[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Már mikor kapta meg? Putyin a háború előtt legalább fél évvel már elkezdte emelni a gáz árát a piacon - manipulációval, vagyis ő már jó ideje készült a háborúra.
Ezt az érvelést kérném minden esetben, azzal a kiegészítéssel hivatkozni, hogy az angolszászok és az ukránok hány évvel korábban kezdtek felkészülni, és előkészíteni-kiprovokáni a háborút.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Amikor megszólal valaki aki tudja mi folyik ott:

“Oroszország a lehető legrövidebb időn belül elpusztíthatja Ukrajnát, és ehhez nincs szüksége atomfegyverekre – jelentette ki Paul Craig Roberts, Ronald Reagan amerikai elnök adminisztrációjának volt alkalmazottja. Következtetéseit az ukrán infrastruktúrát érő közelmúltbeli jelentős csapásokra alapozza.

A volt tisztségviselő rámutatott, hogy Moszkva önmérsékletet tanúsít szomszédaival szemben. Egyrészt azért, mert Ukrajna sokáig Oroszország része volt, másrészt azért, mert nagyon sok a vegyes házasság.

Roberts úgy véli, hogy a nyugati média hamis képet alkot Oroszország veszteségeiről. Sok amerikainak és európainak fogalma sincs arról, hogy mi történik most Moszkva és Kijev között – írja az orosz MK hírportál.”


Igaz orosz hírportál hozta le.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 904
113
Az Orosz Fegyveres Erők jelentős rakétacsapást mértek ma Krivoj Rogra, aminek következtében a vasúti infrastruktúra súlyosan megsérült.
Úgy tűnik, ez a csapás megelőző jellegű, hogy megzavarja a 17. harckocsidandár átszállítását , amely csak egy része a Dnyeper jobb partján álló ukrán csapatok csoportosulásának.
Így jól látható, hogy vagy meg lehetett akadályozni a csapásmérő erők bevetését Zaporizzsja irányában, vagy megzavarni a komoly erősítések átadását a Donbászban lévő arcvonalba.
Ugyanakkor a Dnyipropetrovszkon áthaladó vasúti fő csomópont továbbra is működik, és ennek megszüntetése rendkívül célszerű lenne.

Liman irányába, felderítőka bátrak egy ellenséges
drónt szálltak le Az ukrán felderítő UAV "Furiya" elektronikus hadviselési rendszer segítségével landolt

Az ukrán fegyveres erők rohamcsoportjának megsemmisítése az NM DPR 9. ezredének tüzérségi tüzével
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 529
29 738
113
26november2022_Ukraine_map.jpg

26november2022_Ukraine_Odessa_KryvyiRih_Map.jpg

"Az Oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Roszgvardija (Oroszország Nemzeti Gárda) sorozatos razziát hajtott végre Luganszk régióban az orosz sajtó beszámolói szerint."
 
K

Kopi2000

Guest
Az oroszok újabb égő tankjai...


Bahmut környéki -ukrán- kézi légvédelem....



Ciilek segítése az ostromlott Bahmutban....

https://www.youtube.com/watch?v=cHmiGaX96WU

Idézzük fel a háború 10. hónapjában, milyen vélekedések voltak a 18. napon....

 
  • Tetszik
Reactions: Robur and ladagrant

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 839
113
Mindezeken túl, soha nem fog kiderülni, hogy a háborút megelőző amcsi-orosz egyeztetéseknél mire jutottak a felek, mit tudott akkor elérni Oo., amivel végül nem elégedett meg; továbbá nem volt látható olyan hirtelen "katasztrofális" változás 2020-ról '21-re, amiből én olyan következtetést tudnék levonni, ami alapján kijelenthető az, hogy Oo.-nak nem volt választása, hogy az idő nem nekik dolgozott számos tekintetben (tartósan növekvő állami bevételek, s ebből következően növelhető katonai kiadások, növekvő európai gázfüggőség stb.).

Két ilyen változás történt, az amerikai és a német választások kimenetele. Az egyértelmű volt, hogy a Biden-kormányzat offenzívára készül Oroszország ellen, amelyet és személy szerint Putyint kijelölte a fő célpontjának (az amerikai belpolitikában meg az előző 4 év a "Russia, Russia"-ról szólt a demokraták részéről, a narratívájuk szerint Trump Putyin bábja, a legyőzése után logikusan következett az oroszokkal való "elbánás"). Ezután várható volt, hogy balhé lesz, a befagyott konfliktus felolvad. Stoltenberg és más nyugati politikusok megígérték az ukránoknak a NATO-tagságot a belátható jövőben stb.

