[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
856
4 719
93
Ez visszafelé is működik, tehát az oroszok is kihasználhatják ezt a lehetőséget egy offenzívára és nekik tényleg vannak tartalékaik, van munició, tüzérség, tankok ezrével és az ukrikkal ellentétben van légifedezetük.
Szerintem orosz részről nem várható stratégiai léptékű támadó hadművelet az elkövetkező hónapokban (de talán években sem). Bármi efféle többe kerülne, mint amennyi eredménnyel kecsegtetne. Ukrajnában folyik a háború, az ukránoknak kell támadniuk, ha vissza akarják szerezni a területeket. Orosz részről észszerűbb ehhez berendezkedni és átgondoltan kiépített vágóhidakon feldolgozni a Nagy Ukrán Ellentámadás anyagát minél kevesebb saját veszteséggel. Támadni majd akkor, ha Ukrajna látványosan és egyértelműen a szakadék szélére kerül. Előbb semmiképp - ezt tavaly tavasszal megtanulhatták.

Ha esetleg mégis megindulnának az oroszok, akkor csakis valahol a Dnyepertől keletre, akár délen, Zaporizzsja irányába, akár keletebbre, a szakadár területek térségében, vagy északabbra, az orosz határ mentén, a további ukrán betöréseket megakadályozandó.

A legértelmetlenebb az apadó Dnyeperen át, azaz Krivoj Rog és Mikolajev közötti térségben előre törni, hiszen ott nincs semmiféle értékelhető stratégiai célpont, ellenben nem fedezné semmi a támadó ék szárnyait és a legnehezebben egy ilyen támadási irány utánpótlása lenne megoldható a folyón át. Kellő időben Zaporizzsjánál az ukránok ismét megnyithatnák a vízcsapot.

Utóbbi lehetőség kiiktatására és a vízszint normalizálására orosz részről logikus lépés lehetne most a zaporozzsjai, dnyiproi, kremencsuki gátak kiiktatása, ezek azonban baromi masszív építmények, tehát lerombolásuk nem lenne egyszerű feladat. Ráadásul katonai haszna kevesebb lenne, mint amekkora kárt a folyó környékén élőknek okozna, így nem hiszem, hogy meglépik.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 450
23 645
113

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 043
12 969
113

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 995
5 450
113
A kahovkai gát 240 km hosszan és helyenként 23 km szélességben duzzasztotta föl a Dnyeper vizét, egészen Zaporizzsjáig. Ez a hatalmas mesterséges tó kb. 200 km hosszan egyben a frontvonalat is jelenti a két fél között.

Vodohranilische_na_karte-750x459.png


Míg a lerombolt gáttól nyugatra az árhullám jelentős (főleg orosz) területeket önt el, észak-keletre ennek a hatalmas tározónak a vízszintje drasztikusan csökkenni fog.

1024px-Kahovskoe_more.JPG


Mint nyugger kolléga kiderítette, az ukránok az elmúlt időszakban a Dnyeper felső tározóiból extra mennyiségű vizet engedtek ki, tehát azokban most van kapacitás jelentékenyebb víztömegek visszatartására. Ha az ukránok Zaporizzsjánál (és fentebb) most megfogják a vizet (elzárják a csapot), akkor a két szemben álló hadsereg között minimálisra csökken a Dnyeper szintje. Várhatóan több kilométer szélességben (és kétszáz kilométer hosszúságban) kavicsos, homokos föveny kerül szárazra, ezernyi kavics- és homokzátony, sziget, félsziget emelkedik majd ki a vízből. Itt-ott talán még gázlók is kialakulhatnak. 2018 nyarának végére a Duna pl. így nézett ki, hasonló helyzet várható a Dnyeper érintett szakaszán is:

1534413191-GPMK1Q2xD_md.jpg


Ilyen szakaszokon pedig még nehezebb technikával is meg lehet kísérelni az áttörést, és gyanítom, a déli parton az oroszok nem építettek ki komoly védelmi állásokat, és valószínűleg erőik zömét sem ebben a térségben állomásoztatják.

leopard-panzer-unterwasserfahrt-108_v-variantBig16x9_w-1280_zc-b903ef86.jpg


Hogy lesz-e ukrán offenzíva, és hogy ezen a frontszakaszon-e, az továbbra is kérdéses, de én a fentebbiek miatt is kizártnak tartom, hogy az oroszok robbantották volna föl a gátat. Miközben nagyrészt a saját ellenőrzésük alatt álló területekre zúdul, a legjelentősebb természetes védvonalukat is leapasztja a Kahovkától áttörő víztömeg.
Dunai 2018-as kép nem lessz érvényes a Dyeper leengedett tározójára.A posztolt kép a Duna fővárosi szakaszáról van ahol elég "húzós" a víz nem rak le a folyó hordalékot.Itt egy kép a leeresztett Tisza tó "árterélől"hasonló iszapos,saras,mocsaras terület lessz a Tározó helyén.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 775
28 770
113

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 959
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 646
113
A norvég nukleáris kísérleti tilalom megfigyelője, a NORSAR szerint a szeizmikus jelek azt jelzik, hogy június 6-án hajnali 2:54-kor robbanás történt a Nova Kahovka-gátnál, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel kinetikus akciót használtak a gát ledöntésére.
A magnitúdó 1 és 2 közé becsülhető.
A helyzet Zaporozsje irányában általánosságban:

Az ellenség Rabotino - Novodanilovka irányában támadott a 65. dandár erőivel egy megerősített harckocsi szakaszsal a tábori tüzérség támogatásával - nem jártak sikerrel, veszteségeket szenvedtek és visszavonultak (közeli magasságok). Orekhivot visszafoglalták).
A Malaya Tokmachka - Rabotino vonal mentén a 3. dandár 65. dandár megerősített harckocsizászlóaljjának erőivel nem járt sikerrel, veszteségeket szenvedett, visszavonult a korábban megszállt vonalra, megerősített harckocsi-századdal erőket épített ki és megismételte a támadási kísérletet, nem volt sikerrel, újabb veszteségeket szenvedett és visszavonult.
A "Vremevsky párkány" környékén, Neskuchnoye településtől 2 kilométerre nyugatra, megtámadta a
178,3 magasságban 2 RTGr 35-ös erőkkel lesben szenvedett, visszahúzódott, átcsoportosult, további 2 RTG-vel harcba szállt és megismételte a magasság megrohanására irányuló kísérletet, jelenleg nagy intenzitású csata folyik.
A Velikaya Novosyolka - állami gazdaság irányában az Oktyabr az RTG 35-ös gyalogezred erőivel támadott a területen, harckocsiszakaddal megerősítve, 300 méterig a védelmi vonalba ékelve, leállították és elakadtak, 17-től. :00, a lövöldözés folytatódott.
A Zolotaya Niva - Novodonetskoye irányában az RTG 37 gyalogezred erői által megerősített harckocsiszakaddal nem jártak sikerrel, veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.
Összefoglalva, az ellenség nagyszámú páncélozott járművet vont be a csatába, de nem járt sikerrel a jelzett területek egyikén sem, éppen ellenkezőleg, jelentős veszteségeket szenvedett, nulla eredménnyel.
Jegyezzük meg, hogy az ellenség DM-31-es páncéltörő aknákkal kezdte a lánctalpak bányászását Novoe, Novaya Pavlovka, Verbovoye, Ilchenko, Sladkaya Balka irányában.
Az ellenséges rádiólehallgatások lengyel beszédet mutatnak⚡️
A légideszant erők rendületlenül visszaverik az ukrán fegyveres erők "elit" egységeit Zaporozsje irányában.
Az ellenség több mint 22 órája próbálja megrohamozni állásainkat, de mindhiába. Éjszaka humanitárius folyosót kértek a sebesültek és halottak elszállítására.
Amint megpróbálnak egy kicsit közelebb menni, egyengetjük őket a földdel!
Dicsőség a légideszant erőknek!

Egy pár Leopárd megjelenése az Orekhovsky szektorban aligha nevezhető egy teljes körű offenzíva kezdetének. A 9. és 10. hadsereg hadtestének erői továbbra is a második és harmadik vonalon állnak, és a régóta ismert 65 ombr, 128 ogshbr és 15 arr NGU veszi a fő csapást.
Az ukrán fegyveres erők taktikája eddig hasonló ahhoz a szándékhoz, hogy ágyútöltelékkel lekoptassa az orosz hadsereg védelmét, és ezt követően olyan fontos taktikai magasságokat foglaljon el, ahonnan lehetséges lesz offenzíva kidolgozása.
És miközben a zaporozsjei régióban folytatódnak az összecsapások , az ukrán fegyveres erők valószínűleg újabb támadást készítenek valahol a front egy másik szektora ellen.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 138
10 471
113
Dunai 2018-as kép nem lessz érvényes a Dyeper leengedett tározójára.A posztolt kép a Duna fővárosi szakaszáról van ahol elég "húzós" a víz nem rak le a folyó hordalékot.Itt egy kép a leeresztett Tisza tó "árterélől"hasonló iszapos,saras,mocsaras terület lessz a Tározó helyén.
a híd képen a Vámosszabadi híd szerintem 2018-ban.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 313
37 328
113
Szerintem orosz részről nem várható stratégiai léptékű támadó hadművelet az elkövetkező hónapokban (de talán években sem). Bármi efféle többe kerülne, mint amennyi eredménnyel kecsegtetne. Ukrajnában folyik a háború, az ukránoknak kell támadniuk, ha vissza akarják szerezni a területeket. Orosz részről észszerűbb ehhez berendezkedni és átgondoltan kiépített vágóhidakon feldolgozni a Nagy Ukrán Ellentámadás anyagát minél kevesebb saját veszteséggel. Támadni majd akkor, ha Ukrajna látványosan és egyértelműen a szakadék szélére kerül. Előbb semmiképp - ezt tavaly tavasszal megtanulhatták.

Ha esetleg mégis megindulnának az oroszok, akkor csakis valahol a Dnyepertől keletre, akár délen, Zaporizzsja irányába, akár keletebbre, a szakadár területek térségében, vagy északabbra, az orosz határ mentén, a további ukrán betöréseket megakadályozandó.

A legértelmetlenebb az apadó Dnyeperen át, azaz Krivoj Rog és Mikolajev közötti térségben előre törni, hiszen ott nincs semmiféle értékelhető stratégiai célpont, ellenben nem fedezné semmi a támadó ék szárnyait és a legnehezebben egy ilyen támadási irány utánpótlása lenne megoldható a folyón át. Kellő időben Zaporizzsjánál az ukránok ismét megnyithatnák a vízcsapot.

Utóbbi lehetőség kiiktatására és a vízszint normalizálására orosz részről logikus lépés lehetne most a zaporozzsjai, dnyiproi, kremencsuki gátak kiiktatása, ezek azonban baromi masszív építmények, tehát lerombolásuk nem lenne egyszerű feladat. Ráadásul katonai haszna kevesebb lenne, mint amekkora kárt a folyó környékén élőknek okozna, így nem hiszem, hogy meglépik.
Szerintem meg lesz orosz offenzíva, nálam okosabbak megállapították, hogy nem érdemes erőltetni a folyóátkelést a Dnyeperen az oroszoknak, feleslegesen nagy veszteségekkel járna, egyszerűbb ha északról betörnek ukrajnába és szépen mennek lefelé a jobb parton.
Amint kifullad ez a nagy kapor ellentámadás, megindulnak.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
955
11 221
93
Dunai 2018-as kép nem lessz érvényes a Dyeper leengedett tározójára.A posztolt kép a Duna fővárosi szakaszáról van ahol elég "húzós" a víz nem rak le a folyó hordalékot.Itt egy kép a leeresztett Tisza tó "árterélől"hasonló iszapos,saras,mocsaras terület lessz a Tározó helyén.
Csak egy tapasztalat: én a Dunának egy holtágában jártam amikor már egy pad elvágta a folyamtól. Az iszapos volt, és meglepően keményre száradt. Fene tudja egy harckocsi alatt mit csinált volna, meg arra sem emlékszem meddig volt kint így a vízből. Ha ügyesen csinálják az ukránok akkor akár augusztus elejéig is elhúzhatják, az azért sok idő az iszapnak is. Soktényezős, biztos van aki ért ahhoz a folyóhoz, hol mikor mit lehet. Majmeglássuk.
 
  • Vicces
Reactions: vata

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 995
5 450
113
Csak egy tapasztalat: én a Dunának egy holtágában jártam amikor már egy pad elvágta a folyamtól. Az iszapos volt, és meglepően keményre száradt. Fene tudja egy harckocsi alatt mit csinált volna, meg arra sem emlékszem meddig volt kint így a vízből. Ha ügyesen csinálják az ukránok akkor akár augusztus elejéig is elhúzhatják, az azért sok idő az iszapnak is. Soktényezős, biztos van aki ért ahhoz a folyóhoz, hol mikor mit lehet. Majmeglássuk.
Duna mellet lakom.Itt nőttem fel.Sóderos,kavicsos parthúzósabb részeken van.Holtágnál vagy 2 kőgát között még tartósabb alacsony vízállásnál ha nem figyel az ember könnyen derékig iszapban találhatja magát az ember.Az a terület ahonnan most "lerohan" a víz még sokáig járhatatlan lessz.És a lassú részeken nagyobb homokbadokat is rak le egy folyam ha azok szárazra kerülnek azokban is szépen meg lehet süllyedni bátmilyen járművel.