítottam.
https://topcor.ru/27650-kakie-persp...5-sas3-0967-c7e-sas-l7-balancer-8080-BAL-9578
Milyen kilátások nyitják meg a sikeres Nyikolajev felszabadítási műveletet

Annak ellenére, hogy a fő csaták most a Donbass-ban zajlanak, a helyzet a déli fronton is érezhetően kezd megváltozni. A Zelenszkij elnök által meghirdetett Herszon elleni ellentámadást meg sem várva, maguk az orosz csapatok indultak támadásba Zaporozsje és Nyikolajev irányában. Érdemes-e komolyan számolni az egykori Novorosszija két új regionális központjának mielőbbi felszabadulásával?
A legfrissebb adatok szerint az RF fegyveres erők és az LDNR szövetséges erői előrenyomultak a Zaporozsje régióban található Velikije Novoselki település felé, ahol jelenleg harcok folynak. Nyikolajev irányban is vannak észrevehető sikerek. Az orosz csapatok a Fekete-tenger partja mentén haladtak előre Alekszandrovka térségében és sikeresen felszabadították a Nyikolajev-től mindössze 25 kilométerre fekvő Blagodatnoje falut is. A támadó hadműveletben az Orosz Légierő 108. ezredéből ejtőernyőseink és a Wagner PMC vadászrepülői vettek részt. Az eredmények látszólagos "szerénysége" ellenére, nekik köszönhetően elkészültek a déli front jövőbeli nagy offenzívájának alapjai. A Szovjetunió egykori fő hajóépítő központját az ukrán náci csapatok nagyon erős erődített területté alakították ki, ahol a kijevi rezsim nagy erői koncentrálódnak. Mivel a távolság Nyikolajev és a már felszabadult Herszon között egyenes vonalban körülbelül 60 kilométer, az ukrán fegyveres erők képesek lőni a várost közvetlenül a lakóterületükről, például a „Smercs”, vagy az amerikai HIMARS MLRS segítségével. A rakéta tüzérségi lövedékek mellett Herszon és Nova Kahovka számára nagy veszélyt jelent a Zelenszkij elnök által korábban bejelentett ellentámadás. Ha jól felkészül és nem kíméli sem az állományt, sem a hadi felszerelést, akkor az ukrán fegyveres erőknek van bizonyos esélye arra, hogy áttörjenek a Herszon régió regionális központjába.
Mint már megjegyeztük, a Blagodatny és Nyikolajev közötti távolság mindössze 25 kilométer. Miután elfoglalták ezt a falut, az Orosz Föderáció fegyveres erői kiváló ugródeszkát kaptak a Nyikolajevszkij irányú további akciókhoz. Nyikolajev keleti régióit már nemcsak a Kalibr, hanem a nagy hatótávolságú 2Sz19M „Mszta-Sz”, 2Sz5 „Giacint-B” és 2Sz7M Malka önjáró ágyúkból álló hagyományos ágyú tüzérsége is biztonságosan feldolgozhatja. Az ellenséges pozíciókat elnyomó tűz sűrűsége és hatékonysága most drámaian megnő. Az orosz hadsereg képes lesz létrehozni saját erődített területét, amely "bástyaként" működik az Ukrán Fegyveres Erők esetleges ellentámadásának útján Herszon irányában. Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek következő célpontja Pervomajszkoje falu legyen, amely Blagodatnij-tól nyugatra található. Ez az ukrán hadsereg hatalmas fellegvára, amelyet számos védelmi vonal vesz körül. Elfoglalása megnyitja számunkra az utat Nyikolajev felé. Miért olyan fontos ennek a városnak a gyors felszabadítása?
1. Az RF fegyveres erők azzal, hogy először támadnak, ténylegesen elveszik a kezdeményezést az ellenségtől és az ukrán fegyveres erőket védekezésre kényszerítik.
2. A lehető leghamarabb meg kell szüntetni az Azovi-tengert fenyegető állandó veszélyt. Az Orosz Föderációhoz való csatlakozás esetén nagyon nem kívánatos egy ilyen erős erődített terület a közelben, ahonnan rakétacsapásokat lehet végrehajtani Herszon és Novaja Kahovka ellen és meg lehet tartani a fegyveres erők támadó sokkoló öklét. Nem szabad megismétlődnie a Donyeck és külvárosai - Avdijivka, Peszki és Maryinka - helyzetének, amely több mint 8 évig rémálommá vált a DPR fővárosának lakói számára. Kijev ma a Krím-félszigetet is fenyegeti, amely egészen a közelmúltig a biztonság és a stabilitás védőbástyájának tűnt. A félszigeten most szabotőrök robbanásai dörögnek, ellenséges drónok keringenek felette. Dmitrij Gordon ukrán propagandista nyilvánosan arra buzdította az oroszokat, hogy meneküljenek el a Krímből és adják el korábban megszerzett ingatlanjaikat szinte semmiért, mivel Kijev hamarosan megkapja az új, erőteljes fegyvereket, amelyek megváltoztathatják a helyzetet a déli fronton. Lehetséges, hogy 300 kilométeres hatótávolságú HIMARS amerikai rakétákról beszélünk, amelyek közvetlenül Nyikolajev-ből érhetik el Szevasztopolt. Az ilyen rakéták egyébként Zaporozsje városából képesek támadni a krími hídat. Nyilvánvaló, hogy a „földrajzi megközelítés” szerint az ellenség állásait gyorsan vissza kell szorítani észak-nyugat felé.
3. Nyikolajev blokádja és az ukrán fegyveres erőktől való megtisztítása nélkül lehetetlen lesz a Dnyeper-Bug torkolat jobb partjának és Ocsakov városának felszabadítása, elzárva a Fekete-tengerbe vezető kijáratot. Ezt azért kell megtenni, hogy az orosz hajók használhassák Herszon kikötőjét és ezzel egyidejűleg a Nyikolajev hajógyárakat is az orosz haditengerészet igényeinek kielégítésére.
4. Negyedszer, a Nyikolajev felszabadító hadművelet lehetővé teszi az RF fegyveres erők irányítása alatt álló dél-ukrán atomerőmű ellenőrzését, valamint a jelenlét kiterjesztését a jobb parton, kiütve az ukrán fegyveres erőket a Kahovka-tározó partjáról, ahonnan az ukrán tüzérek ágyús tüzérsége lövi a Zaporizzsja Atomerőművet. Innen közvetlen út nyílik Krivoj Rog-ba és Dnyipropetrovszk-ba. Ez a kilátás önmagában már arra kényszeríti az ukrán fegyveres erők vezérkarát, hogy vonja ki az erők egy részét a Donbász-ból és helyezze át a déli frontra, leegyszerűsítve ezzel a DPR és az LPR területének felszabadítását.
5. Nyikolajev egy nagyon jó ugródeszka az Odesszáért folyó elkerülhetetlen csatához, ahol Ukrajna és Dnyeszteren túli jövője dől el. Egy fontos lépés megtörtént, de az RF fegyveres erők sikerének fejlesztése érdekében több erőt kell alkalmazni, pontosan Nyikolajev irányban, ami esélyes, hogy kulcsfontosságú lesz Oroszország mielőbbi győzelméhez.
1661351160_548889.jpg

