[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
518
1 002
93
Folyamatosan csökken az orosz tüzérségi ágyúzás intenzitása - CNN...


Az orosz invázió tizenegyedik hónapjában amerikai és ukrán tisztviselők arról számolnak be, hogy az orosz tüzérségi tűz az ellenségeskedések kezdete óta drámaian, helyenként 75%-kal csökkent.

Erről a CNN számolt be .

Amerikai és ukrán tisztviselőknek egyelőre nincs világos és egyértelmű magyarázatuk erre a jelenségre. Feltehetően Oroszország a korlátozott lőszerkészletek miatt csökkenti a tüzérségi ágyúzást, vagy a sikeres ukrán támadó hadműveletek fényében újragondolja taktikáját.

Korábban szakértők azt mondták, hogy Oroszország kifogyhat a nagy pontosságú lőszerekből: cirkáló és ballisztikus rakétákból. A megszállók azonban nem spóroltak a hagyományos tüzérségi lövedékekkel.

Most azonban amerikai tisztviselők szerint a tüzérségi tűz intenzitásának hirtelen csökkenése arra utalhat, hogy az irracionális tömeges tüzérségi csapások kimerítették az Orosz Föderáció lőszerkészleteit.

e82a41a16a3b5f86030422db61a29f9a.jpeg
152 mm-es kaliberű lövedékek. Fotó nyílt forrásból.

A múlt hónapban egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő azt mondta, hogy Oroszország 40 éves lövedékeket vont ki a raktárakból, mivel az új lőszerek kínálata egyre fogyatkozik. Az Egyesült Államok számára az elhasználódott lőszerek használata, valamint a Kreml olyan országok felé való közeledése, mint Észak-Korea és Irán, az orosz fegyverkészlet fogyatkozásának jele volt.

A lőszerkiadások korlátozása és az alacsonyabb tűzgyorsaság úgy tűnik, eltérés jelent az orosz katonai doktrínától, amely hagyományosan intenzív térbombázást jelent masszív tüzérségi és rakétatűzzel. Ezt a stratégiát olyan városokban alkalmazták, mint Mariupol és Szeverodonyeck, ahol az orosz erők masszív tüzérségi csapásokat alkalmaztak a lassú, brutális előrenyomulás érdekében.

A Pentagon egyik tisztviselője szerint az oroszok tűzgyorsaságának csökkentése nem lineáris, mivel vannak olyan napok, amikor az oroszok még mindig sok tüzérségi lövedéket használnak, különösen a kelet-ukrajnai Bakhmut és Kreminna városok környékén.

Amerikai és ukrán tisztviselők nagyon eltérő becsléseket adnak az orosz lőszer felhasználásról. Az USA úgy véli, hogy a mérleg a napi átlagosan 20 000 lövésről körülbelül 5000-re csökkent. Ukrán tisztviselők becslése szerint viszont ez a szám 60 000-ről 20 000-re csökkent. Összességében mindkét becslés hasonló csökkenő tendenciát mutat.

Összehasonlításképpen, Ukrajna naponta átlagosan 4000-7000 tüzérségi lövedéket lő ki - jóval kevesebbet, mint Oroszország.

Az ukrán hadsereg 155 mm-es kaliberű amerikai vontatott tarackja, M777.  Ukrajna.  2022 év.  Fotó nyílt forrásból
Az ukrán hadsereg 155 mm-es kaliberű amerikai vontatott tarackja, M777. Ukrajna. 2022 év. Fotó nyílt forrásból

Az ilyen lassú ütem oka a saját lőszerkészletek használatának szigorú korlátozása. Az ukrán csapatok a háború kezdetén gyorsan elhasználták a szovjet korszakból származó 152 mm-es lőszerekből álló saját készleteiket, és most teljesen a külföldről érkező fegyverszállításoktól függenek.

A tisztviselők azt is feltételezik, hogy a stratégiaváltás az újonnan kinevezett orosz parancsnoktól, Szergej Szurovikin tábornoktól függhet, akit az Egyesült Államokban hozzáértőbbnek tartanak, mint elődeit.




Lengyelország átad Ukrajnának egy század Leopard 2 harckocsit...

2023. január 11., szerda, 16:09

1722fae-leopard-2-a5-der-bundeswehr.jpg.jpg

Leopard 2A5. Szemléltető fotó a Wikipédiáról

Andrzej Duda lengyel elnök Lvivben tett látogatása során kijelentette, hogy Kijev egy nemzetközi koalíció részeként Varsótól egy "Leopard 2 harckocsi századot" fog kapni.

Erről az " European Truth " számolt be a PAP-ra hivatkozva.

Duda szerint Lengyelország úgy döntött, hogy egy század Leopard harckocsit ad Ukrajnának (úgy tűnik, tíz tankról van szó), de "egy nemzetközi koalíció részeként".

Egyelőre nem világos, hogy a lengyel elnök milyen nemzetközi koalícióra gondolt. Korábban kedden Németország (amelynek engedélye szükséges a Leopard 2 reexportjához) kijelentette, hogy nem kapott erre vonatkozó megkeresést a szövetségesektől.

Megjegyzendő, hogy Wladimir Zielenski elnök köszönetet mondott Lengyelországnak és Litvániának a katonai támogatásról szóló döntésért.

Emlékeztetünk arra, hogy Gitanas Nauseda litván elnök és Andrzej Duda lengyel elnök nyilvános bejelentés nélkül érkezett Ukrajnába, és a Lublini Háromszög keretében már találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel Lvivben.

Ukrajna különösen érdekelt a Leopard harckocsik átvételében, mivel több mint 2000 darab van belőlük Európában, és 13 országban állnak szolgálatban. Reexportjukhoz azonban Berlin engedélye szükséges, Németország pedig aggódik a konfliktus eszkalálódásának veszélye miatt.

Olaf Scholz kancellár hétfőn megismételte, hogy meggyőződése szerint az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat inkább a szövetségesekkel kell koordinálni, mintsem egyedül cselekedni.

Szinopszis: A harckocsiszázad 10 harckocsiból áll: egy parancsnoki (1 harckocsi) és 3 szakasz (egyenként 3 harckocsi).






Malyar a szoledári helyzetről: a város áll, a az oroszok kicserélték az egységeket...


2023. január 11., szerda, 15:21

09a9eac-soledar3.jpg

Fotó: AFU vezérkar

Anna Malyar védelmi miniszterhelyettes arról számolt be, hogy a Donyecki területen lévő Szoledar városban folytatódnak a heves harcok, a megszállóknak nem sikerül elfoglalniuk a települést.

Forrás: Malyar a Telegram

Malyar: "Az elszenvedett veszteségek után az ellenség ismét végrehajtotta egységeinek pótlását, növelte a Wagner katonák számát."

Részletek: Elmondása szerint a megszállók megpróbálják áttörni csapataink védelmét és teljesen elfoglalni a várost, de nem járnak sikerrel.


Előzmény...

A CNN azt írta, hogy a helyzet Szoledarban kritikus és dinamikus, az épületek naponta cserélnek gazdát, a halálos áldozatok száma pedig olyan magas, hogy "senki sem számolja".

A Háborús Tanulmányok Intézetének elemzői arról számoltak be, hogy az orosz csapatok nem foglalták el egész Szoledárt, de ha ez meg is történik, Bahmutot nem fogják bekeríteni.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a Szoledarért és Bahmutért vívott harcok megmutatják, mennyire fontos Ukrajna katonai támogatásának megerősítése az Oroszország elleni háborúban.

Január 11-én az ukrán fegyveres erők keleti csoportjának képviselője, Szerhij Cserevátij kijelentette, hogy nem igazak az orosz katonai állítások, miszerint Donyeck megyében elfoglalták Szoledárt.


Azt nem értem miért nem a Twardykat amire gyakorlatilag "ki vannak képezve" az ukránok információim szerint nem lett mindegyik átadva!
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek and megazez

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Schmidt Mária összehasonlítja Zelenszkij és Putyin újévi beszédét:

Időzítve van, a többi off.
Ez a Pogonyi Szabolcs felmondja az összes bullshitet Ukrajna kapcsán. Ha egyszerű médiaceleb lenne, magasról, de ez itthon tanít egy egyetemen.

Más.
Karácsony kapcsán meg elképedek, főleg a sok hazugságon amit mondott. Igazi csicska a csávó.

Mása.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Mi a faxom ez ? Perl harbour ? LOL

Már augusztusban is DP golyószórókat és Maximokat kaptak a frontra küldött terület védelmisek.
De a milíciánál is volt Mosin, PPS, igaz ők zsákmányból 3 hónappal később már full ukrán/NATO öltözékben, fegyverzettel, éjjellátókkal mászkáltak.

Hát ezeket jól lelőtte...
De az uki meg a faszért akadékoskodott...
durva...

Magából az eljárásból az jön le, hogy nagyrészt megadják magukat, különben nem próbálkoznának ilyesmivel.

Ráadásul lefejezős julian is ejtett 2 krokodilkönnycseppet értük


Sóbányáról egy videó még tavalyról:


A lengyel Leopard átadás apropóján emlékezzünk meg róla milyen kiválóan szerepeltek papucsos kurdok ellen:


Chief of the General Staff Valery Gerasimov appointed Commander of the Joint Group of Forces;
General Surovikin, Commander-in-Chief of the Ground Forces General Salyukov and Deputy Chief of the General Staff Colonel General Kim were appointed Gerasimov's deputies;
Raising the level of leadership of the special operation is associated with the expansion of the scale of the tasks being solved, the need to organize closer interaction between the types and branches of the troops, the Ministry of Defense said.
ceJXis7.jpg
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
Azt nem értem miért nem a Twardykat amire gyakorlatilag "ki vannak képezve" az ukránok információim szerint nem lett mindegyik átadva!

Mert az értékesebb harckocsi, mint a Leopárd 2A4-es. A lengyelek alapvetően ezt a növekvő sorrendet rakták össze a különböző típusaik között:
T-72M, Leopárd 2A4, Twardy, Leopárd 2A5. Feltételezem mivel eleve használt A4-eseket kaptak anno, így biztosan van nekik 10 lekoszlot szarjuk, amit oda lehet adni az ukránoknak, céltáblának. És így a németek se bújhatnak ki a tank küldés alól :rolleyes:
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Mert az értékesebb harckocsi, mint a Leopárd 2A4-es. A lengyelek alapvetően ezt a növekvő sorrendet rakták össze a különböző típusaik között:
T-72M, Leopárd 2A4, Twardy, Leopárd 2A5. Feltételezem mivel eleve használt A4-eseket kaptak anno, így biztosan van nekik 10 lekoszlot szarjuk, amit oda lehet adni az ukránoknak, céltáblának. És így a németek se bújhatnak ki a tank küldés alól :rolleyes:
Na és a németek vajon mit fognak küldeni ha küldenek egyszer? leo 1 eseket valszeg vagy becserélik a mi 72 eseiket és azokat.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 831
113
Ez mi akar lenni?
Geraszimovot nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz alakulatok parancsnokának, míg Szurovikin a helyettese lesz. Elején én is meg Stier is felbasztuk magunkat, hogy ezt a félalkesz barmot mégis hogyan sikerült kinevezni főparancsnoknak, mikor az ő balfaszságain ment el a háború fele. De aztán kicsit utánanézve az egész nem más, mint bürokratikus egyszerűsítés, mert Geraszimov papíron eddig is Szurovikin főnöke volt, plusz most a II. vh-s Sztavka mai megfelelőjét alakítják ki, némileg könnyebbé téve a vezetés dolgát.

De meglátjuk mi lesz ebből a gyakorlatban, mert ha Geraszimov tényleg újra belefolyik az eseményekbe, abból sok jó nem fog kijönni
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Hát a sóbányáknál itt is van egy fasza megerősített alagútrendszer.Azovstal újratöltve.
Kérdés itt is lesz-e egy öngyilkos nacionalista kemény mag aki marad és beveszi magát.

Már nagyon kellett ez az oroszoknak. Ilyenkor logikusnak tűnne friss erőkkel meglökni az ukránokat, hátha. Bár úgy hallottam ez a Soledar -Bakhmut csak az első védelmi vonal.
Kramatorszj -Szlovjanszk a nagy falat. Persze még Bakhmut is arrébb van, aztán ki tudja.
A sobanyaknal eleg a szellozest elzarni (lekapcsolni), a kiparolgas rovid ido alatt megoli a benn levoket, igy aztan nincs ertelme oda visszavonulni.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
K

Kopi2000

Guest
Szoledar, sebesült ukrán katona evakvuálása....


Tüzérségi tűz az oroszoknak egy erdőben lévő pozíciójára...


Ukrán térkép a harcok állásáról....

https://www.youtube.com/watch?v=Bax5flmSlBo


 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
518
2 389
93
Persze, hogy lenezi őket. Többet keresnek, jobb a felszerelés és úgy általában minden. Nem elképzelhetetlen, hogy a Wagner elszívja a haderőből a tehetséges embereket.
Bár annak idején amikor elkezdődött a Wágner karrierje a felszerelés egy rakás szar volt ,a kiselejtezett ural,ak,és a többi ,de tény hogy a pénz már akkor is több volt ,főleg ha harc közelébe jutottak .
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 046
113
Bővített változat.
Opytne elfoglalása után kiváló lehetőségek nyíltak csapataink számára, hogy növeljék a nyomást az Artemivszktől délre fekvő Kleschejevkára, és hogy előrenyomuljanak Artemivszk déli negyedeiben, amelyeket az opytnei sánc fedezett.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Mekkora egy dandár amiben csak járműből 1000 van ? LOL