[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 043
12 969
113

Akkor dontsek mar el hogy ha hibbantek elesnek akkor Portugalia retteghet-e vagy sem :D
Mert azt a faszagot toljak hogy hibbantek Europaert harcolnak.


Napi komedia
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Ezeknek tényleg elgurult a gyógyszerük.


Ukránok arról kezdtek írni a saját sajtójukban, jó előre tudjon róla a nagyközönség, hogy ha a jelenleg kompként működő orosz partraszálló hajókat megcsapnák rakétával és ezért pár ezer civil vízbe fulladna, akkor az teljesen okés a mai hadijog tekintetében.

Kezdek a fehéroroszokkal szimpatizálni. Nem azért, mert valami nekem nagyon kedveset csináltak, csak az összes többinek elment az esze. Ők meg még mutatnak némi hajlandóságot normálisan gondolkodni. Itt az orosz is, a lengyel is, az angol is, már a német is világháborús filmben érzik magukat és törnek előre félelem nélkül, hogy hősök legyenek. Ezek a beloruszok meg tisztára úgy viselkednek, mintha világháborús filmben lennének. Behúzzák a nyakukat, próbálnak túlélni, nem érzik, hogy övék lenne a főszerep. Én sem érzem magamon, ezért szimpatizálok egy fél éve velük.


Sic transit gloria mundi. Így múlik el a világ dicsősége. Nem rakom be az Oroszország topicba, mert lusta vagyok.

Megértem, hogy az ukránok most örülnek, hogy a Posszejdón torpedós tengeralattjárókat nem a NATO beltengereken keresztül való kitörés felé fordították a ruszkik. De nem értek teljesen egyet a cikkel. Ennél szebben nem is mutatná más, hogy nem Európa a világ közepe; az új atomütővel nem az EU-t meg mindent, ami szerintünk fontos akarják majd sakkban tartani. De miben is nem értek egyet a cikkel? Csak azt jósolja előre, hogy ez Kínát is fenyegetni fogja, ami már most repedések a stratégiai szövetségben. Szerintem meg ezek a fegyverek épp annyira lehetnek segítség is alkalomadtán egy Kína-USA háborúban, ahogy fenyegetés. Egyértelműen jelzi, hogy az olvadó jégtáblák miatt az Észak-Keleti Átjáró sokkal fontosabbá vált a számukra. Azt is jelzi, hogy pár év múlva már nem Ukrajnát tekintik a fő hadszíntérnek, hanem erős lapokkal akarnak beszállni a keleti osztozkodásba-pofozkodásba.
Ilyenkor jön az emberi kapcsolatokban az EU és főleg Határvidék részéről a "tudod mit, nem is kellesz"!
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 237
12 596
113

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
955
11 223
93
A Pancír repülők és helikopterek ellen lett kitalálva és ezek ellen működött mindíg is. A baj az, hogy sem Szíriábban és pláne Ukrajnában nem ezek a fő célpontjai, hanem a drónok és kb minden más ami repül. Érted már, hogy miért van folyton lemaradva?
Pancírról írod:
-Szerencsétlen
-Nem hatékony
Majd:
-Ami ellen kitaláltak, az ellen mindig működött.
De sejtem mit szerettél volna kifejezni, azt hogy egy új feladatra fejleszteni kell. Hát ezt meg mindenre el lehet mondani. Kivéve arra amiben eleve nincs fejlesztési potenciál. Pl. a Mistralunkban nincs ekkora fejlesztési potenciál, de gondolom azért nem szarozzuk le, mert amire kitalálták még jó lehet.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 341
14 113
113
Csak azt jósolja előre, hogy ez Kínát is fenyegetni fogja, ami már most repedések a stratégiai szövetségben.
Nem szovetségesek, hanem partnerek. Oriási a kulombség. Ottévente meghoszabítják a megnemtámadási szerzodést. :cool:

Van Magyar felirat,másfél perc.


Már megint hulyét csinál magából? :D
A szerencsétlen oroszok még mindig Kramatoszkba vagy Avdiivkába se jutottak el, nemhogy Kievbe.

----------
Ja, és a mai vakációs tuzijáték:

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 646
113
Nem valószínű, hogy Törökország kockáztat, és kíséri a gabonával megrakott hajókat, ahogy azt Ukrajna kérte – mondta a Bloombergnek egy, a helyzetet ismerő ankarai tisztviselő.
Elmondása szerint Törökország nem veszélyezteti haditengerészeti hajóit, hogy segítse az ukrán hajókat, hanem az Oroszországgal kötött megállapodás újranyitására koncentrál.

