[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 692
113
Hol? Egy 1000km hosszú racvonal mentén majd 500.000 ember közt szétosztva.
Dudi bakker tényleg elméleti szakember lehetsz... Szerinted egy frontvonal homogén eloszlású? Nem a rajzasztalon dől el egy ütközet sorsa, hiába is lelkesedsz a papírformákért, rohadtul sok a meglepetés-tényező. Kiszámolhatod előre az egészet, méregetheted patikamérlegen az technikai fölényt meg az erőegyensúlyt, de a végén csak abban a kib@szott árokban fog eldőlni, hogy ki marad felül. Isten ments, hogy belekeveredjünk bármilyen konfliktusba, ha ilyen "NATO-kiképzett" katonáink lesznek benne...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 650
8 455
113
Nem vagytok ti véletlenül rokonok? Csak azért kérdem, mert nagy lendülettel beraktátok ugyanazt a hírt, láthatólag azért, hogy lám lám, már egy fideszes képviselő is kifelé beszél a kórusból, elítéli az oroszokat, támogatja az ukránokat.
Hát igen. Olvassátok el a cikkben sárgával kiemelt idézeteket Bocskortól és látni fogjátok, hogy hangról hangra ugyanazt mondja, mint amit a magyar kormány mond a kezdetektől fogva. Tény, hogy a 444 interpretációja, kicsit(sunyin) más, amit ti lelkesen benéztetek.
Remélem azért sikerül valahogy feldolgoznod ezt a traumát.
Nyilván nagy a bizonytalanság a számokban, de több forrás is hasonló számot adott (ezek csak a katonai veszteségek):
pl. US Joint Chiefs of Staff, ez még november eleji infó. Viszont azóta eltelt több, mint 3 hónap. A norvégok is hasonló adatokat közöltek. Azonban pontosítanom kell: a halottak és a sebesültek számát becsülték 100 ezerre. A sebesülteknél is számít, hogy mennyire komoly eset, erről semmit nem tudunk. Mindenesetre jellemzően elég hosszú ideig harcképtelenek lesznek.
Továbbá, a pár napja belinkelt 24.hu-s tudósításban napi 300-as veszteség szerepel (ukrán forrás). Nyilván ezt nem lehet kivetíteni az egy évre, mert voltak kicsit kevésbé intenzív időszakok, de nyár elején például talán még a mostaninál is erősebb volt az orosz nyomás (akkor napi 500-ról is szóltak a hírek,k ukrán forrásból). De ha a napi 300-at vesszük alapul, akkor nagyjából kijön a 100.000 fő.
Azok a források amik 100 ezres ukrán veszteségről írtak szintén hasonló orosz veszteségről is írtak.

A háború nagyobb részében Oroszország próbált támadó hadműveleteket indítani ami jellemzően nagyobb veszteségekkel jár mint a védekezés. Amikor meg az ukránok támadtak ott nem házról házra harc zajlott, hanem átszakadt az orosz védelem vagy harc nélkül adtak fel tartományi központot az oroszok. Tehát az ukrán támadás valószínűleg nem járt olyan nagy veszteségekkel.
elárulom.
Bahmut bele van nyomva az arcodba hogy figyelj bahmutra. mert ez mindkét félnek jó.
az ukránnak jó mert fel tud mutatni valamit és jó az orosznak mert az ukrán fel akar mutatni valamit.
közbe meg kiszúrja a szemedet a valóság hogy átkarolások bekerítések vannak előkészítve mialatt mindenki bakhmutot bámúlja...
nézz rá a térképre siverksnél éppúgy alakul egy a bakhmutinál jóval nagyobb katlan.toresk.newyork színtén katlan szagú ennek a másik oldala advivka. majd otvan vuhledar és komplett zaporozsija...

