[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
71
491
53
Nem a gyár "izmozott" hanem a Német kormány "blokkolta" a szállítást.Ha a Siemensen múlott volna teljesítik az "üzletet".Mozdony beszerzés blokkolására semmi értelmes indok nem lenne a Német kormány részéről.Mávnál "cumi"nem kicsi mert a most 60 éves V43 sorozat adja a vontató "flotta"gerincét.Meg ha már ennyire rossz a viszony a Németekkel akkor aggasztóbb hogy a Honvédség haditechnikai beszerzései onnan vannak.Mellékesen ezzel a döntéssel Nem a Német kormányt "büntettük" hanem a Siemenst amin ha rajtuk múlik nem hagyják veszni a Paksi "üzletet".Mellékesen nem véletlen a nagy "barátkozás" Orbán részéről Macronnal na meg az ő részükről se.Nekik ez most kiválló "üzlet"
Eszembe nem jutott meggyőzni, én csak a saját véleményem írom, amivel egy percig sem kell egyet érteni... :rolleyes:
A gyártó, a német kormány, vagy akik mögöttük állnak... Ott egy cél van, elpicsázni a magyar kormányt. Ha kell, romba döntik Európát. Majd pont az érdekli őket, hogy mi Magyarország érdeke...
Macronnal a dolog csak a húzd meg, erezd meg játék része lehet. Esetleg alternatívát kínálnak az orosz építés helyett?
A haditechnikai beszerzések esetében érdekes lehet még a helyzet, mert pont egy olyan gyártóról beszélünk, ami bizonyos értelemben német is, meg nem is. Ráadásul nem véletlenül épültek gyártó sorok nálunk. Ahogy látom, arra is van törekvés hogy a KMW -t kiváltsák részben, vagy később egészben.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
MaxPro nem jutott el a személyzettel együtt, de végül a testvéreink kedves és gyengéd kezei közé került.
Megsemmisített MaxxPRO, személyzete a testvéreink kedves és gyengéd kezei közé került Zaporizzsja irányában

Zaporizhzhya irányába: Novodanilovka-Rabotino irányban az ellenség éjszaka aktív volt, egységeink megsemmisítették az ellenséges támadócsoportokat, amelyek megpróbálták áttörni az állásokat.
Az éjszaka folyamán az ellenség 3 bmb-t, 2 harckocsit, 2 bbm-t vesztett, 50 főig elesett, voltak foglyok, köztük tisztek is. Ilyen vérengzésre, mint tegnap, már régen nem volt példa. A 47. AFU dandár a felszereléseket bontja, hogy ne tudjon előrenyomulni.
https://t.me/rusich_army/9450?single
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Most őszintén...mi értelme betanulni egy típusra, ha utána úgysem fogják repülni?
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Felmerül a kérdés, hogy ki ad nekik Gripeneket, mert ez alapján valaki beígérte már. Feltéve persze, hogy igaz a hír.
Persze alapvetően a háború végkimenetelét nem befolyásolja, hogy kapnak-e 10-20 vadászgépet az ukránok, de ettől még érdekes, hogy vannak még olyanok, akiknek megéri kidobálni az ablakon a méregdrága katonai felszereléseit.
Roppantul várom, hogy mi fog történni, amikor Nyugat-Európában az átlagpolgárban tudatosulni fog, hogy nagyságos vezetőik mekkora kárt okoztak nekik. Mert előbb-utóbb elérkezik az igazság pillanata.
Szerintem ugyanaz lesz mint itthon, mikor kiderült, hogy kb mindenünket küldtük a kohóba meg elajándékoztuk azokat amikkel még vígan lehetne háborúzni. Semmi. Sőt, nyugaton elhiszik hogy ezzel jót tesznek valakinek, ráadásul őket nem veszik körbe ellenséges országok, amiktől tartaniuk kéne. Ahogy dudi is írta korábban, ha a sok sz@rt amit elajándékoztak sem pótolnák, akkor sem lenne semmi. De fogják. Jön majd egyszer az A4-es Leo helyett A7-8, esetleg Abrams, az F-16 meg MIG helyett F-35. Semennyire nem fogja a nyugati átlagpolgárt érdekelni, hogy a kollaboránsok, akiket ők az elnökeiknek, kancellárjaiknak hisznek, kipakolták a raktárakat.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Fy1VcGlXsAAilYi


https://twitter.com/mdfzeh/status/ 1670085094999031808/photo/1

Ki ki dontse el hogy ez 1-es Leo vagy Challenger.

Szőőőőőőőr - nem tudod veletlenul igy kapasbol?
Leopard
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 375
113

Ukrán védelmi minisztérium: 5 ukrán civil vs. 650 orosz katona. Ahhoz képest lassan haladnak.


Napi brit tudósok:

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
Ukran megmondoember szerint mi vagyunk a terroristak.

"Túsznak tekinthetők": Magyarország 11 ukrán hadifoglyot tart fogva

Ezt Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő jelentette be YouTube-csatornáján - közölte a 24-es csatorna. Véleménye szerint ez a helyzet terrorizmusként értelmezhető. Végül is egyenértékű a túszejtéssel.

Ismert, hogy Oroszország 11 foglyot adott át Magyarországnak. Csak eddig nincs magyarázat arra, hogyan tudta ezt megtenni.

"Képzeljék el, hány napja tartják fogva katonáinkat. És hivatalosan nem ismerik el. Ma már meghatároztuk magyarországi mozgásuk útvonalát. Érdekes, hogyan vitték őket oda. Magyarország tengerparttal nem rendelkezik. Érdekes lenne tudni" –
mondta Zsdanov.

"Ez teljes őrültség a magyar vezetés részéről. És rendkívül jó, hogy az ukrán tisztviselők ezt a helyzetet a nyilvánosság elé tárták. Ez segít kiszabadítani a katonáinkat és hazahozni őket."


Ha elfogynak az ukranok, mennek majd a lengyelek. Ez is egy lehetőség ha az ukranok veresege utan nem lesz beke.

Ukran 10.hegyivadasz foglyok. Frissen vannak nyirva, nem reg dobhattak be oket.

Meg tobb kiegett MaxxPro

M113 - akat panceloz feljebb a nyugat amik aztan Ukrajnaba kerulnek.
Eleg nagy vesztesegeik voltal/vannak ezekbol az ukranoknak.
Most rajuk koltenek tok feleslegesen egy jo nagy osszeget a nyugati hatalmak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Srácok! Szálljatok már le a dilibicikliről!

Dél-Afrika, ha az utolsó falatot is kell árvák szájából kivennj, akkor sem fogja Ukrajnának odaadni a gépeit. Ne feledjük, a dél-afrikai küldött volt, aki azonnal cáfolta a látogatásukhoz kapcsolódó támadást. Dél-Afrika egész végig az Oroszok mellett állt.

Ezt mégis hogy gondolod?
Milyen jogalap mentén. A szerződésünk 2026-ig szól. Ráadásul, jelenleg abban a konstrukcióban, hogy a futamidő végén a miénk marad az összes gép.
A gépek az országon belül vannak. Hogy tervezed ezt az "elvételt"? :)
Eljönnek értük svéd katonai rendőrök, hogy einstand...?

Dehogy állnak be. Saját vadászgép gyártásuk van, miközben benne vannak Tempestben is. Ha lepasszolják a rendszerben lévő gépeiket, akkor mi marad nekik? Egyik pillanatról másikra hogy tervezed egy egész ország légierejég átállítani F-35-re? Milyen gépekkel? Ha most elkezdenek nekik gépeket gyártani jó ha 2030-ra összejönne egy századra való. Ne őrülj már meg te is!

Te megint nem vetted be a paranoia elleni tablettákat. Milyen kormányváltásról beszélsz? 2026-ban van a következő választás! Halló!
Mi lesz addigra ebből a konfliktusból?

A svédek annyit vállaltak, hogy kiképzik az ukránokat. Valószínűleg nekik van csupán fölös kapacitásuk egész Európában nyugati harci KIKÉPZÉSRE. Ráadásul nekik ehhez komoly méretű 2 üléses gépparkjuk is van a Gripen B/D képében.
A vadászpilóta képzés 4. szintjére jelenleg a NATO-n belül iszonyú kicsi kapacitások vannak. Mindenki próbálja kihúzni az ősöreg gépeivel a váltótípusig, csakhogy szinte senki nem rendelt újat. A franciák kivonják az Alpha Jeteket. Az angoloknál alig maradt repképes Hawk. A kanadai pilóta képzés ugyannezzel a problémával küzd. Az olaszok csak most kezdték el beindítani a saját képzést, és mindenki hozzájuk akar menni. A németeknek nincs is saját képzésük. Privát cégekkel csinálják, meg szintén ahol éppen találnak szabad kapacitást.

