Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Elvileg elindult:Hivatalosan is megindult az ukrán tavaszi ébdredés offenzíva nyáron, hiszen a Washington Post is lehozta.
Az elkövetkező napokban alig várom az előre megírt győzelmi tudósításokat.
Elvileg elindult:
Dunai 2018-as kép nem lessz érvényes a Dyeper leengedett tározójára.A posztolt kép a Duna fővárosi szakaszáról van ahol elég "húzós" a víz nem rak le a folyó hordalékot.Itt egy kép a leeresztett Tisza tó "árterélől"hasonló iszapos,saras,mocsaras terület lessz a Tározó helyén.A kahovkai gát 240 km hosszan és helyenként 23 km szélességben duzzasztotta föl a Dnyeper vizét, egészen Zaporizzsjáig. Ez a hatalmas mesterséges tó kb. 200 km hosszan egyben a frontvonalat is jelenti a két fél között.
Míg a lerombolt gáttól nyugatra az árhullám jelentős (főleg orosz) területeket önt el, észak-keletre ennek a hatalmas tározónak a vízszintje drasztikusan csökkenni fog.
Mint nyugger kolléga kiderítette, az ukránok az elmúlt időszakban a Dnyeper felső tározóiból extra mennyiségű vizet engedtek ki, tehát azokban most van kapacitás jelentékenyebb víztömegek visszatartására. Ha az ukránok Zaporizzsjánál (és fentebb) most megfogják a vizet (elzárják a csapot), akkor a két szemben álló hadsereg között minimálisra csökken a Dnyeper szintje. Várhatóan több kilométer szélességben (és kétszáz kilométer hosszúságban) kavicsos, homokos föveny kerül szárazra, ezernyi kavics- és homokzátony, sziget, félsziget emelkedik majd ki a vízből. Itt-ott talán még gázlók is kialakulhatnak. 2018 nyarának végére a Duna pl. így nézett ki, hasonló helyzet várható a Dnyeper érintett szakaszán is:
Ilyen szakaszokon pedig még nehezebb technikával is meg lehet kísérelni az áttörést, és gyanítom, a déli parton az oroszok nem építettek ki komoly védelmi állásokat, és valószínűleg erőik zömét sem ebben a térségben állomásoztatják.
Hogy lesz-e ukrán offenzíva, és hogy ezen a frontszakaszon-e, az továbbra is kérdéses, de én a fentebbiek miatt is kizártnak tartom, hogy az oroszok robbantották volna föl a gátat. Miközben nagyrészt a saját ellenőrzésük alatt álló területekre zúdul, a legjelentősebb természetes védvonalukat is leapasztja a Kahovkától áttörő víztömeg.
Gyorsan feldobtam YT-ra is hogy meglegyen backupban
Az RM, KMW CEO-k nyilvan orulnek hogy a hibbantak miatt lesz termeles, viszont a videokbol is jol latszik hogy a tank is konnyu preda ha arrol van szo - ha csak nem szerelnek a legmodernebbekre hyper-szuper-uber vedelmet.
Baxa meg!! A szemünk láttára égnek el a mi adóforintjaink is.
Az RM, KMW CEO-k nyilvan orulnek hogy a hibbantak miatt lesz termeles, viszont a videokbol is jol latszik hogy a tank is konnyu preda ha arrol van szo - ha csak nem szerelnek a legmodernebbekre hyper-szuper-uber vedelmet.
a híd képen a Vámosszabadi híd szerintem 2018-ban.Dunai 2018-as kép nem lessz érvényes a Dyeper leengedett tározójára.A posztolt kép a Duna fővárosi szakaszáról van ahol elég "húzós" a víz nem rak le a folyó hordalékot.Itt egy kép a leeresztett Tisza tó "árterélől"hasonló iszapos,saras,mocsaras terület lessz a Tározó helyén.