északon meg az oszkol mentén zajlanak már harcok ami mentén elindúlva délnek...

elárúljam mi folyik bakhmutba orosz részről? húsdaráló...
már rég megírtam előkereshető. az oroszoknak nem érdekük bakhmut gyors elfoglalása. az oroszoknak az az érdeke hogy bakhumutba felmorzsolják az ukrán erőket és készleteket.

nézd meg kik viszik a hátukon orosz részről a bakhmuti harcokat... a Wágner elitéltek külföldiek stb... nem elszámolás kötelesek bármily csúnyán is hangzik.

Május 15 öt adtam meg a komoly harcok végének ezt továbbra is tartom. nem lessz itt nyári offenzíva se orosz se ukrán.

és tök mind1 hogy orosz vagy ukránpárti az ember. ez nem szurkolói kérdés... Korainak túnik és túlságosan gyorsnak az eddig látottakhoz képest ? pedig ha az ember visszagondol ennek a konfliktusnak különböző szakaszaira láthatja hogy a "falak" mögött töltött védelemi harcból pillanatok alatt (persze a háttérbe megy a melo ezerrel) képesek manőverharcászatba átcsapni a felek.
De egy támadó művelet egy jól megerősített város ellen legalább akkora húsdaráló a támadónak is. Az utóbbi időben rájöttek hogy célszerűbb bekeríteni a várost, mint megrohamozni frontálisan, de még a bekerítéstől is messze vannak és ahhoz is több települést el kéne foglalni még, mint pl Chasiv Yar-t.
Dehogy is nincs benne logika. Amikor a kis és közepes erősségű erődökben kuksoló ukrik azt látják, hogy a legerősebb erődjük elesik, gondold el milyen jót fog ez tenni a moráljukra. Na meg arra is jó Bachmut, hogy az ukránok tolják be az emberanyagot, gondolván hogy nem bevehető.
Bahmut csak egy a sok donbaszi város közül.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 432
113
Azok a források amik 100 ezres ukrán veszteségről írtak szintén hasonló orosz veszteségről is írtak.
A FOSban előszeretettel tekintik azonosnak a KIA veszteséget a teljes veszteséggel (úgymint "casualties"), lévén a fogalmatlanabbjának úgyis mindegy. Az amerikai katonai szóvívők is sokszor említik egy lapon a két számot, de az tudtommal még a Pentagonos bácsik szájából se hangzott el, hogy 100000 orosz katona halt volna meg. Az ugyanis 4-500000-es teljes veszteséget jelentene, az meg sehogy se jön ki.

Csak mert 2022 végén a két szám kb úgy aránylott egymáshoz, hogy 100000 KIA ukrán oldalon és kb 100000 teljes veszteség orosz oldalon. Rengetengen levezették, hogy ez a különbség miből jöhet, talán számodra a legértelmezhetőbb még mindig ez a csatorna lehet:
Tényleg jól levezeti. Valós számokat meg továbbra sem ismerünk. De a hipotéziséhez használt peremfeltételek (pl a többszörös orosz tüzérségi fölény és az elsődlegesen tüzérség által okozott veszteségek) állnak.

Más:
Bölcshonvédőukránok leszámolása egymás közt, tegnapi felvétel:
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 230
1 436
113
Dudi bakker tényleg elméleti szakember lehetsz... Szerinted egy frontvonal homogén eloszlású? Nem a rajzasztalon dől el egy ütközet sorsa, hiába is lelkesedsz a papírformákért, rohadtul sok a meglepetés-tényező. Kiszámolhatod előre az egészet, méregetheted patikamérlegen az technikai fölényt meg az erőegyensúlyt, de a végén csak abban a kib@szott árokban fog eldőlni, hogy ki marad felül. Isten ments, hogy belekeveredjünk bármilyen konfliktusba, ha ilyen "NATO-kiképzett" katonáink lesznek benne...
Egernél is a törököknek kellett volna győzni, vagy mondjuk Thermophülé stb-stb...
Az emberi tényezőt kihagyják, ami a legtöbbet jelent.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 914
113

