[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Na kinn a bahmutos nyugger elemzés

Fun fact: a Youtube immár a wagneros videókat strike-al jutalmazza, szóval csak óvatosan

Pár óra késéssel elolvasva máris van nálam letiltott videó az anyagban. Zelenszkij beiktatását esetleg más forrásból származó felvételre ha gondoljátok, utólag cserélhetitek. (Nekem kihagyható rész volt, csak gondoltam visszajelzéssel hátha segítek valamit. Nagyon figyelnek titeket.)

Sziverszkkel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy nem egyszerűbb lenne Bahmuttól északra lévő falvakat elfoglalni, ha már úgy is szükséges(Kalyeniki, Ráj-Alekszandrivka), ha pedig Kreminnából megint ki tudnak törni az orosz erők, akkor lényegében kis falvas térségekben, nyílt mezőn megkerülhető az a város(Zaricsnye, Jámpil). Tavaly nyáron is azt láttuk, hogy az oroszok araszolva, de viszonylag könnyen tudtak a legemberhiányosabb időkben is itt pusztán tüzérségi fölénnyel teret nyerni és nem csak a nagy harkovi áttörés után, de előtte is több kisebb alkalommal az ukránoknak is a legnehezebb időszakban is sikerült létszámfölénnyel kisebb ellenlökéseket kieszközölni. Vagyis nekem úgy tűnik, hogy a terep ott a támadónak mindig kedvez, egyedül Kremminna előtere és Liman magaslati, erdővel védett városa alakítható ki a két félnek hosszabb ideig védhető vonallá.
Szerinted kivitelezhető a nyári hónapokban ez a távolról bekerítés Szeverszk esetében és megspórolható egy ostrom vagy Kreminnából csak Steiner csapataira várok?
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
533
2 451
93

+1
FwvRWDWXwAYAOn5
Higgadj le Higgins! :D

Nem láttam még ezt az Indexes F-16 hírt itt a fórumon úgyhogy berakom. Ha volt akkor volt. :)

Ezer sebből vérzik az ukránok messiásként várt csodafegyvere
 
K

kamm

Guest

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 350
46 154
113
Ez a drónos videó érdekes.
1.
a 3 becsapódásból kettőn is a repülési paraméterek között felfedezhető, hogy Low Battery jelzést adott a drón az operátornak. Azaz a hatósugár legszélén kellett legyen. A földhöz viszonyított sebesség értékből, és a repülési időből nagyjából kikövetkeztethető, hogy kb. 4,5-5km hatósugárban tudják ezeket a kis méretű öngyilkos drónokat alkalmazni ezzel a töltetmérettel. Nagyon fontos, hogy szerintem sokkal jobb eredményt is el lehetne érni, ha egy picit nagyobb töltetet alkalmaznak, és eleve öngyilkos drónnak tervezik ezeket.
2. a töltet méret úgy néz ki elégtelen egy harckocsi elpusztításához. Az első kísérletnélhátulról próbálták meg átütni a tornyot. Sikertelenül. Csak elzavarták az állásából. Szerintem a második próbálkozásban azért mentek rá a motortérre, mert meg akarták mindenképpen állítani, ugyanis a hatósugár szélén, ha "rossz" felé menekül harckocsi, akkor egyszerűen kigurul a drónoperátor hatósugarából.
3. ebből a gyatra hatékonyságból nem a módszer életképtelensége világlik ki, hanem az, hogy ezek a konkrét drónok inkább élőerő és megerősített állások ellen készülhettek.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 809
7 186
113
  • Német hírszerzés: Putyin hatalma stabil, Oroszország pedig még mindig képes elhúzódó háborút vívni.
  • Tizenöt hónappal az Ukrajna elleni orosz hadművelet megindultát követően sem láthatók felbomlás jelei Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerében - jelentette ki hétfőn Bruno Kahl, a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnöke.
  • A német külföldi hírszerzés vezetője a berlini Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémián (BAKS) tartott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy - például a hadianyagszállításokkal kapcsolatos - szórványos bírálatokat leszámítva nincsenek a rendszer ingadozására vagy összeomlására utaló jelek
  • "Oroszország továbbra is képes hosszú távon háborút folytatni" egyre újabb, frissen toborzott katonákkal - fejtegette Kahl.
  • Mindez igaz a hadiiparra és lőszerellátásra is. Mint mondta, e tekintetben szó sincs gyengeségről vagy a tevékenységek esetleges összeomlásáról.
  • Putyin stratégiája, miszerint időre és mennyiségre játszik, beválhat.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 572
16 148
113
Szöget ütött vmi a fejemben; nyilván csak találgatok és Isten ments, h pánikot keltsek. Tekintsétek gondolatjátéknak.
Volt ugye ez az ukrán átcsapás orosz területre, ahol történetesen van/volt egy orosz atomfegyver raktár/siló.
Ma tele a nyugati trash net hasonló "poénokkal":
aDYbp7G_460swp.webp

Abba ne menjünk bele, h milyen morális/szellemi szinvonalt hoznak az általuk atomháborút kívánó kommentek.