Negyedszázad várakozás: az EU jövőre nem fogadja be Törökországot

▪️Törökország 2024-ben nem lesz az Európai Unió tagja, mert az uniós csatlakozás folyamata évekig, nem órákig tart – mondta Peter Stano, az Európai Unió szóvivője.
▪️Szavai szerint az EU még nem áll készen arra, hogy Törökországnak vízummentességet biztosítson.
"A vízumrendszer liberalizálásáról szóló döntést a tagállamok hozzák meg, miután az ország megfelel az összes szükséges kritériumnak, beleértve az emberi jogokat és a politikai szabadságjogokat" - mondta Stano az Izvesztyiának.
Recep Tayyip Erdoğan török elnök a NATO-csúcs előestéjén kijelentette, hogy Ankara jóváhagyja Svédország szövetségi tagságát, miután elhárulnak az akadályok országa Európai Unióba vezető útja elől.

Ma 04.30-kor az ukrán alakulatok megtámadtak egy lőszerraktárt a reptértől délre a krími Kirov régióban . Most a helyszínen lángol a tűz, a környező falvakból ideiglenesen kitelepítik az embereket.
Két őrnagy azt írja, hogy a Grom-2 hadműveleti-taktikai rakétarendszert használták a támadáshoz. Ez a lehetőség lehetséges, de ebben az esetben érdemes megjegyezni, hogy a Thunder csapásai néhány hónapja leálltak.
A komplexum hibái miatt az OTRK pontossága és hatékonysága nem volt olyan magas. A legutóbbi rakétatámadások során az ukrán fegyveres erők az S-200 légvédelmi rendszerből ballisztikus pályára átalakított rakétákat használtak. De általában lelövik őket.
Egyes jelentések szerint a Storm Shadow / SCALP cirkálórakétákat használhatták a csapásra . Annak ellenére, hogy légvédelmi egységeink alkalmazkodnak hozzájuk, a brit-francia fegyverek jellemzőik miatt még mindig veszélyesek. Ez a változat nem különösebben illik három rakéta egy raktárban való használatához , de egy csapásra biztosan (ha légvédelmi számítások szerint hirtelen lelőnék valamelyiket), ez lehetséges. És ha ez beigazolódik, akkor ez lesz az első nagy hatótávolságú cirkálórakéta alkalmazása a Krím-félszigeten.

Július 18-án az ukrajnai orosz katonai művelet kiemelt eseményei

▪️Az orosz csapatok hatalmas csapásokat mértek Geran-2 drónokkal és Kalibr cirkálórakétákkal Dél-Ukrajnában. Odesában pilóta nélküli hajók bázisait, kikötői infrastruktúrát és egy olajraktárat csaptak be.
▪️Mikolajivban több drón is eltalálta a tengeri kikötő olajterminálját. A helyszínen hatalmas tűz ütött ki, amelyet több órán keresztül nem tudtak eloltani.
▪️Az AFU az elmúlt hónapok egyik legmasszívabb rajtaütését hajtotta végre a Krími Köztársaságban . Az orosz légvédelmi és elektronikus hadviselési egységek sikeresen hatástalanították a félsziget felé közeledő összes drónt.
▪️A Kupjanszki szektorban az orosz erők előrenyomulhattak Lyman Pershyitől nyugatra. Az AFU-parancsnokság további erőket mozgat a területre, hogy megkísérelje megfékezni az offenzívát.
▪️Az AFU folytatja a donyecki agglomerációs települések válogatás nélküli ágyúzását. A köztársaság fővárosában és külvárosában lakóépületek és infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg: hárman meghaltak, öten megsérültek.
▪️A Vremivka kiugró részén az orosz erők továbbra is fenntartják az irányítást Staromaiors'ke felett. Az ellenség a település északnyugati peremén igyekszik megvetni a lábát.
▪️Nyugaton az AFU rohamcsoportok két harckocsi fedezete alatt megtámadták a Pryyutnétól északra fekvő ültetvényeket.
Az orosz csapatok koncentrált tüzérségi tűzzel oszlatták szét az előrenyomuló ellenséges egységeket.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 438
113

Scott Ritter szerint brit titkos ügynök lehet Zelenszkij​

Scott Ritter nem bontotta ki az igazság minden részletét....
-Kolomojszkij szidó
-Porosenko szidót nevezett ki miniszterelnöknek, (Grojszman)
-Zelenszkij szidó

A fejjel lefelé ábrázolt jelképek a lenézést, megalázást fejezik ki.

