[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 492
18 507
113
Valami rohadt nagy gáz van az orosz haderővel, ha így kiürítették Harkiv megyét.

Rybar - gugli fordtó:
"Az RF fegyveres erői gyakorlatilag kivonták a csapatokat Harkiv régió területéről, beleértve a régió északi részét is. Megerősítették az ukrán fegyveres erők ellenőrzését Volchanszk, Velikij Burluk és Lipcsi felett, de más településeken nincsenek orosz egységek. Önkéntesek segítik a menekülteket a Belgorod régió határ menti területein.

A 60. OMSB "Veteránok" alosztályai a végsőkig tartották a folyosót és a különálló pozíciókat Izyumban, hogy biztosítsák a lakosok evakuálását az RF fegyveres erők által ellenőrzött területekre.

Az új arcvonal az Oszkol folyó mentén halad, melynek bal partján az orosz fegyveres erők egységei ásnak be. Az Ukrán Fegyveres Erők LPR irányába történő további előretöréséről tegnap aktívan terjesztett információkat az ukrán információs hadviselés tömte ki.
"
11-09-ENG-UPD.jpg

Ez már kb. 12-15 000 km2.

Sőt, ezután Harkov-ból sem jöhetnek ki. Érdekes olvasni a hozzászólásokat és sokak naívitását. Ránézel a térképre - mondjuk orosz/ukrán parancsnokként, látod egyszerre, mi a dörgés. Hol van túlerő, hol nincs, merre érdemes menni, merre nem, stb.

Eleve, beharangozták x hete a déli támadást. Hihető volt? Sokaknak igen. Mi van délen, ami miatt érdemes támadni? Kell a tengeri kijárat? Eddig is volt. Kell vissza Krím? Tényleg? Lehet, később, de tuti nem most. Azovi-tenger? Esélytelen. Északon nincs orosz, ahogy nyugaton sem, így marad a keleti irány - valószínűleg ott, ahol a legvékonyabb a frontszakasz >>> Harkov

Ha jól emlékszem, Harkov nem volt orosz kézen, ellenben fenyegették onnan az ukrán erőket - más kérdés, hogy ezt is ki vette komolyan. Harkov-ban városi harc, kinek hiányzik ez?

Aztán illene beszélni egy másik vetületről:

Hol manőverezik az orosz, ha kivonul egy területről vagy készül egy új frontszakoszon támadni és hol manőverezik az ukrán, ha az oroszok által elhagyott területre kell bevonulni?


  • az orosz visszahúzódik Oroszország területére és Oroszországban mozgatja a nehéz technikát, majd a megszállt részeken fejlődik fel
  • az ukrán továbbra is Ukrajnán belül mozgatja a nehéz technikát, vasúton és közúton.

A nagy kérdés, hogy melyik ország képes csapást mérni melyik ország szárazföldi infrastruktúrájára és melyik nem. Az orosz nem véletlenül hagyta meg a vasúti vonalakat. Minek lőjje ki a vasúti hidat, átrakót, ha azon megy 20 tank, mikor ezt megteheti később, ha az ukránoknak muszáj tömött hadivonatokat arra irányítani, mert mennie kell, különben nem ér oda a nehéz technika időben. Ha nem indul oda a nehéz technika, akkor emberveszteség a vége. Ha elindul a nehéz technika, akkor út közben kilőhetik.

Ez megint egy "szerintem" gondolat egy olyan háborúban, ahol semmi sem az, aminek látszik és nem a mi "ízlésvilágunk" alapján zajlik.

Egy dologról elfeledkeztél: a ruszki akár támadni.
  • Az ukránnak tök mindegy milyen mélyen, hogyan manőverezik. Eddig is ott gyakorlatozott a ruszki.
  • Az ukrán védekezik, nem akar átmenni a határon (ha esze van).
  • A NATO és ukrán felderítés pedig belát a határ mögé.

Ezért az orosznak kellene ismét benyomulni, túlerővel, hogy valamit elérjen.

