[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Lehet van összefüggés?

S.O.S.
⚡️Az orosz védelmi minisztérium kijelenti, hogy a Jevgenyij Prigozin nevében a közösségi oldalakon terjesztett összes üzenet és videófelvétel az állítólagos „az orosz védelmi minisztériumnak a Wagner PMC-k hátsó táborai elleni sztrájkról” nem felel meg a valóságnak, és tájékoztató provokáció.

Az Orosz Föderáció fegyveres erői továbbra is harci küldetéseket hajtanak végre Ukrajna fegyveres erőivel való érintkezési vonalon a különleges katonai művelet területén.

‼️A hamis információ terjesztése- része Zelenszkij “TV információs műveletének”. Ne dőljetek be.
Ez így ordenáré.
Felszólítom a hadviselő feleket, hogy legyenek szívesek a több százéves háborús hagyományoknak
megfelelően, rohadtul egyértelműen megkülönböztethető, egységes egyenruhában, eltérő
harceszközöket alkalmazva háborúsdizni.
Nonszensz ez a rendetlenség.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Központi Katonai Körzet BM-21 "Grad" többszörös rakétakilövő rakétarendszerének orosz legénysége 122 mm-es rakéták sorozatát lőtte ki a több mint 15 km távolságban lévő ember- és könnyű páncélozott járművek felhalmozására, valamint a lőszert szállító teherautók konvojára.
A célba találás ellenőrzése és a tűz beállítása a "Zala" és a "Supercam" felderítő repülőgépek segítségével történt.

FORTE10 Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk Fekete-tengeren a Krím-félsziget alatt a tizedik hurkot gyártja. Kéne megint egy Szuhoj, mert a Natonál eldöntötték, hogy nem állhat le a kapor támadás, és újabb mészárszékbe kell beleszaladniuk.
Ők az utolsó kaporig háborúznak.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 603
25 024
113
Itt a puhatolozás is veszteségeket okozott:

Ez tuti meteor volt:

FPV drónozgatás:

Novodonyeck, szerintem a múltheti ellentámadás maradványai közelről fotózva:

bandera filmstúdió munkában:

ukri caesar, sajnos az első drón nem talált :(

Mit raktak össze az oroszok pár mosógépből:

Nincsenek nácik ukriknál: (annyira nincs történelmük, hogy banderán kívül semmit nem tudnak felmutatni, importáltak maguknak a németektől)


Nyikolajevben váratlanul gyakorlatokat tartottak a sugár-, vegyi-, bakteriológiai támadások esetén történő intézkedések összehangolására.

Off:

Avdiivka:
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 263
4 670
113
S.O.S.
⚡️Az orosz védelmi minisztérium kijelenti, hogy a Jevgenyij Prigozin nevében a közösségi oldalakon terjesztett összes üzenet és videófelvétel az állítólagos „az orosz védelmi minisztériumnak a Wagner PMC-k hátsó táborai elleni sztrájkról” nem felel meg a valóságnak, és tájékoztató provokáció.

Az Orosz Föderáció fegyveres erői továbbra is harci küldetéseket hajtanak végre Ukrajna fegyveres erőivel való érintkezési vonalon a különleges katonai művelet területén.

‼️A hamis információ terjesztése- része Zelenszkij “TV információs műveletének”. Ne dőljetek be.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 453
11 468
113
Reméljük, hogy addigra kinyílik a csipája a népeknek.
A népeknek nem nyílik ki a csipája, csak ha már tényleg éhezni fognak.
Amikor apámékat, meg apóst szembesítem, hogy mennyit ért a nyugdíja, amikor nyugdíjba ment, meg mennyit érnem most relatíve a bérekhez, meg abszolúte, hanem már pár éve is, akkor meg csak pislognak, aztán újrabootokás után jön az igen, de...

A társadalmak számos okból atomizálódtak.

Csak hirtelen pár példa: A városkörnyéki gyerekek nem a helyi körzeti iskolába járnak, hanem szerteszét a városban, ráadásul nem is busszal, hanem autóval furikázzák őket. Ha otthon vannak, sem járnak össze bringázni, bandázni, focizni, csajozni, stb.
Tehát nincs semmi helyi közösségtudat.
Felnőtt korban már máshol élnek. (Egykor ált. iskolai évfolyamom 50 főjéből ketten maradtunk egy Miskolc melletti nem is csóri alvóvárosban)
A lányom itthon volt a múlt héten Budapestről (tessék; ő is...). Persze be ment a városba a régi barátnőkkel találkozni.
Másnap ledöbbenve mondta, hogy hétköznap délután/este Miskolc belvárosa teljesen kihalt! Még a fiatalok sem mozdulnak ki otthonról!