Mi van, ha pont ez a fedőtörténete annak, h oroszok ellenébe atomfegyvert vessenek be? "Nem kaptunk ilyet, tőletek loptuk" elven. Ne nyugtassuk meg magunkat azzal, h az ukránok úgysem vetik be. Simán kinézem azt is, h akár ellenünk is megteszik, amolyan hamis-zászlós műveletként.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Mi van, ha pont ez a fedőtörténete annak, h oroszok ellenébe atomfegyvert vessenek be? "Nem kaptunk ilyet, tőletek loptuk" elven. Ne nyugtassuk meg magunkat azzal, h az ukránok úgysem vetik be. Simán kinézem azt is, h akár ellenünk is megteszik, amolyan hamis-zászlós műveletként.
Abba ne menjünk bele, h milyen morális/szellemi szinvonalt hoznak az általuk atomháborút kívánó kommentek.
Senki nem akar elhamvadni, az ukránok se.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 404
4 424
113
A 2. vh óta nem volt ilyen hogy az orosz magterület veszítsen területet.

A Belgorodi Népköztársaság továbbra is fennáll, a Putyini erők nem tudták visszavenni az irányítást

A rebellis orosz légió szóvivője azt állítja békefenntartóként érkeztek Belgorodba miután a helyi lakosok -látván a gyenge orosz helyi erőket- kérték a bevonulásukat a rend megőrzésére

Furcsa időket élünk
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 186
113
megoldották a HARM függesztését és van hír már AMRAAM-ról is...... nagyon lebecsülöd az Ukránokat és a részükre adott nyugati technikai segítséget (nem csak fegyverek)
Ne
megoldották a HARM függesztését és van hír már AMRAAM-ról is...... nagyon lebecsülöd az Ukránokat és a részükre adott nyugati technikai segítséget (nem csak fegyverek)
Nem becsülöm le őket.HARM képességiet HTS pod nélkül csak korlátozottan lehet kihasznál de tény rajta vannak az Ukrán 29-eseken.AMRAAM-hoz komplett tűvezető rendszert át kell alakítani az eredeti radar nem valószínű tudna küldeni pályakorrekciós jeleket neki.Igaz voltak németeknél is modernizácios tervek megkapták volna az ex NDK-s gépek a hornet APG65-ös radarját végül is nem lehetetlen átalakítani őket.ADM 160 "csalik"amiket indítottak a storm shadow mellett 900 km hatósugarúak akár még román légtérből indították.Én személy szerint nem zárom ki meg pl s brittekből "ki is nézem"hogy egyik harci gépük indította pár nappal a bejelntés után Ukrán légtérből a "frissen" belentett storm shadow cirkáló rakétát.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 709
30 206
113
Ukri veszteség
Orosz drón ukrán T-72B
Khakovsky víztározónál
F-16
Úgy magyar a srác, ahogy a háttér Bahmut.
Dezertőrök kivégzése...
Akik a Wagner ellen harcoltak.
BTR-4
Wágnerősék parancsnokai
Zsákmány
Kupyansk körzet
Krasno-Lyman körzet
Donyeck körzet
Belgorod
Azonosítás
Megadás...
Krasznopol UAVra
Belgorodi vagányok
Bandera barátja...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 897
21 406
113
Semmilyen naci karlendites nincs benne a vegen. Az eleljen odaint a hknak, de annak koze nincs a nacihoz.
A hk-t nezd. A parancsnok feszit, mint legy a szaros talicskan es a tuzer nyujtott kezzel tiszteleg.
A 2. vh óta nem volt ilyen hogy az orosz magterület veszítsen területet.

A Belgorodi Népköztársaság továbbra is fennáll, a Putyini erők nem tudták visszavenni az irányítást

A rebellis orosz légió szóvivője azt állítja békefenntartóként érkeztek Belgorodba miután a helyi lakosok -látván a gyenge orosz helyi erőket- kérték a bevonulásukat a rend megőrzésére

Furcsa időket élünk

Mit veszitett? :D

Es most hol is vannak ezek a „bekefenntartok“?
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Senki nem akar elhamvadni, az ukránok se.
Ki kérdezte eddig is meg őket bármiről is a Majdan óta?

