[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Mennyire valós az, hogy ha az Orosz Föderáció területét ellenség lépi át, elvileg azonnal életbe lép valamiféle ("általános?") mozgósítás?

Mert ennek lenne értelme a mi miért történik kapcsán ...
Nyugat felől reálisan senki se akarja az orosz határt átlépni, mert nincs rá különösebben semmilyen oka.
Európa felé az orosz határ jelenleg nagyjából ott van, ahol annak minden szempontot (etnikai, vallási, kultúrális, történelmi, gazdasági) figyelembe véve lennie kell.

Max a kínaiaknak lenne mit visszavenni tőlük keleten.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 882
113
Nem csupán én vagyok megzavarodva, az orosz oldalak kommentelői is kapkodják a fejüket.:

"Néhány napon belül megtudjuk a csapatok következő kivonását ?!"
"Pár nap múlva vagy holnap? Már valami bohózat a várható erősítéssel és erősítéssel. Hová mennek az „átcsoportosuló” csapatok? Eddig minden fronton csak kapornál jelennek meg emberek és felszerelések."
"Nincsenek szavak.."
"És ez nem egyetlen áttörés a fronton, csak olvassa el ide-oda ((. Zaluzsnij csak Európa sztárja, afféle IV. Napóleon. Vajon Zelenszkij drogos és bohóc okosabb, mint a vezérkar Orosz Föderáció, nos, vagy szemrevalóbb.Végül is a modern háború mozgékony, és hogyan sikerül gyorsan és titokban tartalékokat átvinniük a front különböző szektoraiba?A hivatalos tévécsatornákon még mindig minden rendben van, duzzadt arcú volt tábornokok beszélnek , főállású műsorvezetők hóvihart cipelnek, írók leszármazottai sugároznak valamit ...... általában van olyan vezetés az országban, aki meg tudja mondani, mi történik?"
"
Mit mondhatnék? Szeretnék mindenkinek lelki bátorságot kívánni keresztény alázattal, hogy szembenézzenek a bekövetkezett szerencsétlenséggel.
... Az élet meglepetéssel készül nekünk,
S az ő szeszélye a törvény mindenkinek.
Az élet először lefelé dob,
aztán újra felfelé...

A lényeg, hogy megértsük, hol követtek el lelki hibát, ha az Úr megengedte ezt a csalódást."

Olvassák az orosz politikusok ezeket a kétségbeesett mondatokat?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Hát talán megbízhatóbb mint orosz olajat venni Ukrajnán keresztül. EU - orosz politikai vita miatt egyelőre csak az orosz energia ellátás kérdéses. Mivel amcsi-osztrák konzorciumról vennénk nem hiszem, hogy a románok beleugarnak.

De nem is kell venni annyit, a lényeg a több forrásból, úgy kevésbé vagyunk zsarolhatóak. Illetve a román kormányban ott vannak az embereink, RMDSZ. Nem véletlen veszünk fekete tengeri kikötőt is. Pont abban a fekete tengeri megyében vannak RMDSz állami funkcionárusok, pedig magyatok nem is laknak....már pár román nacionalistá ak feltűnt, hogy egyengetjük a román állami szférán belül a magyar érdekeket.
Nem gondolom hogy a tortentek utan egy forinttal is penzelnunk kellene Romaniat. Semmit sem veszek meg ami onnet erkezik, akar elelmiszer, akar gaz, akar Dacia, semmit, egy ujjal se erek hozza, egyszeruen nem koser.

CHPP-5 nagyot pukkant.

Eleg xar az internet hozzaferes arrafele, en panaszt tennek a szolgaltatonal.

Ukran harcosok Harkov megyeben.

A SPARTA brigad szetklopfolt valami 40 ukran harcost.

Ukran terorbrigadok elol menekulo civilek beszamoloja.

Orosz fogoly

Ukran fogoly.

Az elfoglalt teruleteken elkezdodott a lakossag terrorizalasa az ukran fegyveresek altal.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Ezen nincs mit cáfolni, mert nem is erről beszéltem. Az oroszok fenyegetik az EU-t, NATO-t és benne minket is, ez viszont tényszerű. Putyin ki akarja zavarni a NATO-t a volt orosz érdekszférából, ehhez az EU-val szemben egyelőre csak a gázfegyveres zsarolást veti be.

