[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
.
.
A friss Aranysasban azt irták, valami angol szakértőre (?) hivatkozva, hogy az ukrán drónok kb max 1 hét élettartamúak, főleg a fokozódó orosz EW tevékenység miatt.
Ez nagyjából hihető is. A törökök sem mentek sokra Szíriában a Bayraktarokkal, az elején volt siker, de ahogy ráfeküdtek a ruszkik a témára, ott vége is lett a dalnak. Meggyőződésem, hogy az örmények a nyugatos kilengés miatt nem kaptak segítséget ellenük.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
Tudom, hogy mit mondott Sztrelkov és azt is mondta, hogy 1) jó lenne, ha ezt a tegnapi erőmű elleni csapást úgy mérték volna, hogy ELŐTTE felkészülnek a VÁLASZcsapásra is (nem tették) 2) és ennek ellenére folytassák, mert legalább felébred a Kreml a rózsaszínű csillámpóni álmából.
De figyeld meg, majd nem az lesz, hogy gyorsan szétcsapják Putyinék az ukrán infrastuktúrát, hanem SZÉPEN LASSAN TESZIK, MEGVÁRVA, hogy az ukránok mindig üthessenek utána Donyecken!
Mint ahogy tegnap is! Miért nem csapták szét tegnap az egész villamosenergia-hálózatot?
Egyértelmű, amit mindig hajtogatok: Ennek a Különleges Hadműveletnek, konfliktusnak a fő tervezője a segélyek tologatását, más országok segélyezésbe kényszerítését, a modern haditechnika élesben, börre menően való tesztelését vagy 2 3 éven keresztül akarja folytatni.
Ez az orosznak is jól jön, lesz egy tapasztalt, hadrafogható hadereje, kitolja a sok MÉH telepi szökevény fegyverzetét, rég lejárt lőszereit a frontra, az üres raktárait a frissen haditermelésre átállított gyárai termékeivel töltheti fel.
Közben mindkét fél kitöltheti az éles fegyverteszt jegyzőkönyveit , a fegyvergyártók lelkes tapsa között.. Sok gyár ettől várja egyéb országok nagyösszegű rendeléseit is..

Az orosz is ezért húzza az időt, mert ha tegnap egy csapásra padlóra küldhette volna a teljes ukrán oldali infrastruktúrát - ha akarja, és Zseli laposkúszásban, sötétben ment volna a tárgyalóasztalhoz. Az ukrán fél is igy játszik, hiszen szlovákot és románt már belekényszerítette a nála már feleslegessé vált villamosenergia átvételében, kormányunk viszont beintett ez irányú szándékának, mert majd' EU piaci áron akarja adni a villanyt. Kormányunk biztos előre tudta azt is hogy ugy sem érdemes vele hosszútávú szerződést kötni, ha igy halad nem marad erőműve és vezetéke, igy mi is rákényszerülünk táplálására, ha egyáltalán lesz áramunk..
Ez az ukrán szerződéskötési szándék is mutatja hogy ő is évekig tartó konfliktusra számít..
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
.
.
Nyugi, nem fogják. Amikor az oroszok már nagyon vesztésre állni, akkor majd elkezdenek komolyan atommal fenyegetőzni (!), és akkor mindenki kénytelen lesz leülni béketárgyalni, és valami kompromisszumot találni. Pl oroszok visszaadják a Krimet, viszont Ukrajna semleges lesz, vagy valami hasonló.
.
Szerintem ez a legvalószinűbb forgatókönyv, hogy ennek a háborúnak vége legyen.
Egy ilyen forgatókönyv Oo végét jelentené, ezért nem tartom valószínűnek, hogy az oroszok ebbe belemennének.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Cherson térségében tobb orosz egységnek elfogyot a loszere és elkezdtek a megadás feltételeiról alkudozn

Amúgy tudatosan használod az angol nevet a magyar mondatban?

Nem zavar, csak nálad érdekel. A többieknél tudom, hogy simán csak nem érdekli őket a megye és város neve, leszarják. (Kb, mikor egy magyar leírja a mondatában azt, hogy Putin, mert az angol cikkben, amit előtte olvasott így volt leírva és... túl fárasztó gondolkodni azon, hogyan írják magyarul.)

Nálad viszont értelem szerűen nem tudom, viszont érdekel. Mivel az orosz "kemény-H-t" a magyarba sima h-ra fordítjuk, ezért Herszonnak írnánk cirillből át. Viszont sokan nem tudják elolvasni a cirill betűt és a háború kapcsán első sorban angol forrásokban Cherson-ként találkoznak vele, ezért írják át Kherszonnak. (Még ha ennek nem is sok értelme van és idegesítő, mint angol megfelelőjét használni, mert annak érti mindenki a jelentését.)
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
601
7 220
93
De ember ! Ide 3 év felkészülés kéne ami és a nuki tengokkal tu-160 együtt az uolsó helyre kéne kerülni és csak a légierőt nyomni abból a 70 milliádos kiadással ! Drónok ezrei tgp és kismértű precíziós bombák ezri kellenének Nem pedig grad grad hátán mert azokkal azt érik el ahová most jutottak !

Nesze egy kis Ízelitő ! majd szóljál ha az oroszok iylen csapásokkal jönnek !

Szegény ember vízzel főz, tartja a mondás.

Nincs 3 év, most van. Elbaszták az elejét? El. Megengedhető egy kivonulás és vereség? Nem. Van olyan eszköz, amivel azonnal lehet nyerni? Van. Hát akkor használni kell, akármi is legyen az ára.
Rob Lee írta le a háború elején, hogy az orosz azért támadott, mert a nem cselekvés ára meghaladta a háború árát. De ezt mint írtam, elbaszták, és most ugyanott vagyunk. A taktikai nukik nem bevetésének ára (azaz a háború elvesztése, ami elvezet az orosz status quo/államiság elvesztéséhez) meghaladja a bevetésével járó költségeket (irgumburgum, hüledezés, toppantás).

Az ukránok pacifikálása most már így is több évtized, még állami kontroll alatt tartott médiával, oktatással, erőszakos áttelepítésekkel és átnevelő táborokkal is. Ha ebbe a helyzetbe kormányozták magukat, akkor meg kell tenni azt, ami lehetőségként maradt. Ha a putyini megoldás megint az, hogy akkor lovagiasan kivonulunk, mert mi végig lovagiasak voltunk, akkor nagyon gyorsan el kell távolítani.

Tavasszal leírtam, hogy innen nincs visszaút, mert a nyugati és ukrán közvéleményben a propaganda olyan hazug képet festett az oroszokról, hogy megegyezéses befejezésnek nincs értelme, nem lehet visszatérni a korábbi állapothoz, nincs status quo ante bellum. Nem lesz olyan, hogy jól van gyerekek, nem történt semmi, mi küldjük a gázt, kivonulunk, ti megszüntetitek a szankciókat, UEFA visszavesz bennünket, Formula 1 meg visszatér. Ennél még Ferenc József is komolyabb volt a mindent meggondoltam, mindent megfontoltammal, a végkimeneteltől függetlenül.

Ha már beleállt a dologba, akkor végig kell csinálni. Lett volna megoldás ezt gyorsan véghez vinni, nem tették. Nem tudom Putyin mibe van még mindig, és oké, hogy még mindig be tudja szopatni gazdaságilag Európát, és az USA-t is vmennyire, de ezzel nem hárul el a veszély. Azt kell látni, hogy ez az összecsapáa 2 világrend közötti választásról szól: a korábbi szoft USA hegemóniának vége, ezután vagy kemény egypólus lesz, vagy többpólusú világrend. Még ma is arról beszél, hogy az USA vesztett. Most vagy ő tud már valamit, amit mi még nem, és ez az ukrajnai harcok jelenlegi állásától független, vagy vágyvezérelt gondolkodás. A korábbi 20 éve alapján elsőre tippelnék, de az utolsó fél év alapján a másodikra.

Azzal azért mindenki legyen tisztában, hogy ha oroszország veszít és szétesik, akkor európa nem megerősödik, hanem a következő 50-100 évre végleg elveszíti a maradék szuverenitását. Egy szaros amerikai proxy leszünk.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 977
113
Hm, mar a szics gardanak is kulfoldi parancsnoka van?


Na ez tetszik, sajnos meguszta a jenki.

Atya eg...

Naci zsido?

A Wagner elfoglalta Artyemovszk kulvarosat.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 911
113
Megnövekedett az ukránok fontossági érzete:

Kijev: az offenzíva a harkovi régióban megmentette Tajvant

Peking elhalasztja a Tajvan elleni hadjáratot, mert az ukrán hadsereg győzelmes menetét látja Harkiv régió városain keresztül. Az USA pedig most nagyobb figyelmet fog fordítani az ázsiai-csendes-óceáni térségre.
Ezt Vadim Tryukhan ukrán politológus jelentette be .

