[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 313
37 329
113
Nyugati média egy képen.
Presstitute: A fronton vagyunk, gonosz oroszok lőnek ránk.
Nő a háttérben: Mekkora idiota!


fephtr10.jpg
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 552
4 734
113
.
.
En viszont egyelöre ugy latom, hogy Putyin pont kezd ugy jarni ezzel a Lukasenkaval, mint anno Hitler jart Francoval. Hitler is azt hitte, hogy Franco halas lesz az addigi segitsegekert, es vele lesz, de amikor a szivesseget vissza kellett volna adni, kiderult, hogy Franco nem akar a haboruba bevonodni, nem akarta Gibraltart lerohanni, amit Hitler kert, es kb semleges maradt. Ezzel amugy el is erte, hogy halalaig diktator maradhatott, szoval jol taktikazott, es nagyon elörelato volt, mert amikor ö nemet mondott, meg jol ment a haboru nemet szempontbol, tehat volt ebben böven riziko neki.
.
Szerintem Lukasenka is valami hasonlon dolgozik, szeretne kimaradni ebböl az egeszböl. Rendkivul kreativ nyilatkozat a reszeröl:
.
"Ami az ukrajnai különleges katonai műveletet illeti, részt veszünk benne. Nem titkoljuk. De nem ölünk meg senkit. Sehová sem küldjük a hadseregünket. Nem szegjük meg kötelezettségeinket. A mi feladatunk elsősorban az, hogy megakadályozzuk, hogy ez a konfliktus átterjedjen Belarusz területére. Másodszor, hogy megakadályozzuk, hogy Lengyelország, Litvánia és Lettország csapást mérjen Belaruszra. Mint mondtam, senki sem fogja hátba támadni az oroszokat Belarusz területéről. Ez a mi szerepvállalásunk”
.
Szoval az ö feladatuk, h nem csinalnak semmit, feltetelezem, az azert nem valos veszely, hogy Litvania v Lettorszag "csapast mer" barkire. En meg abban sem vagyok biztos, hogy Lukasenka ujra megengedne, hogy az oroszok az ö orszagabol probalkozzanak.
Szerintem rosszul látod!
Kb, mint a Francós hasonlatod.

Ott amúgy francia gyarmatokat kért és a Vichy állam, a megmaradt francia flotta volt ígéretesebb…. Hatalmas sarc, Észak-Afrika, Közel-Kelet. Pl Szíriát a britek úgy foglalták el…. stb.

Itt is más lehet a színfalak mögött. Ez nem egy sima megbeszélés azért.
Gondolom ára van a belarusz szereplésnek… amit Putyin nem akar, vagy nem tud megadni.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Na ugye, hogy nem 'tűnt el'

Nyugati média egy képen.
Presstitute: A fronton vagyunk, gonosz oroszok lőnek ránk.
Nő a háttérben: Mekkora idiota!
Emlékszem erre a videóra - még a hb elején. Azon voltak elég közeli robbanások, így egy képről elég könnyen lehet elferdíteni a valóságot. És nem mondott rajta semmi ilyet a nő a háttérben, hanem vetődött le szintén a földre.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 063
87 997
113
Belgorodban elvileg van olajfinomító, azoknak a fáklyái szoktak ilyen fényt produkálni, de akkor az már máskor is látszódott volna. A fényoszlophoz nem volt elég hideg, de ha lett volna, akkor miért csak egy látszott? Biztos nem egy olyan fényforrás van ott ami ilyet produkált volna. Szóval nem mondta még meg senki sem a tuti, lehet ez bármi(is), lehet fegyver, lehet nem az.
De több helyen országosan? És mind a határ mellett? :D Ez valami speciális légköri jelenség lehetett, ha csak a ruszki határ mellett volt észlelhető?
 
W

Wilson

Guest
kinyílt ám a csipa

Bár nem értem,hogy miért osztottad meg velünk azt a tényt, hogy felkeltél, de én személy szerint örülök neki és remélem szép napod lesz...:)

Ami pedig a többit illeti, már tavasszal és nyár elején is jeleztem ebben a topikban, hogy nem kellene előre inni a medve bőrére az orosz fanoknak amikor Szeverodonyeck meg Liszicsanszk elfoglalásánál örömködtek és már az utolsó harcképes ukrán egységek bedarálásáról fantáziáltak, engem az akkori helyzet kísértetesen emlékeztetett arra, hogy amikor Göring az angliai csata második felében nagy hangon kijelentette,hogy már csak 50 Spitfire vadászgéppel rendelkeznek az angolok, azok a német Messerschmitt 109 pilóták akik a német bombázókat kísérve beléptek az angol légtérbe azzal szembesültek, hogy vagy 150 angol Spitfire zúdult rájuk és ekkor jelezte meg keserűen az egyik német pilóta, hogy éppen most támadt rá az utolsó 50 angol Spitfire....

