[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 951
30 826
113
AEW gep nem csak vedelemben fontos,tamadasban is Lehetove teszi,hogy azok teljes radiocsendben,radar es IFF jel kisugarzas nelkul tamadjanak,illetve csak a. szukseges esetben kapcsoljak az eszkozoket Es itt jon be az LPI,meg frekiugratasos,meg az kaporszakallu se tudja mifele technikak jelentosege os.Es ezen a teruleten a nyugati cuccuk jobbak.
HA jol kiepitett,szervezett a legvedelmi rendszer,a Patriot sem mukodteti a radarjat,vsak a szükséges mertekben.Helyzetkepet kulso forrasbol,valamien felderítő radarzol kapja Ebben kulonben semmi uj nincs,mar Vietnamban hasznaltak a Dvinaval Megfelelo ARH/IR raketta eseten az is lehetcseges,hogy semmifele kisugarzasa nincs az indító rendszernekEz a Patriot eseten a PAC-3 raketanal sem all fent,a ballisztikus cel nehezsegi foka mistt ha az utolso pillanatban is,de kapcsolnia kell a radart.Tobbi raketaja meg nem ARH,azokhoz mindenkeppen kell a radar tuzvezeto uzemmodja.De ezzel az S300/400 is igy van,tuzvezeteshez azoknak is kapcsolni kell a radart.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113


Mindenféle mögöttes tartalom nélkül, de fogadd kérlek legőszintébb elismerésemet, hogy 7 általam
leírt betűtől ennyire begurultál.

Na mindegy. Mondjuk nem értem teljesen hozzászólásod: mindig, minden konfliktusban ott vannak
mindegyik oldalról a megfigyelők. Szíriánál gondolom nem méltatlankodtál, hogy az orosz
megfelelőik is emelhették az eszkaláció lehetőségét.

Amúgy érdekes, hogy az SBS is. Ezt nem gondoltam volna csak max a másik kettőt.
Kíváncsi lennék, hogy ők mit mókolhatnak arra.
Azért komoly különbség van a kettő között. Az oroszok odaálltak Szíriában teljes mellszélességben és hivatalosan. Ehhez képest az angolszászok nyomják a tőlük megszokott sunyi gennyeskedést.
Ha Oroszország "bölcs vezére" nem akart volna győzedelmes hadvezérként bekerülni az orosz történelemkönyvekbe akkor most nem halna meg egyre több ember mind a két oldalon...
Ne légy meszike!
Ha 2014-ben nem puccsolja meg a nyugat által szponzorált fegyveres csőcselék a demokratikusan megválasztott kormányt, akkor nem lennénk itt…
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 404
4 425
113
Egy hónapja szabadultam a banból és Bakhmut még mindig tartja magát. Hihetetlen sebességgel hódít a világ 2. legerősebb hadserege.

Elég beszédes ha az oroszok a Bakhmuttól nyugatra levő hidakat bombázzák. Félnek az ukránoktól és védekezésre készülnek fel.

Magyarország köztársasági elnöke élesen bírálta Oroszországot az Ukrajna elleni agresszióért
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 454
113
"A minap Alexander Kots katonai parancsnok közzétett egy videót az MLRS HIMARS hordozórakéták oszlopának mozgásáról Harkov környékén . Egy járműszerelvény kelet felé halad az E40-es autópályán Harkov északi külvárosában.

Koordináták : Nem ismert, 50.10149433863085, 36.26809457916696 hogy az amerikai MLRS pontosan hová tart . A kísérőoszlop részeként kanadai Roshel Senator páncélozott járműveket láthatunk, amelyek nagy valószínűséggel az újonnan felállított alakulatok arzenáljába kerültek.

Jelenleg a harkovi régió északi részén Lipcsyben 67 OMBr (gépesített dandár) erők vannak, Beli Kolodezben pedig a különleges erők 1. "állomásának" egységeit helyezték el. Mindkét dandár az Ukrán Fegyveres Erők 9. Hadtestének része.