De a felnőtteket sem látod nemhogy az utcákon, de még a saját udvarukon sem.
A kocsmák gyakorlatilag megszűntek, az építkezések meg lettek szigorítva, nincs semmi kalákázás.
Nagyon kis falunak kell ahhoz lenni, hogy lássál valakit menni kéziszerszámmal másvalakihez...
A közlekedés áttevődött a saját autó használatra, annyi közösségi élet sincs, hogy beszélgetnél az elővárosi busz megállójában, a buszon. Az autók (buszok) ablaka régen natúr üveg volt; láttad, hogy ki jön a kocsival, vagy ül a buszon, intettetek egymásnak. Most be sem látsz a járművekbe. (Meg minek; úgysem ismered)
Még tizenöt éve is, ha szombat délelőtt füvet nyírtam a ház előtt, nem haladtam vele, mert vagy valaki jött bringával/gyalog (dumálás), vagy autóval (dudálás, intés, megállás, dumálás).
Ma simán befejezem a fűnyírást anélkül, hogy meg kéne szakítani...

Mindenki bent van a lakásban, ki sem bújik az elektronikus kütyüjeiből, meg az illuzórikus "szosölmidékiákokjaiból".
Még olyat is ismerek, aki napi több órát eltölt valami HTKA nevű fórumon, ahol személyese senkit nem ismer! Agybaj!

A munkaterületem jellemzője a hórukk munka, közte regenerálódással.
Még 10 éve is ilyenkor ment a kvaterkázás: Foci, F-1, stb.
Most ott ülnek a pihenőben egymás mellett, s mindenki a telóját lesi, nyomkodja.
Már át sem küldenek egymásnak viberen, gmailen poénokat sem.
Online pókereznek, tippmixeznek, tik-tokoznak, videókat néznek - természetesen mindenki a saját befordult érdeklődési körében, hiszen nincsenek már annyi "közös média élmények" sem, hogy gyűjtsünk e Isaurának, vagy hogy Vágási Feri karácsonyra beszáll e az internetbe:

S ez Magyarország, ahol a lakosság jelentős része mai napig nem tud angolul, tehát gyanítom, hogy még mindig van egy fáziskésése a begubózásban is a Nyugathoz képest.

A virtuális világ - bármennyire intenzíven is művelik - nem pótolja az évezredek alatt kialakult, működött kommunikációs illetve együttélési formákat.

Látszólag kinyílt a világ az egyén és a közösségek számára, de ez délibáb; a monitor és a kijelző nem igényel 180 fokos pásztázást/látóteret. A pár fokos látószög pszichésen is beszűkíti a tudatot (ehhez is értek; szuperérzékeny vagyok a dívány.hu szerint:cool:)

Ráadásul - ezt már írtam régebben is - olyan mértékű információ dömpingben/túlterhelésben élünk, hogy még azokban a témakörökben sincs egyszerűen elég időnk ahhoz, hogy teljeskörűen informálódjunk, ami érdekel minket.
Tegye fel a kezét az aki nemhogy a fórum napi termését átolvassa, de csak e topik minden videóját végignézi!
Na ugye.
S akkor mi széles spektrumban tájékozottak vagyunk a jámbor többséghez egy olyan témában, ami -gyanítom - egyenesen fog vezetni a nyugati világ életszínvonalának a mélyrepüléséhez, s nem a mainstream gondosan manipuláló hírmorzsáiból hisszük magunkat tájékozottnak.

Az elektronizálódott és/vagy konzumidióta világba merült embernek esélye/ideje sincs olyan egyszerűen megfontoltnak lennie, mint a csupán pár elemit végzett nagy/dédszüleinknek.

S bár technikailag/technológiailag soha nem volt olyan elvi esélye közösségi kohézióra, mint ma, mégis az a fajta - gyakorlatilag tisztán a szóbeli kontaktra épülő - közösségi szerveződés esélye egyre kisebb, mint ami 56-os őseink lázadását összehozta akkor a hatalmi téboly ellen.
Különben már a tanult, művelt - tehát a következményeket felmérni esélyes - társadalmú Nyugaton mindig van lejjebb, meg a tettestársai lámpavason lógnának, mint akkoriban az ÁVÓ-sok.
Attól már elveszetten européerebb az ottani társadalom.
Hogy ez most jó vagy nem a társadalmi igazságérzet kontra arra kóválygó, összekevert ártatlan egyén meglincselése viszonyrendszerben, ezt mindenki úgyis maga ítéli meg., erről tán kár is vitázni.


