[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Akkor különböző ballisztikus pályán ha nem érthető.9 masodperc alatt ad le 3 lövést 5-öt 15 másodperc alatt.5 lövedék 1 másodperces időközzel csapódik be a célterületen..Ballisztikai okokból 12 km-nél nagyobb lőtávon.Akinek van kedve letöltheti "értelmzeheti" a PDF-et.
A többszörös egyidejű becsapódás (MRSI) a korábbi idő célpont koncepciójának modern változata. Az MRSI az, amikor egyetlen fegyver több lövedéket lő ki, így mindegyik egyszerre érkezik ugyanahhoz a célponthoz. Ez azért lehetséges, mert egy lövedéknek több pályája van egy adott célponthoz való repüléshez. Jellemzően az egyik a vízszinteshez képest 45 fok alatt van, a másik pedig felette, és minden egyes gránátnál eltérő méretű hajtóanyag töltet alkalmazásával kettőnél több pálya kihasználása lehetséges. Mivel a magasabb pályák hatására a lövedékek magasabbra ívelnek a levegőbe, hosszabb ideig tart a cél elérése. Ha a lövedékeket magasabb röppályákon lövik ki a kezdeti sortüzeknél (a legtöbb hajtóanyagot tartalmazó lövedéktől kezdve, majd lefelé haladva), majd később az alsó röppályákon lövik ki a lövedékeket, a megfelelő időzítéssel a lövedékek egyszerre érnek ugyanahhoz a célponthoz. Ez azért hasznos, mert sokkal több gránát szállhat le a célpontra figyelmeztetés nélkül. Hagyományos tüzelési módszerekkel a célterületnek lehet ideje (bármennyi időbe is telhet az ágyúk újratöltése és újralövése), hogy fedezékbe kerüljön a sortüzek között. Mindazonáltal a ágyúk néhány másodperc alatt több lövést is képesek leadni, ha mindegyikhez ugyanazt a tüzelési adatot használják, és ha egynél több helyen lévő fegyverek lőnek egy célpontra, használhatják a Time on Target eljárásokat, így az összes lövedékük egyszerre érkezik.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Azok után amit az ukránok műveltek az ottani magyarokkal szerinted vissza akarnak majd menni? Ha esetleg nem tűnt volna fel kb minden lehetséges módon csorbítják a magyar kisebbség jogait, csak azért mert magyarok. Rendben van, hogy az ukránokkal szimpatizálsz, de azért légyszi, legalább a saját honfitársaid tekintetében vedd le a szemellenzőt.

Rendben van, hogy az oroszokkal szimpatizálsz, de legalább a saját honfitársaid esetében vedd le a szemellenzőt.
  • Az ukránok nem kedvelnek minket: ezért betelepitik a menekülteket, elüldözik az őslakos magyarokat. Ezért kell, hogy ne legyen indok erre. Az orosznak vissza kell vonulni. Ez a magyar érdek.
  • Nem kedvelem egyiket sem, de a fentiek miatt az ukrán siker a magyar érdek. Nagyon nagy ukrán veszteséggel, de orosz vereséggel. Nincs más opció.

Ezért tedd fel fordítva a kérdést:
Mikor tudnak visszamenni?
Mi lesz az ott maradottakkal? Mikor járunk jobban, a mindenféleképpen ellenséges ukránokkal?
Vedd le azt a szemmellenzőt, és gondolkodj két lépéssel tovább, mint az (ukrán) ellenség. ;)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 218
33 662
113
Fura, mivel 20 éve működő képességről beszélünk...
A műszaki átvételünk része az újonnan megérkező gépeinknél ennek az éleslövészetes tesztelése, hogy működik-e megfelelő szórással.
Ez nem maximális lőtávnál van használva mert ott nincs varia a hajítótöltettekkel természetesen.
60 éve használt az mrsi csöves tüzérségnél. korábban is vólt példa alkalmazására de nem vólt bevett szókás.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 259
113
Folyamatosan elfelejted Rákóczi ruszinjait, akik 90% felett húznak hozzánk.
nem,mivel ha figyelmesen olvastad már az elején is megemlítettem őket


"nekünk meg jutna maximum egy ruszin szomszéd,már ha a ruszinok és a magyarok közösen így döntenének"

azért vannak az elején kiemelve,mert valószínűleg többen vannak mint a magyarok ,de mint írtam ez egyelőre egy számunkra utópisztikus felvetés szinten fogalmazódik meg.

@Renitens

kifektettük eddig a Monarchiát, a Harmadik Birodalmat,a varsói szerződést,meg a KGST-t, felkészülhet a NATO meg az EU is :D :D
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Az ukránok nem kedvelnek minket: ezért betelepitik a menekülteket, elüldözik az őslakos magyarokat. Ezért kell, hogy ne legyen indok erre. Az orosznak vissza kell vonulni. Ez a magyar érdek.
Értem, tehát azért, mert maaajd 2022-ben az oroszok megtámadják őket, ezért 1993-ban gyorsan elkezdték nem kedvelni a magyarokat, és 2004-re már lelkesen betiltani a magyar nyelvet, pusztán mert látták a jövőben, hogy maaajd 30 év múlva az oroszok báncsák őket.
Ez már nagyon súlyos.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 798
14 334
113
Most zajlik Ukrajna feláldozása idegen érdekek mentén? - Stier Gábor
Nem most... már 30 éve és tervszerűen..

Ez időszak alatt sikerült egy "modern" gyarmatot létrehozni az ország ásványi erőforrásainak szervezett nyugatra való továbbításához, a helyi munkaerőket a magyar közmunkás fizetés alatti jövedelemmel jutalmazva. Ez azt jelenti, hogy éhenhaláshoz sok, boldoguláshoz, jobb szebb jövőért - kevés.

A beavatkozók politikailag "mesterséges öntudat gerjesztést" hajtottak végre országosan, ennek eredményeképp minden szomszédos ország népeinél különb és felsőbbrendű népnek képzeli be magát az ukrán, és így kiváló faltörő kost lehetett gyártani belőle- elsősorban keleti tájolással.
Látszik is, fejjel megy a falnak (orosznak), gondolkodás nélkül, az utolsó csepp vérükig.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 353
77 025
113
Lehet rosszul tudom,de anno a zrinyin azt mondták a tüzér oktatók,hogy erre a mi tüzéreink is képesek,csak nem a technikával hanem tudással.
El ne hidd ezt a hülyeséget. Persze ők is ki tudják számolni, épp csak percek alatt nem pár tized sec alatt. Ők is tudnak minden lövés után más csőemelkedéssel lőni, csak nem pár másodpercenként hanem pár tucat másodpercenként...
 
  • Tetszik
Reactions: endre

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Ez nagy hülyeségnek tűnik.
És a VKS honnan tudja, hogy a védendő csapatok hol kóborolnak, ha éppen mozgásban vannak?
Elvileg tudnia kellene, hiszen van műholdas rendszerük, van kommunikációs rendszerük és ha esélyt akarnak adni magunka arra, hogy valami működő "hálózatközpontú" irányításuk legyen, akkor ez nem biztos, hogy hülyeség. Sőt, a csapatlégvédelem és a légierő között legyen már érdemi kommunikáció és legyenek kedvesek tudni egymásról, hogy éppen ki és hol kavar. A nagy kérdés inkább az, hogy szervezetileg és műszaki-technikai oldalról ezt mennyire lesznek képesek működtetni. Papírforma szerint megoldható a dolog.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 196
113
Ez nagy hülyeségnek tűnik.
És a VKS honnan tudja, hogy a védendő csapatok hol kóborolnak, ha éppen mozgásban vannak?
Miért is? Eddig a a csapatlégvédelem a szárazföldi erők (SV) parancsnokságához tartozott. A változás után a Légi-kozmikus erőkhöz (parancsnokság alá) tartozik.
Ugye az oroszoknál van csapatlégvédelem és légvédelem-rakétavédelem. Az első a szárazföldi csapatok kísérésével, lefedésével foglalkozik míg a második az objektumok védelmével. A PVO-PRO eddig is a VKSz(Légi-kozmikus erők) szervezeti struktúrájában volt. Most, hogy közös parancsnokság alá kerültek.
Ez lehetővé teszi egyetlen rádiólokációs és információs mező létrehozását, valamint az összes szükséges erő és eszköz integrálását. Ezenkívül az egységes rendszer a célmeghatározási folyamatot is leegyszerűsíti. A katonák teljes képet fognak kapni a csatákról, ami azt jelenti, hogy a hadmüveletek érthetőbbé és áramvonalasabbá válnak. Másik dolog, hogy a légierő munkája is könnyebb lesz a csapatlégvédelem fogja látni a gépek munkáját és fogják tudni milyen irányból nyújtsanak támogatást...stb.

Megj. : Volt már példa baráti tüzre, amikor a csapatlégvédelem VKSz gépre nyitott tüzet.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 883
12 413
113

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93

A Krušik fegyvereket szállít Ukrajnának? – A védelmi miniszter cáfol​


A közösségi oldalakon olyan dokumentumokat tettek közzé, amelyek, már amennyiben valódiak, arról árulkodnak, hogy a szerbiai Krušik vállalat fegyvereket szállít Ukrajnának. Miloš Vučević védelmi miniszter a szerb képviselőház ülésén tett felszólalásában azonban kijelentette, hogy Szerbia sehová sem exportál hadifelszerelést és fegyvert, ahová tilos lenne.

– Abszolút nem szállítunk fegyvert, sem Ukrajnának, sem Oroszországnak, de jogunk van mindenkinek szállítani, aki legális „end user” (szerk.megj: end user = végfelhasználó). A hadiiparunknak működnie és fejlődnie kell, és ugyanúgy, mint mindenki másnak, nekünk is jogunkban van eladni termékeinket – szögezte le Vučević a parlamenti ülésen.

A miniszter hozzátette, „nem örülünk az ukrajnai háborúnak, de Szerbiát sem büntetheti senki, azzal hogy nem exportál”.

– Személyesen, az egyik és a másik félnek is többször garanciákat adtam, hogy Szerbia nem fog fegyvert és haditechnikát szállítani a frontra. Az pedig, hogy magáncégek harmadik piacokon vásárolnak-e fegyvereket, amelyeket más országoknak adnak el, nem Szerbia dolga. Mi senkinek sem, aki háborúban áll, nem fogunk fegyvert szállítani és nem akarjuk, hogy a mi fegyvereinket használják az egyik, vagy a másik fél ellen. De ne legyünk hamisan moralisták se: mi haditechnikát és fegyvereket gyártunk, ezt pedig háborúban szokás használni – magyarázkodott Szerbia védelmi minisztere.

Forrás: SzabadMagyarSzó

Az állitólagos dokumentum

3500 darab Grad 21 rakétáról van szó amelynek hatotávolsága 20 km. A rakéták Isztambulon és Pozonyon keresztül jutottak el Ukrajnában.

Nincs kizárva hogy igaz lehet szerintem.

A Nagorno Karabah konfliktusnál is tagadtak, pedig ott volt tárgyi bizonyiték is, az Edepro által gyártott gyártot Grad rakéta hajtómű maradványa.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 373
45 714
113

A Honvédelmi Minisztérium elmondta, mi történt Szentpétervár felett az égen​

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a légtér ideiglenes lezárása Szentpétervár felett az égbolton a szolgálatot teljesítő légvédelmi erők kiképzése miatt történt.
„Február 28-án a nyugati légvédelmi övezet szolgálati erői kiképzést tartottak a polgári légiforgalmi irányító hatóságokkal való együttműködésről.
A kiképzés során a szolgálatot teljesítő légvédelmi erők kidolgozták a behatoló feltételezett célpontjának felderítését, elfogását és azonosítását, valamint vészhelyzet esetén a katasztrófavédelemmel és a rendvédelmi szervekkel való kapcsolattartást.
A képzés gyakorlati részében a Nyugati Katonai Körzet szolgálati légvédelmi erőinek harcosait vonták be, akik bevetéseket végeztek a betolakodó feltételes célpontjának elfogásának és azonosításának kérdéskörében” – közölte az osztály.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677578688

UAV lezuhant a moszkvai régióban
A drón a moszkvai régióban található Gazprom létesítmény közelében zuhant le – írja a Shot.
A kiadvány szerint az UAV-ra 10 méterre találtak egy gázkompresszor állomás kerítésétől a Kolomnai járásban. A mentők és az őrök a helyszínen vannak. Egyelőre nem világos, hogy a drón honnan származik és kié. A baleset következtében nem történt robbanás
Ez az a drón ami lezuhant.....nem értem miért nem lőtte le sokkal hamarabb a légvédelem

Azonosítatlan repülőgép zuhant le Adygeában (FOTÓ)​

Február 28-án lezuhant egy ismeretlen repülőgép Adygeában.
Az Adygea Köztársaság Oroszország európai részének déli részén található, egy enklávé a Krasznodar Területen belül.
A régió vezetője, Murat Kumpilov elmondta, hogy egy nyomozócsoport dolgozik az objektum lezuhanásának helyén, Novy faluban (Giaginsky járás).
Áldozatok és sérültek nem történtek, az állattartó telep területén található melléképület enyhén megrongálódott.
A képen látható motor roncsai valószínűleg egy szovjet gyártmányú UAV-hoz tartoznak: Tu-141 Strizh vagy Tu-143 Reis.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677573527

Alex Lo, a hongkongi székhelyű South China Morning Post rovatvezetője meglehetősen keményen írja le az ukrajnai helyzetet.
Véleménye szerint tehát az igazi mesterek az USA és az EU, és Washington minden Kijevre való utalása képmutató, mert Zelenszkij csak egy báb.
A valóság az, hogy Washington örömmel ellátja Ukrajnát minden fegyverrel, amelyre szüksége van ahhoz, hogy az utolsó emberig harcoljon az oroszokkal, mindaddig, amíg az ukránok készek ágyútöltelékként szolgálni.
Örülnek, ha megmondják, hol, mikor és kit lőjenek, milyen fegyverekkel. De a háború fő célját, természetét és célját már nem Kijevben határozzák meg, hanem Washington és Brüsszel diktálja.
Ami az egyik oldalon inváziónak indult, az a másik oldalon proxy háborúvá vált. A háború sebessége, iránya és mértéke, valamint az, hogy meddig kell megvívni, nem ukrán döntés.
A nyugat költséges és elszánt támogatása nem a demokrácia és az autokrácia, vagy a jó és a rossz közötti kérdés, hanem sokkal inkább a kontinens feletti amerikai ellenőrzés kérdése. Az ilyen feladatok túl fontosak ahhoz, hogy magukra az ukránokra bízzák.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Így van. Ezért kell a megszállt keleti területeket visszafoglalni az ukránoknak. Hogy legyen oka és lehetősége a Kárpátaljára menekülteknek hazatérni.
Szarkazmus level: 1000 . Ha viszont komolyan gondoltad, akkor azt kell hogy mondjam: az ilyen birkák miatt, akik beszopják ezt a cinikus narratívát, kerülünk egyre közelebb a világháborúhoz.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 932
48 659
113
UAV lezuhant a moszkvai régióban
A drón a moszkvai régióban található Gazprom létesítmény közelében zuhant le – írja a Shot.
A kiadvány szerint az UAV-ra 10 méterre találtak egy gázkompresszor állomás kerítésétől a Kolomnai járásban. A mentők és az őrök a helyszínen vannak. Egyelőre nem világos, hogy a drón honnan származik és kié. A baleset következtében nem történt robbanás
Ez az a drón ami lezuhant.....nem értem miért nem lőtte le sokkal hamarabb a légvédelem
Ez lehet az: