[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 182
93
Gyenge NATO kiképzési szint? Ez a gyenge szint védte meg Kijevet, vette vissz a harkovi régiót és a Herszoni hídfőt. Ez a gyenge szint tartja harcban az ukránokat 500+ napja.

Mi van a Mistrallal? Az egy rakéta amit folyamatosan fejlesztenek és legjobb tudomásom szerint meg is vásároltuk az új rakétákat..
Ne haragudj, direkt teszel úgy mintha az előző hozzászólásaid nem te irtad volna? Mind a Mistral, mind a Pancír egy rendszer, tervezett célok ellen. Pancírt fejleszteni kell ha újfajta célok ellen akarod használni, a Mistralt is, de az egyik emiatt szar, a másik meg szép modern az olvasatodban. A most megjelenő követelményekre most tudsz fejleszteni, a fejlesztéshez idő kell. Az orosz modernizálást beállítod valami lemaradt kullogásnak, miközben elismered hogy amire anno tervezték arra jó. Objektív infók nélkül, természetesen.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Mai okosság a főnökségtől:

Címszavakban:
  • A oroszok rosszul képzettek, felszereltek és motiváltak.
  • Papíron mást jósoltak, mint ami a való életben történik
  • Az aknák jelentik a problémát, nem a repülőgépek.
  • Ha Ukrajna éjszaka dolgozik, akkor Oroszország nem használhatja légierejét.
Majdnem tökéletes munkát végeztek a metakommunikációját betanítók, csak három hibát láttam.

**********************************

Az orosz hadsereg július 18-án és 19-én újabb emberi és anyagi veszteségeket okozott a kijevi erőknek Dél-Donyeck, Zaporozsje és Kupjanszk irányában.
A dél-donyecki irányban az orosz Vosztok erőcsoport meghiúsította a kijevi erők azon kísérletét, hogy a Makarovka, Sztaromajorszkij és Ravnopoltól délre fekvő területeken lévő állásokban személycserét hajtsanak végre. A csoport Novomikhailovka közelében egy tüzérségi löveget is megsemmisített egy drónnal.
Ezenkívül a csoport tüzérsége megsemmisített egy ukrán aknavetőt Novodonyecktől északnyugatra, valamint egy Msta-B vontatott haubicát Privolnojéban. Az ukrán csapatok több gyülekezőjét is célba vették Sztaromajorszkij térségében.
Eközben Zaporozsje irányában több ukrán gyalogsági egységet, amelyek Rabotino irányában próbáltak támadni, célba vettek és visszavonulásra kényszerültek.
Ezenkívül a kijevi erők egy erődítményét Dorozsnyánka térségében megsemmisítették, és meghiúsult egy kísérlet a Novodanilovka térségében lévő gyalogsági egységek forgatására. A Guljaipolja térségében egy aknavetőt is megsemmisítettek.
A Vosztok erőcsoport légvédelmének sikerült lelőnie két ukrán A1-CM Furia felderítő drónt is.
Kupjanszk irányában az orosz Zapad haderőcsoport Ka-52-es, Mi-28-as harci helikoptereinek és Szu-25-ös harci repülőgépeinek legénysége nyolc légicsapást hajtott végre az ukrán 14. Különleges gépesített dandár és területvédelmi zászlóaljak ember- és felszerelésgyűjteményei ellen.
A csoport tüzérsége meghiúsította a 32. Különleges Gépesített Dandár egységeinek Sztelmahovka térségének közelében történő forgatási kísérletét is. Ezenkívül a Popovi erdő területén végrehajtott felderítő és kereső műveletek eredményeként hét ukrán katonát foglyul ejtettek. A kijevi erők összes vesztesége ebben az irányban egy szakasz gyalogság és egy MTLB páncélozott jármű volt.

Dvurecsenszk irányában a Zapad erőcsoport egységeinek sikerült elfoglalniuk négy erődítményt és három megfigyelőállást Maszjutovka település és Szinkovka állomás közelében. Ukrajna az összecsapások során két gyalogos szakaszát vesztette el. A csoport Tor légvédelmi rendszere Kolomijcsika település felett egy ukrajnai Columbus drónt is lelőtt.
Eközben az interneten felbukkant új videókon látható, hogy a közelmúltban Lancettel a kijevi erők kilenc eszköze ellen mértek csapásokat, köztük egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott löveggel és egy brit gyártmányú Stormer HVM rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerrel.
Jóval több mint egy hónappal az ellentámadásuk után a kijevi erők helyzete egyre rosszabbnak tűnik. Az ukrán emberi és anyagi veszteségek egyre nőnek. Eközben a szárazföldön továbbra sincs érdemi eredmény. Az orosz hadsereg továbbra is minden irányban uralja a csatateret.

A klippek miatt érdemes megnyitni!


Orosz parancsnok beszámolt az AFU katonáinak megadásáról Zaporozsje irányában

"Az egységünkkel az úgynevezett "humanitárius" frekvencián léptek kapcsolatba, amelyet az ellenséges állások fölött ledobott röplapok jeleztek, az AFU katonái jöttek ki azzal a szándékkal, hogy önként leteszik a fegyvert" - magyarázta az ügynökség beszélgetőpartnere.
Hozzátette, hogy minden részletet megbeszéltek az ukrán hadsereggel, és az érintkezési vonal átlépésekor is biztosították őket. Többek között intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy "ne a saját embereik öljék meg őket".
Minden rendben ment - zárta az egység parancsnoka.

**********************************************

Rasszra célzott biofegyverek készültek Ukrajnában is.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 761
14 753
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 655
48 452
113

Kifogytak volna a háborúzó felek a harckocsikból? - A műholdképek felfedik az igazságot​

...
Összegzés
Tehát azok az állítások, amelyek szerint akár Ukrajna, akár Oroszország kifogyóban van a harckocsikból, erős túlzások. Összegezve Oroszország kb. 2200, Ukrajna kb. 600 harckocsit vesztett a műszaki okok miatt leírt egységekkel együtt. Ugyanakkor Oroszországnak 2700 modernebb és 3000 elavult harckocsija van raktáron, amelyek ipari javítással bevethetővé tehetőek. Ezek közel felét lehetne bevetni, a többire szükség van jelenlegi állomáshelyeiken.
Ukrajna veszteségei meghaladják a nyugatról kapott utánpótlás ütemét, azonban ők valamennyi harckocsijukat bevethetik szükség esetén. Tehát mindkét fél további 3 évre elegendő harckocsival rendelkezik, figyelembe véve az orosz gyártási-felújítási kapacitásokat és a NATO Ukrajna felé irányuló utánpótlását.
VALÓJÁBAN A PÁNCÉLOS ALAKULATOKNÁL HAMARABB FOG MINDKÉT HADVISELŐ ESETÉBEN A TÜZÉRSÉG KIFOGYNI AZ ESZKÖZÖKBŐL - NO NEM A VESZTESÉGEK, HANEM AZ INTENZÍV HASZNÁLAT MIATTI CSŐKOPÁS RÉVÉN.

Fontos
Jó hír
Artemovskoe irány, déli szárny
Fiaink visszavették az uralmat a fő domb felett, az ellenséget legyőzték
Soha nem gondoltam volna, hogy a náci győzelmek csak a papíronon voltak.

Július 20-tól az Odessza régióban és Ukrajna fennmaradó partvidékén lévő összes hajó katonai célpontnak számít.
Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának hivatalos közleménye