Ha valakitől kaphatnak is egy pár gépet, akkor az valószínűleg a svéd flotta pár letárolt régebbi A frameje lehet. Esetleg pár C. De nem kell nagy mennyiségre gondolni.
Aktív szolgálatból kivenni sehonnan nem fogják az üzemeltetők. A csehek még mindig nem döntötték el, hogy megveszik-e az F-35-öt. Ráadásul az ő gépeikre ott van szükség, ahol jelenleg vannak. A szlovákok légiereje le van nullázva. Nekünk, a cseheknek, meg a lengyeleknek kell Szlovákia légterének légirendészetét ellátni.
Mi ugyan ebben a cipőben járunk. Nem elég, hogy Orbán inkább a karját vágatná le, minthigy Ukrajnának odaadja a Gripeneket, de jelenleg a sajátunk mellett Szlovénia, Horvátország és most már Szlovákia légirendészetét is mi adjuk (részben).

Szóval ez az egész hír arról szól, hogy advanced fighter traininget kapnak kezdő ukrán pilóták kétüléses Gripeneken, úton az F-16 felé.
Ha kapnak is a svédektől bevethető gépeket, akkor is, az nem lesz komoly hatással a konfliktus kimenetelére.
Egyszerűen nincs emögött (nem csak a Gripen, de az F-16-os ötlet mögött sem) komoly mennyiség.
A megállapodásnak bármire is max. fél-egy év múlva lesz bármilyen hatása.
Paranoia lenne? A Goodfriend 2.0 Présember, az amerikaiak nevében ott basz alánk ahol tud. Az EU vezetői néha elszólják magukat, s elmondják hogy lófasz nem lesz itt, nem hogy EU-s pénz, meg akarják buktatni a forráshiányból fakadó elégedetlenségre játszva a kormányt. Ha ők minden hibájukkal együtt de mennek, jönnek azok akik szerint pl. háborúban állunk Ukrajnával (by Karácsony), s hamarabb oda fogunk adni mindent, mint hogy kérnék! Persze hogy kérni fogják azt a Gripent, amire ki lesznek képezve! Az EU itt megint a csicska balfasz szerepet kapta, pl. a britek kiképeznek F16 koalíció húzóerőként ukránt hogy nekik nincs is adjon más, az USA meg úgy beröffentette a tankkoalíciót hogy az Abrams pont nem ért oda, de a Leo2 roncsokkal tele a világháló! Gondolom azt se fogják bánni, ha a Gripen imidzse áll majd a földbe, a 16-osok helyett, aki ezt nem látja, az naiv!


Szétszopatnak jelen időben az angolszászok, vegyétek már észre!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 782
113
Ami a Pyatihatki területen folyó harcokat illeti, meg kell értenie a következőket.
Rugalmas védelmi vonalat találtak ki annak érdekében, hogy a legkényelmesebb módon koncentrálják és alkalmazzák az erőket.
Az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásának korábbi hetei azt mutatták, hogy a több száz méteres behatolás vagy előretörés nem garantálja a konszolidációt.
Minden olyan helyet, mint a Pyatikhatki, bonyolítja az a tény, hogy valójában egy nyílt terület, ahol lehetetlen ásni. Amint az ukrán fegyveres erők bizonyos pozíciókba lépnek, a tüzérség azonnal rájuk száll. Ezt követően az állásokat visszaszorítják, és az ukrán gyalogság visszatér eredeti pozíciójába.
Az ukrán fegyveres erők taktikája megváltozott, de minőségileg új és forradalmi megoldások továbbra sincsenek. Mindenütt "hústámadások", és nem a titkosszolgálati munka vagy az erős páncéloscsoportok csatába küldése.
A német Leopard 2 tankokat gyakorlatilag nem használják, ami azt jelenti, hogy a parancsot adtak a berendezés mindenáron történő védelmére.
Csak tegnap este az ukrán fegyveres erők egy szakasz gyalogsági harcjárművet, két harckocsit, legfeljebb öt páncélozott autót veszítettek el, és körülbelül 50 ember vesztette életét. Az összes veszteség az előző héthez képest jelentősen megnőtt, és meghaladta a napi 1000 ember halálát és sebesülését⚡️
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Paranoia lenne? A Goodfriend 2.0 Présember, az amerikaiak nevében ott basz alánk ahol tud. Az EU vezetői néha elszólják magukat, s elmondják hogy lófasz nem lesz itt, nem hogy EU-s pénz, meg akarják buktatni a forráshiányból fakadó elégedetlenségre játszva a kormányt. Ha ők minden hibájukkal együtt de mennek, jönnek azok akik szerint pl. háborúban állunk Ukrajnával (by Karácsony), s hamarabb oda fogunk adni mindent, mint hogy kérnék! Persze hogy kérni fogják azt a Gripent, amire ki lesznek képezve! Az EU itt megint a csicska balfasz szerepet kapta, pl. a britek kiképeznek F16 koalíció húzóerőként ukránt hogy nekik nincs is adjon más, az USA meg úgy beröffentette a tankkoalíciót hogy az Abrams pont nem ért oda, de a Leo2 roncsokkal tele a világháló! Gondolom azt se fogják bánni, ha a Gripen imidzse áll majd a földbe, a 16-osok helyett, aki ezt nem látja, az naiv!


Szétszopatnak jelen időben az angolszászok, vegyétek már észre!
Észrevetted már hogy rendszeresen vannak - saját bevallásod szerint is - indokolatlan pánikrohamaid?
Különösen bele tudod lovallni magad mikroinformációkból költött paranoid képtelenségekbe.
Még egyszer leírom neked. Nincs olyan, hogy megfogják a magyar Gripeneket, és akaratunk ellenére az ukránoknak adnák át. Nemhogy Gripenek esetén, de az utolsó kibelezett BTR esetén sem!
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Észrevetted már hogy rendszeresen vannak - saját bevallásod szerint is - indokolatlan pánikrohamaid?
Különösen bele tudod lovallni magad mikroinformációkból költött paranoid képtelenségekbe.
Még egyszer leírom neked. Nincs olyan, hogy megfogják a magyar Gripeneket, és akaratunk ellenére az ukránoknak adnák át. Nemhogy Gripenek esetén, de az utolsó kibelezett BTR esetén sem!

Kedves Pöcshuszár!
Idézném a Zsolti hozzászóló:"meg akarják buktatni a forráshiányból fakadó elégedetlenségre játszva a kormányt. Ha ők minden hibájukkal együtt de mennek, jönnek azok akik szerint pl. háborúban állunk Ukrajnával (by Karácsony), s hamarabb oda fogunk adni mindent, mint hogy kérnék!"
Az én értelmezésem szerint a hatalomváltás esetén az új politikai vezetés adná oda technikát. Magyar politikai vezetés, tehát MI.

Szerintem
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 652
14 635
113

Erre mondta asszem Robert Castel, hogy hiba volt az oroszok részéről hogy ilyen erősen támadták az ukránokat, bejlebb kellett volna őket engedni hogy így nagyobb ukrán erőket semmisítsenek meg, ami akár a háború későbbi folyására is jelentős befolyással legyen.

Ez így további állóháborúhoz és ukrán tarhálási körutakhoz fog vezetni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Nincs olyan, hogy megfogják a magyar Gripeneket, és akaratunk ellenére az ukránoknak adnák át. Nemhogy Gripenek esetén, de az utolsó kibelezett BTR esetén sem!
Kérdés, hogy az “akaratunkat” ki definiálja pontosan. Abban azért megegyezhetünk, hogy lenne az a (ma is aktív) politikus, aki ha pozícióba kerülne (elég ha aláíró), szemrebbenés nélkül adna bármit az ukránoknak, ugye? Legyen ez a B esemény.

Illetve az is látszik, hogy pl pont pressman vagy épp az EU menedzsmentje a fent meg nem nevezett politikust meg a sleppjét látná szívesen kormányon. Legyen ez az A esemény.

“A” valószínűsége jelenleg kicsi. De ha bekövetkezik, akkor hirtelen megnő “B” valószínűsége is.
 
W

Wilson

Guest
Egy full orosz emberke telegram bejegyzése...



Zaporizzsjai Front. Vasziljev iránya. Pjatihatki

Miután az Ukrán Fegyveres Erők harcosai holttestének százait halmozták fel Pjatihatki megközelítései és nyugati külterületein, sikerült az ukrán fegyveres erőknek műveleti ellenőrzés alá vonniuk.

Az ellenség "hullámzó" offenzívája a hatalmas veszteségek ellenére eredményt hozott.

A tüzérségünk most az ellenség ellen dolgozik, akik lázasan sáncolták be magukat Pjatihatkiba.

A hírszerzés jelentése szerint a náci tartalékból erősítés - nagyszámú gyalogság és számos páncélozott jármű - vonult Pjatihatki felé.

Jelenleg az ukrán fegyveres erők előretolt állásai félkörben helyezkednek el, ami bekerítéssel és megsemmisüléssel fenyegeti őket.

Ha az ukrán fegyveres erőknek sikerül megszilárdítaniuk magukat Pjatihatkiban, és ott vonják össze a tartalékaikat, akkor valószínű, hogy az ellenség megpróbálja a fő csapást Zserjanká irányába mérni.

Ez csökkenteni fogja a bekerítés veszélyét, és segít stabil pozíciót szerezni a Vasziljevka elleni támadás előkészítéséhez.

A súlyos és véres harcok folytatódnak ebben az irányban.