[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 767
48 082
113
Szörnyű felvételek harcosaink kivégzése előtt az ukrán fegyveres erők nácik által – a világnak tudnia kell róla
Olvasóink arra kérnek minket, hogy mutassuk meg ezt a VSUshnik által közzétett videót.
Emlékezzünk vissza, hogy ezt megelőzően az orosz hadsereg vagy az LDNR népi milíciájának halott katonáiról készült videót széles körben terjesztették az interneten ... Az orosz kiadványok azt írták, hogy a felvételek a kivégzés következményeit mutatták be. Az ukránok a kommentekben mindenféle kifogást írtak, hogy egy akna érkezésétől / csatában stb.
Most azt látjuk, hogy a harcosok megadták magukat, kivéve azt az egyet, aki a videó végén tüzet nyitott, majd a második videón látható a testük a befejezés jeleivel...
❗️Ez egy náci háborús bűnös videó.
Ezt a videót harcosainknak látniuk kell, hogy megismerjék és bosszút álljanak.
Kedves hoholbarát fórumlakók!
Csináltam nektek pár képet a fenti két videóból, vajon észreveszitek-e az elrejtett háborús bűnöket?

ELŐTTE:

LZ2WzVSU_o.jpg


UTÁNA:
4R0mQEFS_o.jpg


DcaqA6Lv_o.jpg

A legfelső képen még nem úsznak vérben a katonák
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 242
42 965
113
Azért ez kicsit más, mint egy sima mészárlás.

Ha lehet hinni a felvételnek, a többség kijött, megadta magát, egy nem, sőt tüzet nyitott, erre a készenlétben lévő géppuskás lekaszált mindenkit. Szvsz.
Nem! Aki megadta magát tehát felemelt kézzel fegyver nélkül földön fekszik az onnantól hadifogoly!, kvázi ez kivégzés volt.
Ez a különbség a harci szellemben is. Az ukránok vérszomjasak és ölni akarnak, az oroszok pedig csak megúszni és meg is adják magukat. Ezért arattak ennyi győzelmet eddig az ukránok. Képzelhetitek majd az amúgy is béka segge alatt lévő orosz morált, amikor a kiképzetlen, rosszul felszerelt, tolvaj, alkoholista öregek vezette mozgósítottak bezérkeznek!

Az ukránok azért harcolnak, hogy elfoglalják és megtisztítsák országuk leggazdagabb részét az ott élő oroszoktól, míg az oroszok a saját hazájukért se hajlandóak.
Eszed annyi mint a kockacukornak mikor hanyattlökik.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Ha tényleg semmit se ér az a fegyverzet,kiképzés,ledarálták a harcedzett Ukrán alakulatokat végképp érthetetlen miérd adták fel herszont az Oroszok és egyenlőre szinte minden fronton védekezésre "kényszerülnek".Ami a hátország rombolását illeti véleményem szerint csak az Orosz anyácska elleni gyűlöletet ,nacionalizmust fogja növelni az Ukránoknál.A fő szponzor meg az USA ahol azért bőven van tartalékba hadianyag ebbe az egészbe egyenlőre az Eu-nak nem sok beleszólása van.
Picit néha nem ártana gondolkodni is, és nem csak a kétoldal propagandáját visszamondani.

Tehát akkor fussuk át a dolgot, úgy is le szerettem volna írni egy komolyabb hsz-t is.