"Az ázsiai-csendes-óceáni térség sorsa most a harkivi térségben dőlt el. Nem lesz többé háború Kína és az Egyesült Államok között Tajvan miatt" - mondta a szakértő Kijevben sajtótájékoztatón.
Szerinte Kína nem fog súlyosbítani, mert megérti, hogy az Egyesült Államok fokozatosan kiszabadul az "ukrán helyzetből". Most veszteséges számukra olyan gazdasági partnerek elvesztése, mint az államok és az EU – jegyezte meg egy kijevi elemző, hozzátéve, hogy a következő húsz évben Peking a nyersanyagokon kívül semmit nem kap az Orosz Föderációtól.

"Számomra úgy tűnik, Tajvannak hálásnak kell lennie Ukrajnának" - foglalta össze Trukhan.

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747093-nastupleniem_na_kharkovschine/
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 999
13 304
113
Amúgy tudatosan használod az angol nevet a magyar mondatban?

Nem zavar, csak nálad érdekel. A többieknél tudom, hogy simán csak nem érdekli őket a megye és város neve, leszarják. (Kb, mikor egy magyar leírja a mondatában azt, hogy Putin, mert az angol cikkben, amit előtte olvasott így volt leírva és... túl fárasztó gondolkodni azon, hogyan írják magyarul.)

Nálad viszont értelem szerűen nem tudom, viszont érdekel. Mivel az orosz "kemény-H-t" a magyarba sima h-ra fordítjuk, ezért Herszonnak írnánk cirillből át. Viszont sokan nem tudják elolvasni a cirill betűt és a háború kapcsán első sorban angol forrásokban Cherson-ként találkoznak vele, ezért írják át Kherszonnak. (Még ha ennek nem is sok értelme van és idegesítő, mint angol megfelelőjét használni, mert annak érti mindenki a jelentését.)
Csupán pont nem foglalkoztam azzal, hogy mi a magyar mutáció, ráadásul ez nekem egyben természtesseb is, mivel slovákul is így van írva.

-----------------------------------------------------------------
Még egy hír, oszt jó ejszakát:

 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Pont ezért.
Ezt az oroszok nem engedhetik meg maguknak. Nincs visszaút. A harc feladása, a vereség elfogadása, beismerése, miközben lenne eszköze, hogy nyerjen, az orosz államiság megszűnéséhez vezet. Oda, amit el akartak kerülni a háborúval. Nem lehet szarozni, be kell vetni mindent, mindenki ellen. Másik atomhatalom területét nem kell támadni, ennyi.

Ha ehhez a jelenlegi vezetésben nincs elszántság, bátorság, akkor puccs kell, és jöjjenek a keménvonalasok. Ha kell, akkor 3 millió janicsár, vagy taktikai atomcsapások mindenkire, aki a területén átengedett fegyvert - lengyelek, románok ellen.

3 millió janicsár???
:eek:

Jajj, Istenem....

Mennyire lehet valós, hogy az ukránok már több, mint 20k fő veszteségnél járnak halottban is sebesültben pár nap után?

Semennyire.
Egyszer véget érnek az álmok.
Ezért nem szabad a hazugságokat elhinni. Magatokat is becsapjátok vele.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Szegény ember vízzel főz, tartja a mondás.

Nincs 3 év, most van. Elbaszták az elejét? El. Megengedhető egy kivonulás és vereség? Nem. Van olyan eszköz, amivel azonnal lehet nyerni? Van. Hát akkor használni kell, akármi is legyen az ára.
Rob Lee írta le a háború elején, hogy az orosz azért támadott, mert a nem cselekvés ára meghaladta a háború árát. De ezt mint írtam, elbaszták, és most ugyanott vagyunk. A taktikai nukik nem bevetésének ára (azaz a háború elvesztése, ami elvezet az orosz status quo/államiság elvesztéséhez) meghaladja a bevetésével járó költségeket (irgumburgum, hüledezés, toppantás).

Az ukránok pacifikálása most már így is több évtized, még állami kontroll alatt tartott médiával, oktatással, erőszakos áttelepítésekkel és átnevelő táborokkal is. Ha ebbe a helyzetbe kormányozták magukat, akkor meg kell tenni azt, ami lehetőségként maradt. Ha a putyini megoldás megint az, hogy akkor lovagiasan kivonulunk, mert mi végig lovagiasak voltunk, akkor nagyon gyorsan el kell távolítani.

Tavasszal leírtam, hogy innen nincs visszaút, mert a nyugati és ukrán közvéleményben a propaganda olyan hazug képet festett az oroszokról, hogy megegyezéses befejezésnek nincs értelme, nem lehet visszatérni a korábbi állapothoz, nincs status quo ante bellum. Nem lesz olyan, hogy jól van gyerekek, nem történt semmi, mi küldjük a gázt, kivonulunk, ti megszüntetitek a szankciókat, UEFA visszavesz bennünket, Formula 1 meg visszatér. Ennél még Ferenc József is komolyabb volt a mindent meggondoltam, mindent megfontoltammal, a végkimeneteltől függetlenül.

Ha már beleállt a dologba, akkor végig kell csinálni. Lett volna megoldás ezt gyorsan véghez vinni, nem tették. Nem tudom Putyin mibe van még mindig, és oké, hogy még mindig be tudja szopatni gazdaságilag Európát, és az USA-t is vmennyire, de ezzel nem hárul el a veszély. Azt kell látni, hogy ez az összecsapáa 2 világrend közötti választásról szól: a korábbi szoft USA hegemóniának vége, ezután vagy kemény egypólus lesz, vagy többpólusú világrend. Még ma is arról beszél, hogy az USA vesztett. Most vagy ő tud már valamit, amit mi még nem, és ez az ukrajnai harcok jelenlegi állásától független, vagy vágyvezérelt gondolkodás. A korábbi 20 éve alapján elsőre tippelnék, de az utolsó fél év alapján a másodikra.

Azzal azért mindenki legyen tisztában, hogy ha oroszország veszít és szétesik, akkor európa nem megerősödik, hanem a következő 50-100 évre végleg elveszíti a maradék szuverenitását. Egy szaros amerikai proxy leszünk.

Inkább épp fordítva. Európa egységesebb lett a konfliktus miatt, ami nem csak Oroszországgal szemben működik, hanem az USA-val szemben is, akivel amúgy is vannak időnként csörték is.

Oroszország meg most már mindenképpen rosszul jár. Komoly lecsúszás vár rá minden téren. De legalább még partnere lenne a nyugat a háború után és idővel javulhat a helyzete. Atom esetén viszont nem lenne partnere és már nem kapaszkodna vissza.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Megnövekedett az ukránok fontossági érzete:

Kijev: az offenzíva a harkovi régióban megmentette Tajvant

Peking elhalasztja a Tajvan elleni hadjáratot, mert az ukrán hadsereg győzelmes menetét látja Harkiv régió városain keresztül. Az USA pedig most nagyobb figyelmet fog fordítani az ázsiai-csendes-óceáni térségre.
Ezt Vadim Tryukhan ukrán politológus jelentette be .


Szerinte Kína nem fog súlyosbítani, mert megérti, hogy az Egyesült Államok fokozatosan kiszabadul az "ukrán helyzetből". Most veszteséges számukra olyan gazdasági partnerek elvesztése, mint az államok és az EU – jegyezte meg egy kijevi elemző, hozzátéve, hogy a következő húsz évben Peking a nyersanyagokon kívül semmit nem kap az Orosz Föderációtól.



Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747093-nastupleniem_na_kharkovschine/
Mégis mi a francot szednek ezek???? :confused::confused::confused:
 

andrew

Active Member
2014. július 17.
51
221
33
Inkább épp fordítva. Európa egységesebb lett a konfliktus miatt, ami nem csak Oroszországgal szemben működik, hanem az USA-val szemben is, akivel amúgy is vannak időnként csörték is.

Oroszország meg most már mindenképpen rosszul jár. Komoly lecsúszás vár rá minden téren. De legalább még partnere lenne a nyugat a háború után és idővel javulhat a helyzete. Atom esetén viszont nem lenne partnere és már nem kapaszkodna vissza.
Európa egysègesebb? Ezt ha a szankciós politikára èrted akkor nagyrèszt valóban így van. Csak hogy nem a politikusok alkotják az egysêget hanem a kisemberek, a többsèg.
Ès ez majd a tèl folyamán elválik, mennyi ember marad munka nèlkül, hány cègnek, vállalatnak kell majd tömegesen elbocsátani. Európa ugyanúgy lefog csúszni, a mèrtèke nem lesz oroszországi, de itt nem is lesz hadiállapot..
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
601
7 220
93
Megnövekedett az ukránok fontossági érzete:

Kijev: az offenzíva a harkovi régióban megmentette Tajvant

Peking elhalasztja a Tajvan elleni hadjáratot, mert az ukrán hadsereg győzelmes menetét látja Harkiv régió városain keresztül. Az USA pedig most nagyobb figyelmet fog fordítani az ázsiai-csendes-óceáni térségre.
Ezt Vadim Tryukhan ukrán politológus jelentette be .


