[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 618
25 105
113
FPV drón utolsó képe és a videó, szép dolog a fronton telefonozgatni:

Egyszerre mentek banderához:

A "bogár" hívójelű ukrán:

Lancet menet közben eltalál egy mtlb-t? talán, ha jól látom a tetőn is utaztak:

Dél donyecki terület, mesterlövészek munkában:


Artemovsk, szerintem ez is egy sikertelen akció lett:

Az SBU épületre azt mondják az ukrik, hogy 1,5 éve nem volt használatban, a parkoló viszont tele van roncsokkal, a mentők miért keresnek túlélőket ha nincs ott senki...?:


Drónos gránátdobálás:
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 959
113

Az első ukrán harcjármű végre elérte az oroszok első fő védelmi vonalát​

2023. július 28. 18:17
Mindez akár az ukrán háború és az ukrán nemzeti tragédia szimbóluma is lehetne.

"A CNN két, obligátan sokszínű bemondónője izgatottan közli a tisztelt nagyérdeművel, hogy elérkezett a várva várt pillanat.
Elérték.
Végre.
Győzünk.
Közben a háttérben a Telegram csatornákról jólismert, már néhány napja terjedő videót láttjuk.
Egy magányos ukrán harcjármű donkihótos egykedvűséggel döcög a nyílt mezőn. Szemben vele a sárkányfogak hosszú sora vicsorog.
Előttük egy alatomosan a végtelenbe húzódó harckocsiárok.
A magányos harcjárgány még egyszer, utoljára a levegőbe emeli a hasát a sánc előtti földhányáson és aztán a harckocsiárokba zuhanva letűnik a szintről.
Eközben a mikrofonok előtt a két kelekótya fehérnép ujongva konferálja a példátlan katonai sikert egy Budweiser-böfibe ásító közönségnek.
Sírnunk kéne ezen vagy nevetnünk?
Mindez akár az ukrán háború és az ukrán nemzeti tragédia szimbóluma is lehetne.”
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113

A helyzet az ukrán fegyveres erők fő támadása irányában a Zaporozsjei Fronton (TÉRKÉP, VIDEÓ)​

Zaporozsje (Orekhovsky és Polozhsky) irányban az elmúlt nap folyamán a legintenzívebb ellenségeskedések zajlottak a Rabotino település területén. (Orekhov falutól 14 km-re délkeletre).
Az ukrán fegyveres erők akcióinak közvetlen légi támogatását három taktikai repülőgép (Szu-25 és két Szu-27) biztosította, amelyek rakétákat indítottak a tenger irányába.
A harcok során az ellenség nem járt sikerrel, jelentős veszteségeket szenvedett.
Foglyainak kihallgatásai arról tanúskodnak, hogy Ukrajna Fegyveres Erőinek egyes támadócsoportjaiban ez irányban előfordulnak olyan esetek, amikor a katonai személyzet megtagadja a támadó hadműveletek folytatását . Az Ukrán Fegyveres Erők számos egységében a személyzet elégedetlenségét fejezi ki a parancsnoki állomány döntéseivel kapcsolatban, és hiányt tapasztal az offenzívához szükséges fegyverekben és katonai felszerelésekben.
Ennek ellenére a közeljövőben az ellenségeskedés erősödése várható.
A csapatok (erők) csoportosításának megerősítése és a támadó hadműveletek végrehajtására való felkészülés érdekében az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága nagyszámú páncélozott jármű átszállítását szervezte a Belogorye településen keresztül (Orekhov településtől 16 km-re délkeletre) az érintkezési vonalig.
Az ellenség a védelmünkben, valamint az orosz hadsereg tüzérségi és katonai felszereléseinek elhelyezkedésében is igyekszik sebezhetőségeket feltárni, erre a célra az ukrán fegyveres erők a Bayraktar TB-2 UAV-t és több tucat felderítőt alkalmaznak: 35 Heidran, Leleka-100 típusú "és" Fury.
Ezen UAV-k egy része az orosz csapatok előretolt egységei által rájuk mért külső tűz következtében elveszett, és elemzésre és javításra szállították a Harci Kiképző Központunkba, hogy tovább használhassák őket az ellenség ellen.
Источник: https://rusvesna.su/news/1690616004

Pershotravneve irányába a mieink 1 km-t haladtak előre. Az ukrán fegyveres erők ide helyezték át a 38. dandárt és az 518. zászlóaljat.

Krím
Ma kora reggel a Chongar hidat megtámadta a Storm Shadow Rocket, ez már a második támadás a híd ellen.
Az ellenség megpróbálja bonyolítani a logisztikánkat.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 502
67 954
113
Nem kell, hogy felrobbanjon. A sérült eszközök evakuálása újabb veszteségekhez vezet, például ebben az esetben(Leo-2 és T-64)
https://en.topwar.ru/222613-ukrains...oljah-potomu-chto-ih-opasno-jevakuirovat.html

Vagy a pár napos felvételre emlékszel, amikor a mozgásképtelen harckocsit vontató harckocsit találja el egy Lancet
Ukri-harckocsit-vontat-hkt-tal-l-el-egy-Lancet.jpg


Újabb zsákmányolt AMX-10RC
jabb-zs-km-nyolt-AMX10-RC.jpg


Olasz források szerint Ukrajna 60 Bradleyt és 20 Leopard-2 harckocsit vesztett a "Nagy Tavaszi Offenzíva" során
https://en.topcor.ru/37597-vsu-pote...stavlennyh-dlja-ukrainskogo-nastuplenija.html
M2-Bradley-dr-ncsap-s.jpg


T-90M a zaporozsjei fronton
T-90-M-a-Zaporozsjei-fronton.jpg

2Sz23
O-csop-2-S23.jpg
Ha elég sok AMX-et zsàkmànyolnK, remélem megvehetjük ôket gombokért.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 493
10 856
113
A quad-ra telepített ATGM-ek azok milyen tipusúak, azt innen valaki meg tudja állapítani? Értem úgy, hogy Metisz, v. Konkursz, vagy Kornet lenne?
Egyébként olcsó és mozgékony megoldásnak tűnik, beválnak ezek?
Azt hiszem a KMD-nál (HU) is láttam már ilyet (fotón).
A kicsi gyors járművekre telepített Atgm részét képezte a hidegháborús NATO páncélelhárításnak is, ezekkel is próbálták ellensúlyozni a szovjet páncélos mennyiséget.
Ár érték arányban nagyon jó, lõnek azt elpucolnak , sokkal diszkrétebbek is mint a nagyobb járművek.
Ezek a kis quadok nagyon mozgékonyak ráadásul
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 725
80 091
113
A kicsi gyors járművekre telepített Atgm részét képezte a hidegháborús NATO páncélelhárításnak is, ezekkel is próbálták ellensúlyozni a szovjet páncélos mennyiséget.
Ár érték arányban nagyon jó, lõnek azt elpucolnak , sokkal diszkrétebbek is mint a nagyobb járművek.
Ezek a kis quadok nagyon mozgékonyak ráadásul
A németeknél még a páncéltörő helikopter is ezen az elven épült, ezért nem volt nekik harci helikopterük, csak a kicsi de mozgékony BO-105.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 502
67 954
113
A legnagyobb tisztelettel: erre van egy fényévekkel olcsóbb és hatékonyabb megoldás, mégpedig az, hogy oda sem mennek. ;) :cool:
Te is tudod, hogy nem tehetik meg, hogy nem mennek oda. Muszàj nekik kötelezvény alapjàn, de muszàj nekik sajàt érzelmi alapon is, hàt mennek, mert menni kell. Megteszik amit kell és talàn élve megússzàk miutàn kiszàlltak a gépbôl és visszamenekülnek a vonalaikig.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113

Az Ukrán Fegyveres Erők támadását Staromajorszkijnál visszaverték – mondta Balitsky​

„Vremevszkij irányban, Staromayorskoye település környékén az ellenség két rohamdandár erejét felhasználva megkísérelte megtámadni állásainkat.
Srácaink a csata közben visszaszorították az ellenséget. Az ellenség jelentős emberi veszteségeket szenvedett.
Az ellenség tervei érthetőek, arra számítottak, hogy Staromayorsky-ban építenek ki állást, hogy előnyt szerezzenek az offenzívában Urozhaynoye és Staromlynovka irányába. De számításaik soha nem veszik figyelembe, hogy erőik túl kicsik az ilyen támadásokhoz. A védekezésünk erős, a srácok felkészültsége és küzdőszelleme magas. Továbbra is legyőzzük az ellenséget! – írta Balitsky a Telegramon.
Источник: https://rusvesna.su/news/1690622294

Az ukrán fegyveres erők megpróbálták elpusztítani a Herszon régió és a Krím közötti utat, - Balance​

