[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 631
113
ez azt jelenti hogy bajban vannak..... ha nem lennének abban, akkor nem lenne 2 verzió...... lásd a valamikori szovjetúnió: amikor a kreml megerősített valamit, akkor hazudtak :)
Ezt előre nem lehet megmondani. Kizárólag Geraszimovék tudják, hogy minden a terv szerint halad-e?.
Más:
Szerintem az oroszok a döntő pillanatban Beloruszból Béláékkal együtt meg fogják támadni Kijevet.

,,,
míg a Su-57...
@boki Mennyi van jelenleg?
22
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
Somkúti Bálint újabb interjúja.


Ez érdekes, új fejlemény. Emlékszem, tavaly a támadás első hullámában is volt szó már, hogy Etiópiában tömegek csatlakoznának az oroszokhoz akár "olcsó" pénzért is (utána jött náluk egy 100ezer feletti vérgőzős polgárháború, de fontos, hogy az ország lakosságának nagy része elkötelezett ortodox, vak hívő, ha valamelyik oldalra beállnak, az Moszkva lesz). Majd később volt szó arról, hogy hatalmas kontingens készülődik Észak-Koreából töménytelen mennyiségű tüzérséggel és gyalogossal, ha a hk-ik nem is a legmodernebbek, de számban bárkit agyonvernek.
Én abszolút el tudnám képzelni, hogy felpörgetik az idegen légiósok alakulatit is, Wagnernek van tapasztalata benne és akár a frissen alakult PMC-kben is könnyen kezelhetnének akár dandár méretű alakulatokat is egy-egy régióból érkezve.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 023
49 859
113
Hát Graham képviselő asszonynak azért sikerült egy szépet csúsztatnia. Mert ugye nem mindegy, hogy mekkora a robbanóereje annak az atom töltetnek amit bevetnek. Egyébként meg az indexes újságírás is megint csúcsokat döntöget, szemmel láthatóan képtelenek a cikk címét (atomerőműben baj lesz, WTF?!?) annak tartalmával összeegyeztetni.
Lindsey Graham nem nő :), inkább egy jóllakott óvodásra emlékeztet. A jóembert amúgy tutira a kinti banderisták fizetik, ahogy még sokakat az ukránpártiak közül.




Egy régebbi sztori:

Ez meg arról szól, hogyan intézték el, hogy az egyébként békepártinak indult zelenszkij inkább háborúpárti legyen:

Elég komoly diaszpóráról van szó, és a lobbista ukránok egyfajta másod-Izraelként pozícionálják magukat, csak itt nem cionisták dugták össze a fejüket, mint száz éve, hanem banderisták, és itt nem az a cél, hogy az államuk megszülessen, hanem hogy a mostani minél nagyobb befolyást kapjon (illetve hogy ne dezintegrálódjon).
Nagyon értenek ahhoz, hogy helyi érdekű (ukrán származású, USA állampolgár) választók tömegeit láttassák az adott képviselővel/szenátorral. Ezek a kretének még az azovos “hősöket” is körbeturnéztatták az USÁban tavaly!

(Egyébként Graham mindig ilyen politikai “gun for hire” volt, még nekünk (= az Orbán-kormánynak) is lobbizott egy időben. Szóval ideális alany ilyesmire, amíg van pénz)

Más:

A légvédelmi topicba betettem már, de nézzen rá itt is, aki akar - Ukraine Defense Contact Group - Integrated Air Defense (UDCG) prezentáció idén április 28-ról:

(eredetileg innen, csak telegram appban nyílik:)

Hogy miért érdekes? Ez egy NATO munkacsoport, amely azt vizsgálja, hogyan lehet értelmes légvédelmet összelegózni ukrajnának adományokból és hogy az adományozó országok hogyan tudnak utána visszakészletezni, amit kell.
De ennél is érdekesebb, hogy:
  • nincs benne minden NATO tagország
  • Magyarország viszont benne van (!)
  • meg egyébként valamiért Japán, Svédország és Dél-Korea is benne van

A dokumetum nem tűnik hamisnak, legalábbis a nyelvezet meg a nevezéktan hihetővé teszi.
Ugyanakkor van egy oldal, amely az eddigi felajánlásokat listázná, és ott minden üres. Ez vagy azért van, mert törölték mielőtt felkerült, vagy mert ez még csak draft (ahogy látszik is), és abban az állapotban lopták ki, amikor még nem írtak be oda számokat.

Lehet tudni erről valamit, pontosan hogyan veszünk részt ebben a munkacsoportban?

magyarországi kapcsolattartóként egy Hegedűs Annát említenek. Egy ilyen nevű hölgyet legalábbis említ egy korábbi Honvédelmi Közlöny, ő kormánytisztviselőként került oda, Maróth-tal egyidőben.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 536
14 652
113
Prigozhin szerint az orosz hadsereg hazudik, az ukránok hatalmas területet szereznek

A nyugati medianak fizetnie kene Prigozsinnak mert most ingyen kapjak tole az idezheto napi f@szsagokat.

A Prigó legutóbbi beszéde lefordítva angolra:



Valamiféle exitstratégiának tunik az egész - egyfajta népi megmondóemberként Sojgu és az oligarchák nyakára sózni az egész háborút, valamint felfedni, hogy az egész elejétol fogva hazugságokon alapult.

Boris Nyemcov ennél kevesebbé kapot golyót - Prigó nagyon biztos lehet a dolgában, vagy egyszeruen csak chikengamozik.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 442
10 456
113
Volt nem régen egy Putyin kijelentés, hogy a NATO által adott nyugati fegyverek 30%-a megsemmisült, ami után pár nappal az amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy nem kell aggódni, mert az átadott fegyvereknek csak a 25%-a semmisült meg, még van erő az ukránokban.
Nekem viszont teljesen homályos, hogy ezek hogyan jönnek össze. Elvileg a 12-ből 9 dd teljesen nyugati felszerelés. Ebből 3-4 lett eddig bevetve, a többi érintetlen. Ha megsemmisült az ellentámadás nyugati fegyvereinek a 25%-a, akkor ezek a bevetett alakulatok gépeinek majdnem egésze megsemmisült az első falvaknál. A hüvelykujj szabály meg tudtommal az, hogy egy dandár soha nem semmisül meg teljesen, 30%-nál már átgondolod, hogy vissza akarod-e vonni őket és feltölteni+pihentetni; 50%-nál meg azonnal visszahívod. De lehet rosszul emlékszem a számokra vagy rosszul értelmeztem.
Nem nekem címezted, de a felszerelés elvesztése történhetett a megsemmisített raktárakban is, nem igaz? Azokból elég sok volt, és ott ahol elméletileg a fő összevonási területek vannak például Krivoj Rogban.
Somkúti Bálint újabb interjúja.


Ez érdekes, új fejlemény. Emlékszem, tavaly a támadás első hullámában is volt szó már, hogy Etiópiában tömegek csatlakoznának az oroszokhoz akár "olcsó" pénzért is (utána jött náluk egy 100ezer feletti vérgőzős polgárháború, de fontos, hogy az ország lakosságának nagy része elkötelezett ortodox, vak hívő, ha valamelyik oldalra beállnak, az Moszkva lesz). Majd később volt szó arról, hogy hatalmas kontingens készülődik Észak-Koreából töménytelen mennyiségű tüzérséggel és gyalogossal, ha a hk-ik nem is a legmodernebbek, de számban bárkit agyonvernek.
Én abszolút el tudnám képzelni, hogy felpörgetik az idegen légiósok alakulatit is, Wagnernek van tapasztalata benne és akár a frissen alakult PMC-kben is könnyen kezelhetnének akár dandár méretű alakulatokat is egy-egy régióból érkezve.
A polgárháború inkább csak extra motiváció, hisz megszokták a gyilkolást sokan, de ezúttal helyi viszonylatban vagyont kereshetnek vele. Amúgy erről írtam már régebben hogy a pmc kereten belül létrehozni nagyobb egységeket nyelvterület szerint nagyon praktikus, és nagyon olcsó. Afrika zűrös régióiban ahol sok helyen jelen van a wagner, pl a CAR, havi 50 dollárért már csatlakoznak, de kenya legnagyobb nyomornegyedében is sokan ennyiből vagy kevesebből élnek meg havonta.
Az én általam elképzelt módszer abból állna hogy előszűrés, ahol a nagyon alkalmatlanokat kiszűrik, fizikai és mentális képességek felmérése, mind a kettőből kell egy minimum szint. Annyi jelentkező lesz a kiképzésre havi 50-100 dollárért hogy ha csak 10% megy a valódi kiképzésre és abból pár % kerül olyan szintre hogy az európai hadszíntéren megállja a helyét is megéri, azért a munkáért meg megkapják a 4000-5000 dollárt ami az igazi motivációt adja nekik majd , + a maradék bevethető afrika más részein olcsón, és ha kopik se baj.

Ugyan ez megszervezhető ázsiában is, indáiban több millió kiképzett ember van, de ott van sok délkelet ázsiai ország ahol komoly hadseregek vannak de a fizetések alacsonyak a 4000-5000 hez képest. A minőség nem a norvég speciális katona lesz, de a kiképzés sem fog annyiba kerülni, és annak a havi bérezése sem 5000 háborús körülmények között.

Szóval nyelvismeret nélkül lehet tömegeket bevetni, akikkel nem kell elszámolni, és piszok olcsó a kiképzésük. Nyilván az észak koreaiakat szeretnénk látni mit tudnak, de az szerintem kicsit sértené az oroszok egóját ha hivatalosan megjelennének. A diplomáciai dolgok nem számítanak mert a nyugat hőzöngene, de ők mindenért ezt teszik, max csinálnának egy 20. szankciós csomagot, na bumm, kb mint amikor iráni vezetőket szankcióztak azok meg viccet csináltak belőle.
Valamiféle exitstratégiának tunik az egész - egyfajta népi megmondóemberként Sojgu és az oligarchák nyakára sózni az egész háborút, valamint felfedni, hogy az egész elejétol fogva hazugságokon alapult.

Boris Nyemcov ennél kevesebbé kapot golyót - Prigó nagyon biztos lehet a dolgában, vagy egyszeruen csak chikengamozik.
Jaja, bahmutból is hogy kivonult a wagner, nem pedig elfoglalta azt. Meg úgy kb ez volt eddig az összes ilyen híreddel kapcsolatban, viszont nem figyelsz, emoji lemaradt, de pótlom: :rolleyes:

Prigozhin szerint az orosz hadsereg hazudik, az ukránok hatalmas területet szereznek


A nyugati medianak fizetnie kene Prigozsinnak mert most ingyen kapjak tole az idezheto napi f@szsagokat.

Ha az ellenség valami nekünk tetszőt csinál akkor óriási hiba lenne megzavarni azzal hogy nem tápláljuk abban a meggyőződésében hogy amit csinál az jó, mert még a végén változtat.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Lassan, de biztosan haladnak előre az oroszok. Katonai összefoglaló és elemzés 2023.06.23-ra

Miközben Ukrajna szünetelteti az offenzívát, megkezdődött az orosz ellentámadás.

Az orosz légvédelmi erők hét Himars és Uragan MLRS lövedéket fogtak el.
Ezenkívül 12 ukrán pilóta nélküli légi járművet lőttek le Ljubimovka, Zaporozskoje, Perezsenye (Zaporozsjei terület), Ploscsanka, Kremennaja (Luganszki Népköztársaság), Volodino és Blagovescsenka (Donyecki Népköztársaság) közelében.
https://www.youtube.com/watch?v=aXeyT8HyCv0

Az Orosz Fegyveres Erők drónjai sikeresen észlelték az Ukrán Fegyveres Erők katonáinak jelenlétét, akik egy épületben próbáltak elrejtőzni Belogorovka területén, Szeverodonyeck irányában.
Kis idő múlva két Szu-25-ös harci repülőgép operált a célponthoz, és azonnal brutális támadást indítottak.

https://www.youtube.com/watch?v=_ZxguFSPsNQ
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 883
58 208
113
Senki nem valaszolt a kerdesemre hogy a Lynx hogy allt volna helyt a tegnapi szituacioban amikor a BMP ment egy 20 meter es aztan bumm.

Ez az aknavedelem az oroszok altal jelenleg hasznalt aknakkal szemben gondolom semmit se er, a katalogusban a "Talib akna" elleni vedelem van feltuntetve gondolom.

A kifejezetten harckocsik ellen gyártott, EFP-s aknákat semmi sem fogja meg.
Az oroszok már a 80's években olyan AT aknákat gyártottak amik kb. 20 cm-nyi páncélacélt átütöttek. Semminek sincs ilyen erős alja.
De még az ilyen, ukrajnában látott kisebb AT aknáik is 10 cm-nyi acélt átvissznek:
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 212
13 647
113
Az amerikai szenátorok a NATO 5. cikkelyét akarják aktiválni Ukrajna elleni nukleáris támadás esetén


Ezek az amerikai ven faszok nem lehetnek ennyire hulyek. :D Ha meg ezek utan belep a NATO akkor meg ez lesz oda vissza


es mind megdoglunk. :D

"Két amerikai szenátor (a republikánus Lindsey Graham és a demokrata Richard Blumenthal) határozatot dolgozott ki, amely alapján az Egyesült Államoknak kérnie kell a szerződés 5. cikkelyének aktiválását abban az esetben, ha Oroszország atomfegyvert használ, vagy megtámadja a zaporozsjei atomhatalmat. A NATO kollektív védelme."

Ha ez atmegy akkor eleg a hibbantaknak megtamadni az atomeromuvet, majd at mondanak hogy az oroszok voltak es meg is van.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 335
11 026
113
A Prigó legutóbbi beszéde lefordítva angolra:



Valamiféle exitstratégiának tunik az egész - egyfajta népi megmondóemberként Sojgu és az oligarchák nyakára sózni az egész háborút, valamint felfedni, hogy az egész elejétol fogva hazugságokon alapult.

Boris Nyemcov ennél kevesebbé kapot golyót - Prigó nagyon biztos lehet a dolgában, vagy egyszeruen csak chikengamozik.
Vagy egy nagy színjáték az egész, amelyben a Putyin - Medvegyev jó zsaru - rossz zsaru szereposztás, Prigó kapta azt a szerepet, ami lebegteti az ukránok és a nyugat szeme előtt, hogy lám-lám, mindjárt szétfeszíti az oroszokat a belső ellenségeskedés.
Pont azért gyanús ez, mert mások már annak a töredékéért kiestek a toronyház ablakán, mint amit Prigozsin bemutat az orosz felső vezetés ellen.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 256
18 355
113


Prigozhin szerint az orosz hadsereg hazudik, az ukránok hatalmas területet szereznek


A nyugati medianak fizetnie kene Prigozsinnak mert most ingyen kapjak tole az idezheto napi f@szsagokat.
A többi politikus jobban álcázza, hogy be van drótozva a F.O.S média de-generátorba kottaolvasó bohócként..

Van néha hogy túltolja a rá kiosztott szerepet, fals játékával kilóg a társulatból . Meddig tűrik ezt?

Bojo is, mikor tavaly nyáron elkezdett atomkodni, fejjel előre ment a süllyesztőbe. Igaz azóta párszor kivették még a molytalanítandó bohócok szekrényből, próbára téve mint Lech Walesát, de a fejre esés neki sem rázta helyre az eszét.. ment ugyanoda vissza, mert a tömegeket nem érdekelte már a mutatványa (úgy mint Walesa-é se)

Hiába no, folyamatosan és változatlan megoldásokkal operál a F.O.S média hír de-generátor, hogy mindenki oda figyeljen Ukrajna álcázó áldozó füstjére a sokkal fontosabb dolgok helyett..

Pld a Medve levadászását mikorra tervezik, az eddig beszerzett infók alapján (pld árgus szemmel lesik, mit eszik és sz@rik, hogyan működik, a szankciók gazdaságmérgező füstje mennyire kábította el), a matató kezek a csuklóján tapogatóznak vérnyomást szíveverését figyelve)

A távlati tervek előre mutatnak, Ukrajna totális birtoklásánál sokkal fontosabb a Medve mézes bödönje, hiszen Nagy Fehér Főnökünk ünnepi asztalára medvetalpat kívánna vacsorára áfonyával, miközben kandallójában győzelmi tűz lobog, rőt fénye sejtelmesen megvilágítja az eléje kiterített Medvebőrt.

Csak nehogy ez a tűz kitörve a kandallóból, az egész világot fel- és beborítsa..
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113
A Prigó legutóbbi beszéde lefordítva angolra:
Várjunk még a szélsőséges kijelentésekkel. Tudjuk, hogy Kadirov szerepét Prigozsin a fenegyerek vette át, és nem lehet tudni, mennyi az igazság és mennyi a dezinformáció szavaiban. Mindkét oldaéon hangzanak el vad kijelentések. Íme az egyik:

50 000 orosz katona egyszerre megadta magát. A Haimarok eltalálják az Urált. Az APU behatolt Donyeckbe és bevette a repülőteret. A DPR vezetője tárgyalásokat kér.
Ilyen hírt ad ki a „Poltava televízió” ukrán tévécsatorna.
Donyeck-Zaporozhye irányú helyzet 2023. június 23. 14:00-kor

Alacsony intenzitású csaták még mindig folynak az Orekhovsky szektorban . Az ukrán alakulatok ma már csak gyalogságot használnak az RF fegyveres erők állásai elleni támadásokhoz, páncélozott járművek száma csekély vagy egyáltalán nincs.
A Spetsnaz arkangyal jelentése szerint az ellenséges egységek manőverezni próbálnak, elkerülik az aknamezőket, és fedezékül az erdősávot használják. Tegnap az ukrán fegyveres erők több mint tíz ember árán elfoglalhattak egy előretolt erődöt Rabotinótól északra . Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek tüzérei lőnek rájuk.
Jelenleg az ukrán csoport parancsnoksága támadócsoportokat telepít Malaja Tokmacskára és Orekhovora., útközben az RF fegyveres erők fellegvárait ágyúzva. A 128-as dandár alakulataitól pedig mobiltelefonokat és személyi igazolványokat foglaltak le. A Makarovkától nyugatra és délnyugatra fekvő erdőültetvényben a Vremievszkij-párkány térségében összpontosult a 128. és a 35. csapat egyesített ukrán rohamosztaga. Tegnap szintén nagy konvoj érkezett Zaporozsjból Bolsaja Novoszelkába és Sztorozsevába páncélozott szállítójárművekkel és különféle típusú gyalogsági harcjárművekkel. Ráadásul Bolshaya Novoselkától Vremovkáig, és Sztorozsevojban több ágyú és rakéta tüzérségi löveget is odamozgattak. Az ilyen manőver jellemző a támadásra való felkészülés előtt az előrenyomuló erők tűztámogatására a fronttól nagyobb távolságban.
Ezenkívül ellenséges rohamosztagok érkeztek Levadnyra . Az ukrán fegyveres erők ezen a területen való koncentrációja, valamint az Orekhovsky-szektor erősítése az ellenségeskedés küszöbön álló fokozódását jelzi.

Harcok a Zaporozsjei Fronton: Önkéntesek meghiúsították az ukrán fegyveres erők azon kísérletét, hogy megvessék a lábukat a közeli vonalon (VIDEO)​

A Vasziljevszkij kerületi Pjatikhatok környékén folytatódnak a harcok , de mára túlnyomórészt helyzeti jelleget öltöttek.
Lövés - beállítás - lövés. A D-30 tarack megsemmisíti a nehéz felszereléseket és az ellenséges állásokat.
A zászlóalj önkéntes különítményei. Szudoplatov, aki szerződést írt alá az orosz védelmi minisztériummal , visszacsapnak Pjatikhatki falu területén az ukrán fegyvereseknek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1687508080

Egy kis színes:​

Az újságírók felfedték annak a férfinak a kilétét, aki 70 dzsipet vásárolt katonaságunknak, kiderült, hogy Nyikita Hruscsov unokája.
Kiderült, hogy Nikita a dédnagyapjáról kapta a nevét, ő egy rubelmilliárdos, aki kriptovalután gazdagodott.
Nyikita nem akart nyilvánosságot adni adományainak, inkább honfitársain segít - nem szóval, hanem tettekkel.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 372
13 340
113
A Prigó legutóbbi beszéde lefordítva angolra:



Valamiféle exitstratégiának tunik az egész - egyfajta népi megmondóemberként Sojgu és az oligarchák nyakára sózni az egész háborút, valamint felfedni, hogy az egész elejétol fogva hazugságokon alapult.

Boris Nyemcov ennél kevesebbé kapot golyót - Prigó nagyon biztos lehet a dolgában, vagy egyszeruen csak chikengamozik.
Külön vicces,hogy a NAFO kutyák repülnek prigozsin szavaira mint a gyöngytyúk a takonyra.Addig se kell foglalkozni az ellentámadással,és a veszteségekkel.Egyébként nézegetek NAFO oldalakat rendesen huzzátok azé le a hiszékeny embereket,egy NAFO oldal hetven százalékban a tarhálásról szól.Szemét csaló társaság.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 065
5 609
113

Tartalékos hadsereget állít fel Moszkva

Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium június végéig „tartalékos hadsereget” alakít, új hadtestet hoz létre, és megerősíti a kulcsfontosságú nyugati katonai körzet alakulatait a tervezett haderő-átalakítás részeként.

Sojgu közölte Vlagyimir Putyinnal, hogy Oroszország tartalékos haderőt alakít, valamint öt ezreddel bővíti az 1. Páncélosgárdát és a 20. Összhaderőnemi gárdát – írja a Sky News a washingtoni hadtudományi intézetre hivatkozva.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 460
34 030
113
Erre keresztet vethetnek.
Nagy a hajlandóság....
Harctértérkép
Ukrán veszteségek az oroszok szerint
Körhinta
Zellerzöldje
A 11 magyar/kárpátaljai hadifogolyról
Robotino
Összfogl.
Napi csecsen
Vajon ki lehetett?
McGregor szerint
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
967
11 403
93
Kicsit túlfacsarod a sztorit.. NATO-hoz tartozunk tudtommal és ahhoz tartozik az F-35 is..Az hót mindegy hogy az oroszok hány évtizede szenvednek egy még mindig nem lopakodó géppel.. Nem is értem ki beszélt előtte itt europai fejlesztésről? Így könnyű terelni a témát.. az F-35ről volt szó, hogy vannak hibái, sőt még lesznek is, mint minden gépnek...És mivel elég sok NATO ország rendszeresíti és rendeli folyamatosan, míg a Su-57...
@boki Mennyi van jelenleg?

Hát te ezt gondolom jobban tudod, nyugodtan leírhatod te is :)

Azt ez hol van hivatalosan is megerősítve? Mert akár MiG-31 is lelőhette őket.. vagy Su-35.. Az, hogy alkalmazzák (vagy inkább reptetik biztonságo távolsában) nem vitatom, de azért inkább propaganda szagot érezni itt.. főleg, a nyugati légvédelem mellett sem gondolnám, hogy közelébe engedik azt a pár darabot..

Ilyen nincs.. tökre nagy ellentmondás, helyesen: "A kivétel próbárateszi a szabályt"

Azt hogyan, ha közben elég sokuk valószínüleg már a konfliktus óta elesett/fogságba esett? (vagy éppen még mindig ott tartózkodik)
Ahhoz valahol tapasztaltot is kell szerezni az ukrán terephez, az meg csak úgy megy ha valaki ott harcol.. Vagy hol máshol szerezhettek volna tapasztalatot ehhez a konfliktushoz? (ellentmondásos nekem kicsit):confused:
Te nagyon eltévedtél, én nem írtam az F-35 hibáiról egyszer sem, főleg hogy részt se vesz a konfliktusban. Biztos nem engedik az orosz légvédelem közelébe :)

Hehe, milyen Natoról irogatsz? Idáig löktétek hogy nem vesz részt a konfliktusban :)

Na, ne járasd magad le jobban, a zufók is jobbak biztos mint az oroszok, megnyugodhatsz. Az amcsik meg őket is legyőzték a willszmisszel, helyreállhat a kis amcsi világképed, csak ők a mérce, ők költenek a legtöbbet erre és mit ád ég, nekik van a legtöbb. Hogy erre rájöttél - csoda történt :D
Természetesen mindenki más szar mert nincs annyi F-35-öse... jó kis ovis világkép!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 972
17 196
113

Ha baj lesz az atomerőműnél az olyan, mintha egy NATO országot támadnának meg


„Oroszországnak a NATO-val is háborúznia kell, ha atomfegyvert vet be” – mondta Lindsey Graham republikánus képviselő Richard Blumenthal demokrata szenátorral közösen adott sajtótájékoztatóján.
Graham szerint egy olyan határozatot terjesztenek a Kongresszus elé, amely szerint ha Oroszország, vagy Belarusz nukleáris fegyvert használ Ukrajnában, azt a NATO ellen támadásnak kell tekinteni – írja a Sky News.
– mondta Graham.
Gondolom tisztában van azzal a kedves képviselő úr, hogy ha belép a NATO az kb. azt jelenti, hogy a háború első hetében:
  • kb. leseprik az eget (műholdak, légi-tankerek, AWACS-ok),
  • meg fogják Kalibrálni és Kindzsálozni az összes kelet európai NATO repteret (Ro., Lo., Bg., Szlotákia),
  • hátsó csatornákon megüzenik a keleti NATO tagoknak, hogy vegyenek vissza, ha csak nem akarnak elhamvadni, és ezen egyetértésüket mielőbb jelezzék hangosan,
  • megindítja az orosz civilek óvóhelyre történő evakuációját,
  • összes nukleáris hadi eszközét tűzkész állapotba helyezi,
  • közben pedig a fronton mindennel megindulnak, ami kéznél van (szép lesz, úgy, hogy a NATO csapatoknak gyakorlatilag alig lesz légi támogatása),
  • első körben a Balti államokat verik le,
  • majd nyíltan megüzeni az USA-nak, hogyha belemer állni ebbe az európai buliba, akkor totális atomháború indul, lesz ami lesz alapon.
Röviden, egy hét alatt eljutunk oda, hogy az USA is megszűnésével néz szembe. Kell ez Amerikának? Megérne neki egy bizonytalan kimenetelű atomháborút indítani Európáért, főleg kelet-Európáért? Na ne nevettessük magunkat. Hogy az utolsó európai emberig hajlandó harcolni ahhoz nem fér kétség, de hogy ő megpusztuljon Európáért, azt már nem.
Régi hír, már a tavaly májusban kifogytak az oroszok minden rakétából, sőt azóta többször is :oops: .
Van erre egy beteg elméletem. Elnézve hogy milyen ütemben fegyverkezik a kozep-europai NATO országok, és főleg a lengyel hadsereg, mi van akkor ha ezekre építve akarják megvivni a harcokat az oroszokkal? Mármint látva hogy az ukránoknak nem számít az élet, ők a 2014es határokat akarják és pont. Namost erre semmi esély ezt lássuk be. Ők nem engednek, ameddig ez a vezetés aktív, itt béke nem lesz. Az oroszoknak el kell menniük a falig, politikai vonalon esélytelen megbuktatni Zs-t, marad a katonai vonal. Tűzszunet sem lesz mert az az ukranoknak kedveznek. Egy megoldás maradt, az elhúzódó háború. Ez akár évekig, 5-6evig is tarthat, aztán szépen lassan Ukrajna megszunik de az oroszok is legyengulnek (vagy nem). Előbb vagy utóbb el fognak jutni olyan közelségbe a keleti NATO határig, amikor azt fogjuk mondani hogy preventív jelleggel odab@szunk... és ez 2030-ra, mire sikerült felhozni a keleti országokat egy magasabb szintre időszerű is lehet... egy ukránok által meggyengitett seregre kellene ráugrani és persze kik lesznek újra itt akiknek ezt meg kell tenni?? Kitalálod? Ez mondjuk szerintem csak a B opció, de ahogy látjuk az A nem igazan akar működni...
Semmilyen ígéretre, a pokol összes ördögének kényszerítésére sem szabad nekünk MAGYAROKNAK bemenni Ukrajnába! Az oroszok ellen pedig még a Pápa parancsára sem!
Megtanultuk mi már többször is, hogy nem érdemes a muszkával újat húzni. Főleg a II. Vh. volt tanulságos számunkra. Nem mellékesen a lengyeleknek is. Azt kapták jutalmul az őket behülyítő nyugati "szövetségeseiktől" amit mi büntetésül! Jó lenne ezen elgondolkodjanak, mielőtt ismét megjárnák!
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
Nem nekem címezted, de a felszerelés elvesztése történhetett a megsemmisített raktárakban is, nem igaz? Azokból elég sok volt, és ott ahol elméletileg a fő összevonási területek vannak például Krivoj Rogban.

