[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 124
113
Ha a hibbantak tamadjak a Gazpromot azzal gondolom nem fognak a nyugati mediaban kulonosen foglalkozni?
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 976
113
Ma minden NATO gép otthon csücsül, nyalogatják a sebeiket a besült Krími és Fekete-tengeri támadások után.

De ez ment tegnap:

4 nato gép is a Krím-félsziget alatt
https://i.postimg.cc/SRs9Sd4b/4-nato.png

forte10 a Krím-félsziget alatt
https://i.postimg.cc/NjJ1KLbw/forte10-25.png

Hárman Kalinyingrádod kukkolják. jake-redeye-cl60
https://i.postimg.cc/Zqw31Xkx/jake-redeye.png
MINEK??? Ez mire lehet jó nekik??
Mar megjottek.

Az eszteknek is kint volt a Textron dronja a tenger felett.
Volt egy rakas tehergep bulgar-roman es lengyel-balti tersegben.
Plusz ez a lassu OKBUS58 a semmibol ismet a roman reptereket jarja.

Az ukran fake news a Cole rombolo seruleseit hasznalja fel az Ivan Khusz temahoz.

Egyenes adasban ahogy az ukranok lovik Donyecket.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Sikerült körbe lőni az épületeket
Egy nagyon gyors kérdésem van, szerinted hogyan működik egy repesz romboló bomba?

Legyen kettő inkább: szerinted ott hányan élték túl - hagyjuk a faszba a repeszhatást amire vonatkozott az első kérdés - pusztán csak a légnyomást, mikor leugrott az épület teteje tőle?

Köszi ha válaszolsz!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 936
113
Szervkereskedelem?

Támadás élőben:

Nadler, a béke hírnöke:

Utkovszkíj finomító:

Vajon mi törént ezzel az ukránnal? Az ami a hírben van?

mélyFOS:

És ez nagyon durva! A Kínai Néphadsereg is készül:

Az orosz tüzérség által megsemmisített ukrán szabotázs és felderítő csoport utolsó másodpercei:

Az orosz zsoldosok és az ukrán haderők fogolycseréjének légköre:

Szórólapozás:
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 994
93
Ma minden NATO gép otthon csücsül, nyalogatják a sebeiket a besült Krími és Fekete-tengeri támadások után.

De ez ment tegnap:

4 nato gép is a Krím-félsziget alatt
https://i.postimg.cc/SRs9Sd4b/4-nato.png

forte10 a Krím-félsziget alatt
https://i.postimg.cc/NjJ1KLbw/forte10-25.png

Hárman Kalinyingrádod kukkolják. jake-redeye-cl60
https://i.postimg.cc/Zqw31Xkx/jake-redeye.png
MINEK??? Ez mire lehet jó nekik??
Sajnos az USA érdekeket szolgálják, orosz gyengítése, másodlagosan EU gyengítése gazdaságilag. A Fekete-tengeren céladatokat szereznek hogy átadhassák az ukránoknak. Kalinyingrádnál csak nettó provokáció. Ha felmegy egy orosz vadász, akkor lehet tolni a médiában hogy agresszív, unsafe, unprofessional meg hasonló lózungok. Na meg ugye rögtön indok hogy veszélyben Európa, usa hozza is a csapatait mert ő szövetséges, majd megvéd. Persze a lényeg hogy Európa ne nagyon gondolhasson mást mint "amit kell", rá kell ülni a nyakára. Mellékesen meg legalább részben az eu finanszírozza az ide mozgatott usa csapatokat. Nem lepődnék meg ha ezen az usa gyakorlatilag spórolna, érdekes lenne belelátni a könyvelésbe hogy mit fizet a vendéglátó ország egy "hadgyakorlatnál". Lehet jobban jönnek ki mintha otthon treníroznák az army-t!
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 459
113
Az én tippem egy NAFO mass-reporting:

IIVo8mzf_o.jpeg
Sikerült törlés előtt megnéznem. Jókat nevettem...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 615
113
Egy nagyon gyors kérdésem van, szerinted hogyan működik egy repesz romboló bomba?

Legyen kettő inkább: szerinted ott hányan élték túl - hagyjuk a faszba a repeszhatást amire vonatkozott az első kérdés - pusztán csak a légnyomást, mikor leugrott az épület teteje tőle?

Köszi ha válaszolsz!
A probléma inkább az, hogy ugyan ezt már egyszer a szíriai topikban is kifogásolta, ott is el lett neki magyarázva kicsit velősebben. Egyszerűen ignorálja, kb mint negan...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 910
113

A Milkát is háborús szponzorrá nyilvánították az ukránok​

A hatalmas vihart kavaró OTP-ügy után újabb vállalatokra szálltak rá az ukránok. Egy ukrán portál arról ír, hogy az ukrán állami korrupcióellenes ügyészség (NAZK) Oroszország támogatójává nyilvánította a Milkát, az Oreót és egyéb édességmárkákat birtokló Mondelez International nevű vállalatot. Hozzáteszik: a vállalatot Ukrajnában és Oroszországban a Barney nevű csokoládémárka alapján ismerik és szeretik. Azért helyezték a háborús szponzorok listájára, mert nem hagyták el Oroszországot,
és adót fizetnek Moszkvának. A NAZK állítása sszerint a cég piacvezető az orosz édességpiacon több szegmensben. Az OTP-t is listázó ügyészség szerint a profitot az ukrán gyerekek életében lehet mérni, akik többé nem esznek már Barney mackót.