A „Fekete-tengeri Kezdeményezés” felmondásával és a tengeri humanitárius folyosó megnyirbálásával kapcsolatban 2023. július 20-án, moszkvai idő szerint 00:00 órától az ukrán kikötőkbe tartó összes hajó a Fekete-tengert a katonai rakomány lehetséges szállítójának tekintik.
Ennek megfelelően az ilyen hajók lobogója szerinti országok a kijevi rezsim oldalán érintettnek minősülnek az ukrán konfliktusban.
Ezenkívül a Fekete-tenger nemzetközi vizeinek északnyugati és délkeleti részén számos tengeri területet ideiglenesen hajózásra veszélyesnek nyilvánítottak. A tengerészek biztonsági garanciáinak visszavonásáról a megállapított eljárásnak megfelelően vonatkozó tájékoztató figyelmeztetéseket adtak ki.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 664
79 899
113
Ne haragudj, direkt teszel úgy mintha az előző hozzászólásaid nem te irtad volna? Mind a Mistral, mind a Pancír egy rendszer, tervezett célok ellen. Pancírt fejleszteni kell ha újfajta célok ellen akarod használni, a Mistralt is, de az egyik emiatt szar, a másik meg szép modern az olvasatodban. A most megjelenő követelményekre most tudsz fejleszteni, a fejlesztéshez idő kell. Az orosz modernizálást beállítod valami lemaradt kullogásnak, miközben elismered hogy amire anno tervezték arra jó. Objektív infók nélkül, természetesen.
Nem igaz. A Mistral egy rakéta, amiről te beszélsz az az Atlas rendszer (már ha a magyarra gondoltál) ami Mistral rakétát használ. Abba bele sm megyek, hogy az ATLAS rendszer és a Pancír nem is egy kategória.

Tedd már meg legközelebb, hogy utána olvasol annak amiről beszélsz.

Objektív infók nélkül mondom amit? OLvasgass vissza és azt fogod látni, hogy maguk az oroszok nyilatkozták pl a szír háború után, hogy fejleszteni kell a rendszert, mert nem tud megfelelni a jelenkori kihívásoknak.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
2.) Az ukrán erők még mindig nem sajátították el a kombinált fegyveres műveleteket léptékben.

Ezt azért volt egy lórúgással felérő olvasni, mert pont a napokban gondolkodtam sokat valami hasonlón. És értettem, hiába csak egy fél mondat kiemelése, értette, hogy nem a te véleményed, és nem is Robi véleménye, hanem egy ukrán-párti, de képzett és arányaiban jó katona/volt katona meglátása.
De pont a napokban gondolkodtam olyanon, hogy ez az egész háború olyan, és itt a külföldi fegyverszállítmányok nagyon hangsúlyosak és a rájuk épülő bölcs NATO tanácsok, mintha egyetlen, 2 évre felépített nagy támadás lenne az egész háború. Nem, nem egy sok apró kicsi csatával végül egy elsöprő késő tavaszi ukrán ellentámadás. (Itt mindenki döntse el, hogy a tavasz kései heteiben kibontakozó vagy a tavaszt lekéső támadás.)
Gondoljuk át logikusan! Orosz offenzíva megindulása előtt, majd első hónapokban ezrével hordták az ATGM és MANPADS-eket, ami a tank ékek és egyéb értékes felszerelések pusztításának lépése. Ezt valószínűleg másként nem is lehetett volna csinálni. De ott szóba nem kerültek tüzérségi lőszerek átadása! Az egész olyan volt, mintha egy amerikai frissen bevonult a 2000-es évek elején a könnyű gyalogsági koncepciót tanulta volna, leváltotta 7-8 éve a NATO az alap koncepciót, de azóta idősebb tisztté avanzsált emberünk egy washingtoni irodában találta volna meg az új munkahelyét, fejében csak az első oktatási anyagok ivódtak mélyre és kevésbé érti már az új irányokat, de arra jó, hogy ezt a NATO által a Krím után elvetélt elméletet alkalmazza az ukránoknak adott tanácsokban. És mindent ezzel az egy eszközzel akartak megoldani. Az első hónapokban pont az ukrán pk-k erőltették volna az összfegyvernemi harcászatot, próbáltak fellépni a T-64-esekkel, de közben az ukránoknak szurkolók itt örömködtek, hogy Mikolajev megyéből Herszon határáig könnyű gyalogsággal milyen ügyesen visszaszorították a ruszkikat. És alig volt szó arról az első hónapokban, hogy pótolni kéne gyorsan a manővererők által elszenvedett eszközveszteségeket. Egy valamiből minél többet tolni be.
Kicsiben az orosz védelem most úgy nézett ki, hogy ha nem aknákkal, akkor pár ATGM-mel odabaszunk az ellenséges acél ököl megállítására vagy lelassítására. Majd ha sikerült rögzíteni a pozícióikban, akkor a zárótűz helyett jöhet a pontos, célzott tüzérségi tűzcsapás az élőerő megritkítására. És hát az első hónapok után nem ugyan ezt láttuk? Érkeznek százas számban az ágyúk és milliós számban a 155-ös lőszerek. Majd egy sikeres ellentámadás szerintem fontos lépése lenne az eredeti támadó artyjainak a megsemmisítése, legalábbis elnyomása, pozíció váltásra kényszerítése. Illetve a lőszerraktárakat ha fel tudjuk deríteni, azok szétcsapása. És hát nem ugyan ez történt? Elkezdték szállítani a rakétavetőket és hónapokig ezt próbálták kivitelezni. Majd ha megroppan az ellenség tűztámogatása, megindulhat az MBT+IFV páros, ami még van hozzájuk csapva támogatásnak. És pont ezt láttuk ennek az év első felének a fő műsorszámának. De amikor azt hallom a hírekben, hogy szállítunk újabb 25ezer lőszert, én nem értem, napi 5ezer az ukránok lövése, oda adtunk 5 napi mennyiséget és a hétvégére nincs mivel lőniük. És szó nincs még meghatározó támadás előtti tüzérségi előkészítésről! Csak pár nap vegetálásról védelemben, nem fölényt kialakítani az orosz tüzérséggel szemben. Miért mondtam 2 évet és nem 1,5-et? Mert ha a földi csapatok általuk leküzdeni nem tudó akadályba ütközik, akkor kérheti a légierő segítségét. Ami jelenleg nincs, de ez egyébként is egy spontán ellentámadás során vagy van, vagy nincs. (Fél év beharangozás után spontán ellentámadás.)

Miért írtam ezt most le? Mert a sajtó nagyon sokszor elmondja, hogy az ukránok nem valósították meg az összfegyvernemi harcászatot, de én már korábban is írtam felvetéseket arra, hogy a nekik átadott fegyvercsomagok a legkevésbé sem tükrözik a NATO részéről az összfegyvernemi jelleget. Nem mindent az egyben csomagolunk. Eddig mindig egyetlen fegyvernemet vettük ki az összességből és azt sztárolva gyakorlatilag mást nem küldtünk. És többször felvetettem fotelhuszárként, hogy mi értelme annak, hogy mire a következő nagy kampány során átadjuk a következő fegyvernemet, megvárjuk, hogy addigra kifogyjon az előző fegyvernem lőszerkészlete. Kritizáljuk az ukránokat, hogy nem jól használják az átadott felszerelést és aknamentesítővel lövik az orosz gyalogságot, de az ellentámadás tüzérségi előkészítéséhez már mi sem tudunk adni elég skulót. Amikor meg volt millió számra, akkor meg nem adtuk át ezeket az MBT-ket. Nehéz a kényelmes fotelemből ötletelnem, hogy mégis mit csinálnék én, ha ott lennék? Nagyon szép elmélet, hogy ellentámadás előtt rakétasorozatvetőkkel leszedem az adott frontszakaszon a másik oldal ágyúit, csak közben annyi idő telt el, hogy pótolta és a raktárkészletet újra harckésszé tette. Viszont ezek az óceántúli urak voltak a legtürelmetlenebbek, hogy az ígért MBT-k felét jó ha átadták, de most már induljanak meg tavasz végén az ukránok, mert valamit lássunk már belőle!