Akkor hogy lehet az, hogy az MI6 goj (?)vezetője irányítja? Ki irányítja valójában a MI6et?

2020.aug.2.

Orwell, 1984 helyett egy kis Huxley Szép új világ, szóma...
A zsidók már be akarják drogozni az "antiszemitákat":


Persze...a szidók már drogoznak.
Nem nyert hangszórót az úr de legalább nem a Star Trek hülyeséget hoztad fel . Azért ez már valami !
Akkor ez a téves ösvény?
Ahol sok a "füszer" ott nem gond a demokrácia. Csak az Azarkist először uralni kell, aztán jön a demokrácia. :):)
Harkonnen bölcsesség, csak a halál után valósul meg a demokrácia...minden halott egyenlő....
Na megérkezett a nyugger adás, csak tudnám mi a halálért korhatáros
A hang miatt, legyen idő eltenni a meissenit... :oops:
Ukrajna problémája az aknamezők, nem pedig a repülés hiánya – mondta Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnöke.
Majd ha Milley egyszer vodkaszagú rekedt hangra ébred, amelyik csak annyit hörög, hogy "szhrrrukhrrrámjátyhörr" akkor rájön, hogy nem volt igaza....
Nyugger kolléga azért korhatáros, mert nem szép... :D :D :D (más okot nem találtam, szóval kizárásos alapon...) :D
;)
Anya, anya, megint a részeges bàcsi mond szörnyû dolgokat az ijesztô hangjàn! :D

Pistike mondtam hogy csak a PornHubot nézheted, az apádat is megnyugtatja....

Rusich vezére
Az oroszoknak semmijük nincs, már az is elfogyott...
Nincs már számára hely...
Ittenmá megincsak a kénkőszag! Oszmán gyün a kőkorszak...
Az ukránok "sorstalansága", maguk alatt vágatták velük a fát.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 993
12 052
113
10 rovid video a mai Odessza elleni raketacsapasrol

 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 618
25 109
113
Odessza előre ünnepel:

Orlan uav útnak indítása:

Stormer légvédelmi rendszer sikeresen hárított egy Lancetet:

NATO katonát kérdeznék, ezt miért így tanítják? Elkezdenek lőni és egymás seggébe bújás, ezt már több videón is láttam:

Klescsejevka sikertelen ellentámadás:

Kupjanszk, -1 krab:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 724
80 100
113
Pancírról írod:
-Szerencsétlen
-Nem hatékony
Majd:
-Ami ellen kitaláltak, az ellen mindig működött.
De sejtem mit szerettél volna kifejezni, azt hogy egy új feladatra fejleszteni kell. Hát ezt meg mindenre el lehet mondani. Kivéve arra amiben eleve nincs fejlesztési potenciál. Pl. a Mistralunkban nincs ekkora fejlesztési potenciál, de gondolom azért nem szarozzuk le, mert amire kitalálták még jó lehet.
Azt állítom, hogy valahogyan ez a szerencsétlen rendszer folyamatosan az épen aktuális elvárások mögött kullog. Az tök jó dolog, hogy fejlesztik, de ez azokat nem vígasztalaj akik az elmúlt 500 napban abba haltak bele, hogy egy olyan rendszerben bíztak ami nem volt kélpes megvédeni őket az aktuális fenyegetésektől, mert pont csak arra nem volt alkalmas. Azt pedig azért elég világoasan lehetett látni Szíria és a kaukázusi konfliktus után, hogy egy csapatlégvédelmi rendszernek ugyanolyan hatékonynak kell lennie a drónok és loitering munition-ök ellen mint egy repülő vagy helikopter ellen. Érdekes módon az 1000 éves Gepárdot oda tudták úgy küldeni, hogy (nem utólag!!!) alkalmassá tetteék az aktuális fenyegetések elleni harcra.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
MÉG VICC

Az EU továbbra is segíti Ukrajna exportját a gabonamegállapodás összeomlása után.

Az EU továbbra is segíti Ukrajnát abban, hogy mezőgazdasági termékeit a "szolidaritási sávokon" keresztül exportálja, mivel Oroszország július 17-én felmondta a fekete-tengeri gabonakezdeményezést - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke július 18-án.

