[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 847
113

A kijevi erők újabb kétségbeesett támadást indítottak Zaporozsjében (fotók, videók)​


Július 30-án a kijevi erők újabb kétségbeesett kísérletet tettek előrenyomulásra a Zaporozsje régióban, és súlyos veszteségeket szenvedtek el.

A régió megbízott kormányzója, Jevgenyij Balicki elmondta, hogy a kijevi erők megpróbálták áttörni az orosz hadsereg védelmét Orekhovo irányában, de nem sikerült.

„A helyzet Rabotino körzetében romlott. Az ellenség megkísérelte áttörni a védelmet Orekhovo irányában, de szembeszállt egységeink ellentámadásaival, hatalmas veszteségeket szenvedett és visszavonult pozícióira” – írta Balitsky a Telegram csatornáján.

Az orekhovoi irányokból készült fényképeken számos megsemmisült vagy megsérült ukrán harckocsi, gyalogsági harcjármű és páncélozott szállítójármű látható a támadás fő célpontjának számító Rabotino település külterületén.

image_2023-07-30_175234709.jpg


image_2023-07-30_175225190.jpg


image_2023-07-30_175215913.jpg



Orosz hírforrások videókat is megosztottak, amelyek több ukrán harckocsi, páncélozott jármű és állások megsemmisítését mutatják be Zaporozsjében és más irányokban helikopteres csapásokkal, taposóaknákkal, FPV öngyilkos drónokkal és páncéltörő irányított rakétákkal.

Eközben a Herson régióban a kijevi erők civil házakat lőttek le Novaja Kahovka településen, minden egyértelmű ok nélkül.


„A mai ágyúzás következtében részben megsemmisült egy lakóház teteje, és megsérült egy gázvezeték Novaja Kahovkában. 20 ház gázellátását szakították meg” – írta a régió adminisztrációja a Telegram csatornán.

Érdemes megjegyezni, hogy a kijevi erők reggel öngyilkos drónokkal próbálták megtámadni a Krím-félszigetet és az orosz fővárost, Moszkvát. Ennek ellenére mindkét támadást meghiúsították az orosz légvédelmi rendszerek és az elektronikus hadviselés eszközei.


Összességében az ukrán támadások közelmúltbeli hulláma azt jelzi, hogy a kijevi rezsim eltökélt szándéka folytatni ellentámadását a súlyos emberi és anyagi költségek ellenére.

 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 880
91 440
113
Nesze bazdmeg.

Ez a sztori így full kamunak tűnik.
Mi a faszért fenyegetné egy magyar határőr gyerekeket fegyverrel?
Ez a nagy ukrán mesemondás egyik újabb epizódja.
Utána érdekes módon mégis bejöhettek az országba.

Ráadásul állami pénzen nyaraltatunk itthon évek óta kárpátaljai ukrán és magyar gyerekeket.
Valószínűleg vmi gond volt a papírokkal, ezért tartották fel öket, a néptánc együttes vezetője meg a népmesékben is otthonosan mozog.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 096
113
Tehát akkor azért van annyira megbontva a páncélzat a becsapódás lyukja körül?? Ilyen lenne akkor egy Lancet becsapódás helye.
Az a megbontott lyuk körüli környezet mond valamit a CV90 páncélzatának a felépítéséről ??? Várom a véleményeket??
@fip7 @LMzek 2.0 @krisss @Negan @Pogány és bárki aki vélaményt szeretne mondani. :)
Mirû van szó?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Zelenszkij "frusztrált" az amerikai gyártmányú HIMARS rakéták "kiváló" orosz légvédelem általi lelövése miatt

Az elmúlt hónapokban az orosz légvédelmi rendszerek a kijevi HIMARS rakéták egész sorát semmisítették meg az ukrajnai különleges katonai műveleti övezetben.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt nyugtalanítja az a tény, hogy az orosz légvédelem sikeresen leszedi azokat a fejlett rakétákat, amelyeket az Egyesült Államok szállít Kijevnek - mondta Douglas Macgregor külpolitikai szakértő és volt Pentagon-tanácsadó egy YouTube-csatornának.

"Az orosz légvédelem kiváló, ez a legjobb szó, amit ki tudok találni. Tökéletes integrált légvédelem nem létezik, valami mindig átjut, de túlnyomórészt sikerül lelőniük a HIMARS-t [High Mobility Artillery Rocket System] és mindenféle rakétát" - mondta Macgregor.

Szerinte a HIMARS rakéták oroszországi lelövése váltotta ki "azt a frusztrációt, amit Zelenszkij úrban láttunk", aki "dühös, mérges és zaklatott volt".

"Az országán belüli veszteségek borzalmasak; csak az amerikai pénz tartja fenn igazán ezt az ukrán államot.

Életben tartják, és a humánus dolog az lenne, ha véget vetnének ennek, és tárgyalnának [...]" - tette hozzá Macgregor, nyilvánvalóan az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) tömeges halálos áldozataira utalva.

A megjegyzések a volt Pentagon-tanácsadó egy másik YouTube-csatornának adott interjúját követték, amelyben az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktusba való belépés előtt elkövetett, Oroszországgal kapcsolatos hibákra utalt.

"[...] Ők [Washingtonban] tévedtek Oroszországgal kapcsolatban. Nem értették, hogy mivel álltak szemben. Azt hitték, hogy Oroszország még mindig az az elmaradott, zavaros, kaotikus állam, ami az 1990-es években volt.

Teljesen átsiklottak mindazon dolgok felett, amelyeket az elmúlt húsz évben [Vlagyimir Putyin orosz elnök] és támogatói tettek. Nem azt akarom mondani, hogy minden, amit tettek, tökéletes vagy ragyogóan működött, de nagyon határozottan visszahozták Oroszországot a történelem hamujából. Ugyanakkor nem értettük, hogy az oroszok fenntartották ezt a nagy tudományos és ipari bázist, hogy katonai felszereléseket gyártsanak és állítsanak elő.

Nem értettük, hogy az orosz lakosság valójában támogatja a kormányát" - húzta alá Macgregor.

Azután beszélt, hogy az orosz védelmi minisztérium a múlt héten közölte, hogy az ország légvédelmi rendszerei 15 HIMARS rakétát, taktikai HARM radarromboló rakétát és egy Storm Shadow cirkálórakétát fogtak el. Az elfogás volt a legutóbbi az elmúlt hónapok során végrehajtott sorozatban.

A fejlemények az UAF sikertelen kísérletei közepette történtek, hogy újraindítsák ellentámadásukat, amely június elején indult, de azóta megrekedt.

A fejlemények az UAF sikertelen kísérletei közepette történtek, hogy újraindítsák a június elején indított és azóta megrekedt ellentámadásukat.

Vlagyimir Putyin elnök a hét elején a szentpétervári orosz-afrikai csúcstalálkozón beszélt az ukrán ellentámadás állítólagos második szakaszának kudarcáról.

"Az ellenség nem volt sikeres a tűzharc minden irányában. Minden [újabb] ellentámadási kísérletet megállítottak, és az ellenséget súlyos veszteségekkel visszaszorították" - húzta alá az orosz elnök.

HIMARS, HARM és Storm Shadow rakétákat szállítottak Ukrajnának az Egyesült Államok és szövetségesei Kijevnek nyújtott katonai segélyének részeként, amely az orosz különleges katonai művelet kezdete után megnövekedett. Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy a Nyugat felfegyverzése Kijevnek hozzájárul az ukrajnai konfliktus elhúzódásához, és egyenértékű a szembenállásban való közvetlen beavatkozással.

