[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 780
26 878
113
Ok, legyen igazad, fuggjon az oroszoktol, de akkor melyik orszag nem fugg az Usatol mint a konfliktusban erdekelt masik feltol? Apropo, legendas Usa elnokvalasztas?
Az mennyire volt viccesebb?
Teljesen lenyegtelen hogy ki ismeri el es ki nem, az a fontos hogy Oroszorszag elismerje, ezt elmondtak. Az Usa megkerdezte az indian torzseket hogy bekebelezheti-e a teruletuket?
Osztrák elnökválasztás, amit bevallottan elcsaltak? És a kormányváltások választások nélkül? :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Mindkét Áramlatnak két vezetéke van. NS-2, NS2-2 Ebből a négyből 3 vezetéket robbantottak fel az amerikaik. A vezetékek 50-150m mélységben vannak. 150m mélyen robbantani nem mindenki képes.
Aknával? Ne viccelj már, nem 1900-at írunk. Bárki összerak olyan aknát ami olyen mélységben képes lejutni és felrobbani. Odavinni meg bőven elég egy halászhajó.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113
Nehéz csaták folynak: az ellenség nagy erőket vet Krasznij Limanra
. Adatok a mieinktől a helyszínről:
▪️Az ellenség továbbra is csapatokat vet a front különböző szakaszaira Liman közelében, és megpróbálja elvágni a csoportosulásunkat.
▪️Az Ukrán Fegyveres Erők rohamtársasága a BMP támogatásával a Liman keleti oldaláról próbálta áttörni a védelmet. Harcosaink heves ellenállásába ütközve a nácik 3 gyalogsági harcjárművet és 2 kisteherautót veszítettek el, a maradék Dibrovoba vonult vissza, még a sebesülteket és a halottak holttestét sem vitte magával.
▪️Drobisevo és Novoselovka térségében 5 kísérletet sikerült megakadályozni az ukrán DRG-kbe való beszivárgásra. Magát Novoselovkát gyakorlatilag letörölték a föld színéről, a főerők elhagyták.
▪️Az ukrán fegyveres erők Ozerny és Shchurovo felől próbálnak támadni.
▪️Fegyveresek egy csoportja beépült Novoye térségébe, ahonnan az ellenséges csapatok Zelenaya Dolina irányába próbálnak előrenyomulni.
▪️Az ellenség folyamatosan támadja Drobisevót, tüzérséggel és helikopterekkel, az ellenséges támadásokat a Bars-13 (orosz légió) és a 40. hadsereg egységei verik vissza.
▪️Shandrigolova körzetében heves harcok folytak, az ellenség itt tudott előrenyomulni.
▪️Az ukrán fegyveres erők megpróbálják megszakítani a Limanszkij csoport utánpótlását, nekiütköznek a Szvatovo-Kremennaja autópályának.
▪️A mieink erősítést adnak át, és aktívan együttműködnek a tüzérséggel.
▪️Az orosz légierő továbbra is csapást mér az ellenségre.
▪️A település területein az Ukrán Fegyveres Erők felderítő csoportjai dolgoznak. Jampol, Torszkoje.

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Láthatóan az oroszok játszottak a gázcsappal, a tradicionális orosz gázpolitizálást folytatták.
A kompresszorokat elküldték javításra, fejújításra -de nem kapták vissza a mai napig sem. az utolsó csökkentett mennyiségű szállítási szakaszt 1 kompresszorral vitték, míg azt is le kellett állítani.

A kompresszorok visszatartása azért egy erős vis maior a gázszállítási szerződésekben.

Az orosznak egyáltalán nem volt érdeke "csapot" zárnia ilyen őrülten magas kereslet és ár ismeretében.

A régebbi csapzárások jó része is azért volt, mert pld. az ukrán a vezeték tartalmából időnként" privatizált..vagy tranzitdíjat önhatalmúan emelt, vagy ugyanazon csövön részére jövő gázt nem fizette.. (a kívánt ok választható, annyi van..)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Ez egy kamunèpszavazás. Senki, soha nem fogja elismerni. Olyan lesz, mint Dèl-Oszètia. Nem fintorgás realitás.