SÜRGŐS: megsemmisültek az AFU csapatok a Dnyeper bal partján (MAP)​

Február 18-án megsemmisült az ukrán fegyveres erők légideszant különleges csoportja, amely megpróbált leszállni a Dnyeper bal partján – jelentette Szemjon Pegov katonai parancsnok.
WarGonzo projektjének Kherson felőli hadműveleti forrásaira hivatkozva beszámol arról, hogy a Dudchan felől a bal parton leszállni próbáló APU csapatok megsemmisültek.
Gyalogságunk a tüzérség támogatásával felszámolt egy körülbelül 20 fős fegyveresből álló csoportot, és megállította az ellenséges felderítési kísérletet. A gyalogság 30 percig lövöldözős csatát vívott.
Így annak ellenére, hogy az ukrán fegyveres erők visszavonultak Bahmut térségében, az ellenség igyekszik aktiválni a front déli, szerinte ígéretesebb irányait.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676803616

Miért képes az Egyesült Államok észlelni egy hőlégballont 18 000 láb magasan a föld felett, de nem lát egy vinilklorid gombafelhőt Ohio felett?"
A kínai külügyminisztérium nevetségessé teszi az amerikai hatóságok prioritásait
Oroszországban létrehozták a BMP-3 egy elektronikus táblagépről vezérelhető változatát – jelentette a Zvezda tévécsatorna a Katonai Átvételi programban.
Vannak információk arról, hogy a "Wagner" PMC-től számos személyt áthelyeztek a zaporozsjei és ugledari igazgatóságokba.
Ezeket az irányokat az a tény jellemzi, hogy az ellenség a településeken telepedett le, és egy hétnél tovább nem lehetett őket elvinni. Nyilvánvalóan szükség van a "zenészek" tapasztalatának felhasználására
Természetesen tüzérséggel, légi és egyéb támogatással fognak működni az orosz fegyveres erők számára
Josep Borrel, az Európai Unió Külpolitikai Szolgálatának vezetője szerint Ukrajna lőszer szempontjából kritikus helyzetben van. Március 6-7-én rendkívüli ülést tartanak az EU-tagországok külügyminiszterei és védelmi miniszterei, HOGY koordináljÁK Ukrajna további fegyvereinek és lőszereinek szállítását. Ezt Josep Borrel, az EU Külpolitikai Szolgálatának vezetője jelentette ki vasárnap egy müncheni biztonsági konferencián, hangsúlyozva, hogy az uniós országoknak el kell látniuk Ukrajnát mindazzal a lőszerrel, amivel ma rendelkeznek.
"Gyorsan növelnünk és fel kell gyorsítanunk az Ukrajnába irányuló katonai szállítást. Ukrajna lőszer szempontjából kritikus helyzetben van, ezt a problémát heteken belül meg kell oldani. Nem oldható meg közös lőszervásárlással, hiszen az esetleges megrendelések most a végére járnak. Fel kell használnunk azt, amink van, amivel a tagországok rendelkeznek, amelyek aztán közös ellátással pótolják ezeket a készleteket" – mondta Borrel. – Ezt a külügyminisztereknek és a honvédelmi minisztereknek kellene elintézniük.

Körülbelül 3 km van hátra a bakhmut bekerítéséig. Erősíts!
Az OP-ban szereplő forrásunk elmondta, hogy Zaluzsnij 5-7 irányból koordinált orosz csapatok támadására számít, a vezérkar tervei szerint az ukrán fegyveres erők képesek lesznek visszatartani a frontot, délen pedig ellentámadásba kell lépniük és meg kell próbálniuk bevenni Tokmakot. A Bahmutért vívott csata nagyban befolyásolta az ukrán hadsereg tartalékképzését, de a leginkább képzett egységek, amelyeket a főparancsnoknak sikerült megmentenie, továbbra is Zaporozsjében vannak.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
Átnézve sok híradást, megnézve sok szakértői nyilatkozót a Youtube csatornán, a következőt gondolom tavaszra.