Ezenkívül az Ukrán Fegyveres Erők 60 gépesített és 17 harckocsizódandárból álló különálló alakulatai magánházakat foglaltak el Cirkunyban , amelyekbe mozgósítottakat és felszereléseket pakoltak le.

Jelenleg jelentős erők koncentrálódnak Harkiv régióban. A megnövekedett aktivitás pedig bizonyos tervek jelenlétét jelzi az ukrán fegyveres erők számára akár a belgorodi régió közelében, akár a front Kupjanszkij és Szvatovszkij szakaszán "
Mi volt az a visszavonulás Bahmutnál?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 535
113

Mi történik Mariupolban a robbanások után (FOTÓ, VIDEÓ)​

Mariupolban a helyi újságírók és bloggerek május 19-én este azonnal megérkeztek a Nyevszkij negyedbe, ahonnan korábban egy erős robbanásról készült videó is megjelent .
22:30 körül már forgattak egy videót ugyanabból a szögből. Ezt megelőzően az ukrán propaganda, mint mindig, győztesen hirdette "a helikopterek és a csapatok megsemmisítését".
A valóságban nem volt tűz vagy detonáció a helyszínen.
Mint arról beszámoltunk, az ellenség megtámadta a régi, nem működő repülőtér épületeit , a hírek szerint áldozatok nem történtek – jelentette a média.
A közvetlenül a Kuprin utcai robbanás utáni felvételen a munkások nyugodtan folytatják az útjavítást, három műszakban aszfaltot raknak le. A Nyevszkij negyedben teljes csend van.
A DPR JCCC-ben működő képviselete tisztázza, hogy 21:20-kor az ellenség négy nagy hatótávolságú rakétát lőtt ki Mariupolra északnyugati irányból. A rakéták típusa nincs meghatározva.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684561199

Hurrá! Evakuálás! - Az AFU militánsa örül a bakhmutból való megmentésnek​

Úgy tűnik, az ukrán parancsnokság visszavonja a harcban megviselt egységeket.
A Wagner PMC alapítója, Jevgenyij Prigozsin ugyanakkor arról számolt be, hogy az ellenség folyamatosan friss tartalékokat hoz be .
Источник: https://rusvesna.su/news/1684562229

Bahmuttól nyugatra teljesen be van foglalva a Wagner PMC (MAP)​

Bahmut nyugati része a Wagnereké volt. Délnyugaton maradt egy rész, ahol a MiG-emlékmű található” – jelentették az ukrán katonai propagandisták az Ukrán Fegyveres Erőkhöz kapcsolódó katonai elemzők frissített térképére hivatkozva.
Ezt megelőzően voltak olyan információk, hogy a PMC harcosai elfoglalták az Ukrán Fegyveres Erők nyugati megerősített területein az utolsó sokemeletes épületeket, és átvették a magánszektort.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684565698

Wagner a Bahmut 99%-át irányítja. ÉNy-on a magánszektort mára teljesen megtisztították. Wagner már közeledik az erdőültetvényekhez, ahová néhány UA katona visszavonult. Szintén Chromovo irányába, a Wagner egységek áttörtek néhány UA opornikon és előrenyomulnak Chromovo felé.
Nehezebb a helyzet a repülőgép-szektorban. Itt az UA továbbra is óriási ellenállást fejt ki minden egyes méterrel. De itt is Wagner-egységek nyomulnak előre a repülőgép-emlékmű felé észak felől. A Chajkovskogo utca mindkét oldaláról. Nem kérdés, hogy Bakhmutot teljesen elfoglalják. Ha minden jól megy ezen a hétvégén. A srácok keményen és hatékonyan dolgoznak.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 634
113
Én nagyon hamar találok rá magyarázatot, simán egy szenny propaganda cikk:


"hogy a fegyvert torkolattal felfelé rögzítették a végtaghoz, ráadásul a tárat sem vették ki belőle."