Biztos azért volt a kormánytagok jórésze is külföldi….
Vagy kettős állampolgárságú…

Szerintem Viktor, a Pápa és C Castel képviseli az ukránokat…. De hogy Zele nem, az tuti… mégha rájátszik a szegény ember egyetlen értékére a nacionalizmusra is.

Ceaucescu ugyanezt csinálta anno….
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Szöget ütött vmi a fejemben; nyilván csak találgatok és Isten ments, h pánikot keltsek. Tekintsétek gondolatjátéknak.
Volt ugye ez az ukrán átcsapás orosz területre, ahol történetesen van/volt egy orosz atomfegyver raktár/siló.
Ma tele a nyugati trash net hasonló "poénokkal":
aDYbp7G_460swp.webp

Abba ne menjünk bele, h milyen morális/szellemi szinvonalt hoznak az általuk atomháborút kívánó kommentek.

Mi van, ha pont ez a fedőtörténete annak, h oroszok ellenébe atomfegyvert vessenek be? "Nem kaptunk ilyet, tőletek loptuk" elven. Ne nyugtassuk meg magunkat azzal, h az ukránok úgysem vetik be. Simán kinézem azt is, h akár ellenünk is megteszik, amolyan hamis-zászlós műveletként.
Ha te orosz lennél, tárolnál nukleáris fegyvert egy az ukrán határhoz közel lévő, hatásos őrizet nélküli helyen?
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 930
19 182
113
Szöget ütött vmi a fejemben; nyilván csak találgatok és Isten ments, h pánikot keltsek. Tekintsétek gondolatjátéknak.
Volt ugye ez az ukrán átcsapás orosz területre, ahol történetesen van/volt egy orosz atomfegyver raktár/siló.
Ma tele a nyugati trash net hasonló "poénokkal":
aDYbp7G_460swp.webp

Abba ne menjünk bele, h milyen morális/szellemi szinvonalt hoznak az általuk atomháborút kívánó kommentek.

Mi van, ha pont ez a fedőtörténete annak, h oroszok ellenébe atomfegyvert vessenek be? "Nem kaptunk ilyet, tőletek loptuk" elven. Ne nyugtassuk meg magunkat azzal, h az ukránok úgysem vetik be. Simán kinézem azt is, h akár ellenünk is megteszik, amolyan hamis-zászlós műveletként.
a kihullásból megmondható a gyártó elvileg.

amúgy meg 30mm gépágyú lőszert meg vadászgépet nem exportálunk, de majd atombombázunk... persze.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
317
1 560
93
Ne

Nem becsülöm le őket.HARM képességiet HTS pod nélkül csak korlátozottan lehet kihasznál de tény rajta vannak az Ukrán 29-eseken.AMRAAM-hoz komplett tűvezető rendszert át kell alakítani az eredeti radar nem valószínű tudna küldeni pályakorrekciós jeleket neki.Igaz voltak németeknél is modernizácios tervek megkapták volna az ex NDK-s gépek a hornet APG65-ös radarját végül is nem lehetetlen átalakítani őket.ADM 160 "csalik"amiket indítottak a storm shadow mellett 900 km hatósugarúak akár még román légtérből indították.Én személy szerint nem zárom ki meg pl s brittekből "ki is nézem"hogy egyik harci gépük indította pár nappal a bejelntés után Ukrán légtérből a "frissen" belentett storm shadow cirkáló rakétát.

A neten fellelhető, fegyver leoldásokat bemutató videók között jelentős számú az, amikor a hordozó-függesztmény-fegyvertartó-indítási körülmények/paraméterek (együtt mint "rendszer") tesztje sikertelen; a leoldott teher a gépnek csapódik, kontrollálatlanul beleng, nem távolodik el kellő mértékben, az induló rakéta égéstermékei miatt a hordozó hajtóműve leáll...
Pedig saját, hosszú tervezési és szimulációs előzményei lehettek, mielőtt gépet/személyzetet kockázatnak a teszt céljából.

Ha ezek az "apróságok" beleférnek, végül is sikeres az integráció, a rendszer "hadi használatra alkalmas ...:hadonaszos:
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 013
113
Index, Kovács Ferenc "stratéga" tollából:
"Bahmut kilenc hónapig tartó ostroma gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a négyszáz éves várost. Mindkét oldalon több tízezer áldozatot követelhetett a küzdelem. Ez jól mutatja az ukránok stratégiáját arra, hogy kifárasszák az oroszokat. "
Hangosan felröhögtem! :D