Nem masodrendú állampolgárok, de mind a szír, mind az eritreai kormány teljes mértékben az oroszoktól függ. Nem önállóan döntenek. Ezért nincs jelentősége, ha akár nemzetközi megfigyelőkènt ott vannak.

A Nyugat alapból nem ismeri el a népszavazást, a törökök sem.Szimte biztos vagyok benne, hogy Kína sem fogja.De kapaszkodj meg, sztem még Belorusszia sem.

8 éve lövik, ki szavazna Ukrajnára.
Nem Donbaszról beszéltem. Főleg a másik 2 megyéről. Ott a többség Ukrajnára szavazna február óta.
Honnét veszed, hogy Ukrajnára szavzna a többség.? Aki Ukrajnára szavazna, azok elhagyták a megyéket.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Harkov – az áramszünet következményei, „hadititok” és a határok megerősítése (2/1)

Artyom Pavlov, Ukraina.ru, 2022. szeptember 20. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220920/1038891099.html



Érdekes, de vitatott kijelentést tett az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni nagy pontosságú csapások hatékonyságáról augusztus 19-én Anatolij Vasszerman, az Oroszországi Föderáció Állami Dumájának képviselője:

„Igazságtalan Ukrajnát gyarapodni hagyni, miközben a Donbasszban sok helyen naponta többször is előfordulnak áram- és vízkimaradások. De sajnos ez sem segít. Mert az Ukrajnát érintő döntések nem Ukrajnában születnek, és az angolszászokat egyáltalán nem érdekli, hogy ki fog ott megfagyni. Véleményük szerint a „aljaemberek” ettől csak még agresszívebbek lesznek” – mondta Vasszerman a „Pervij Szevasztopolszkij” adásában.

Eközben a harkovi 5-ös számú hőerőmű elleni támadás következtében a közelmúltban bekövetkezett áramszünet nagyon súlyos következményekkel járt, beleértve a pszichológiai hatást is. A milliomosok „hazafias” része, szintén „aljaemberek”, a pánikba esés határán találták magukat (és bele is estek volna, ha egy kicsit tovább tart az áramszünet). Az „ukrók” gyorsan rájöttek, hogy nem csak a közvilágításról, a kommunikációról és a vízellátásról van szó, hanem a bankok működéséről, a biztonsági rendszerekről és további létfontosságú dolgokról. Az áramszünet ugyanakkor segített az orosz Harkovnak az „ellentámadás” elviselésében és új reményt adott a habár nem egyhamar bekövetkező, de olyannyira várt felszabadulásra.

Nem csak az áramszünet hatott hasonló módon. Kevésbé erőteljes, de hasonló erkölcsi és pszichológiai hatást váltanak ki a katonai infrastruktúra elleni rakétatámadások. Ezt jól megértik az Ukrán Fegyveres Erők (VSzU) külföldi kurátorai, ezért igyekeznek minél jobban eltitkolni a sikeres támadásokról szóló információkat a lakosság elől.

"Hadititok"

Szeptember 17-én éjjel 2 óra körül az egész városban két erőteljes rakétacsapást, majd számos robbanást lehetett hallani. Nyilvánvalóan a lőszerraktárt érte találat (később ez a verziót megerősítették). De az általában túlságosan is bőbeszédű hazafias helyi közösségi oldalakon ezúttal hallgattak erről. Csak egy nevezte közülük a történteket hadititoknak.

Az utóbbi időben sok ilyen „hadititok” akadt Harkov életében. Megfejtésüket olykor az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériumának jelentéseiben találjuk meg, néha véletlenül derül rájuk fény. Ahogy például a harkovi Déli pályaudvar bal szárnyának sérülésére is, amiről sehol nem közöltek semmit. Abból ítélve, hogy a pályaudvar felső emeletének ablakaiban nem maradt üveg, a szemközti épület ablakaiban pedig igen, a csapás a vasúti sínek felől érkezett. A becsapódási hely pontosítása folyamatban van.

A városban és azon túl is ismert Miszto („Város”) klub-étterem-szálloda komplexumot is csapások sorozata érte szeptember 9-én délután. Az ukrán források ismét mélyen hallgattak. Másnap az OF Védelmi Minisztériuma megerősítette a helyi lakosok gyanúját, beszámolva a náci „Kraken” „álláspontjának” elpusztításáról.

Szinygubov, a katonai közigazgatás vezetője szerint szeptember 16-án éjszaka rakétacsapás ért egy erdősávot Harkov Kijevi kerületében. A helyi lakosok ugyanakkor arról számoltak be, hogy a Szumszkaja és a Rimarszkaja utcák közötti területet (Sevcsenkovszkij kerület) lezárták. Az OF Védelmi Minisztériuma pedig újra örömmel közölte a Krakenek soraiban bekövetkezett veszteségek hírét.

És a legutóbbi példa: Harkov „kalibrálása”, szeptember 19-én este. Riasztás - értesítés légitámadásról - tűz - értesítés arról, hogy nem volt légitámadás. Akkor honnan jött a tűz? Hadititok.

"Újraéledés"

Harkov polgármestere, Tyerehov ahol csak módja van rá, a város gazdasági életének újraéledéséről harsog az orosz csapatok visszavonulása után a Harkovi terület északi és keleti részéről. A tüzérségi lövedékeket az elmúlt napokban gyakorlatilag nem lehetett hallani – a VFU (Ukrán Fegyveres Alakulatok) most másfelé "védelmezi" a lakosságot.

Ennek eredményeként valóban történt némi élénkülés a kereskedelemben, különösen március-áprilishoz képest. Több az eladó és az áru a piacokon, de még mindig kevés a vevő. Az árak húsbavágóak. Idén ősszel a harkovi háziasszonyok valószínűleg nem tudnak jelentős készleteket eltenni. A paradicsom árát kilogrammonként 25-55 hrivnyás szinten rögzítették – az előbbi ár az éretlen és apró szemű paradicsomra vonatkozik – tehát legalább ötször drágább, mint tavaly ősszel. Kilogrammonként 60 hrivnyát kérnek az uborkáért, padlizsánért, erőspaprikáért, sőt még a cukkiniért is. Ez a legtöbb állampolgár számára teljesen megfizethetetlen ár. Ezért a piacok kihaltak, talán csak a szokásos piaci napot - a szombatot kivéve.

De még ezen a napon is félig üresen közlekednek a „Barabasovo” felé tartó metrószerelvények. Nemcsak azért, mert ez nem élelmiszerpiac és Harkovban ma már ritkán vásárolnak élelmiszeren kívül mást. A "Barabasovo" piac jelentős része romokban hever, pontosabban kiégett fémhalmok - konténerek és pavilonok egykori vázai – borítják.

A bevásárlósorok szektoronként égtek ki a légitámadások vagy a tűzvészek helyén. A piacon senki sem vitatja, hogy ez és még sok minden más is a „krakenek” különféle csoportjainak a keze nyomát viseli. A "védelmezők" így semmisítették meg rablásaik nyomait.

Pontosan a piac területét találták el (szerencsére), a környéken található lakóházak gyakorlatilag sértetlenek maradtak.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Harkov – az áramszünet következményei, „hadititok” és a határok megerősítése (2/2)

Artyom Pavlov, Ukraina.ru, 2022. szeptember 20. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220920/1038891099.html

Rabszolgák és földek

A hivatalos statisztikák szerint az ukránok 40 %-a veszítette el állását, további 25 %-uk pedig bércsökkentéssel szembesült. Harkovban még szomorúbb a kép – amit természetesen a munkaadók, köztük a kommunális vállalkozások vezetői ki is használnak. A minap a 2. villamos-trolibusz telephely sofőrjei próbáltak sztrájkolni. Ennek oka a júliustól esedékes munkabérek kifizetésének elmaradása. Miután elbocsátással fenyegették őket, megadták magukat, hiszen munkahelyük egyelőre mentességet jelent a mozgósítás alól.

