Én egyszer 2017 tavaszán kerékpár túra keretében jártam Ukrajnában.A Vereckei hágóhoz tekertünk ki,meg az Árpád vonal maradványait néztük stb.Akkor volt néhány dolog amit megfigyeltem és mai történések tükrében nekem érdekes.Egyrész a határon láttunk akkora szláv legényeket mit egy jegenye.Közel két méteres szőkés fickók...na gondoltam ha mind ekkorák, ezek megesznek minket...A másik ,hogy milyen profi terepruhájuk volt.Az erdőháttérben símán eltüntek.Itthon a honvédségnél ilyet nem láttam..Látszott hogy komoly a szint.Akkor is mondták már, a hágón túl ne menjünk,ott nem szeretnek minket..De ami a legérdekesebb amit az utakon láttam.Na az őrület.Mindenki ,mondom mindenki azt játdszotta ki kapja előzéskor később vissza kormányt..Annak volt elsőbbsége...És nem kanyargós úton hanem egyenesen ahol amúgy volna hely.Tele volt az út széle keresztekkel.Velünk biciklisekkel rendesek voltak.Mi nem voltunk ellenfél csak a szembe jövő.Már akkor levettem :ezek leszarják az életet nem félnek.Örületig vakmerők.Valami szláv fatalizmus?És ezt látom a csatamezőn is.Nem drámáznak mintha teljesen hétköznapi dolog lenne a háború.A teljes olasz hadsereg megadta volna már magát rég sírva, ezek meg csak mennek aztán lesz ami lesz...
Kiemeltem a nálam gondolatindító (a nálad milyenindító!?) soraidat.
Hm. Olaszok.
Egy 30 éve Dél-Tirolban élő ismerősöm úgy jellemezte az olaszokat, hogy a "németek azért élnek, hogy dolgozzanak, az olaszok meg azért dolgoznak, hogy éljenek".
Sztereotípiáim szerint fején találhatta a szöget.
S amennyiben így van, akkor ez - is - megmagyarázhatja, hogy ki hogyan áll hozzá a háborúhoz, a szenvedéshez, a halálhoz.
Meg persze sok minden más is, felsorolhatatlanul.
Önkényesen egy pár, ami hirtelen eszembe jutott:
Nyelvében él a nemzet, a múlt terhei, sorscsapások, azokhoz való hozzáállás, azok feldolgozása (olasz vs. magyar himnusz), az utolsó úgy hetven év nemzeti történelme, meghatározó eseményei, betegségek, járványok (ugye itt volt említve linkben az ukrán népet egykor sújtó szifilisz, illetve annak generációkon átívelő vélhető genetikai hatásai, pl. intelligencia.)
S még sok más.
Intelligencia, átlagos intelligencia.
Itt a topikban kedves fórumtársunk (sajnos nem emlékszem, hogy ki volt a tettes) felvetette más kedves fórumtársunknak, hogy lenne szíves kitölteni egy konkrét IQ tesztet...
Online IQ-próbateszt – Mensa HungarIQa
Ezt az egyedülálló adaptív tesztet a Mensa HungarIQa az OTP Fáy András Alapítvánnyal közös programként készítette, minden jogot közösen birtokolnak. Célunk az volt, hogy egy mindenki számára elérhető, ingyenes, pontos és gyors mérést lehetővé tevő IQ-tesztet hozzunk létre. ONLINE PRÓBATESZT...
mensa.hu
Nem lett folytatása, de nosza én kitöltöttem, szerencsére az eredmény negatív lett
Konkrét szám említése nélkül szerencsére állítólag a magyarországi okosabb kisebbséghez tartozom, de nem akkorra szám, hogy dicsekednék vele. (Magam amúgy nem túl okos, jámbor embernek tartom. Azt szokták, mondani, hogy az észt osztottál el legigazságosabban a Földön, mert még senki nem panaszkodott arra, hogy kevés az esze. Na; én szoktam, pl. reál tárgyakból lehetne élesebb az a kés a fiókban...)
Hol is tartottunk?
Ja!
Intelligencia, átlagos intelligencia.
Nyilván belebonyolódhatnánk a mérés bizonytalanságaiba, a különböző népek összehasonlíthatóságába, de az parttalan lenne.
Úgyhogy jobb híján fogadjuk el, hogy általában tán iránytű lehet a következő link, annak rangsora:
Átlag IQ országonként - ezek a Föld legokosabb nemzetei
Átlag IQ országonként: elkészült a friss ranglista. Na de hol helyezkedik el rajta Magyarország? Mutatjuk!
utazik.hu
Ha és amennyiben tartalmazza az igazság morzsáit, akkor Vontolla soraival - no meg amiket láttunk, látunk az ukrajnai utcák, a front embereinek reakcióiból - árnyalva és belenézve pl. Csikós életképeibe Olaszországban: