[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 315
4 655
113
Na ja, csakhát itt a terep egy ici - picit más és ugyebár a védőknek nem kedvez annyira mint az afgánoknál :)
Ott sem kedvezett a 15 ezer vs. 1 millió halott alapján. Baromi jól hangzik, hogy "Afganisztán a szovjetek Vietnamja", de (szvsz.) ez ordas baromság, legalábbis katonailag mindenképpen. És nem csak a halottak száma miatt. Ha létezik legszarabb amcsi propaganda, akkor ez a második fokozata (az első az, hogy ők nyerték meg a II. vh.-t - ehhez képest pl. a szovjetek úgy mentek át a japókon, mint f*s a libán).
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 634
113
Blabla...
Sztrelkovval kapcsolatban csak annyit jegyeztem meg, hogy erről már elmondta sokszor a véleményét.

Nem csak ennyit mondtál. Ez egész egyszerűen nem igaz. Tudod te is. Azt mondtad, hogy mindig bejött, amit írt. Persze ez már akkor sem volt igaz.
Ne csúsztass.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Valaki korábban linkelte ezt a YT csatornát, ő is beszámol a szoledari korai sóvirágról!

... egyébként a spanyolbelgafrancia HistoryLegends pajtija, van közös videójuk is az ukrán háború lehetséges befejezéséről:

Egyébként nem kopi meg a másik linkelte ma a videót az oroszok visszavonulásáról, pont Szoledarból? Nem lehet, hogy mégis ukránok voltak?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 899
21 402
113
Halkan jegyzem meg, hogy annyira nem hülyeség, mert az angolszáz lőszer nomenklatúrában kb 30mm-ig minden ami nem speciális rendeltetésű (pct., gyújtó, HE, stb), hanem csak ‘sima’ lövedék, az bizony hivatalosan is golyó, bő 80-100 éve, hagyománytiszteletből.

Pl. a standard NATO gyalogsági lőszer hivatalos megnevezése Cartridge, 5.56mm, Ball, M855 stb.

De ugyanígy gépkarabély sincs, Rifle, vagy Carbine.

Persze a 120-as az már nem ez a kategória.

Nem igazan ertek egyet, ugyanis a cartidge az patron. A golyo pedig a bullet.

A gepkarbely, rifle, carbine pedig eleve rossz hasonlat.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 699
28 114
113
Szoledar lényegében elesett, következő célpont Artyomovszk

20230110225716-51bf3fe1.jpg

Prigozsin pedig már a sóbányákban pózol
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 140
93
07:17
Németország nem ad Leopardokat
Németország jelenleg nem tervezi Leopard 2 tankok küldését Ukrajnába – közölte a kormányszóvivő. Robert Habeck, Németország gazdasági minisztere vasárnap kijelentette, hogy Berlin teljesen nem zárhatja ki, hogy a jövőben Leopard harckocsikat szállítsanak az ukrán katonai erők támogatására.

Úgy tűnik, az értelmesebb politikusaik már magukban tudomásul vették a játék várható végeredményét és nem akarják magukat teljesen elvágni az oroszoknál. Mert ugye az nyilvánvaló, hogy a senkinek sem hiányzó, letárolt tankok (pl. Leo1A5) nem osztanak-szoroznak a BW ütőképességét tekintve, de az már jelzés értékű, hogy még ezeket a kohó szökevényeket sem akarják odaadni az ukiknak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 535
113

Zelenszkij megfosztotta Medvedcsukot ukrán állampolgárságától​

Volodimir Zelenszkij jóváhagyta azt a döntést, hogy megfosztják Viktor Medvedcsuk, Andrij Derkacs, Tarasz Kozák és Renat Kuzmin Verhovna Rada képviselőit az ukrán állampolgárságtól.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673383048

Az ukrán fegyveres erők megpróbálták áttörni a frontot Kremennaja közelében a föld befagyása után​

Karácsony után az ellenség támadásba lendült Cservonopopovka térségében, remélve, hogy csapataink ellazulnak az ünnepek alatt.
Előtte az ukrán fegyveres erők támadásba lendültek a hideg és a talaj fagyása után, mert előtte sár zavarta a mozgást.
A sötétben az ellenség hatalmas tüzérségi előkészítésbe kezdett, tüzet nyitott tarackokból és aknavetőkkel.
Szinte azonnal páncélozott járművekkel igyekeztek megközelíteni csapataink első védelmi vonalát a századharcászati csoportok (az első szakasz előrenyomuló erői).
Az ellenség előrenyomulását felderítésünk időben fedezte fel.
Az "O" és a ZVO csoport tüzérsége azonnal riasztást kapott, és ellenütközésbe kezdett, célpontot célpont után pusztítva. Így elnyomták az ukrán fegyveres erők aknavetőütegeit és önjáró tarackjainak állásait.
A tüzérségi harcok több mint 7 órán át folytak, az előrenyomuló erők veszteséggel visszaszorultak, a támadó hadművelet tűzfedezetét biztosító állások megsemmisültek. Számba veszik az ellenség munkaerő- és páncélozott járművesztését.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673384757

Prigozhin a harcosokkal a Sóbányamúzeumban áll, amely már közelebb van Soledar nyugati külvárosához, ami megerősíti a város szinte teljes ellenőrzését
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 375
8 953
113
Hát a sóbányáknál itt is van egy fasza megerősített alagútrendszer.Azovstal újratöltve.
Kérdés itt is lesz-e egy öngyilkos nacionalista kemény mag aki marad és beveszi magát.

Már nagyon kellett ez az oroszoknak. Ilyenkor logikusnak tűnne friss erőkkel meglökni az ukránokat, hátha. Bár úgy hallottam ez a Soledar -Bakhmut csak az első védelmi vonal.
Kramatorszj -Szlovjanszk a nagy falat. Persze még Bakhmut is arrébb van, aztán ki tudja.
Valahol olvastam, hogy a folyóról könnyen elárasztható.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
587
2 467
93
A Wagner-csoport szerint teljesen ellenőrzik Soledart - RT

A hírek szerint ukrán csapatok rekedtek Donbász kulcsfontosságú városában.

A Wagner-csoport egységei átvették az irányítást Soledar „teljes területén” – jelentette ki Jevgenyij Prigozhin katonai magáncég vezetője kedd este. Még mindig folynak a harcok a város központjában, ahol ismeretlen számú ukrán katonát vettek körül.
"Van egy katlan a város központjában, ahol városi harcok folynak" - mondta Prigozhin a médiának kiadott közleményében. – Holnap közöljük a foglyok számát.

Hozzátette, hogy Soledar megrohamozásában csak a Wagner vett részt, „és más egység nem”.

A közösségi médiában a nap folyamán megjelent egy videó, amelyen két Wagner-harcos látható, amint nyugodtan állnak a városi közigazgatás épülete előtt. Az ilyen, általában térinformatikai koordinátákkal kísért felvételeket a konfliktus során gyakran használták a területi ellenőrzés bejelentésére.

A sóbányáiról elnevezett Soledarnak a konfliktus előtt körülbelül 10 000 lakosa volt. Az ukrán hadsereg erős ponttá változtatta, miután 2022 közepén kiszorították Popasznajából. A város feletti orosz ellenőrzés problémákat okoz a kijevi erők számára Artyomovszk bástyájában, amelyet Ukrajna Bahmutnak nevezett át.

Prigozhin a múlt héten azt mondta, hogy célja nem feltétlenül a városok elfoglalása, hanem „az ukrán hadsereg megsemmisítése és harci potenciáljának csökkentése”.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 143
113
Mig az ukran atlagembereket az utcarol rabolja el a rezsim, addig a tuzhoz kozel allok mulatoznak luxuskornyezetben.

Terkep, terkep... Valami 4-500 forol irnak aki bentmaradt a zsakban Szoledarban, de szerintem nem lesz annyi, csak elozetes becsles. Paran viszont biztos bent maradtak, hogy veluk mi lesz holnapra kiderul, ejfelig kaptak ultimatumot, elutasitottak. A 128-asoknak sajnos sikerult lelepni. Ha jol mazsolaztam zsoldosok maradtak benn meg sebesultek.

Svajc kozben probal semleges maradni ha hagyjak.

Harkovban unneplik Szoledar felszabadulasat az ukran rezsim alol.


Szep felvetelek a Szolncopek mukodeserol az ukran/Nato allasokon.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 699
28 114
113
2022-es ukrán bélyegek, akad érdekes szimbolika

tKdJid1UkX94CjdH5NuX-6Uv5M-xYRo869gH06_1toM.jpg
Látom jobb oldalon Szvarognál csak sikerült nem egy Hakenkreuz-ot besúvasztani a képbe, némelyik még van a kellő módon el is van fordítva. Pedig ha már szláv mitológia, akkor logikusabb lett volna egy kolovrat vagy a román Vasgárda jelvényére hajazó Szvarog szimbólum
Slavic-svarog-bold-400w.png

Mondjuk mindkét bélyegterv eléggé pszichedelikus hatást kelt vagy mintha kissé skizofrén tervező rajzolta volna őket
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Látom jobb oldalon Szvarognál csak sikerült nem egy Hakenkreuz-ot besúvasztani a képbe, némelyik még van a kellő módon el is van fordítva. Pedig ha már szláv mitológia, akkor logikusabb lett volna egy kolovrat vagy a román Vasgárda jelvényére hajazó Szvarog szimbólum
Slavic-svarog-bold-400w.png

Mondjuk mindkét bélyegterv eléggé pszichedelikus hatást kelt vagy mintha kissé skizofrén tervező rajzolta volna őket
Mit akarsz, az is lehet, hogy ezek amúgy is LSD-s bélyegek ;)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 143
113

Zelenszkij megfosztotta Medvedcsukot ukrán állampolgárságától​

Volodimir Zelenszkij jóváhagyta azt a döntést, hogy megfosztják Viktor Medvedcsuk, Andrij Derkacs, Tarasz Kozák és Renat Kuzmin Verhovna Rada képviselőit az ukrán állampolgárságtól.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673383048

Az ukrán fegyveres erők megpróbálták áttörni a frontot Kremennaja közelében a föld befagyása után​

Karácsony után az ellenség támadásba lendült Cservonopopovka térségében, remélve, hogy csapataink ellazulnak az ünnepek alatt.
Előtte az ukrán fegyveres erők támadásba lendültek a hideg és a talaj fagyása után, mert előtte sár zavarta a mozgást.
A sötétben az ellenség hatalmas tüzérségi előkészítésbe kezdett, tüzet nyitott tarackokból és aknavetőkkel.
Szinte azonnal páncélozott járművekkel igyekeztek megközelíteni csapataink első védelmi vonalát a századharcászati csoportok (az első szakasz előrenyomuló erői).
Az ellenség előrenyomulását felderítésünk időben fedezte fel.
Az "O" és a ZVO csoport tüzérsége azonnal riasztást kapott, és ellenütközésbe kezdett, célpontot célpont után pusztítva. Így elnyomták az ukrán fegyveres erők aknavetőütegeit és önjáró tarackjainak állásait.
A tüzérségi harcok több mint 7 órán át folytak, az előrenyomuló erők veszteséggel visszaszorultak, a támadó hadművelet tűzfedezetét biztosító állások megsemmisültek. Számba veszik az ellenség munkaerő- és páncélozott járművesztését.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673384757

Prigozhin a harcosokkal a Sóbányamúzeumban áll, amely már közelebb van Soledar nyugati külvárosához, ami megerősíti a város szinte teljes ellenőrzését
Ott egy tank is mogottuk a hatterben.

Csomagtartoban menekulnek a lengyel zsoldosok.

Fel ukrajnaban legiriado szol. Ma sem alszanak jol a maradek lakosok.


Szoledar teljesen felszabadult.

Egyebkent erdekel hogy kepzelik az ukranok a pakisztaniak T 80 es Mi 17 jarmuveinek felujitasat, korszerusiteset mikor mar a Motor Szics es a harkovi harckocsigyar is honapok ota porig van rombolva, a dolgozok fele meg szerteszet, vagy a fold alatt varja a feltamadast.

Silvo, Szoledar-Bahmut a masodik kiepitett vonal, az elsot mar a nyaron attortek Popasnajanal.