"A kincstár mindenekelőtt a katonaságnak fizet zsoldot, de ma feloldották a számlák zárolását, és a villamos-trolibuszdepó dolgozói megkapták a bérük egy részét" - mondta Tyerehov szeptember 19-én, két héttel a tiltakozás kezdete után.

Körülbelül egy hónappal a VSzU harkovi ellentámadása előtt szinte teljesen leállították a humanitárius segélyek kiosztását a 15 év feletti és 75 év alatti személyek számára. A totális munkanélküliség és a megmaradó kevés alkalmazott fizetésének folyamatos késleltetése mellett ez csak egy dolgot jelenthet – egy arra tett kísérletet, hogy a lehető legtöbb ágyútölteléket kényszerítsék be a hadseregbe és a területvédelembe.

Igaz, hogy most, miután a terület februártól augusztusig felszabadult része visszakerült a VSzU ellenőrzése alá, az erődítések építéséhez is kértek rabszolgamunkát.

A harkovi gauleiter Oleg Szinyegubov bejelentette egy új védelmi rendszer létrehozását a területen. A tisztségviselő szerint ez egyike a két legfontosabb feladatnak, amellyel a régiónak a "felszabadulás" után szembe kell néznie.

„Az első egy védelmi rendszer kiépítése Harkovban és minden egyes településen. Hogy ne ismétlődjön meg a február 24-i helyzet. Erődítésekről, erődített építményekről, védelmi vonalakról beszélünk. Minden várost meg kell erősíteni, ahogyan azt Harkovban már megtettük: több lépcsőzetes védelmi vonalban. A második a polgári história. A városok, a szociális szféra, a gazdaság, az infrastruktúra működésének a helyreállítása. Ez egy esély arra, hogy a Harkovi terület és Harkov teljesen újjászülessen" - mondta Szinyegubov.

Más szóval, Ukrajna fél éven keresztül "földig rombolta" – ágyúzta, "szirmokkal" dobálta Izjumot, Balakleját, Lipcit és más városokat. Most, miután megszerezte az irányítást felettük, arra számít, hogy majd a nyugattól fog pénzt kapni a régió helyreállításához.

Ezidáig az első intézmények, melyek újra működnek, a VSzU igényeit kiszolgálók. Szó szerint a bevonuló ukrán csapatok nyomában az újonnan elfoglalt településekre az "Új Posta" is bevonult. A kiszűrt izjumi és balaklejai "kollaboránsok" vagyontárgyai így más vidékekre is eljuthattak.

Szinyegubov egyébként nem hazudott az erődítésekről. Adatok vannak arról, hogy az Oroszországgal határos járásokban a VSzU erősíti pozícióit és erődített álláspontokat épít ki. A határ menti településeken is megerősítik a helyőrségeket. A VSzU 241. légvédelmi dandárának egységei Udiban, Gurjev Kazacsokban, Okopban, Konsztantyinovkában és Bolsije Prohodiban találhatóak.

A határ menti körzetek megerősítésének témáját az ukrán elnök is érintette szeptember 19-i videóbeszédében.

"Az állam minden szükséges felhatalmazást megad határunk védelmére" - mondta Zelenszkij. És hozzátette, hogy "hála az SzBU-nak, most meg vagyunk róla győződve, hogy a megszállóknak nem lesz támaszuk ukrán földön".

Így ma a Harkovi területen Ukrajna ugyanazt csinálja, amit nyolc éve, és továbbra is a Donbasszban: terrorizálja, kirabolja és megsemmisíti a helyi lakosságot, erődítményeket épít a frontvonal mentén, és rendszeresen lövi a szomszédos területeket. Most már orosz területeket...

