[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 117
82 873
113
@Ursula Kirill nem nem felejt, hanem ez volt az ara.
Semmi köze hozzá! Kirill patriárchára kivetendő szankciókat 2022 júniusban vétózták Orbánék. Akkar még nem is tudtak ezekről az emberekről, hogy léteznek. Másik dolog, hogy ez a 3 magyarmár idősebb és az ukránok nem akarták őket kicserélni orosz hadifoglyokra, így közel 1 évet voltak orosz hadifogságban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 655
48 452
113
Új kísérlet az ukrán fegyveres erők megtámadására. Ami eddig ismert:

▪️Zaporizzsja irányában az ukránok éjféltől többször is előrenyomultak az Orosz Föderáció állásaiba hét-tíz gyalogsági harcjárműből álló oszlopokban tüzérségi fedezettel – mondta Alexander Sladkov @Sladkov_plus katonai parancsnok ;
▪️az ellenség közel tudott kerülni a rabotini állásokhoz, de az arcvonal nem változott, csatlakozott az orosz repülés;
▪️Szemjon Pegov @wargonzo katonai tudósító szerint két ellenséges tankot észleltek. Óránként 15-20 fős csoportokban haladtak előre az ukránok. A tüzérség ugyanakkor szüntelenül dolgozik;
▪️Az ukrán fegyveres erők 06:30-ra meg tudtak kapaszkodni az RF fegyveres erőinek több állásába Orekhov - Tokmak irányában ;
▪️A @Rogandar Telegram csatorna szerzője, Alekszandr Neukropnij szerint reggelre az ukránok Artyomovszk északi és déli szárnyán igyekeznek előretörni . Az orosz hadseregnek több páncélozott járművet sikerült kiütnie, köztük gyalogsági harcjárműveket, páncélozott szállítójárműveket és tankokat (videó).

Az ellenség offenzívája a zaporozsjei fronton: az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők páncélos csoportjaival harcol Kamenszkij-Lobkovij közelében
▪️Az Ukrán Fegyveres Erők 128. Hegyi Rohamdandárja június 7-e óta NATO páncélozott járműveket használva hajt végre offenzív hadműveleteket Orekhovszkoje irányban Lobkovoe és Zherebyanka irányában.
▪️Pubic a szürke zónában található, az ellenség itt jelentős veszteségeket szenvedett el, eleinte visszaszorították, de később a „senki földjén” keresztül csatákkal tudott előretörni, megközelítve a Vasziljevszkij járás egyik elhagyott falujának szélét. .
▪️Az ellenség ásni kezdett a déli peremeken, és igyekezett megvetni a lábát, erős hegyes felszerelések segítségével.
Az orosz hadsereg ellentámadásokat, tűzkárokat és légicsapásokat okoz.
▪️Kamenszkijtől északra megnyitották és elnyomták az Ukrán Fegyveres Erők MLRS-ének állásait.
n.p. Lobkovoe felfedezett egy csoport gyalogsági harcjárművet és legfeljebb 20 fegyverest, akik evakuálták a megtépázott személyzetet.
▪️Zherebyanka alatt több ellenséges csoport (gyalogsági harcjárművek és gyalogság) megsemmisült, a szürke zónában próbáltak előrenyomulni a taktikai helyzet javítása érdekében.
▪️Felderítőink és tüzéreink megsemmisítik az ellenséget támogató tarackokat, az MLRS-t és a páncélozott járműveket.
▪️2 napig az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett a páncélozott járművekben és a személyzetben, de új erőket vezet be a csatába.

Szabó József
Ukrajna
ellen támadunk….2
A poszt első részében – április 28-án – kissé részletesebben is kifejtettem azt, hogy a feltételek nem nagyon kedveznek egy ukrán támadó művelet megindításához. Ami viszont most történik a zaporozsjei fronton, pont egy támadó művelet alakításának tűnik. Sokan azt mondják – hozzáértők persze -, hogy ez nem több harcfelderítésnél. Lehet, hogy nekik van igazuk, nekem azonban ez már több, mint egy harcászati „felszopás”.
A fentebb említett posztomban részletesebben feltüntettem az orosz védő erők nagyságát, ezzel most nem foglalkoznék. Utaltam továbbá arra, hogy az ukrán támadásnak milyen valószínűsíthető irányai lesznek, illetve rögzítettem azt is, hogy a nyilvánosságot kapott ukrán erők nagysága nem stimmel, lényegesen nagyobb támadó csoportosítást alakíthat ki az ukrán fél 9-12 dandárnál. (BTW: utalgatás helyett talán érdemes előbb a jelenlegi poszt olvasóinak megnézni ezt a korábbi posztomat).
Nézzük először is az ukrán támadó csoportosítások nagyságát. Az egyik csapás – Orekhov-Tokmak-Melitopol - irányában a 10. hadtest támadása látható. (Az erők összetételéből valószínűsíthető, hogy ez a főcsapás iránya).
Összetétele:
  • Első lépcsőben a 115., a 116., a 117. és a 118. gépesített lövészdandárok. Állományában kb. 16 000 fő, 120 harckocsi (T-64 és T-72/PT-91), 100 db IFV (BMP-1), 70 db APC (Senator, Viking, XA-185). (Megjegyzés: a páncélozott szállító járművek száma még kb. 90 darabbal növelendő. A bizonytalanságom oka, hogy a 115. gépesített lövészdandárra vonatkozóan nem találtam fegyverzeti adatokat. Eredetileg a dandár területvédelmi lehetett, átszervezésére tavaly ősszel kerülhetett sor. Kevés fényképből ítélve M-113 páncélozott szállító járművel rendelkeznek a dandár lövészzászlóaljai. A tüzérsége D-30-as lövegekből áll). A dandárok tüzérosztályaiban összesen kb. 90 db löveg (10 db 2Sz1, 20 db AS-90, 12 db FH-70, 6 db M-109, 12(+22) db D-30) van.
  • Második lépcsőben a 47. önálló gépesített rohamdandár, a 65. önálló gépesített lövészdandár, a 128. önálló hegyi rohamdandár és a 108. területvédelmi dandár.
  • Tartalékban az 5. önálló harckocsi dandár és az 5. önálló rohamdandár. (Megjegyzés: korábbi nyílt információk arról szóltak, hogy a hadsereg tartalékát képező 5. ö. hk. dd-t feloszlatták és fegyverzetét szétosztották a veszteségeket szenvedett dandárok harckocsi zászlóaljai között. Úgy tűnik, hogy újjászervezése megtörtént és feltételezésem szerint a dandárt nyugatról kapott harckocsikkal töltötték fel).
  • A hadtest tüzérsége: a 44. tüzérdandár. (A dandár eredeti (értsd háború előtti) szervezete és fegyverzete: 2 tüzérosztály 2A36 152mm-es ágyútarackkal, 1 tüzérosztály 2A65 152 mm-es ágyútarackkal, 1 tüzérosztály 2Sz7 203 mm-es ágyúval és egy páncéltörő tüzérosztály MT-12 100 mm-es ágyúval. A háborús veszteségek pótlására a tüzérosztályok M-777 és FH-70 155 mm-es ágyútarackokat kaptak).
  • Egyéb alakulatok: a Nemzeti Gárda két rohamdandárja (Azov és a 15. műveleti dandár).
Összesen: 1 harckocsi dandár, 9 gépesített lövészdandár, 1 területvédelmi dandár, 2 rohamdandár és egy tüzérdandár. (kb. 18 hk. z., 28 gépesített és gépkocsizó lövészzászlóalj, 12 lövészzászlóalj).
A támadó művelet közeli célja: Melitopol É.
A támadó művelet másik csapásirányában a 9. hadtest működik.
Összetétele:
- Első lépcsőben a 23. önálló gépesített dandár, a 31. önálló gépesített dandár és a 37. önálló tengerészgyalogos dandár. (Ezek a dandárok komolyabb páncélozott erőkkel nem rendelkeznek. Összesen két harckocsizászlóaljra találtam adatokat 62 db T-64BV harckocsival és egy századnyi AMX-10 RC kerekes önjáró ágyúval. A gyalogságot MaxxPro és Oshkosh 4x4 kerékképletű MRAP-ok szállítják, amelyek nagy intenzitású összefegyvernemi harcra nem igazán alkalmasak). Update: a hadtesthez rendelték a 35. tengerészgyalogos dandárt is és 06.08-án már harcba is vetették.
A rendelkezésre álló nyílt adatok alapján egyelőre csak ennyi állapítható meg. Az valószínűsíthető, hogy a főcsapás irányának a kisegítő csapását hajtja most végre a 9. hadtest.
A támadó művelet megindításának a 4. napján tartunk. Az eddig látható dolgok alapján mind a két irányban az orosz harcelőőrsök vonalaiért folyik a harc, az ukrán támadó erők az oroszok fő védelmi vonaláig egyik irányban sem jutottak ki.
Veszteségadatok csak orosz forrásokból vannak. Azok alapján azt akarják láttatni velünk, hogy az ukrán ellentámadás összeomlóban van. A támadó művelet mostani korai szakaszában ez nyilvánvalóan túlzó megállapítás lenne. (Megjegyzésem: a telegram csatornákra felkerült felvételek szerint az ukrán fél rendkívül nagy veszteségeket szenvedett eddig a páncélozott erők terén.)
Ami még látható:
  • jól szervezett orosz védelem;
  • az orosz harcászati légierő hatékony alkalmazása.
Csöndes és szomorú megjegyzésem, hogy nagy vérfürdő lesz a vége ennek a politikai okokból kikényszerített ukrán támadó műveletnek.
 