A szolidaritási sávok egészen Ursuláig vezetnek, ahogy eddig is.
***********************************

Lőszergyártás, F-16-os kiképzés, ellentámadás előrehaladása a ramsteini találkozón
by Elsa Court and The Kyiv Independent news desk July 18, 2023 11:10 PM

A július 18-i 14. Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésén az ukrán pilóták F-16-os vadászgépeken való kiképzése és Ukrajna akut lőszerigénye volt a fő témák.
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy az F-16-os kiképzési koalíciót vezető országok, Dánia és Hollandia haladnak az ukrán pilóták kiképzési tervével.
Austin megemlítette a lőszergyártásról szóló megbeszélést is. Austin szerint tervben van a "termelés növelése mind nemzeti, mind multinacionális szinten az Európai Unió fontos kezdeményezése révén, hogy több lőszert állítsanak elő".
A CNN július 18-án arról számolt be, hogy a NATO-országok most azzal küzdenek, hogy elegendő lőszert szállítsanak Ukrajnának az Oroszország elleni ellentámadáshoz.
A folyamatban lévő ellentámadásról Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, hogy az "messze nem kudarc". Szenvedtünk el már nagyobbat is!

A várakozások, hogy Ukrajna milyen gyorsan fog előrenyomulni a jelenlegi valósághoz képest, "a papíron és a valódi háború közötti különbséget mutatja" - tette hozzá.
Mindent elterveztünk, de nem számítottunk arra, hogy ott oroszok is lesznek!

Milley hozzátette, hogy az aknamezők komoly problémát jelentenek az ukrán erők számára, és hogy Ukrajna jelenleg "megőrzi harci erejét, és lassan, tudatosan és folyamatosan dolgozzák át magukat ezeken az aknamezőkön".
A németországi NATO-bázis után Ramstein néven is ismert formátum koordinálja az Egyesült Államok és szövetségesei erőfeszítéseit, hogy katonai segítséget nyújtsanak Ukrajnának.
*************************************

Oroszország drónokkal támadja Kijevet
by Rachel Amran and The Kyiv Independent news desk July 19, 2023 6:05 AM

Az orosz erők helyi idő szerint hajnali 5 óra körül iráni gyártmányú drónokkal vették célba Kijev területét - jelentette Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon.
A várost többször is támadták a Shahed drónok.

A légvédelem állítólag minden orosz drónt észlelt és megsemmisített.
Az előzetes információk szerint nem jelentettek se áldozatokat, se károkat a polgári és kritikus infrastruktúrában.
Az orosz erők ma este korábban hasonló támadást indítottak Odesa ellen. Odesa továbbra is tűz alatt áll, miközben Oroszország Ukrajnát okolja a krími hídon történt robbanásokért.
A dél-ukrajnai Fekete-tengerrel határos Odesa területet rendszeresen érik a Fekete-tengerről indított orosz rakétatámadások.

?? A kapor sajtón kívül nem tud erről senki.
********************************

Az ukrán csapatok visszavonulnak, mert Putyin 100 ezer katonát helyezett el a Liman-Kupjanszk tengely mentén

Ukrajna a végsőkig ki van téve, mivel Oroszország jelentős számú csapatot és felszerelést halmoz fel az északi frontvonal mentén. A Kijevi Keleti Erők szóvivője a helyi televíziónak adott tájékoztatást a Moszkva által végrehajtott masszív csapatösszevonásról. A jelentések szerint Oroszország több mint 100 000 katonát gyűjtött össze a Lyman-Kupjanszk tengely mentén harckocsikkal, tüzérségi rendszerekkel és rakétavetőkkel együtt.

Hát, hogy India is bevette az ukrán kamu propagandát, vagy mi tudunk keveset? Sehol máshol nincs több erről.