Ha elakadnak a tankok és harcjárművek, akkor hívjuk a légierő segítségét. 2 hónap múlva talán meg is érkeznek. Talán augusztus végére a fronton bevethetőek lesznek az első F-16 pilóták. Vagy csak a képzésük indul meg. Én tudom, hogy egy hadosztály méretű támadásnál minden sokkal lassabb, mint egy kiscsoportos harcászatnál. Főleg az orosz hadsereg méretei ellen. De nem érezzük úgy, hogy kicsit késünk a reagálással? Nem feltétlenül az ukránok. Mi, az okosok. Hogy a téli (tavasz elei) 6 hónapban ami tüzérségi előkészítést elvégeztünk, azt azóta pótolta Putyin hadserege, még a beton is megkötött a Szurovikin-vonalban, amit frissen felhúztak. És honnan mondták a leghangosabban? Nem a Pentagonból és az európai fontos hadügyér találkozókon, hogy "mindent leszállítottunk, ami a sikeres ellentámadáshoz szükséges", "mindent leszállítottunk, amit Kijev kért"? Igen, 1,5 év alatt leszállítottunk mindent, csak közben két ukrán hadsereget újra kellett toborozni és csak az ősz végén az oroszok is 300 ezret mobilizáltak, az hány hadosztály, ha most az ukránok eggyel ellentámadnak?

Ha már Robi facebookjára reagálok, ő mondta pont fél évvel ezelőtt többször, hogy ahogy az ukrán hadsereg első, kemény magja fokozatosan amortizálódik a harcokban, egyre magasabb szinten a jól képzett, idősebb eredeti tisztikar helyett fiatalabb tisztek veszik át a helyüket és ha nem is a 2 napja berántott sorkatona lesz az altiszti állomány, de arra számít, hogy egyre több hibás, rossz döntéseket fog eredményezni, ráadásul idő előre haladtával egyre magasabb szinteken. És igaz, amit most ír, az ukrán-barát és az orosz-barát között csak 2 hónap a különbség. Most a Kijevnek segíteni akarók mondják azt, hogy kezd a vezetés alsó szintje szétesni. Hogy ezzel a járművel nem kellett volna megállni, hogy az aknamentesítés nem jól volt irányítva. Néhányan megjegyzik, hogy talán a csapatok közötti koordináció is alacsony szintű.

Ha Ukrajna éjszaka dolgozik, akkor Oroszország nem használhatja légierejét.

Ki vagyok én, hogy kritizáljam az amerikai hadvezetést, de eddig nem az szerepelt a jelentésekben, hogy az orosz helikopterek éjszaka is repülnek?

Észak keleti front.

Észrevettétek, hogy lett kiosztva a nevezék tan? Nem te ellened írom, mert a szakirodalommal összhangban írod és emiatt teljesen érthető volt, amit mondtál.
Kijev-Szumi-Csenyihov volt az "Északról kivonulás", Harkovot azonosították "keleti" résznek, és tőle délre Kupjanszknál, ami lényegében Luganszk és Harkov megyék találkozása, az kapta az "észak-keleti front" nevet. Luganszk az egyik legdélebbi tartománya az országnak (oké, dél-keleti), az ő északi sávja, peremvidéke az É-K-i, fentebb keleti, fentebb Szumi már az "Északi hadszíntér".

:)

images
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Gyenge NATO kiképzési szint? Ez a gyenge szint védte meg Kijevet, vette vissz a harkovi régiót és a Herszoni hídfőt. Ez a gyenge szint tartja harcban az ukránokat 500+ napja.
Húúpasztmeg te ezt most komolyan és saját kútfőből?
A NATO 8 AZAZ NYOLC ÉVIG ÉPÍTETTE AZT AMIT AZ OROSZ 1 ÉV ALATT LEROMBOLT ! A kitűnő kiképzésnek hála a kaprok csak ott tudtak területet vissza szerezni ahonnan az oroszok kivonultak ! Szintén a kitűnő kiképzésnek hála a harcképes haderejük majd 50%-t már elvesztették ! A sikerül titka ismétlem a jó NATO kiképzés aminek köszönhetően a szovjet eredetű haditechnika 90% a nyugati haditechnika 40%-a szintén gatya . Éljen a kitűnő NATO kiképzés! Boutytime
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 901
56 769
113
“From July 20, all vessels traveling through the Black Sea to the ports of UA will be considered as carriers of military cargo. The flag countries of ships sailing to the Ukrainian ports of the Black Sea will be considered involved in the conflict on the side of UA.”