Martin15

Well-Known Member
2021. március 12.
70
467
53
Tippre kényszersorozott kárpátaljai magyarok...
Nem emlékszem már melyik orosz miniszter említette, hogy magyar származású kényszersorozottakat repülővel szállítják Budapestre. Ezért volt a hajnali Orbán megbeszélés, ügyesen ráhúzták a Kirill pátriárkára, mégse legyen közvetlen tárgyalási kapcsolat az orosz hadsereggel. Ukránok meg visíthattnak..
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 100
24 772
113
Az eddigi tapasztalatok alapján még nem kezdodot el az igazi ukrán ellentámadás.

Emlékezzunk csak visza egy picit arra az idore, amikor nagy médiaviszhang kozt elkezdodot a Cherszoni ellentámadás. Be volt vetve az akkor rendelkedésre álló nyugati technika is, minden, valamint ugyan úgy mentek neki megerosítet orosz állásoknak mint most és ez a veszteségeken is meglátszot. Majd kb egy hét mulva átgázoltak az orosz állasokon Charkovnál.

Szerintem most ugyan ezt fogják eljátszani az oroszokkal. Bedobnak pár Leopardokkal felszerelt egységet, mert eeree az oroszok ráharapnak és kozben valamikor jovo héten nekimennek az orosz utánpótlási utvonalaknak északon.
Nem kezdődött el az ellentámadás, ehhez képest elég szépen égetik el a felszereléseiket, amivel egyébként eléggé hadilábon állnak, nem gondolod Pál??

(és igen, pont olyan "jól" állnak Leoból szerencsétlen ukránok, hogy azt kell odatenni, nem a régebbi szovjet vasakat, felettébb valószínű :D )

Azért nem kell einsteini logika ahhoz, hogy ha az ukránok meg akarják találni a rést az orosz pajzson, akkor nem a legmodernebb eszközeiket küldik oda,veszítik el stb.

nyílván egyszerűbb úgy beállítani, hogy kudarc esetén, hogy "ez még nem az, csak tapogatózunk", ha sikert érnek el, akkor pedig " ez már az, meg sem állunk Moszkváig".

