[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
Ukrajna rejtett nyugati kapui – hogyan próbálják a kárpátaljaiak elkerülni a frontra küldést

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. szeptember 17. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220917/1038799508.html

1038801492_0:25:3073:1753_640x0_80_0_0_09190729fd2f2ceda53516e3db93e9f9.jpg.webp


Ezen a héten Kárpátalja fővárosában, Ungváron ukrán katonákat ítéltek el, akik még júniusban megtagadták az előrenyomulást a Donyecki területen lévő Szeverszk városánál, hogy hadműveleteket hajtsanak végre.

A periratok szerint Balázs Krisztián és Denisz Vasziljev géppuskások nyilvánosan megtagadták a parancs teljesítését, csatlakozva a közkatonák egy csoportjához, akik szintén megtagadták a parancsot, majd szándékosan nem jelentek meg azon a helyen, ahonnan egységüket Szeverszk felé vezényelték. Az ungvári városi kerületi bíróság 6 hónapos elzárásra ítélte a parancsmegtagadókat. Valójában ezek a katonák, többségükben kárpátaljai magyarok és oroszok, az életüket mentették meg hat hónapi börtönkosztért cserébe.

Ezt az eseményt a közelmúltban a szétzúzott 128. Hegyi Rohamdandár elesett katonáiért Kárpátalján lezajlott gyászesemények összefüggésében kell szemlélni. Az ellentámadásra vezényelt dandár személyi állományának nagy részét elveszítette halottakban és sebesültekben. Szeptemberben a kárpátaljai városokban és falvakban szinte naponta tisztelegnek térden állva honfitársaik koporsója előtt. Szintén naponta hívják fel a régió lakóit véradásra a sebesültek számára, akikkel teli vannak a helyi kórházak.

A gyászos rendezvények hátterében a helyi nacionalistákat és az áldozatok hozzátartozóit felbősziti, hogy mindeközben a kárpátaljai éttermekben, szórakozóhelyeken és üdülőközpontokban hajnalig tart a mulatozás.

Ukrajnában ma már Kárpátalja az egyetlen olyan régió, ahol nincs kijárási tilalom, így Kijev és Lvov tehetős lakosai idejárnak, nem csak az ásványvíz, hanem az ivászat kedvéért is.

Az ungvári éjszakai bárokban és mulatókban kevés a helyi férfi. A területvédelemhez jelentkező nacionalistákat a frontra küldték, ahol sokan elpusztultak. A megmaradt férfiak inkább nem mászkálnak éjszakánként, hogy ne találkozzanak az őrjárattal, amely kézbesítheti a behívót. Több tízezer kárpátaljai férfi Magyarországra ment.

A kárpátaljai helyi hatóságok naponta bélyegzik meg Magyarországot, amiért nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának és továbbra is orosz gázt vásárol. Az ukrán sajtó elborzadva számolt be arról, hogy a közvélemény-kutatások szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavazóinak mindössze 3 százaléka hibáztatja az Oroszországi Föderációt a jelenlegi ukrajnai konfliktusért, míg a többiek az Egyesült Államokat és Ukrajnát. Az ukrán hatóságok a 8. osztályos magyar földrajztankönyvet is "szégyenletesnek" nevezik, mert Ukrajnát többnemzetiségű országnak nevezik, ahol a lakosság jelentős része oroszul beszél. Ez a vitathatatlan tény Ukrajnában már lázításnak számít. Az ukrán hatóságokat felháborította, hogy a magyar tankönyvben Ukrajna általános gazdasági helyzetét kedvezőtlennek nevezték. Az ukrán hatóságok tiltakozását az a gyakorlati feladat is kiváltotta, melyben Kijev és Budapest Ungvártól való távolságának kiszámítását kérik a gyerekektől. Természetesen a város közelebbinek bizonyul Budapesthez, de az ukrán hatóságok szerint ennek a ténynek a hangoztatása felszíthatja a szeparatizmust.

A régió lakosságának mintegy egynegyede kapott ilyen vagy olyan módon magyar útlevelet, még akkor is, ha ukrán vagy cigány nemzetiségű. Február 24. óta egész autóoszlopok indultak meg a magyar határ felé katonakorú férfiakkal, akik az ukrán határőrnek csak magyar útlevelet mutattak fel, és úgy tettek, mintha egyáltalán nem értenék az ukrán nyelvet. További több ezren indulhattak el Románia felé, miután korábban román útlevelet kaptak. Ezek többnyire a Rahói járás lakói.