"
hogy üres fegyver nem létezik, illetve az, hogy a torkolatot nem igazán illik olyan dolog felé fordítani, amit nem szándékozunk meglőni, a sebesült katona pedig vélhetően ebbe a kategóriába tartozik. Míg egy törött lábba a modern orvostudománynak hála aránylag nehéz belehalni, addig egy májlövés már jóval több gondot tud okozni."

A propaganda osztály mit gondolkozhatott rajta, mire erre az eseményre ilyen ok-okozati összefüggéseket ráhúztak, hogy képviselje az érdeküket.
Kíváncsi volnék rá, hogy ha a politikai osztály tagjai eltörnék a lábukat hasonló helyzetben, akkor jó lenne-e egy ak nekik sínnek vagy nem kérnének az improvizációból.



----------------
Jürgenbauer:
Mi volt az a visszavonulás Bahmutnál?


Térkép alapján egy útig húzódtak vissza szántó/mező területekről. Gondolom az út végig fasor, árok, azaz egy gát. Jobb oldalán meg erdősáv mező helyett.
Simán jobban védhető pont.
Ilyeneknek nem tulajdonítanék jelentőséget.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 458
23 925
113
Én nagyon hamar találok rá magyarázatot, simán egy szenny propaganda cikk:


"hogy a fegyvert torkolattal felfelé rögzítették a végtaghoz, ráadásul a tárat sem vették ki belőle."

"
hogy üres fegyver nem létezik, illetve az, hogy a torkolatot nem igazán illik olyan dolog felé fordítani, amit nem szándékozunk meglőni, a sebesült katona pedig vélhetően ebbe a kategóriába tartozik. Míg egy törött lábba a modern orvostudománynak hála aránylag nehéz belehalni, addig egy májlövés már jóval több gondot tud okozni."

A propaganda osztály mit gondolkozhatott rajta, mire erre az eseményre ilyen ok-okozati összefüggéseket ráhúztak, hogy képviselje az érdeküket.
Kíváncsi volnék rá, hogy ha a politikai osztály tagjai eltörnék a lábukat hasonló helyzetben, akkor jó lenne-e egy ak nekik sínnek vagy nem kérnének az improvizációból.



----------------
Jürgenbauer:
Mi volt az a visszavonulás Bahmutnál?


Térkép alapján egy útig húzódtak vissza szántó/mező területekről. Gondolom az út végig fasor, árok, azaz egy gát. Jobb oldalán meg erdősáv mező helyett.
Simán jobban védhető pont.
Ilyeneknek nem tulajdonítanék jelentőséget.
Már a nevét se meri odaírni aki ezt a cikket lehozza, eddig valami dániel firkálgatott, de gondolom neki is gáz amit kiad a keze közül.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 021
11 860
113
A cikksorozat tartalmából egyértelmű, hogy az írója fórumunkból vette az alapinformációkat.
Amelyet pedig elsőként én osztottam meg.
Egyébként nagyon jó a cikk, remélem, hogy sokak okulására fog szolgálni.
Egy-két dolog kimaradt, például az ukrán nácizmus tízparancsolata, de kezdetnek nem rossz.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 811
35 296
113
A "Wagner" harcos Artemovsk felszabadításának célvonaláról számolt be
A Wagner-csoport egységei elindultak a kijevi ellenőrzés alatt álló Ivanovszkoje falu felé Artemovszk külvárosában, amely mára a városért folytatott harcok "célvonalává" vált, mondta a Wagner-csoport egyik harcosa a RIA Novosztyinak.
Az ügynökség beszélgetőpartnere szerint a város területének kevesebb mint egy kilométere maradt az ellenség irányítása alatt.

Ukrajna visszavonul BAKHMUT-ból


Urán robbanás: Európa a "környezeti katasztrófa" szélén