Bizonyára van pár nyugati "befektető" aki végre szeretne látni is a pénzéért valamit, lehet nekik szól ez a performansz, hiszen sanszos, hogy ha nem lépik meg ezt most az ukránok, akkor elzárul a pénzcsap, és "érdeklődés hiányában" a további előadás elmarad.

Véleményem szerint, még mindig az lenne a legjobb opció az ukránoknak, ha leülnek tárgyalni, elengedik a Krímet, elengedik azt a pár orosz többségű területet, hiszen bármilyen béke legyen is, ha azok a területek ukrán kézen maradnak, az ukrán állam semmivel nem tudja garantálni az ott élő oroszok biztonságát, ahogy eddig sem tudta,meg igazából nem is akarta 2014-óta! Mert mit csinál száműzi az összest, vagy kiírtja az összest? Kb Koszovó 2.0 helyzet van, csak ez azért komolyabb. Ezt írtam itt régebben is, hogy el kellett volna engedni, mert minden nappal csak rosszabb tárgyalási pozícióban lesznek az ukránok!
Az, hogy ez ott Ukrajnában belpolitikai vihart kavar, és esetleg Zselé és haverjai fejébe kerül majd, még mindig kisebb áldozat, mint az a rengeteg ember aki meghal a fronton.

Persze , biztos sikerül fordítaniuk és kizavarni az összes oroszt Ukrajna régi határain kívülre, visszaszerezni a Krímet stb stb .. komolyan kell venni ezeket a dolgokat, mintha maga Hans Christian Andersen írta volna le,a realitása is annyi kb.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 467
7 303
113
Véleményem szerint, még mindig az lenne a legjobb opció az ukránoknak, ha leülnek tárgyalni
ha leülnek tárgyalni megegyeznek mindegy miben kitör a béke jövő hónapban miből fizetnek béreket nyugdíjakat zsoldot?
a zeli abba a pozícióba manőverezte magát hogy nincs lehetősége megjanukovicsodni és bejelenteni hogy mégis az orosz ajánlat a jobb, a zeli addig lesz ukrán elnök amíg fenntartja a feszültséget és jönnek a nyugati pénzek
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
pulp-fiction-vincent-vega-chewing-ysee5tzxec5x7py7.gif

Nem mint ha nem szarnam pont le ki es mire dob lajkot, de azert az, hogy egyetlen ukranoknak drukkolo forumtarsnak sem sikerult lajkolni azt a hirt, hogy az oroszok karpataljarol szarmazo foglyokat engednek Magyarorszagra… kicsit minimum el kellene szegyelnetek magatokat #kcsgk
Van, aki alszik is.
Az is mondjuk elszégyellhetné magát, aki az árvizes civilek evakuálását lövető hírekre meg smileyzott.
Ha már vannak ilyen kötelező véleménynyilvánítási szabályok.
+nem mintha Boki bármit is likeolt volna, amit én beraktam, meg ilyenek
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
713
3 096
93
Van, aki alszik is.
Az is mondjuk elszégyellhetné magát, aki az árvizes civilek evakuálását lövető hírekre meg smileyzott.
Ha már vannak ilyen kötelező véleménynyilvánítási szabályok.
+nem mintha Boki bármit is likeolt volna, amit én beraktam, meg ilyenek

Hát azért valaki csak lájkolja, ha berakod a "bármit is" :p :D
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Az interjú végére állítottam az időpontot, ott kicsit több érdekesség hangzik el.


-27 dandárt vesztett Ukrajna Bahmutnál.

Még a lehetőség benne van a mostani helyzetben, hogy 100 km mélyen behatoljanak az orosz arcvonalba az ellentámadásra félre tett csapatok. (Ebből szerintem még bármi lehet, de annyiból fontos, hogy abszolút nem lemondóan nyilatkozik, hogy elfogytak, nem jött össze, még van bőven mit bevetni és ezzel sikereket lehet elérni.)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 608
25 058
113
Ezek meg mi a faxomat csinálnak? Ezek a kamikaze Leok, vagy így szedik fel az aknákat? :oops:;)
Így szállnak le a bicóról.