Kárpátalja a mozgósítás szándékos megtagadása miatt hozott ítéletek számát tekintve is élenjár az ukrajnai régiók között. Szeptember elejéig 31 ítéletet hoztak ezen a címen, míg a legtöbb régióban kevesebb mint egy tucatot. Ebben az esetben nem csak a parancsmegtagadókról van szó, hanem azokról is, akik a katonai nyilvántartásba vételi és sorozási hivatalban kijelentették, hogy megtagadják a szolgálatot.

Kárpátalján most aktívan toborozzák a munkanélkülieket vágányjavításra és a vasúti töltések helyreállítására a Gyelovoje – Valea Vișeului (Gyilove, Terebesfejérpatak – Visóvölgy, a ford.) és a Tyereszva – Câmpulung la Tisa (Taracköz – Hosszúmező) ellenőrzőpontokon keresztül Romániába vezető vasútvonalakon. A vasúti sínek még az Osztrák-Magyar Monarchia idején épültek, majd átalakították őket a szovjet nyomtávra, de a 90-es évektől megszűnt rajtuk a forgalom. Az „Ukrzaliznicja” (Ukrán Vasút) tájékoztatása szerint ők segítenek felújítani a vasútvonalat, és naponta hat pár tehervonatot engednek át Románia irányába az ukrán erőforrások exportja érdekében. Mindenekelőtt gabonáról, fáról és kohászati termékekről van szó. Ezen áruk exportja nélkül Ukrajnának nincs miből visszafizetnie a nyugati hiteleket és nem tud fizetni a fegyverszállításért. A terhelésnövekedés azonban megfelelő korszerűsítést igényel román oldalon is, hiszen ott sem tud megbirkózni a vasút az ukrán gabonaszállítmányok áradatával. Emiatt júniusban, júliusban és szeptemberben is történtek balesetek Romániában, amikor gabonaszállító tehervonatok siklottak ki.

Romániába, akárcsak Magyarországra, a zöldhatáron át menekülnek azok a kárpátaljai hadköteles férfiak, akik nem szerezték meg korábban más ország útlevelét. Csupán szeptember 16-án éjszaka fiatalemberek két csoportját vették őrizetbe a román határon, akik pokrócot dobva a szögesdrótra megpróbáltak átmászni a határkerítésen, hogy aztán átúszhassák az áradó Tiszát, mely a határt alkotja. Vannak, akik a Pop Ivan-hegy ösvényein próbálnak átjutni Romániába, de oda már megérkeztek az éjszakai fagyok, így aztán nemrégiben két menekülőt találtak halálra fagyva, másik kettőt pedig súlyos fagysérülésekkel. Kárpátalján már több mint fél éve ismétlődnek a hasonló tragikus történetek, de a menekülők áradata még a határőrök által elfogottak statisztikájából kiindulva sem kezd apadni.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 557
113
Zavart érzek az erőben, vagyis inkább a fejedben...
Már vagy 20x elsütötted ezt a "most a ruszkiktól tudunk megszabadulni" című dumát. Majd miután papajoe leírta, hogy az oroszok nélkül nincs se paks2, se olaj, se gáz, se piac, se egyéb más dolgok, közlöd, hogy attól még, hogy veszítenek azért ezek mind kellenek az oroszoktól.
Tehát milyen megszabadulásra is gondolsz?

Egyébként meg ideje lenne már a sok ruszkizás után esetleg valamivel alátámasztanod azt az állításodat, hogy Oroszország veszélyesebb számunkra, mint Ukrajna. Kezdésnek mondjuk hasonlítsd össze, hogy az elmúlt 20 évben a két ország közül melyikkel volt Magyarországnak hasznosabb kapcsolata gazdasági szempontból.

Nem mindegy, hogy egy (ruszki) vagy több irányból vehetünk energiát.
A ruszki eddig pénzzel, zsarolással, minden eszközzel akadályozta az energia és nyersanyag függoségünk csökkentésére tett kísérleteik. Ellenünk, kárunkra ügyeskedett, ellenségnek tekint minket. Ezért is ellenségünk. ;)
A vesztes háborúja után már mi döntünk, hogy tőle, vagy máshonnan veszünk bármit. Ez eddig nem így volt. Olvasgass Miller interjút a Gaszprom árpolitikajárol. ;)

Érted a különbséget? Gondolom igen.

Miért nagyobb ellenségünk, mindezek mellett?
  • Mert katonai és gazdasági erővel fenyeget minket (NATO és EU tagként nem tesz különbséget atomozás során).
  • Mert szeretne irányítani, befolyásolni minket.
  • Mert megpróbálta akadályozni céljaink elérését az elmúlt évtizedekben.

