[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Szakaszerovel harcfelderites, de belenéztek. Előfordul.
Biztos, hogy nagyon sok féle nezegetik a vonalakat, hogy hol gyenge az orosz, főleg most, amíg az orosz vezetés bizonytalan.
Amúgy a drónok világában, aminek folyik nagyszámban az alkalmazása ebben a háborúban igen hasznos lett volna itt is.... de gondolom mindenkinek nem jut... ez -40 főt jelent... csak hogy mi is tanuljunk belőle magyarok, mert Mo.ban az élőerő nem lesz ekkora mint az ukinak...
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet​

2022.09.12. 19:56
Erős szerkezet
Varsó előrejelzése szerint Berlin hamarosan erőszakkal próbálja megoldani területi követeléseit.

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet


Ezért Lengyelország ehhez tankokat vásárol Dél-Koreától, az NSZK pedig új páncélozott járművek kibocsátására készül - a "borzasztóan" ismerős "Panther" néven.

Ezt Konsztantyin Szivkov katonai szakértő jelentette be.


Szerinte Varsó is háborúra készül, de nem az Orosz Föderációval, hanem Németországgal. A lengyelekkel ellentétben az NSZK már bemutatott egy új KL-51 "Panther" tankot, amelynek hatalmas áthatoló képessége van a fegyvernek.



Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747037-polsha_i_germanija_ochen_skoro/
Egyébként észrevettétek, hogy Európában már mindenkit is szeretnének összeugrasztani? Az eddig oly tabu területi követelések pedig újra a felszínen vannak...
Lengyel-cseh ellentét
Török-görög ellentét
És most ez a lengyel német....

Teljesen galyra akarják verni Európát...
 
W

Wilson

Guest
Elég terjedelmes elemzés, a teljes elemzés a linkben található...

Svechin „Stratégia” meg nem tanult leckéi. A klasszikus katonai munka segítségével elemezzük az ukrajnai háborút​

  • Pavel Aksenov
  • BBC orosz szolgálat
2022. szeptember 12., 05:21

Hat hónappal később a villámháborúnak felfogott orosz katonai hadművelet Ukrajnában teljes körű konfliktussá fajult. Az ukrán csapatok délen és Harkiv térségében elért sikerei ellenére sem katonai, sem politikai téren nincsenek érthető és egyértelmű kilátások a konfliktus megoldására.

Az Oroszország által elindított ukrajnai konfliktus – az elmúlt évtizedek legnagyobb Európában – jelentős humanitárius katasztrófává vált, sok pusztítással és polgári áldozatokkal.

Az orosz vezetésnek gyakran felróják azt, hogy anélkül indították ezt a háborút, hogy figyelembe vették volna az összes lehetséges katonai, politikai és gazdasági következményt. Vagyis stratégia hiányát.

A BBC tanulmányozta az orosz hadtudomány egyik alapművét, és arra a következtetésre jutott, hogy a hadsereg és az orosz vezetés fellépése az ukrajnai háború során ellentmond a könyv alapvető rendelkezéseinek .

ukrán menekültek

Fotós,AFP

Az ukrán konfliktus nagy humanitárius katasztrófává vált, sok pusztítással, menekültekkel és civil áldozatokkal.
Az orosz politikai és katonai vezetés súlyos számítási hibáiról már a háború legelején szó esett.
E téves számítások között szerepel a kampány világosan és világosan megfogalmazott politikai céljának hiánya, az Ukrán Fegyveres Erők harci hatékonyságának értékelésében elkövetett hibák, Ukrajna politikai vezetésének ellenálló képessége, a Nyugat eltökéltsége, hogy egyesüljön a kampány támogatására. Kijev, az orosz gazdaság, társadalom és végül a fegyveres erők készenléte a betörésre.

Eközben a háborúra való stratégiai felkészülést, beleértve a katonai, politikai, gazdasági, diplomáciai és társadalmi, különféle tudományos munkák és tanulmányok írják le, amelyeket katonai oktatási intézményekben, különösen az Orosz Vezérkar Akadémiáján tanulmányoznak.
Az egyik ilyen tanulmány szerzője Alexander Svechin orosz és szovjet hadtudós. 1927-ben kiadta a Stratégia című könyvet, melyben felvázolta nézeteit az állam hadi előkészítésének és lebonyolításának rendszeréről.

Svechin az akadémia egyik alapítója. Az orosz védelmi minisztériumban kitüntetésben részesült - életrajzát a Honvédelmi Minisztérium honlapján teszik közzé , és a Vezérkar Akadémia Stratégiai Osztályának oldalán Szvechin neve szerepel a tudósok listáján akik az orosz hadtudomány és a stratégiai gondolkodás alapjait alkották .

"A Svechin által írásaiban vizsgált problémák, az általa kidolgozott tudományos és módszertani apparátus ma sem veszítette el relevanciáját. Ezek értékesek a modern katonai ismeretek rendszere számára, és vizsgálat tárgyát képezik" – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Sándor Svechin

Fotós,angol MOD

Alekszandr Svechin a Nyikolajev Vezérkari Akadémián végzett, de pályafutása során nemcsak vezérkari tisztként szolgált, hanem harci parancsnokként részt vett az orosz-japán és az első világháborúban is. Számos elméleti katonai művet, hadtörténeti könyvet és irodalmi emlékiratokat írt. Ugyanakkor nagy irodalmi tehetsége volt, így a tisztán tudományos szövegek is könnyen olvashatók - nem igényelnek elméleti képzést. Alekszandr Svechint 1938-ban letartóztatták és lelőtték. 1956-ban rehabilitálták.

 
  • Tetszik
Reactions: DTheo and Venom85

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Apropó! Mielőtt számba venném az proukrán agitprop brokit, és felkészülnék arra ami a gyenge oroszokra vár, nézzük csak meg mennyire is remekül űzték el veszteség nélkül ukránék mindehonnan a ruszkikat, mindezt szigorúan kb. zéró képi anyag nélkül, kivétel gopro zsoldos majom rohangál, urkángrúz bűnöző zsoldos zászlót tűz ki, dzsihadmobillal rohangálnak, azért álljon már itt pár képi anyag a gyenge oroszokról, ahogy tátott szájjal várták a f.szerdőt, hogy a zseniális ukránok legyőzzék őket, és már Luhanszk felé robogjanak:




És egy kis extra Kadirov kapcsán:
https://www.youtube.com/watch?v=lLmzElmiWZ4
Remélem láttátok a felfestéseket az első videó oszlopán, amiről tegnap beszéltem. És ez a felfestés már az ukrán offenzíva előtt fenn volt. Talán dereng akkor, hogy itt nem az történik, hogy a mulya ruszkit meglepték, és azóta is bénultan figyeli, hogy mifasz van. Én nem állítok semmit biztosan, de könyörgöm legalább akinek valami lövése van a harcászathoz és nem hiszi azt hogy az orosz tisztikar kizárólag alkoholista gyengeelméjűekből áll, tartsa már fenn a lehetőségét annak, hogy létezik orosz stratégiai elképzelés erre a háborúra.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
Ennek több okát látom
  • Az azonosítás mindig nehéz kérdés, mert az ő CAP zónájuk beér az ukrán vonalak fölé sokkal mélyebben, mint viszont - ergo a roncsok ukrán ellenőrzés alatt álló területre zuhannak.
  • Mivel ukrán területre esik minden, azok pedig a saját veszteségről mélyen hallgatnak, ha lehet (nem dicsérik meg, aki saját roncsot feldob), oroszt meg persze azonnal, mert propaganda értéke van.
  • Az orosz szarik a nyugati véleményre a hadereje hatékonyságát illetően - ők tudják mennyit lőnek le, aztán kiadnak egy számot.
Szóval én totál szkeptikus vagyok, de a meglévő technikai paraméterek ismerete alapján az orosz veszteséglista közelebb lehet a valósághoz - egyszerűen mert ők a rendelkezésre álló eszközökkel reálisan hozni tudják a kiadott számokat, az ukránok meg nem.
Ez még így is lehetne de lassan már másfél-kétszeresét lelőttek ahány üzemkepes harci gépe volt az Ukránoknak.És HIMARS inditókat is 2 szer is megsemmisítették.De hasonlóan túlzóak az Ukránok álltal közölt számok.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
"Tényleg azt hiszi, hogy háborúban állunk a NATO-val? - kérdezi a másik oldalon lévő előfizető ironikusan. - És csak ukrán katonákat látok".

Igen, tényleg így gondolom. És minél hamarabb rájövünk, hogy nincs értelme különleges katonai műveletet folytatni a NATO ellen, hanem háborút indítani, annál jobb. Mert a konfliktus már egzisztenciális szakaszba lépett. Küzdelem folyik a túlélésért. Vagy győzni fogunk, vagy nem fogunk létezni.

NATO felszerelés, kiképzők, hírszerzés, az orbitális műholdkonstelláció adatai, Haymars kezelői, a Pentagon által szerződtetett zsoldosok, PMC-k, a nyugati egyszem média támogatása - itt látom, itt nem látom ...