Ki látott még ilyen fegyveres konfliktust eddig? Szinte mindenhol álarcban az orosz katonák!
DK105438.JPG.jpg
Az álarcnak szerepe van. Az ukránok már a szíriai részvételnél is sorra próbálták beazonosítani az orosz katonákat (főleg pilótákat), és kitették az internetre, a lakhelyüket, a feleségük fotóját, hová jár a gyerek iskolába, ésatöbbi, amit a közösségi oldalakról találtak a vélt személyekről.
Hogy miért, az nem kérdés. Ez a terror eszköze. Az ukrán vezetés bizony terrorizmussal vádolható. Aki akar tapsikolhat hozzá, itt még a gyerekek is célpontok, én hányok ettől.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 534
113

Az orosz hadsereg ellenséges célpontokat lőtt le a Krím felett (VIDEO)​


A "Shell" légvédelmi rakéta- és lövegkomplexum ágyúkat lő ki Novoozerny falu felett Evpatoriában.

Kagylórobbanások az égen. Nyilvánvalóan hogyan semmisülnek meg az ellenséges drónok.


Источник: https://rusvesna.su/news/1661541148
 
  • Tetszik
Reactions: sixtus

Üveges Huba

Well-Known Member
2021. szeptember 9.
44
425
53
Az orosz-ukrán háború negyedik-ötödik hónapjának hadi krónikája. (2022. május 25-től július 24-ig)
A videó készítésekor azt a célt tűztem magam elé, hogy az orosz-ukrán háborút hadtörténész szemmel mutassam be: objektívan, csak a katonai eseményekre koncentrálva; azok tényszerűen és részletesen, de azért mégis átfogóan ismertetve.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Az orosz-ukrán háború negyedik-ötödik hónapjának hadi krónikája. (2022. május 25-től július 24-ig)
A videó készítésekor azt a célt tűztem magam elé, hogy az orosz-ukrán háborút hadtörténész szemmel mutassam be: objektívan, csak a katonai eseményekre koncentrálva; azok tényszerűen és részletesen, de azért mégis átfogóan ismertetve.
Nagyon jók a háborús videóid!
 

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
242
743
93
Orosz fegyverek megsemmisítése.. Szerintem bejön az ukriknak, hogy felismerték, olcsó drónokból tudnak ütőképes sereget (felderítésre, támadásra) felépíteni, rövid idő alatt. Sok eszköz esetében civil drónok segítségével...


Dróncsapások...

Ez a nagy 1 milles ellen lökés ? Eredményeket kérek! A mi adónkból megy!!!. Szólók is kollegának több cigit szívjon.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
Pervomayskoye-ban dolgozik a DNR tüzérsége


"Avdeevka. Ma a szövetséges tüzérség egész nap veri az ukri állásokat. A felvételen fekete füst látható az ukri pozíciók körül a sérült berendezésekből
Ma Donyecket emiatt lőtték kevés lövedékkel, az UA-nak nem maradt annyi tüzérsége, mint korábban"


Krím + 2 video

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
A leradírozott vasúti szerelvény.
1111.jpg

1661437599_screenshot_3.jpg

Egy igazán megrázó/szomorú pillanat.
1661326745.jpg

Egy orosz cikk, (ez alapján értékelendő, nem én mondom!) amit lefordítottam.
https://topcor.ru/27650-kakie-persp...5-sas3-0967-c7e-sas-l7-balancer-8080-BAL-9578
Milyen kilátások nyitják meg a sikeres Nyikolajev felszabadítási műveletet