A háború elején azt mondtam, hogy a csapatméretek alapján ezt a 18-19. század háborúihoz lehet inkább hasonlítani, és ezt még most is tartom.
Ha és amennyiben elégséges technika, felszerelés, és ütőerő van felsorakoztatva, az egymás kimanőverezéséről szóló mozgó hadviselés fog megjelenni újra. Csak ami ennek a háborúnak a tapasztalata, és amit most mindenhova be kell építeni, hogy ütőerő nélkül nem megy. Ahogy anno se ment. Az ütőerőhöz meg technika és ember kell. Csak, hogy értsd, anno 49-ben a nyári hadjárat idején kb 170 k osztrák és magyar és 200 k orosz katona állt fegyverben egy cc 300 ezer nkm-es hadműveleti területen. (igen, mozgó harcban az egész ország harctér)
Na de ehhez mi kell?
Vonalgyalogság, ami stabilitást ad: (ez lett később a lövészárokba eltemetett húsdarálótöltelék. Amúgy pont 48-ban kezdődött az átalakulás, több esetben volt már barikád, mellvéd stb, ami mögül a gyalogságnak már volt elég tűzgyorsasága, hogy a rohamokat megfogja)
Rohamgyalogság, ami képes elérni az ellenség tűzvonalát. Ez jóesetben megegyezik
No meg gyorsan mozgó alakulatok, amik "ellenállóak" a tüzérséggel szemben. Ez volt akkoriban a lovasság.
Nyilván ennél sokkal sokkal sokkal mélyebben át lehetne ezt rágni, de most maradjunk kb itt.
Mi változott, ami előhozta a húsdarálós tömeghadseregeket:
Csúnyán mondva a gyalogság tűzereje akkorára nőtt, hogy kvázi meggátolta a sikeres rohamot, és a gyors erők meg túl sérülékenyek voltak ahhoz, hogy ki tudd manőverezni.
A második vh-ra újra megjelentek a túlélőképes erők, a páncélozott és motorizált egységek, amik elég erősek voltak, hogy közvetlenül meg tudják csapkodni a beásott gyalogságot, míg annak nem volt megfelelő tűzereje ennek megakasztására.
De ehhez iszonyatos tömegben volt szükség a harckocsikra, rohamlövegekre, és mindenféle egyéb dolgokra, mik szem-szájnak ingere.
Na közben abba az irányba indultunk, hogy a tűzfegyverek pontossága, ereje, sok esetben a lőtávolsága is nőtt, így meglehetősen logikusan az jött elő, hogy hát kevesebb is elég. És mivel csúnya ezt leírni, de a vér olcsó, a technika drága (békeidőben, háborúban a tapasztalt veterán aranyat ér, vigyáznak is rá. De ez sem új dolog, ez is inkább a 19. sz végi 20. sz eleji "értéktelenedés" idején változott valamelyest. És ott sem szándékosan. De már a római légióban is, az első vonalban volt az újonc, a hátsóban a tapasztalt veterán.) így mindenki a technikát építette le. És ironikus módon így lehetett az, hogy az ukránok közel annyi hk-val kezdték az egészet, mint a ruszkik, ugyanis a földrajz nem változott, 2000 km még mindig 2000 km.
Viszont a gyalogság tűzereje igen. Szóval kell a nehézpáncél ismét ahhoz, hogy áttörj. Viszont harckocsiból összesen volt aktív szolgálatban 3000 db. Amiből máshova is kell, tartalék is kell, jó lenne súlypontot is képezni velük, és ilyenek.
És miután alapból a gyalogságot kell vele támogatni, így védekezésben sokkal jobban szétszórhatja, ezzel pedig az oroszokat is erre kényszeríti, hiszen Szerjózsának mindegy, hogy T-64BV vagy T-90M 125 mm-es repeszgránátja érkezik be. Na ez az amit én benéztem. No meg ahogy elnézem, az arab háborúkon edződött hadvezetések is.
Az orosz abban is hibázott, hogy lenézte az ukránokat, vagy nem gondolkodott, vagy túlbecsülte a saját tűzerejét, ez teljesen lényegtelen a mostban, a lényeg a hiba. Miközben az Ukránok 5-700 ezer katonával tartják a frontot, az oroszoknak nagyon max 200 k embere van velük szemben. És ugyebár ahol ukrán katona van, oda oroszt is kell rakni, mert egyéb esetben az ott azt rosszalkodik amit akar.
Így van egy 2000 km-es harcvonal, ahol pontosan az mutatja az orosz túlerőt, hogy 2-5:1hez arány ellenére is még támadni is marad erejük. De ettől nem lesz elég ember, elég harckocsi, azt idő összerakni. Amúgy állítom az ilyen magányosan mászkáló hk-s videók is pont ebből következnek. Hogy mindenhova kell, csak mennyiség korlátos. Így most az oroszok visszavonulnak jobban védhető helyekre ahol nem támadnak, és várják az erősítést. Elvileg persze ezzel az ukránok is időt kapnak.
Csakhogy:
  • Nem igazán van már emberanyag tartalék
  • A nyugati fegyverek sincsenek végtelen számban jelen, sőt a háború tanulságai alapján így sincs elég
  • Pl.: IPTR-ek: Gyakorlatilag mostanra már az éles készletekből kellene átadni, miközben a tartalékok visszagyártása évek.
  • A fent említett okok miatt nehéztechnikából, még ha ténylegesen igazak is a kilövési számok amit erősen kétlek, az oroszoknak van tartaléka, idő feléleszteni, de a nyugati nehéztechnikát is, az ukránoknak viszont fogy.
  • Viszont így, ahhoz, hogy bármit elérj nyugatiból is mennyiség kell, mert Szerhijnek is mindegy, hogy Leo2 vagy T-62 küldi meg az állását. Viszont az állandóan emlegetett Abramsből nincs gyártás, szóval minden elveszített db gyengíti az USA-t
  • Na most erre a 2000 km-es frontra, figyelembe véve, hogy a II VH-ban szó szerint 10 000 szám rohangásztak a tankok, és így sem volt elég (ezért lett páncélvadász, rohamlöveg, meg hasonló nyalánkságok) és azóta minden tiszteletem mellett se nőtt még 5-szörösre se igazán a lőtávolság, se a menetsebesség, így alsó hangon kellene 3000 harckocsi, és 400 ezer ember. Az ember persze megvan az ukránoknak, de a rossz hír nekik, hogy az oroszoknak is meglesz. Viszont nekik a harckocsi is. Cserébe ennek ellensúlyozására az USA készlet FELE, a teljes tartalékállomány kéne. Vagy a teljes modern állomány, hogy legalább valami technikai fölényt tudjanak mutatni.
  • Na akkor így kérdezem meg: van elég harckocsija az USA-nak?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 725
8 924
113
A szíriai háborúban mindenféle Dzsihádista csoport, akkor a Kurdok, és a Szír Kormányerők csépelik egymást. Ezt oárhuzamba állítani az Orosz - Ukrán háborúval mekkora aránytevésztés ?
Csak arra akartam rávilágítani hogy a rossz életfeltételekkel egy könnyen nem lehet megtörni egy népet. Hosszabb távon pedig az összes ilyen megtörési próbálkozás visszaüt. Az ukránokban ma is elevenen é la holodomor.
Mi az a jelentős támogatás ? A 40 darab terepjáró ? Hány darab Nyugati harckocsit, helikoptert, vadászrepülőt, és légvédelmet kaptak ? És szerinted 2 hét alatt meg van a gyorstalpaló az F-16-os Falconra ?
Az itteni oroszfanok mondják hogy a nyugati támogatás nélkül már nem is lenne Ukrajna. Azért ebben nem hiszek nekik, de a támogatás akkor is jelentős. Ott van pl a Himars ami elég jól szerepelt eddig.
Hát igen, az Ukrán Hadsereg heves, elkeseredett városi harcokban, még a gyalogsági ásónyéllel is verekedve szerezte meg Herszont. Ja, nem.