Véleményem szerint, még mindig az lenne a legjobb opció az ukránoknak, ha leülnek tárgyalni, elengedik a Krímet, elengedik azt a pár orosz többségű területet
Hagyd az ukriánok legjobb opcióját, a Mi érdekeink az elsők és az nem vág egybe az ukri legjobb opcióval.

-74:


Nekem elég ék alakúnak tűnik a torony front nem pedig laposnak mint az a4 esetében, ez nem lehet, hogy a5-6?

Ukri alacsony költségvetésű terminátor


Ukrik ezek szerint dm53a1-et kaptak
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 182
93
33 eves terhes nőt oltek meg az ukran/Nato katonak mikor egy civil evakuacios pontot lottek.

Ms ejjel ismet jol szetcsaptak Geranokkal es Kaliberekkel az ukran celpintokat az ororoszok.
Valahol okádnom kell hogy a dédelgetett nyugaton ez a busz, és a többi hasonló eset nem jut be a hírekbe, de a vizes cicák száradásáért nagy a drukkolás.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 572
18 443
113
Nekem elég ék alakúnak tűnik a torony front nem pedig laposnak mint az a4 esetében, ez nem lehet, hogy a5-6?
A középső képen szerintem is vagy A5 vagy A6 van, a laposabb tornyból egyértelmű, hogy nem A4-es variáns. Viszont a kép minősége miatt, nehezen megmondható, hogy ez A5 vagy A6. Az A6 igazából külsőre abban különbözik az ötöstől, hogy a löveg mérete hosszabb, az L44-es löveget L55-re cserélték. Viszont ebből a képből nem lehet megállapítani, hogy ez melyik variáns.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 819
113

Portfolios mércével mérve egész tárgyilagos írás.
Azonban azt folyton kihangsúlyozza, hogy Herszonnál tavaly végül "átszakadt a front", és elfoglalták a folyótól nyugatra eső területeket az ukránok. Csak én emlékszem úgy, hogy nem "front átszakadás" volt, hanem az oroszok két nap alatt kiürítették a térséget, aztán maguk után felrobbantották a herszoni híd maradékát, mert nem tudák biztosítani az utánpótlást, vagy volt valami olyan ukrán akció, ami komolyabb sikerrel járt ott a "fronton"?
Emlékeim szerint az ukránok jópárszor próbálkoztak, de egy-két falut sikerült mindössze időszakosan néha visszaszerezniük, aztán rendre visszamentek a kezdőpontra viszonylag komoly veszteségek után, az orosz kiürítés után pedig még napokig be sem léptek Herszonba óvatosságból.
Volt valami áttörés is?
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 760
28 659
113

Portfolios mércével mérve egész tárgyilagos írás.
Azonban azt folyton kihangsúlyozza, hogy Herszonnál tavaly végül "átszakadt a front", és elfoglalták a folyótól nyugatra eső területeket az ukránok. Csak én emlékszem úgy, hogy nem "front átszakadás" volt, hanem az oroszok két nap alatt kiürítették a térséget, aztán maguk után felrobbantották a herszoni híd maradékát, mert nem tudák biztosítani az utánpótlást, vagy volt valami olyan ukrán akció, ami komolyabb sikerrel járt ott a "fronton"?
Emlékeim szerint az ukránok jópárszor próbálkoztak, de egy-két falut sikerült mindössze időszakosan néha visszaszerezniük, aztán rendre visszamentek a kezdőpontra viszonylag komoly veszteségek után, az orosz kiürítés után pedig még napokig be sem léptek Herszonba óvatosságból.
Volt valami áttörés is?
Herszonnál a próbálkozás kifogyott, áttörés nem is volt. A psyop-ot meg nem spórolták ki :D