"...orosz követelésekről, melynek része a NATO-haderők visszavonása a védelmi szövetség 1997-ben elfoglalt pozícióira, mielőtt többek között Magyarország a védelmi szövetség tagjává vált volna."
https://www.portfolio.hu/global/202...arorszaggal-is-tervei-vannak-putyinnak-529231

Putyin céljai nem titkoltak, messze túlmutatnak Ukrajna határain.
"Nagy Péter nem elvett területeket, hanem orosz őshonos földeket foglalt vissza, a modern Oroszország feladata is ez."
Az orosz propaganda hivatalos csatornáján pedig harmadik világháborúról, atomcsapásokról és a NATO dmilitarizálásáról beszélnek.
Gugli fordításban:
„Talán ideje beismerni, hogy Oroszország különleges hadművelete Ukrajnában véget ért, abban az értelemben, hogy elkezdődött egy igazi háború, és a harmadik világháború. Kénytelenek vagyunk demilitarizálni nemcsak Ukrajnát, hanem az egész észak-atlanti szövetséget” – mondta Skabeeva.
https://mailbd.net/news/the-special-operation-is-over-the-real-war-has-begun-16971/


Véleményem szerint Magyarország ellenérdekelt Ukrajna orosz elfoglalásában, frontországgá válunk két birodalom határán, ebből nem jöhetünk jól ki.
Ellenben nagyonis érdekeltek vagyunk az ukránokkal való jó kapcsolatokban, hiszen csak ezáltal tudjuk érvényesíteni az ott élő magyar kisebbségek érdekképviseletét.

Utolsó sorról annyit, hogy az Orbán féle magyar állampolgárságot kaphat kb mindenki aki kb tud magyarul évekkel korábban megindította azt, hogy főleg a fiatal magyarok elhagyták kárpátalját. Erre a jelenlegi háború rátett egy nem kis lapáttal.
Épeszű magyar érdekeket szem elött tartó ember meg nem akarja azt, hogy Oroszo határos legyen MOal. Ebből is látszik, hogy a topik jelentős része nem a magyar érdekeket tartja elsőnek.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Mivel! Hogyan?? Ugyan azt a technikát legyaluljak a jól képzett ukránok, mostmar van himars stb cucc! Én az oroszok helyébe nem égetném tovább magam!!!!
De nem vagy a helyükbe, és utcahosszal jobban tudják mit csinálnak és hogy kell egy háborút megvívni, mint mi itt együttvéve. A blitzkrieg mikor nem sikerűlt, akkor újratervezték a dolgot és ment tovább minden, most van valami aminek az okát nem teljesen értjük, erre is meglesz a válaszuk. A jól képzett ujkránok meg lassan elfogytak.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
"Azt hogy az orosz légierő gyenge csapásokat végzett volna, se te sem én nem tudhatjuk ebben a pillanatban."
Haver, ezt onnan tudjuk, hogy a háború nem így alakult volna, ha lenne normális légiereje az oroszoknak... ;) Még ha nem is kizárható, hogy van tartalék benne, vagy tartogatják, nem tartom valószínűnek, hogy 180 fokot venne a dolog.
Ez lengi körbe a topikot, ezért szaladt el a ló.
Sejted+szeretnéd=/=tény amit tudunk
A bíróságon mi az hogy tudjuk? Van bizonyíték rá? Ha a legkisebb bizonytalanság felmerül, akkor nem bizonyít semmit. Te magad írod hogy a 180 fokos fordulat nem valószínű. Tehát feltételezed, nem tudod. Szerintem sem, most legalábbis, de én sem tudom.
Aki bejáratos a légierőbe majd elmondja mi volt a tervtáblán. Itt úgyis sokan bejáratosak Putyinhoz is :)
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Hagyd már ezt a valóságot! Amit látunk itthon, az az ukránok "valósága". Az elején is mindent mondtak a ruszkikról, hogy bénák, hülyék, buták, de hogy mi a valós terv, miért nem csapkodják meg az infrastruktúrát és vezetést a kezdetektől,, azt csak pár ember ismeri. Hogy most egy laikus valaki, egy tvben miről beszélget, hát bakker, akkora baromságokat szoktam látni tévékben, pl. haz ATVre kapcsolok egy esti beszélgetésre, ahogy Honttal összevesznek, csak mert máshogy látja az ellenzék helyzetét itthon! Nehogy már egy tvs beszélgetés legyen a "valóság", minden más meg a vágyak!

Majd ha Kadirov vész össze Strelkovval élőben, na akkor talán beszélhetünk valóságról, persze csak akkor, ha a háttérben Putyin moderál.