Most is ez a helyzet csak most fordított a helyzet nem szabad sem túlértékelni sem lebecsülni az ukrán ellentámadás sikerességét...

Más....

Terjednek a fantazmagóriák és jellenek meg hírek zömmel az orosz propagandában, hogy Ukrajna lőszerfogyasztását nem tudja kezelni az USA itt a cáfolat erre a dezinfóra...

Az USA lőszergyártásba fektet be Ukrajna szükségleteinek kielégítésére​

2022. október 5

Az Egyesült Államok lőszergyártásba fektet be, hogy támogassa az ukrán hadsereg szükségleteit a harctéren.

Ezt Laura Cooper, az Egyesült Államok Oroszországért, Ukrajnáért és Eurázsiáért felelős helyettes külügyminisztere jelentette be október 4-én a Pentagonban tartott tájékoztatón.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok "szorosan figyelemmel kíséri" az ukrán fegyveres erők lőszerfogyasztási arányát, hogy kielégítse igényeiket.

"Nagyon figyeljük a lőszerfogyasztási arányaikat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megvannak az ellentámadáshoz szükséges eszközök" - mondta .

A Pentagon képviselője újságírók kérdéseire válaszolva, hogy az Egyesült Államoknak van-e elég lőszere saját szükségleteire és Ukrajna segítségére, megerősítette, hogy az országban növekszik a lőszergyártás.

„Idővel egyenletes termelési ütemben lesz részünk mind magunk, mind az ukránok számára” – hangsúlyozta.

Cooper abban is bízik, hogy az Egyesült Államok által az új segélycsomagban biztosított további HIMARS rendszerek megerősítik Ukrajna képességeit a harctéren.

A Pentagon augusztusban jelentette be, hogy az Amerikai Egyesült Államok feltölti saját GMLRS nagypontosságú rakéta lőszerkészletét, amely HIMARS és M270 rakétarendszereket használ.

Polish_20220827_124755146.png
A GMLRS család rakétáinak gyártása. Fotó a gyártó cégétől

Amerikai tisztviselők felkeresték azokat a gyárakat, amelyek nagy mobilitású HIMARS rakétarendszereket és GMLRS rakétacsaládot gyártanak számukra.

RSZV M142 HIMARS 321. amerikai tábori tüzérezred.  2016 év.  USA.  Fotó: army.mil
M142 HIMARS a 321. amerikai tábori tüzérezredből. 2016 év. USA. Fotó: army.mil

A Pentagon hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a 84 kilométeres hatótávolságú GMLRS irányított rakéták Ukrajnába történő szállításának növelésére összpontosít .

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma egyeztet Kijevvel az Ukrán Fegyveres Erők aktuális igényeiről a fronton.

Franciaország 155 mm-es hadseregének lőszerei.  Fotó: Alamy Stock
Franciaország 155 mm-es hadseregének lőszerei. Fotó: Alamy Stock

Szeptember 28-án Brüsszelben az USA és a partnerországok tárgyaltak az ukrajnai fegyvergyártás növeléséről .

 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 206
113
A szervezeti elemek mérete alapján nem tűnik elsöprőnek az ukrán fölény.
Hát,ez az amire manapság nem nagyon lehet adni.Hogy minek neveznek,jelölnek egy alakulatot,az lassan nem jelent semmit.Hadseregnek nevezett szervezetek valós létszáma/ereje gyakran egy ho szintjét sem éri el,mig BTCnek jelőlt alakulat meg lehet simán erősitett dd erejű.Pontos hadrend ismerete nélkül elég sokszor rejtély,hogy valójában mit is takar a megnevezés.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Bár nem értem,hogy miért osztottad meg velünk azt a tényt, hogy felkeltél, de én személy szerint örülök neki és remélem szép napod lesz...:)
Viszont kívánok hasonló szépeket! :D

Amúgy a hírhez annyit, hogy nem dezinfó meg orosz propaganda, hisz usáéknak be kell fektetniük a lőszergyártásba.
Ergo, a meglévő kapacitással valóban kevés a lőszer. Vagy inkább máshogy mondom: nem elég, amit a jelenlegi kapacitás bír.

Nem minden orosz propi ám.

Illetve még mindig nem kéne figyelmen kívül hagyni, hogy az ukránok már szarrá mozgósították magukat, már a mozgósított tartalékokat is bedobják a siker érdekében.
Oo meg ha későn is, de csak most kezdett el mozgósítani. Későn, mert jelenleg túlerőben vannak az kaprok, azért tudnak menni.
Ha maga az orosz hadsereg lenne szar, akkor pl a znpp-t már visszafoglalták volna. De láttuk mivel végződtek a partraszállások.. be lettek darálva.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 647
113
Hetek óta kőkemény vitákat vívunk Brüsszelben, keményen küzdünk annak érdekében, hogy Magyarország kivételeket kapjon azon szankciós intézkedések alól, amelyek károkat okoznának a magyar embereknek vagy veszélybe sodornák Magyarország energiaellátásának biztonságát.
Tegnap éjjel végül sikerrel jártunk:
▪️
elértük, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések.
▪️
elértük azt is, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben.
PAKS2 építése és Magyarország kőolajellátása tehát biztonságban van, kezdődhet a kormányülés!

 
W

Wilson

Guest
Viszont kívánok hasonló szépeket! :D

Amúgy a hírhez annyit, hogy nem dezinfó meg orosz propaganda, hisz usáéknak be kell fektetniük a lőszergyártásba.
Ergo, a meglévő kapacitással valóban kevés a lőszer. Vagy inkább máshogy mondom: nem elég, amit a jelenlegi kapacitás bír.

Nem minden orosz propi ám.

Illetve még mindig nem kéne figyelmen kívül hagyni, hogy az ukránok már szarrá mozgósították magukat, már a mozgósított tartalékokat is bedobják a siker érdekében.
Oo meg ha későn is, de csak most kezdett el mozgósítani. Későn, mert jelenleg túlerőben vannak az kaprok, azért tudnak menni.
Ha maga az orosz hadsereg lenne szar, akkor pl a znpp-t már visszafoglalták volna. De láttuk mivel végződtek a partraszállások.. be lettek darálva.
Nem tudni hitelesen mennyi katonát mozgósítottak és abból mennyi fő vesz részt a harcokban az ukránoknál, ezt értelemszerűen hadititokként kezelik az ukrik, ami pedig a lőszer helyzetet illeti keress vissza nyugodtan olyan tartalmú hozzászólások és hírek lettek megosztva ebben a topikban, hogy az USA nem fogja győzni az ukrikat 155 mm lőszerrel de mint láthatod a Pentagon nyilatkozatából nem ez a helyzet, ha kell felpörgetik a lőszergyártást, tehát az ukrik nem fognak 155 mm lőszer nélkül maradni...
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 910
15 242
113
Ket felig OFF kis tortenet az utobbi 24 orabol:

Tegnap vonattal utaztam - Railjet Ruhe Zone vagon- 2 ukran pajtas a fedelzeten filmet nezett telefonon, zengett a vagon toluk. 2-en szoltak rajuk, le sem szartak, semmifele nyelvet nem voltak hajlandoak erteni. Egy ember elment a kalauznak is szolni, probalt normalisan barmit kezdeni veluk. Semmi eredmeny. Elment a rendorokert, 3 osztrak rendor kellett a ket neveletlen szarhazinak, hogy elkussoljanak es kulturaltan tudjanak utazni. Termeszetesen ingyen, mert ok ukran menekultek. Az rendorok elott le a kalappal, mert komolyak voltak nem sokat szaroztak.

Tolunk 3 hazra van egy automata benzinkut, tobbnyire ott tankolunk. Ma reggel 20 litert sikerult tankolnom, atmentem egy masikra es ott is ez volt a limit. 3 benzinkut kellett, hogy nagyjabol megtankoljak Becsben.

Mondani kell nekik, hogy szmerty ukraine, meg, hogy szláva Rosszija !
Akkor majd lehalkítják, vagy kikapcsolják a f*szcimbálók ! :D
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Nem tudni hitelesen mennyi katonát mozgósítottak és abból mennyi fő vesz részt a harcokban az ukránoknál, ezt értelemszerűen hadititokként kezelik az ukrik, ami pedig a lőszer helyzetet illeti keress vissza nyugodtan olyan tartalmú hozzászólások és hírek lettek megosztva ebben a topikban, hogy az USA nem fogja győzni az ukrikat 155 mm lőszerrel de mint láthatod a Pentagon nyilatkozatából nem ez a helyzet, ha kell felpörgetik a lőszergyártást, tehát az ukrik nem fognak 155 mm lőszer nélkül maradni...
jajj már, egy szóval nem mondtam, hogy 155mm nélkül fognak maradni.. Boldog lennék, ha legalább egyszer sikerülne értelmezni, amit írok..
A mozgósításól meg annyit, hogy keress vissza nyugodtan, csomó videó van, ahol az utcán is soroznak civileket. Ukrán CIVILEKET.
Nincs miről beszélni.
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
Hetek óta kőkemény vitákat vívunk Brüsszelben, keményen küzdünk annak érdekében, hogy Magyarország kivételeket kapjon azon szankciós intézkedések alól, amelyek károkat okoznának a magyar embereknek vagy veszélybe sodornák Magyarország energiaellátásának biztonságát.
Tegnap éjjel végül sikerrel jártunk:
▪️
elértük, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések.
▪️
elértük azt is, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben.
PAKS2 építése és Magyarország kőolajellátása tehát biztonságban van, kezdődhet a kormányülés!

