[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
954
11 215
93
Én értem, hogy neked ezt a verziót kell propagálni, de pár dologra felhívnám a figyelmedet az egyik az , hogy az oroszok a bal parti védelmi vonalakat nem közvetlenül a bal parton létesítették és mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a jobb parti ukri területeken sokkal nagyobb károkat okozott illetve okoz az áradás mint a bal parton, és Szergej Akszjonov ( Krím-félsziget vezetője) 2021 július 30-án arról írt , hogy a Krímben már nincs vízhiány megoldották vízproblémát.
Mintha lett volna felvétel vízben derékig gázoló orosz katonákról, őket tehát érintette. Az ukrán partmenti védelmi vonalakról még nem láttam infót, persze lehet hogy valami van, de nem hiszem hogy délen orosz támadásnak bármi jele lenne. Az, hogy ez kinek érte meg jobban, korai eldönteni. Most akadályozhat egy offenzívát, egy hónap múlva segítheti. A várt "nagy" ukrán offenzívát is lehet erre hivatkozva halasztani. Ha lesz egyáltalán ilyen. Ha lesz azt majd onnan lehet megismerni hogy ott lesznek a brit és német harckocsik tömegesen. Amíg egy pár francia cucc van jelen, mint most, vagy a többi csak mutatóban, az biztos jele annak hogy ez még nem az.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Nincs egy kicsit túllihegve ez a "csatorna/vízellátás" probléma? A vízerőmű gátja egy viszonylag szűk szakaszon lett felrobbantva. Ennek a helyrehozatala (esetleg a kifolyó rész szűkítése) azért nem teljesen lehetetlen, a Krími csatorna pedig a duzzasztott részből indul. Állítólag a tározó szintje 3-4 m-rel fog lecsökkenni a mostnani vízhozammal számolva, így a csatorna kifolyása nem fog megszűnni. max. egy kicsit lecsökkenni. Nem most lesz ezzel probléma, hiszen az esőzések miatt egyébként is árad a Dnyeper, inkább majd nyáron lehet némi gond, de szerintem addig találnak vmi megoldást az ideiglenes visszaduzzasztásra. Persze az ukrik játszhatnak a feljebb levő duzzasztóművekkel és csökkenthetik a vízhozamot egy ideig, de ahogy ez a gát lerombolható volt, úgy a Kijev fölötti sincs a halálcsillag pajzsa alatt. Viszonylag hamar lehet vízhozamot csinálni ott is, ugyanúgy ahogy a hoholok megoldották ezt.
A Krím vízellátása akkor volt veszélyben (illetve szűnt meg) amikor ukrán kézen volt a csatorna és azt teljesen lezárták (sőt eltorlaszolták). Igazából a csatornát úgy tervezték, hogy alacsony vízhozam mellett is kiszolgálja a Krímet, a tározó soha nem fog annyira szárazra kerülni, hogy a csatornába ne jutna belőle...
(Persze ezt még szovjet mérnökök csinálták, így ez az elgondolás sem NATO kompatibilis... :D )

Vladimir Rogov és Dimitrij Peszkov nem értenek egyet veled: (vagy ők is túllihegik a dolgot?)

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 438
113
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője hétfőn bírálta, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők elvesztettek egy falut a kelet-ukrajnai Bahmut közelében, és azt mondta, hogy a védelmi miniszté
rium taktikája két héten belül további kudarcokhoz fog vezetni.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/260056/
Prigo, Prigo hagyd abba mert jön a frigo...
Az ukrán támadás, egy lufika..
A gátrobbantás meg szerintem az ukránok eszköze, mivel így az oroszok nem, vagy nehezebben tudnak Herszon környékén támadni, az ukránok meg át tudják csoportosítani az erőket akárhova...
Surovkin igaza...
Bár ha az ukránok csinálják, számíthattak volna erre...
A sérülés mértéke
Sokáig zárva tartották az ukik a zsilipeket....
Hogy kerülnek Lukrajnába? Átreptetik őket? Vagy hajóval?
Naná...
Ukrán tüzérségi támadás...a gátnál.
A gátszakadás után...
Egy kis piszkos bomba.
Porosjankó az alkalomhoz öltözött
Canada Dry
1111008062316.JPG

Hattyúk tava
Herson front
Arty
A gát helyzet...
Leó, Leó, dejó...
M-113 oroszoknál
Orosz parancsnok meghalt egy rajtaütésben, Belgorodnál
Előtte/utána
Sojgu szerint
FSZB határőrök ott ahol az orosz parancsnok elesett
Ukrán betörés
Harkov régió
PZH2000 kaputt
Helyzet...
Látogatás a fronton.
CV-90
Új orosz harckocsik a fronton
FSZB résen van
Kadirovék kínai Tigeren
Orosz szépség hölggyel
A robbantás eredménye
Orekhovszky környéke
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 503
113

Miért nem indult meg még mindig az ukrán offenzíva?​

Resperger István ezredes, egyetemi tanár, Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék, NKE

 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 787
9 268
113

Miért nem indult meg még mindig az ukrán offenzíva?​

Resperger István ezredes, egyetemi tanár, Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék, NKE

 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 617
25 989
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 316
68 534
113
A videón nem is ezekre megy az "áldás". Amúgy az őszi árpát már lehet itthon (búzát, tritikálét is szerintem kezdhetik) aratni. Éjjel is szoktak aratni.
Még nem, zöld meg a szára, nincs beerve teljesen. Az eső sem az erest sietteti. Meg 2 hét kell.
Hogy ott mi van passz.
De mi van akkor ha ez egy alapbol manipulalt videó, nem most keszult, vagy csak ramontiroztak a jarmuveket es a kilovest. Annyi de annyi videojatekbol meg innen onnan kolcsonvett, atmokolt videot lattunk mar. Ma mar mindent at es meg lehet varialni, hamisitani, foleg az ilyen nem tul eles felveteleket. Majd ha az elso Leo roncsot meglatjuk, onnet elhiszem. Az Amx-10-ből mar par elfogyott az ok, de a leora meg challira varok meg.

Nem Ukrajna, hanem a nyugati országok vezetői döntik el, hogy mikor kezdődnek a tűzszüneti tárgyalások – írja Christoph B. Schiltz a Die Welt című lapban.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 564
113
Néhány jól értesült fórumtárs érezhetően felvidult, amikor leírtam tegnap, hogy ukrajna már nem működőképes állam (se gazdaságilag, se társadalmilag, se máshogy).

Megtennétek, hogy felvázoltok egy-két lehetséges szcenáriót ukrajna felvirágoztatását illetően?
Érdekelne, hogy:

  • Mi történik majd az ukrán gazdasággal, hogyan áll majd talpra? Hogy jön vissza az ipar? Milyen struktúrája lesz az új ukrán gazdaságnak?
  • Ha külföldi beruházások is kellenek: ki fog beruházni, miért pont ukrajnában (kontroll-kérdés: aki mostantól beruházna, az miért nem tette mondjuk 2021-ben?)?
  • Mi történik az ukrán demográfiával, hogyan pótolják vissza a munkaképes férfilakosság háború miatt így vagy úgy kiesett részét?
  • Mi történik majd a külföldre menekült kb 8-10 milliós lakossággal, visszajönnek majd? Amennyiben igen, akkor példákat is szeretnék látni, amelyeken látszik, hogy egy adott ország lakossága negyede-harmada valamilyen krízis miatt lelépett, majd utána visszaköltözött.
  • Mi történik az ukrán állammal, amely jelen pillanatban képtelen az önellátásra (az adóbevételek masszívan elégtelenek a kiadások finanszírozására)?
  • Mi lesz az ukrán energia-infrastruktúrával, azt hogyan építik vissza és mennyi idő alatt?
  • Amennyiben külföldi tőke kell majd ukrajna újraindításához: mennyi? Ki fogja ezt biztosítani? Milyen megtérüléssel lehet számolni?

Peremfeltételnek nem adok meg semmit azon kívül, hogy a háború valahogy lezárul és létezni fog valamilyen, ukrajnának nevezett állam, szóval ezt rátok bízom. De azért csínján a "mindent vissza" kezdetű hülyeségekkel, ugyanis ha Krím, Herszon, Zaporozsije, Luganszk és Donyeck mind visszakerülnek ukrajnához, akkor kaptok egy bónuszkérdést is:
- A visszahódított ex-orosz területek lakosaival mit kezd majd új-ukrajna?

Becsszó én nem fogok vihogni! Már ha értelmesen levezetitek nekem, mik a kilátások. Ja, és ha tudtok az elmúlt száz évben jó példát hasonló újjáépítésre, az is jöhet.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
713
3 096
93
A videón nem is ezekre megy az "áldás". Amúgy az őszi árpát már lehet itthon (búzát, tritikálét is szerintem kezdhetik) aratni. Éjjel is szoktak aratni.
Nem aratnak itthon őszi árpát -sem - sehol. Valószínűleg arrafelé sem, annyival nincsenek előrébb, aszály sem súlytja őket. Azok ott azon a képen/videón nem kombájnok, vagy utólag kerültek a felvételre.
 
W

Wilson

Guest

Svájc támogatja a fegyverek újra kivitelét Ukrajnába..​


2023. június 7., szerda, 15:09



A svájci parlament felsőháza jóváhagyta azt a módosítást, amely lehetővé tenné a fegyverek Ukrajnába történő újra kivitelét.


 
  • Vicces
Reactions: Juvi and hete

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
522
2 411
93
Nem aratnak itthon őszi árpát -sem - sehol. Valószínűleg arrafelé sem, annyival nincsenek előrébb, aszály sem súlytja őket. Azok ott azon a képen/videón nem kombájnok, vagy utólag kerültek a felvételre.
Eddig a legutolsó ukrán katonát is kiszedték dronnal a ruszkik meg tuzerseggel 800milliard kilométerről, de most a német szuper technikát el nézik kombájnak, na nem már, és ezt tényleg el is hiszi valaki,azért ennyire nem nézhetik már hülyének az embereket.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 788
14 875
113
Nemzetközi jog szerint Oroszország az agresszor, mert megtámadott és részben annektált egy olyan országot, aminek határait maga is több nemzetközi szerződésben elismerte, sőt garantálta. Az ENSZ alapokmánya szerint (amit szinte minden ország aláírt) a megtámadott országot szabad támogatni, az agresszort meg nem. Ez a lényeges különbség.

Jó tudni, hogy a háború nem 2022. február 24.-én kezdődött, hanem már 2014-ben, és mégis azóta sem sikerült átfegyverezni az Ukrán Hadsereget, nemhogy most ...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 014
123 875
113

Svájc támogatja a fegyverek újra kivitelét Ukrajnába..​


2023. június 7., szerda, 15:09



A svájci parlament felsőháza jóváhagyta azt a módosítást, amely lehetővé tenné a fegyverek Ukrajnába történő újra kivitelét.


Te wilson most komolyan egymást körbelinkelő ukrán oldalak? Amin egy kamu svácji parlamenti oldal van megadva ami be sem jön ?
https://www.admin.ch/gov/en/start.html (ez az eredeti)
Nincs semmi hivatalos sajtóközlemény a svácji parlamenttől
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Néhány jól értesült fórumtárs érezhetően felvidult, amikor leírtam tegnap, hogy ukrajna már nem működőképes állam (se gazdaságilag, se társadalmilag, se máshogy).

Megtennétek, hogy felvázoltok egy-két lehetséges szcenáriót ukrajna felvirágoztatását illetően?
Érdekelne, hogy:

  • Mi történik majd az ukrán gazdasággal, hogyan áll majd talpra? Hogy jön vissza az ipar? Milyen struktúrája lesz az új ukrán gazdaságnak?
  • Ha külföldi beruházások is kellenek: ki fog beruházni, miért pont ukrajnában (kontroll-kérdés: aki mostantól beruházna, az miért nem tette mondjuk 2021-ben?)?
  • Mi történik az ukrán demográfiával, hogyan pótolják vissza a munkaképes férfilakosság háború miatt így vagy úgy kiesett részét?
  • Mi történik majd a külföldre menekült kb 8-10 milliós lakossággal, visszajönnek majd? Amennyiben igen, akkor példákat is szeretnék látni, amelyeken látszik, hogy egy adott ország lakossága negyede-harmada valamilyen krízis miatt lelépett, majd utána visszaköltözött.
  • Mi történik az ukrán állammal, amely jelen pillanatban képtelen az önellátásra (az adóbevételek masszívan elégtelenek a kiadások finanszírozására)?
  • Mi lesz az ukrán energia-infrastruktúrával, azt hogyan építik vissza és mennyi idő alatt?
  • Amennyiben külföldi tőke kell majd ukrajna újraindításához: mennyi? Ki fogja ezt biztosítani? Milyen megtérüléssel lehet számolni?

Peremfeltételnek nem adok meg semmit azon kívül, hogy a háború valahogy lezárul és létezni fog valamilyen, ukrajnának nevezett állam, szóval ezt rátok bízom. De azért csínján a "mindent vissza" kezdetű hülyeségekkel, ugyanis ha Krím, Herszon, Zaporozsije, Luganszk és Donyeck mind visszakerülnek ukrajnához, akkor kaptok egy bónuszkérdést is:
- A visszahódított ex-orosz területek lakosaival mit kezd majd új-ukrajna?

Becsszó én nem fogok vihogni! Már ha értelmesen levezetitek nekem, mik a kilátások. Ja, és ha tudtok az elmúlt száz évben jó példát hasonló újjáépítésre, az is jöhet.
Ők úgy vannak vele, hogy Oroszország minden kárt és költséget háromszorosan kifizet majd Ukrajnának. Vagy ha nem, akkor sincs semmi, mert a szaros ukránok szenvednek, nem a fennkölt európai emberek.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 348
9 118
113

Svájc támogatja a fegyverek újra kivitelét Ukrajnába..​


2023. június 7., szerda, 15:09



A svájci parlament felsőháza jóváhagyta azt a módosítást, amely lehetővé tenné a fegyverek Ukrajnába történő újra kivitelét.


https://orf.at/stories/3308260/

Ez biza, csak nedves vágyálom marad egyelőre.
Fenti cikk lényege röviden: A svájci parlament, szűk többséggel megszavazta, hogy szállítható fegyver háborúban álló félnek, de feltétellel. Csak abban az esetben ha az ENSZ BT a másik felet, mint támadót elítéli. Mivel Oroszországnak a BT-ben vétójoga van, erre nem valószínű, hogy sor kerül, tehát nix fegyverszállítás.