A "megsemmisült" "Ivan Khurs" hajó belép a Szevasztopoli-öbölbe (+VIDEO, FOTÓ)​

Az első felvétel az "Ivan Khurs" "megsemmisült" felderítőhajóról Szevasztopol külső útjain, 2023. május 26.
A közepes felderítőhajó épségben visszatért a bázisra, az ukrán propagandisták örömteli visításának nem volt alapja.
A mai fotókon és videón is jól kivehető a felderítő hajó, amit olvasónktól kaptunk.
Az Ivan Khuroknak nincs sérülése, a vontató nem húzza, a hajó magától megy.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685092574

További felvételek az "Ivan Khurs" közepes felderítőhajó Szevasztopolba való belépéséről . A bal oldalon sincs látható sérülés.

Dnyipropetrovszkba érkezés után.

A Khohol csatornák azt kiabálják, hogy rakétáink egy dnyipropetrovszki „polgári kórházat” találtak el, de helyi források megerősítik, hogy az épület tele volt katonai személyzettel és felszereléssel, civilek szinte nem voltak jelen. Jelentős számú halottról és sebesültről számolnak be.
Artymovsk (Bakhmut) oldalai, a fő védelmi vonal nagyszerűen kitartott a nehéz ukrán offenzívákkal szemben, az ukrán hadsereg súlyos veszteségei után úgy döntöttek, hogy visszahúzódnak az erdősávba.

Az oldalakat a következő férfiak tartották:
  • Akhmat brigád
  • 9. motoros lövészhadosztály -
155. tengerészgyalogos dandár
- Az LPR népi milíciája
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Mit akarnak az ukránok 500 + km hatótávú eszközökkel támadni ? Gyanítom, a Storm Shadow, a Taurus, és egy - két társa azok nem frontvonalbeli célokra, beásott gyalogosokra / harckocsikra / raktárakra valók, hanem Deep Interdiction bevetésen magas értékű célpontokra, mint irányítási - vezetési központok, repterek, energetikai infrastruktúra és társaira valók.

Mit támadnának vele ? Fehéroroszországban levő orosz egységeket ? Vagy Szmolenszket / Brjanszkot / Tulát / Voronyezst ? Vagy a Krímet ?

Ukrán felségjelzésű gépekkel, de NATO eszközökkel, NATO pilóták által kezelve, és NATO műszakiakkal kiszolgálva ezek a gépek, oroszországi célpontok ellen nem a NATO nyílt részvételét jelentené ?

Nem.
Azt adnak, amit akarnak. Az orosz 2014 után nem volt hadviselő fél Ukrajnában. Csak valahogy volt a lázadóknak fegyverük.
Most valahogy az ukránoknak van fegyverük.
Castel vs Bendarzsevszkij

Castel vs Bendarzsevszkij


Szerintem jó vita volt.
A polemia a húsdaráló eredménye:
  • Az egyik szerint az ukrán siker, az orosz siker elmaradása vagy túl késői megjelenése.
  • Az orosz vélemény szerint a siker az ukrán emberveszteség.

Valahol mindkettő igazat mond:
  • Elmaradt az orosz és az ukrán téli és tavaszi támadás.
  • Az ukrán lépéskényszerben van. Ha nem tud fordítani, folytatódik a háború, hosszú távon az orosznak jó a jelenlegi helyzet.
  • Más kérdés, hogy ennyit akart e Putyin. Valószínűleg nem. Akkor az orosznak kell lépni. Van ehhez ereje?

Castel eddigi jóslatai nem jöttek be.
Az ukrán csákó nyilván magyarázkodik Bahmut estében, de nem érvel rosszabbul, mint Robert Castel.
Szerintem Bahmut elvesztése jelentős harcászati siker az orosznak, kérdés, hogy lehet e hadműveleti szintű sikerré fejleszteni ezt az eredményt.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Valójában kisülhetne ebből “jó” dolog is, HA mindez nyílt keretek közt folyna. Mert biztos vagyok abban , hogy Ukrajnán belül is sokan várnak donorra, számukra az életet jelentenè egy szerv. Így feketén viszont egy szűk réteg profitál az egèszből és nem feltétlenül olyanok kapják meg akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 707
113
A tüzérségi fölény viszonylag egyértelmű, ezt talán még a nyugati és ukrán sajtó sem vitatja.

Egy haditechnikai fórumon remélem nem pusztán a csövek és/vagy a kilött lőszerek darabszáma létezik.
Felderítés? Célpontkijelölés? Precíziós lőszerek?

az orosz ágyű szar, csak a nyugati a jó stb

It meg a blikkel vitatkozol vagy az ezotéria magazinnal ?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 275
113
Meg van ezeknek az az előnye hogy pl egy frontól 200 km-re levő célpontra viszonylag biztonságos távolságból a front mögött 300 km-re lehet indítani.Ugyanez igaz csak fokozottabban az 1000km feletti hatótávú amerikai tomahawk vagy Orosz kalibr cirkáló rakétákra

A probléma az, korábban is linkeltem, a dánok azok a Krím támadására bátorítják az ukránokat.

 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem tudom, volt-e ez a hír.


Mark Milley tábornok közölte a sajtóval, hogy az USA 2 milliárd dollárt számol fel minden 10 F-16-osért, amit a szövetségesek Ukrajnának ajándékoznak. Ezt valaki másnak kell kifizetnie, nem az Államoknak. Ha jól számolom nagyjából darabonként 100millió dollár a Falcon átadására és másik 100millió dollár a közeljövő karbantartási munkáira. A pilóták és a kiszolgáló személyzet képzését szintén nem vállalják, azt európai országoknak kell.