DE!

Hogy a te fejedben lévő zavar megszűnjön:
;)

SZERINTED AUATOMHTALOM RUSZKITÓL

vagy

A működésképtelen, gazdaságilag és társadalmilag HANYATLÓ UKRÁNTÓL lesz könnyebb visszaszerezni Kárpátalját, vagy érvényesíteni nemzeti érdekeink ???

Az ellenségem ellensége a barátom. Hallottad már ezt?

Akkor vágod, hogy miért támogatja a világ nagy része az ukránt a ruszkival szembeni?

Egy pöttyet bölcsebben illik gondolkodni a politikában.
A racionalitás fontosabb, mint az érzelmek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 725
80 090
113
egy ílyen árokrendszerbe amit az ukránok építgetnek ember legyen a talápán aki eligazodik.

a lényeg én Y oznák nem vonalaznák. tűzpárokba dolgoztatnák. ahol a fegyverzet engedi egybe tartanám a tűzpárokat ahol nem ott simán szétszedném a karabélyosokat és letenném figyelőbe. a figyelőknek a futóárok rendszer hossza adja a távolságot. az y 2 szárán (ahova nem hiszem el hogy ne lenne géppuska az állásokba ha rpg va) légvonalba. a 2 gput egymástól akár 50 m re is szétdobnám 1 vonalba. nagyjából 20-30 m re hátrébb (a 2 gpu közé) tenném a pkt egy figurával. míg megint 20-30m el hátrébb tenném a maradék 2 karabélyost. hogy azok együtt lennének e vagy külön az épp aktuális harchelyzettől függene. én elsőnek előrre küldeném őket a gpuk elé fényjelzőzzenek vagy rádiózzannak zászlózzank vagy ami van. majd ha szükséges oda küldeném ahova kell ha nem kell sehova mert a gpuk megbíróznak a pillanatnyi helyzettel hátraküldeném őket míg összerendezkednek eggyűtt ha megvannak jobbra ballra...
figyelőbe. jelzésekre van füst lövés síp rádió zászló bármi.

ha más nem a sebesűlt síppal lehet parancsokat kiadni rövid rövid. hosszú hosszú. egy folyamatos hosszú. sok rövid. stb. ezek már mind kidolgozott dolgok csak elő kell kaparni.

tehát semmi újat nem írtam le csak a clasik ön és körvédőképes állás védelmét ez esetben 8 fővel. mert dudi 8 főt írt. ezt már akkor alkalmazták amikor híradókészülék max szakasz pk melett vólt jelen.
Inkább ne szervezz ilyet.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 739
17 230
113
Ha volt már, elnézést. Hogy létezik e a doksi, szintén kérdéses.

"
A rövid, háromoldalas, még az év elején, 2022 januárjában készült memorandum meglehetősen részletes elemzést ad Európa közelgő gazdasági összeomlásáról. A memorendum kiinduló pontja, hogy az Egyesült Államok nem képes a jelenlegi külső támogatásai nélkül átvészelni a mostani gazdasági válságot. A 2020 óta tartó ellenőrizetlen pénznyomtatás, a mennyiségi lazítás politikája miatt jelentősen megnövekedett az államadósság, a gazdaság pedig készpénzbőséggel küzd.

AZ AMERIKAI GAZDASÁG EGYETLEN ELÉRHETŐ FORRÁSA A NATO- ÉS EU-KÖTŐDÉSEK MIATT AZ EURÓPAI ORSZÁGOK GAZDASÁGA.
Amióta az Egyesült Államok az ázsiai országok felé kezdett orientálódni, Németország függetlenségének erősödése központi tényezővé vált, ami azonban konstruktív politikai konszenzushoz vezethet Berlin és Párizs között. A dokumentum szerint ehhez a megállapodáshoz Olaszország és az úgynevezett ,,régi Európa” országai is csatlakozhatnak. Ha ez létrejön, akkor a „Régi Európa” Amerikai versenytársává válik, és képes ellenállni az Amerika felé orientált kelet-európai országok nyomásának.

Mivel Németország az európai kontinens gazdasági középpontja, a memorendum megjegyzi, hogy egy esetleges válság esetén források szivárognának be az európai gazdaságból az amerikai gazdaságba. A német gazdaság két pilléren nyugszik: oroszországi korlátlanul elérhető olcsó ásványi anyagokon, és az olcsó Franciaországból származó elektromos áramon.

AZ ELSŐ TÉNYEZŐ JELENTŐSÉGE SOKKAL NAGYOBB.
Az orosz szállítások felfüggesztése emiatt először a német, majd az európai gazdaság összeomlásához vezet a dokumentum szövege szerint. Ehhez jön még az atomerőművek miatt Franciaország függése az oroszországi urán ellátástól. Ha a szállítások kelet felől leállnak, akkor Franciaországot csak az Amerikával szövetséges Kanada és Ausztrália felé lehet terelni, mely országok egyben a ,,keleti NATO” részei is – hangsúlyozza a dokumentum.

Az Egyesült Államok leállította az Északi-Áramlat 2 beindítását. Németországot teljesen el lehet zárni az orosz energiaellátástól, ha Németország közvetetten részt vesz az Ukrajna és Oroszország között kibontakozó katonai konfrontációban, mivel az USA lépései kétségkívül orosz katonai beavatkozásokhoz fognak vezetni. A szankciók teljesen elzárják majd Németországot Oroszországtól.

A RAND ELEMZÉSE SZERINT ENNEK GARANCIÁJA A ZÖLDEK ,,DOGMATIZMUSA”, ÉS VEZETŐINEK, ANNALENA BAERBOCKNAK ÉS ROBERT HABECKNEK A HOZZÁ NEM ÉRTÉSE LESZ.
Mindezek következményei pedig az elemzés szerint a következők lesznek:

  • a német gazdaság és a kulcsfontosságú ágazatok – petrolkémia, kohászat, gépipar – összeomlanak,
  • az európai ipar összeomlik, a szakképzett munkaerő Amerikába vándorol,
  • ez középtávon 7-9 billió USA-dollár többletbevételhez segít majd az amerikai gazdaságot."
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113

Az ukrán vadászgép megsemmisítette saját légvédelmét​


2022. szeptember 17., 19:11 - Közhírszolgálat - OSN
Az ukrán légierő egyik vadászgépe többször ellenőrizetlenül lőtte ki az amerikai AGM-88 Harm radarellenes cirkálórakétákat, és megsemmisítette saját légvédelmi rendszerét Konsztantyinovkában. Ezt az információt a Moskovsky Komsomolets című újság osztotta meg.

A repülőgép pilótája célokat akart eltalálni a DNR -ben és az LNR -ben . De a rakéta a legközelebbi célpontot célozta meg, és az ukrán csapatok légvédelmi rendszereit is eltalálta. Szintén a helyszínen találtak egy Egyesült Államok által gyártott rakéta töredékeit.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113

Podolyak: Kijev mindenképpen kap nagy hatótávolságú NATO-rakétákat és páncélozott járműveket​


2022. szeptember 17., 19:53 - Közhírszolgálat - OSN
Mikhailo Podoliak, az ukrán vezető hivatalának vezetőjének tanácsadója hangos kijelentést tett a távbeszélgetés során, mondván, hogy az észak-atlanti szövetség nagy hatótávolságú rakétái és páncélozott járművei képesek felgyorsítani az ellenségeskedés befejezését.

Elmondta, hogy a kijevi rezsim mindenképpen kap fegyvert, mert erre minden nyugati országnak szüksége van, nem csak Kijevnek. Kijelentései alapján a szállításoknak minél hamarabb, annál jobbnak kell lenniük. Ha ez nem történik meg, az Orosz Föderáció fog dominálni, és ez elfogadhatatlan az Egyesült Államok számára – hangsúlyozta a tisztségviselő.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 546
113
Moroz tabornok kozelit. Rendbe is raktam ma a futesrendszert.


Jacint aprit Szoledarnal.

Hat ezt meg honnan szedtek elo a hoholok?

Trafo konyec. Vagy a transzformerszt is romma lottek az oroszok?
Masik kep.
 
K

Kopi2000

Guest
Fordított helyzetbe mindig emelitek a hangotokat, hogy szegény ukránok, nem hoholok, kaprok, orkok! Figyeljünk már akkor oda ezekre a negatív jelzőkre ne alacsonyodjunk le idáig! Teszem hozzá úgy, hogy azoknak az ukránoknak nyaljuk tisztára a seggét akik azért tettek eleget, hogy az ottani magyarok, oroszok, cigányok ne érezzék jól magukat!
Oke, megbeszeltuk.. Nem fogok orkozni, de csak addig, amig itt nem hoholoznak... Egyebkent a 48-as erdeklodesed miatt, tudsz nalam "eredmenyt" elerni....
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 557
113
Olyan cukin faék egyszerűek vagytok. Eddig is vehettünk több irányból. Csak valahogy a dupla árú, fele fűtőértékű gázt nem érte meg megvenni.