Szerinte Kína nem fog súlyosbítani, mert megérti, hogy az Egyesült Államok fokozatosan kiszabadul az "ukrán helyzetből". Most veszteséges számukra olyan gazdasági partnerek elvesztése, mint az államok és az EU – jegyezte meg egy kijevi elemző, hozzátéve, hogy a következő húsz évben Peking a nyersanyagokon kívül semmit nem kap az Orosz Föderációtól.



Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747093-nastupleniem_na_kharkovschine/
Ez is jó példa rá, miért kell megállítani az őrületet: mert ilyen elmebetegeket termel ki milliószámra. Lehet menni twitterre olvasgatni szivárványos genderidióta libbantak kommentjeit olvasni, hogy miért jogos tanárokat, orvosokat, hétköznapi embereket legyilkolni a visszafoglalt területeken az ukránoknak - árulók, és velük bármit lehet. Repkednek a cimkék, és akit egyszer a fősodor felcimkézett ilyen-olyan ellenségnek, annak jajj. Hogy ez analóg lenne azzal, aminek ők saját magukat a nagy antijának tekintenek? Ilyen apróság senkit nem érdekel.

Az egyik oldal gátlástalan, csak jó a sajtója, a másik oldal meg még akkor is lovagitornán képzelni magát, amikor már javíthatatlanul sátánnak van lefestve.

És mégegyszer - a nukleáris fegyver újbóli bevetésének kérdése nem HA ÉS AMENNYIBEN, hanem MIKOR ÉS KI. Az nyer, aki előbb megy all in és beveti, az bebizonyítja, hogy hajlandó ezt a döntést meghozni és ezt az árat megfizetni. Ezzel a tárgyalóasztalhoz kényszeríti a másik felet, aki nem válaszolhat rá, mert a MAD doktrína azért még él. Teljesíted a követeléseimet? Elfogadod a kompromisszumot? Ha nem, akkor jön egy újabb, miközben bármilyen erre adandó nukleáris vagy nem nukleáris válaszra stratégiai csapást helyez kilátásba. Senki nem fogja aláírni a saját halálos ítéletét azzal, hogy lehívja ezt a tétet vagy ráemeljen.

Talán még az alábbi módon el lehet kerülni a taktikai csapás szükségességét:
  • Nem lehet halogatni a teljes mozgósítást, legalább 1 millió harcoló katona kell
  • még ma este a maradék energiaellátásért felelős infrastruktúra lerombolása
  • döntéshozatali központok, köztük a háborút irányító külföldi államok nagykövetségeinek lerombolása
  • azonnal elzárni ukrajnát nyugati szomszédaitól
  • bombázni, bombázni, bombázni

@beta

Inkább épp fordítva. Európa egységesebb lett a konfliktus miatt, ami nem csak Oroszországgal szemben működik, hanem az USA-val szemben is, akivel amúgy is vannak időnként csörték is.
Te melyik filmet nézed? Elképesztő ez a Stockholm szindróma. Milyen csörte? Merkel lehallgatása? NS2? Büntető vámok? Politikábal, választásokba való nyílt beavatkozás?
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
Inkább épp fordítva. Európa egységesebb lett a konfliktus miatt, ami nem csak Oroszországgal szemben működik, hanem az USA-val szemben is, akivel amúgy is vannak időnként csörték is.

Oroszország meg most már mindenképpen rosszul jár. Komoly lecsúszás vár rá minden téren. De legalább még partnere lenne a nyugat a háború után és idővel javulhat a helyzete. Atom esetén viszont nem lenne partnere és már nem kapaszkodna vissza.

Az oroszok azt érték el, hogy az ukrajnai orosz kisebbség szignifikáns része Oroszországba vagy nyugatra menekül, költözik - örökre, miközben eredeti lakhelye térdig fog állni a romokban és két méter mélyen tele lesz aknákkal és fel nem robbant lőszerekkel. Ráadásul egy négyzetcentiméter annexiót sem fog soha senki elismerni - lásd a Krím esetét, aminek az elcsatolását lassan 10 év után a mai napig nem ismert el még Törökország, Kína, Kazahsztán és Irán SEM.