 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 062
113
Tehát akkor azért van annyira megbontva a páncélzat a becsapódás lyukja körül?? Ilyen lenne akkor egy Lancet becsapódás helye.
Az a megbontott lyuk körüli környezet mond valamit a CV90 páncélzatának a felépítéséről ??? Várom a véleményeket??
@fip7 @LMzek 2.0 @krisss @Negan @Pogány és bárki aki vélaményt szeretne mondani. :)

A CV90 topikban beszélgetünk erről.
b2dd95ff332d66d055439112cf31b64b.png

Pirossal a lyuk amit a HEAT töltett ütött, zölddel a viszonyítási pontok, hogy mekkora lehet a lyuk illetve az acél páncélzat vastagsága.
Attól függően, hogy mekkora szegecseket és csavarokat használtak én 30-50 mm közé tippelem az acél vastagságát, előtte az aramid szálas műanyag vastagságát nem tudom megtippelni, hiszen szétnyílt. De nekem 2 rétegűnek tűnik, valamilyen köztes kitöltő anyaggal.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 141
113
Az ilyen videók azért jók mert bármelyik oldal berakhatja ! Bennem az okoz kételyt a közölt információval szemben , hogy egyáltalán használják e az Oroszok még a BUK-okat ? Hiszen igazából a mostani harceljárások bizonyították , hogy így kiállítva önmagában lófaszt se ér csak jó kövér célpont ! Még az utolsó 2007-es 9M317 rakétával is korlátozottak a képességeik és kis hatótávja miatt nem alkalmas a frontközeli telepítésre ! Van helyette jobb és hatékonyabb is ! Akkor Iván mit bohóckodna velük ezt inkább Tarasz csinálja hiszen neki az érdeke , hogy az orosz frontrepülők legalább fenyegetve legyenek a front közelében ! Szóval vannak kételyeim !
A Buk M3 2016-ban állt szolgálatba.65 km a maximális megsemmisítési távolsága a "korszerűbb" Pantsir 40 km-et tud.Attól függetlenül régi rendszer a korszerűsített verziói sokféle célpontot le tudnak szedni potens komplexumok mai napig.Lényegében csapatlégvédelmi eszköz és mivel egy 1000 km-es frontról beszélünk nem valószínű mindenhova jut a korszerűbb Thor-pantsir komplexumokból.Ettől még persze lehet Ukrán is.Videó M3-at ír de én a videó alapján nem fogom megmondani hogy egy régebbi szovjet időkből való indító van a videóban vagy egy korszerűbb modernizált Orosz komplexum.
Válaszoltam a kérdésre a Buk topikban részletesen, röviden annyi, hogy az ukrán leírásban sokminden nem stimmel és tippre egy M2-t lőttek ki
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 793
113
Erdogan arra készül, hogy F-35-ös vadászgépekért cserébe megnyitja a NATO-hajók hozzáférését a Fekete-tengerhez

Recep Tayyip Erdogan török elnök hozzáférést biztosíthat a NATO-flottának a Boszporuszhoz, cserébe amerikai F-35-ös vadászgépekért. Ez újabb okot ad a török-orosz kapcsolatok miatti aggodalomra. Erről a témáról a Pentapostagma görög kiadása nyújt tájékoztatást.
A kiadvány saját forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy Törökország már megkezdte a saját tempójában való mozgást Nyugat, és különösen az Európai Unió felé.
Görög elemzők szerint a fekete-tengeri térség helyzete nagyon bonyolulttá válik, ha Törökország mégis úgy dönt, hogy megnyitja a NATO-hajók hozzáférését a Fekete-tengerhez. Újságírók szerint ez az F-35-ös vadászrepülőgépek törökországi szállításának jóváhagyására reagálva történhet meg, Ankara viszont szinte biztosan hivatkozik majd arra, hogy tagja a NATO-nak, és köteles betartani bizonyos megállapodásokat.
Подробнее на: https://avia.pro/news/pentapostagma...ablyam-nato-dostup-v-chyornoe-more-v-obmen-na

