[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 337
10 690
113
...
"A Kindzsalokat, más hiperszonikus rakétákhoz hasonlóan, korlátozottan használja az orosz haderő, mivel készletük is igencsak korlátozott és a rakéták előállítása a szankciók miatt körülményessé vált. Az, hogy egyszerre hat ilyen rakétát lőnek ki Ukrajnára, példátlan esemény." :) :)
Ebben a hatban is, már mosógép motor meg csipsz volt, sőt mintha egy dobot is beépítettek! :D

Talán ti is emlékeztek arra a hírre - sajnos azóta nyom nélkül eltűnt a beszámoló a világhálóról - ami arról szólt, hogy a Moszkvai Óragyár felhúzórugó készítő üzemcsarnoka is rejtélyesen kigyulladt és teljesen leégett.

Gondolom, így már nektek is összeáll a kép, hogy miért csak pár havonta tudnak indítani és akkor is csak 6 darabot a Kindzsal hiperszonikus rakétából az oroszok.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Oroszországnak annyi tartaléka van, hogy akár további két évig is háborúzhat

A litván katonai hírszerzés vezetője szerint Oroszországnak megvannak az erőforrásai ahhoz, hogy további két évig különösebb gondok nélkül folytathassa az ukrajnai háborút.
Elegijus Paulavicius azt mondta, hogy ez attól is nagyban függ, hogy az olyan államok mint Irán vagy Észak-Korea támogatják-e az orosz hadsereget – írja a Sky News.

Hozzátette: az orosz haderő számára jelenleg rendelkezésre álló erőforrások elegendők ahhoz, hogy a háború még sokáig folytatódjon a mostani intenzitásban.
Ha megnézzük, hogy Oroszország ma mennyi erőforrással és felszereléssel rendelkezik – gondolok itt a stratégiai tartalékokra, a különféle berendezésekre, a lőszerre, a fegyverzetre – akkor nem számíthatunk arra, hogy az oroszok a közeli jövőben feladnák vagy megmásítanák céljaikat
– fogalmazott Paulavicius.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Egy éve egy ukrán Tu-141 három NATO ország légterét megsértve becsapódott Zágráb belvárosában.
A “szövetségeseink” még csak egy rövid elítélő nyilatkozatot sem tettek.

Kárpátalja megint kimaradt…

Egyesek szerint a mostani csapások az energetikai infrastruktúra mellett logisztikai központokat és AD rendszerelemeket is céloztak.
Szerintem az egy próbaindítás volt, ellenörzött légtérben mik a megfelelő paraméterek a repüléshez. A
Tesztelték a légvédelmet?
Szerintem igen, de nem a NATO légvédelmét, hanem egy mély orosz területi bevetést imitáltak. De ez az én agymenésem
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 897
21 404
113
Megint igen pontosan céloztak ezekkel a precíziós orosz fegyverekkel. Többek között sikerült megsemmisítni egy buszmegállót Herszonban, Lembergben egy családi házat 5 alvó emberrel, Kievben egy parkolót ahol civil autók parkoltak, Harkivban pedig a kinzsal megsemmisitett egy legelőt (az nem derült ki, hogy mi volt ott a legelőn).

Igazad van, szanalmas pancserek! Sot csicskak! A csillagos savos gyerekek ilyenkorra mar reg telebaszkodtak eskuvoket, temetesi menetet… szamolatlanul hullottak a civilek, sokkal hatekonyabban csinaltak! KRTN!
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 489
113
Igazad van, szanalmas pancserek! Sot csicskak! A csillagos savos gyerekek ilyenkorra mar reg telebaszkodtak eskuvoket, temetesi menetet… szamolatlanul hullottak a civilek, sokkal hatekonyabban csinaltak! KRTN!

Például az utolsó Afganisztáni akció:


A Pentagon pénteken elismerte, hogy „tragikus hiba" volt az augusztus 29-i, az amerikai hadsereg kivonulása előtti utolsó dróntámadás, amivel az Isis által elkövetett bombamerényletre válaszoltak. A drónról kilőtt amerikai rakéta tíz civilt ölt meg.
A kivonulás utolsó napja előtt, többórás megfigyelés után lőttek ki egy autót, mert bár nem tudták, ki a sofőr, arra jutottak, hogy az Isis a kocsiba rejtett bombával terrortámadásra készül a kabuli reptér ellen. Az Isis három nappal korábban már végrehajtott a reptérnél egy bombamerényletet, közel kétszáz embert ölt meg.
A New York Times néhány nappal a nagy sikerként kommunikált amerikai válaszcsapás után kiderítette, hogy a drónról kilőtt autó sofőrje régóta egy amerikai segélyszervezet helyi csoportjának dolgozott, a kollégáit szállította, és a kocsiban nem robbanóanyag volt, hanem vizesballonok. A támadásban tíz ember halt meg, köztük hét gyerek, akik a célpontnak tekintett Zemad Ahmadi hazaérkezésekor kiszaladtak hozzá, és beültek a kocsiba.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 628
113
Srácok.. a shitmédiában valami félrement, már az oroszoknak is van csodafegyverük:



SirHiggins úr!