Az meg egészen elképesztő, hogy egyes nickek még most is Ukrajna leatombombázásról és a népesség erőszakos áttelepítéséről fantáziálnak (állítólag magyarként...).

Pár napos hír, hogy az oroszok Irántól próbálnak autókat szerezni mert a legtöbb orosz autógyár áll a a szankciók miatt. De majd ők diktálják az új világrendet:)
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
  • Nem lehet halogatni a teljes mozgósítást, legalább 1 millió harcoló katona kell
  • még ma este a maradék energiaellátásért felelős infrastruktúra lerombolása
  • döntéshozatali központok, köztük a háborút irányító külföldi államok nagykövetségeinek lerombolása
  • azonnal elzárni ukrajnát nyugati szomszédaitól
  • bombázni, bombázni, bombázni

@beta


Te melyik filmet nézed? Elképesztő ez a Stockholm szindróma. Milyen csörte? Merkel lehallgatása? NS2? Büntető vámok? Politikábal, választásokba való nyílt beavatkozás?

Talán még az alábbi módon el lehet kerülni a taktikai csapás szükségességét:
  • Nem lehet halogatni a teljes mozgósítást, legalább 1 millió harcoló katona kell
  • még ma este a maradék energiaellátásért felelős infrastruktúra lerombolása
  • döntéshozatali központok, köztük a háborút irányító külföldi államok nagykövetségeinek lerombolása
  • azonnal elzárni ukrajnát nyugati szomszédaitól
  • bombázni, bombázni, bombázni

"Azért ehhez annyi megjegyzésem lenne, hogy nagyon jó esély van arra, hogy pont azért nem fognak a ruszkik taktikai nukleáris fegyvereket bevetni - mert ennek nincs értelme. Általában az atomfegyvert szent borzalommal szokás emlegetni, ami azonnal mindent totál elpusztít és rögtön eldönti bármilyen konfliktus kimenetelét - de a valóságban ez mint stratégiai fegyver, az ellenfél nagyvárosainak, ipartelepeinek elpusztítására szolgáló terrorfegyver lehet nagyon hatásos - de harctéren, taktikai eszközként korántsem bizonyosan.

Taktikai nukleáris fegyverrel, kisebb hatóerővel (pár tíz kT, bár a legnagyobbak 150kT körül már átfedik a stratégiai atombombák erejét) ez hídfők, csomópontok, nagy katonai konvojok, raktárak támadására alkalmas eszköz - a terepen szétszóródott gyalogság ellen értelmetlen és hatástalan őket bevetni, egy "rókalyukban" már pár száz méterre az epicentrumtól túlélhető a robbanás, és az, hogy aztán 5-10 év múlva három katonából egy rákos lesz - az a konkrét háború kimenetelén már túróst sem fog tudni változtatni.

Az ukrán oldalon egyszerűen nincsenek taktikai célok - valószínűleg az orosz hadiiskolán nevelkedett vezérkar tudatosan tesz is róla, hogy ne legyenek, az egész logisztikát olyan szinten decentralizálták, hogy konkrétan nincsenek sehol sem nagy és látványos ukrán csapatösszevonások, nincsenek nagy lőszerraktárak-depók. EZEK AZ OROSZ OLDALON VANNAK - rendre érnek is el ellenük sikereket az ukránok - hagyományos eszközökkel is.


Az egész háborúban azt láttuk eddig is, hogy az amúgy is elégtelenül kis számú precíziós orosz fegyverzetnek nem sikerült "értékarányos" célpontokat sosem kijelölni, több millió dolláros Kalibr cirkálórakétákkal Odesszai lakótelepi panelházakat lőttek, a pár darab hiperszonikus rakétájuk egyikével kilőttek egy gabonasilót - a vasökölként lengetett Iszkander rakétákkal kis túlzással trágyadombokat robbantottak szét - a háború első szakaszában nagyjából biztosra vehető, hogy sokszorosába kerültek ezek a jelenleg nem is pótolható fegyverzetek a ruszkiknak - mint ami kárt az ukránoknak okozni tudtak vele. Le is álltak a használatukkal, most azt látjuk, hogy kb: második világháborús színvonalú tüzérséggel ágyúznak mindent, amit érnek - "buta" lőszerekkel, és a megmaradt, meglehet nevetséges számú precíziós fegyverükön ülnek, mint a tojóstyúk - hátha kell majd egyszer Kína vagy hasonló ellenfél ellen - de itt, ebben a háborúban már láthatóan csak pazarlás lenne bevetni őket."

Más tollával ékeskedek, de ez egy jó összefoglaló.