[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
-tele van hülye szolgálatmegtagadó libsikkel Oroszország is, akik baj esetén azonnal utcára mennek, nem a frontra


ez egy tűpontos megfogalmazás ..

csecseneknél nem igazán látni liberálisokat,láttuk is hogyan indultak harcba és mennyien, egyébként ez a szélsőséges liberalizmus lesz a keresztény kultúra veszte
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 350
10 740
113
És fondorlatos módon otthagyták a felszerelésük egy jó részét? ;)
Hitelesnek kell lennie a csapdának!:hadonaszos:;)

.
Ezt a befelé csalogatást az elmúlt egy hónap történéseinek fényében reálisnak tartod? (Eléggé kockázatos lépésnek tűnne...)
Akár. (fejvakarás)
De semmiképpen nem eleve, fondorlatos módon kifundált zseniális és tudatos tervként. Ha van venne valami tudatosság, akkor az max. a helyzetből kihozni a legtöbbet.
Bár itt - is - ugye eltérnek a narratívák, de nagyot talán nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy nem egy egész orosz hadsereg maradt a fronton tönkreverve, minden technikájával pusztulva. Ez inkább akkor lett volna, ha az az erő ottmarad utolsó katonáig védve a megszerzett területeket. Ez a hátrálás viszont adhatott vérszemet az ellennek, akik nyilván ki akarták maxolni a helyzet adta nyereség lehetőségét területben, morálban stb.
Ez viszont azt is jelent(het)i, hogy a terület jelentőségéhez és az ukrán erők jelentájban meglévő erejéhez képest aránytalanul sokat vethettek be ott.
De ez pillanatnyi helyzet nyeresége (majd utólag fogjuk tudni, hogy mennyi értelme volt az itteni offenzívának).

Ami az én kérdésem: Látjuk, láttatják, hogy az orosz technika ömlik a hátországból. Tudjuk, hogy mozgósítottak. Nyilván ezt használni akarják.
Foggggalmunk nincs, hogy hol, milyen vehemenciával, tehetséggel. De a sejtett nagyságrend alapján ott jó eséllyel nem himi-humi számháború lesz az úttörő táborban.

Ez az ukránok részéről itt bevetett kapacitás nem fog akkor nekik hiányozni? Nem inkább tartalékolniuk kellett volna akkora? Nem fog túl kiszolgáltatott pozíciókban lenni, amikor a vélelmezett megindulást kéne fogni úgy, mint az évek alatt kiépített donyecki állásokban fogják már hónapok óta?

...emlékezzünk arra, amikor az orosz kontingens megjelent Szíriában. Ment a röhögés, hogy mit akarnak azzal a kis erővel? Hol a TGP, meg az SDB?
Tápolva voltak a mérsékelt lefejezősök is. Az oroszok sem a szomszédban voltak.
Aztán ugye, hogy ugye?

Ui:
Ehh...nem tudok én sem semmit, meg ti sem; nem vagyunk mi váteszek...
(Lásd Szíria)

Szóval nem kell magunkat komolyan venni.
 

Öreg

Active Member
2018. február 25.
64
197
33
Kopi2000 első videóját nézve 0.44 töl az AK irányzékával kiváncsi lennék hogy éles helyzetben hogyan talál el bármit a harcban ??

 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 659
113
Peszkov szerint a nukleáris fegyverek alkalmazásának alapjait Oroszország nukleáris doktrínája tartalmazza. Ezek az irányelvek két fő esetben teszik lehetővé a nukleáris fegyverek alkalmazását: ha hasonló fegyverekkel támadnák meg Oroszországot, vagy ha az orosz állam területét hagyományos fegyverekkel fenyegetik.

A KREML AZONBAN VILÁGOSSÁ TETTE, HOGY EZ A NUKLEÁRIS VÉDELEM KITERJED UKRAJNA AZON NÉGY RÉGIÓJÁRA IS, AMELYEK HIVATALOS ANNEKTÁLÁSA MOSZKVA RÉSZÉRŐL FOLYAMATBAN VAN.

A doktrína csak az elrettentést szolgálja. Valójában ez politikai döntés és putyin részéről politikai öngyilkosság volna az atom. Kína is jelezte hogy nagyon nem kéne. https://kuruc.info/r/4/249592/

Ettől függetlenül kinézem putyinból hogy meglépi, mert nem racionálisan gondolkodik.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 766
113
Mariupolban is robban ez-az....


Az ukrán fegyveres erők, már megint megsemmisítették az oroszok felszerelését és élőerejét....



Az ukrán fegyveres erők olyan orosz "martalócoszlopot" küldtek a túlvilágra, amely megpróbálta elhagyni Limant.

Az Orosz Föderáció VKS megsemmisítette a "Kijev szelleme" parancsnokát (FOTÓ)​


Az orosz légierő a csatában megsemmisítette "nagyapát" - a 40. légi dandár "legendás" parancsnokát, aki a híres "Kijev szellemét" irányította - írja a Daily Mail.

Emlékezzünk vissza, hogy a "Kijev Fantom" a valóságban soha nem létezett, az ukrán légierő már régóta hivatalosan elismerte.

Mihail Matyusenko, az ukrán légierő 61 éves ezredese azonban meghalt a Fekete-tenger felett vívott légi csatában.


Источник: https://rusvesna.su/news/1664812430

Rendes rovat: repül a fasiszta Ismertté

vált, hogy szeptember 29-én megsemmisült az ukrán légierő századának parancsnok-helyettese, Tarasz Redkin őrnagy.


Az orosz hadsereg megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők 80. Légideszant Rohamdandár PR-szolgálatának vezetőjét, Jurij Leljavszkij századost.

Az ukrán tisztet szeptember 28-án menesztették. Hivatásos ukrán propagandista 2014-15 között részt vett a donbászi háborúban.

Köszönjük a tippet a LostArmour kollégáinak.


Én ezeket nem tartom mérvadónak, de ha neked ez a favorit, akkor pótolom!
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 945
41 179
113
A helyzet Soledarsky irányban
2022. október 3. 20.00-kor

Az ukrán fegyveres erők minden létező irányban ellentámadást kísérelnek meg, beleértve a Szoledarszkojét is . Az elmúlt napokban az ukrán csapatok az ellentámadásokra összpontosították erőfeszítéseiket a Vitatotttól Mikolajivka Vtorojig terjedő teljes arcvonalon . A frontot a Bahmut - Pokrovskoye , Bahmut - Veselaya Dolina , Zaicevo - Vershina , Experienced - Kodema , Klescheevka - Nikolajevka második , Kurdyumovka - Nikolajevka második irányban , valamint a környéken vizsgálták.

Belogorovka, Yakovlevka, Soledar, Disputed és Berestovoy.

A kiélezett harcok során minden ellentámadást visszavertek, és egyetlen szektorban sem sikerült megakadályozni a pozícióvesztést.

▪️Az Experienced kiadásáról szóló jelentések koraiak voltak. A településre átszállították az Ukrán Fegyveres Erők 93. dandárának harckocsizó századát, benne 10 felszerelést.

▪️A Bahmut térségében a Wagner PMC-különítményekkel folytatott aktív harcok során az Ukrán Fegyveres Erők 53. dandárja katasztrofális munkaerő-veszteséget szenvedett. Úgy döntöttek, hogy az egységet kivonják a Cserkaszi régióba való utánpótlás céljából.

▪️Az Ukrán Fegyveres Erők 30. ombr egységei a parancsnokok menekülése miatt szervezetlenek. Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága a bahmuti kontingens egy részének Liman irányába történő áthelyezése miatt felfüggesztette a rotációt ezen a területen.

▪️Az orosz erők előrenyomulásának elrettentése érdekében az Ukrán Fegyveres Erők tüzérsége és MLRS-e Konsztantyinovka környékéről Veszela Dolina és Vlagyimirovka környékére lő. A Bahmuton előrenyomuló erők hátterében ukrán DRG-k tevékenykednek.

▪️A Soledarsky szektorban a 10. tűzoltóság egységei aknavetős csapatok támogatásával a Vitatott terület délkeleti külterületét kívánják szondázni. Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága azt a feladatot tűzte ki, hogy egy adott területen megvesse a lábát, aknamezőket és ATGM-legénységet telepítsen.

Nagy felbontású térkép
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/10/03/uk...-a-fegyveres-erok-celjai-feletti-ellenorzest/
"UKRAJNA FELAJÁNLOTTA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKNAK A FEGYVERES ERŐK CÉLJAI FELETTI ELLENŐRZÉST
Ukrajna felajánlotta az Egyesült Államoknak a fegyveres erők céljai feletti ellenőrzést, hogy megkapja az ATACMS rakétákat, közli a СNN.
AZ UKRÁN HATÓSÁGOK TELJES KÖRŰ TÁJÉKOZTATÁST ÉS ELLENŐRZÉST AJÁNLOTTAK WASHINGTONNAK AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK CÉLPONTJAI FELETT AZ OROSZORSZÁG ELLENI HÁBORÚBAN AZ ATACMS RAKÉTÁKÉRT CSERÉBE – írja a CNN több tisztségviselőre hivatkozva.
Ez állítólag vétójogot ad az Egyesült Államoknak az Oroszország elleni ukrán támadásokkal szemben. Az ukrán hatóságok ily módon akarják meggyőzni Joe Biden adminisztrációját, hogy az ATACMS rakéták biztosítása után nem lövik majd az Orosz Föderáció területét.
Az ATACMS nagy hatótávolságú rakéták lehetővé tennék, hogy Ukrajna túllépjen a 70-80 km-es csapási sugaron, ami jelenleg a fegyveres erők M-142 HIMARS és M-270 MLRS rakéta rendszereinek maximális teljesítménye. Az M-48-as és M-57-es ATACMS-ek akár 300 km-es távolságból is eltalálhatják a célokat."
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Bezony bezony a történelem ezen belül is a hadtörténelem és hadtudomány ismétli önmagát azaz a kard és pajzs elv fut tovább és sokszor a legegyszerűbb megoldás a legnagyszerűbb !
Most is sok videó,fénykép kerül fel kilőtt,felrobbant páncelosokról pl twitterre.Csak itt nem nagyon van megosztva már nincs túl nagy hírértéke 1-1 kilőtt páncélosnak.Esetek többségében amúgy se derül ki hogy mivel lőtték ki az út szélén hagyott,tornyát eldobó páncélost.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
A doktrína csak az elrettentést szolgálja. Valójában ez politikai döntés és putyin részéről politikai öngyilkosság volna az atom. Kína is jelezte hogy nagyon nem kéne. https://kuruc.info/r/4/249592/