1. Oroszország jelenleg felkészül, egy hadászati méretű támadás végrehajtására, amihez minden ereje meg lesz.

2. Ukrajna jelenleg felkészül egy orosz hadászati méretű támadás visszaverésére, amihez minden ereje meg lesz.

Nem lepődnék meg ha nyárra a frontvonalak nagyjából ugyan itt lennének, ahol most, csak épp mindkét oldal elveszít több tízezer katonát és jelentős mennyiségű haditechnikai eszközt.
Majd nyár végére, őszre tenném hogy kezd eldőlni a dolog. Persze ez is csak tipp, mert talán arra az ukrán emberanyag már vészesen meggyengül mennyiségben. Valamint, erős a gyanúm, a nyugati nehézfegyver támogatások is a végére érnek. Nyárra a régi vasak kifogynak a raktárakból. Az újat meg nem hinném hogy bárki adná, mert abból nincs felesleg senkinek.
Nagy talány itt az orosz fél. Mennyi tartalék nehézfegyverük lehet még, illetve a gyártó kapacitásaik hogy tudnak gyártani, pótolni a veszteségeket. Nekik katonájuk lesz bőven.
Az emberi motiváció ukrán oldalon erősebb, az átlag ukrán katona képzettebbnek, eltökéltebbnek tűnik mint az orosz, de ha összeomlás lenne a végén, akkor ez megfordulhat.
Nagyjából szerintem döntetlen továbbra is, talán az év második felében lehet valamiféle elmozdulás ebben a kérdésben.
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 815
113

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
390
1 002
93
Ezt én értem, hogy nem ragaszkodnak egy szimbolikus dátumhoz, csak akkor hol az a rengeteg technika, amiket láttunk mozogni hónapokon át, miután bejelentették a mozgósítást? Mind veszteségpótlásra ment? Illetve a 300 ezer tartalékos megjelenését sem nagyon látni, legalábbis eredményben nem mutatkozik meg a jelenlétük, ha már ott vannak.
Én azt gondolom, az oroszok részéről felérne egy kisebb öngyilkossággal, ha megvárják, amíg a beígért nyugati technika mind beérkezik és az ukránok megint offenzívába kezdenek, amire a nyugati támogatóik a felszerelést adják...Ugye a legjobb védekezés a támadás! És azért az elmúlt napokban voltak hírek orosz csapatösszevonásokról, akár délen, akár pl Sumy régió határánál stb...
Az a rengeteg technika, nem is volt olyan rengeteg. Már a háború kezdete óta sok "erősítés" felvonulását láthattuk. Szinte mindegyik kb. századerejű. a veszteségek pótlására elég. Ha a mozgósítottakat nézzük, akkor a front stabilizálódott, nem? Pedig sokáig nem is érkezett be mind a 300k. Hogy most mennyien vannak ott ezekből nem tudni.
Az az 50-100 nyugati tank, mivel, nem is egyszerre fog beérkezni, igazán nem változtat semmin.
Sajnos a média erőlteti ezt a nagy orosz támadást, ami szerintük már megindult. Én még nem látom. Más szakértők vizionálnak a front mögött összegyűjtött hatalmas, ugrásra váró orosz tartalékokat. Én már nem tudom ezeket, eldönteni. Egy éve csak a fejemet fogom, az orosz hülyeségeken. Úgy is azt teszik ami nem logikus.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 851
113
Teljesen jól látja a helyzetet az Afd képviselője, de mint hallhattad, a "publikum" a legcsekélyebb szégyenérzet nélkül ugatott közbe. Remélem az idő előrehaladtával, egyre többen észreveszik N.o.-ban, hogy az egyedüli helyes megoldást az AfD mondja és megerősödik az egyre hangosabb békét, fegyver szállítások leállítását követelő közhangulat.
Érdekes volt, hogy a képviselő által hivatkozott - szintén háborúellenes - Gabor Steingart egy magyar származású, már Berlinben született író- újságíró.
Remélem azért sikerül valahogy feldolgoznod ezt a traumát.
A te traumád, nem az én traumám nünüke, egyedül kell megbirkóznod vele.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Aztaaa a britt hírszerzés leleplezte!! Leleleplezte!


Az ENSZ-ben a kínai delegációnak már két hete meg Lavrovnak is ez a csengőhangja:


Ennyi patriotot...aztak.rva! :D Az amerikai parancsnokságtól az ukránoknak most kellett szólni hogy:
"Mi a k.rvaanyátokat csináltatok?? Basszki! Elrakétáztatok 3 misit 50 dollárnyi lufira??? Te k.rvaélet!! Elmegy a fél költségvetés a f.szságaitokra! Még egy ilyen és mi fogunk sz.rrábombázni titeket!"

Pedig a mi forumtársaink zseniális szüleménye volt ez (azonnal kitüntetést és saját topicot az életük bemutatásáról nekik :hadonaszos: ) a 2010-es évek végén a 20as évek elején...de hát hiába...idejár a fél NATO meg orosz-kinai vezetés kamuregekkel!! El is morzsultak páran pár könnycseppet.

Tudom már miről beszélt a L János, hogy fegyvergyárak meg harci légieszközök gyártása lesz itthon a légierőnek!
Be is szereztek már egy gyárat:


"Fújja kopaaasz!!! Nem röhög! Fújja de k.rvagyorsan!!!"

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 578
113

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 650
8 455
113
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
MI-6 hírszerzési információkat továbbított az elnöki hivatalnak és a vezérkarnak, miszerint a PMC Wagnernek nincs gondja a fegyverekkel és a lövedékekkel, és minden kiadvány információs kampányt jelent, hogy elterelje az ukrán fegyveres erők figyelmét. Az orosz hadsereg folytatja a Bahmut bekerítésének stratégiáját. A brit hírszerzés szerint a jövő hét lesz a legaktívabb a keleti fronton, és a fegyveres erőknek készen kell állniuk a városból való visszavonulásra.
Na most kezdtem el aggodni a Wagneresekert, ha az MI-6 azt mondja nincs gond... Amennyire be szokott nekik jonni....
Most akkor vadászgépbek, feljelőnek, vagy terroristának hívjuk az ukrán katonákat? Vagy ezt komolyan kell érteni? :)
Ugy erzem valamiert, hogy csak most nezhettel be a forumra. Rutinos forumozok mar olvasas kozben rutinbol forditjak a fejukben ezt a vadaszget, stb. dolgot. Egyertelmu, mi mit jelent, meg kell csak szokni a telegram nyelvezetet.
a brit tudósok...
na, most meg az derul ki, hogy a Wagnereseket eloleptetik, es valamifele parancsnoki, tanacsadoi pozicioba rakjak oket Ugledarban meg Zaporozsijaban? Hat mi van itt? Ennyire nem akarnak nekik skulokat adni, hogy inkabb ez???? :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 848
113
Értem, viszont intenzív harcok relatíve pár száz km-en zajlanak, és az oroszoknak nem életbiztosítás megvárni a nyugaton felszerelt és kiképzett ukrán csapatokat és a beözönlő technikákat. Donbassz tehermentesítésére vagy délen, vagy Szuminál, Harkovnál indulhatna egy offenzíva, főleg hogy egyik megye sincs a 4 ből teljesen orosz ellenőrzés alatt, tehát orosz jog szerint megszállók vannak orosz területen...
Ez igaz, de az oroszok zászlóalj harccsoportokban harcolnak így ahol egy záaszlóalj harccsoport van ott van 10db harckocsi is. Olyat nem csinálnak, hogy elveszik ezeknek a BTG-ktől a harckocsikat. Tehát ha valahová kell 5 záaszlóajnyi ember és 1 harckocsi zaászlóalj, ott akkor is 50 harckocsi lesz, mert az 5 záaszlóaljnyio ember az 5 BTG és az 5 BTG-nek nem 30db, hanem 50db ahrckocsija van. Az oroszok jólláthatóan lábon lövik magukat ezzela BTG koncepcióval, mert nagy erőnek kicsi, kicsi erőnek meg nagy*. Ha olvastad a topikot, akkor kezdenek áttérni század vagy kisebb harccsoportokra, mert ezek alkalmasabbak arr a fajta harcra mint ami a Donbaszban folyik.

