[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Mit is akarsz ezzel mondani. Hány szétnyílt BMP-t,BMD-t vagy BTR-t mutassak?
Azért a BMP ha csak minimálisan is de jobb védettséget ad. Az M-113 újkorában is egy ócska alumínium fostalicska volt, ami max arra alkalmas hogy saját területen utánpótlást vagy sérülteket szállítsanak vele
De el se kezdjük ezt...
Big Poppa Z azt mondja hogy a jövő héten aztán tényleg megindulnak már!
Jevgenyij Prigozsin és százlábú nagyzenekara meglátogatták a Bahmuti önkormányzat épületét, ahová Vladlen Tatarszkij emlékére kitűzték az orosz trikolórt!
"ты поему што я не сука, я советский пионер"
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Nem tudtam hogy az orosz hadsereg szolgálati szabályzata arra kötelezné a haldokló katonákat,hogy tárat tartsanak a kezükbe.Többször is véginéztem ezt a videót,de nem láttam tárat a kapor kezében,Kéri László után szabadon:nem értem-nem értem.
Vannak kételyeim annak kapcsán, hogy megválaszthatják, mi legyen a kezükben a halálukat okozó támadás pillanatában. A történet szereplőjét nem a szabályzat kötelezte, hanem az elszántság (vagy a narkotikum).

Nem ismerem a hevedert tartalmazó doboz szakmailag korrekt megnevezését. Lőszertároló doboz?

Rossz a párhuzam, mert Kéri László a valóságot szokta nem érteni, míg itt egy kitalált történetről van szó.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Hohol BMP-1 megsemmisülése
Harcképtelen AT-105 Saxon
Lancet vs ukrán harckocsi
Lancet vs M-777
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 660
79 898
113
Azért a BMP ha csak minimálisan is de jobb védettséget ad. Az M-113 újkorában is egy ócska alumínium fostalicska volt, ami max arra alkalmas hogy saját területen utánpótlást vagy sérülteket szállítsanak vele
De el se kezdjük ezt...
Big Poppa Z azt mondja hogy a jövő héten aztán tényleg megindulnak már!
Jevgenyij Prigozsin és százlábú nagyzenekara meglátogatták a Bahmuti önkormányzat épületét, ahová Vladlen Tatarszkij emlékére kitűzték az orosz trikolórt!
"ты поему што я не сука, я советский пионер"
Szemből talán jobb védettséget ad, de oldalról ugyanúgy nulla védelme van mindkét típusnak. De az M113-ban legalább elférsz.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 279
37 211
113
Oroszország zászlaját vonták fel Artyomovszk felett, a várost technikailag elfoglalták – a Wagner PMC alapítója
Prigozsin megjegyezte, hogy a városházát és az egész központi kerületet elfoglaló orosz egységek parancsnokai "viszik és kihelyezik a zászlókat". "Az ellenség a nyugati blokkokban marad" – tette hozzá.

A történelem során először
kaptak
a légiszállítású erők "Solntsepeks" -et (TOS 1) az SVO zónában való használatra
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 301
68 403
113

Március 29-én egy véleménycikk jelent meg a The Wall Street Journal felületén, amelyet Karl Rove, George W. Bush elnök egykori tanácsadója írt. Ebben Rove kihangsúlyozta, hogy a háború arról is dönt, hogy Európa importál-e majd cseppfolyós gázt az Egyesült Államokból. Az iraki háború kirobbantásában kulcsszerepet játszó lobbista szerint a fegyverküldés jó az amerikai gazdaságnak, mert a fegyvereket, töltényeket és a rakétákat főleg amerikai munkások állítják elő. Az egykori tanácsadó úgy látja, hogy Ukrajna segítésével valójában Amerika érdekeinek érvényesítése került az első helyre​


Nato fotitkarnak meg jó lesz, az esze megvan hozza.

Kozel hatvan eves magyar nemzetisegu katona halt meg a jenki gazert es fegyveriparert.

Utban az europai ertekek fele a Pecserszkaja Lavran at.

Bejelentették Bahmut elfoglalását
2023. április 3. 6:30

A Wagner-csoport vezetője a meggyilkolt orosz haditudósító emlékének ajánlotta a győzelmet.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner katonai magánvállalat vezetője bejelentette, hogy „jogi értelemben Bahmut el van foglalva”. Prigozsin egy videót tett közzé Telegram-csatornáján, amelyen egy orosz zászlót tart a kezében, amit csapatai a bahmuti városházára fognak kitűzni. A zászlón a „jó emléket Vladeln Tatarszkijnak” felirat szerepelt.

Prigozsin bejelentése néhány órával azután történt, hogy Tatarszkij (valódi nevén Makszim Fomin) orosz katonai blogger vasárnap egy szentpétervári kávézóban egy pokolgépes merényletben meghalt. A támadásban összesen mintegy két tucatnyi másik ember is megsérült.
Az orosz külügyminisztérium vasárnap tisztelettel adózott Tatarszkij előtt, mondván, hogy az „igazság védelmezői” közé tartozott és ostorozta a nyugati kormányokat, amiért nem ítélték el az újságíró elleni támadást. Az ukrán katonai vezetők hétfőn, Prigozsin videójának nyilvánosságra kerülése után közölték, hogy az ellenséges csapatok megpróbálták átvenni a város ellenőrzését, de az ukrán csapatok „több mint 20 ellenséges támadást vertek vissza”.

https://mandiner.hu/cikk/20230403_b...PDj2_KTgRNG6WRJmjz-pYk7tmW689Xrb09A9lFNNqux_Q
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 024
87 798
113
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 655
48 452
113

A Tatarszkij katonai biztos szentpétervári meggyilkolásának gyanúsítottja körözési listára került​

Az orosz belügyminisztérium a keresett listára tette Daria Trepovát, akit Vladlen Tatarsky (Maxim Fomin) katonai biztos meggyilkolásában való részvétellel gyanúsítanak.
Emlékezzünk vissza, hogy a milícia és a katonai komisszár április 2-án halt meg egy szentpétervári kávézóban történt robbanás következtében, ahol megbeszélést tartott olvasóival.
A nyomozók szerint Trepova hozta be a robbanószerkezetet a kávézóba. Tegnap este házkutatást tartottak a lakásában , de a gyanúsított helyét még nem sikerült megállapítani.
A robbanás tényével kapcsolatos büntetőeljárást további vizsgálat céljából áthelyezték az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának központi irodájába.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680504707

SÜRGŐS: Terrortámadás Melitopolban​

Most vált ismertté a Zaporozsje régióbeli Melitopolban dördült robbanásról.
Az autót felrobbantották, erre az órára egy áldozatról lehet tudni.
A robbanás a Bogdan Hmelnitsky sugárút és a Schmidt utca kereszteződésében dördült. Az Orosz Tavasz továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet.

FRISSÍTVE​

A robbanásban megsérült Maxim Zubarev, aki Akimovka község adminisztrációjának vezetője. A hatóságok szerint az állapota válságos.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680500863


Roberet C. Castel
REKVIEM EGY SZENT TEHÉNNEK
Az ukrán háború eleje óta halljuk azt a magabiztonsan nyugtatgató mantrát, hogy nem kell tartani az orosz atomfegyvertől, mert a Medve teljességgel a Sárkánytól függ.
Az pedig köztudomású, hogy a "türelmes szuperhatalom" elvi alapon ellenzi az atomfegyverek használatát.
Nos, úgy tűnik, hogy a fősodrú elemzésekben szereplő többi szent tehén után, ez a girhes kérődző is a vágóhídra került.
Az atomarzenálját türelmetlen sietséggel modernizáló Kína, váratlanul újrafogalmazta a nyilvános nukleáris doktrináját is.
És ez az új kínai nukleáris doktrína kísértetiesen emlékeztet egy másikra, amit ciril betűkkel írtak.

Glen Grant úgy látja: az ukrán hadsereg katonai kultúrája elavult.
Glen Grant, a 37 éven át a sereg kötelékében szolágló brit katona a Die Weltben jelentetett meg egy cikket, melyben összeszedte, hogy meglátása szerint melyek az ukrán hadsereg legnagyobb hibái.

Ezek az alábbiak:

  • 1. A szakértő szerint az ukrán hasdereg katonai kultúrája régimódi. Úgy látja, hogy sok parancsnok még a szovjet időkből öröklött felfogást képviseli.
  • 2. Nem egyértelműek az illetékességi körök. Kiemeli, hogy nincsenek megfelelően kijelölve az egyes alakulatok ilettékességi és hatáskörei.
  • 3. Következő nagy hibaként említi a bajtársi szolidaritás hiányát. Kiemeli, hogy még arra is volt példa, hogy az egységek egymás ellen dolgoztak.
  • 4. Arra is felhívta Grant a figyelmet, hogy hiányos a kiképzés az ukrán hadseregben, ami hosszú távon megnehezíti a harctéri helyzetet.
  • 5. Végül pedig a túl nagy a bürokráciát emelte ki, mint hátráltató tényezőt. Sok szabály alapját még mindig a szovjet stílus adja, vagyis túlságosan sok a megkötés és a parancsnok nem ritkán későn futnak be a terepre, mert elakadnak a döntési láncolatban.
  • https://mandiner.hu/cikk/20230402_o...iurtW8KSIcO5LIb7IBZPS2shxW7IaQ8qsEBujTujv58kg
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Zele: követelünk német harcjárműveket és preferáljuk a modern törököt is.
Ov.: Ok, adunk nekünk is van.

Zele: De a legújabbakat követeljük.
Ov.:Ok, akkor lynxet küldünk leot meg HX3-ast gidránt meg nomádot .

Zele: De hozzájuk lőszereket teljes fegyverzetet is követelünk.
Ov.: Ok, küldünk, ahogy készen lesz lynxet gidránt nomádot HX3-ast és Leot is mellé több tucatot.

Zele: De követelünk kiképzőket tapasztalt személyzetet rájuk és önkénteseket is lehetőleg nyugat-ukrajnába.
Ov.: Ok, küldünk 100as nagyságrendben leokat és gidranokat nomádot meg lynxeket néhányezer tapasztalt rohamlövésszel megtöltve Kárpátaljára.

Zele: Ööö...izé...várjááál..hogyis ...hogyis volt?...ööö...várjunk csak...mit is mondtam??? Jaaaj! Várjál Viktor...valami neeem jóóó..na várjál!


Április 1-je van bzmg. Senkinek nem tűnik fel, hogy a mai hírek fele 04.01-es?

Úgy látszik nem aprilisi tréfa volt! Bár az ukránokat elég jól megtréfálná ez a (semmiképpen sem angolszász) pl. Lengyel-Cseh-Magyar-Szerb-Szlovák-Török-Bolgár...na jó meg román (ők úgy is székelyeket küldenének maguk helyett vagy magukat orosznak valló románokat ) békefenntartó koalíció amivel Ukrajnát feldarabolnák:


Ha megtörténne egy ilyen akkor wagner meg VDV végre egy hozzá méltó ellenféllel nézne szembe :hadonaszos: ...a románok meg totál szétesnének azt sem tudnák ki mellé álljanak át...kifordítható zászlókat kellenne szétosztani a hadvezetésnek, mert másként az egységeik nem vállalnák a missziót: kívül NATO belül orosz zászló. Vagy az oroszok azt nyilatkoznák: "Románia nem vehet részt ...akkor inkább már az USA."
 

G__G

Well-Known Member
2020. szeptember 17.
71
415
63
Mire németek odaértek Párizshoz már meg volt verve a francia haderő. A briteket kiütötték a kontinensről, a Maginot vonal mögé kerültek és korlátlan légifölényben voltak. Plusz a híres párizsi erődrendszer is ugye... Nem ám hogy nyílt várossá nyilvánították... Á dehogy...
Egyébként hol is voltak ezek a diadalmas németek 1945 május 9-én?
Plusz vége van már a háborúnak vagy mi történt?
Hát miért nem csinálta ugyanezt az orosz? Megverhették volna előtte az ukrán haderőt, nekik is ugyanúgy ott volt a lehetőség... :rolleyes:
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 054
5 551
113

Fellázadtak parancsnokaik ellen az ukrán katonák​


A katonák szerint parancsnokaik zsebre vágják az elesettek után járó zsoldot, miközben alig él már valaki a zászlóaljból.

Az ua-reporter.com arról tudósít, hogy felkészülés és fegyverzet nélkül vetettek be ukrán katonákat Bahmut védelmében, ezért az egység katonái fellázadtak a parancsnokaik ellen. Úgy pontosítanak: az esemény alanyai a Harkiv megyében alakult területvédelmi 127. számú dandár 228-as zászlóaljának katonái, akik parancsnokaik elleni kollektív bizalmatlanságuknak adtak hangot.

Hangsúlyozták: a katonák panaszai szerint az egységüket csalással, felkészületlenül vetették be a Bahmutnál kialakult húsdarálóba, ahol nagy veszteségeket szenvedtek. Elmondták, hogy nem látták el őket a megfelelő fegyverekkel, felszereléssel, az egység

tankosainak például gyalogosként kellett harcba szállni.
Vádjaik szerint

a zászlóalj lélekszámáról szóló hivatalos jelentés csupa hazugság, holt lelkeket írtak be az állomány névsorába.
Valójában 20-30 katonájuk maradt, parancsnokaik pedig saját zsebükbe csúsztatják az elesett katonák után járó zsoldot, amit az élők január óta hiába várnak – írja a KárpátHír is.


262 ukrán sportoló halt meg a háborúban

Oroszország 262 ukrán sportolót ölt meg és 363 sportlétesítményt rombolt le Kijev szerint.

Az idén elhunytak között volt Dmitro Sharpar műkorcsolyázó, aki a Bahmut melletti harcokban esett el, és Volodimir Androscsuk 22 éves tízpróbázó, aki nagy eséllyel jutott volna ki az olimpiára.
Vagyim Hutcait ukrán sportminiszter közölte a Nemzetközi Torna Szövetség elnökével, hogy nem szabadna orosz sportolókat beengedni a nemzetközi sportversenyekre.

Megjegyzései azután hangzottak el, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt javasolta, hogy fokozatosan térjenek vissza az orosz és belorusz sportolók semleges játokosokként.

Ukrajna megtiltotta sportolóinak, hogy részt vegyenek a 2024-es párizsi játékok kvalifikációs versenyein, ha oroszokkal kell versenyezniük.