„Tegnap este a kijevi rezsim fegyveresei 12 nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétával próbálták megsemmisíteni a Herszon régió és a Krím közötti vasutat.Az összes rakétát lelőtte a légvédelmünk .
Egy helyen a Nyugat által "békés célból" a kijevi klikknek átadott drága külföldi fegyverek lehulló töredékei enyhén megrongálták a vonalvezető fülkét és a kontaktvonalat. Mire ezeket a szavakat leírom, a károkat a karbantartó személyzet már kijavította.
Meggyőződésem, hogy szándékosan szerveztek újabb provokációt a Gyenyicseszk–Dzsankoj útvonalon a vasúti forgalom megnyitásának előestéjén.
Источник: https://rusvesna.su/news/1690633198

Rybar kétségbe vonta, hogyezek Storm Shadow rakéták lettek vola. Tehát ez a hír kétségeket ébreszt!

A pletykák szerint az orosz-afrikai fórum keretében zajló találkozóknak meghozták a gyümölcsüket. ㅤ
A PMC "Wagner" mintegy 2 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket.

A Vremyevsky szakasz helyzete 2023. július 29. 15:00

Jelenleg heves esőzések hullanak az egész Zaporizzsja Fronton, ami korlátozza az ellenségeskedések lebonyolításának lehetőségét. Ennek ellenére nem tervezik feladni az ukrán fegyveres erők támadó terveit.
Az Urozhaynoye-tól északkeletre az ellenség a Yug MTR központ öt csoportját és egy 38 fős felderítő századot összpontosított Switchblade kamikaze drónokkal és elektronikus hadviselési állomásokkal.
Zolotaya Niva közelében a 38. gyalogezred 503. zászlóaljának négy rohamcsoportja található. Az Ukrán Fegyveres Erők ezen erőit várhatóan be fogják vetni az Urozsajnoje elleni támadásban.
Az ukrán alakulatok 35. gyalogezred 88. és a 36. gyalogezred 501. zászlóaljának erői is készülnek csapásra Prijutnoje
irányába és a Sztaromajorszkij melletti magaslatoknál . Támogatásukra az 1. osztag 1. lövészzászlóaljjának legfeljebb 120 tagja érkezett Komár község területére három aknavetővel és öt páncéltörő rendszerrel.
Sztaromajorszkojetól nyugatra az ukrán fegyveres erők 10 fős gyalogos csoportja támadást indított az RF fegyveres erők állásai ellen. Az ellenség számára szomorúan végződött: egy kézifegyver-csata eredményeként hat embert veszített, és a rajtvonalra vonult vissza.
A harc részeként az orosz csapatok lefedték a 2B11 aknavető ellenséges legénységét Urozhaynoye-tól északkeletre, valamint azonosították és megsemmisítették a Bolsaja Novoszelkától délre felhalmozódott munkaerőt. Az ukrán fegyveres erők teljes vesztesége 37 fő volt.
Általánosságban elmondható, hogy az ellenség terve ugyanaz marad: az időjárási viszonyok javulásával próbálja meg áttörni az orosz védelmet Harvest és Priyutnoye közelében, hogy később kilépjen Sztaromlynovkába, és továbbfejlessze az Azovi-tenger felé irányuló offenzívát.


 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Katonai tudósítók: Az Orosz Föderáció fegyveres erői ellentámadást indítottak Sztaromajorszkoje, Urozsajnoje és Rovnopol települések területén.
Ugyanakkor az orosz tüzérségi egységek folytatták az ukrán alakulatok állásainak ágyúzását Donyeck déli részén, többek között Ugledarban. Zaporizzsja irányában az orosz csapatok visszaverték az ukrán alakulatok újabb kísérletét, hogy áttörjenek Rabotino faluba. Bilohorje, Guljajpol és számos más településen lévő ukrán állásokat szintén tüzérségi lövedékeknek vetették alá.
A jelentések szerint az ukrán hadvezetés Zaporizzsja irányában az AFU rendelkezésre álló tartalékainak és haditechnikai eszközeinek legalább 50 százalékát bevetette. Nyilvánvaló, hogy Kijev továbbra is nagyon szeretne itt legalább valamilyen eredményt elérni.
A front donyecki szakaszán is folytatódnak a harcok. Itt az orosz hadsereg ostromolja az AFU állásait Marjinka és Avdijivka délnyugati megközelítésénél. Emellett a Krasznogorovkában, Novomihajlovkában, Toreckben stb. lévő AFU-állásokat folyamatosan lövik tüzérségi ágyúkból.
Külön meg kell említeni az artjomovszki irányt. Itt az orosz fegyveres erők számos ellentámadást indítottak Klescsejevka és Andrejevka közelében, és lőtték az AFU állásait Rozdolovkában, Szpornojében és Verhnekamenszkojéban.
Az orosz csapatok sikereket könyvelhettek el Krasznolimanszk és Kupjanszk irányában, ahol egységeinknek több területen is sikerült előrenyomulniuk. Nyugati elemzők jelentése szerint az orosz csapatok átkeltek a Zserebec folyón.
Erről az orosz katonai tudósítók Telegram-csatornái számoltak be.

Nő a feszültség Lengyelország és Belarusz között
A belorusz elnök állítása szerint Lengyelországba akarnak menni a Wagner-zsoldosok Fehéroroszországból
Dróntámadás érte Kijevet keddre virradó éjjel
Kupjanszknál súlyos harcok dúlnak, és az ukrán jelentések szerint az oroszok mintegy százezres nagyságrendű katonai erőt csoportosítottak át a térségbe
Ukrán katona: száz méterenként öt ember hal meg
Amerikai ezredes: tömegesen dezertálnak a sorállományú ukrán katonák
Német zsoldos: a katonai vezetés félretájékoztatta őket illetve durván bánt a külföldi önkéntesekkel
Az ukrán védelmi miniszter szerint az ellentámadás lassabb a légvédelem és az aknamezők miatt
Német újság: Magyarország óriási segítséget ad az ukrán hadseregnek
Odessza bombázása miatt a NATO újabb csapatokat küldött a keleti-szárny biztosításához
Kijev felszólította Varsót, hogy ne csak szavakban támogassa a gabonaexport lebonyolításában
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 748
14 163
113
képzeljétek, ma olvastam hvg facebook hír alatt, hogy az oroszoknak nincs olyan atgmjük, ami kikapna egy leo2t.

aki megkérdőjelezte, annak röhögős smileyt küldtek a bértrollok..

propaganda gépezet nem adja fel:

 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 041
113
képzeljétek, ma olvastam hvg facebook hír alatt, hogy az oroszoknak nincs olyan atgmjük, ami kikapna egy leo2t.

aki megkérdőjelezte, annak röhögős smileyt küldtek a bértrollok..

Képzeld mi lenne velük amikor megtudnák, hogy egy 1969-es RPG-7M átütési szintjét tudó Lancet is keresztül lőtte a tornyot oldalról... :rolleyes:Szemből meg egyik tankot se könnyű kilőni, de azért én a Kornet/Krizantém/Vikhr triót nem írnám le ezen a téren.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 775
28 767
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 546
113
Vazz... ennyi. Epp hogy kiraktak oket a loveszaroknal es elpucol a Bradley 50m-t,mar telibe is veri oket az orosz tuzerseg. Johet a következő szallitmany.

Staromajorszk, toljak kifele az ukranokat.

Sebesultek ellatasa elesben.

Orosz mesterloveszek optikajan keresztul.

Dron visszakovette az ukran teherautokat amik ellatmanyert mentek. A tuzerseg meg bekoszont.

Reszkessetek lengyelek, Morawieczki kelti a panik hullamokat.
"Egyre veszélyesebb a helyzet: a Wagner-csoport 100 harcosa indul Lengyelország felé – mondta Morawiecki miniszterelnök

▪️„A helyzet egyre veszélyesebb. Információink vannak arról, hogy a Wagner-csoport több mint 100 zsoldosa a fehéroroszországi Grodno melletti Suwalki folyosó felé mozdult el” – mondta Morawiecki a gliwicei páncélozott járműgyárban tartott sajtótájékoztatón.
▪️Felvetette, hogy a „wagneriták” fehérorosz határőröknek álcázhatnák magukat, segítve az illegális migránsokat Lengyelországba jutásban. Varsó attól is tart, hogy a PMC harcosai maguk is migránsoknak adják ki magukat, és beszivároghatnak Lengyelországba.
▪️A Suwalki folyosó választja el a Fehérorosz Köztársaságot a Kalinyingrádi régiótól.
t.me/RVvoenkor"
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 618
25 105
113
Eddig a nackó alakulatok voltak kékben és sárgában, területvédelmi és reguláris zöld karszalagban, változott valami?
Ha nem, akkor 2 nackó megadta magát:

Az amerikában lefotózott S300 makett ma megjelent az Angoloknál, valószínűleg 404 országba tart: