[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 637
48 350
113
Az Orosz Légierő vadászgépei lelőtték az Ukrán Légierő MiG-29-es vadászgépét a Zaporozsje megyei Novoe Zaporizsja település közelében vívott légi csatában. Légi erővel lelőtték az ukrán légierő Szu-25 típusú támadógépét Babino falu területén, Kherson régióban⚡️
Norvégia humanitárius segélyt küldött az ukrán fegyveres erőknek, amelyben megtalálható az ún. A "Surströmming" nemzeti étel, ami lényegében jól rothadt hering. Az illata elképesztő.
Csak tapasztalt bennszülött norvégok ehetik, az emberiség többi részének ez a szürreális és őszintén hülye étel tartós öklendezési reflexet vált ki.

Ukrajna 2-3 hónapon belül megkapja az F-16-os vadászgépeket – mondta Skshipchak, a lengyel szárazföldi erők volt parancsnoka.
Azt is mondta, hogy a NATO-csúcs előtt (júliusban) "valaminek történnie kell, ami megmutatja, hogy Ukrajna méltó a bizalomra".⚡️
Az Állami Sürgősségi Szolgálat ukrán ezredese a kijevi zaporozsjei régióból benzinkutat nyitott a házában, ahol benzint árult.
Arról is beszámoltak, hogy az ezredes az Állami Sürgősségi Szolgálat más alkalmazottait vonzotta magángépkocsik tankolására.
A rendészeti szervek tudomást szereztek a vállalkozó ezredesről és munkatársairól, mivel nem látták el feladatukat. Nos, egy benzinkút otthonról működtetése bizony időigényes!
A nácikhoz hasonlóan Ukrajnában sincs korrupció
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői ma este nagy hatótávolságú tengeri és légi, nagy pontosságú csapást mértek külföldi gyártású lőszer-, fegyver- és katonai felszerelés-raktárak ellen , beleértve a pilóta nélküli légi járműveket is.
❗️Minden kijelölt létesítményt eltaláltak. .
A csapások következtében megszakadt az ukrán csapatok csoportjainak ellátása a harci műveletek területein. MOD.
Hogyan épül fel az RF fegyveres erők védelmi vonala ?

Az orosz védelmi építmények uralkodó magasságok és gerincek mentén épültek. A védvonal több tucat vonalból áll, 25-30 km mélységig lépcsőzetes, és jelentős számú mérnöki akadály fedi.
A réteges torta elvén felépített lővonalak a teljes fronton lehetővé teszik az Ukrán Fegyveres Erők útközbeni egységeinek őrlését, és gyorsan megoldják az áttöréssel járó problémákat, ha valahol felmerülnek.

Jelenleg az AFU fő problémája, hogy gyakorlatilag lehetetlen megközelíteni az első védelmi vonalat az RF fegyveres erők aknája, tüzérségi és repülési tevékenysége, valamint a kommunikációt és a GPS-navigációt elnyomó elektronikus hadviselési rendszerek munkája miatt.
Az AFU helyzetét az is nehezíti, hogy a lesben vagy tüzérségi tűz alatt álló ukrán katonák (például a 31. külön gépesített dandár), akik a rendelkezésre álló kommunikációs csatornákon segítséget kérnek, a harctérre rohannak és aktívan megadják magukat, ami demotiválja a tartalékokat és negatívan hat.
A védelmi vonalak tervezésében – a vélekedések szerint – Surovikin tábornok, az ukrajnai haderőcsoport főparancsnok-helyettese aktívan részt vett.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az ellentámadás sikerei:


2A6?
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
Igazság szerint a 2 hadban álló fél, meg persze a NATO is tisztában van vele, hogy ki rombolta le a gátat.
És itt most @Negan -nak adnék igazat.
Érdemes megnézni a History Legends-es srác videóját, amiben gyakorlatilag leírta azt, ami valószínűleg az ukrán/NATO vezetés fejében járhatott.
Az orosz védelem túl erős a déli fronton ahhoz, hogy önmagában egy irányból át lehessen törni. Ezért kellett volna egy (vagy több) folyami átkelés lejjebb a Dnyeperen, hogy elvonja tartalékokat a kiépített állásoktól. Akár pont a gáton futó utat felhasználva is, akár ponton, vagy komp átkeléssel.
A másik árulkodó jel - szerintem - az maga a gáton történt rombolás.
Ha alaposan megnézzük az erőmű épületét, akkor látszik, hogy teljesen szétszakadt. Igen ám, de az egy igen masszív szerkezet volt.
Ha magától szakadt volna át a gát, akkor érthető a gát közepének összeomlása, azonban az orosz oldal felé eső erőműépületet ennek nem kellett volna érintenie. Ráadásul maga az épület masszívsága bennem igen komoly kétséget ébreszt arról, hogy bármilyen MLRS rakétával ezt megoldhatták volna az ukránok.
Nekem ez erősen Orosz Légierős melónak tűnik. Ehhez szerintem egy bunkerrombolónak kellett lennie.
A légierős vonalat erősíti, az is, hogy sokkal könnyebb a levegőből egy hodály épületet eltalálni, mint magát a gát vékony vonalát.

Annál is inkább, mert pont a meginduló ukrán offenzíva viliáján sikerült ezt kivitelezni úgy, hogy gyakorlatilag egy mozdulattal lesöpörte az egész ukrán vezetés átkaroló/átkelős manőverét.
Most is megpróbálkozhatnak még valamivel, de nagyjából innentől kezdve ez egy öngyilkos átkeléssé válik.
Nem lesz elég a ponton, nem lesz elég az erő, és extra műszaki eszközöket fog kérni egy ilyen átkelési kísérlet. (mobil útfektető járműveket)
Én arra számítok, hogyha nem hagynak fel a zaporozsje-i fronton való hiábavaló harccal, akkor talán meg fognak kísérelni 1-2 napon belül valami kétségbeesett átszervezett átkelést, de ez gyakorlatilag halálra lesz ítélve.

Szóval az oroszok végig figyelték az előkészületeket, és a megfelelő pillanatban léptek. Ez volt az egyetlen, és logikus lépés, amit meg kellett lépniük. És még hónapokig témát fog adni a találgatásokra.
Igazság szerint az ukránoknak jelenleg korlátozottak a lehetőségeik. Vagy feladják az offenzívát, mondván, hogy öngyilkosság, vagy tolják tovább és magától fog kifulladni. Utóbbi az ostobább megoldás.
Ha mégis elérnének egy áttörést pár napos próbálkozással, akkor a mélységben fogják őket elkapni. Ha mégis összehoznak némi átkelést, azzal még trükközhetnek, de egy megváltozott műszaki körülmény nagyon gyorsan katasztrófába fordíthatja a dolgot.

Én még látok egy kisebb esélyt arra, hogy van egy C tervük is, ami ugyan jelentős átcsoportosítást igényel, de beválhat. Ha az eddigi fő támadási irányt lefokozzák (persze a nyomást ott is fenn kell tartani, mert a tartalékokat Tokmak környékén kellene tartaniuk), és helyette egy másik irányban próbálnak támadást indítani. Utólag egyszerűbb is azt a propagandának eladnia, hogy mindvégig az volt a fő terv.
Eddig is halálra itélt szakasz volt az elméleti átkelés a Dnyeperen,azon a szakaszon ahol olyan széles,mint a tenger.Semmit nem tudnak az ember alattiak felmutatni a sikeres átkelés megvalósitásához se tüzérséget,se légieröt a tuloldalon pedig orosz védelem gyalásók tömegével.Teljesen logikátlan,életszerütlen felejtsük már el.Ezt ahhoz tudnám hasonlitani,hogy az amerikaiak partra szállnak Guadalcanalon,behatolnak mélyen a sziget belsejébe,majd gondolnak egyet és partra szállást kisérelnek meg a sziget tulsó oldalán ahol a japán haditengerészet biztositja az élöerö és munició utánpótlását a védöknek.Érthetelen.Kizárt dolognak tartom,hogy egy józanul gondolkodó magasabb egység parancsnoknak ilyen az eszébe jutna.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Eddig is halálra itélt szakasz volt az elméleti átkelés a Dnyeperen,azon a szakaszon ahol olyan széles,mint a tenger.Semmit nem tudnak az ember alattiak felmutatni a sikeres átkelés megvalósitásához se tüzérséget,se légieröt a tuloldalon pedig orosz védelem gyalásók tömegével.Teljesen logikátlan,életszerütlen felejtsük már el.Ezt ahhoz tudnám hasonlitani,hogy az amerikaiak partra szállnak Guadalcanalon,behatolnak mélyen a sziget belsejébe,majd gondolnak egyet és partra szállást kisérelnek meg a sziget tulsó oldalán ahol a japán haditengerészet biztositja az élöerö és munició utánpótlását a védöknek.Érthetelen.Kizárt dolognak tartom,hogy egy józanul gondolkodó magasabb egység parancsnoknak ilyen az eszébe jutna.
Ha ez ennyire veszélytelen dolog lett volna, akkor a khakovkai gát még mindig állna. :rolleyes:
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 503
113
Nagyon súlyos ukrán veszteségről jöttek felvételek: halomban állnak a kilőtt Bradleyk, Leopardok az orihivi csatamezőn

