[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 752
28 600
113
Na, ukránok sikeresen eltalálták a kahovkai erőmű átereszének egyik zsilipjét, egyelőre folyik a kárfelmérés, de helyi jelentések szerint sikeresen szétkapták magát a zsilipet.

Innentől már érthető teljesen a Dnyeper mentének kitelepítése
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 820
47 189
113
jA8ItuehAj8.jpg
Ez remélem azért kicsit kibaszta a zsidó srácnak a morálját...

Nekem mondjuk nem tetszene annyira ha az Ő cipőjében lennék!
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 617
113
Na, ukránok sikeresen eltalálták a kahovkai erőmű átereszének egyik zsilipjét, egyelőre folyik a kárfelmérés, de helyi jelentések szerint sikeresen szétkapták magát a zsilipet.

Innentől már érthető teljesen a Dnyeper mentének kitelepítése
Akkor hamarosan a kijevi víztározó zsilipe is amortizálódni fog... Előbb kellett volna Kijevet kitelepíteni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 988
87 586
113

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
"több száz mozgósított haláláról", az "elefántrádióról" és a csapatok irányításával kapcsolatos problémákról

Az interneten megjelent egy publikáció egy Voronyezsből származó mozgósított férfiról, aki azt állítja, hogy az egész zászlóalját megölték egy délelőtt alatt az LNR-ben lévő Makiivka közelében. A veszteségek száma a történet előrehaladtával egyre nő: először a harcos felesége mondja, hogy "a zászlóalj több mint fele" meghalt, majd ő maga számol be 41 túlélőről az 570-ből, később pedig arról, hogy "legalább egy zászlóalj" korábban ott is teljes vereséget szenvedett.

Hogy ebből mennyi lehet igaz?

Kezdjük azzal, hogy egyetlen nap alatt ötszáz ember halála a védelemben egyetlen kis területen rendkívüli esemény. És a tüzérségi bombázás után tömörülten heverő holttestek százai minden bizonnyal az ellenséges vadászok és helikopterek kameráinak lencséjébe kerültek volna.

Meglepő módon még nem jelentek meg a neten sokkoló felvételek. Maguk az AFU pedig, saját belső jelentéseikből ítélve, nyilvánvalóan nem tudnak a szenzációs eseményről.

Szóval honnan jöttek a hatalmas számok egyfajta szemtanú történetéből?

▪️Az ilyen jelentések alapja gyakran az "elefántrádió" - a frontvonalbeli pletykák összevisszasága. Innen származnak a balti mesterlövészekről, egy földalatti repülőtérről Hmelnickijben és egy Kupiansky melletti lengyel zászlóaljról szóló történetek. A front másik oldalán ugyanez a helyzet - a mindenütt jelenlévő "csecsen hadosztályok" és a donbászi kínaiak.

Ugyanez a helyzet az áldozatokkal, ahol a "szennyezett telefon" minden egyes új láncszemével a megöltek és sebesültek száma egyre kevésbé hasonlít a valós számokhoz. Ennek eredményeképpen két ember halála idővel "fél század lefektetett fiúvá" alakulhat át.

▪️A szervezetlenség fontos szerepet játszik a csatánként egész zászlóaljak haláláról szóló történetekben. A kommunikáció hiánya arra késztetheti a katonát, hogy valóban azt higgye, hogy az összes szomszédos egységet már megsemmisítették, és mindegyikük halott.

Ezért egy mozgósított katona, aki először került tűz alá a csapatai parancsnokságának és irányításának káoszában, minden komolysággal nagy veszteségekről beszélhet. Még akkor is, ha nem látott személyesen több tucat hullát. Az "elefántrádió" pedig további részleteket ad hozzá, és fokozatosan növeli a számokat a napi több száz megöltre.

❗️Az ilyen történetek kezelésének leghatékonyabb módja a csapatok szervezésében jelentkező problémák kiküszöbölése. Amikor a parancsnok legalább a helyzetét ismeri, és kapcsolatban áll a parancsnoksággal, és az egységét nem kizárólag mozgósított emberek alkotják, akik nem félnek attól, hogy kidobják őket a helyükről.

Ellenkező esetben a médiateret elárasztják az egy nap alatt elpusztított hadosztályok "szemtanúi" beszámolói. Ezt a nyugati és ukrán források külföldi ügynöki kiadványokkal könnyen ki fogják használni, hogy pánikot keltsenek a hadseregben és a társadalomban.
#mediatech #Oroszország #Ukrajna
@rybar
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 637
48 353
113
Védelmi hírek: Az Egyesült Államok műholdak konstellációját építi fel, hogy felderítést végezzen az orosz fegyveres erőkről Ukrajnában a Herson irányú offenzívára számítva.

Az Egyesült Államok Nemzeti Űrfelderítő Hivatala (NRO) felgyorsította azt a programot, amelynek célja egy műholdak konstellációjának felépítése Ukrajnában a kereskedelmi műholdcégek költségére. E célokra az NRO ezenkívül öt vállalat erőforrásait használja fel: az Airbus amerikai részlege, a kaliforniai Capella Space és Umbra, a floridai székhelyű PredaSAR és a finn ICEYE amerikai részlege.
A kiadvány szerint az NRO 50 műholdból álló orbitális műholdkonstellációval rendelkezik hírszerzési célból. A hírek szerint figyelemmel kísérik az orosz csapatok mozgását, az ukrajnai ellenségeskedés lefolyását, és figyelemmel kísérik a fekete-tengeri "gabona-alku" végrehajtásának helyzetét is.
A felderítő műholdak számának növekedésének egyik oka az, hogy gyorsabban kell továbbítani a szükséges hírszerzési adatokat Kijevnek a Herszon elleni hatalmas támadásra számítva. A titkosszolgálati adatok továbbításához Kijevnek időre van szüksége a titkosítás feloldásához. A magáncégek képei azonnal átvihetők.


Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának jelentése. 2022.11.06

. A különböző csapásokon kívül több tucat külföldi zsoldos (Lengyelország, Nagy-Britannia stb.) megsemmisítését figyelik meg Szvatovszkij és Krasznolimanszkij irányban.
Az ellenséges támadásokat a Kremennaja-Szvatovo autópálya irányában visszaverték.

"Ukrajna csak egy bemelegítés, nagy háború vár" - mondta az amerikai stratégiai parancsnokság vezetője​


Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának vezetője, Charles Richard admirális szerint az ukrán konfliktus „csak bemelegítés”, és az államoknak fel kell készülniük a Kínát érintő globális konfliktusra.
„Ez az ukrán válság, amelyben most élünk, csak egy bemelegítés” – mondta az admirális a Naval Submarine League 2022 éves szimpóziumán.
„Nagy konfliktus vár ránk. És nemsokára olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amelyekkel már nagyon régóta nem.
Gyorsan meg kell változtatnunk a védekezéssel kapcsolatos megközelítést, a legalapvetőbb módon. A következőket mondom el: a jelenlegi helyzet nagyon világos, hogy hogyan néz ki a nukleáris végrehajtás, és hogyan reagálsz rá, vagy nem."
„Az a véleményem Kína visszaszorításáról, hogy (a mi) hajónk lassan süllyed. Igen, lassan, de süllyedve ", az admirális a szokásos tengeri metaforához folyamodott.
„Ők (Kína – kb. lakóautó) sokkal gyorsabban vezetnek be új fejlesztéseket, mint mi. És amíg ez a tendencia folytatódik, mindegy, mennyire jó a hadműveleti tervünk, mennyire jók a parancsnokaink, milyen jók a lovaink – egyszerűen soha nem lesz elég belőlük. És ez egy olyan probléma, amellyel nagyon-nagyon hamarosan szembe kell néznünk” – összegezte.
Richard azt is elmondta, hogy az Egyesült Államoknak vissza kellene térnie a háború utáni években, a hidegháború idején alkalmazott katonai megközelítésekhez.
„Akkor nagyon gyorsan haladtunk, és elvesztettük ezt a képességünket. most mi a probléma? Alapokban? Az emberekben? A tekintély hiánya? Veszélyeztetett? Amikor nem féltünk ettől az egésztől, 1969-re elsőként értük el a Holdat. Vissza kell térnünk az akkori évek megközelítéseihez. Ellenkező esetben Kína egyszerűen megkerül minket, Oroszországot pedig egyszerűen meg kell akadályozni abban, hogy az elkövetkező években elérje, amit akar” – zárta gondolatait az admirális.