Mondta mindezt Szijjártó Péter külgazdasági miniszter azután, hogy elfogadta az EU az Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagot, amit Magyarország is megszavazott.
 
  • Tetszik
Reactions: kw3v865

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 647
113

FT: Az Egyesült Államok a tél előtt döntő csatára készteti Kijevet délen​


2022. október 5., 14:52 - Közhírszolgálat - OSN
Az USA döntő csatára készteti Kijevet délen a tél beállta előtt, ha meg akarja fosztani Oroszországot attól a lehetőségtől, hogy megszilárdítsa hatalmát a térségben. Erről a Financial Times számolt be – írja a RIA Novosztyi.

" Az ukrán erőknek a tél beállta előtt vissza kell foglalniuk a déli területet, mivel az őszi olvadások rendkívül megnehezítik a harcot, ami előnyt jelent a védekezésben lévők számára" - mondták amerikai tisztviselők.

Először Roman Saponkov katonai parancsnok beszélt az orosz katonaság visszavonulásának okairól a Herson régióban. „A 126. dandár egységei március óta harcban állnak. A harcosok legjobb esetben 5 napra szabadságra mentek. Hét hónap az élvonalban forgalom nélkül. Az állandó csaták, sérülések, tapasztaltak és kirúgottak hét hónapig egymás után kiestek a csapatból” – mondta.

Amint arról a Public News Service korábban beszámolt, Alekszandr Kots katonai parancsnok megjegyezte, hogy a közeljövőben sem a Hersoni frontról, sem most Luganszkról nem lesz jó hír. Erről írt a Telegramjában. Ennek oka a hosszú támadóidőszak utáni fáradtság, amely során nagy területek szabadultak fel. "Miert van az? Mert ostoba módon nincs elég ember” – írta.

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 055
5 555
113
Putyin a különleges művelet státuszának megváltoztatásáról szólhat a nemzethez
Ez valószínűleg szerdán fog megtörténni
Vlagyimir Putyin orosz elnök ma, október 5-én újabb beszédet intézhet a nemzethez. A Readovka forrása szerint a különleges művelet státuszának megváltoztatásáról lesz szó.

Nyikolaj Patrusev, a Biztonsági Tanács titkára kijelentette, hogy a Krím biztonsági hiányosságait azonnal orvosolni kell, mivel a terrorfenyegetettség szintje megnövekedett. A maga részéről a régió vezetője, Szerhij Akszjonov korábban úgy nyilatkozott.
azzal a feltételezéssel, hogy az új régiók Oroszországhoz való csatlakozása után ott terrorellenes műveletet hajtanak végre.
Erről lehet már tudni valami konkrétumot? Ez sok mindent megváltoztathat...
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 788
14 882
113
Putyin nem kiírtani, hanem az irányítást átvenni akarta Ukrajana felett, ezért vannak fokozat különbségek a műveletekben.

Ha a Tu-22M Backfire-ek és hasonlók bevetését rendelné el, pont az lenne a sebészi, precíziós szike lenne.

Az, hogya D-20-asokkal és Grad rakétatüzérséggel falvakat lőnek szét, és termőföldeket tesznek tönkre, a fel nem robbant és ottmaradt lövedékekkel együtt, az nem okoz helyrehozhatatlan, évtizedes károkat ?

a sokszor említett infrastruktúra kiiktatását (amit újjá kell építeni később) sem.

Nem kell elpuszítani egy erőművet ahhoz, hogy hogy használhatatlanná tedd, bőven elég a trafóállomását szétlőni. Az okozott kár az néhány héttől néhány hónapig tart. A magasfeszültségű távvezeték elvágása is dettó. Ez ideiglenes megvakításként fogható fel, és simán belefér a "felszabadításba", mint ahogy lekommunikálják. Ellenben amikor hidat lőnek, akkor azt valóban 1 - 2 - 3 év visszaépíteni. Ellenben az említett helységharcok, mennyi idő egy félig vagy akár 70 %-osan szétlőtt falut, és a közigazgatási területét újjáépíteni és megtisztítani, ami zajlik ?

anyagilag bedőtse, anyagháborúba sodorja

Az 500 megsemmisült, és 500 zsákmányolt harckocsi a teljesen indokolatlan veszteség. Miért nem vitték sorozatgyártásba 2004 vagy 2010 vagy 2015 óta az Aréna APS-t, és csináltak erősebb átépítéseket ? Ellenben a Kuznyecov admirális és társai azok semmire sem jó pénznyelők. És mégis az a reakciója, személyesen Putyinnak, hogy "Sebaj".