A térség „felszabadult” lakói, ha életben is maradnak a „tisztogatások” után, hamarosan elveszthetik utolsó tulajdonukat, sőt a tetőt is a fejük felől. Ki kell fizetniük az adósságokat a gázért, villanyért és egyéb közművekért, amelyeket az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alatt eltöröltek. Az ukrán bankok is sorban állnak, hogy lánca verhessék az "adósokat".

A "Harkovgazszbit" társaság, amely ez év májusáig gázszolgáltatóként működött a területen, felszólította az előfizetőket, hogy fizessék ki az elmaradt számláikat. Ellenkező esetben az adósságok kényszerbehajtásával fenyeget.

„Arra kérjük önöket, hogy a közeljövőben találjanak lehetőséget a gázzal kapcsolatos adósságok törlesztésére. Igazán nem akarunk bírósághoz fordulni” – áll a cég által küldött „lánclevelekben”. Itt vannak felsorolva az alperes további költségei: perköltség, kamat, infláció stb.

Az Oblenergo hasonló értesítéseket küld klienseinek. Meg kell jegyezni, hogy ez a nyomás az elszegényedett lakosságra törvénytelen. Jelenleg Ukrajnában érvényben van egy rendelet, amely megtiltja a közüzemi számlák kötelező behajtását. De, mint látjuk, ez nem vonatkozik a Harkovi terület "megbízhatatlan" lakosságára.

Miután megfosztották a helyieket a lehetőségtől, hogy Oroszországba távozzanak, vagy fizikailag megsemmisítik őket, vagy a lehető legnehezebbé teszik az életet számukra a szülőföldjükön. Hiszen már mindent felosztottak: a szaltovkai csernozjom a Monsantóé, az Izjumi-erdő Európáé, a balaklejai földgáz pedig a Biden családé.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Ki ne találd már, hogy évekig tart kicserélni a sérült részeket....
A sérült résztől valamelyik végéig (nyilván a közelebbiig) újra kell fektetni.

csak gondolkodj - elkezdik és folyamatosan engedik le a tengerfenékre, amíg el nem érik a másik partot. Itt csak 80m mély a tenger - ha kiemelnék, akkor honnan 'húznak' be 80m-t? Ha sehonnan, akkor nem fog összeérni a két vége.A háromszöget ismered azért, ugye? :) a 2 ága együtt hosszabb, mint az alapja.

Vegyünk egy egyenes vonalban lefektetett 200m-s szakaszt: ha 90 fokban emelnéd ki a két végét, akkor pont 200m lesz a 2 vége között, ha 45 fokban, akkor 59m. Ha betoldasz oda egy új darabot, akkor azzal mi lesz, ha visszafekteted a tengerfenékre?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
A sérült résztől valamelyik végéig (nyilván a közelebbiig) újra kell fektetni.

csak gondolkodj - elkezdik és folyamatosan engedik le a tengerfenékre, amíg el nem érik a másik partot. Itt csak 80m mély a tenger - ha kiemelnék, akkor honnan 'húznak' be 80m-t? Ha sehonnan, akkor nem fog összeérni a két vége.A háromszöget ismered azért, ugye? :) a 2 ága együtt hosszabb, mint az alapja.

Vegyünk egy egyenes vonalban lefektetett 200m-s szakaszt: ha 90 fokban emelnéd ki a két végét, akkor pont 200m lesz a 2 vége között, ha 45 fokban, akkor 59m. Ha betoldasz oda egy új darabot, akkor azzal mi lesz, ha visszafekteted a tengerfenékre?
Szerintem ennél azért szofisztikáltabb technológiája van a javításnak
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
Aknával? Ne viccelj már, nem 1900-at írunk. Bárki összerak olyan aknát ami olyen mélységben képes lejutni és felrobbani. Odavinni meg bőven elég egy halászhajó.
Én ehhez cseppet sem értek, de a logikám szerint, ha leengedsz (főleg elengedsz) egy buta eszközt, az elsodródhat. Itt meg nem "szőnyegbombáztak", hanem 2 robbanásból 3 vezetéket írtak le (ha jól rémlik). Amelyiknél mindkettő elszállt, az elég pontos lehetett, kb. a kettő közé mehetett.
Ez egy kamunèpszavazás. Senki, soha nem fogja elismerni. Olyan lesz, mint Dèl-Oszètia. Nem fintorgás realitás.

