[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 970
113
Vadai meg megy az ukránokhoz a frontra ebédet osztani meg krumplit pucolni! Milyen gyönyörű is lenne!
Tele lenne a hajával a kaja...

1,
CNN infó, tehat hiteles. :D

2,
Most mar fix hogy terrorista tamadas volt. Valakinek muszaj lesz kifizetnie minden kart ha arra is rajonnek melyik orszag csinalta. Az pedig nem ket forint lesz!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 929
113
Érdekes újra elolvasni ezt az elemzést az elmúlt kilenc hónap történéseinek a fényében. A különleges hadművelet a clausewitzi triád harmadik fázisába lépett.

Robert C. Castel

2022. február 28. hétfő, 06:13

Közismert, hogy a gyásznak három stádiuma van. Ez igaz a füstbe ment prognózisok felett érzett gyászra is. A gyász első stádiumában azok, akik hónapokon át vehemensen tagadták, hogy kitörhet egy háború Oroszország és Ukrajna között, nem hagyták magukat zavarba hozni az események által, és magabiztosan kijelentették, hogy Putyin döntése irracionális. Magyarul, az elemzés tárgyát képező fehéregér tévedett, amikor jobbra fordult a labirintusban, és nem balra. Robert C. Castel elemzése.



A gyász második stádiumában már nem a politikai döntés irracionalitása volt a téma, hanem a kivitelezés szakszerűtlensége. Ahelyett, hogy megpróbálták volna semleges szemlélőként megérteni és megmagyarázni az eseményeket, igen sok elemző újra az értékítéletek vadászmezőire tévedt, és szurkolói mezben ülte végig a selejtezőket.


Mielőtt a gyász harmadik stádiumához érnénk, talán




Hogy mik ezek az anomáliák? Tények, és nem vélemények. Méghozzá olyan tények, amiket nem borít a titkosság leple, és amikről egyenlőként vitatkozhat az érdeklődő laikus a titkos információk birtokában lévő hírszerzési elemzővel.


  • Tény, hogy mindezidáig az oroszok a katonai és technológiai eszközeiknek csupán egy töredékét vetették be az Ukrajna elleni hadjárat során.
  • Tény, hogy Oroszország nem törekedett mindenáron a teljes légifölény kivívására (Lásd: Kijev szelleme), ami a nyugati elemzők étlapján obligát előételnek számít.
  • Tény, hogy Putyin nem vetette be országa kiber-eszközeit a kritikus ukrán infrastruktúrák – a vízellátás, az elektromos hálózat és az internet – megbénítására (Lásd: Ukrajna elérhetősége a világhálón).
  • Tény, hogy az alkalmazott tűzerő szinte kizárólag nagy pontosságú eszközökre épült, amik a világ legmodernebb hadseregeiben sem állnak korlátlanul rendelkezésre.
  • Tény, hogy Putyin nem törekedett mindenáron az ukrán fegyveres erők minél átfogóbb fizikai felszámolására (Lásd: Az áldozatok relatíve alacsony száma).
  • Tény az is, hogy az oroszok mindeddig nem támadták célzottan Ukrajna civil lakosságát.

A reflexív válasz, hogy „Putyin tévedett” és nemsokára megissza ennek a levét, ad ugyan némi erkölcsi elégtételt az invázió felett érzett felháborodásunkban, de okosabbak aligha leszünk tőle.



Ha viszont hajlandók vagyunk egy percre elviselni azt a kellemetlen gondolatot, hogy Putyin esetleg nem tévedett, hanem mindez egy jól átgondolt politikai és katonai tervezési folyamat eredménye, akkor alkalom nyílik arra, hogy feltegyük a kérdést:




Egy ilyen kérdés különösen hasznos, mert a rá adott válasz támpontot nyújthat úgy térben, mint időben: Mit láttunk eddig, hol láttuk, amit láttunk és mik lesznek Putyin további lépései az ukrán sakkjátszmában?

