[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Ez, meg a lengyel nagykövet nyilatkozata kb felér egy nyílt hadüzenettel. Ahogy én látom az USA és a Nyugat is eljutott oda, hogy ha nem az lesz amit ők akarnak akkor jöjjön a háború. Nem túl rózsás a helyzet :(
Ezeket a kijelentéseket a következő, egy mondatra lehet leegyszerűsíteni:

"Harcolni fogunk az utolsó ukrán katona után - az utolsó orosz katonáig."

Vagyis az előre évtizedek alatt tervezgetett konfliktus új szakaszába léphet, most már nem az egész ukrajna megnyerése - lenyelése a fő cél, hanem amiről tavaly nyáron már írtam, az eddig a teljesen kiismert, kitapasztalt Medve Mézes bödöne. Ez olyan kb mint aki 19 re lapot kér..

Úgy látom, a Nagy Fehér Főnökünk, Biden keményítőt reggelizett egész héten..

Ragaszkodik az utolsó ukrán tuskóig - a felvásárolt erdeiben is.

Indok mindenképpen kell, arról már nyíltan mernek beszélni, hogy az ukrán népnek semmi köze a saját békéjéhez, azt a proximozgató fogja meghatározni. Ezt már tavaly tudhattuk a "meghiúsult" azaz időhúzó béketárgyalások után.

Ha így haladunk, akkor a szerencsétlen ukrán nép, aki az üllő és kalapács közé került, békét már csak a túlvilágon remélhet, ha ott is békén hagyják.

Tehát Uraim, Hölgyeim gatyákat felkötni gyalásót fehér lepedőt készíteni, rázós időszaknak nézhetünk előre, hacsak a forgatókönyv és kottagyártók meg nem gondolják magukat.

Erről megint Hofi jutott eszembe:

Két csinos fiatal nő sétál az utcán, velük szembe jön a falu bikája, az alfa hím:
- Hová, hová szép Hölgyeim?
-Moziba..... ha nem jön közbe valami...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 820
113

Ez a cseh elnök nyilatkozatával egybecseng, egy dobásuk lesz az ukránoknak a beérkezett fegyverekkel (Leopard2 stb.), aztán nem fognak többé olyan mértékű segítséget kapni, mint eddig. Az USA le akarja zárni a dolgokat a 2024-es elnökválasztásra fordulva.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Hogy vidáman kezdődjön a hét. :)
A köztudottan objektiv és semleges Institute for the Study of War szerint a nagy tavaszi orosz tàmadás elérte csúcspontját és több nem várható tőlük már. Ukrajnànak ezèrt Jó esélyei vannak, hogy újból átvegye a katonai kezdeményezést.
Az ISW ukràn forrásokra hivatkozik, amelyek szerint a vuhledari harcok az oroszokat erősen gyengítették. A tavaszi támadàsok csak pár taktikai nyereséget hoztak a mobilizáció ellenére. Irja az osztrák ORF honlapján.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
335
1 425
93
Erősen fogyóban lévő ukrán barátaink megsegítésére azt az elhatározást hozták európa tulajdonsosai még tavaly nyár végén Washington környékén, hogy az embererő pótlásaként a:

1. Lengyelek
2. Szlovákok (vagy Felvidékiek, kinek hogy tetszik..)
3. Magyarok
4. Románia

BEVONULnak Ukrajnába, mielőtt az ukrán ellenállás teljesen összeomlana és//vagy az oroszok nagyon megindulnának.
Mivel a konfliktus elképesztő mennyiségű eszközt és anyagot (is) felemészt ez az egyik oka hogy nem sietnek nagyon az oroszok, a jelenlegi moderált ám folytatólagos előrenyomulással nemcsak óriási veszteségeket okoznak az élőerőben hanem a technikát illetően még súlyosabb az erózió.
Most ennek az elképzelésnek csak a Magyar Kormány áll ellen, még.. de már nem sokáig, a többiek már mind beleegyeztek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 899
113
Hogy vidáman kezdődjön a hét. :)
A köztudottan objektiv és semleges Institute for the Study of War szerint a nagy tavaszi orosz tàmadás elérte csúcspontját és több nem várható tőlük már. Ukrajnànak ezèrt Jó esélyei vannak, hogy újból átvegye a katonai kezdeményezést.
Az ISW ukràn forrásokra hivatkozik, amelyek szerint a vuhledari harcok az oroszokat erősen gyengítették. A tavaszi támadàsok csak pár taktikai nyereséget hoztak a mobilizáció ellenére. Irja az osztrák ORF honlapján.
És az úgy 1800 ruszki harckocsival, többszáz repcsivel, egyéb haditechnikával mi lesz amit felhalmoztak? Nyilván végignézik az ukrán győzelmet a Krímben, ugye? :D