Nem masodrendú állampolgárok, de mind a szír, mind az eritreai kormány teljes mértékben az oroszoktól függ. Nem önállóan döntenek. Ezért nincs jelentősége, ha akár nemzetközi megfigyelőkènt ott vannak.

A Nyugat alapból nem ismeri el a népszavazást, a törökök sem.Szimte biztos vagyok benne, hogy Kína sem fogja.De kapaszkodj meg, sztem még Belorusszia sem.

8 éve lövik, ki szavazna Ukrajnára.
Nem Donbaszról beszéltem. Főleg a másik 2 megyéről. Ott a többség Ukrajnára szavazna február óta.
Ha már Ukrajna: Porost meg se választották -> elismerte a Nyugat. Zselé betiltatta aki ellene volt -> elismerte a nyugat.
Koszovóban népszavazás se volt -> elismerte a nyugat.
Érezzük már ebből ki, hogy a nyugat nem morális okokból ismer/nem ismer el valakit. 1szerű: ahogy az érdekei kívánják. Bármi bárhogy történhetne, bármennyi megfigyelővel, nem ismernék el. Luganszkot sem, pedig ott aztán semmi akadálya sem volt a választás megfigyelésének. De kvázi Donyeckben sem, hiszen a nyugat szerint nem is lövik... Ahogy írtam korábban - ha ezeket ignorálják, mindegy hogy Zaporozsjében és Herszonban mi történik, maga a kritika veszti el a súlyát.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 063
9 000
113
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113
Basszus...
Pedig már majdnem mindenki elhitte, hogy az amcsik voltak... o_O

FdrO9qQXgAI9mw8
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Mindkét Áramlatnak két vezetéke van. NS-2, NS2-2 Ebből a négyből 3 vezetéket robbantottak fel az amerikaik. A vezetékek 50-150m mélységben vannak. 150m mélyen robbantani nem mindenki képes.
Hát azért nem tűnik profi támadásank. Ahhoz nem a csövet kellett volna felrobbantani, hanem valami nehezen pótolhatót.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
A sérült résztől valamelyik végéig (nyilván a közelebbiig) újra kell fektetni.

csak gondolkodj - elkezdik és folyamatosan engedik le a tengerfenékre, amíg el nem érik a másik partot. Itt csak 80m mély a tenger - ha kiemelnék, akkor honnan 'húznak' be 80m-t? Ha sehonnan, akkor nem fog összeérni a két vége.A háromszöget ismered azért, ugye? :) a 2 ága együtt hosszabb, mint az alapja.

Vegyünk egy egyenes vonalban lefektetett 200m-s szakaszt: ha 90 fokban emelnéd ki a két végét, akkor pont 200m lesz a 2 vége között, ha 45 fokban, akkor 59m. Ha betoldasz oda egy új darabot, akkor azzal mi lesz, ha visszafekteted a tengerfenékre?

He? Ezt ki mondta?

Nem tudom, hogy akitől az infód származik, legyen az cikk vagy barát, az mégis mit fogyasztott, de

1, El ne higgyük már, hogy ki kell emelni az egészet a vízből azért, hogy megjavítsák! Ebből csak annyi igaz, hogy elektromossággal víz alatt nem lehet hegeszteni. De nem több. Külön van víz alatti kiképzés lánghegesztő technológiára. Az olajfúrótornyokat is azzal szokták összerakni, vagy ha sérülnek, javítani.