Ez most nagyon távolinak tűnik.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 114
11 272
113
A magyarok álmodoznak (legalábbis ezen a fórumon) arról már a háború első percétől, hogy igy kell felosztani, meg úgy kell rabszolgasorba dönteni egyes régiós államokat.
Ukrajnát tényleg felkéne osztani és akkor béke lenne...nekik sem kéne így kisebbségi jogokat sárba tiprani, zökkenőmentesen jöhetne így létre az ukrán nemzet,mindenki élhetne a sajátjaival.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Ez már kb. 12-15 000 km2.
Már írták, hogy pontosan mekkora területről van szó és szerintem ez nagyjából helytálló is, de én nem "számoltam ki"... : ))

Szerk.:
50% orosz, 30% se ez, se az. Szovjet.
Volt valamikor a háború előtt. Sztm már a lakosság fele se él ott, de ez csak tipp részemről, a részarányokat illetően meg fogalmam sincs, hogy most mi lehet.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 180
93
Te már áprilisban is azt jövendölted,hogy mindjárt széthullik az ukrán hadsereg és az ukrán állam ahhoz képest éppen most koppantottak egy nagyot az oroszok orrára Harkovban, az ukrik meg nem fognak megfagyni télen felesleges erre számítani, ami pedig az ukrán állampénzügyi támogatását illeti azt az USA és a nyugati nagyhatalmak biztosítják,lehet szembe kellene nézned a valósággal...
Fogadjuk el:
  • USA pénzügyi támogatás nélkül az ukrán államigazgatás 1 hónapon belül összeomlana
  • Nyugati tüzérség szállítása nélkül ez a kategória eltűnt volna az ukrán repertoárból
  • Nyugati felderítés nélkül sem ez, sem más siker nem lett volna soha, az ukránok teljesen vakok lennének

Igen, ezek nélkül az ukrán hadsereg és állam régen széthullott volna.
Még egy ilyen, erősen visszafogott orosz létszám mellett is.

A NATO nagyszámú emberanyagon kívül mindent ad. Nem az ukránok koppintottak az oroszok orrára! Hangzatosnak hangzatos.

Hogyan képzeled el azt hogy az ukránok nem fognak megfagyni télen? Ezen csak az orosz tudna segíteni.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
614
7 445
93
Oroszoknál úgy néz ki valaki értelmes kerülhetett döntési vagy tanácsadói pozícióba, mert elkezdték azt csinálni, amit az eleje óta kéne, amit én és mások is március óta kérünk számon az oroszokon: civil infrastruktúra lerombolása. Mondjuk az még aggasztó, hogy a részleges áram és vízhiányról interneten adnak hírt, tehát az még van sajnos.
Reggelre nem szabadna, hogy víz, villany és telekommunikáció legyen a nagyobb városokban. Tízmilliókat kell a humanitárius katasztrófa szélére lökni, hogy rákényszerítsék a saját vezetésüket a feltétel nélküli kapitulációra.

@aquarell : bagoly olyan, mint egy középkori alkímista, aki szentül hitte, hogy lehet aranyat csinálni ólomból. Mindenféle empirikus tapasztalat vagy tudományos eredmény nélkül jutottak erre a konklúzióra, és onnantól minden kutatás ennek alátámasztására irányult anélkül, hogy bármikor is megkérdőjeleződött volna az alaptézis igaz volta.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Havi 6-8 milliárdot a nyugatnak megér. Pláne hogy nem nagyon van választása. A tüntetések meg egyrészt nem annyira világszerte, másrészt a rezsi miatt aggódnak nem a támogatásokkal van bajuk és nem oroszbarátságból, harmadrészt sok szervező orosz vakond, negyedrészt ez egy tanulási folyamat és meg kell tanulni áldozatot hozni a társdalomnak az oroszoktól való függetlenség elérése érdekében.
Nézd, az a rohadt nagy helyzet, hogy nem, nem kell megtanulni. De te nyugodtan utald át a fizud valakinek, aki épp szenved a szankcióktól. Az egészet. Ne aprózd el.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 632
113
Oroszoknál úgy néz ki valaki értelmes kerülhetett döntési vagy tanácsadói pozícióba, mert elkezdték azt csinálni, amit az eleje óta kéne, amit én és mások is március óta kérünk számon az oroszokon: civil infrastruktúra lerombolása. Mondjuk az még aggasztó, hogy a részleges áram és vízhiányról interneten adnak hírt, tehát az még van sajnos.
Reggelre nem szabadna, hogy víz, villany és telekommunikáció legyen a nagyobb városokban. Tízmilliókat kell a humanitárius katasztrófa szélére lökni, hogy rákényszerítsék a saját vezetésüket a feltétel nélküli kapitulációra.
Ha jól emlékszel minden kapott pofon után ezt csinálták az oroszok. Demonstrációként kilőttek pár Kalibr-t aztán hónapokig kurva nagy csönd. Nincs nekik elég.
Vasárnap van hullik a Kalibr meg Cirkon folyt köv. egy hét múlva.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 892
56 742
113
Amúgy nem bonyolult a képlet. Ugyanaz lesz mint Kijevnél. Azt kell látni, hogy ugyanúgy ahogy Északon nem kell az oroszoknak védeni a közös határt úgy itt sem, ellenben az ukránokkal akiknek védeniük kell akkor is, ha a kutya sincs velük szemben.
Tehát ha ez így marad (amire nagy az esély), akkor ez vereség, de felszabadul jópár BTG-jük amiket oda raknak ahová akarnak. Az ukránok szemszögéből lehet, hogy rövidült a front, de sokkal kevesebb erő szabadul fel. Ahogy Kijevet úgy Harkovot is védeniük kell hiába nem támadja a kutya sem.
Végeredményben az oroszok racionàlisan állnak hozzá a dologhoz. Eldöntötték, hogy mennyi erőforràst hajlandóak befektetni ebbe kûlönleges operàcióba. Semmi esetre nem hajlandóak magukat belehúzni hagyni egy eszkalàcióba, amièrt itt sokan kiabàlnak.
Kiváncsi vagyok, hogy délen most tàmadni fognak-e A felszabadult erőkkel. Mert onnan lehetne Ukrajnàt megfolytani, ha elvàgják a tengertől. Meg részûkről van bőven eszkalāciós lehetőség az infrastruktura ( gàz, villany, viz, utak, vasút stb...) tönkretételével, amire Kiev nem nagyon tud válaszolni és ami mèg több ukràn menekûlthöz fog vezetni. Hybrid hadviselés a kulcsszó....
(Szerintem, fotelból, egy üveg Feind olaszrizling mellől.) :oops:
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 766
17 856
113
Oroszoknál úgy néz ki valaki értelmes kerülhetett döntési vagy tanácsadói pozícióba, mert elkezdték azt csinálni, amit az eleje óta kéne, amit én és mások is március óta kérünk számon az oroszokon: civil infrastruktúra lerombolása. Mondjuk az még aggasztó, hogy a részleges áram és vízhiányról interneten adnak hírt, tehát az még van sajnos.
Reggelre nem szabadna, hogy víz, villany és telekommunikáció legyen a nagyobb városokban. Tízmilliókat kell a humanitárius katasztrófa szélére lökni, hogy rákényszerítsék a saját vezetésüket a feltétel nélküli kapitulációra.
Ha így teszel, akkor az x ezer fős hadsereget lecseréled x millió dühös civilre, ami a lehető legrosszabb - lásd az ostoba jenki "megközelítést" Irakban. Ekkor az ukrán/orosz arány nem 3:1 lesz, hanem 300:1-hez. Sok sikert egy ilyen húzás után előadni a "gyere testvér, téged átvertek azok a mocskos angolszászok, béke veled". A motivált katonánál már csak a "nincs mit veszítenem" civil a rosszabb...

Fókuszáld az ellenfél civiljeinek dühét a "saját" "vezetésük" ellen, ne magad ellen.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 206
9 341
113
Végeredményben az oroszok racionàlisan állnak hozzá a dologhoz. Eldöntötték, hogy mennyi erőforràst hajlandóak befektetni ebbe kûlönleges operàcióba. Semmi esetre nem hajlandóak magukat belehúzni hagyni egy eszkalàcióba, amièrt itt sokan kiabàlnak.
Kiváncsi vagyok, hogy délen most tàmadni fognak-e A felszabadult erőkkel. Mert onnan lehetne Ukrajnàt megfolytani, ha elvàgják a tengertől. Meg részûkről van bőven eszkalāciós lehetőség az infrastruktura ( gàz, villany, viz, utak, vasút stb...) tönkretételével, amire Kiev nem nagyon tud válaszolni és ami mèg több ukràn menekûlthöz fog vezetni. Hybrid hadviselés a kulcsszó....
(Szerintem, fotelból, egy üveg Feind olaszrizling mellől.) :oops:
Változtatni kell az biztos. Az amcsik már az első hónapban porig bombázták volna egész Ukrajna infrastruktúráját.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Ajjajj, kezdődnek a problémák a mámoros napok után
‼️☠️Ukrajna harcba kezdett a túlélésért:
A dél-ukrajnai és a hmelnyickiji atomerőművek megkezdték a blokkok leállítását.
A diszpécserek próbálják megakadályozni, hogy a rendszer összeomoljon.
Kijevben néhány helyen szintén nincs áram.
A fél ország áram és víz nélkül maradt.
A vonatok elkezdtek megállni.
"Az elektromos hálózatról és a kapcsolt energiatermelésről. A régiók egy rendszerbe vannak kötve. Az összes nagyobb alállomást egyszerre kell kiiktatnunk..." - KILLNET tagtársaink jelentik.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 324
10 361
113
Na, kezdődik az áramtalanítás
‼️A rakétacsapás egy kulcsfontosságú létesítményt ért: a kitörés után Ukrajna számos régiójában kialudt a fény - jelentették az ukrán csatornák. ▪️Poltava régió. ▪️Sumszk régió. ▪️Kharkiv obl. ▪️Dnepropetrovsk obl. ▪▪️Odessza régió. ▪️Zaporozhye obl.
Kharkiv CHPP-5.


Dnipropetrovks
TuDEOTH.jpg
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Ha így teszel, akkor az x ezer fős hadsereget lecseréled x millió dühös civilre, ami a lehető legrosszabb - lásd az ostoba jenki "megközelítést" Irakban. Ekkor az ukrán/orosz arány nem 3:1 lesz, hanem 300:1-hez. Sok sikert egy ilyen húzás után előadni a "gyere testvér, téged átvertek azok a mocskos angolszászok, béke veled". A motivált katonánál már csak a "nincs mit veszítenem" civil a rosszabb...

Fókuszáld az ellenfél civiljeinek dühét a "saját" "vezetésük" ellen, ne magad ellen.
Az a helyzet, hogy már most is ez az arány. Belefojtanák az oroszokat egy kanál vízbe.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 659
9 247
113
Nézd, az a rohadt nagy helyzet, hogy nem, nem kell megtanulni. De te nyugodtan utald át a fizud valakinek, aki épp szenved a szankcióktól. Az egészet. Ne aprózd el.

Miért jó neked, hogy az oroszoktól függjenek mások? És ezek szerint te ennek a függőségnek az árát hajlandó lennél a teljes fizetéseddel és vagyonoddal kárpótolni embereket?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Ha így teszel, akkor az x ezer fős hadsereget lecseréled x millió dühös civilre, ami a lehető legrosszabb - lásd az ostoba jenki "megközelítést" Irakban. Ekkor az ukrán/orosz arány nem 3:1 lesz, hanem 300:1-hez. Sok sikert egy ilyen húzás után előadni a "gyere testvér, téged átvertek azok a mocskos angolszászok, béke veled". A motivált katonánál már csak a "nincs mit veszítenem" civil a rosszabb...

Fókuszáld az ellenfél civiljeinek dühét a "saját" "vezetésük" ellen, ne magad ellen.
Én ebben nem hiszek. Az átlagukrán egy darabig majd pampog, közben kapja majd az orosz szórólapot a levegőből, hogy a megoldás a kukizongorista meg a bandája elüldözése, és a teljes demilitarizáció lesz.

Le fog esni nekik, hogy az oroszok TÉNYLEG az utolsó pillanatig visszatartották magukat, ahogy ezt állították magukról.

Aztán vagy elmennek a faszba’ abból az országból, vagy helyrehozzák a kapcsolatukat az oroszokkal.

Nem fogom most visszakeresni, de február végén többen azt tippeltük, hogy a civil infrastruktúrával kezdik majd a bulit.
Végül csak eljutottunk ide is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 637
48 366
113
Ha így teszel, akkor az x ezer fős hadsereget lecseréled x millió dühös civilre, ami a lehető legrosszabb - lásd az ostoba jenki "megközelítést" Irakban. Ekkor az ukrán/orosz arány nem 3:1 lesz, hanem 300:1-hez. Sok sikert egy ilyen húzás után előadni a "gyere testvér, téged átvertek azok a mocskos angolszászok, béke veled". A motivált katonánál már csak a "nincs mit veszítenem" civil a rosszabb...

Fókuszáld az ellenfél civiljeinek dühét a "saját" "vezetésük" ellen, ne magad ellen.
DTheo fórumtársunk is írta: ezen a dilemmán már túllépett ez a háborús helyzet. A hangsúlyokat máshová kell helyezni. Egyébként respektálom a kommentjeidet, nagyon okos meglátásokat közölsz velünk.