Jók ezek az iraki tájékoztatási miniszter szintű göbbelsi kijelentések!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Olyan rendes a vikingektol hogy folyton az orosz vesztesegeken aggodnak. :D
Szép színes grafikonok OSINT tesók által gondosan összerakva, prezentálva. A viking pedig csak aggregál, ilyen hiteles helyekről származó adatokat, mint a bellingcat az orikkksz.

Némileg más téma, ez is ukrán oldalról (na jó, britukrán ;) ):

Annyira tudományos!

"The country and the armed forces must not be slaves to the current defence system. This defence system has expanded rapidly to meet Russia and has problems. Many policies, systems and organisations are not fit for this current war if it continues for long. The current amazing fighting by the defence forces relies far more upon the character and courage of the Ukrainian people than it does upon good defence management and organisation, or any lessons and skills gained through progressive and continuous training and operations.


Reliance upon courage as a war winner is far too expensive for Ukraine in the long run. Too much blood is being spilt and more could prove disastrous to the nation. It is better to analyse the weakest defence areas and improve policies, laws, systems, and organisations. It is also time to change some of the older generation that remain fixed in their ways of working, for younger, more agile and battle tested commanders. This is not to suggest that the older commanders have not played their part, they have. But now a new way of fighting is needed that values life and identifies how to use the scarce national resources to maximum by improved strategies and tactics."


FYI, ez a Glen Grant egy brit exkatona, kizárólag COIN "műveletekben" vett részt, meg valami katonai börtönt vezetett. Persze a Sandhurst-ön végzett.
Amióta kb 20 éve elhagyta a dicső brit haderőt, kb minden is volt:
Lieutenant Colonel Glen Grant served 37 years in the British Army in a wide variety of postings and jobs. He was the first advisor to the Ukrainian Ministry of Defense when the war started in 2014, at Ukrainian ministerial request. Since then, Lt. Col. Grant has worked in Ukraine as a defense contractor for the US, and as a project manager in the Ukrainian Ministry of Defense on a UK project in defense housing, in which he was both a member of the Reform Office and on the General Staff reform committees and working groups. He has been a defense analyst with the Ukrainian Institute for the Future and now is the operations director in the new World Trade Center Kyiv. He keeps close daily contact with serving and former military, military NGOs and volunteers who support the frontline forces. He publishes regularly about Ukraine, the Black Sea and Baltic regions with the Kyiv Post and Baltic Security Foundation. He has additionally worked as an SME for the United States in 11 other Central and Eastern European countries since 2010, giving him an in-depth view of how the US conducts the defense reform business.


Rengeteg releváns harci tapasztalata van, ja. Full ügynök, amolyan szabad gyökként utaztatták körbe itt, a keleti alvégen az utóbbi 20 évben, mindenféle kamumelókkal lefedezve, aztán meg szabadidejében ilyen okos és tudományos cikkeket ír.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Az ukránok állitólag összevontak 50-55000 embert Soledartól Toretskig, hogy Bachmutot felmentsék és ellentámadást indítsanak a napokban. Felhasználnánk 80 Le2-őt és 50 T-72-est, valamint drótokat. A támadás Chas Yarra összpontosít, de Solidarität visszafoglalàsa is tervben van. Az operáció 5 napra tervezett, elterelő támadásokkal Zaporoshe és Khersonnál.
Irja Simplicius The Thinkers Lyceum blog. Szerinte óriási a nyomàs Kieven, hogy mutasson fel katonai sikereket. Ez az utolsó tartalékok, mindent egy lapra tesznek fel. Ez azt is mutatja, hogy nem nagyon bíznak a Bachmut utáni védvonalban.
Meglátjuk holnapután, mi igaz belőle. Sikerûl-e az oroszokat meglepni? :)
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 524
113
Az ukránok állitólag összevontak 50-55000 embert Soledartól Toretskig, hogy Bachmutot felmentsék és ellentámadást indítsanak a napokban. Felhasználnánk 80 Le2-őt és 50 T-72-est, valamint drótokat. A támadás Chas Yarra összpontosít, de Solidarität visszafoglalàsa is tervben van. Az operáció 5 napra tervezett, elterelő támadásokkal Zaporoshe és Khersonnál.
Irja Simplicius The Thinkers Lyceum blog. Szerinte óriási a nyomàs Kieven, hogy mutasson fel katonai sikereket. Ez az utolsó tartalékok, mindent egy lapra tesznek fel. Ez azt is mutatja, hogy nem nagyon bíznak a Bachmut utáni védvonalban.
Meglátjuk holnapután, mi igaz belőle. Sikerûl-e az oroszokat meglepni? :)
Túl jól hangzik, hogy igaz legyen!
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Rengeteg releváns harci tapasztalata van, ja. Full ügynök, amolyan szabad gyökként utaztatták körbe itt, a keleti alvégen az utóbbi 20 évben, mindenféle kamumelókkal lefedezve, aztán meg szabadidejében ilyen okos és tudományos cikkeket ír.
Mégis sikerült úgy felkészíteni az ukrán hds-t, hogy több mint egy éve sikeresen védekezik.
A többi csak blabla.
****************************

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 951
113
Ukran bankok szomorú kilatasai.

Riport a 2022 februar 24-en hosi halalt halt Kiss Sandor ozvegyevel.

Lelankadt a Leo2 ajandekozas.
Europaban nincs eleg tank, se loszer, se loszergyartasi kepesseg.
Ezert is Oroszorszagba kell menni?

Nem orulnek az ajandek Mig 29-eknek az ukranok.


A kinaiak bekejerol.

Irek meg a haborus bunok. Irakrol meg illik ugye hallgatni az altala velt igazsagot folyton kinyilvanito, es azt az emberiseg egyetemleges igazsaganak tarto nyugaton.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Az ukránok állitólag összevontak 50-55000 embert Soledartól Toretskig, hogy Bachmutot felmentsék és ellentámadást indítsanak a napokban. Felhasználnánk 80 Le2-őt és 50 T-72-est, valamint drótokat. A támadás Chas Yarra összpontosít, de Solidarität visszafoglalàsa is tervben van. Az operáció 5 napra tervezett, elterelő támadásokkal Zaporoshe és Khersonnál.
Irja Simplicius The Thinkers Lyceum blog. Szerinte óriási a nyomàs Kieven, hogy mutasson fel katonai sikereket. Ez az utolsó tartalékok, mindent egy lapra tesznek fel. Ez azt is mutatja, hogy nem nagyon bíznak a Bachmut utáni védvonalban.
Meglátjuk holnapután, mi igaz belőle. Sikerûl-e az oroszokat meglepni? :)
Majd elválik - mondta a ragasztógyári művezető ragasztójának szakító próbáján a gép előtt..
Avagy ember tervez, Isten végez.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Ritka szarul állhatnak az ukránok, shillcon 3 van általánosan, még az itteni bong is aktiválva lett propaganda fronton.


Fronton levő mobikot ismét mozgósítják...