2, El ne higgye már senki, hogy véletlenül mondjuk rázuhanna a csőre egy balesetet szenvedett repülőgép vagy csak szimplán egy bálna teteme és több milliárd dollárért és több évig elkezdenék megint újra lefektetni az egészet! Kivágják a sérült darabot, beszenvedik a helyére az újat és ennyi!

3, Az teljesen irreleváns, hogy építésnél sokkal olcsóbb, sokkal könnyebb és ezért sokkal gyorsabb is megcsinálni úgy, hogy szimpla minősített hegesztők a víz felett rakják össze. Jóval kevesebb munkás ért a hullámok alatti munkavégzéshez és mint említettem, technológia tekintetében is jóval problémásabb.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 558
80 896
113
Én ehhez cseppet sem értek, de a logikám szerint, ha leengedsz (főleg elengedsz) egy buta eszközt, az elsodródhat. Itt meg nem "szőnyegbombáztak", hanem 2 robbanásból 3 vezetéket írtak le (ha jól rémlik). Amelyiknél mindkettő elszállt, az elég pontos lehetett, kb. a kettő közé mehetett.

Ha már Ukrajna: Porost meg se választották -> elismerte a Nyugat. Zselé betiltatta aki ellene volt -> elismerte a nyugat.
Koszovóban népszavazás se volt -> elismerte a nyugat.
Érezzük már ebből ki, hogy a nyugat nem morális okokból ismer/nem ismer el valakit. 1szerű: ahogy az érdekei kívánják. Bármi bárhogy történhetne, bármennyi megfigyelővel, nem ismernék el. Luganszkot sem, pedig ott aztán semmi akadálya sem volt a választás megfigyelésének. De kvázi Donyeckben sem, hiszen a nyugat szerint nem is lövik... Ahogy írtam korábban - ha ezeket ignorálják, mindegy hogy Zaporozsjében és Herszonban mi történik, maga a kritika veszti el a súlyát.
"Mi mondjuk meg, hogy ki a náci!" 2.0
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
A sérült résztől valamelyik végéig (nyilván a közelebbiig) újra kell fektetni.

csak gondolkodj - elkezdik és folyamatosan engedik le a tengerfenékre, amíg el nem érik a másik partot. Itt csak 80m mély a tenger - ha kiemelnék, akkor honnan 'húznak' be 80m-t? Ha sehonnan, akkor nem fog összeérni a két vége.A háromszöget ismered azért, ugye? :) a 2 ága együtt hosszabb, mint az alapja.

Vegyünk egy egyenes vonalban lefektetett 200m-s szakaszt: ha 90 fokban emelnéd ki a két végét, akkor pont 200m lesz a 2 vége között, ha 45 fokban, akkor 59m. Ha betoldasz oda egy új darabot, akkor azzal mi lesz, ha visszafekteted a tengerfenékre?
Esetleg lehetséges megoldás ? (a cső hajlíthatóságától függ ezt nem tudom) :

A sérülés helyén a vezetékeket elvágni
Az egyik sérült vezetékvéget a szerelőhajóra emelni
A másik sérült vezetékvéget egy másik szerelőhajóra felemelni

A kettő közé ha szükséges, akár pár kilométer javítószakaszt betoldani

A csővezetéket kellő hajlítási sugárral visszafektetni a tenger aljára..
A gáz szempontjából mindegy hogy a vezetékben van egy félkör alakú kitérő pár km-en..
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Nem áll szándékomban, hogy elkedvetlenítselek, de észbeli képességek tekintetében te, jó esetben Orbán képességének 10%-ával, ha bírsz. Ez nem jelenti, hogy gyengeelméjű lennél, mert Orbán kifejezetten okos. Inkább csak azt jelezném, hogy csak óvatosan a minősítgetésekkel.
Igen, teljesen igazad van.
Megvan a magához való esze, sokszorosan..