[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
535
2 467
93
artworks-000240692276-lq1vai-t500x500.jpg

Elértük a 9000-dik oldalt emberek!!!! :cool::cool::cool:

Nem úgy volt. A marderek lőszerellátásval sosem volt probléma. A Gepard önjáró gépágyúkkal volt ilyen gond.
Értem. Akkor rosszul emlékeztem. Mondjuk attól még biztos hogy ezek egyhamar nem érkeznek meg a frontra vagy nem is oda mennek, ahogy Ratamahata is írta nekem válaszában.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 107
113
És abban is van igazság mindkettőjüknek (nem mérlegelek és jópofizok, egyszerűen mindkettőjüknek igaza van) hogy az igaz, hogy a legbelső körbe a "fellegvárba" menekül vissza a leharcolt lefáradt harcérték=zéró és keveredik a most besorozott összefosott 60 évesekkel meg 18 évesekkel, de közben (itt jön Dudi a képbe) úgy tudni, hogy a friss erők a NATO által NATO cuccokra kiképzett Németországtól Kanadán át visszatérő ukránok, és a sokezer zsoldos (lengyelek, britek, amerikaiak, lettek, grúzok, a románok nem) leopárdostul marderestől bradleyestől mind oda tart és már 2014 óta erre tartogatták azt az utolsó vonalat sőt azota is csak erősítik...ráadásul folyamatosan próbálják megosztani az oroszok figyelmét, hogy esetleg sikerülhet megosztani az erőiket és ne őröljék fel az ukránokat: Krími dróntámadás 1-2 aztán Moszkva környéki dróntámadás, Minszk elleni drónkísérlet, orosz falu ideiglenes elfoglalása stb. stb. Akarat és pánik is lesz mindkét oldalon.
Egy biztos, ha csak nem történik egy nemistudom kínai békekötés, Putyin elleni belső puccs vagy amerikai Biden-adminisztrációs bukta amely után békét kötnek a felek vagy valami ilyesmi csoda, akkor ezt a már tényleg felhergelt orosz hadsereget ukrajnában (!) nem fogja tudni megállítani semmi. Az orosz mennek mint az amerikaiak a "békaugrás-hadműveletnél" a II. vhb.-ban. Csak most nem szigetről szigetre, hanem városról városra.
Szerintem (pont mivel mindkettőjüknek igaza van) ez a védvonal Bahmut és környéke a legnagyobb (nemzetközi reguláris) vérfürdő lesz Sztálingrád után...Mariupolnál nagyobb lesz. Rakétázás, légvedelem kiiktatása, légifölény, alatta tüzérség, rakétatüzérség araszol és mehet a wagner...és ezt méterről méterre.
Ez a háború betegebb mint a II. vhb volt! És itt történik előttünk.
Igen, igazatok van , neked is és nyuggerek is, ez valóban egyfajta "utolsó vonal", de rohadtul érdekelne, hogy mitől lesz ez a "legerősebb"? Az "elmútnyócévben" folyamatosan a donbasszi védvonalat erősítették ukrán részről, és azt hiszem, már itt is előjött jónéhány bionyíték arra, hogy valószínűleg ebből a hídfőből akarták visszaszerezni a Donbasszt. De ezt a háromkörös védelmet vagy egyszerre csinálták, vagy a hátsó köröket csak max. 1 éve kezdték el megerősíteni. A védelem infrastruktúrális elemei (betonbunkerek, árkok, erődítések, tűzfészkek) feltehetően egyforma sűrűséggel voltak mindhárom gyűrűben, mert nehezen hihető, hogy valaki úgy akarjon védelmet kiépíteni, hogy a hátsó sorból nézi az elsők elvesztét. Ha tehát az infrastruktúrális rész egyforma erősségű akkor mitől lesz a hátsó vonal a "legerősebb"? Nyugger nagyon jól látta meg, hogy a terepvszonyok nem itt a legkedvezőbbek, a Liszicsanszknál levő magaslat eleve sokkal védhetőbb környezetet biztosított. Ha tehát a védelem statikus elemei nem erősebbek, akkor bizonyára a dinamikus elemekre gondolhatott kitűnő NATO katonánk. Ide a hátsó védelmi vonalba eleve csak az első vonalak maradékai és a frissen feltöltött új állomány érkezik. A lőszerük ma már deklaráltan hiányzik, még a hypolt "nyugati" technikához is, szemben az oroszokkal akiknek láthatóan nem csökken az ellátottsága. Az, hogy beérkezik valamennyi NATO kiképzésű friss hús? :D Szerintem ez max. meghosszabbítja az agóniát, de ez a gyakorlatilag "jelzés értékű" páncélos és tűzérségi támogatás nem fog sokat változtatni. Max. ha valamennyi új szervezésű egységet ide irányítják, de a front nem csak itt létezik, akkor a Mariupol irányt akár el is felejthetik...
Szóval továbbra is várnám azt az okot, amitől ez a belső védelmi vonal a "legerősebb" lenne. Vagy akár egyetlen történelmi példát arra, hogy az így tagolt védelem legbelső vonala valaha is a "legerősebbnek" volt kiépítve... Max. azt tudnám elismerni ilyen szempontból, hogy a védelem tudja, hogy nincs mögöttük más, így valóban a végsőkig fog harcolni, de ezzel a morállal ezt sem hiszem.
Szóval lehet nagyokat mondani, de tessék valamivel alátámasztani, mert így nagyon a evegőben lóg...:D
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
392
1 013
93
Szerintem ezek az első-második-harmadik védelmi vonalak túl vannak misztifikálva. Főleg ha a média azt magyarázza bele hogy ez egy betonból épült Maginot vonal. Ezek egyszerű tábori erődítések. Erősségüket, az őket megszálló erők adják.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Szerintem ezek az első-második-harmadik védelmi vonalak túl vannak misztifikálva. Főleg ha a média azt magyarázza bele hogy ez egy betonból épült Maginot vonal. Ezek egyszerű tábori erődítések. Erősségüket, az őket megszálló erők adják.
Voltak képek pár hónapja, ahogy mindenféle betonbunkereket építenek az ukránok, mélyen beásva a földbe. Az talán Kijev környékén történt, de ha ott megy, Szlavjanszknál miért ne menne?
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
A legfontosabb, hogy ne legyen ok a menekültekkel megváltoztatni az etnikai arányokat.
Ez a hajó már elment, sajnos a kárpátaljai magyar etnikum rövid távon visszafordíthatatlan veszteségeket szenvedett el. Ezért rövid távon sem Kárpátalja visszafoglalásáról, sem Kelet-Ukrajna ukránok általi visszafoglalásáról nem érdemes álmodozni. Ha emberöltőben gondolkozunk (30 év) akkor lehet jól politizálni.
Tavaly február végén eldőlt, hogy Kárpátalja nem lesz orosz. Erről hiába is ábrándoztok.
Szerintem még ez sem dőlt el, ez a háború is kiszámíthatatlan, mint a legtöbb.
Az MBT számláló 1779 db-on áll jelenleg.
Beteszek egy Szovejtszkoje Igrisztoje pezsgőt a hűtőbe (remélem lesz ideje behűlni), 1800 db-nál pezsgőbontás.

Más: 46,665 Euro a gáz tőzsdei ára!:)
Azt jól teszed, bár nem minőségi ital, de legalább magyar szőlőből készíti magyar cég, szóval hajrá! A gáz tőzsedei ára sem katasztrófa nekünk, ameddig csövön jön. Akinek hajóval kell szállítania annak a költség kisebbik része lesz a tőzsdei ár :)
Próbálták, csak nem sikerült.
A csecseneket felejtsd el, egy halom túlhájpolt akárki akit egy celebkedő dilettáns (Kadirov) tol azt kihasználva, hogy Putyin a haverja.
Őszintén remélem is, hogy nagyobbra tartod a saját harcértékedet a túlhájpolt akárkiknél, mert egy honvéd legyen önbizalomtól duzzadó!
Biztos ukránok voltak?
Kinek az érdeke egy orosz faluban túszokat ejteni? Milyen katonai eredményt lehet ezzel elérni?
A hamis zászlós műveletre szerintem nagyobb az esély. Putyin és a háború támogatottsága kifejezetten nőhet a kocsmai "ukrán" túszejtéstől.
Ebben lehetne valami, simán lehet hamisszászlós, mert az orosz katonák moráljának nagy löket lehet az ilyesmi. De az, hogy arccal töltötték fel, valószínűtlenné teszi, úgyhogy szerintem ez ukrán emberkedés volt, persze kontraproduktív.
Kurd zászlót lengetve török zászlót és Erdogan képet égetnek Finnországban a török nagykövetség előtt, ennyit a nato tagságról.
https://files.catbox.moe/3c0q4s.mp4
Lehet a finnek mégsem igyekeznek ezerrel a NATO-ba, csak nem akarják direktbe mondani.
Úgy látszik őt is hátrahagyták meghalni, kellett neki egy idióta módjára vegyifegyverekkel hencegni.
Hát engem az a statikus patyomkin állomásdíszlet sem győzött meg. Lehet a Kvartal95 stúdióban készült az eredeti alapján, csak a betűszínnel volt az elején egy kis gebasz, amúgy szép munka. A "madjar" szövegeit midenesetre semiivel nem veszem komolyabban mint mondjuk Puzsér Róbertét.
Franc tudja mi volt, NATO részről 4 porszívózó kémgép is fent volt a támadás időpontjában, így előre eltervezett volt az biztos.
Vélhetően valamiféle orosz reakciót vártak, hogy milyen frekvenciákon dolgozik a honi haderő, riadóztatják-e a légierőt stb.

