[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 960
21 765
113

A belarusz légtér is érdekes
FjsZgQDXEAE5fr3

Mar az is komoly moka lenne, ha csak eljatszanak. Felvonulnanak, elszorakoztatnak magukat, repkednenek… ez eleg komoly mennyisegu embert es technikat vonna el a jelenlegi frontokrol. Amit valoszinuleg vissza sem mernenek szallitani az ukranok mar.
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 540
8 863
113
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 005
7 180
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 945
113

SÜRGŐS: Az orosz hadsereg támadásba lendült és áttört a fronton Velikaya Novoselkovka közelében, az ellenség visszavonul​

Az orosz hadsereg támadásba lendült és áttörte a frontot Velikaja Novoszelkovka közelében, az ellenség visszavonulóban van Alekszandr Hodakovszkij Vosztok zászlóalj parancsnoka szerint.
„Velikaja Novoszelkovka irányában csapataink támadó hadműveleteket kezdtek. Az ellenség nem tudta megtartani az előrehaladott pozíciókat - a tartalék felhúzásával egyidejűleg a második vonalba vonult vissza, és ezen a vonalon fejtette ki a fő ellenállást ”- jelenti a zászlóalj parancsnoka.
Lebegőnek nevezte a jelenlegi helyzetet, és kifejtette, hogy a küszöbön álló sötétség az aktivitás csökkentését kényszeríti ki.
Источник: https://rusvesna.su/news/1670761645
A brit szakértő gyanús körülmény! Ha valaki venné a fáradtságot, és összegyűjtené a britek eddigi teljesítményét a hírközlés terén, elég tekintélyes számú képtelenséggel szembesülne. Várjuk ki a végét!
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 008
113
Mar az is komoly moka lenne, ha csak eljatszanak. Felvonulnanak, elszorakoztatnak magukat, repkednenek… ez eleg komoly mennyisegu embert es technikat vonna el a jelenlegi frontokrol. Amit valoszinuleg vissza sem mernenek szallitani az ukranok mar.
erről nekem a dnyeper hidak jutnak eszembe
amelyekről nem tudni hogy az oroszoknak szándékuk nincs lerombolni őket, vagy a képességük hiányzik
előbbi esetre tök jó gondolatnak tűnik a donbaszban erőtlenséget szimulálni átcsalni az egész ukrán sereget a bal partra, leamortizálni a dnyeper hidakat majd bemenni a jobb oldalon
vagy éppen fordítva, felvonulni gomelnél mint tavaly ilyenkor a teljes belorusz sereggel plusz odavonatoztatni a most berántott háromszázezer tartalékosból az összes süketet lúdtalpast és vaksit a maradék seregből mindenkit akinek jót tenne néhány hét szanatórium, mindezt úgy komenikálva hogy hadgyakorlatok kezdődnek belaruszban, aztán ha az ukránok átvonultak oda mert féltik kijevet és a zeli bőrét hidakat le, majd megindulni a túlparton...
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Hát eddig koonkrétan 0 helyről sikerül ezt a "hírt" megerősíteni. Eddigiek alapján ez inkább álhírnek tűnik, de ha a Rusich Task Force új felhívását is nézzük, akkor akár igaz is lehetne... de szerintem Belarusz annyira berendezkedett arra, hogy Oroszországot háttérintézményként szolgálja ebben a különleges műveletben (hadikórház, etc), hogy marha valószínűtlen, hogy akár a látszatát is keltenék annak, hogy belépnek a konfliktusba, de a józan ész néha csütörtököt mond...

Én inkább arra tippelnék, hogy nemsokára a belarusz belügyi alakulatok begyűjtik az ország területén állomásozó hadköteles korú orosz állampolgárokat, akik oda menekültek a sorozás elől, és ennek az első lépését látjuk (ha igaz).
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Rovno – a fejkendő napja és házasságkötési hullám a hadseregben

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. december 10. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20221210/1041669728.html

A nyugat-ukrajnai Rovno (Rivne) városában december 7-én a megtartották a soron következő ünnepet, az ukrán fejkendő (husztka) világnapját. Az ünnepség alatt az iskolás lányoknak a nagymama régi kendőibe kellett burkolózniuk, hogy ezzel is őrizzék az ukrán nemzeti hagyományokat és egyben megakadályozzák az oroszokat Ukrajna elfoglalásában.

Nehéz logikai összefüggést találni mindezen dolgok között, de Ukrajnában már régóta nincs szükség semmilyen logikára. Egyszerűen csak meghirdetik az efféle ünnepeket, és kötelező jelleggel egyfajta oroszellenes jelentést adnak hozzájuk.

Emellett tovább zajlik az ukrán kultúra archaizálódása, ami viszont teljesen összhangban van az oktatási és egészségügyi rendszer leépítésének tendenciájával, amelynek mostanában Ukrajna villamosenergia-hálózatának megsemmisítése adja a hátterét.

A tanyasi gondolkodás ugyanis kizárólag az ukrán nemzethez köti a nagymama kendőjét vagy a hímzett inget, talán mert a külföldiek közül (az oroszokat beleértve) senki nem érkezett ilyen viseletben a falujukba, legalábbis az elmúlt száz évben. Rovnóban büszkén jelentették be, hogy rekordot döntöttek – egyszerre 100 lány volt a nagymama kendőjében. Ez tényleg rekord, hiszen még soha senki nem próbált ilyen rekordot felállítani.

A mindennapi élet archaizálódása és az áramszünetek azonban nem okoznak túl nagy elégedettséget a lakosság számára.

Emiatt Rovno polgármestere, Olekszandr Tretyak december 7-én fellebbezéssel fordult az SzBU-hoz, hogy ellenőrizze a város különböző kerületeiben bekövetkezett áramszünetek „igazságosságát”. Az elégedetlen lakosok ugyanis arra panaszkodnak, hogy a rovnói Szevernij mikrokörzetben minden menetrend nélkül kapcsolják ki az áramot. A polgármester elfogadhatatlannak tartja, hogy "sötétben tartsák az embereket", miközben személyesen fogadja "minden nap a város tucatnyi lakosának panaszát".

"Követelem a lakossági leállási ütemterv maximális betartását és a rendkívüli leállásokról szóló tájékoztatást" - mondta Rovno polgármestere.

Az a helyzet, hogy az Ukrenergo és a kijevi hatóságok nap mint nap megígérik, hogy mindent megjavítanak és betartják a tisztességes leállási ütemtervet, de az ígéretek csak üres szavak maradnak, a hirtelen leállások pedig tönkreteszik a fogyasztók háztartási gépeit.

Maga a polgármester még ugyanazon a napon elindult a lengyelországi Rzeszówba, hogy pénzt kolduljon a lengyel hatóságok által szervezett „Békét Ukrajnáért” című nemzetközi fórumon.

Ezzel egy időben a Rovnói terület kormányzója, Vitalij Koval a városban találkozik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselőivel. A kormányzó azt követeli az ENSZ-től, hogy szállítsanak sok elektromos generátort, hogy az áram- és hőkimaradások miatt az ukránok ne meneküljenek tömegesen Európába.

A polgármester SzBU-hoz benyújtott panaszának eddig csak annyi lett az foganatja, hogy az Ukrenergo cég másnap, december 8-án tovább csökkentette a város fogyasztási keretét. Jelenleg átlagosan napi 12 órában biztosítják az áramot, de egyes városrészekben csak három órán keresztül.

A rovnói lakosok hideg fűtőtestekre és a hőellátás hiányával kapcsolatos panaszaira válaszul a „Rovnoteplokommunenergo” ankétot tartott a probléma megvitatására. A vita eredményét a lakosok letölthetik a honlapjukról. A hosszú dokumentumban, több száz hivatalos pecsét és a mellébeszélések hosszú sorai között egyetlen magyarázatra találhatunk: a hibás Oroszország.

Az esténként a város kivilágítatlan utcáin a lakosokra támadó kóbor kutyák falkái újabb problémává váltak a rovnóiak számára. Több tucat ember megsérült már, főleg iskolások. A lakosok azt állítják, hogy a falkák napközben a belvárosban, a közvetlenül a városháza mellett lévő odúkban bújnak meg, de a sintéreknek ennek ellenére két hónapja nem sikerült befogniuk az állatokat sterilizálásra.

A városiak életkörülményeinek romlása ellenére Rovnóban a házasságkötések számának meredek növekedése figyelhető meg. A helyi anyakönyvi hivatal szerint a Rovnóban élő nők leggyakrabban az ukrán hadsereg katonáihoz mennek férjhez. Ebben az esetben a házasság a kérelem benyújtásának napján megköthető és a katona halála esetén a hadiözvegy jó eséllyel megélhet a kárpótlásból és az özvegyi nyugdíjból.

Hasonló fellendülés volt megfigyelhető a házasságkötések terén a náci Németország fennállásának utolsó éveiben. A német nők ekkor a vőlegény távollétében is házasodhattak, írásos beleegyezéssel. A vőlegény csak jelképesen, egy Wehrmacht-katona sisakjának formájában volt jelen. A rovnói napi gyászhírekből ítélve a katonafeleségek közül nagyon sokan válnak gyorsan özvegyekké.

A Rovnói terület fokozatosan visszaesik a pásztorkodás korának a nacionalisták által idealizált szintjére. Persze nem mindenki szeret vödörben vizet hordani a kútról és fáklya fényénél levest főzni. Különös aggodalmát fejezte ki a jelenleg a rovnói atomerőműben működő NAÜ-misszió is.

A misszió tagjai egyrészt szolidaritásukat fejezik ki Ukrajnával és megígérik, hogy vissza fogja kapni az irányítást a zaporozsjei atomerőmű felett. Másrészt a NAÜ képviselői által feltett kérdésekben érezni az aggodalmat afelett, hogy egy archaikus szintre visszasüllyedt társadalom képes lesz-e önállóan üzemeltetni egy olyan bonyolult „játékszert”, mint a rovnói atomerőmű.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 999
41 587
113
Folytatódik az "Artyomovszki húsdaráló" hadművelet: a kórházakat eltömték az ukrán fegyveres erők katonái
Új felvételeket tettek közzé a kijevi források.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
A Bahmut daráló.
Bahmut egy véres üst lett, ahol kijevnek hatalmas emberi erőforrásokat el kell költenie pozícióinak megtartására. Az ukrán és a NATO erők elhagyják a falvakat, lehetővé téve, hogy az előrenyomuló orosz harcosok körülvegyék a várost.
Déli Front, 2022. december 8.


A külföldi zsoldosok nem örülnek annak, hogy ukrajna veszteségeit pótolják Bahmut térségben. A Mozart milícia alapítója, Andrew Melbourne nyugalmazott amerikai ezredes panaszkodott, hogy bahmuti "humanitárius missziója" tagjaira orosz Wagner-harcosok vadásznak.
Déli Front, 2022. december 9.


A bahmuti darálóban nemrég elesett lengyel (Janusz Szeremeta és Krzysztof Tyfel),

Fjr8FI5WIAEWW23
Fjr8FQDXwAEEWsU


illetve fehérorosz (Aliaksej Audzeyenka) zsoldosok

FjqKiwfWAAImHV2
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 945
113
Az egyik vadonatúj frontvonali RF Armed Forces T-90M "Proryv" harckocsi

Putyin telefonon beszélt Erdogannal – jelentette a Kreml sajtószolgálata:
▪️Az Orosz Föderáció elnöke ismertette az Ukrajna körüli helyzettel kapcsolatos legfontosabb értékeléseit
▪️Részletesen megvitattuk az együttműködés bővítésének kérdéseit a különböző területeken, rekord növekedést tapasztaltunk a kereskedelemben
▪️Megvitattuk a közös energetikai projekteket, főként a gázszektorban, különös tekintettel a törökországi regionális gázközpont létrehozására irányuló kezdeményezésre
▪️A "gabonapaktumról" beszéltünk: összetett természetű, el kell távolítani az akadályokat a rászoruló országok orosz szállítása elől.
▪️Megbeszéltük Szíriát, megjegyezték, hogy az országok védelmi és külügyminisztériumai szoros kapcsolatot fognak tartani ezzel kapcsolatban

Az M-03-as autópályán Bahmutba (Artyomovszk) felrobbantottak egy hidat a közlekedési rendőrőrs közelében, elzárva a Szlavjanszk felé vezető utat.

A helyzet Bahmut irányban - 2022. december 11

▪️Bakhmuttól délkeletre a Wagner PMC-k a Fedor Maksimenko utca déli részére haladtak, és közel kerültek a hulladékválogató üzemhez;
▪️ugyanakkor az Aszfaltgyár felőli offenzívát kidolgozva a zenész egységei a Fjodor Makszimenko utca északi részének egy szakaszát is elfoglalták;
▪️A PMC "Wagner" teljes mértékben ellenőrzi az artyomovszki pezsgőgyárat és a "Siniat" üzemet;
▪️az ipari zónától északra a Wagneriták délről jöttek ki a Labor Reserves Street felé;
▪️A heves harcok folytatódnak Opitnojeban.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 923
8 260
113
Miért kéne képviselnünk egy angolszász érdeket, Oroszország meggyengítését. Sokan az elvesztett két világháborúból semmit nem tanultak, miért kéne basztatnunk az oroszokat, mi lenne nekünk ebben jó?
Nem arról van szó, hogy "nekünk" JÓ. Arról van szó, hogy a nagyhatalmak közül az USA amelynek szövetségese vagyunk a NATO-n keresztül nem akarta, hogy az EU-Orosz gazdasági együttműködés amely a 1990-esévek végétől cca. 2005-ig tartott tovább működjön, mert több vezető teoretikusának félelme szerint akkor van probléma, ha ez a két hatalom összefog. Nos mi viszont az két hatalom egyike vagyunk, az EU tagjaként, egységes tömbként kell maradnunk. Oroszország megtámadt egy szuverén államot Ukrajnát (arről, hogy az ottani kisebbség ellen az aktuál kormányzatok mit tettek, azt kivül kell hagyni ilyenkor (mert egyrészt csúnya szóval belügy - bár természetes, hogy minden nemzet saját nem határain belül élő kisebbség védelméért felelős). De a két szakadár terület az ukrajna része (volt) akárcsak a Krím. Jogilag. Tehát oroszország 2015. óta kvázi területeket foglal-e abból az országból, amelynek védelmét a budapesti szerződésben rögzítette. Ukrajna a világ többi részéhez fordult az különösen az ez évi éles háború kezdete óta (ők egyébként 2015-től számítják a háborút)..
Nos ezért kell támogatnunk, mert az Europai unio egyként tud csak polgárai részére megfelelő védelmet biztosítani, segíteni. Úgy nem, hogy látszatelőnyökért, amelyeket az oroszok egyik-másik tagországnak ad(na) aláássuk ezt az egységet. Nos jelenleg részben ez történik. Ugyanakkor a duma ellenére amivel itthon Orbán közd a fiszem-faszom szabadságáért, minden fontosabb kérdést aláírtunk, kivéve a legutolsó hitelfelvételt, amely minimális kamatokkal rendelkezik és célja egyezik azzal, hogy oroszországot pld. hazánk határatól 2000 km-re legyen. Ez a minimális összeg hazánknak is (ennek 10x-ért akarja a kormány a vodafone-t megvenni és kiszervezni a szokásos NER társaságának, mint az autópályákat) megéri, inkább mint egy komoly keleti határt megfelelő haderővel fenntartani a medve keleti szomszédjaként.
Összefoglalva, úgy néz ki, hogy hazánknak ez rövidtávon nem előnyös, hosszú távon gazdaságilag és politikailag is hozzá vagyunk kötve a demokratikus europához, és ezért szükséges a közös érdekek védelme. Meg kell nézni, hogy a külkereskedelmünk hány % megy a közös európába és akkor már rögtön látszik miért. Az unió gazdasági és politikai szövetség. Egyedüli páriaként kurvára szar lenne ennek az országnak élni az unión kívül. Mindenki más ezért iparkodik bele. (Tegyük hozzá a brit kilépést sokan emlegetik, de már a választások másnapján kiakadtak a britek, hogy kiléptek, azóta is bánja gazdaságuk az egészet..)
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
(arről, hogy az ottani kisebbség ellen az aktuál kormányzatok mit tettek, azt kivül kell hagyni ilyenkor (mert egyrészt csúnya szóval belügy - bár természetes, hogy minden nemzet saját nem határain belül élő kisebbség védelméért felelős
mond csak, mi is a véleményed Koszovóról?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 032
54 098
113
Nem arról van szó, hogy "nekünk" JÓ. Arról van szó, hogy a nagyhatalmak közül az USA amelynek szövetségese vagyunk a NATO-n keresztül nem akarta, hogy az EU-Orosz gazdasági együttműködés amely a 1990-esévek végétől cca. 2005-ig tartott tovább működjön, mert több vezető teoretikusának félelme szerint akkor van probléma, ha ez a két hatalom összefog. Nos mi viszont az két hatalom egyike vagyunk, az EU tagjaként, egységes tömbként kell maradnunk. Oroszország megtámadt egy szuverén államot Ukrajnát (arről, hogy az ottani kisebbség ellen az aktuál kormányzatok mit tettek, azt kivül kell hagyni ilyenkor (mert egyrészt csúnya szóval belügy - bár természetes, hogy minden nemzet saját nem határain belül élő kisebbség védelméért felelős). De a két szakadár terület az ukrajna része (volt) akárcsak a Krím. Jogilag. Tehát oroszország 2015. óta kvázi területeket foglal-e abból az országból, amelynek védelmét a budapesti szerződésben rögzítette. Ukrajna a világ többi részéhez fordult az különösen az ez évi éles háború kezdete óta (ők egyébként 2015-től számítják a háborút)..
Nos ezért kell támogatnunk, mert az Europai unio egyként tud csak polgárai részére megfelelő védelmet biztosítani, segíteni. Úgy nem, hogy látszatelőnyökért, amelyeket az oroszok egyik-másik tagországnak ad(na) aláássuk ezt az egységet. Nos jelenleg részben ez történik. Ugyanakkor a duma ellenére amivel itthon Orbán közd a fiszem-faszom szabadságáért, minden fontosabb kérdést aláírtunk, kivéve a legutolsó hitelfelvételt, amely minimális kamatokkal rendelkezik és célja egyezik azzal, hogy oroszországot pld. hazánk határatól 2000 km-re legyen. Ez a minimális összeg hazánknak is (ennek 10x-ért akarja a kormány a vodafone-t megvenni és kiszervezni a szokásos NER társaságának, mint az autópályákat) megéri, inkább mint egy komoly keleti határt megfelelő haderővel fenntartani a medve keleti szomszédjaként.
Összefoglalva, úgy néz ki, hogy hazánknak ez rövidtávon nem előnyös, hosszú távon gazdaságilag és politikailag is hozzá vagyunk kötve a demokratikus europához, és ezért szükséges a közös érdekek védelme. Meg kell nézni, hogy a külkereskedelmünk hány % megy a közös európába és akkor már rögtön látszik miért. Az unió gazdasági és politikai szövetség. Egyedüli páriaként kurvára szar lenne ennek az országnak élni az unión kívül. Mindenki más ezért iparkodik bele. (Tegyük hozzá a brit kilépést sokan emlegetik, de már a választások másnapján kiakadtak a britek, hogy kiléptek, azóta is bánja gazdaságuk az egészet..)



Hát idén februárig elég jól eldöcögött az Orosz-eu együttműködés, mindenki örömére,az,hogy aláírunk egy 28 milliárdos hitelt,egy szörnyállam részére,amit teljesen nyilvánvalóan soha sem.fog fizetni,szerintem nem fogják a kremlben komolyan venni,pont addig jönnek,amending a kedvük tartja,max 1 perccel tovább röhögnek a nyomoronc hülyéken,akik ezt beszopták,mikor kitűzik az Orosz zászlót Csapra,már ha el akarnak eddig jönni.
Ha némi szerencsénk lesz az utóbbi 150 évben,akkor eljönnek addig.