A robotrepülőzés után hogy fog változni a harci helyzet ?

Mikor fogod elismerni az esetleges vereségüket ? :)
Ha vesztenek, de egyelőre nem úgy állnak.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 078
2 861
113
Kedves hoholbarát fórumlakók!
Csináltam nektek pár képet a fenti két videóból, vajon észreveszitek-e az elrejtett háborús bűnöket?

ELŐTTE:

LZ2WzVSU_o.jpg


UTÁNA:
4R0mQEFS_o.jpg


DcaqA6Lv_o.jpg

A legfelső képen még nem úsznak vérben a katonák

Csináltál egy kivaló illusztrációt, milyen is valójában, amikor "az erősebb kutya szekszualizál"!
És igen minden hadseregben vannak sz@rházi vadallatok, remeljük legkésőbb a konfliktus végén ezek az ügyek is elő lesznek véve !
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
Kedves hoholbarát fórumlakók!
Csináltam nektek pár képet a fenti két videóból, vajon észreveszitek-e az elrejtett háborús bűnöket?

ELŐTTE:
LZ2WzVSU_o.jpg


UTÁNA:
4R0mQEFS_o.jpg


DcaqA6Lv_o.jpg

A legfelső képen még nem úsznak vérben a katonák
Két hete valamelyik idióta hoholfan(robur) azt merte írni,hogy egy" ruszki faszopó katona" kézigránáttal próbált végezni magával,és az ukronácikkal,nyílván azért mert tudta mi vár rá..Ezek állatok akár a DAESH.Szíriában egy orosz katona kifogyott a lőszerből,és inkább légicsapást kért magára mintsem ilyen állatok kezébe kerüljön.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 929
8 308
113
Nagyon értékes hozzászólás. Azonban Te a frontot, mind homogén egységet veszed számításba, amely ekkora arcvonalon valószínűleg nincs. A III. Öbölháborúban pld. ami Szaddam hatalmát végül megdöntötte, ott is "un" buborékba nyomultak elő a szövetséges csapatok. Összefüggő arvonalat nem biztos, hogy fenntartanak, inkább támpontok és örjáratok alkottják a front egyes részein az arcvonalat. A mozgó tartalék pedig páncélos és gépesített erők a tűzoltás végzik, vagy a támadásban "schwerpounkt"-kat hoznak létre helyi erőfolénnyel. Az ukrán támodásokat elsősorban gyalogság hajtja végre, könnyűfegyverzettel, tüzérségi támogatással, némi páncélos és vagy csapatszállítókkal.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 941
5 304
113
Picit néha nem ártana gondolkodni is, és nem csak a kétoldal propagandáját visszamondani.

Tehát akkor fussuk át a dolgot, úgy is le szerettem volna írni egy komolyabb hsz-t is.

A háború elején azt mondtam, hogy a csapatméretek alapján ezt a 18-19. század háborúihoz lehet inkább hasonlítani, és ezt még most is tartom.
Ha és amennyiben elégséges technika, felszerelés, és ütőerő van felsorakoztatva, az egymás kimanőverezéséről szóló mozgó hadviselés fog megjelenni újra. Csak ami ennek a háborúnak a tapasztalata, és amit most mindenhova be kell építeni, hogy ütőerő nélkül nem megy. Ahogy anno se ment. Az ütőerőhöz meg technika és ember kell. Csak, hogy értsd, anno 49-ben a nyári hadjárat idején kb 170 k osztrák és magyar és 200 k orosz katona állt fegyverben egy cc 300 ezer nkm-es hadműveleti területen. (igen, mozgó harcban az egész ország harctér)
Na de ehhez mi kell?
Vonalgyalogság, ami stabilitást ad: (ez lett később a lövészárokba eltemetett húsdarálótöltelék. Amúgy pont 48-ban kezdődött az átalakulás, több esetben volt már barikád, mellvéd stb, ami mögül a gyalogságnak már volt elég tűzgyorsasága, hogy a rohamokat megfogja)
Rohamgyalogság, ami képes elérni az ellenség tűzvonalát. Ez jóesetben megegyezik
No meg gyorsan mozgó alakulatok, amik "ellenállóak" a tüzérséggel szemben. Ez volt akkoriban a lovasság.
Nyilván ennél sokkal sokkal sokkal mélyebben át lehetne ezt rágni, de most maradjunk kb itt.
Mi változott, ami előhozta a húsdarálós tömeghadseregeket:
Csúnyán mondva a gyalogság tűzereje akkorára nőtt, hogy kvázi meggátolta a sikeres rohamot, és a gyors erők meg túl sérülékenyek voltak ahhoz, hogy ki tudd manőverezni.
A második vh-ra újra megjelentek a túlélőképes erők, a páncélozott és motorizált egységek, amik elég erősek voltak, hogy közvetlenül meg tudják csapkodni a beásott gyalogságot, míg annak nem volt megfelelő tűzereje ennek megakasztására.
De ehhez iszonyatos tömegben volt szükség a harckocsikra, rohamlövegekre, és mindenféle egyéb dolgokra, mik szem-szájnak ingere.
Na közben abba az irányba indultunk, hogy a tűzfegyverek pontossága, ereje, sok esetben a lőtávolsága is nőtt, így meglehetősen logikusan az jött elő, hogy hát kevesebb is elég. És mivel csúnya ezt leírni, de a vér olcsó, a technika drága (békeidőben, háborúban a tapasztalt veterán aranyat ér, vigyáznak is rá. De ez sem új dolog, ez is inkább a 19. sz végi 20. sz eleji "értéktelenedés" idején változott valamelyest. És ott sem szándékosan. De már a római légióban is, az első vonalban volt az újonc, a hátsóban a tapasztalt veterán.) így mindenki a technikát építette le. És ironikus módon így lehetett az, hogy az ukránok közel annyi hk-val kezdték az egészet, mint a ruszkik, ugyanis a földrajz nem változott, 2000 km még mindig 2000 km.
Viszont a gyalogság tűzereje igen. Szóval kell a nehézpáncél ismét ahhoz, hogy áttörj. Viszont harckocsiból összesen volt aktív szolgálatban 3000 db. Amiből máshova is kell, tartalék is kell, jó lenne súlypontot is képezni velük, és ilyenek.
És miután alapból a gyalogságot kell vele támogatni, így védekezésben sokkal jobban szétszórhatja, ezzel pedig az oroszokat is erre kényszeríti, hiszen Szerjózsának mindegy, hogy T-64BV vagy T-90M 125 mm-es repeszgránátja érkezik be. Na ez az amit én benéztem. No meg ahogy elnézem, az arab háborúkon edződött hadvezetések is.
Az orosz abban is hibázott, hogy lenézte az ukránokat, vagy nem gondolkodott, vagy túlbecsülte a saját tűzerejét, ez teljesen lényegtelen a mostban, a lényeg a hiba. Miközben az Ukránok 5-700 ezer katonával tartják a frontot, az oroszoknak nagyon max 200 k embere van velük szemben. És ugyebár ahol ukrán katona van, oda oroszt is kell rakni, mert egyéb esetben az ott azt rosszalkodik amit akar.
Így van egy 2000 km-es harcvonal, ahol pontosan az mutatja az orosz túlerőt, hogy 2-5:1hez arány ellenére is még támadni is marad erejük. De ettől nem lesz elég ember, elég harckocsi, azt idő összerakni. Amúgy állítom az ilyen magányosan mászkáló hk-s videók is pont ebből következnek. Hogy mindenhova kell, csak mennyiség korlátos. Így most az oroszok visszavonulnak jobban védhető helyekre ahol nem támadnak, és várják az erősítést. Elvileg persze ezzel az ukránok is időt kapnak.
Csakhogy:
  • Nem igazán van már emberanyag tartalék
  • A nyugati fegyverek sincsenek végtelen számban jelen, sőt a háború tanulságai alapján így sincs elég
  • Pl.: IPTR-ek: Gyakorlatilag mostanra már az éles készletekből kellene átadni, miközben a tartalékok visszagyártása évek.
  • A fent említett okok miatt nehéztechnikából, még ha ténylegesen igazak is a kilövési számok amit erősen kétlek, az oroszoknak van tartaléka, idő feléleszteni, de a nyugati nehéztechnikát is, az ukránoknak viszont fogy.
  • Viszont így, ahhoz, hogy bármit elérj nyugatiból is mennyiség kell, mert Szerhijnek is mindegy, hogy Leo2 vagy T-62 küldi meg az állását. Viszont az állandóan emlegetett Abramsből nincs gyártás, szóval minden elveszített db gyengíti az USA-t
  • Na most erre a 2000 km-es frontra, figyelembe véve, hogy a II VH-ban szó szerint 10 000 szám rohangásztak a tankok, és így sem volt elég (ezért lett páncélvadász, rohamlöveg, meg hasonló nyalánkságok) és azóta minden tiszteletem mellett se nőtt még 5-szörösre se igazán a lőtávolság, se a menetsebesség, így alsó hangon kellene 3000 harckocsi, és 400 ezer ember. Az ember persze megvan az ukránoknak, de a rossz hír nekik, hogy az oroszoknak is meglesz. Viszont nekik a harckocsi is. Cserébe ennek ellensúlyozására az USA készlet FELE, a teljes tartalékállomány kéne. Vagy a teljes modern állomány, hogy legalább valami technikai fölényt tudjanak mutatni.
  • Na akkor így kérdezem meg: van elég harckocsija az USA-nak?
Oroszoknak volt kb 3000 aktív harckocsijuk amit említettél a háború előtt ennek jelentős részét már leírhatták veszteségnek miközben az USA harckocsi állománya kvázi érintetlen.Abramsat US army részére egyenlőre nem gyártanak újjat hanem a régieket építik "újja"felesleges is lenne mert közel 2 szerese van nekik tartalékkal együtt mint amennyit használnak.Újjat gyártanak exportra(pl lengyel megrendelés).Alapvetően az ő harcászatuk és a modern harcászat nem épít "tömeges"hk rohamkra bár most is fontos szerepet játszanak.Ha már T62 nem lepődnék meg hogy ha a "kortárs"M60-asok utolsó szériái hasonlóan az M113-asokhoz tartalékból Ukrajnában kötnének ki.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D

Zelenszkij bejelentést tett: Ukrajnában megszűnt a korrupció​


Az ukrán elnök szerint a háború kirobbanásával a korrupt emberek elmenekültek Ukrajnából.