Meglepő módon, a kérdésre a válasz nem a divatos szlogenekben, és nem is a káprázatos haditechnikákban rejlik. Nem szükséges a hibrid, az asszimetrikus, a hálózat-centrikus stb. hadviselési formák ismerete az észlelt jelenségek megértéséhez. Arra sincs szükség, hogy tisztában legyünk a hiperszónikus rakéták és a thermobarikus robbanófejek hatásmechanizmusával. Ahhoz, hogy Putyin haditervét megértsük, és megmagyarázzuk, csupán vissza kell térni az alapokhoz, amiket idestova kétszáz éve tanulunk és tanítunk a világ katonai akadémiáin. Az előttünk kibontakozó ukrán háború kérdéseire a válaszok ott vannak, Putyin kadét tisztiiskolás jegyzeteiben, csak elő kell venni, és leporolni őket.


Az ötvenes évek óta számtalan tanulmány született arról, hogy mekkora hatása volt, és van mind a mai napig a korai 19. század porosz katonai zsenijének, Carl von Clausewitznek az orosz katonai filozófiára. Paradox módon az oroszok az elsők között voltak, akik újra felfedezték és népszerűsítették Clausewitz műveit, messze a nyugati katonai gondolkodók előtt. A kanti módszertan, és az Oroszországban eltöltött hosszú évek tapasztalata kikandikálnak a szerző száraz sorai közül, és varázsuk ellenállhatatlannak bizonyult az orosz katonai gondolkodók számára.


Ahhoz, hogy megértsük az ukrajnai invázió haditervét, elég felidézni a legismertebb és legelcsépeltebb clausewitzi közhelyeket.



  • A háború csupán a politika folytatása más eszközökkel. Amikor a diplomácia, a gazdasági nyomás, és a többi békés eszköz kudarcot vall, akkor következik a háború, mint az ultima ratio regis, a királyok legutolsó érve. Az, hogy az emberiség egyik fele lemondott erről az érvről, még nem jelenti azt, hogy a másik fele nem találja igen hatékonynak azt.
  • A háború célja az ellenfél akaratának a megtörése. A háborúban a lélektani tényezők hatékonysága háromszorosa a fizikai tényezőkének. Ezek meglehetősen banális, mégis sokszor elfelejtett igazságok. Az amerikaiak nem azért vonultak vissza Afganisztánból, mert a tálibok megsemmisítették az utolsó Hummerjüket is. A háború az akaratukat ásta alá, és nem a fizikai képességeiket.
  • A clausewitzi triád: A Kormány, a Hadsereg és a Nép legyőzésének hármas egysége egy hasznos modell a háború megértésére. A Nagy Porosz előszeretettel gondolkodott különböző „triádokban”, és a fent említett hármas csupán egy a sok közül.

Az összes putyini tévedésként bemutatott és megmagyarázatlan „anomália” hirtelen a helyére kerül, ha megpróbáljuk a clausewitzi közhelyek darabjaiból rekonstruálni az ukrajnai kaland haditervét.

A legalapvetőbb szinten





Mivel Oroszország növelni akarja az erejét Ukrajna behódoltatásával, és nem kíván egy gazdasági-társadalmi ballasztot kreálni belőle, fontos számára, hogy ezt a célt a lehető legkevesebb kár okozásával érje el. Ebből kifolyólag




A harci tevékenységek célja ebben a fázisban az ukrán vezetőségre gyakorolt lélektani hatás elérése. Az üzenet, amit az ukrán kormány felé kommunikálnak, igen egyszerű: „Az ellenállás reménytelen, adjátok meg magatokat!”. Ezt a célt szolgálja többek között a látszólag szükségtelenül bonyolult, több irányú offenzíva, a több dimenziós bekerítés lélektani hatása, a precíziós tűzcsapások, és a lélektani hadviselés különböző formái. Ezt a célt szolgálja továbbá az ukrán hadsereg elleni korlátozott intenzitású harci tevékenység, a polgári infrastruktúra és a lakosság kímélése.


Amennyiben nem sikerül intenzív lélektani, és mérsékelt fizikai eszközökkel megadásra bírni az ukrán döntéshozást, vagy esetleg fizikailag megsemmisíteni azt,





Ebben az esetben is a lélektani eszközök elsődleges prioritást élveznek majd, mivel az ukrán hadseregre szükség lesz — az iraki megszállás tanulságaként –, az ország pacifikálására a kapituláció után. Ha a lélektani hatás nem hozza meg a várt eredményt, akkor amit ezután látni fogunk, az az ukrán hadsereg élőerejének, és haditechnikájának a módszeres felőrlése lesz. A precíziós fegyverek helyett egyre gyakrabban fogjuk látni a hagyományos tűzeszközök használatát, a lassú és módszeres előretörés is átadja majd a helyét egy agresszívebb mozgóháborúnak. Ez lesz az a pillanat, amikor Oroszország feltétlenül ki fogja csikarni a légifölényt.


Amennyiben az ukrán fegyveres erők felmorzsolása sem hozza meg a várt eredményt, akkor




Ebben az esetben is az első fokozat a lélektani nyomás fokozása lesz a kritikus infrastruktúrák elleni kiber- és kinetikus csapásokkal, szimbolikus jelentőségű célpontok megsemmisítésével, és elrettentő jellegű terrorbombázásokkal. A nagy pontosságú eszközök fokozatosan átadják a helyüket a kevésbé pontos tűzeszközöknek a Groznijban látott forgatókönyv alapján.


Fontos megjegyezni, hogy a haditerv három fokozata között nem léteznek tűzfalak.




Valóban ez lenne Putyin haditerve?



Erre a kérdésre csak az idő adhat választ. Pontosabban, még az idő sem, hiszen, mint tudjuk, egyetlen haditerv sem éli túl az első találkozást az ellenféllel.


Az elemzők feladata az, hogy megfigyeljék az észlelhető jelenségeket, és megpróbálják megérteni és megmagyarázni azokat. Igen kétséges, hogy ez a clausewitzi hadelméleten alapuló magyarázat látnoki képességekkel bírna, de még mindig hasznosabb egy fokkal, mint a végtelenített „Putyin tévedett”-et játszó verkli.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 861
113
Tele lenne a hajával a kaja...

1,
CNN infó, tehat hiteles. :D

2,
Most mar fix hogy terrorista tamadas volt. Valakinek muszaj lesz kifizetnie minden kart ha arra is rajonnek melyik orszag csinalta. Az pedig nem ket forint lesz!
a kettes ponthoz szólnék hozzá ..

A svédek kiderítik,hogy terrortámadás volt (jó ezt itt mindenki tudta,hogy nem magától robban fel az a vezeték,nem kell ehhez svéd vizsgálóbiztosnak lenni)
na most ugye van több verzió is ..

1. Oroszország volt (letagadja,nem fog fizetni)
2. az USA volt (letagadja nem fog fizetni)
3.GB volt (letagadja nem fog fizetni)
4.lengyelek voltak (letagadják nem fognak fizetni)

lesz majd egy "független" és "mindenre kiterjedő" vizsgálat ami igazából kétesélyes

1. az oroszok voltak,még ha nem is ők voltak akkor is ők voltak
2. nem az oroszok voltak ,hanem valami más ország,amiről ha kiderül hogy ők voltak akkor is az oroszok voltak !

konklúzió :

-mivel,minden tárgyilagos és független objektív vizsgálóbizottság megállapította hogy az oroszok voltak a robbantók,akik nem hajlandóak rendezni az általuk okozott károk számláját,ezért megbünteti Brüsszel Magyarországot,és a válogatott is kap majd vagy 6 zárt kapus meccset.

mindenki boldog Európában,Ukrajna pedig kap egy adag pénzt amire természetesen Magyarország vesz fel jelzáloghitelt
 

hayate

Well-Known Member
2012. december 3.
337
1 717
93
Hol és honnan is kapod a fizetésed?
Nem kell válaszolni, csak az abba a fészekbe szarunk dolog hátha eszedbe jut.
Nekem sem a Daily Mirror, sem a brit tudósok, és főleg te nem fogod megmondani hogy mit gondolhatok, kit/mit kritizálhatok.
A munkahelyeden a munkádat fizetik meg nem a nézőpontodat! Bár te ezt honnan tudhatnád...
Ha adót, és "tb"-t fizethetek (többek között azért hogy a számolatlan ingyenélő angol felvehesse a segélyt, akiknek szerinted nyílván nagyobb joguk van oda szarni ahová) és szavazati jogom van, stb, akkor minimum elmondhatom a véleményemet is egy fórumon.
Erről ennyit.

Egyébként mi nem tetszik? Az igazság? Hangulatot keltettek, hazudtak az általad felsőbbrendűnek vélt szennylapok? Igen. Korrigáltak valamit akár a legcsekélyebb mértékben is? Nem. A foci vb és a tojás korlátozás fontosabb volt a címlapon, mint sem helyesbíteni. Ez gerinctelen húzás, ha tetszik ha nem. Újabb bizonyíték hogy a nyugati médiában is lehet hazudozni mindenféle következmény nélkül.

Cáfold meg, vitatkozz, ne pedig belém köss! Bár az előbbi nyilván egyszerűbb hisz nem sok ész kell hozzá.

A többiektől elnézést a némi offért, de ez választ érdemelt.
...........

Egyébként kifejezte sajnálatát valaki ukrajnában az eset kapcsán, esetleg bocsánatát kért az áldozatok családjától? Urambocsá' felajánlottak valamekkora összeget kártérítésként abból a pár milliárd euróból/dollárból amit rendszeresen kapnak/lenyúlnak?
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
 
  • Dühítő
Reactions: Kim Philby

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 422
113
Az amerikai kormány szerint az esetleges biológiai fenyegetések ellen küzdöttek, minden teljesen szabályos és törvényes. Hát ha Ők mondják akkor biztosan úgy van, hát persze(!), most meg is nyugodtam.
Igen, biztos ezért volt szükség rá, hogy több biolaborban is kutattak ukrajnában, a Pentagon pénzén... és nem kevesen voltak itt a fórumon, akik röhigcséltek ezen.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Igen, biztos ezért volt szükség rá, hogy több biolaborban is kutattak ukrajnában, a Pentagon pénzén... és nem kevesen voltak itt a fórumon, akik röhigcséltek ezen.
Én meg arra nem tudok racionális magyarázatot hogy miért pont Ukrajna területén fejlesztenének biológiai fegyvert az amerikaiak. Mi van Ukrajna területén ami bárhol máshol biztonságosabb helyen nincs? Azt tudom hogy az oroszoknak ez jó casus beli, ugyanúgy mint a nácizás.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 815
20 978
113
Én meg arra nem tudok racionális magyarázatot hogy miért pont Ukrajna területén fejlesztenének biológiai fegyvert az amerikaiak. Mi van Ukrajna területén ami bárhol máshol biztonságosabb helyen nincs? Azt tudom hogy az oroszoknak ez jó casus beli, ugyanúgy mint a nácizás.

Es arra tudsz, hogy miert pont Romaniaban, Litvaniaban voltak/vannak CIA bortonok ahol embereket kinoztak/kinoznak?
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
A dolog ott hibádzik, hogy azok akik lefeküdtek a földre nem színleltek, hanem ténylegesen megadták magukat. Ergo őket kivégezni - még akkor is ha az egyik társuk nem adta meg magát - háborús bűn. A színlelés ténye akkor állta volna meg a helyét (a társaik esetében) ha a többiek is fegyvert rántva rálőttek volna az ukrán katonákra Ilyen azonban nem történt.
És honnan tudja azt akárki, hogy akik lefeküdtek nem színlelnek? A világon senkit sem érdekel akkor. A helyszínen lévők veszélyhelyzetbe hozták magukat mikor egyáltalán odamentek ahhoz az épülethez, és ahelyett, hogy gránátot vágtak volna bele, felajánlották a díszpintyeknek a megadás lehetőségét.
Abban a pillanatban mikor az az utolsó félkegyelmű fasz eldöntötte a fejében, hogy ő most hősködni fog, az egész raj megadási lehetőségét semmisítette meg. Egyikük sem volt átnézve, legtöbbjükre még az elfogóknak rálátása sem volt. Annyit látnak a helyzetből, hogy van egy rakás ellenséges katona, akik kijelentették, hogy meg akarják adni magukat, majd megadás közben jön a felőlük a gépfegyversorozat, és dől a kamerásuk előttük 10 lépéssel.

Nincs olyan épeszű ember, aki egy ilyen helyzetben odamegy és megsimogatja Iván kicsi fejét, hogy ,,Juj, te biztos megadtad magadat, csak az a másik csúnyabácsi haverod akart agyonlőni minket 3 másodperce, miközben azért vittük vásárra a bőrünket, hogy titeket életben hagyjunk."
Onnantól kezdve, hogy az egyik rájuk lő, már senki sem fog odamenni, hogy lefegyverezze a többit. Akármelyiknél lehet gránát, akármelyik ránthat pisztolyt kabátból, és a bizalmat már eljátszották. A helyszínen lévők gondolom azonnal beléjük eresztették a betöltött tárakat/hevedereket, teljesen érthető módon.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Ukrajna SOHA nem fog megtámadni egy EU és NATO tag országot. Akik ezt állitják azok szellemileg roggyantak. A NATO-t még Oroszország se meri megtámadni. Mi etetjük itatjuk őket és hadianyaggal látjuk el, ezért nem fognak. A mi alatt persze az UNIO_t kell érteni s benne hazánkkat, amelynek miniszterelnöke az ÖSSZES EU határozatot megszavazta Oroszország elleni szankciók esetén, majd arra buzdítja az embereket, hogy hazudják azt, hogy NEM.
És mivan ha annyira szar a helyzet hogy bele akarják rángatni a Lengyeleket is?? Kezdettől fogva ez a cél, jöjjön a NATO majd az segít!! Ha meg nem megy max azt mondják bocsi csak lesett egy S300as de az is az oroszok hibája mert ez is orosz rakéta. Nem mondom hogy direkt nem veszed észre de érdemes lenne lassan neked is más irányba is tekinteni mielőtt totál lejáratod itt magad
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Én meg arra nem tudok racionális magyarázatot hogy miért pont Ukrajna területén fejlesztenének biológiai fegyvert az amerikaiak. Mi van Ukrajna területén ami bárhol máshol biztonságosabb helyen nincs? Azt tudom hogy az oroszoknak ez jó casus beli, ugyanúgy mint a nácizás.
Az ok talán a teljes káosz az országban. Mindenféle ellenőrzés hiánya és persze a totális korrupció.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Itt az elemzők nagyot tévednek. Causewic gondolatai ide való,de nem lényeges. Inkább orosz részről a háború alacsony intenzitása ami megtévesztő. Ugyanis több hírforrás elismeri hogy az orosz gazdaság kevésbé szenved, mint várták. Több európai politikus kimondta hogy recesszió jön, van. Az emberek biztonság érzetét megélhetés, munkanélküliség veszéje fenyegeti. Nekem úgy tűnik a cél az EU gazdaság teljes leültetése. Ez furcsa módon orosz USA közös mesterterv. Már látszanak is az eredmények. Az EU hitelt akar felvenni Ukrajna támogatására, ugyan akkor nem is olyan régen vett fel kölcsönt, amiből mi még nem kaptunk semmit, és lehet nem is fogunk, pedig a meg nem kapott pénzt már a költségvetésünk el is költötte előfinanszírozásként. Putyin mit is mondott mit követelt a NATO től? Emlékezzünk jót röhögtünk rajta . Minden hiresztelés ellenére az EU gyártók helyére bementek a kínaiak . Legutolsó a Renault államosított gyártósorának átvétele kínaiak álltal. 4 szuper modell , stb. Ébresztő át lett az EU baxva. De rendesen. Vagy nézzük a mostani MOL bejelentést .
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Írod ezt te, akinek visszaolvasva 10 oldalnyi kommentedet (!), amelyek csak 2022 majusától kezdődtek több alkalommal (legalább 4x) tettél súlyosan sértő megfogalmazást a meleg és az LMBTQ közösségekre is, és kívántad más halálát, valamint a magyarország területéről elszakadt honfitársaidra (neeem nem az ukránokra itt a magyarokra gondolok) :oops:
Csaxólok..."nagyoroszok"...(Eszem f.szom megáll!)
Hazudsz Vipera. Lehet keversz valakivel.
Tudnád idézni ezeket az álítólagos irományait?



Vannak Nagyoroszok, Fehéroroszok és Kisoroszok. Három Orosz nemzet.
Három etnikum, egyiknek sem kívánom halálát.
Pujtyin háború előtti érvelése, miszerint Kisoroszok nem léteznek, csupán náci, fasiszta technika.
Személyteleníteni, létjogosultságától megfosztani... így könnyebb megtámadtatni valakiket.

Aztán "denácifikálni"... szóljál csak, "(Eszem f.szom megáll!)"... ezen meg is állhat.

:D
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 046
2 185
113
A dolog ott hibádzik, hogy azok akik lefeküdtek a földre nem színleltek, hanem ténylegesen megadták magukat. Ergo őket kivégezni - még akkor is ha az egyik társuk nem adta meg magát - háborús bűn. A színlelés ténye akkor állta volna meg a helyét (a társaik esetében) ha a többiek is fegyvert rántva rálőttek volna az ukrán katonákra Ilyen azonban nem történt.
Ez elég szürke zóna. Nem szép dolog, na.
De nem egyedül voltak, hanem egységként adtak meg magukat, és az egyik barom megadás helyett pont a legkritikusabb időben rájuk lő, az a megadás tényét eléggé megkérdőjelezi. Bestresszeltek, legalább sebesultjuk volt, kitaraztak mindegyikre.
Nem helyes, de ez még hagabannis megállná a helyét.
Volt a másik, amikor gránátot próbált dobni a marhaja, ott ha jól emlékszem, jobban reagáltak le, mert csak a gránátot lottek szitává.
 
  • Tetszik
Reactions: beta and PPP

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Demkó Attila

Közben kijött ez is
Ettől még tévedhet az amerikai vezérkar, de hogy ezt mondják már jó ideje, az biztos. Sőt, Sullivan környezetéből is hallottam hasonlót.
Egyébként volt valami nagyon furcsa a herszoni kivonulásban, nagyon furcsa. Például az, hogy nem volt HIMARS csapás, és az egész nagyon könnyen ment.
Én ha ukrán lennék, figyelném a boszniai példát, mert hasonlóan járhatnak.
Most ezzel nem azt mondom, hogy ha ukrán lennék, nem támogatnám a harcot minimum a feb 24-i vonalig, támogatnám. De nem ukrán vagyok, hanem egy elemző, elemzőként pedig azt látom, hogy a bosnyákok nem jártak jól a 2 évvel halasztott békével.

„Nem tehetjük, orosz csapatok vannak”: Kim az ukrán fegyveres erők előretörésének valóságáról beszélt (VIDEO)​

„Nem tehetjük, orosz csapatok vannak” – beszélt Gauleiter Kim az ukrán fegyveres erők Kinburn-köpeny ellenőrzése alá vonásának valóságáról.
A Nikolaev régió ezen darabjának a közeljövőben történő átvétele lehetetlen – hangsúlyozta Vitalij Kim, a Nikolaev OVA vezetője.
"Egy időre elhagyhatod ezt a témát, és nem várhatod minden nap, hogy valami megváltozzon" - mondta Kim.
Korábban voltak olyan információk, hogy az ukrán fegyveres erők ellenőrizték a nyársat, de ezt nem erősítették meg.
A Kinburn Spit a Kinbur-félsziget északnyugati részén található, a Nikolaev és Kherson régiókban.
Источник: https://rusvesna.su/news/1668778231