Abban a kemény ruszki diktatúrában ilyeneket mondani a televízióban, miközben a Lubjanka pincéiben meg szotyiznak a fiúk unalmukban. Hallatlan!
Valamit nagyon kukkerolnak.
elnyomnék egy EMP-t az orruk előtt :D
Amúgy a drónok világában, aminek folyik nagyszámban az alkalmazása ebben a háborúban igen hasznos lett volna itt is.... de gondolom mindenkinek nem jut... ez -40 főt jelent... csak hogy mi is tanuljunk belőle magyarok, mert Mo.ban az élőerő nem lesz ekkora mint az ukinak...
A masszív EW tevékenység miatt a legtöbb hagyományos drónt el lehet felejteni. Írtam már, hogy épkézláb ellenfél ellen csak műholdas kapcsolattal rendelkező drónokkal lehet operálni.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Mennyire valós az, hogy ha az Orosz Föderáció területét ellenség lépi át, elvileg azonnal életbe lép valamiféle ("általános?") mozgósítás?

Mert ennek lenne értelme a mi miért történik kapcsán ...

Mérgelődünk/szomorkodunk az orosz hadvezetés láttán... én is..de csak most gondolkozom el azon:minden ukrán győzelem a deeszkalácio felé hat...Ki szeretne 3 világháborút?Szóval van rosszabb is...Esetleg nézhetjük így is a "gyenge"Putyint...

Amúgy a polgári lakosság harci kedvéről nem vagyok meggyőződve, hogy a toppon lenne, persze ez ugyanúgy igaz az usa-ra is.

Addig amég nem éri direkt és komoly támadás, ami feltüzeli a lakosságot,addig nehezen menne a sorozás, mint Ukrajnában....

Szerdán Putyin - Xi Ping találkozó az SCO keretében.
Ha addig ki tudnak provokálni egy ukrán támadást Oroszország területe ellen, vagy akár false flag-elhetnek is egyet, életbe léphet az 5. cikkely.
Nem véletlenül ígérik szerdára az ukrán haderő "bibliai" megsemmisülését.

Aztán lehet megint a szokásos nagyot mondás aztán lófax nem történik, megy tovább a cuck warfare.

Utolsó sorról annyit, hogy az Orbán féle magyar állampolgárságot kaphat kb mindenki aki kb tud magyarul évekkel korábban megindította azt, hogy főleg a fiatal magyarok elhagyták kárpátalját. Erre a jelenlegi háború rátett egy nem kis lapáttal.
Épeszű magyar érdekeket szem elött tartó ember meg nem akarja azt, hogy Oroszo határos legyen MOal. Ebből is látszik, hogy a topik jelentős része nem a magyar érdekeket tartja elsőnek.

Szerintem itt senki sem akar orosz-magyar határt (aki mégis az őrült), legtöbbünk egy kicsi, semleges, denacifikált ukrajnát szeretne a szomszédban.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Putyin a háború új szakaszát készítheti elő

Az orosz állami tulajdonú vállalatok és az oligarchák új utasítást kaptak Vlagyimir Putyintól, miszerint hozzanak létre katonai magáncégeket, ezzel is támogatva az Ukrajna elleni háború új szakaszát – írta közösségi oldalán az egyik legismertebb oknyomozó újságíró, Christo Grozev.

Mint fogalmazott, Putyin szerint minden orosz kudarc, amely a harctéren történt, a katonák korrupciójából fakad. Emiatt szólította fel az állami vállalatokat és az oligarchákat a katonai magáncégek létrehozására. Az oknyomozó szerint a háború „új szakaszát” októberben kezdik meg az oroszok.

Forrás: https://kuruc.info/r/4/248700/

Azért kérnék mindenkit, hogy baszás után ne húzzon már óvszert fel! Az pocséklás az erőforrásokkal.

Ez a háború egyre furcsább. Rögtön az offenzíva kitörése után Nagy Z fegyvereket osztogatott a civil lakosságnak. A német mr. 1%-ok a kitörés után néhány hónappal bejelentik, hogy a háború után 10 évvel lesz normális hadseregük, mert kb addigra fog beérni a 2%-ra emelés hatása. Fél évvel az offenzíva megindítása után Putyin meg akar az iparosokkal alapítattni egy sor magánhadsereget, mely a háborút lekési, de legalább 1, nem lesz olyan nemzetközi tekintélye, mint a Wagnernek 2, óriási problémákat fog csinálni a bűnüldöző szerveknek és egyéb szempontokban.

Van még valakinek jó ötlete?
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Nem a hivatalos magyar politikáról beszéltem, bár elég sajnálatos, hogy hovatovább szövetségesek nélkül maradunk az EU-ban.
Igen, jól mondod, kontraproduktív Magyarország számára az ukránellenes uszítás, akár létünket is fenyegetheti, ezért alapvető érdekünk, a jószomszédi kapcsolat velük, ha győznek... és bajban ismerkszik meg a barát.
Meg is lepődtem, sokan mennyire azonosulnak az orosz érdekekkel, figyelmen kívül hagyva a sajátunkat is.
Az, hogy sokan a fórumon nem tudnak az ukrán ideológiával, fenyegetésekkel, követelőzésekkel azonosulni, nem jelenti azt, hogy az orosszal tudnak.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Mivel! Hogyan?? Ugyan azt a technikát legyaluljak a jól képzett ukránok, mostmar van himars stb cucc! Én az oroszok helyébe nem égetném tovább magam!!!!
Pont ezért.
Ezt az oroszok nem engedhetik meg maguknak. Nincs visszaút. A harc feladása, a vereség elfogadása, beismerése, miközben lenne eszköze, hogy nyerjen, az orosz államiság megszűnéséhez vezet. Oda, amit el akartak kerülni a háborúval. Nem lehet szarozni, be kell vetni mindent, mindenki ellen. Másik atomhatalom területét nem kell támadni, ennyi.

Ha ehhez a jelenlegi vezetésben nincs elszántság, bátorság, akkor puccs kell, és jöjjenek a keménvonalasok. Ha kell, akkor 3 millió janicsár, vagy taktikai atomcsapások mindenkire, aki a területén átengedett fegyvert - lengyelek, románok ellen.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 647
8 447
113
Nem csupán én vagyok megzavarodva, az orosz oldalak kommentelői is kapkodják a fejüket.:

"Néhány napon belül megtudjuk a csapatok következő kivonását ?!"
"Pár nap múlva vagy holnap? Már valami bohózat a várható erősítéssel és erősítéssel. Hová mennek az „átcsoportosuló” csapatok? Eddig minden fronton csak kapornál jelennek meg emberek és felszerelések."
"Nincsenek szavak.."
"És ez nem egyetlen áttörés a fronton, csak olvassa el ide-oda ((. Zaluzsnij csak Európa sztárja, afféle IV. Napóleon. Vajon Zelenszkij drogos és bohóc okosabb, mint a vezérkar Orosz Föderáció, nos, vagy szemrevalóbb.Végül is a modern háború mozgékony, és hogyan sikerül gyorsan és titokban tartalékokat átvinniük a front különböző szektoraiba?A hivatalos tévécsatornákon még mindig minden rendben van, duzzadt arcú volt tábornokok beszélnek , főállású műsorvezetők hóvihart cipelnek, írók leszármazottai sugároznak valamit ...... általában van olyan vezetés az országban, aki meg tudja mondani, mi történik?"
"
Mit mondhatnék? Szeretnék mindenkinek lelki bátorságot kívánni keresztény alázattal, hogy szembenézzenek a bekövetkezett szerencsétlenséggel.
... Az élet meglepetéssel készül nekünk,
S az ő szeszélye a törvény mindenkinek.
Az élet először lefelé dob,
aztán újra felfelé...

A lényeg, hogy megértsük, hol követtek el lelki hibát, ha az Úr megengedte ezt a csalódást."

Olvassák az orosz politikusok ezeket a kétségbeesett mondatokat?
Kezd tarthatatlanná válni az amit az orosz propaganda hazudott az elmúlt fél évben az invázióról. Ez a zavar oka. Majd központilag kitalálnak egy másik narratívát.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Putyin fontos kijelentést tett az Egyesült Államokkal kapcsolatban – írja a Global Times

Global Times: Putyin orosz elnök fontos kijelentést tett az Egyesült Államok hegemóniájáról​

Vlagyimir Putyin orosz elnök – RIA Novosztyi, 1920, 2022.09.12.

© RIA Novosti / Jevgenyij Paulin
Menj a médiabankhoz
Vlagyimir Putyin orosz elnök. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
MOSZKVA, szeptember 12. – RIA Novosti. A Keleti Gazdasági Fórumon Vlagyimir Putyin orosz elnök mérföldkőnek számító beszédet mondott – írja Wang Weng, a Global Times kínai lap rovatvezetője.

"A beszéd lényege az volt, hogy az Egyesült Államok dominanciája a világpolitikában hanyatlóban van, és egyetlen ország sem tudja elszigetelni Oroszországot" - írja a szerző.
Van szerint a Nyugat valóban elveszíti korábbi gazdasági és politikai jelentőségét a világ többi része számára. A Távol-Keleten kialakulóban van a legnagyobb ipari termelő övezet . A határokon átnyúló munkamegosztás nemzetközi modellje épült ki Kína , Japán , Dél-Korea és az ASEAN között. A régió exportjának teljes volumene már meghaladta az Európai Unióét és Észak-Amerikát együttvéve – emlékeztetett az újságíró.