A támadás okára legvalószínűbb verzió, hogy kellett valami copium Artyomovszk elestére.
Ez valószínűbb mint a false flag.
Fel vannak készülve Bahmut elvesztésére, úgy hívják, hogy a 3. védelmi vonal. Azt 2014 óta építik és az a legerősebb. Gondold végig, az oroszok 1 év alatt eljutottak oda, hogy áthámozták magukat az 1. védelmi vonalon és közel járnak a 2. áttöréséhez is, de ez a kettő közel sem olyan erős mint a 3. ami még érintetlen. Szóval, ha Bahmut után is ugyanez marad az orosz taktika, akkor nem lesznek továbbra sem látványos győzelmek nagy területnyereséggel addig amíg át nem törik a 3. védelmi vonalat is és ki nem jutnak az ukrán védelem mélységébe.
Ha a Hunyadi állás - Szent László vonal- Árpád vonalból indulunk ki, lehet a 3. a legerősebb, ha az Attila vonal tagolásából, akkor meg pont a 3. a leghevenyészettebb. Szerintem a kramatorszki 3. vonalba tettek eddig a legkevesebb időt és anyagot, ezen most lehet dolgozni, de valójában tökmindegy, mert az oroszok nem átszaladni akarnak rajta hanem darálják benne szerencsétlen ukrikat, most már a vonakodó sorozottak jönnek :(
A harmadik Slavjansk - Kramatorsk vonal egyfajta fellegvár, de mitől lenne az a "legerősebb"???
Mert az addig nem törik át a ruszkik amíg meg nem roppant ukrajna, az meg lehet akár még 1-2 év is. Bár hamarabb véget érne
Összességében amíg vége nem lesz a raszputyicának semmi más nem fog történni, mint Bahmut elfoglalásának befejezése. Ez pedig az ukránoknak kedvez, meret nekik az oroszokkal ellentétben nincs idejük.
Hát sovány vigasz ez az ukránoknak, de legalább elgondolkodhat az a maradék párszázezer háborúpárti ember, hogy érdemes-e ezt a háborút folytatni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 008
113
Ez a hajó már elment, sajnos a kárpátaljai magyar etnikum rövid távon visszafordíthatatlan veszteségeket szenvedett el. Ezért rövid távon sem Kárpátalja visszafoglalásáról, sem Kelet-Ukrajna ukránok általi visszafoglalásáról nem érdemes álmodozni. Ha emberöltőben gondolkozunk (30 év) akkor lehet jól politizálni.

Szerintem még ez sem dőlt el, ez a háború is kiszámíthatatlan, mint a legtöbb.

Azt jól teszed, bár nem minőségi ital, de legalább magyar szőlőből készíti magyar cég, szóval hajrá! A gáz tőzsedei ára sem katasztrófa nekünk, ameddig csövön jön. Akinek hajóval kell szállítania annak a költség kisebbik része lesz a tőzsdei ár :)

Őszintén remélem is, hogy nagyobbra tartod a saját harcértékedet a túlhájpolt akárkiknél, mert egy honvéd legyen önbizalomtól duzzadó!

Ebben lehetne valami, simán lehet hamisszászlós, mert az orosz katonák moráljának nagy löket lehet az ilyesmi. De az, hogy arccal töltötték fel, valószínűtlenné teszi, úgyhogy szerintem ez ukrán emberkedés volt, persze kontraproduktív.

Lehet a finnek mégsem igyekeznek ezerrel a NATO-ba, csak nem akarják direktbe mondani.

Hát engem az a statikus patyomkin állomásdíszlet sem győzött meg. Lehet a Kvartal95 stúdióban készült az eredeti alapján, csak a betűszínnel volt az elején egy kis gebasz, amúgy szép munka. A "madjar" szövegeit midenesetre semiivel nem veszem komolyabban mint mondjuk Puzsér Róbertét.

Ez valószínűbb mint a false flag.

Ha a Hunyadi állás - Szent László vonal- Árpád vonalból indulunk ki, lehet a 3. a legerősebb, ha az Attila vonal tagolásából, akkor meg pont a 3. a leghevenyészettebb. Szerintem a kramatorszki 3. vonalba tettek eddig a legkevesebb időt és anyagot, ezen most lehet dolgozni, de valójában tökmindegy, mert az oroszok nem átszaladni akarnak rajta hanem darálják benne szerencsétlen ukrikat, most már a vonakodó sorozottak jönnek :(

Mert az addig nem törik át a ruszkik amíg meg nem roppant ukrajna, az meg lehet akár még 1-2 év is. Bár hamarabb véget érne

Hát sovány vigasz ez az ukránoknak, de legalább elgondolkodhat az a maradék párszázezer háborúpárti ember, hogy érdemes-e ezt a háborút folytatni.
Mesélj, mit is csináltak a csecsenek ebben a háborúban ami alapján ők olyan hű de nagy harcosok? Mert a propaganda az ment ezerrel az biztos.

Ti tényleg nem olvastok híreket? A legkevesebb időt és munkát fektették a 3. vonalba? Az a legrégebbi, azt erődítik 2014 óta. A 3. vonalhoz képest a többi jóval gyengébb.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Zelenszkij összehívta a parancsnokait, ellencsapásra készül Kijev

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy március 2-án összehívta a parancsnokság ülését, ahol megvitatták a fronton kialakult helyzetet. A megbeszélésen Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetője és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka is jelentést tett.

„Meglesz a katonai és jogi válaszunk a Zaporizzsját ért brutális orosz rakétatámadásra. Az agresszor elkerülhetetlenül meg fogja érezni az erőnket” – jelentette ki az ukrán államfő.

Mint ismert, az oroszok nemrég légi támadást hajtottak végre Zaporizzsja ellen, megrongálva egy lakóházat. Az Ukrajinszka Pravda előzetes információi szerint a város egyik kerületében egy többemeletes lakóépületet rombolt le egy orosz repülőgép.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Mesélj, mit is csináltak a csecsenek ebben a háborúban ami alapján ők olyan hű de nagy harcosok? Mert a propaganda az ment ezerrel az biztos.

Ti tényleg nem olvastok híreket? A legkevesebb időt és munkát fektették a 3. vonalba? Az a legrégebbi, azt erődítik 2014 óta. A 3. vonalhoz képest a többi jóval gyengébb.
Olvasunk nyugi... de pont az ellentétjéről volt szó idáig... de meggyőzhetsz, csak linkelj valami cikket, tanulmányt, stb., amit ha olvasunk benne van, hogy a 3 vonal a legerősebb...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 930
41 100
113
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 896
11 284
113

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Mesélj, mit is csináltak a csecsenek ebben a háborúban ami alapján ők olyan hű de nagy harcosok? Mert a propaganda az ment ezerrel az biztos.

Ti tényleg nem olvastok híreket? A legkevesebb időt és munkát fektették a 3. vonalba? Az a legrégebbi, azt erődítik 2014 óta. A 3. vonalhoz képest a többi jóval gyengébb.
Csecsenek: szerintem nem 95% reklámarc és 5% teljesitmény volt mögöttük, hanem olyan 40% és 60%. Mariupol-nál mentek előre rendesen kb. 15%-át adták a bekerítő erőknek és még a vasmű lerakétázásakor is ott voltak a helyszínensérütek is meg. De ez kellett a belpolnak Putyinnak. Kellett mert sok muszlim is ukrán oldalon amerikai kötődéssel harcol ellenük és az baszott volna be hamég a csecsenek a hátországban is nekiállnak lázadozni. Kadirov olyan 70-30 reklámarc mondkét fél igyekezett megnyerni a muszlimokat is úgy mint a kinaiakat is.
De a legbetegebb az volt hogy még Kárpátalja előtt is kolbászoltak csecsenek, az ukránok fogtak el közülük és megfutamitották őket...azért az elég kemény teljesítmény ebben az ukajnában nato megfigyelés alatt felderíteni és portyázni 520 km-el a front mögött :D

De én tudom (!), hogy azt a kibaszott 3. vonalat már 2014ben megkezdték kialakítani és pont hogy ha úgy vesszük nem az utolsó, hanem az első még akkor olvastam róla (még amikor az origó sem a főnié volt!), az után, hogy a "klasszikus formában" az ukrán reguláris hadsereg bevonult a szakikhoz de az átdobott oroszok szétszedték őket és ezzel kezdték a szakikat elszigetelni.
De szerintem ez is csak hosszú hosszú véres haldoklás elhuzodására lesz elég.