Источник: https://rusvesna.su/news/1667734304
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 724
14 545
113
Tovább folytatódik az infrastruktúra támadása:

Kyiv Planning for Total Evacuation if It Loses Electricity

The city is also establishing 1,000 heating centers for its 3 million residents, as Russia pounds away at civilian targets.

 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 617
113
"több száz mozgósított haláláról", az "elefántrádióról" és a csapatok irányításával kapcsolatos problémákról

Az interneten megjelent egy publikáció egy Voronyezsből származó mozgósított férfiról, aki azt állítja, hogy az egész zászlóalját megölték egy délelőtt alatt az LNR-ben lévő Makiivka közelében. A veszteségek száma a történet előrehaladtával egyre nő: először a harcos felesége mondja, hogy "a zászlóalj több mint fele" meghalt, majd ő maga számol be 41 túlélőről az 570-ből, később pedig arról, hogy "legalább egy zászlóalj" korábban ott is teljes vereséget szenvedett.

Hogy ebből mennyi lehet igaz?

Kezdjük azzal, hogy egyetlen nap alatt ötszáz ember halála a védelemben egyetlen kis területen rendkívüli esemény. És a tüzérségi bombázás után tömörülten heverő holttestek százai minden bizonnyal az ellenséges vadászok és helikopterek kameráinak lencséjébe kerültek volna.

Meglepő módon még nem jelentek meg a neten sokkoló felvételek. Maguk az AFU pedig, saját belső jelentéseikből ítélve, nyilvánvalóan nem tudnak a szenzációs eseményről.

Szóval honnan jöttek a hatalmas számok egyfajta szemtanú történetéből?

▪️Az ilyen jelentések alapja gyakran az "elefántrádió" - a frontvonalbeli pletykák összevisszasága. Innen származnak a balti mesterlövészekről, egy földalatti repülőtérről Hmelnickijben és egy Kupiansky melletti lengyel zászlóaljról szóló történetek. A front másik oldalán ugyanez a helyzet - a mindenütt jelenlévő "csecsen hadosztályok" és a donbászi kínaiak.

Ugyanez a helyzet az áldozatokkal, ahol a "szennyezett telefon" minden egyes új láncszemével a megöltek és sebesültek száma egyre kevésbé hasonlít a valós számokhoz. Ennek eredményeképpen két ember halála idővel "fél század lefektetett fiúvá" alakulhat át.

▪️A szervezetlenség fontos szerepet játszik a csatánként egész zászlóaljak haláláról szóló történetekben. A kommunikáció hiánya arra késztetheti a katonát, hogy valóban azt higgye, hogy az összes szomszédos egységet már megsemmisítették, és mindegyikük halott.

Ezért egy mozgósított katona, aki először került tűz alá a csapatai parancsnokságának és irányításának káoszában, minden komolysággal nagy veszteségekről beszélhet. Még akkor is, ha nem látott személyesen több tucat hullát. Az "elefántrádió" pedig további részleteket ad hozzá, és fokozatosan növeli a számokat a napi több száz megöltre.

❗️Az ilyen történetek kezelésének leghatékonyabb módja a csapatok szervezésében jelentkező problémák kiküszöbölése. Amikor a parancsnok legalább a helyzetét ismeri, és kapcsolatban áll a parancsnoksággal, és az egységét nem kizárólag mozgósított emberek alkotják, akik nem félnek attól, hogy kidobják őket a helyükről.

Ellenkező esetben a médiateret elárasztják az egy nap alatt elpusztított hadosztályok "szemtanúi" beszámolói. Ezt a nyugati és ukrán források külföldi ügynöki kiadványokkal könnyen ki fogják használni, hogy pánikot keltsenek a hadseregben és a társadalomban.
#mediatech #Oroszország #Ukrajna
@rybar
Itt 529 halottról számol be egyetlen délelőtt alatt. Ez azt jelenti, hogy az adott szakaszon gyakorlatilag nem maradt védelem, azaz feltehetően az AFU jelentős előrehaladását lehetett volna tapasztalni. Ilyen a mozgósítást követően nem történt, szóval érezhetően eltúlzott süketelés az egész.
Nem kétlem, hogy van orosz veszteség is, de védelemben az oroszok a gyakorlatilag kimeríthetetlen tűzérségi hátterükkel sokkal erősebbek és hatékonyabbak a kaprok támadóegységeinél. Makiivkánál pedig biztosan nem volt ilyen mértékű veszteség, főleg mert ott tudomásom szerint a Wagnerek operálnak és oda nem visznek frissen sorozott állományt csak önkénteseket vagy zsoldosokat (főleg ez utóbbit).
 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93

Lefekvés előtti mese.. :)
Egy közel 150 milliós országban, ahol a fegyveres kiképzésen átesettek száma 10 milliónál is több, egy egymillás hadseregben.
Vicc.
Magyarországon 10 milló ember tanult évekig matematikát az iskolában.
Ettől még lehet hiány matektanárokból.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 446
23 612
113
Az ukrán Hadügy bejelentette, hogy hétfőn az Ukrajnára kilőtt 50 orosz rakétából 44-et megsemmisített a légvédelem.

Az ukrán miniszterelnök szintén hétfőn bejelentette, hogy az orosz rakéták 18 kritikus infrastrukturális létesítményüket rombolták le 10 megyében.

Most az oroszok vagy olyan bivalyerős rakétákat vetnek be, amelyből már 6 is képes lerombolni 18 különböző célpontot (10 megyében), vagy az ukrán kormányzati szerveknek egyeztetniük kéne, hogy pontosan mit is hazudjanak.


 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 310
55 601
113
Állítólagos orosz tank lesben áll




Bakker látszik, hogy alacsony a morál,nem akarnak az Oroszok harcolni,hidegvérrel bevárja az ellenfelet vagy 50 méterre,és ellövi a fèl tornyát,meglep,hogy az áldozat sofőrje nem látta a vadászt,hiszen ő előre néz mindig,a torony el volt balra forgatva a mező felé,így a toronyban ülők nem láthattak előre.
Esetleg a drón ami felvette,azzal vezették a vadászt rá a másikra, megjegyzem ehhez kell cerka,hogy ott járőrözik egy ellenséges tank,oda kell menni és le kell vadászni,ahogy látszik egy gépet küldtek,nem volt létszám fölény,gratulálok a győztesnek,respect a veszteseknek,a vesztes gép sofőrje sebesülés nélkül kijutott,láthatóan tudott futni, tájékozódni,kicsit füstölgött a kabát a hátán,de a végén bebújhatott a kereszteződés alatti had alá,vagy belfeküdt a sárba,vízbe az árokban.
Szar,szemét Orosz koporsó,ellőtték a fél tornyot,és így is sértetlen maradt egy kezelő,hulladék....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 988
87 586
113
Bakker látszik, hogy alacsony a morál,nem akarnak az Oroszok harcolni,hidegvérrel bevárja az ellenfelet vagy 50 méterre,és ellövi a fèl tornyát,meglep,hogy az áldozat sofőrje nem látta a vadászt,hiszen ő előre néz mindig,a torony el volt balra forgatva a mező felé,így a toronyban ülők nem láthattak előre.
Esetleg a drón ami felvette,azzal vezették a vadászt rá a másikra, megjegyzem ehhez kell cerka,hogy ott járőrözik egy ellenséges tank,oda kell menni és le kell vadászni,ahogy látszik egy gépet küldtek,nem volt létszám fölény,gratulálok a győztesnek,respect a veszteseknek,a vesztes gép sofőrje sebesülés nélkül kijutott,láthatóan tudott futni, tájékozódni,kicsit füstölgött a kabát a hátán,de a végén bebújhatott a kereszteződés alatti had alá,vagy belfeküdt a sárba,vízbe az árokban.
Szar,szemét Orosz koporsó,ellőtték a fél tornyot,és így is sértetlen maradt egy kezelő,hulladék....
Hol tűnt el a végén? Csatorna v. erőd?

Más.

Nagy igazság:
"Kövér László úgy fogalmazott, bár vagy egy évtizede arról győzködik Magyarországot, hogy az oroszok megbízhatatlan partnerek, tények bizonyítják,
nem ők használták fegyverként a gázt, hanem fordítva: az Európai Bizottság próbálta meg a szankciókon keresztül azt ellenük visszafordítani."

Mása: