Felvetődött, hogy esetleg SLAMRAAM-ot kaptak, csak titokban. Az remekül el tud bújni egy erdőben (ráadásul sugározni is csak a kilőtt AMRAAM fog), és azt is tudjuk, hogy az ukránok elkezdtek Link16ot használni a légvédelmükben - így megy a célpontadatok megosztása.Szerintem itt kicsit elbeszélünk egymás mellett.
Az AIM-120 ER hatótávja emlékeim szerint 120 km, viszont ez légi indításkor valid. Földi indításkor - és a NASAMS földi légvédelmi rendszer- ennek kb. harmada, vagyis a 40 km-es max hatótáv így jön ki. A posztodban határozottan NASAMS rendszerből való lelövést írtál mint quasi tényt, a többi lehetőséget (motorhiba, légi indítású rakéta, MANPAD) én nem olvastam ki belőle. Ezért kérdeztem vissza hogy ez miért mutatnak erre a jelek. De akkor lehet tényleg csak félreértés volt.
Erre utalójel lehet, hogy a május 9-én bejelentett USA segély ($1,2 mrd) is a légvédelem integracióját célozza - ebbe nekem belefér az is, hogy egy már átadott rendszert ”papíroznak le”:
Latest Batch Of Ukraine Aid Focused On Air Defense Integration | Aviation Week Network
The U.S. military will provide another $1.2 billion in newly produced military aid for Ukraine.
aviationweek.com
Az ötlet innen:
Nuclear Fallout? Russian Strikes Create Richter Scale Explosion in Khmelnitsky + Updates
Watch now (5 min) | The title may sound like clickbait, but read below and you’ll find that it’s frighteningly not so. But first, today’s video mashup includes Josep Borrell, once again intimating that the Ukraine war would end in mere days were the West to stop funding Zelensky’s regime. This...
open.substack.com