Jó észrevétel. De ebből az következne, hogy jelentős raktárkészleteket felhalmozva adják át a Leo2-eseket, Challyket és IFV-ket. Vagy ezek a szállítás közben kilőtt járművek most azoknál az "érintetlen" dandároknál hiányoznak komoly mennyiségben.
Az első eset máris kérdéses számomra, mert a beszámolók alapján úgy tűnik, mintha egy dandárba eddig is örülnek, ha 1 zl MBT-t tudnak rakni, a 3 gyalog zl-ból meg 1 kap IFV-t, a 2 meg MRAP terepjárókat. Nem úgy néztek ki az első napokban sem, mint akik jól el leennének látva járműveszteség pótlására raktár gépekkel.
De tényleg elgondolkodtató észrevétel, hogy vajon okozhatja-e ezt a nagy számot, amiről mind a két fél el kezdett beszélni, a szállítás közbeni veszteség.


Ezt meg színesnek beteszem. Mert szeretném azt látni, amikor az ukránok úgy körbe dumálják a románokat, hogy azok kérés nélkül jótékonykodnak a saját profitjuk kárára. Azon kevésbé lepődnék meg, ha simán csak be akarnák vásárolni magukat a szomszéd energia cégeibe (a hála szemérmes elfogadásaként). Ami terjeszkedés szempontjából nem lenne rossz nekik... de már az elmúlt évtizedben is egyre csökkenő mértékben tudták a gáz- és olajkutak a hazai keresletüket kiszolgálni, így meg egy nagy népességű, de rosszul fizető piachoz kötnék a külföldi energiahordozóik vásárlását. (Hogy összehasonlításként a MOL is egy 10milliós hazai piachoz hozzá csapott egy 5 milliós Felvidéket meg egy 4 milliós Horvátországot, csak ezek kicsit hitelképesebbek, mint a 15-20milliós Romániához hozzákapcsolni egy 20-27 milliós Ukrajnát.)
De egyelőre nem írnám le a tervüket, ha valóban erre megy ki a játék. Ha meg csak szép szavak, abból van elég készletük, nem fogynak ki a majdokból és a leszekből az évtized végére sem, nem kell spórolniuk a kedves biztatással. Senkit nem írok el egyelőre, aki segíteni akar Ukrajnának, mert mindegyiknek meg van a maga terve.