Ezt már nagyon-nagyon rég meg kellett volna lépniük.
Kiváncsi vagyok az ukrán és a nyugati reakciókra. Ez lényegében tengeri blokád.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Július 20-tól az Odessza régióban és Ukrajna fennmaradó partvidékén lévő összes hajó katonai célpontnak számít.
Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának hivatalos közleménye

A „Fekete-tengeri Kezdeményezés” felmondásával és a tengeri humanitárius folyosó megnyirbálásával kapcsolatban 2023. július 20-án, moszkvai idő szerint 00:00 órától az ukrán kikötőkbe tartó összes hajó a Fekete-tengert a katonai rakomány lehetséges szállítójának tekintik.
Ennek megfelelően az ilyen hajók lobogója szerinti országok a kijevi rezsim oldalán érintettnek minősülnek az ukrán konfliktusban.
Ezenkívül a Fekete-tenger nemzetközi vizeinek északnyugati és délkeleti részén számos tengeri területet ideiglenesen hajózásra veszélyesnek nyilvánítottak. A tengerészek biztonsági garanciáinak visszavonásáról a megállapított eljárásnak megfelelően vonatkozó tájékoztató figyelmeztetéseket adtak ki.
Ez várható volt.... :(
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 890
93
Amúgy is kapják a drónokat és a rakétákat az ukrik az, hogy megtámadják/megtámadták a hidat ebből a szempontból nem oszt nem szoroz, a krimi híd sikeres megtámadásának fontos propaganda értéke van hiszen azt bizonyítja, hogy nem képes az orosz vezetés megvédeni azt a hidat amely egy különösen fontos infrastrukturális beruházása a putyini érának...
Nem a Putyi érának fontos, hanem a lakosságnak! Rajtad kívül kb mindenki hallott róla, hogy egyesek ki akarják éheztetni a Krímet. Az odatartó ivóvíz útját is eltorlaszolták. Most is szabotáják. A legfontosabb, hogy legyen vasúti szállítás. A lakosság ellátása kötelessége az államnak. Putyinék ezzel oldották meg a helyezetet. Persze haverjaidál a segélyeket is inkább eladják és tesznek rá, hogy még a katonáiknak sem jut elég ellátmány. Lakosság megveheti a piacokon. Nyár van, miért nem mész ki többet a szabadba, ahelyett, hogy állandóan ide írogatsz? A 2órás hozzászólási időkorlát is miatt lett bevezetve.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Tényleg számítana Ukrajna hivatalos NATO-tagsága?

Ted Galen Carpenter, a Randolph Bourne Intézet vezető munkatársa, a Tényleg számítana Ukrajna hivatalos NATO-tagsága? c. írásában fontos tényre hívja fel a figyelmet.

Carpenter meglátása az, hogy az 5. cikkely tartalmát a nyugati közvélemény széles körben félreérti.

https://www.szilajcsiko.hu/single-p...yleg-szamitana-ukrajna-hivatalos-nato-tagsaga
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 302
68 405
113
Azt állítom, hogy valahogyan ez a szerencsétlen rendszer folyamatosan az épen aktuális elvárások mögött kullog. Az tök jó dolog, hogy fejlesztik, de ez azokat nem vígasztalaj akik az elmúlt 500 napban abba haltak bele, hogy egy olyan rendszerben bíztak ami nem volt kélpes megvédeni őket az aktuális fenyegetésektől, mert pont csak arra nem volt alkalmas. Azt pedig azért elég világoasan lehetett látni Szíria és a kaukázusi konfliktus után, hogy egy csapatlégvédelmi rendszernek ugyanolyan hatékonynak kell lennie a drónok és loitering munition-ök ellen mint egy repülő vagy helikopter ellen. Érdekes módon az 1000 éves Gepárdot oda tudták úgy küldeni, hogy (nem utólag!!!) alkalmassá tetteék az aktuális fenyegetések elleni harcra.
Ket hsz - el feljebb Stormer mellel haritja ismet a Lancatet. Iris-T stb...
Gepardot sajnos meg nem lattam a front kozeleben, plane akcioban.
Ha valaki latta okvetlen ossza meg!