Annak ellenére, hogy a fő csaták most a Donbass-ban zajlanak, a helyzet a déli fronton is érezhetően kezd megváltozni. A Zelenszkij elnök által meghirdetett Herszon elleni ellentámadást meg sem várva, maguk az orosz csapatok indultak támadásba Zaporozsje és Nyikolajev irányában. Érdemes-e komolyan számolni az egykori Novorosszija két új regionális központjának mielőbbi felszabadulásával?
A legfrissebb adatok szerint az RF fegyveres erők és az LDNR szövetséges erői előrenyomultak a Zaporozsje régióban található Velikije Novoselki település felé, ahol jelenleg harcok folynak. Nyikolajev irányban is vannak észrevehető sikerek. Az orosz csapatok a Fekete-tenger partja mentén haladtak előre Alekszandrovka térségében és sikeresen felszabadították a Nyikolajev-től mindössze 25 kilométerre fekvő Blagodatnoje falut is. A támadó hadműveletben az Orosz Légierő 108. ezredéből ejtőernyőseink és a Wagner PMC vadászrepülői vettek részt. Az eredmények látszólagos "szerénysége" ellenére, nekik köszönhetően elkészültek a déli front jövőbeli nagy offenzívájának alapjai. A Szovjetunió egykori fő hajóépítő központját az ukrán náci csapatok nagyon erős erődített területté alakították ki, ahol a kijevi rezsim nagy erői koncentrálódnak. Mivel a távolság Nyikolajev és a már felszabadult Herszon között egyenes vonalban körülbelül 60 kilométer, az ukrán fegyveres erők képesek lőni a várost közvetlenül a lakóterületükről, például a „Smercs”, vagy az amerikai HIMARS MLRS segítségével. A rakéta tüzérségi lövedékek mellett Herszon és Nova Kahovka számára nagy veszélyt jelent a Zelenszkij elnök által korábban bejelentett ellentámadás. Ha jól felkészül és nem kíméli sem az állományt, sem a hadi felszerelést, akkor az ukrán fegyveres erőknek van bizonyos esélye arra, hogy áttörjenek a Herszon régió regionális központjába.
Mint már megjegyeztük, a Blagodatny és Nyikolajev közötti távolság mindössze 25 kilométer. Miután elfoglalták ezt a falut, az Orosz Föderáció fegyveres erői kiváló ugródeszkát kaptak a Nyikolajevszkij irányú további akciókhoz. Nyikolajev keleti régióit már nemcsak a Kalibr, hanem a nagy hatótávolságú 2Sz19M „Mszta-Sz”, 2Sz5 „Giacint-B” és 2Sz7M Malka önjáró ágyúkból álló hagyományos ágyú tüzérsége is biztonságosan feldolgozhatja. Az ellenséges pozíciókat elnyomó tűz sűrűsége és hatékonysága most drámaian megnő. Az orosz hadsereg képes lesz létrehozni saját erődített területét, amely "bástyaként" működik az Ukrán Fegyveres Erők esetleges ellentámadásának útján Herszon irányában. Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek következő célpontja Pervomajszkoje falu legyen, amely Blagodatnij-tól nyugatra található. Ez az ukrán hadsereg hatalmas fellegvára, amelyet számos védelmi vonal vesz körül. Elfoglalása megnyitja számunkra az utat Nyikolajev felé. Miért olyan fontos ennek a városnak a gyors felszabadítása?
1. Az RF fegyveres erők azzal, hogy először támadnak, ténylegesen elveszik a kezdeményezést az ellenségtől és az ukrán fegyveres erőket védekezésre kényszerítik.
2. A lehető leghamarabb meg kell szüntetni az Azovi-tengert fenyegető állandó veszélyt. Az Orosz Föderációhoz való csatlakozás esetén nagyon nem kívánatos egy ilyen erős erődített terület a közelben, ahonnan rakétacsapásokat lehet végrehajtani Herszon és Novaja Kahovka ellen és meg lehet tartani a fegyveres erők támadó sokkoló öklét. Nem szabad megismétlődnie a Donyeck és külvárosai - Avdijivka, Peszki és Maryinka - helyzetének, amely több mint 8 évig rémálommá vált a DPR fővárosának lakói számára. Kijev ma a Krím-félszigetet is fenyegeti, amely egészen a közelmúltig a biztonság és a stabilitás védőbástyájának tűnt. A félszigeten most szabotőrök robbanásai dörögnek, ellenséges drónok keringenek felette. Dmitrij Gordon ukrán propagandista nyilvánosan arra buzdította az oroszokat, hogy meneküljenek el a Krímből és adják el korábban megszerzett ingatlanjaikat szinte semmiért, mivel Kijev hamarosan megkapja az új, erőteljes fegyvereket, amelyek megváltoztathatják a helyzetet a déli fronton. Lehetséges, hogy 300 kilométeres hatótávolságú HIMARS amerikai rakétákról beszélünk, amelyek közvetlenül Nyikolajev-ből érhetik el Szevasztopolt. Az ilyen rakéták egyébként Zaporozsje városából képesek támadni a krími hídat. Nyilvánvaló, hogy a „földrajzi megközelítés” szerint az ellenség állásait gyorsan vissza kell szorítani észak-nyugat felé.
3. Nyikolajev blokádja és az ukrán fegyveres erőktől való megtisztítása nélkül lehetetlen lesz a Dnyeper-Bug torkolat jobb partjának és Ocsakov városának felszabadítása, elzárva a Fekete-tengerbe vezető kijáratot. Ezt azért kell megtenni, hogy az orosz hajók használhassák Herszon kikötőjét és ezzel egyidejűleg a Nyikolajev hajógyárakat is az orosz haditengerészet igényeinek kielégítésére.
4. Negyedszer, a Nyikolajev felszabadító hadművelet lehetővé teszi az RF fegyveres erők irányítása alatt álló dél-ukrán atomerőmű ellenőrzését, valamint a jelenlét kiterjesztését a jobb parton, kiütve az ukrán fegyveres erőket a Kahovka-tározó partjáról, ahonnan az ukrán tüzérek ágyús tüzérsége lövi a Zaporizzsja Atomerőművet. Innen közvetlen út nyílik Krivoj Rog-ba és Dnyipropetrovszk-ba. Ez a kilátás önmagában már arra kényszeríti az ukrán fegyveres erők vezérkarát, hogy vonja ki az erők egy részét a Donbász-ból és helyezze át a déli frontra, leegyszerűsítve ezzel a DPR és az LPR területének felszabadítását.
5. Nyikolajev egy nagyon jó ugródeszka az Odesszáért folyó elkerülhetetlen csatához, ahol Ukrajna és Dnyeszteren túli jövője dől el. Egy fontos lépés megtörtént, de az RF fegyveres erők sikerének fejlesztése érdekében több erőt kell alkalmazni, pontosan Nyikolajev irányban, ami esélyes, hogy kulcsfontosságú lesz Oroszország mielőbbi győzelméhez.
1661351160_548889.jpg

Ki látott még ilyen fegyveres konfliktust eddig? Szinte mindenhol álarcban az orosz katonák!
DK105438.JPG.jpg
Most csak nekem újdonság a WG repülősei??

Azt hallottuk Szíriában is, hogy elég jól fel vannak szerelve nehézfegyverekkel, de eza repülős brigád nekem újdonság a zenészeknél!


@jurgenbauer : MZP-ről közismert hogy nem teljesen 100-as, ne lepődj meg a kijelentésein. :)
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 191
113
"Ukrajna

Az erőforrásokról…

A háború 6. hónapjában célszerű egy kicsikét foglalkozni (fb színvonalon persze) a szemben álló felek erőforrásaival, azok felhasználásával, a felhasználás eredményeivel vagy eredménytelenségeivel.

Oroszország részéről:

a.) Korlátozott háborús célkitűzései vannak. Ebből következően:

b.) korlátozott erőforrásokkal vesz részt a háborúban.

c.) A korlátozott erőforrás kiterjed a háborúban bevetett haderő nagyságára is.

d.) Nincs mozgósítás, nincs hadigazdálkodás.

e.) A hadsereg készletei egyelőre elegendőek a harci tevékenyégek fenntartására.

f.) Az emberi erőforrás a háború korlátozott jellege okán szintén korlátozott, ám nem jelent megoldhatatlan feladatot. Jelenleg is 85-87 önkéntesekből álló zászlóalj (zászlóaljanként 400 fő) toborzása folyik. (az első zászlóaljak kiképzés után már be is érkeztek a fronton harcoló hadseregekhez).

g.) A hátország lényegében intakt. (Elvétve egy-egy diverzáns támadás ér orosz intézményeket, legutóbb a kurszki atomerőművet).

h.) Az orosz társadalom támogatja a korlátozott háborút.

i.) Az ország ellen bevezetett nemzetközi szankciók hatástalanok abban az értelemben, hogy a szankciók kivetésének eredeti indokai – az agresszort arra kényszeríteni, hogy hagyjon fel a háborúval – nem érték el és nem érik el ezt a célt. Oroszország az általa kitűzött célok elérésig fogja folytatni a korlátozott háborút.

j.) Oroszország gazdasági és pénzügyi elszigetelésének politikája eddig nem hozta meg az ezt a politikákat megalkotó és folytató országok által kívánt célokat.

k.) A háború gazdasági dimenziójában az orosz gazdaság ellenállóképesnek bizonyult a szankciókkal szemben (JP Morgan megállapítása, nem az enyém).

l.) Az orosz GDP 2022-re várható alakulása -4% és -8% közé tehető. (Ez messze van a gazdasági összeomlást vizionáló jóslatoktól).

m.) Oroszország új piacokat talált legfontosabb exporttermékeinek.

n.) Szintén fontos tényező – és erőforrás -, hogy Oroszország külpolitikai elszigetelésének kísérlete sem értékelhető sikeresnek. (Erőforrásra példa: Oroszország és Irán, vagy Oroszország és Kína kapcsolatainak alakulása .Pl. Irántól 1000 db drón vásárlása. Kína esetében a külkereskedelmi forgalom felfutása a háború előtti szintre az április-májusi visszaesés után. És német luxusautók helyett kínai luxusautók lesznek az orosz piacon).

o.) Az energiahordozók terén az elmúlt évtizedekben kialakult kölcsönös függőség felszámolása rövid távon nagyobb veszteséget és kárt okozott az orosz energiára építő országok számára.

p.) Az oroszok által elfoglalt területek ásványkincsei – amelyeknek értékét a nemzetközi piac 12 billiárd dollárra teszi - kárpótolja az orosz veszteségeket.

q.) Az orosz haderő a háború második szakaszában a rendelkezésére álló pusztító erőket hatékonyan használja fel.



Ukrán oldalról:

a. A háborús cél az ország szuverenitása és területi integritásának megtartása, az elvesztett területek visszaszerzése.

b. Az egész ország részt vesz a háborúban.

c. Mármint az a része, amely nem hagyta el az országot. Ukrajnát az elmúlt félévben kb. 10 millió ember hagyta el. (A belső menekültek száma 7 millió főre tehető.)

d. A társadalom támogatja a háborús erőfeszítéseket – bár már repedések láthatók a nagy veszteségek okán.

e. Hadiállapot van és teljes mozgósítás.

f. Az ország összes erőforrása a háborús célokat szolgálja.

g. Az ország egész területe, katonai és gazdasági infrastruktúrája az ellenséges erők célpontja.

h. A háború finanszírozását Ukrajna saját erőből már nem tudja megoldani. Esedékessé vált kölcsöntartozásait nem tudta fizetni, ezért a nemzetközi hitelminősítők csődben lévő országnak értékelték Ukrajnát.

i. Ukrajna külpolitikai támogatottsága rendkívül nagy, ezzel együtt is a háborút magának kell megvívnia.

j. Az ukrán költségvetés hiánya havi 5-10 milliárd dollárra tehető. (5 milliárd biztos, az ukrán politikai vezetés havi 10 milliárdot kér). Kérdéses, hogy a csődben lévő ország külső finanszírozása lehetséges lesz-e egyáltalán.

k. A háború folytatását Ukrajna - az emberi erőforrások részbeni kivételével – csak külső forrásokból tudja biztosítani.

l. Az ukrán GDP várható visszaesése 2022-ben 35-50% közé tehető.

m. Megszűnt az ukrán hadiipar, saját hadiipari termelés és javítás nincs. (Nem támadható „hátországként” a harci technika javítása Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában valósul meg. Lengyelország az Ukrajnának szánt hadianyagok gyűjtőhelye is).

n. Megsemmisült az ország kőolajfeldolgozó kapacitásának egésze. Üzemanyag és kenőanyag ellátása külföldről biztosítható csak.

o. Ukrajna energia hálózatát végzetes csapások érték (a nemzetközi szállításokat biztosító csővezetékek kivételével). A zaporozsjei atomerőmű kikapcsolása Ukrajna energiahálózatából azt jelenti, hogy az Ukrajnában megtermelt elektromos áram 30%-a esik ki ezzel az egy erőművel).

p. Az eredeti ukrán haderő 50-80%-a veszett eddig oda. Emberanyaggal ez pótolható, ami viszont nem pótolható, a veszteséglistára került katonák harci tapasztalata és fegyelme. Kiképzetlen tartalékosok alkalmatlanok mind védelemben, mind támadásban.

q. Az ukrán hadsereg a háború eddigi menetében hadműveleti szintű támadást nem volt képes végrehajtani. Következtetés: ez a haderő nem is képes hadműveleti támadásra. Ebből következően Ukrajna az elvesztett területeit katonai erővel nem tudja visszaszerezni.

r. Az ukrán politika vezetés láthatóan nagyon távol áll a harcterek realitásaitól. A háború elhúzódása a haderő megsemmisülésével járhat.

s. Csak védelemmel nem lehet háborút nyerni.

t. A propaganda frontján elért győzelmek semmit sem jelentenek a harcmezőn.



Néhány következtetés:

i. Oroszország korlátozott erőforrásokkal is képes egy hadiállapotban lévő, teljes mozgósítást elrendelő, minden erőforrását a háborús céloknak alárendelő nagy méretű ország ellen hódító háborút folytatni.

ii. Ukrajna a háború menetét nem tudja megfordítani, nincsenek meg hozzá az erőforrásai. A külső erőforrások is - bármilyen nagyok, de végső soron - korlátozottak. És vegyük figyelembe: a háború eddigi féléves szakaszában Ukrajna már annyi hadisegélyt kapott, amennyi Oroszország egész éves hadikiadása volt a tavalyi évben. Ebből adódó következtetés: a kapott hadisegély felhasználása nem volt annyira hatékony, mint ahogy azt az amerikai értékelések jelzik. És az orosz hatékonysággal összehasonlítva szintén azt látjuk, hogy nagyon elmarad az oroszok teljesítményétől.

iii. Ukrajna bár okozott érzékeny veszteségeket az orosz félnek, ám a veszteségokozás mértéke nem volt elegendő ahhoz, hogy a támadó felet visszarettentse a további hadműveletektől.

iv. Oroszország rengeteg tartalékkal rendelkezik mind hadianyag, mind humán erőforrás tekintetében.

v. Ukrajna erőforrásai kimerültek és/vagy megsemmisültek. A külső források bevonása a háborút elhúzhatja, ám a győzelmet Ukrajnának nem biztosítja.

vi. Minél tovább tart a háború, Ukrajna egyre rosszabb pozícióba kerül majd a háborút lezáró tárgyalásokon.

vii. A háború céljait illetően: Oroszország már eddig elért bizonyos eredményeket (kérdéses viszont, hogy ezzel elégedett-e. Szerintem nem, de meglátjuk). Ukrajna eddig meg tudta őrizni önálló államiságát, ám a területi integritás terén semmilyen célját nem érte el.

És végül egy záró megjegyzés: nem tudván semmilyen módon befolyásolni a jelenlegi ukrajnai helyzetet, legalább azon drukkoljunk, hogy az oroszok továbbra is csak korlátozott háborúként tekintsenek Ukrajnára. A háború eszkalációja Ukrajna létét sodorhatja veszélybe."


Szabó József

Korábban már megosztottam!Európának lehet korlátozottak a készletei de a fő "szponzor" USA ha úgy kívánja az "érdeke"korlátlanul elláthatja fegyverrel az Ukránokat.Ha igazat.mond napi 1-2 szerelvényt indítanak útta az USA legnagyobb hadianyag raktárából(Sierra army depot).Nem feltétlenül nyilvános minden amit később az Ukránoknak "szánnak"
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Valaki, aki jártasabb a nemzetközi jogban, magyarázza már el nekem, hogy mikor visel ország hadat egy másik ellen.

Függetlenül attól, hogy az ukránoknak vagy az oroszoknak drukkolok (utóbbi egyébként, két hét alatt lett elegem az ukránok k. nagy arcából), amit a nyugat csinál, az számomra aktív résztvétel a háborúban.

Felderítés, ingyenes hadianyag/eszköz gyártás, kiképzés. Ha az ukránok mindenért folyamatosan fizetnének, akkor el tudnám fogadni, hogy a nyugat nem visel hadat, hanem csak "zsoldos/kereskedő". De amit most csinálnak, az nem pusztán kiállás Ukrajna mellett, hanem sokkal-sokkal több.

Egyébként a felderítés az, ami miatt el szokott durranni az agyam. Az annyira aktív résztvétel, mintha odamennének lőni.
Alapvetően a NATO tagállamok jelentős részének vállalt szerepe már régen kimeríti a casus belli fogalmát.
De az oroszok szándékosan nem akarnak az egész NATO ellen full front háborút vívni.
Bár ez a háború neer-peer-nek minősül, az oroszok szándékosan tartják a korlátozott - nem full scale - keretek között. Több jel is utal arra, hogy amit csinálnak az inkább egy időhúzó megközelítés nagy mennyiségű tüzérségi lőanyag felhasználással.
Ennek célja az, hogy a második -gazdasági - fronton is elérjék a céljaikat.
Mivel az ukránok gyors bedöntése nem jött össze egy market garden jellegű művelettel (az ukránok túl jól voltak informálva), most az ukránokat bedarálják, míg az európai világot politikai/gazdasági vonalon akarják térdre kényszeríteni.
Ehhez pedig idő kell.
A jóléti társadalmakban van egy jelentős anyagi tartalék, viszont politikailag instabilak a demokratikus berendezkedés miatt.
Jelenleg mindkét "fronton" anyagháború folyik.
Az oroszoknak semmi sem sietős. Saját gazdaságuk elműködik. A háború miatti minimális életszinvonal esést egy szláv nemzetiségű ország simán kimozog. Teljes lakossághoz, és a feladat nagyságához mérve a veszteségeik elhanyagolhatóak.
Ezek a veszteségek különösen annak tükrében vállalhatóak, hogy mi a végső cél.
Mert nem az, hogy hány megyét húznak be Ukrajnából, hanem, hogy a háború lezárásával hogyan fognak tudni visszailleszkedni a nemzetközi közösségbe.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Az orosz-ukrán háború negyedik-ötödik hónapjának hadi krónikája. (2022. május 25-től július 24-ig)
A videó készítésekor azt a célt tűztem magam elé, hogy az orosz-ukrán háborút hadtörténész szemmel mutassam be: objektívan, csak a katonai eseményekre koncentrálva; azok tényszerűen és részletesen, de azért mégis átfogóan ismertetve.
Minden elismerésem! Szégyen és gyalázat, de én csak most kezdtem el nézni a videóidat, viszont utólagos engedelmeddel ezeket megosztom AT honlapján is, ott is lesz rá érdeklődő. Tárgyilagos és korrekt!
5*