Putyin sokáig hezitált, döntésképtelen volt, hiszen 20 + évig az volt az ábrándja, hogy valahogy elfogadtatja magát a nyugattal, és együtt lehet élni vele tiszteletben tartva egymás érdekeit és kölcsönösen előnyös üzleteket kötni, nem a nyílt konfliktus. De a nyugat élére ideologikus narratívát követő politikusok kerültek, akik "a demokrácia és az autokrácia nagy háborúját" akarták, amiben nincs alku az ellenséggel, az ellenséget le kell győzni, meg kell alázni, feltétel nélküli megadásra kényszeríteni, aki nem ért egyet ezzel, az új Chamberlain, aki segíti az új Hitlert stb. Az amerikai világrend ("szabályokon alapuló", ahol persze Amerikára a szabályok nem vonatkoznak igazából - még a hágai bíróság joghatóságát sem ismeri el maga felett, amely elé Putyint is citálná) előtt mindenkinek meg kell hajolnia, különben elpofátlanodnak a kínaiak, indiaiak stb is.

Ha meg hasonlóan gondolkodunk, mint Rácz András, vagyis hogy a mostani háború tulajdonképpen a 2014 után események eszkalációja, akkor eleve Putiyn indította a háborút régebben, most csak kiszélesítette.

2013-14-ben indult a háború valóban, egy a bevált forgatókönyvet (Alinsky, Szrgya Popovics, arab tavasz stb.) követő "forradalommal". Amiben a nyugat, konkrétan az USA nem éppen tétlen néző volt.
(Az inkább az EU volt, akit szépen megfuckolt Nuland Viki, ahogy később is hülyét csináltak belőle, lásd minszki megállapodások.)

A nyugati elitnek az lett volna a kényelmes, ha Putyin gyorsan nyer. De jobb nem lett volna, sőt rosszabb. Ha Putyin nyer, akkor az felbátorítja a világ autoriter országait és rengeteg gondja lesz belőle a nyugatnak. Szóval nem érdekeltek Putyin nyerésében. Nagyon nem. Az ukránok számára ez meg a szabadságról szól.

A "bécsi cukrászdáról" szól számukra. Nekünk sem a szabadságról szólt a rendszerváltás a többségnek, hanem hogy 4 év múlva NSZK és Ausztria lesz. Aztán még egyszer az uniós csatlakozáskor is felgerjedtek ezek a remények (az akkori kormány eszeveszett osztogatása után sokan gondolták, hogy onnantól örök Kánaán lesz, nyugodtan fel lehet venni a devizahitelt, az igazából a nyugat ajándéka nekünk, 2-3 év és úgyis eurónk lesz stb.)

Hát ez az. A propaganda hatására sokan elhiszik, hogy Bucsa nem történt meg. Vagy legalábbis elbizonytalanítja őket, ami majdnem ugyanaz.

Az, hogy egy valahova bevonuló hadsereg nem simogatja meg az ellenséget segítő civileket (akik mondjuk mobilon küldik az infót a helyzetükről), az általános. Ukránok sem teszik a "felszabadított" területeken.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 923
113
Remélem örül mindenki, hogy itt a tél!


Jó reggelt! - mondták a franciák:
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Két ilyen változás történt, az amerikai és a német választások kimenetele. Az egyértelmű volt, hogy a Biden-kormányzat offenzívára készül Oroszország ellen, amelyet és személy szerint Putyint kijelölte a fő célpontjának (az amerikai belpolitikában meg az előző 4 év a "Russia, Russia"-ról szólt a demokraták részéről, a narratívájuk szerint Trump Putyin bábja, a legyőzése után logikusan következett az oroszokkal való "elbánás"). Ezután várható volt, hogy balhé lesz, a befagyott konfliktus felolvad. Stoltenberg és más nyugati politikusok megígérték az ukránoknak a NATO-tagságot a belátható jövőben stb.
Magyarország még a miniszteri szintű találkozókat se engedte a nyelvtörvény miatt, így a tagság sem kerülhetett szóba. Nem hiszem, hogy elkerülte a figyelmemet az ukránok azon igyekezete, hogy megváltoztassák a nyelvtörvényüket, tehát nem volt ilyen törekvés a részükről.

És ez csak egy akadály, ugyanis vélhetően több is lett volna. Korábban a franciák és a németek voltak az ukrán csatlakozás ellen (~2008), ha nem csal az emlékezetem.
Putyin sokáig hezitált, döntésképtelen volt, hiszen 20 + évig az volt az ábrándja, hogy valahogy elfogadtatja magát a nyugattal, és együtt lehet élni vele tiszteletben tartva egymás érdekeit és kölcsönösen előnyös üzleteket kötni, nem a nyílt konfliktus. De a nyugat élére ideologikus narratívát követő politikusok kerültek, akik "a demokrácia és az autokrácia nagy háborúját" akarták, amiben nincs alku az ellenséggel, az ellenséget le kell győzni, meg kell alázni, feltétel nélküli megadásra kényszeríteni, aki nem ért egyet ezzel, az új Chamberlain, aki segíti az új Hitlert stb. Az amerikai világrend ("szabályokon alapuló", ahol persze Amerikára a szabályok nem vonatkoznak igazából - még a hágai bíróság joghatóságát sem ismeri el maga felett, amely elé Putyint is citálná) előtt mindenkinek meg kell hajolnia, különben elpofátlanodnak a kínaiak, indiaiak stb is.
Az USA mellett Oo. felett sincs joghatósága a hágai bíróságnak, ahogy Kína és India felett sincs.
 