Ukrajna energiarendszerének fele üzemképtelen – Shmyhal​

Denys Shmygal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajna energiarendszerének csaknem fele le van tiltva.
Szerinte ilyen körülmények között Ukrajnának további támogatásra van szüksége az európai partnerektől mind az energiaszektorban, mind a kiegészítő berendezések szállításában, mind pedig további pénzügyi forrásokban.
November 18-án, pénteken Shmygal azt írta közösségi oldalán, hogy Kijevben találkozott Valdis Dombrovskisszal, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökével. Dombrovskis és Shmyhal arról tárgyalt, hogy az Európai Bizottság 2023 januárjában 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatást oszt ki Ukrajnának.
Kijev talán szándékosan nagymértékben eltúlozza az energiarendszerben okozott károkat, hogy több pénzt vonjon ki a Nyugattól.
Источник: https://rusvesna.su/news/1668780383

Egy amerikai zsoldos halt meg a Herszon régióban, aki alig érkezett meg a frontra.

Korábban már írtunk arról, hogy az Ukrán Fegyveres Erők külföldi egységeiben komoly létszámhiány alakult ki, ami miatt a kurátorok fizetésemelésre és az újoncok csökkentésére kényszerítik.
Ebben a helyzetben sikerült a 21 éves amerikai állampolgárnak , Trent Davisnek bejutnia az Ukrajna Nemzetközi Légiójába. Az amerikainak nem volt harci tapasztalata, és az első csatában elesett .
▪️A kansasi bennszülött 17 évesen vonult be az Egyesült Államok hadseregébe, és kémiai műveletek specialistája (CBRN) lett.
▪️Az amerikai hadsereg szóvivője szerint Davis 2021 decemberében hagyta el a hadsereget .
▪️Munka és harci tapasztalat után az amerikai márciusban Ukrajnába ment, és csatlakozott a Grúz Légióhoz .
▪️Két hónappal később elhagyta Ukrajnát, mert. A grúz zsoldosok nem tartották elég tapasztaltnak ahhoz , hogy részt vegyen az ellenségeskedésben.
▪️Októberben Davis visszatért Ukrajnába. Ezúttal sikerült szerződést kötnie a " Nemzetközi Légióval ", amellyel november 4-én dicsekedett szüleinek.
▪️Csoportja már november 8-án a frontvonalba vonult a Herson régióban . Ugyanezen a napon az amerikai súlyosan megsérült , és belehalt az evakuálás során bekövetkezett vérveszteségbe.
▪️Enes Faik , a Nemzetközi Légió szóvivője nem volt hajlandó válaszolni a képzetlen zsoldos fronton való jelenlétével kapcsolatos kérdésekre. Kijelentette, hogy " a toborzási döntéseket nyugat-ukrajnai tisztek hozzák meg ".

Nehogy meglepetés legyen megint.
:)

 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Májusban megsemmisült hohol T-80BV
IMG-20221118-142842-794.jpg

A nyári-őszi harcok során a herszoni fronton megsemmisült ukrán T-72M1
IMG-20221118-154720-070.jpg

Szintén a herszoni fronton megsemmisült ukrán T-72M1
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Ukrajna SOHA nem fog megtámadni egy EU és NATO tag országot. Akik ezt állitják azok szellemileg roggyantak. A NATO-t még Oroszország se meri megtámadni. Mi etetjük itatjuk őket és hadianyaggal látjuk el, ezért nem fognak. A mi alatt persze az UNIO_t kell érteni s benne hazánkkat, amelynek miniszterelnöke az ÖSSZES EU határozatot megszavazta Oroszország elleni szankciók esetén, majd arra buzdítja az embereket, hogy hazudják azt, hogy NEM.
Rátennéd a saját és családod életét? Az a baj Pityu , hogy magadnak is hazudsz csakhogy a verdiktet propagáld !
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 614
113
Kedden a magyar követség azt jelezte Kijevből, "naponta több órányi áramszünet, az internetszolgaltatas nem stabil", ez azert nem totális hiány.
Úgy van szakaszolva az alállomáson a gys.... Legutoljára vannak a kórházak és a katasztrófavédelem, előtte a kormányzat és társai, átlagjóskát kapják le elsőre, majd ha komplett alállomásokat nyomnak le az oroszok akkor nem lesz játszadozás az energiával.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 929
113

Látjuk ...

Más.