Még múltkori angol hírszerzéses hír nagyon elsüllyedt.. had kérdezzem meg, számodra ők hiteles hírforrás?


------------

Remélem mindenkinek tetszik az új avatarom.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 079
24 952
113
Hírszerzés, felkészületlen haderő.
A hírszerzés eleve több részből áll. Az oroszok biztos, hogy megfelelő információkkal rendelkeztek, hogy támadni kell, mert később már sokkal nagyobb problémák lehetnek. Ukrajnában 8 év alatt elég rendesen megfélemlítettek mindenkit, teljes terror volt azokkal szemben, akik másképpen gondolkodtak. Kimutatni az érzelmeit nem volt ildomos senkinek sem. Viszont az nagyon is beszédes, hogy az oroszok két további megyét simán behúztak. Ennyit a rosszul felmért lakosokról.
A felkészületlenség az orosz haderő részéről viszonylagos. A hadgyakorlatokon az alapvető, általános harcászati-hadműveleti sémákat, eljárásokat gyakorolták, viszont éles helyzetben teljesen más, eltérő helyzetekbe kerültek. Egy támadó "háború" megindítása előtt, speciális, a konkrét helyzetekre kell felkészülni, improvizálni csak a legszükségesebb esetekben lehet. (Felkészülhetünk mi egy vizsgára, ha a vizsgán mást kérdeznek tőlünk). Meg kell nézni, hogy csak egy év alatt, mennyit változott az orosz erők harcászati-hadműveleti hozzáállása az adott feladatok megoldása során. Persze most is vannak komoly problémák, rossz döntések, hiányosságok, de alapvetően sokkal felkészültebbek a csapatok. Itt most majd jönnek egyesek, hogy az oroszok nem haladnak, nem érnek el komoly eredményeket, rosszul, hülyén harcolnak, de ha a teljes képet nézzük, akkor láthatjuk, hogy félelmetes erő kezd kialakulni, amelyik messze nem mutatta még meg, hogy mire képes. Lesznek még itt nagy meglepetések, zavarok az erőben, jó lenne kimaradni majd belőle.
Ez szerintem nem T-90 harckocsi
Kremennaja T-72B3M
Volt LNR
f6b3b7566e211f2b35fc97bef681dfc2.jpg

1044474142_0:161:3071:1888_1920x0_80_0_0_bf5dd0979bdc9693f06c595059044059.jpg

de-1200.jpg

294147bc867806fe6ed15b37d9043d142ca21c32b508e53b4d0250a0c771.jpeg.jpg

kbhw.jpg
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Egyesek szerint a jó Aiden Aislin (azovos emberszerűség, még Mariupolnál esett orosz fogságba. Úgy volt, hogy kivégzik, aztán mégsem) visszatalált a frontra. Kancsalnak kancsal, britnek brit, a bajuszka is stimmel:
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
Elég érdekes hír.

A szakértők 12,4 billió dollárra becsülték az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai mezőket.

Oroszország 12,4 billió dollár értékben vette át az ukrán üzemanyag-, fém- és egyéb ásványi lelőhelyek feletti ellenőrzést – írja a The Washington Post egy geopolitikai kockázatokat vizsgáló kanadai cégre hivatkozva.

A kutatók szerint Ukrajna a szénlelőhelyek 63%-át, az olaj 11%-át, a földgáz 20%-át, a fémek 42%-át és a ritkaföldfémek 33%-át veszítette el.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Egyesek szerint a jó Aiden Aislin (azovos emberszerűség, még Mariupolnál esett orosz fogságba. Úgy volt, hogy kivégzik, aztán mégsem) visszatalált a frontra. Kancsalnak kancsal, britnek brit, a bajuszka is stimmel:
Pedig milyen ártatlan embernek állította be a nyugati sajtó,csak pislogott a tehén szemeivel a kalitkában.Engem a "szegény ártatlan józsika "ügyre emlékeztet.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 805
35 252
113

Zaharova: a lengyel katonai kiképzőközpont ukrajnai építésével Varsó belép a konfliktusba​


Kijev csapatcsoportot épít Artemivszk közelében, mondták az LPR-ben
"Artemovsk északnyugati és délnyugati részén növekszik az ellenséges csoportosulás" - mondta a katonai szakértő.