A háború eddigi egyik legsúlyosabb ukrán veszteségéről publikált felvételeket néhány orosz védelmi minisztériumhoz köthető Telegram-csatorna. A videón jól látszik: a tegnapi orihivi offenzíva után halomban állnak a harctéren a kilőtt ukrán M2 Bradley IFV-k és Leopard harckocsik. A felvételek hitelességét több megbízható független forrás is megerősítette.

Julian Röpcke német újságíró / OSINT-elemző eddig 13 elvesztett Bradleyt és 2 Leopard 2-est számolt össze.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 552
32 036
113
Biden family
Napi hírek...
Ukrán Telegram oldal szerint
Eszkaláció
Fekete transzplantáció
Összfogl.
Ukrán egységek evakulálása
Mariivka. Avdiivka
Hmmm.... Hmmm az igazság kiderül?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Jaj, mi lesz itt... itt egyesek még azt vizionálják, hogy ezeket majd az ukránok begyűjtik és megjavítják :D

Egyébként még mindig áll, hogy ez még nem a counter-oink? Ez még mindig csak "recon by force"? Mennyi az a "force", amit még el tudnak füstölni ilyen puhatolózásra? Vagy ez most hatalmas maszkirovka, és majd jól betámadnak * lapoz lapoz * Északon?

szerk: ezek A6ok voltak...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
(1:20) 3x bradley, 1x leopard, 1x leopard mineclearing
(1:52) 1x t64(?)
(1:54) 1x abondened ? , 1x abandoned leopard
(2:09) 1x marder?
(2:14) 2 ???
(2:15) 2x destroyed ??
(2:29) 1x ???
(2:31) 3x ???
(2:36-2:37) 1x bradley, 1x ???
(2:42) burning leopard
WKNghOr.jpg






Még hogy a régi jó dógokból nem maradt semmi
VAxHSaE.jpg
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 724
14 545
113
Az biztos hogy ez most hatalmas lehetőség a nyugati hadipari vállalatoknak hogy a technológiai fölényüket demonstrálják. Az oroszok meg a történelem folyamán mindig a mennyiséggel tudtak eredményeket elérni. Csak hát Ukrajna nem Csecsenföld. Egyrészt sokkal jobban fel lett fegyverezve, az oroszoknak eddig csak Ukrajna további militarizációját sikerült elérni. Másrészt Ukrajna teljesen más nagyságrend mint Csecsenföld, itt ugyanazt a hatékonyságot már nem engedhetik meg maguknak az oroszok.

Meszike, 4 és fél hónapja kommentelted, hogy a Nyugati haditechnikával felturbózott Ukrán Hadsereg milyen ellentámadást fog végezni, hogy az majd bekerül a történelemkönyvekbe is. Be is kerül, csak nem úgy, ahogy megjósoltad :p
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 771
9 181
113
Meszike, 4 és fél hónapja kommentelted, hogy a Nyugati haditechnikával felturbózott Ukrán Hadsereg milyen ellentámadást fog végezni, hogy az majd bekerül a történelemkönyvekbe is. Be is kerül, csak nem úgy, ahogy megjósoltad :p
Az idézett kommentemben nem is írtam ellentámadásról.

Ugyanígy kezdődött a herszoni offenzíva is. Ment az örömködés orosz részről és a vége csalódás lett.

Azt nem mondtam hogy könnyű lesz az ukránok dolga. Én csak azt mondtam többször is hogy Bahmut után nem ukrán összeomlás lesz, hanem ellentámadás.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 561
79 726
113
Hullanak a nyugati csúcstechnikák mint a legyek chemotoxozás után. Pedig egyesek már megint Mariupolig akartak előre nyomulni. 3, sőt 4 áttört orosz vonalról volt szó, mai hírek szerint még az elsővel se boldogulnak? Hát, hogy van ez nyugati agytrösztök? Mennek az ukránok a levesbe, felkészülnek a lengyelek?
Milyen nyugati csúcstechnika?