Az utolsó ukránig (lengyelig, románig...)!
The Biden administration said it is watching China’s President Xi Jinping’s trip to Moscow “very, very closely” as top officials express concerns about any calls for a ceasefire at this time.
“A ceasefire called right now would basically just ratify Russia's conquest and give Mr. Putin more time to really equip and retrain and restart operations at a time and a place of his choosing,” John Kirby, National Security Council coordinator for strategic communications, told Kaitlan Collins during an appearance on “CNN This Morning.”
He said the US would “reject” any calls for a ceasefire out of the high-stakes meeting as he reiterated that it would not be “in China’s best interest” to provide arms to Ukraine.
The Russia-China relationship, Kirby said, is “a marriage of convenience, not of affection.”
“These are two countries that don't have a heck of a whole lot of trust between one another, but they find common cause in pushing back on the West, in pushing back on American leadership,” he said.
Kirby said the US has not seen any confirmation of a call between Xi and Ukraine’s President Volodymyr Zelensky, but encouraged a discussion.
“If you're going to go to Moscow, and you're going to sit down for three days with President Putin, and you're going to get his perspective on a war that he started, and that he could finish today. You ought to pick up the phone at the very least, and talk to President Zelensky and get the Ukrainian perspective here,” he said.


Jó reggelt
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 063
9 000
113
Az ukránok állitólag összevontak 50-55000 embert Soledartól Toretskig, hogy Bachmutot felmentsék és ellentámadást indítsanak a napokban. Felhasználnánk 80 Le2-őt és 50 T-72-est, valamint drótokat. A támadás Chas Yarra összpontosít, de Solidarität visszafoglalàsa is tervben van. Az operáció 5 napra tervezett, elterelő támadásokkal Zaporoshe és Khersonnál.
Irja Simplicius The Thinkers Lyceum blog. Szerinte óriási a nyomàs Kieven, hogy mutasson fel katonai sikereket. Ez az utolsó tartalékok, mindent egy lapra tesznek fel. Ez azt is mutatja, hogy nem nagyon bíznak a Bachmut utáni védvonalban.
Meglátjuk holnapután, mi igaz belőle. Sikerûl-e az oroszokat meglepni? :)
Agyafúrt terv lehet, ha ezt így előre leírták.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Erősen fogyóban lévő ukrán barátaink megsegítésére azt az elhatározást hozták európa tulajdonsosai még tavaly nyár végén Washington környékén, hogy az embererő pótlásaként a:

1. Lengyelek
2. Szlovákok (vagy Felvidékiek, kinek hogy tetszik..)
3. Magyarok
4. Románia

BEVONULnak Ukrajnába, mielőtt az ukrán ellenállás teljesen összeomlana és//vagy az oroszok nagyon megindulnának.
Mivel a konfliktus elképesztő mennyiségű eszközt és anyagot (is) felemészt ez az egyik oka hogy nem sietnek nagyon az oroszok, a jelenlegi moderált ám folytatólagos előrenyomulással nemcsak óriási veszteségeket okoznak az élőerőben hanem a technikát illetően még súlyosabb az erózió.
Most ennek az elképzelésnek csak a Magyar Kormány áll ellen, még.. de már nem sokáig, a többiek már mind beleegyeztek.

Parszor ez a remek, szinte Schliffeni zsenialitasu terv megjelent itt a topicban, de elverzett a 3. percben azon, hogy a lengyeleken kivul a tobbi felsorolt orszag maximum a lankadt f*szaval tudna megindulni. A szlotakok meg azzal se… igazabol csak ezen az aprosagon bukik el ez a brillians terv.


Az ukránok állitólag összevontak 50-55000 embert Soledartól Toretskig, hogy Bachmutot felmentsék és ellentámadást indítsanak a napokban. Felhasználnánk 80 Le2-őt és 50 T-72-est, valamint drótokat. A támadás Chas Yarra összpontosít, de Solidarität visszafoglalàsa is tervben van. Az operáció 5 napra tervezett, elterelő támadásokkal Zaporoshe és Khersonnál.
Irja Simplicius The Thinkers Lyceum blog. Szerinte óriási a nyomàs Kieven, hogy mutasson fel katonai sikereket. Ez az utolsó tartalékok, mindent egy lapra tesznek fel. Ez azt is mutatja, hogy nem nagyon bíznak a Bachmut utáni védvonalban.
Meglátjuk holnapután, mi igaz belőle. Sikerûl-e az oroszokat meglepni? :)

Ezt az 50ezer korul osszeszedett embert elkepzelhetonek tartom, az emlitett hk szamok viszont az abszurditas hataran vannak. Az biztos, hogy sokan ugy itelik meg, hogy az ukranok egy lapra fognak mindent feltenni. En is igy gondolom.