Ez a hazugság már hónapokkal ezelőtt lelepleződött!
:D



Tehát állításoddal szemben az igazság, hogy pont annyiért vesszük a gázt a ruszkitól, mint a norvégtól. Vagy drágábban.

Olvasgass utána. Faék egyszerűen.
;)

Így, hogy a ruszki álhíreket cáfolom, gondolom leesett, hogy magyar vagyok.
:)

Nekem azért picit furcsa, hogy miért nem szórták meg az oroszok elvonulás közben messzebbről ezeket a lőszer lerakatokat egy grad salvoval. Pontosan tudták elvileg, hogy hova kell lőni, mégsem tették...

A grad terület tüzet lő....
Piszok gazdaságtan vele pontcélokra lőni...
;)
Szóval a grad salvó többe került volna, mint amit fel tud robbantani egy raktárban.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 886
10 063
113
Nem mindegy, hogy egy (ruszki) vagy több irányból vehetünk energiát.
A ruszki eddig pénzzel, zsarolással, minden eszközzel akadályozta az energia és nyersanyag függoségünk csökkentésére tett kísérleteik. Ellenünk, kárunkra ügyeskedett, ellenségnek tekint minket. Ezért is ellenségünk. ;)
A vesztes háborúja után már mi döntünk, hogy tőle, vagy máshonnan veszünk bármit. Ez eddig nem így volt. Olvasgass Miller interjút a Gaszprom árpolitikajárol. ;)
Aha. Ügyeskedéssel, zsarolással akadályozta.
Értem. Gondolom, az, hogy a csövön érkező orosz gáz töredékébe került minden más alternatív forrásnak és ráadásul sokkal stabilabban hozzáférhető volt, cseppet sem számított a döntéseknél.
Miért nagyobb ellenségünk, mindezek mellett?
  • Mert katonai és gazdasági erővel fenyeget minket (NATO és EU tagként nem tesz különbséget atomozás során).
  • Mert szeretne irányítani, befolyásolni minket.
  • Mert megpróbálta akadályozni céljaink elérését az elmúlt évtizedekben.
Mint írtam, ezt azért illene alátámasztani valamivel. Bemondásra nem túl hihető.

DE!

Hogy a te fejedben lévő zavar megszűnjön:
;)

SZERINTED AUATOMHTALOM RUSZKITÓL

vagy

A működésképtelen, gazdaságilag és társadalmilag HANYATLÓ UKRÁNTÓL lesz könnyebb visszaszerezni Kárpátalját, vagy érvényesíteni nemzeti érdekeink ???
Visszaszerezni Kárpátalját???
És te beszélsz racionalitásról?

Egy pöttyet bölcsebben illik gondolkodni a politikában.
A racionalitás fontosabb, mint az érzelmek.
Hát az érzelmek által vezérelt gondolkodás inkább jellemez téged az itteni hozzászólásaid alapján.
Láthatóan erős ellenérzéseid vannak az oroszok irányába. Fogalmazhatnék úgy is, hogy láthatóan gyűlölöd őket. Olyannyira, hogy inkább vállalnál fájdalmas anyagi és gazdasági terhet csak, hogy kielégítsd utálatodat.
Tőlem jöhet gáz az USA-ból is, ha annyiért adják, mint az oroszok tavaly előtt. De csak azért nem fizetnék 10x-es árat, hogy az oroszoknak fájjon.
Szóval szerintem kettőnk közül én gondolkodom racionálisan.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

Az ukrán vadászgép megsemmisítette saját légvédelmét​


2022. szeptember 17., 19:11 - Közhírszolgálat - OSN
Az ukrán légierő egyik vadászgépe többször ellenőrizetlenül lőtte ki az amerikai AGM-88 Harm radarellenes cirkálórakétákat, és megsemmisítette saját légvédelmi rendszerét Konsztantyinovkában. Ezt az információt a Moskovsky Komsomolets című újság osztotta meg.

Máshogy nem is tudja használni, rágányolták, hogy a repülőgép fedélzeti rendszere R-27EP-ként ismerje fel és ellehessen lőni, de ennyi.
Nagyjából rááll az orosz irányra, kilövi kereső üzemmódban aztán imádkoznak, hogy eltalál valamit.

De végre kilőttek vele egy légvédelmi radart, holnap már orosz veszteség lesz.