Szerintem meg lesz orosz offenzíva, nálam okosabbak megállapították, hogy nem érdemes erőltetni a folyóátkelést a Dnyeperen az oroszoknak, feleslegesen nagy veszteségekkel járna, egyszerűbb ha északról betörnek ukrajnába és szépen mennek lefelé a jobb parton.Szerintem orosz részről nem várható stratégiai léptékű támadó hadművelet az elkövetkező hónapokban (de talán években sem). Bármi efféle többe kerülne, mint amennyi eredménnyel kecsegtetne. Ukrajnában folyik a háború, az ukránoknak kell támadniuk, ha vissza akarják szerezni a területeket. Orosz részről észszerűbb ehhez berendezkedni és átgondoltan kiépített vágóhidakon feldolgozni a Nagy Ukrán Ellentámadás anyagát minél kevesebb saját veszteséggel. Támadni majd akkor, ha Ukrajna látványosan és egyértelműen a szakadék szélére kerül. Előbb semmiképp - ezt tavaly tavasszal megtanulhatták.
Ha esetleg mégis megindulnának az oroszok, akkor csakis valahol a Dnyepertől keletre, akár délen, Zaporizzsja irányába, akár keletebbre, a szakadár területek térségében, vagy északabbra, az orosz határ mentén, a további ukrán betöréseket megakadályozandó.
A legértelmetlenebb az apadó Dnyeperen át, azaz Krivoj Rog és Mikolajev közötti térségben előre törni, hiszen ott nincs semmiféle értékelhető stratégiai célpont, ellenben nem fedezné semmi a támadó ék szárnyait és a legnehezebben egy ilyen támadási irány utánpótlása lenne megoldható a folyón át. Kellő időben Zaporizzsjánál az ukránok ismét megnyithatnák a vízcsapot.
Utóbbi lehetőség kiiktatására és a vízszint normalizálására orosz részről logikus lépés lehetne most a zaporozzsjai, dnyiproi, kremencsuki gátak kiiktatása, ezek azonban baromi masszív építmények, tehát lerombolásuk nem lenne egyszerű feladat. Ráadásul katonai haszna kevesebb lenne, mint amekkora kárt a folyó környékén élőknek okozna, így nem hiszem, hogy meglépik.
Csak egy tapasztalat: én a Dunának egy holtágában jártam amikor már egy pad elvágta a folyamtól. Az iszapos volt, és meglepően keményre száradt. Fene tudja egy harckocsi alatt mit csinált volna, meg arra sem emlékszem meddig volt kint így a vízből. Ha ügyesen csinálják az ukránok akkor akár augusztus elejéig is elhúzhatják, az azért sok idő az iszapnak is. Soktényezős, biztos van aki ért ahhoz a folyóhoz, hol mikor mit lehet. Majmeglássuk.Dunai 2018-as kép nem lessz érvényes a Dyeper leengedett tározójára.A posztolt kép a Duna fővárosi szakaszáról van ahol elég "húzós" a víz nem rak le a folyó hordalékot.Itt egy kép a leeresztett Tisza tó "árterélől"hasonló iszapos,saras,mocsaras terület lessz a Tározó helyén.
Duna mellet lakom.Itt nőttem fel.Sóderos,kavicsos parthúzósabb részeken van.Holtágnál vagy 2 kőgát között még tartósabb alacsony vízállásnál ha nem figyel az ember könnyen derékig iszapban találhatja magát az ember.Az a terület ahonnan most "lerohan" a víz még sokáig járhatatlan lessz.És a lassú részeken nagyobb homokbadokat is rak le egy folyam ha azok szárazra kerülnek azokban is szépen meg lehet süllyedni bátmilyen járművel.Csak egy tapasztalat: én a Dunának egy holtágában jártam amikor már egy pad elvágta a folyamtól. Az iszapos volt, és meglepően keményre száradt. Fene tudja egy harckocsi alatt mit csinált volna, meg arra sem emlékszem meddig volt kint így a vízből. Ha ügyesen csinálják az ukránok akkor akár augusztus elejéig is elhúzhatják, az azért sok idő az iszapnak is. Soktényezős, biztos van aki ért ahhoz a folyóhoz, hol mikor mit lehet. Majmeglássuk.