Mindig legyetek szkeptikusak, és az ellenség cselei ne tévesszenek meg.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 646
113
Robert C. Castel
MI VÁLASZTJA EL AZ UKRÁN-SZKEPTIKUST A POLKORREKTŐL?
Hálás köszönetem Muraközi Gergelynek amiért lefordította a Franz-Stefan Gady cikket.
Mindig nagy elégtételt érzek, amikor az ukrán oldal mellett elkötelezett elemzőknél olyan meglátásokkal találkozok, amiket hetekkel, néha hónapokkal előbb magam is hangoztattam.
Az én megítélésem szerint az elkötelezetten ukrán-párti "négy muskétás" másik három tagja, Michel Kofmann, Rob Lee és Konrad Muzyka, általában eredetibb és ezért értékesebb anyagokat publikál mint Franz-Stefan Gady.
Ez a cikk talán az a bizonyos kivétel, ami erősíti a szabályt.
Ennek ellenére mindenkinek ajánlom, hogy kövesse a "négy muskétást" a Twitteren.
Van mit tanulni tőlűk.
Úgy látszik, hogy az ukrán-szkeptikus és a polkorrekt nézet között egyetlen különbség van.
Egy-másfél hónap.
*******************************************
"Robert C. Castel figyelmébe.
Az IISS nagy múltú és nagynevű brit katonai stratégiai think-tank háborús helyszínekre specializálódott elemzője, Franz-Stefan Gady bejárta az ukrán frontvonalat és beszélt ottani NGO-kkal és katonákkal. Hosszasan számol be a tapasztalatairól, számomra rendkívül érdekesek.
Egyes pontokat kiemelnék:
1.) Nagyjából ez egy gyalogsági harc (szakasz, szakasz és század szinten), amelyet a frontvonal nagy részén tüzérség támogat. Ennek több következménye is van: 1: Az előrehaladást yardokban/méterekben és nem km/mérföldekben mérik, tekintettel a csökkent mobilitásra.
2: A gépesített alakulatokat ritkán vetik be a manőverezéshez szükséges eszközök hiánya miatt. Ez magában foglalja az aknamentesítő berendezések, légvédelmi eszközök, ATGM-ek stb. elégtelen mennyiségét.
2.) Az ukrán erők még mindig nem sajátították el a kombinált fegyveres műveleteket léptékben. A műveletek inkább szekvenciálisak, mint szinkronizáltak. Ez különböző problémákat okoz a támadás számára & IMO a lassú haladás fő oka.
3.) A
1f1fa_1f1e6.png
erők alapértelmezés szerint átálltak a kimerítési stratégiára, amely inkább a szekvenciális tüzekre támaszkodik, mint a manőverezésre. Ez az oka annak, hogy a klaszteres lőszerek kritikus fontosságúak a jelenlegi tűzgyakoriság őszre való kiterjesztéséhez: az orosz védelem olyan mértékű meggyengítése, amely lehetővé teszi a manőverezést.
6.) Kevés bizonyíték van egy szisztematikus mélységi harcra, amely módszeresen lebontja az orosz C2/muníciót. Az orosz oldalon tapasztalható beosztás ellenére a lőszer rendelkezésre áll, és úgy tűnik, hogy az oroszok meglehetősen jó harctéri ISR lefedettséggel rendelkeznek.
Az oroszoknak egyelőre nem volt szükségük műveleti tartalékok bevetésére sem az ukrán támadások kivédésére. bizonyíték van arra is, hogy a HIMARS csapások hatása csökkent a hatékony orosz ellenintézkedéseknek köszönhetően. (Ezt fontos szem előtt tartani az ATACM-ek célba juttatásának esetleges taktikai hatásaival kapcsolatban).
9.) A fegyverrendszerek további beáramlása (pl. ATACM-ek, légvédelmi rendszerek, MBT-k, IFV-k stb.), bár fontosak a háborús erőfeszítések fenntartása szempontjából, valószínűleg nem fognak döntő taktikai hatást gyakorolni adaptáció és hatékonyabb integráció nélkül.
10.) A fentiek az áttörési műveletekre is igazak. További aknamentesítési eszközökre van szükség és hasznosak lesznek (különösen az ember által hordozható aknamentesítési rendszerek), de nem döntőek a tűz és a manőver jobb integrációja nélkül.
(Ismétlem, nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ezt milyen nehéz megvalósítani háborús időkben).
A kudarcok monokauzális magyarázatai (mint például az aknamentesítő felszerelés hiánya) nem tükrözik a valóságot. Pl. néhány ukrán támadást az orosz ATGM-ek megállítottak, még mielőtt elérték volna az 1.
1f1f7_1f1fa.png
aknamezőt.
15.) Az a narratíva, miszerint az ukrán előrehaladás eddig csak a fegyverszállítások és a támogatás hiánya miatt lassú, egyoldalú, és nem osztják azok, akikkel beszéltünk, akik ténylegesen harcolnak és a frontvonalon gyakorolják a parancsnokságot.
De a fronton harcoló katonák, akikkel beszéltünk, nagyon is tisztában vannak azzal, hogy az előrehaladás hiánya gyakran inkább az erők alkalmazásának, a rossz taktikának, az egységek közötti koordináció hiányának, a bürokráciának, a szovjet stílusú gondolkodásnak stb. és ... az oroszok kemény ellenállásának köszönhető."
https://threadreaderapp.com/.../1681240456754077697.html...