[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Ha nem lett volna Euromajdan, akkor nincs ez a háború sem ! Vagy esetleg már 2014-ben teljesen legálisan el kellett volna fojtani a lázongást.

Hogy értékeled az Euromajdant ?

És az Euromajdant ki kezdeményezte ?
A Kisoroszok akkori, választott vezére kilóra eladta magát a Nagyoroszoknak... a Holodomor történelmi fényében a Kisorosz nép számára ez elfogadhatatlan volt.
Hogy ott voltak-e az Amcsi titkosszolgák?
Erre mérget vehetsz.


Roppant valószínű azonban, hogy a (Nagyoroszok birodalma által) 85 évvel korábban elkövetett népírtás nélkül kevés vizet zavartak volna.

Aztán a megszorongatott Kisorosz elnök kifejezetten Nagyoroszosan reagált és a tömegbe lövetett...

Majd a megvesztegetett elnök a Nagyoroszokhoz menekült (micsoda véletlen).


Néhány évvel később a Nagyorosz kiokoskodta, hogy a Kisorosz nem is létezik, annak nincsen külön létjogosultsága...
Ami elég náci dolog, így alapból...

Érdekes történelem.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
ez egy érdekes koncepció .. sebesültszállító .. de lehet lőszer után pótló,biztos felraknak majd rá az ukránok valami stugnát,vagy PKM_et is .. nem lehetetlen feladat .. ellenben arra leszek kíváncsi hogy fog szerepelni a terepen,ha éri egy kis interferencia .. az Uran 10 se remekelt Szíriában.

na majd kiderül .. lehet Kubinkában lesz ez is kiállítva .

@tong djagbu

biztos erről is csak a lánctap ugrott le,mint az ütegről a külső gumi :D :D :D
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 969
113
Mennyivel nőtt a lakosság 14-ben Krimmel? Plusz most odacsatolt területek az még 8 millió. Akkor pluszban vannak egyetértesz?
Bocs, de én javíthatatlan humanista vagyok, úgyhogy nem értek egyet. A hivatásos állomány jó részének vágóhídra hajtása is nagy hiba volt, nem hogy az excivileké.
Szerinted nem hiányoznak ők az orosz haderőnek?
Mennyi ideig is tart egy sima bokorugró kiképzése normális keretek között? Egy év körül? Hát akkor már inkább egy párezer rubeles irányítókészlet a bombára, mint beáldozni egy géppuskafészekért akár 2-3 gyalogost a világvégi pampákon...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 669
8 571
113

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
Oroszország az ukrajnai hadszíntérre irányította az egyik legpusztítóbb fegyverét (VIDEÓ)

2022. november 30. 17:22

A 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvető ereje állítólag az atombombáéval vetekszik.

A moszkvai védelmi minisztérium egy videóban számolt be arról, hogy az ukrajnai hadszíntérre irányította az egyik legpusztítóbbnak tartott fegyvert, a 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvetőt – írta az Infostart.

Ahogy arról lapunk is folyamatosan hírt ad, az orosz rakétacsapások főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket veszik célba.

Az amerikai Kongresszus egyik legutóbbi jelentése azt elemezte, miben és mennyire változott meg az orosz hadsereg tevékenysége az ukrajnai háború kitörése óta. Egyebek mellett megállapították, hogy az első kudarcok hatására nemcsak a csapatok közötti kommunikáción javított az orosz fél, hanem összfegyvernemi harccá alakította a hadjáratot.

Ennek legfontosabb eleme a tüzérség széles körű alkalmazása.
Ezen belül is kiemelt szerepet kaptak a rakéta-sorozatvetők – ismertette az Infostart.

A Tornádó 120 kilométerre is betalál​

A fronton nemrég megjelent 9K515 Tornádó-Sz-nek nevezett tüzérségi eszköz 2016 óta van jelen az orosz hadsereg arzenáljában. A szíriai polgárháborúban már kipróbálták, és most már Ukrajnában is bevetik. A Tornádó abban különbözik az elődjétől, hogy képes irányított rakétákat is indítani, amelyek

a korábbi 70 kilométer helyett akár 120 kilométerre lévő célokat is támadhatnak
– ismertették.

Kiszívja az emberek tüdejéből a levegőt a termobarikus harci fej​

Hozzátették, a tervezők a műholdas vezérlés és a hatótávolság növelése mellett többféle robbanófejet is kifejlesztettek. Ezek közül „az egyik legborzalmasabb a termobarikus harci fej”, amely nemcsak felperzseli a környezetét, hanem „szó szerint kiszívja az emberek tüdejéből a levegőt”.

Az Infostart cikkéből az is kiderült, hogy egy 9K515 Tornádó-Sz hatékonysága felér 21 darab hagyományos, BM-21 Grad sorozatvetővel és teljes tűzerővel több tíz hektárnyi területet tud letarolni. Egy üteg, amely hat indítóból áll,

képes megállítani egy egész hadosztályt, vagy elpusztítani egy kisebb várost.
Ezért is hasonlítják a harci erejét a nukleáris fegyverekhez – hangsúlyozták.

Az alábbi felvételen működésben közben is láthatjuk az oroszok Tornádóját:

 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 877
93
3,51 ezer milliárd rubel kb 60 milliárd dollár, a 2027-ig 20 ezer milliárd rubel, kb 330 milliárd dollár.
Soknak tűnik, amíg nem látjuk ezt a táblázatot:


631db07a9cdac27d3fccdb682a8d54fb.png
Ez akkor lenne igazán érdekes, ha azt is látnánk, hogy hol mekkora hatékonyság kíséri az elköltött dollárokat. És ha meg tudnánk határozni a hatékonyság mibenlétét. Mondjuk, ki hány elköltött dollárból tud semlegesíteni egy másik katonát, vagy hány dollárból tud elfoglalni egy négyzet éter területet. Stb stb
 

mberger

Well-Known Member
2020. szeptember 1.
106
295
63
Oszt ez a Sztrelkov bácsi tengerész vagy ejtőernyős (volt)?
Leginkább tömeggyilkos. Persze ha nem ült rokon a maláj 17-es járaton akkor lehet akár szabadságharcos is - mindenki számoljon el a lelkiismeretével:) Egy seggfej (KGB-s) FSZB-s orosz pszichopata, részt vett az elmúlt 30 év kb minden posztszovjet konfliktusában. Hasznos hülye ebben a konfliktusban..
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 015
113
.
Nem "visszacsatoltuk", hanem a Mussolini/Hitler-féle bécsi döntések elfogadásával kb eladtuk magunkat a vesztes oldalnak. Nem visszacsatoltuk, hanem visszakaptuk rajtuk keresztül, de nagy ára volt a nagylelkűségnek.
.
A másik, hogy valójában nem Trianonnal vesztettük el ezeket a területeket, hanem már jóval előtte. A szomszédos államok lényegesen nagyobb területeket tartottak megszállva 1919 folyamán, mint amekkorát a nagyhatalmak nekik kívántak juttatni Trianonban, szóval meredeken hangzik, de Trianonnal nem vesztettünk, hanem visszakaptunk!
.
(Mielőtt felháborodsz ezen.... Ha nem hiszed, nézz meg Magyarország térképet 1919-ből, vagy pl gondolj arra, hogy a Tanácsköztársaság egyetlen sikeres hadműveletkisérlete a rövid Északi hadjárat volt 1919 május végén, amit a magyar Vörös Hadsereg a csehek által megszállt felvidéki területek elfoglalásáért indított. És miért kellett inditania ezt a visszafoglaló hadjáratot? Na?? Azért mert akkorra ez a terület már nem is volt a miénk.)
.
.
ghullaire, vatta, megazez, a szokásos iqnulla röhögőkompánia. Linkelek nekik egy 1919-es állapotot mutató térképet, de ezek csak röhögcsélnek zavarodottan tovább. Ellenérv nyilván nincs, de ez kb megszokott ezektől az észlényektől. Na mindegy.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 379
8 565
113