Rogov: a Zaporizhzhya régióban végrehajtott offenzíva végzetes lehet az ukrán fegyveres erők számára
"Ha a washingtoni regionális bizottság utasítja Zelenszkijt, hogy indítson offenzívát Zaporizzsja térségében, az végzetes lehet az egész kijevi rezsim és az ukrán hadsereg számára. Ha hozzánk jönnek, meg fogják kapni. És ez lehet a Zelenszkij-rezsim vége" - mondta a forrás.

Megtorló sztrájk: a "tőrök" elpusztították a NATO "árnyék vezérkarát" Ukrajnában? A nem ellenőrzött jelentések szerint megölték az amerikai tiszteket, akik a "független" országban irányították az ukrán fegyveres erőket?
A banderstat politikai kulisszatitkaiba tartozó források szerint a csapás a bunker vezérlő- és tervezőközpontjaira, valamint a légvédelemre / radarra esett. A bennfentesek súlyos veszteségekről számoltak be a tisztek között, beleértve az amerikaiakat is. Úgy tűnik, hogy a helyettesítő NATO "árnyék vezérkara" sokat szenvedett. Az Ukrnetben keringő pletykák szerint március 9-én a kijevi amerikai nagykövetséget az Ukro-General Staff nagy küldöttsége látogatta meg. Úgy tűnik, hogy a csillagok és csíkok "200" (elpatkolt) listáját továbbították.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 512
113

Orbán Viktor: soha nem voltunk ilyen közel ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen​

...
Az egész európai hatalmi rendszer átalakítása, a háború utáni állapotokról csak úgy lehet beszélni, ha a háború kimeneteléről is beszélünk - folytatta. Mint mondta, egy felelős politikus a nyilvánosság előtt nem mehet bele ilyen spekulációkba. Nagy lehetőség nyílt ki azok előtt, akik szeretnék a hagyomány európai erőviszonyokat megváltoztatni, amik a francia-német tengely körül alakultak ki, az Egyesült Államok közvetlenül eddig nem folyt bele az európai politikába, ez most megváltozott: addig tud Ukrajna harcolni, amíg erre az Egyesült Államok igent mond, a hősiesen küzdő ukránok mögött az amerikaiak vannak.
...

Az ukrán fegyveres erők "tavaszi offenzív hadjárata" Oroszország déli részén egyre egyértelműbbé válik​

Zaporozhye és Dnepropetrovsk régiókban a Dnyeper vízszintje tovább csökken, a folyó felső szakaszán, Fehéroroszországban pedig jelentősen megemelkedik.
...
Valószínűleg ez az ember által előidézett folyamat, amelyet a kijevi rezsim szándékosan szervezett meg a Dnyeper felső szakaszán, fokozatosan bezárva a vízerőművek hidrotechnikai kapuit a felső szakaszon a Dnyeper-kaszkád gátain, azt jelzi, hogy tavasszal. a kijevi rezsim a sekély Dnyepert és Zaporozsje melletti mellékfolyóit használja fel a Melitopol – Berdyansk elleni ellentámadásra.
Feltételezzük, hogy a Dnyeper vízszintjének csökkenése lehetővé teszi az Ukrán Fegyveres Erők Zaporozsje melletti pontonátkelőinek használatát katonai felszerelések átadására, valamint déli offenzívát a Krím-félsziget felé vezető szárazföldi folyosó elvágására. .
Amint azt zaporozsjei előfizetőink megjegyzik, a folyó szélessége egyes szakaszokon alig éri el a 100 métert, és egyes mellékfolyókat sekélyesítették, így akár gázolható is.
Eközben a kijevi rezsimet felügyelő kollektív Nyugat "tavaszi offenzívára" készül.
Terveik megvalósítása érdekében a német és amerikai gyártású harckocsi hídfedőket aktívan átszállítják Ukrajnába. Az Egyesült Államok tehát a közeljövőben 400 millió dollárért új katonai segélycsomagban bejelentett AVLB (Armored Vehicle-Launched Bridge) hídfedőket szállít Ukrajna Fegyveres Erői számára.
A németek viszont tavaly 16 ilyen járművet szállítottak le, 2023-ban pedig már újabb 15 Biber-hídréteg szállítását jelentették be. Ezen kívül február közepén Ukrajna 6 hajót kapott Svédországból, amelyek pontonátkelőként használhatók.
...
Érdemes megjegyezni, hogy minden jel arra utal, hogy a Nyugat az úgynevezett "sokköklöket" formálja. Ezt bizonyítja mind a nehézfegyver-ellátás: fő harckocsik, gyalogsági harcjárművek, különböző osztályú páncélozott harcjárművek, MLRS, tüzérség, valamint az ezekhez szükséges lőszer, mind pedig a nyugati országokban már kiképzett ukrán fegyveresek. , akik a csapásmérő erő fő "gerincét" alkotják majd.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1678380467