*Az ukránok dandárszervezetben harcolnak így ellenük elég nehéz BTG-kkel harcolni, mert bár a BTG-k parancsnokai nem mehetnek a saját fejük után, azért mégiscsak az erők felhasználása szempontjából egy decentralizáltabb forma mint egy dandár. Nagyon egyszerűen fogalmazva a dandár képes a harckocsi zászlóalját 1 helyen és időben együtt alkalmazni, míg az oroszoknál ez nincs így, mert ha így akarnának harcolni akkor nem szerveznének BTG-ket a lövész és harckocsi ezredeikből. A kicsinek meg túl nagyra kiváló példa a Donbasz ahol az ukránok erődrendszerei ellen sokkal hatékonyabbak a század vagy még kisebb alegységek mint egy BTG.

Dudi bakker tényleg elméleti szakember lehetsz... Szerinted egy frontvonal homogén eloszlású? Nem a rajzasztalon dől el egy ütközet sorsa, hiába is lelkesedsz a papírformákért, rohadtul sok a meglepetés-tényező. Kiszámolhatod előre az egészet, méregetheted patikamérlegen az technikai fölényt meg az erőegyensúlyt, de a végén csak abban a kib@szott árokban fog eldőlni, hogy ki marad felül. Isten ments, hogy belekeveredjünk bármilyen konfliktusba, ha ilyen "NATO-kiképzett" katonáink lesznek benne...

Ajánlom figyelmedbe amit fentebb írtam, bár amilyen kurva okos vagy ezt úgy is tudtad. Gondolom...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Ez igaz, de az oroszok zászlóalj harccsoportokban harcolnak így ahol egy záaszlóalj harccsoport van ott van 10db harckocsi is. Olyat nem csinálnak, hogy elveszik ezeknek a BTG-ktől a harckocsikat. Tehát ha valahová kell 5 záaszlóajnyi ember és 1 harckocsi zaászlóalj, ott akkor is 50 harckocsi lesz, mert az 5 záaszlóaljnyio ember az 5 BTG és az 5 BTG-nek nem 30db, hanem 50db ahrckocsija van. Az oroszok jólláthatóan lábon lövik magukat ezzela BTG koncepcióval, mert nagy erőnek kicsi, kicsi erőnek meg nagy*. Ha olvastad a topikot, akkor kezdenek áttérni század vagy kisebb harccsoportokra, mert ezek alkalmasabbak arr a fajta harcra mint ami a Donbaszban folyik.

*Az ukránok dandárszervezetben harcolnak így ellenük elég nehéz BTG-kkel harcolni, mert bár a BTG-k parancsnokai nem mehetnek a saját fejük után, azért mégiscsak az erők felhasználása szempontjából egy decentralizáltabb forma mint egy dandár. Nagyon egyszerűen fogalmazva a dandár képes a harckocsi zászlóalját 1 helyen és időben együtt alkalmazni, míg az oroszoknál ez nincs így, mert ha így akarnának harcolni akkor nem szerveznének BTG-ket a lövész és harckocsi ezredeikből. A kicsinek meg túl nagyra kiváló példa a Donbasz ahol az ukránok erődrendszerei ellen sokkal hatékonyabbak a század vagy még kisebb alegységek mint egy BTG.



Ajánlom figyelmedbe amit fentebb írtam, bár amilyen kurva okos vagy ezt úgy is tudtad. Gondolom...
A qrva okos az a te szereped ! Ha elolvastad volna azt a cikket amit pár napja tettek be és az 5G háborúról szól másképp nyilatkoznál . De korlátolt információval és a beléd táplált atlantista gőggel ezt nem értheted csak fújod , hogy dandár meg BTG amikor ezeken a tételeken ez a háború messze túlmutat.

Olvasd el!