K

Kopi2000

Guest
Lehetséges ukrán téli offenziva célja: Melitopol?


Bahmut környéke, ukrán Grad előkészítése az oroszok elleni tűzcsapásra. Bahmut már kiérdemli a hős ukrán város címet az eddigi ellenállásával...


Rácz András előadása....a szkeptikus klubban, új...

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nem, az orosz 150-180 ezer a teljes bevetett erő
És mit esznek?
Mit lőnek el?
Ki javítja, cseréli a harceszközeiket?
Kitől kapnak információt?
Ki vezeti őket?
Ki szállítja utánuk a szükséges alkatrészeket, ruhát, stb?
Ki lövi ki a rakétákat a Fekete-tengerről?
Ki bombázza az infrastruktúrát?
Ki indítja a robotrepülőgépeket?
Ki irányítja a drónokat?
Ki figyeli a NATO-t?
Ki gyógyítja a sebesülteket?
Ki készíti fel a többi katonát?
o_O
Tudod a forma 1-ben sem csak a pilóták vannak....
Ott a csapat, akiket nem látsz, de nélkülük semmi sincs.

Az ukrán haderő ezt mind magába foglalja, az orosz manőver erők viszont nem. :eek:

Hinni szeretnél az álmaidban, de a valóságot nem szabad figyelmen kívül hagyni.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
És mit esznek?
Mit lőnek el?
Ki javítja, cseréli a harceszközeiket?
Kitől kapnak információt?
Ki vezeti őket?
Ki szállítja utánuk a szükséges alkatrészeket, ruhát, stb?
Ki lövi ki a rakétákat a Fekete-tengerről?
Ki bombázza az infrastruktúrát?
Ki indítja a robotrepülőgépeket?
Ki irányítja a drónokat?
Ki figyeli a NATO-t?
Ki gyógyítja a sebesülteket?
Ki készíti fel a többi katonát?
o_O
Tudod a forma 1-ben sem csak a pilóták vannak....
Ott a csapat, akiket nem látsz, de nélkülük semmi sincs.

Az ukrán haderő ezt mind magába foglalja, az orosz manőver erők viszont nem. :eek:

Hinni szeretnél az álmaidban, de a valóságot nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Amiket felsoroltál, az oroszoknál az a 150-180,000.
De ha nagyon így akarsz számolni, akkor az ukrán 700,000 mellé tedd oda a fél NATO-t, mint hírszerzési, szállítási, kiképzési, gyógyítási, logisztikai, gyártási, stb háttér, meg az egész EU-t aki ezt fizeti.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 529
29 738
113
11.26.
!!?!!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 785
30 563
113
Nem, az orosz 150-180 ezer a teljes bevetett erő
Nem,ezek a manővererők létszáma.A hadsereg olyan 350-400ezer fő,ami ott harcol-csak ennek a fele se az a létszám,akik ténylegesen,konkrétan,ugymond "lőnek".A többiek ahoz kellenek,hogy akik konkrétan lőnek,azoknak legyen mit,mivel kilőnie,legyen mit ennie,felvenni,mivel közlekednie,stb
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
769987_618283_k_epa20170509053.jpg

Észt miniszter: Oroszország nem gyengült meg kritikus mértékben, sőt


2022. november 27. 13:39

Az egyik legoroszellenesebb ország védelmi minisztere szokatlanul őszintén fogalmazott.


Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint Oroszország nem gyengült meg kritikus mértékben az ukrajnai háború első kilenc hónapja során.
„Őszintén és világosan kell fogalmaznunk: az orosz haditengerészet és légierő többé-kevésbé ugyanolyan nagyméretű, mint a háború előtt” – hangsúlyozta Pevkur a dpa német hírügynökségnek berlini látogatásán. Habár az orosz szárazföldi erők jelentős veszteségeket szenvedtek, „inkább hamarabb, mint később”, de
vissza fogják állítani az orosz-ukrán háború február 24-i megindítása előtti méretüket, vagy akár még nagyobbat is
– emelte ki a tárcavezető.
Pevkur szerint Moszkva tanulni fog ukrajnai katonai tapasztalataiból.
„Semmi okunk azt hinni, hogy az Oroszországból érkező fenyegetés csökkent volna vagy a NATO-t célzó fenyegetés csökkent volna” – mondta a politikus. A miniszter kifejtette: Észtország tervei szerint jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,84 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, 2024-ben pedig ez az arány 3,2 százalékra nőhet, amely jóval magasabb a NATO 2 százalékos elvárásánál.
Tallin eddig az ország GDP-jének mintegy 1 százalékát fordította az ukrán hadsereg támogatására – emelte ki Hanno Pevkur, aki ugyanakkor figyelmeztetett a nyugati országok „háborús fáradtságának” veszélyére is. „Moszkva pontosan ezt akarja elérni.
Oroszország készen áll sokkal hosszabb ideig szenvedni”

– tette hozzá az észt védelmi miniszter.

(MTI)