Volodimir Zelenszkij a Bloomberg New Economy Forum nevezetű rendezvényen szólalt fel, ahol többek között arról kérdezték az ukrán elnököt, hogy fog kinézni a háború utáni Ukrajna, mennyiben lesz más a háború előtti Ukrajnától? A kérdező itt elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a háború előtt nagy aggodalomra adott okot az ukrán korrupció.

Zelenszkij megígérte, hogy a jövőben „nem lesz orosz tőkebefolyás Ukrajnában”, és kifejtette, hogy minden olyan üzleti érdekeltség, amely nem áll „egységesen” a kormánya mögött, vagy „elhagyta a vállalatainkat, vagy kiszorítottuk őket” – beleértve a kormánya által betiltott számos politikai pártot és médiumot.

Ukrajnában nem lesz korrupció, mint ahogy már most sincs”
– szögezte le az elnök.

„Senki sem fogja tudni megbocsátani a korrupciót a jövőbeni Ukrajnában” – mondta, kifejtve, hogy az orosz katonai művelet megindulását követő hónapokban az összes korrupt tisztviselő elmenekült az országból. A megmaradt tisztviselők nem lesznek hajlamosak „beavatkozni az üzleti műveletekbe”, mert minden kormányzati szolgáltatás elektronikus lett – tette hozzá.
 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D

Zelenszkij bejelentést tett: Ukrajnában megszűnt a korrupció​


Az ukrán elnök szerint a háború kirobbanásával a korrupt emberek elmenekültek Ukrajnából.

Volodimir Zelenszkij a Bloomberg New Economy Forum nevezetű rendezvényen szólalt fel, ahol többek között arról kérdezték az ukrán elnököt, hogy fog kinézni a háború utáni Ukrajna, mennyiben lesz más a háború előtti Ukrajnától? A kérdező itt elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a háború előtt nagy aggodalomra adott okot az ukrán korrupció.

Zelenszkij megígérte, hogy a jövőben „nem lesz orosz tőkebefolyás Ukrajnában”, és kifejtette, hogy minden olyan üzleti érdekeltség, amely nem áll „egységesen” a kormánya mögött, vagy „elhagyta a vállalatainkat, vagy kiszorítottuk őket” – beleértve a kormánya által betiltott számos politikai pártot és médiumot.


– szögezte le az elnök.

„Senki sem fogja tudni megbocsátani a korrupciót a jövőbeni Ukrajnában” – mondta, kifejtve, hogy az orosz katonai művelet megindulását követő hónapokban az összes korrupt tisztviselő elmenekült az országból. A megmaradt tisztviselők nem lesznek hajlamosak „beavatkozni az üzleti műveletekbe”, mert minden kormányzati szolgáltatás elektronikus lett – tette hozzá.
Ez a hír honnan származik? Megvan valahol az eredeti forrás is?
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 446
85 169
113
Nem! Aki megadta magát tehát felemelt kézzel fegyver nélkül földön fekszik az onnantól hadifogoly!, kvázi ez kivégzés volt.
Tény, viszont volt egy aki nem adta meg magát ...

Te is tudod, hogy nem szívem csücske amit az ukránok csinálnak, de a videó!!!! alapján, én azt látom, hogy volt aki megadta magát, és volt aki nem. Egy nem. Tüzet nyitott, erre az "őr" a géppuskával, készülve erre, viszonozta a tüzet, amibe belehaltak a már megadottak (is?). Mint amikor a bankban a túszok a földön fekszenek, erre jön a biztonsági őr, és hősködni kezd, aminek az a következménye, hogy a rablók a túszokkal is végeznek. Én ennyit látok. Nem szép, de mivel háború van, fiatal katonák minden oldalon, fel voltak erre készülve, és sajnos megtörtént az, ami. Mindenki meghalt. Egyfelől háborús bűntett, de ezért elítélni senkit se fognak, max. ha az oroszok elkapják ezeket az ukránokat.

Ha valami egyértelmű, pl. amit a grúzok, vagy a kretén Azovosok csináltak, az egyértelmű. De ez egy furcsa szitu, és beteg elme kell ahhoz, hogy egy ilyet valaki egyáltalán filmezzen, pláne, hogy netre rakja, de ez van.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Nagyon értékes hozzászólás. Azonban Te a frontot, mind homogén egységet veszed számításba, amely ekkora arcvonalon valószínűleg nincs. A III. Öbölháborúban pld. ami Szaddam hatalmát végül megdöntötte, ott is "un" buborékba nyomultak elő a szövetséges csapatok. Összefüggő arvonalat nem biztos, hogy fenntartanak, inkább támpontok és örjáratok alkottják a front egyes részein az arcvonalat. A mozgó tartalék pedig páncélos és gépesített erők a tűzoltás végzik, vagy a támadásban "schwerpounkt"-kat hoznak létre helyi erőfolénnyel. Az ukrán támodásokat elsősorban gyalogság hajtja végre, könnyűfegyverzettel, tüzérségi támogatással, némi páncélos és vagy csapatszállítókkal.
nem tudom nekem válaszoltál-e de mert úgy tűnik, igen, szóval reagálnék.
Egyrészt utólag elolvasva, kihagytam pár lényeges gondolatot, ami a fejemben megvolt, csak pont ezért egyértelműnek tűnt, és így utólag olvasva nem az.
  • A "reguláris" erők megjelenésétől kezdve többször végig ment már az a folyamat, hogy a gyalogság tűzereje akkorára nőtt, ami az addigi hadművészetet kinyírta. Ugye eleve a vonalgyalogság azért lett vonalgyalogság, mert egyre növekvő tűzerőt így tudta a legjobban kihasználni.
  • 48-49-ben ami ugye egy átmenet kezdete (de igazából az első manassasi csata (Bull Ruin északi terminológia szerint) is még kb erről szólt, éppen azt kezdtük látni, hogy a gyalogság tűzereje akkorára nőtt, hogy hatékonyan képessé vált megállítani az ellenség gyalogságát, ezért extrém fontos lett a felderítés, gyors felzárkózás, manőverezés. Ennek megfelelően egy tipikus KK ArmeeKorps (hadtest) 10 k emberéből a vége fele már 2000 lovas volt, miközben a 3 fontos ágyúk kikerültek, és elkezdtek bekerülni a 12 fontos nehéz ágyuk, schrapnel, röppentyű stb. Gyakorlatilag a manőver sebesség vált a lényeggé, és az, hogy ÚGY tudd kinyomni az ellent, hogy lehetőleg ne kelljen vele megütköznöd, főleg ne az akkoriban klasszikus vonalhadrend szerint. Gyakorlatilag szuronyrohamok és lovasmanőverek kezdtek dominálni, iszonyatos felderítőmunka mellett. (a legenda szerint Görgey népszerűségét az is jelezte, hogy a huszárok nem panaszkodtak amiatt, hogy még borotválkozni sincs idejük) De a fent említett manassai csatát is az döntötte el, hogy Kőfal Jackson gyakorlatilag addig "fedezékben" tartotta a csapatait, amíg nem látták az ellenség szeme fehérjét. Persze ezek kb rögtönzések, de remélem így már átjön az, hogy mi a változás amiről beszélni szeretnék. A sétálunk a mezőn egymás felé, és sortűz átváltozott azzá, hogy lehetőleg addig maradjon a gyalogság fedve, amíg rohamtávolságba nem jut. Miközben a könnyűágyúk így hatástalanná váló tüzét átvette a megjelenő nehéz ágyuk tüze, hogy ki tudják mozgatni, le tudják fogni az ellenséges gyalogságot távolról is.
  • Ennek megfelelően a frontvonalat se egy egybefüggő I. Vh-s frontnak gondolom, csak szemléletesebb úgy, hogy van ez a 2000 km-es frontvonal. Ami valójában biztos, hogy nem az.
Az öböl háborúkat azért nem szeretem hivatkozási pontnak, mert több baj is van vele, még akkor is, ha amúgy a koalíciós erők amúgy amit csináltak azt remekül csinálták
  • Volt kényelmesen idő felkészülni, az ellenség semmit nem tudott ellene tenni. (ebbe beleértve azt is, hogy fegyvereket szerez
  • Egy sivatag, minimális rejtési lehetőséggel
  • Arab faktor: azaz egy ország, ahol még a közös vallás is ellentéteket szül, és összerántani ideig óráig csak a gyűlöljük az ellenséget tudja őket, mindezt úgy, hogy az arab seregek harcértéke erősen kérdéses.
  • Mindezektől függetlenül, a koalíciós erőknek amúgy megvolt az az ereje, amit most az Ukrán háborúból hiányolok, így a példád megállja a helyét.
Mert a második gondolat, ami kimaradt: azért gondolom azt, hogy a 19. századi hadművészet felé fog visszalépni a modern háború, mert egy jól összerakott összfegyvernemi hadsereg, ha elegendő létszámban van jelen képes súlypontokkal, manőverekkel szétszedni az ellent. Amit amúgy a háború elején láthattunk is, amíg az oroszok mozogtak.
Amiben szerintem hibáztak az a következő 5 pont:
  1. A háborúba létszámhátrányban léptek, a váltáshoz elégtelen erővel.
  2. Amikor a kijevi tüntetés nem okozta a beásott ukrán főerők kivonását, Pató Pálba váltottak
  3. Valami oknál fogva (lenézésnek mondanám, ez az erősebb hadseregek típusbetegsége. A koreai amerikai offenzíva összeomlásában is jócskán benne volt ez, de a VH is hemzseg hasonló esetekkel) nem rendelték el a részleges mozgósítást se, hanem nekiálltak HOI4 módban nyomni
  4. Nem használták ki azokat a pillanatokat, amikor láthatóan még így is megrendült az ukrán hadsereg (Luhankszi csata vége, a Harkov környéki második előrenyomulás, stb)
  5. Egyszerűen nem számoltak azzal, hogy mekkora készleteket halmoztak fel az ukránok.
Amiben Szurovikin szerintem több mint az eddigiek, hogy realista. Azaz meg fogja mondani, ha valami kell, és nem nézi le az ukránokat.
Újjat gyártanak exportra(pl lengyel megrendelés).Alapvetően az ő harcászatuk és a modern harcászat nem épít "tömeges"hk rohamkra bár most is fontos szerepet játszanak.Ha már T62 nem lepődnék meg hogy ha a "kortárs"M60-asok utolsó szériái hasonlóan az M113-asokhoz tartalékból Ukrajnában kötnének ki.
Nem, nem gyártanak újat. Az összes exportmegrendelés a letárolt készletekből megy. És mi az a tömeges hk roham? Igen, Kurksz már valószínűleg nem lesz.

BTW kérlek ha ennyire benfentes vagy küldd már át az orosz hadsereg veszteséglistáit. Mert ami nyílt forrásból összekaparható, az alapján 100 és 5000 közötti harckocsit veszítettek. De az legalább biztos
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 506
46 974
113
Front-line összefoglaló 2022.11.18. délelőttről⚡️

Luhanszk irányában az orosz csapatok rohamműveleteket hajtottak végre Sztelmahivka térségében. Az orosz tüzérség eltalálta az ukrán fegyveres erők állásait Kotljarovkában, Krakhmalnijban és Beresztovóban. Novosyolovsky területén - közelgő csaták. Ki kicsoda az útszakaszra. (1. ábra)
Az orosz hadsereg ismét a Szeverszki irányt próbálja aktiválni. A földön támadásokat vezetett Belogorovka ellen. A tüzérség eltalálta Serebrjankát. Mindez a Szeverszkij Donyec bal partján található. Mindkét fél számára fontos irány. Az ukrán fegyveres erők vízakadály nélkül hozzáférhetnek Liszicsanszkhoz. Az orosz csapatok Verhnekamenszkoje térségében is támadtak. (2. ábra)
Az ukrán fegyveres erők komoly problémákkal küzdenek Soledarban és Bahmutban. Mindkét települést megrohamozza a Wagner PMC. Harc a város határában. Az ukrán helyőrségek kétségbeesetten ellenállnak. Információk szerint erősítést kapnak. Az ukrán fegyveres erők számára ez már hónapok óta kritikus terület. (3. ábra)
A donyecki fronton a szárazföldi orosz csapatok megpróbálják átnyomni az ukrán hadsereg védelmét Pervomajszkij és Nevelszkoje térségében. Lassan, de mozog. Az ukrán fegyveres erők megerősített területeit Avdejevkában, Krasznogorovkában és Maryinkában hagyományosan orosz tüzérség lőzi. (4. ábra)
Tekintse meg a @wargonzo

Bakhmut közelében meghalt Jevgenyij Kolesnyicsenko, az ukrán kézilabda-bajnok, aki február 24-én csatlakozott a Kijevi Terodefense csapatához.

A neten megjelent egy videó orosz hadifoglyok kivégzéséről Makiivkában . És ha az első, fekvő holttesteket ábrázoló videót még a mozsárágyúzás áldozatainak tulajdoníthatjuk , akkor az ukrán részről készült eredeti videó rávilágít a történtekre.
Nyilvánvalóan az egyik elfogott orosz katona megpróbálta drágán eladni az életét – innen ered az ukrán részről megsebesült "Andrjuka". Az ukrán fegyveres erők pedig úgy döntöttek, hogy ezért bosszút állnak minden hadifoglyon, és a helyszínen megölik őket.
A gyilkosság valószínű elkövetői Artur Bortnicsuk és Mihajlovszkij Nazar határőrök, akik a harkovi Belügyminisztérium Egyetemén végzettek. A sebesült "Andryukha" - valószínűleg Andrey Sokol .
Bortnichuk a KVN csapatában is játszott "A vizsgálatot folytatják" Harkovból.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 676
55 730
113
Picit néha nem ártana gondolkodni is, és nem csak a kétoldal propagandáját visszamondani.

Tehát akkor fussuk át a dolgot, úgy is le szerettem volna írni egy komolyabb hsz-t is.

A háború elején azt mondtam, hogy a csapatméretek alapján ezt a 18-19. század háborúihoz lehet inkább hasonlítani, és ezt még most is tartom.
Ha és amennyiben elégséges technika, felszerelés, és ütőerő van felsorakoztatva, az egymás kimanőverezéséről szóló mozgó hadviselés fog megjelenni újra. Csak ami ennek a háborúnak a tapasztalata, és amit most mindenhova be kell építeni, hogy ütőerő nélkül nem megy. Ahogy anno se ment. Az ütőerőhöz meg technika és ember kell. Csak, hogy értsd, anno 49-ben a nyári hadjárat idején kb 170 k osztrák és magyar és 200 k orosz katona állt fegyverben egy cc 300 ezer nkm-es hadműveleti területen. (igen, mozgó harcban az egész ország harctér)
Na de ehhez mi kell?
Vonalgyalogság, ami stabilitást ad: (ez lett később a lövészárokba eltemetett húsdarálótöltelék. Amúgy pont 48-ban kezdődött az átalakulás, több esetben volt már barikád, mellvéd stb, ami mögül a gyalogságnak már volt elég tűzgyorsasága, hogy a rohamokat megfogja)
Rohamgyalogság, ami képes elérni az ellenség tűzvonalát. Ez jóesetben megegyezik
No meg gyorsan mozgó alakulatok, amik "ellenállóak" a tüzérséggel szemben. Ez volt akkoriban a lovasság.
Nyilván ennél sokkal sokkal sokkal mélyebben át lehetne ezt rágni, de most maradjunk kb itt.
Mi változott, ami előhozta a húsdarálós tömeghadseregeket:
Csúnyán mondva a gyalogság tűzereje akkorára nőtt, hogy kvázi meggátolta a sikeres rohamot, és a gyors erők meg túl sérülékenyek voltak ahhoz, hogy ki tudd manőverezni.
A második vh-ra újra megjelentek a túlélőképes erők, a páncélozott és motorizált egységek, amik elég erősek voltak, hogy közvetlenül meg tudják csapkodni a beásott gyalogságot, míg annak nem volt megfelelő tűzereje ennek megakasztására.
De ehhez iszonyatos tömegben volt szükség a harckocsikra, rohamlövegekre, és mindenféle egyéb dolgokra, mik szem-szájnak ingere.
Na közben abba az irányba indultunk, hogy a tűzfegyverek pontossága, ereje, sok esetben a lőtávolsága is nőtt, így meglehetősen logikusan az jött elő, hogy hát kevesebb is elég. És mivel csúnya ezt leírni, de a vér olcsó, a technika drága (békeidőben, háborúban a tapasztalt veterán aranyat ér, vigyáznak is rá. De ez sem új dolog, ez is inkább a 19. sz végi 20. sz eleji "értéktelenedés" idején változott valamelyest. És ott sem szándékosan. De már a római légióban is, az első vonalban volt az újonc, a hátsóban a tapasztalt veterán.) így mindenki a technikát építette le. És ironikus módon így lehetett az, hogy az ukránok közel annyi hk-val kezdték az egészet, mint a ruszkik, ugyanis a földrajz nem változott, 2000 km még mindig 2000 km.
Viszont a gyalogság tűzereje igen. Szóval kell a nehézpáncél ismét ahhoz, hogy áttörj. Viszont harckocsiból összesen volt aktív szolgálatban 3000 db. Amiből máshova is kell, tartalék is kell, jó lenne súlypontot is képezni velük, és ilyenek.
És miután alapból a gyalogságot kell vele támogatni, így védekezésben sokkal jobban szétszórhatja, ezzel pedig az oroszokat is erre kényszeríti, hiszen Szerjózsának mindegy, hogy T-64BV vagy T-90M 125 mm-es repeszgránátja érkezik be. Na ez az amit én benéztem. No meg ahogy elnézem, az arab háborúkon edződött hadvezetések is.
Az orosz abban is hibázott, hogy lenézte az ukránokat, vagy nem gondolkodott, vagy túlbecsülte a saját tűzerejét, ez teljesen lényegtelen a mostban, a lényeg a hiba. Miközben az Ukránok 5-700 ezer katonával tartják a frontot, az oroszoknak nagyon max 200 k embere van velük szemben. És ugyebár ahol ukrán katona van, oda oroszt is kell rakni, mert egyéb esetben az ott azt rosszalkodik amit akar.
Így van egy 2000 km-es harcvonal, ahol pontosan az mutatja az orosz túlerőt, hogy 2-5:1hez arány ellenére is még támadni is marad erejük. De ettől nem lesz elég ember, elég harckocsi, azt idő összerakni. Amúgy állítom az ilyen magányosan mászkáló hk-s videók is pont ebből következnek. Hogy mindenhova kell, csak mennyiség korlátos. Így most az oroszok visszavonulnak jobban védhető helyekre ahol nem támadnak, és várják az erősítést. Elvileg persze ezzel az ukránok is időt kapnak.
Csakhogy:
  • Nem igazán van már emberanyag tartalék
  • A nyugati fegyverek sincsenek végtelen számban jelen, sőt a háború tanulságai alapján így sincs elég
  • Pl.: IPTR-ek: Gyakorlatilag mostanra már az éles készletekből kellene átadni, miközben a tartalékok visszagyártása évek.
  • A fent említett okok miatt nehéztechnikából, még ha ténylegesen igazak is a kilövési számok amit erősen kétlek, az oroszoknak van tartaléka, idő feléleszteni, de a nyugati nehéztechnikát is, az ukránoknak viszont fogy.
  • Viszont így, ahhoz, hogy bármit elérj nyugatiból is mennyiség kell, mert Szerhijnek is mindegy, hogy Leo2 vagy T-62 küldi meg az állását. Viszont az állandóan emlegetett Abramsből nincs gyártás, szóval minden elveszített db gyengíti az USA-t
  • Na most erre a 2000 km-es frontra, figyelembe véve, hogy a II VH-ban szó szerint 10 000 szám rohangásztak a tankok, és így sem volt elég (ezért lett páncélvadász, rohamlöveg, meg hasonló nyalánkságok) és azóta minden tiszteletem mellett se nőtt még 5-szörösre se igazán a lőtávolság, se a menetsebesség, így alsó hangon kellene 3000 harckocsi, és 400 ezer ember. Az ember persze megvan az ukránoknak, de a rossz hír nekik, hogy az oroszoknak is meglesz. Viszont nekik a harckocsi is. Cserébe ennek ellensúlyozására az USA készlet FELE, a teljes tartalékállomány kéne. Vagy a teljes modern állomány, hogy legalább valami technikai fölényt tudjanak mutatni.
  • Na akkor így kérdezem meg: van elég harckocsija az USA-nak?
Mègis èrdemes néha benézni ide. :)