Ettől függetlenül kinézem putyinból hogy meglépi, mert nem racionálisan gondolkodik.
Miért ne léphetné meg a NATO háborúzik Oroszországgal.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Váratlanul menesztették az orosz nyugati katonai körzet parancsnokát, Alekszander Zsuravljov tábornokot - értesült az orosz RBC hírportál.

Zsuravljov pozícióját Roman Berdnyikov tábornok veszi át.


Gondolom természetesen ez is csak a mindent elsöprő orosz siker egy újabb bizonyítéka. Már amennyiben igaz a hír. Mondjuk ha nem, akkor is! :D
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 974
82 850
113
Hitelesnek kell lennie a csapdának!:hadonaszos:;)

.

Akár. (fejvakarás)
De semmiképpen nem eleve, fondorlatos módon kifundált zseniális és tudatos tervként. Ha van venne valami tudatosság, akkor az max. a helyzetből kihozni a legtöbbet.
Bár itt - is - ugye eltérnek a narratívák, de nagyot talán nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy nem egy egész orosz hadsereg maradt a fronton tönkreverve, minden technikájával pusztulva. Ez inkább akkor lett volna, ha az az erő ottmarad utolsó katonáig védve a megszerzett területeket. Ez a hátrálás viszont adhatott vérszemet az ellennek, akik nyilván ki akarták maxolni a helyzet adta nyereség lehetőségét területben, morálban stb.
Ez viszont azt is jelent(het)i, hogy a terület jelentőségéhez és az ukrán erők jelentájban meglévő erejéhez képest aránytalanul sokat vethettek be ott.
De ez pillanatnyi helyzet nyeresége (majd utólag fogjuk tudni, hogy mennyi értelme volt az itteni offenzívának).

Ami az én kérdésem: Látjuk, láttatják, hogy az orosz technika ömlik a hátországból. Tudjuk, hogy mozgósítottak. Nyilván ezt használni akarják.
Foggggalmunk nincs, hogy hol, milyen vehemenciával, tehetséggel. De a sejtett nagyságrend alapján ott jó eséllyel nem himi-humi számháború lesz az úttörő táborban.

Ez az ukránok részéről itt bevetett kapacitás nem fog akkor nekik hiányozni? Nem inkább tartalékolniuk kellett volna akkora? Nem fog túl kiszolgáltatott pozíciókban lenni, amikor a vélelmezett megindulást kéne fogni úgy, mint az évek alatt kiépített donyecki állásokban fogják már hónapok óta?

...emlékezzünk arra, amikor az orosz kontingens megjelent Szíriában. Ment a röhögés, hogy mit akarnak azzal a kis erővel? Hol a TGP, meg az SDB?
Tápolva voltak a mérsékelt lefejezősök is. Az oroszok sem a szomszédban voltak.
Aztán ugye, hogy ugye?

Ui:
Ehh...nem tudok én sem semmit, meg ti sem; nem vagyunk mi váteszek...
(Lásd Szíria)

Szóval nem kell magunkat komolyan venni.
Ardennek, 1944 ...
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Miért ne léphetné meg a NATO háborúzik Oroszországgal.
Mivel haboruzik ott a NATO te nagyon analfabéta? Pár löveggel? Semmi komoly légvédelem modern tank repcsi nincs jelen a nato-tol .Arról nem is beszélve hogy még a Himars sem a komolyabb rakétát kapta meg. Szereted nyomni a kommenteim alá a nevető emojit de ezúttal az oroszokon nevet az egész világ! Már Kína rendre utasítja Putyin bohócot hogy álljon le az atommal való fenyegetessel.