2.) Az ukrán erők még mindig nem sajátították el a kombinált fegyveres műveleteket léptékben.
Ezt azért volt egy lórúgással felérő olvasni, mert pont a napokban gondolkodtam sokat valami hasonlón. És értettem, hiába csak egy fél mondat kiemelése, értette, hogy nem a te véleményed, és nem is Robi véleménye, hanem egy ukrán-párti, de képzett és arányaiban jó katona/volt katona meglátása.
De pont a napokban gondolkodtam olyanon, hogy ez az egész háború olyan,
és itt a külföldi fegyverszállítmányok nagyon hangsúlyosak és a rájuk épülő bölcs NATO tanácsok, mintha egyetlen, 2 évre felépített nagy támadás lenne az egész háború. Nem, nem egy sok apró kicsi csatával végül egy elsöprő késő tavaszi ukrán ellentámadás. (Itt mindenki döntse el, hogy a tavasz kései heteiben kibontakozó vagy a tavaszt lekéső támadás.)
Gondoljuk át logikusan! Orosz offenzíva megindulása előtt, majd első hónapokban ezrével hordták az ATGM és MANPADS-eket, ami a tank ékek és egyéb értékes felszerelések pusztításának lépése. Ezt valószínűleg másként nem is lehetett volna csinálni. De ott szóba nem kerültek tüzérségi lőszerek átadása! Az egész olyan volt, mintha egy amerikai frissen bevonult a 2000-es évek elején a könnyű gyalogsági koncepciót tanulta volna, leváltotta 7-8 éve a NATO az alap koncepciót, de azóta idősebb tisztté avanzsált emberünk egy washingtoni irodában találta volna meg az új munkahelyét, fejében csak az első oktatási anyagok ivódtak mélyre és kevésbé érti már az új irányokat,
de arra jó, hogy ezt a NATO által a Krím után elvetélt elméletet alkalmazza az ukránoknak adott tanácsokban. És mindent ezzel az egy eszközzel akartak megoldani. Az első hónapokban pont az ukrán pk-k erőltették volna az összfegyvernemi harcászatot, próbáltak fellépni a T-64-esekkel, de közben az ukránoknak szurkolók itt örömködtek, hogy Mikolajev megyéből Herszon határáig könnyű gyalogsággal milyen ügyesen visszaszorították a ruszkikat.
És alig volt szó arról az első hónapokban, hogy pótolni kéne gyorsan a manővererők által elszenvedett eszközveszteségeket. Egy valamiből minél többet tolni be.
Kicsiben az orosz védelem most úgy nézett ki, hogy ha nem aknákkal, akkor pár ATGM-mel odabaszunk az ellenséges acél ököl megállítására vagy lelassítására. Majd ha sikerült rögzíteni a pozícióikban, akkor a zárótűz helyett jöhet a pontos, célzott tüzérségi tűzcsapás az élőerő megritkítására. És hát az első hónapok után nem ugyan ezt láttuk? Érkeznek százas számban az ágyúk és milliós számban a 155-ös lőszerek. Majd egy sikeres ellentámadás szerintem fontos lépése lenne az eredeti támadó artyjainak a megsemmisítése, legalábbis elnyomása, pozíció váltásra kényszerítése. Illetve a lőszerraktárakat ha fel tudjuk deríteni, azok szétcsapása. És hát nem ugyan ez történt? Elkezdték szállítani a rakétavetőket és
hónapokig ezt próbálták kivitelezni. Majd ha megroppan az ellenség tűztámogatása, megindulhat az MBT+IFV páros, ami még van hozzájuk csapva támogatásnak. És pont ezt láttuk ennek az év első felének a fő műsorszámának. De amikor azt hallom a hírekben, hogy szállítunk újabb 25ezer lőszert, én nem értem, napi 5ezer az ukránok lövése, oda adtunk 5 napi mennyiséget és a hétvégére nincs mivel lőniük. És szó nincs még meghatározó támadás előtti tüzérségi előkészítésről! Csak pár nap vegetálásról védelemben, nem fölényt kialakítani az orosz tüzérséggel szemben. Miért mondtam 2 évet és nem 1,5-et? Mert ha a földi csapatok általuk leküzdeni nem tudó akadályba ütközik, akkor kérheti a légierő segítségét. Ami jelenleg nincs, de ez egyébként is egy spontán ellentámadás során vagy van, vagy nincs. (Fél év beharangozás után spontán ellentámadás.)
Miért írtam ezt most le? Mert a sajtó nagyon sokszor elmondja, hogy az ukránok nem valósították meg az összfegyvernemi harcászatot, de én már korábban is írtam felvetéseket arra, hogy a nekik átadott fegyvercsomagok a legkevésbé sem tükrözik
a NATO részéről az összfegyvernemi jelleget. Nem mindent az egyben csomagolunk. Eddig mindig egyetlen fegyvernemet vettük ki az összességből és azt sztárolva gyakorlatilag mást nem küldtünk. És többször felvetettem fotelhuszárként, hogy mi értelme annak, hogy mire a következő nagy kampány során átadjuk a következő fegyvernemet, megvárjuk, hogy addigra kifogyjon az előző fegyvernem lőszerkészlete. Kritizáljuk az ukránokat, hogy nem jól használják az átadott felszerelést és aknamentesítővel lövik az orosz gyalogságot, de az ellentámadás tüzérségi előkészítéséhez már mi sem tudunk adni elég skulót. Amikor meg volt millió számra, akkor meg nem adtuk át ezeket az MBT-ket. Nehéz a kényelmes fotelemből ötletelnem, hogy mégis mit csinálnék én, ha ott lennék? Nagyon szép elmélet, hogy ellentámadás előtt rakétasorozatvetőkkel leszedem az adott frontszakaszon a másik oldal ágyúit, csak közben annyi idő telt el, hogy pótolta és a raktárkészletet újra harckésszé tette. Viszont ezek az óceántúli urak voltak a legtürelmetlenebbek, hogy az ígért MBT-k felét jó ha átadták, de most már induljanak meg tavasz végén az ukránok, mert valamit lássunk már belőle!
Ha elakadnak a tankok és harcjárművek, akkor hívjuk a légierő segítségét. 2 hónap múlva talán meg is érkeznek. Talán augusztus végére a fronton bevethetőek lesznek az első F-16 pilóták. Vagy csak a képzésük indul meg. Én tudom, hogy egy hadosztály méretű támadásnál minden sokkal lassabb, mint egy kiscsoportos harcászatnál. Főleg az orosz hadsereg méretei ellen. De nem érezzük úgy, hogy kicsit késünk a reagálással? Nem feltétlenül az ukránok. Mi, az okosok. Hogy a téli (tavasz elei) 6 hónapban ami tüzérségi előkészítést elvégeztünk, azt azóta pótolta Putyin hadserege, még a beton is megkötött a Szurovikin-vonalban, amit frissen felhúztak. És honnan mondták a leghangosabban? Nem a Pentagonból és az európai fontos hadügyér találkozókon, hogy "mindent leszállítottunk, ami a sikeres ellentámadáshoz szükséges", "mindent leszállítottunk, amit Kijev kért"? Igen, 1,5 év alatt leszállítottunk mindent, csak közben két ukrán hadsereget újra kellett toborozni és csak az ősz végén az oroszok is 300 ezret mobilizáltak, az hány hadosztály, ha most az ukránok eggyel ellentámadnak?
Ha már Robi facebookjára reagálok, ő mondta pont fél évvel ezelőtt többször, hogy ahogy az ukrán hadsereg első, kemény magja fokozatosan amortizálódik a harcokban, egyre magasabb szinten a jól képzett, idősebb eredeti tisztikar helyett fiatalabb tisztek veszik át a helyüket és ha nem is a 2 napja berántott sorkatona lesz az altiszti állomány, de arra számít, hogy egyre több hibás, rossz döntéseket fog eredményezni, ráadásul idő előre haladtával egyre magasabb szinteken. És igaz, amit most ír, az ukrán-barát és az orosz-barát között csak 2 hónap a különbség. Most a Kijevnek segíteni akarók mondják azt, hogy kezd a vezetés alsó szintje szétesni. Hogy ezzel a járművel nem kellett volna megállni, hogy az aknamentesítés nem jól volt irányítva. Néhányan megjegyzik, hogy talán a csapatok közötti koordináció is alacsony szintű.
Ha Ukrajna éjszaka dolgozik, akkor Oroszország nem használhatja légierejét.
Ki vagyok én, hogy kritizáljam az amerikai hadvezetést, de eddig nem az szerepelt a jelentésekben, hogy az orosz helikopterek éjszaka is repülnek?
Észrevettétek, hogy lett kiosztva a nevezék tan? Nem te ellened írom, mert a szakirodalommal összhangban írod és emiatt teljesen érthető volt, amit mondtál.
Kijev-Szumi-Csenyihov volt az "Északról kivonulás", Harkovot azonosították "keleti" résznek, és tőle délre Kupjanszknál, ami lényegében Luganszk és Harkov megyék találkozása, az kapta az "észak-keleti front" nevet. Luganszk az egyik legdélebbi tartománya az országnak (oké, dél-keleti), az ő északi sávja, peremvidéke az É-K-i, fentebb keleti, fentebb Szumi már az "Északi hadszíntér".