Támadások az oroszországi és ukrajnai parancsnoki központok ellen": Az Asia Times azt írja, hogy a dnyipropetrovszki titkos bunker helyét Zelenszkij adta át az orosz hírszerzésnek, aki előző nap odajött, hogy szépen átadjon egy nyereménypisztolyt Zaluznijnak.
Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy precíziós irányítású fegyverekkel támadta meg az ukrán parancsnoki állást Dnyipropetrovszkban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap Dnyipropetrovszkba látogatott, ahol kitüntetést adott át Zaluzsnij ukrán főparancsnoknak, és találkozott számos ukrán parancsnokkal, köztük Szirszkij vezérezredessel és Budanov katonai hírszerzés főnökével. Az orosz hírszerzés figyelemmel kísérte Zelenszkijt. Ezért Dnyipropetrovszkba érkezése és ukrán tábornokokkal és tábori parancsnokokkal, valamint az ukrán katonai hírszerzés vezetőjével való találkozása felfedhette a parancsnoki központ helyét.⚡️
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 698
3 927
113
Erdogan arra készül, hogy F-35-ös vadászgépekért cserébe megnyitja a NATO-hajók hozzáférését a Fekete-tengerhez

Recep Tayyip Erdogan török elnök hozzáférést biztosíthat a NATO-flottának a Boszporuszhoz, cserébe amerikai F-35-ös vadászgépekért.
Szerencsétlen jumurdzsákot megint átverik, pedig ebben a folyóban már ázott a lába egyszer. :)
Alázatosan térgyepel O-betűre kerekített szájjal, hogy hátha megkapná az F-35-öst, amit egyszer már kicsavartak a kezéből, beenged annyi nátó hajót, hogy a sok kiszorított víz cunami formájában lepi el konstantinápolyt, aztán meg valami mondvacsinált okkal megint a seggébe tolják a lólengőkart, hogy pl. a kurdokkal, vagy a menekült táborok lakóival nem bánik demokratikusan és nincs ám F-35-ös...
Dühében ad egy maflást jobbról is, balról is leyden-asszonynak a következő ankarai látogatásakor és a már bevált útonálló martalóc stílusban követel néhány euró-milliárdot, különben Európára szabadítja a táborokban sínylődő koszlidérceket. leyden-mama meg monoklikkal a szeme alatt hüppögi, hogy a múlt héten adta fel postán az utolsó 3-eurós bankjegyét kijevbe címezve.
Aztán jumurdzsák várakozhat a görög teremben megint fél órát szintén O-betűre kerekített szájjal mert nem jött pár turista és a hiányzó líramilliárdok miatt nem jut párizsis zsömlére se.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113
polák rozsomák is megjelent ukriknál, első felvételek, strv122 és cv90 társaságában:

Aligátorok vadásznak Artemovsk körzet:

Zenészek folyamatosan képzik a Fehérorosz haderőt:

A mai nap folyamán általam berakott Lancet videónak (ahol a túlélő gyalogságra irányították) a hosszabb anyaga:

japán hús is megy a darálóba:
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 352
10 749
113
Én egyszer 2017 tavaszán kerékpár túra keretében jártam Ukrajnában.A Vereckei hágóhoz tekertünk ki,meg az Árpád vonal maradványait néztük stb.Akkor volt néhány dolog amit megfigyeltem és mai történések tükrében nekem érdekes.Egyrész a határon láttunk akkora szláv legényeket mit egy jegenye.Közel két méteres szőkés fickók...na gondoltam ha mind ekkorák, ezek megesznek minket...A másik ,hogy milyen profi terepruhájuk volt.Az erdőháttérben símán eltüntek.Itthon a honvédségnél ilyet nem láttam..Látszott hogy komoly a szint.Akkor is mondták már, a hágón túl ne menjünk,ott nem szeretnek minket..De ami a legérdekesebb amit az utakon láttam.Na az őrület.Mindenki ,mondom mindenki azt játdszotta ki kapja előzéskor később vissza kormányt..Annak volt elsőbbsége...És nem kanyargós úton hanem egyenesen ahol amúgy volna hely.Tele volt az út széle keresztekkel.Velünk biciklisekkel rendesek voltak.Mi nem voltunk ellenfél csak a szembe jövő.Már akkor levettem :ezek leszarják az életet nem félnek.Örületig vakmerők.Valami szláv fatalizmus?És ezt látom a csatamezőn is.Nem drámáznak mintha teljesen hétköznapi dolog lenne a háború.A teljes olasz hadsereg megadta volna már magát rég sírva, ezek meg csak mennek aztán lesz ami lesz...

Kiemeltem a nálam gondolatindító (a nálad milyenindító!?) soraidat.

Hm. Olaszok.
Egy 30 éve Dél-Tirolban élő ismerősöm úgy jellemezte az olaszokat, hogy a "németek azért élnek, hogy dolgozzanak, az olaszok meg azért dolgoznak, hogy éljenek".
Sztereotípiáim szerint fején találhatta a szöget.
S amennyiben így van, akkor ez - is - megmagyarázhatja, hogy ki hogyan áll hozzá a háborúhoz, a szenvedéshez, a halálhoz.
Meg persze sok minden más is, felsorolhatatlanul.
Önkényesen egy pár, ami hirtelen eszembe jutott:
Nyelvében él a nemzet, a múlt terhei, sorscsapások, azokhoz való hozzáállás, azok feldolgozása (olasz vs. magyar himnusz), az utolsó úgy hetven év nemzeti történelme, meghatározó eseményei, betegségek, járványok (ugye itt volt említve linkben az ukrán népet egykor sújtó szifilisz, illetve annak generációkon átívelő vélhető genetikai hatásai, pl. intelligencia.)
S még sok más.

Intelligencia, átlagos intelligencia.
Itt a topikban kedves fórumtársunk (sajnos nem emlékszem, hogy ki volt a tettes) felvetette más kedves fórumtársunknak, hogy lenne szíves kitölteni egy konkrét IQ tesztet...

Nem lett folytatása, de nosza én kitöltöttem, szerencsére az eredmény negatív letto_O

Konkrét szám említése nélkül szerencsére állítólag a magyarországi okosabb kisebbséghez tartozom, de nem akkorra szám, hogy dicsekednék vele. (Magam amúgy nem túl okos, jámbor embernek tartom. Azt szokták, mondani, hogy az észt osztottál el legigazságosabban a Földön, mert még senki nem panaszkodott arra, hogy kevés az esze. Na; én szoktam, pl. reál tárgyakból lehetne élesebb az a kés a fiókban...:()

Hol is tartottunk?
Ja!
Intelligencia, átlagos intelligencia.
Nyilván belebonyolódhatnánk a mérés bizonytalanságaiba, a különböző népek összehasonlíthatóságába, de az parttalan lenne.

Úgyhogy jobb híján fogadjuk el, hogy általában tán iránytű lehet a következő link, annak rangsora:

Ha és amennyiben tartalmazza az igazság morzsáit, akkor Vontolla soraival - no meg amiket láttunk, látunk az ukrajnai utcák, a front embereinek reakcióiból - árnyalva és belenézve pl. Csikós életképeibe Olaszországban:
...tán már érthetőbbek a kialakult sztereotípiáink, hogy többek között pl. miért másabb az olaszok hozzáállása a vérszivattyúhoz, mint pl. az ukránoknak.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ők semmisítették meg az Ukrán/NATO konvojt.

Nincs az orosz tankokba automata töltő? És pénzt mernék rá tenni, hogy ezek nem józanok, ha tényleg abban az 1 vs 9 csatában ők voltak az orosz tankban és ekkora buli van a belsejében még ha Iván kicsit lassan is pakolgatja a lőszert a csőbe.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 277
93
Nesze bazdmeg.