Egyebkent mivel szedik le az oroszok az ukranok dronjait, raketait? Mert eleg sok info van mar a leszedett ukran repülő mindenfelekrol.

Zala Lancat magyarul.

Paff...
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 182
93
Nem igaz. A Mistral egy rakéta, amiről te beszélsz az az Atlas rendszer (már ha a magyarra gondoltál) ami Mistral rakétát használ. Abba bele sm megyek, hogy az ATLAS rendszer és a Pancír nem is egy kategória.

Tedd már meg legközelebb, hogy utána olvasol annak amiről beszélsz.

Objektív infók nélkül mondom amit? OLvasgass vissza és azt fogod látni, hogy maguk az oroszok nyilatkozták pl a szír háború után, hogy fejleszteni kell a rendszert, mert nem tud megfelelni a jelenkori kihívásoknak.
Befejeztem, mert még a végén leírod hogy hogyan kell negatív idö alatt fejleszteni, Nato sztenderd szerint. Vagy csapongasz még pár kört hogy elkerüld az egyenes választ, erre meg nem vagyok kíváncsi.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 664
79 899
113
Azt hittem, a NATO szint a siker, nem pedig a lassú halál.
Ukrajna nem a NATO és a siker itt nem az ukrán győzelem, hanem a háború elnyújtása.
Ő,...hogy micsodát? Emlékeim szerint Kijev mellől szimplán levonultak az oroszok...

Emlékeim szerint szimplán bevonultak az ukránok oda, ahonnan az orosz erők szintén levonultak.

Emlékeim szerint amit szintén kiüritettek az oroszok sebtében, miután az ukránok meglepetésszerűen - IGEN - sikeresen áttörték gyors különitményeikkel helyenként az arcvonalat.

Szóval kiüritett területeket megszállni tudnak. Én ezt láttam anno.
Mindezek ellenére nyilvánvalóan siker az is, hogy 500+ napja tartja magát Ukrajna, ezt nem vitatom. A háborús tapasztalat minden téren egy nagyon értékes dolog, +ha tizből csak egy ukránra ragad valami, amit a nyugati tisztek tanitanak és az párosul valamiféle műveleti kreativitással, akkor már igen,...beszélhetünk fejlődésről. Összeségében viszont nem látni ezt a fejlődést...az "ellentámadás" képkockái eléggé beszédesek.
Értem, akkor a németeket sem győzték le a vh-ban csupán kiürítették az elfoglalt területeket.
Gondolom te nem nagyon látsz összefüggést a harkovi kivonulás és az ukrán támadás közt, mintahogy ugyanezt nem látod a herszoni hídfőnél sem. Kijevre lehet mondani, hogy onnan kivonultak, hisz az ukrán ellentámadás valóban azután indult meg, hogy elindultak vissz az oroszok. De azt ne felejtsd el, hogy azért kezdtek kivonulni, mert rájöttek, hogy nem tudják legyőzni az ukránokat és elfoglalni Kijevet (igazából még bekeríteni sem tudták...).
Te tényleg elhiszed ezt a hazugságot?
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 001
23 159
113
De azt ne felejtsd el, hogy azért kezdtek kivonulni, mert rájöttek, hogy nem tudják legyőzni az ukránokat és elfoglalni Kijevet (igazából még bekeríteni sem tudták...).
Nem felejtettem el. Ettől függetlenül továbbra is áll az az állításom, hogy az ukránok csak azokat a területeket szerezték úgymond vissza, ahonnan az oroszok kivonultak, levonultak, üresen hagytak stb. Magad is elismerted.
Te tényleg elhiszed ezt a hazugságot?
Ennél a mondatnál megfogva érzem magam, roppant körülményes rá válaszolni, mivel nem teljesen világos mire is érted hogy "hazugság" amit el kellene / nem kellene "hinnem" :oops:

Lehet, hogy nem látszik rajtam elsőre, de elismerem az ukrán oldal emberi teljesítményét és katonai eredményeit. Ahogyan az oroszét is, azt is pl. , ahogyan képes volt felismerni a korlátait és nem ragaszkodni minden egyes négyzetméterhez.