Nos, a listát még sokáig lehetne folytatni. Ebben a konfliktusban nincs semmi ukrán, csak mozgósító hús. Nevezzük hibrid hadviselésnek vagy bárminek, a lényeg nem változik. Az ukránok kezével a NATO nem Ukrajnát akarja megvédeni, hanem Oroszországot akarja elpusztítani. Nem számít, hogy ez hány ukrán életébe kerül.
@sashakots
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ukrán T-72M1 harckocsik és YPR-765 páncélozott harcjárművek átcsoportosítása, állítólag Zaporozsja felé
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet​

2022.09.12. 19:56
Erős szerkezet
Varsó előrejelzése szerint Berlin hamarosan erőszakkal próbálja megoldani területi követeléseit.

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet


Ezért Lengyelország ehhez tankokat vásárol Dél-Koreától, az NSZK pedig új páncélozott járművek kibocsátására készül - a "borzasztóan" ismerős "Panther" néven.

Ezt Konsztantyin Szivkov katonai szakértő jelentette be.


Szerinte Varsó is háborúra készül, de nem az Orosz Föderációval, hanem Németországgal. A lengyelekkel ellentétben az NSZK már bemutatott egy új KL-51 "Panther" tankot, amelynek hatalmas áthatoló képessége van a fegyvernek.



Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747037-polsha_i_germanija_ochen_skoro/
Ő volt az aki azt javasolta dobjanak atomot a yellowstone parkra, hogy az amerikai fenyegetést elintézzék egyszer s mindenkorra. Ő az oroszok kis hóbagolyutánzata na, tessék már helyén kezelni a dolgokat... hiába volt vezérkaris. Pont az oroszok játsszák a klasszikus brit játszmát európával szemben, osszd meg és uralkodj.
Az okfejtése marha bukfences, de egy dologban igaza van, a lengyel "őrült" fegyverkezési tempó nem marad aszimmetrikus, biztos, hogy sokan valamennyire követni fogják őket, hogy lépést tartsanak. És igen, moszkva nagyon szeretné ha sikerülne az EU tagokat egymásnak ugrasztani, mert nem tetszik neki, hogy néhány vonakodót leszámítva relatíve egységesen sikerül fellépni vele szemben, amire nem számított. A bizalmatlanság magvait próbálják elültetni, ahogy ilyen projektjeik már régóta futnak, most kicsit felcsavarják a dolgot... kiváncsi vagyok az üres szakértői pofázás mellett milyen "beállított" helyzetet fognak/próbálnak majd generálni... most kellene közös EU-s katonai elhárítás...
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Dolgozik az orosz légvédelem Taganrognál, robbanások Rosztov környékén. Mivel lőhetik az ukránok?
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 121
93
Németeknek milyen követelésük van a lengyelekkel szemben?
Hivatalosan? Annyi követelésük van mint nekünk a környező országokkal szemben. Nem hivatalosan meg Lengyelország nyugati fele, valamint az egész tengerparti sávja német terület volt. A tengerparti sávról lehet vitatkozni, de a nyugat lengyel részek lényegében mindig német területek voltak.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Külföldi zsoldosok megölik Harkiv régió lakóit, és kamerára veszik​

2022.09.12. 19:34
Erős szerkezet
Az Ukrajna oldalán harcoló külföldi zsoldosok lelövik a Harkiv régió lakóit, és videóra veszik, hogy később az orosz hadsereget okolják a mészárlásokért – mondta Vitalij Gancsev , a régió katonai-polgári közigazgatásának vezetője a Russia-24-en. TV csatorna.

Jelenleg mintegy kétezer zsoldos az USA-ból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból és más országokból tartozik az ukrán fegyveres erőkhöz a harkovi régió területén.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747031-ganchev/
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 290
44 881
113

Az ellenség nagyszabású offenzívára készül a zaporozsjei atomerőmű környékén (VIDEO)​


Az ukrán fegyveres erők nagyszabású offenzívára készülnek a zaporozsjei atomerőmű környékén, fegyvereseket, rakétafegyvereket és tüzérséget szállítanak a térségbe.

Erről Volodimir Rogov, a Zaporozsje régió katonai-polgári közigazgatásának tagja tájékoztatta a Russzkaja Vesznát .

Elmondása szerint az ukrán fegyveresek amerikai fegyvereket - HIMARS MLRS és M777 tarackokat szállítanak a kontaktvonal területére.

„Zelenszkij fegyveresei továbbra is részt vesznek a nukleáris terrorizmusban” – mondta Rogov.

Источник: https://rusvesna.su/news/1663001076

Már belezavarodtam. Hány helyen támadnak majd az ukránok? Legalább négy helyet írtak már. Remélem, akinek kell, az pontosan tudja.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 467
18 523
113

Az ellenség nagyszabású offenzívára készül a zaporozsjei atomerőmű környékén (VIDEO)​


Az ukrán fegyveres erők nagyszabású offenzívára készülnek a zaporozsjei atomerőmű környékén, fegyvereseket, rakétafegyvereket és tüzérséget szállítanak a térségbe.

Erről Volodimir Rogov, a Zaporozsje régió katonai-polgári közigazgatásának tagja tájékoztatta a Russzkaja Vesznát .

Elmondása szerint az ukrán fegyveresek amerikai fegyvereket - HIMARS MLRS és M777 tarackokat szállítanak a kontaktvonal területére.



Источник: https://rusvesna.su/news/1663001076

Már belezavarodtam. Hány helyen támadnak majd az ukránok? Legalább négy helyet írtak már. Remélem, akinek kell, az pontosan tudja.
Ha ez is meglepetésként éri őket akkor viszont kapják be....
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Beszállsz egy háborúba az egyik fél oldalán. Majd meglepődsz, h a másik fél meg téged kezd el szopatni. Szóval a szankció a hibás, igen. Mert:
1, Nem érte el a célját (a háború abbafejezése).
2, Európát jobban szívatja, mint a célországot.
3, Amikor az általunk támogatott fél veszíteni fog, a vesztes pozíciójából tárgyalhatunk a győztessel. Szupcsi.

Ja, és nem az oroszok zárták le a Jamalt, nem az oroszok nem nyitották meg az Északi Áramlat 2-t és nem az oroszok nem akartak hosszú távú szerződést kötni. Na és igen, a szankciók nem érintik a gáz üzletágat, csak pl a turbinákat, amik feltétlenül szükségesek a gáz szállításához.

Bocs, de ebből tényszerűleg egy szó sem igaz.
De gondolom ezt Te is tudod.
;)
1. A szankciók célja nem a háború befejezése, hanem annak árának megnövelése az agresszor szempontjából. Mivel könyörög, visít, agitál a ruszki ellene, ezért nyilvánvalóan fáj neki. Tehát hatásos. Ráadásul még csak ezután jönnek a komolyabb következmények.
2. Az EU GDP -je 4%-al nőtt az első fél évben. Ezzel szemben az orosz jókora válságba löki magát a háborúval és a szankciókkal. Az energia és nyersanyag függetlenedés folyamata elindult, Oroszország elszámolta magát. Rosszul mérte fel lehetőségeit, a világ elszántságát.
3. Nincs más lehetősége Európának, az agresszív, háborúzó Oroszország veszélyezteti a kontinens biztonságát, gazdasági fejlődését. Egy állandó háborús térségbe nem jön a tőke, elszegényedő, pusztuló része lennénk a világnak, ha Oroszország kedvére háborúzhatna Eurázsiában. Nem engedhetjük, nem is fogjuk. Tehát nem annyira Ukrajna győzelme a lényeg, hanem inkább Oroszország olyan veresége, ami elveszi a kedvét a háborútól.
;)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 290
44 881
113
Podolyak: a következő két hét meghatározó lesz az orosz fegyveres erők számára Ukrajnában


A Krasznij Lymanért folyó csata kulcsfontosságú csata , és az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) nyilvánvalóan növelni fogják a nyomást ebbe az irányba. Ezt a véleményt Jurij Podolyaka katonai elemző és blogger fejtette ki .

Ha az ellenségnek sikerül kidobni a szövetséges erőket állásaikról, további helyzetük ebben az irányban nagyon bizonytalan lesz. Ha sikerül megtartani az állásokat, érezhetően megerősödik csapataink pozíciója – véli a szakember.

Ebben az esetben elmondható, hogy az izyumi csatában elszenvedett vereséggel kapcsolatos probléma megszűnt, és általában a front stabilizálódott. Miközben folyik a csata Krasznij Lymanért, ezt nem lehet határozottan megmondani – jegyezte meg a blogger.


Podoljaka forrásaira hivatkozva közölte, hogy az ukrán fegyveres erők is átdobják erőiket Herson irányába.


Az ukrán fegyveres erők néhány napon belül ott lehetnek, az Orosz Föderáció fegyveres erői pedig legkorábban egy-két hét múlva helyezhetik át oda csapataikat.

"Ez és a jövő hét kritikus lesz a déli front számára. Az ellenség nagy valószínűséggel csapásokat fog indítani, amelyek eredménye előre meghatározza az őszi ukrajnai hadjárat lényegét" - zárta az elemző

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747044-sledujuschie_dve_nedeli_budut_reshajuschimi_dlja_vs_rf_na/

Ti ezt értitek. Mióta folyik a harc Ezért a városért. Azóta nem volt idejük az oroszoknak erősitést oda vinni. Miért kell ehhez egy-két hét. Azalatt eldőlhet aváros sorsa. Mi ez a teszetoszaság?