Feljelentés rágalmazásért (minimum), kiadni a körözést, követségnek szólni küldjenek más kíséröt a gyerekekhez.

Ez lenne a minimum. Sajnos tuti töketlenkedés lesz, ami felbátorítja a többi hungarofób ukrán faszt.

Egyébként, a kamerás hogyan dolgozhatott nyugodtan, őt épp kínozták a felvétel alatt? Szánalom. És tuti hogy a nyugati fórumok tele lesznek magyargyűlölettel - ahogy idáig is. A nagy szövetségesek.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 193
113
Kiemeltem a nálam gondolatindító (a nálad milyenindító!?) soraidat.

Hm. Olaszok.
Egy 30 éve Dél-Tirolban élő ismerősöm úgy jellemezte az olaszokat, hogy a "németek azért élnek, hogy dolgozzanak, az olaszok meg azért dolgoznak, hogy éljenek".
Sztereotípiáim szerint fején találhatta a szöget.
S amennyiben így van, akkor ez - is - megmagyarázhatja, hogy ki hogyan áll hozzá a háborúhoz, a szenvedéshez, a halálhoz.
Meg persze sok minden más is, felsorolhatatlanul.
Önkényesen egy pár, ami hirtelen eszembe jutott:
Nyelvében él a nemzet, a múlt terhei, sorscsapások, azokhoz való hozzáállás, azok feldolgozása (olasz vs. magyar himnusz), az utolsó úgy hetven év nemzeti történelme, meghatározó eseményei, betegségek, járványok (ugye itt volt említve linkben az ukrán népet egykor sújtó szifilisz, illetve annak generációkon átívelő vélhető genetikai hatásai, pl. intelligencia.)
S még sok más.

Intelligencia, átlagos intelligencia.
Itt a topikban kedves fórumtársunk (sajnos nem emlékszem, hogy ki volt a tettes) felvetette más kedves fórumtársunknak, hogy lenne szíves kitölteni egy konkrét IQ tesztet...

Nem lett folytatása, de nosza én kitöltöttem, szerencsére az eredmény negatív letto_O

Konkrét szám említése nélkül szerencsére állítólag a magyarországi okosabb kisebbséghez tartozom, de nem akkorra szám, hogy dicsekednék vele. (Magam amúgy nem túl okos, jámbor embernek tartom. Azt szokták, mondani, hogy az észt osztottál el legigazságosabban a Földön, mert még senki nem panaszkodott arra, hogy kevés az esze. Na; én szoktam, pl. reál tárgyakból lehetne élesebb az a kés a fiókban...:()

Hol is tartottunk?
Ja!
Intelligencia, átlagos intelligencia.
Nyilván belebonyolódhatnánk a mérés bizonytalanságaiba, a különböző népek összehasonlíthatóságába, de az parttalan lenne.

Úgyhogy jobb híján fogadjuk el, hogy általában tán iránytű lehet a következő link, annak rangsora:

Ha és amennyiben tartalmazza az igazság morzsáit, akkor Vontolla soraival - no meg amiket láttunk, látunk az ukrajnai utcák, a front embereinek reakcióiból - árnyalva és belenézve pl. Csikós életképeibe Olaszországban:
...tán már érthetőbbek a kialakult sztereotípiáink, hogy többek között pl. miért másabb az olaszok hozzáállása a vérszivattyúhoz, mint pl. az ukránoknak.
Nekem a heppem, így utólag is bocsánat. Nem az IQ az emberi minőség fő mércéje (valamelyik népi írónk mondta, h a legokosabb ember ha gazságra fordítja eszét értéktelen, míg aki dolgát becsülettel végzi, hasznosan tölti életét); csak a buta hőbörgőknek szoktam belinkelni, hátha lehiggad, amikor rákeres az eredményére. A mérésről meg szívesen beszélek ám ;)