Dehogy fog itt kinyílni a csipája a népeknek...

Ehhez már láthatóan egy olyan eszkalálódott háború is kevés, amibe politikai termék vezetőik - erősen úgy tűnik - végleg belelocsolják még a népeik életszínvonalát, jövőjét is, nemcsak az állami szintű önvédelmi képességeit.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 724
14 545
113
Amiket te tényként írtál azok biztosan tények vagy csak a te vágyaid?

Mely állításaimat tartod kérdőjelesnek ? Én mind az USA-t, mind az oroszokat tudom méltatni, és a hibáikat is elismerem. Tévedésileg meg itt mindenki tévedett, Mark Milley-től kezdve, ő dobta be, hogy 72 óra alatt elesik Kijev, és Zellert is csak alig, oltári nehezen tudnák evakuálni. Ilyen jóslatokkal ő is az oroszoknak szurkolt ?

Igazából az oroszok sokszor nem azt csinálták, amit sokan várnának.

Pl. már 2014-től mindenki azt várta, hogy az Orosz Hadsereg mikor fogja helyretenni az ukrán politikát, a hadseregével együtt. Szinte mindenki azt várta, hogy teljes mellszélességgel végigmennek, nem ezt csinálták. 2014 és 2022 között befagyott a háború, állóháború lett, és kutyapaktumoztak, ami annyit is ért. 2022. február 24.-el megkezdve csináltak sok furcsaságot, és most sem szabad szélsőséges találgatásokba esni, mint ahogy az EU-s, NATO-s, és ANZAC csatornák Kercs elestéről és a Krímről fantáziálnak, a másikak meg a Záhonyig galoppozásról.

Amúgy a pontjaidra válaszolva:

Nem tudom mennyi tankot tudna adni a nyugat Ukrajnának.

Az USA az eddigiek alapján nulla Abrams-et.

A franciák is nulla Leclerc-et.

Abrams-nél a szándék / akarat hiányzik látványosan, hogy átdöfi a monitort, a Leclerc-ből meg kevés van.

A Challenger-eket simán el lehetne adományozni a komplett flottát, a 400 gépet, mert NATO nem standard minden rendszerük, az csak rontják a NATO harcképességét, nem pedig erősítik.

Leopárd 2-esekből van mennyiség, ugyanakkor ha akkor annyit adományoznának, ami a harcok állásának megfordításához kellene, akkor meg csak az EU-s hadseregek harcképessége romlana le radikálisan, és nem tudnák úgy pótolni, mint az oroszok vagy az amerikaiak. Az amerikaiak is szenvedtek harckocsiveszteségeket Irakban, nagy mennyiségben, de sikeresen pótolták. Ellenben egy EU-s hadsereg ekkora veszteségeket nem tudna elviselni.

Sem 2016-ban nem kezdték meg az átfegyverzést, sem most, most is csak jelképes, eszmei értékben, homeopátiás alapon dobtak át 30 - 60 harckocsit és vége a jótékonykodásnak.

Ez nem járható út, kitalálták, hogy Leopárd 1-eseket adnak, több százas mennyiségben. Csak az meg harckocsiknak, nemhogy támadó művelet végzésre tökéletesen alkalmatlan, az 57 milis gépágyú is ementálivá lyuggatja, a benne ülőkkel együtt. És mellékesen tele van azbeszttal, és minden más veszélyes hulladékkal, az EU-s környezetvédelmi előírások miatt lehetetlen a lángvágózásuk, oldják meg az ukránok és oroszok. A bennük ülőknek meg ha van eszük, csatatérre érés után otthagyják őket, mint az orosz segédcsapatok a T-62-eseket, azokból is mennyit zsákmányoltak, és műszaki mentőkként hasznosították újra.

Továbbá a harckocsi az önmagában kevés. Aknamentesítők, csapatlégvédelem, tüzérségi radarok, és légi fedezet kéne. Amiket adtak azokból, nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a vadászrepülőkre meg nem létezik gyorstalpaló, ahhoz NATO-s pilóta kell.

ip2c9iy.jpg

Go3K5KH.jpg



Szerintem már alkalmazkodtak, mert nem látom az orosz videókat a nagy számú kiszedett ukrán páncélosról. Ha lennének ilyen esetek akkor szerintem azt látnánk is. Azt nem tudom pontosan mit változtattak az ukránok.

Ha nem próbálkoznak támadással, akkor nem is teszik magukat az orosz aknák, tüzérség, drónok, és páncéltörő rakéták célpontjaivá :D Csak így soha nem jutnak el a Krímbe, pedig a Boris Johnson, Biden, meg Ursula von der Leyen-féle politikusok kompromisszumképtelenek az ügyben is.

Én ebben továbbra sem hiszek. Az oroszok egyedül az atomfegyver kérdésében fogják vissza magukat, de nem jófejségből, hanem mert tudják hogy annak beláthatatlan következményei lennének.

Ami infó van az ukrán légvédelem sikereiről, az jellemzően csapatlégvédelmi siker, infrás, rövid hatótávú fegyverekkel helók és csatarepülők ellen. A többit csak hozzáképzeled. De ha tudsz hiteles (!) forrást az SA-11-es Buk-okkal és Sz-300-asokkal elért lelövésekre, kontra a megsemmisült robotrepülőkre és harcászati rakétákra, oszd meg. Akkor majd megvitatjuk hogy ez siker-e.

Ehhez hasonló, több független forrásból is igazolt eredetű roncsot/darabot várok, éppenséggel az orosz robotrepülőkről és harcászati rakétákról:

XxbnBrr.jpg


y72Ri5X.jpg


Addig ez egy vágyvezérelt állítás a semmiről.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Miközben Prigozsin az orosz katonai vezetést puccsolja, újabb cirkálórakéta adag indul ukrajnába.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
A Wagner jól harcolt, de Prigozsin már qrva nagy teher.
Számomra is érthetetlen a faszi! Vagy berágott a reguláris hadserege, mert érzékenyen érintette az emberei elvesztése és, hogy nem kapott logisztikát (1szóval:rivalizál) vagy tényleg igaz amit mond, hogy a háttérben oligarchák kevernek Putyint befolyásolva Putyin háta mögött, hogy rohanja le ukrajnát. Az biztos, hogy kommunikál Zelével. De az állításait amúgy hivatalosan nem ismerhetik el soha az oroszok. Azt azért nem gondolnám hogy Putyint kihasználnák vagy suttognának róla, hogy megpuccsolnák, mert az = 8. emeleti párkány vagy szibériai börtön elrettentő példának. És ami miatt úgy érzem, hogy inkább elszállt magától és túloz az az, hogy a Kadirov aki totálisan Putyintól függ és otthon is fizetve kitartottan uralkodik (azért nem tépik szét a sajátjai), hogy Ő is vissza- bepofázott Prigozsinnak.
Viszont ha igaz amit állít az azt jelentené, hogy ukrajnából semmi nem marad hanem felosztják és az orosz kiskirályok veszik át a Biden család eddigi érdekeltségeit.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
358
2 116
93
Prigozhin puccskísérlet: amit eddig tudunk ....
https://sputnikglobe.com/20230623/r...f-strikes-on-wagner-positions-1111429344.html


Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közölte, hogy az FSZB büntetőeljárást indított "fegyveres lázadásra való felszólítás" miatt, és hogy a Wagner-vezér, Prigozsin nevében terjesztett vádak "alaptalanok".

"2023. június 23-án az orosz FSZB Nyomozó Osztálya az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 279. cikke alapján büntetőeljárást indított Prigozhin E.V. ellen fegyveres lázadás megszervezése miatt. Cselekedetét megfelelően elbírálják. Ez a bűncselekmény 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Szergej Surovikin orosz hadseregtábornok felszólította a Wagner csapatokat, hogy térjenek vissza bázisaikra és tartsák meg pozícióikat.

Eközben az orosz védelmi minisztérium az ukrán erők tevékenységéről számolt be:
"Prigozhin provokációját kihasználva, hogy megzavarja a helyzetet, a kijevi rezsim az AFU 35. tengerészgyalogos dandárjának és 36. gépesített dandárjának egységeit összpontosítja Bahmut taktikai irányban a támadó akciók kezdeti vonalában.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz hadsereg nem az ukrán hadsereggel áll szemben – amely az USA és a NATO segítsége nélkül összeomlott volna –, hanem az USA-val és a NATO-val.

A megnyerhetetlen háború – A közelgő NATO-csúcstalálkozó örök háborút indít el Európában?
Vukics Ferenc jegyzete
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 245
37 100
113
Prigozsint fegyveres lázadással vádolják, akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat
"Hátba szúrás"

Prigozsin kijelentései gyakorlatilag fegyveres polgári konfliktus kezdetére szólítanak fel – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóirodája.
"Prigozsin kijelentései és tettei gyakorlatilag fegyveres polgári konfliktusra szólítanak fel Oroszország területén, és hátba szúrják a nácibarát ukrán erőkkel harcoló orosz katonákat" – közölte a sajtóiroda