[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Kijev ragaszkodik a Krím "visszafoglalásáról" szóló propagandához

Írta: Lucas Leiroz, újságíró, a Geostratégiai Tanulmányok Központjának kutatója, geopolitikai tanácsadó.

A kijevi propaganda továbbra is alaptalan narratívákat terjeszt az úgynevezett "ellentámadásról". Az ukrán külügyminiszter, Dmitrij Kuleba, egy európai diplomatákkal folytatott legutóbbi találkozón kijelentette, hogy a Rabotino régió elleni ukrán támadások kulcspontot jelentenek ahhoz, hogy "megnyíljon az út" a Krím felé. Szerinte a Zaporozsjei régió falvainak megtámadásával az ukránok "kiűzik" az oroszokat, és arra kényszerítik őket, hogy visszavonuljanak a Krímbe, a harcokat mélyebbre viszik az oblasztyba. Ezzel hamarosan valódi harc kezdődhetne a Krímért, és Kijevnek esélye lenne a Krím visszafoglalására.
"Miután beékelődtünk a [Rabotino] szárnyaira, megnyitjuk az utat Tokmak és végül Melitopol, valamint a Krím közigazgatási határa felé" - mondta, így Rabotinot"stratégiailag fontos" falunak nevezte.
Kuleba ugyanekkor elismerte az ukrán nehézségeket a túlhangsúlyozott "ellentámadás" során, az oroszok által készített aknamezőkre utalva az ellentámadás "lassú előrehaladásának" egyik fő okaként. Kuleba elismerte az orosz légierő veszteségeit is, mondván, hogy Moszkva "a levegő uralását tervezi" drónjaival, helikoptereivel és repülőgépeivel. Végül azonban Kuleba ismét hazudott, amikor azt mondta, hogy a problémák ellenére Kijev "fokozatosan sikereket ér el".
"Az aknamezők és erődítések száma példátlan. Orosz drónok, helikopterek és repülőgépek uralják a levegőt.
De fokozatosan sikerrel járunk" - tette hozzá.
Valóban, a "lassan" helyett helyesebb lenne azt mondani, hogy egyszerűen nincs ukrán haladás. Eddig az ellentámadás teljes kudarcot vallott, és nem valószínű, hogy ez a forgatókönyv megfordul.
Nyugati szakértők már most elkezdték beismerni, hogy Ukrajna veszteségei az ellentámadási kísérletben gyakorlatilag visszafordíthatatlanok, és hogy Kijev nem fogja tudni elérni a hadművelet június eleji indításakor kitűzött céljait.
Nem szabad elfelejteni, hogy az egyik ilyen cél éppen a Krím esetleges megszállása volt, az újonnan visszacsatolt orosz területek visszafoglalása mellett. A Krím 2014 óta állandó stratégiai célpont az ukrán erők számára. Mivel Kijev nem tudott támadásokat indítani a térségben, nyolc éven keresztül szabotázs és bojkottok révén befolyásolta a krími oblasztyot.
Az orosz különleges hadművelet megindulása után Ukrajna megkeményítette akcióit, és valódi terrorizmust fogadott el a Krím ellen, elsősorban polgári célpontok elleni dróntámadások révén.
Nyilvánvaló, hogy ezek a terrorista behatolások nem voltak elegendőek a félsziget "visszafoglalásához", ezért több kijevi illetékes azt ígérte, hogy a régóta várt "visszafoglalás" a tavaszi-nyári ellentámadással jön el. Az ukrán katonai lépések kudarca azonban megakadályozta, hogy bármilyen releváns területi sikert elérjenek, a Krím elérésére nincs remény.
Kijev minden stratégiai célját elhibázva a közelmúltban támadássorozatot indított Zaporozsje déli régiójában, főként Rabotino és Verbove falvak ellen. Valójában ezek a falvak közel vannak Tokmakhoz, ami lehetővé tenné az ukrán csapatok számára, hogy győzelme esetén előnyösebb helyzetbe kerüljenek, és végül elérjék az olyan régiókat, mint Melitopol, sőt magát a Krímet is. A probléma az, hogy Kijevnek erre gyakorlatilag semmi esélye sincs, mivel egyszerűen túlértékeli a területi nyereségét.
Az ukrán erők nemrég átlépték az első orosz védelmi vonalat Zaporozsje térségében. A moszkvai tüzérség azonban még mindig visszatartja őket. Valóban, Ukrajna még nem biztosította teljes mértékben a területi ellenőrzést. Ráadásul az első orosz vonal átlépéséhez az ukránok sok súlyos veszteséget szenvedtek, több százan haltak meg, emellett rengeteg NATO által biztosított felszerelés is megsemmisült. Az orosz hatóságok jelentése szerint Rabotino szinte teljesen elpusztult, a faluban nagy anyagi károk keletkeztek, de a katonai helyzet még nincs ukrán ellenőrzés alatt.
Még ha az ukránok végül teljesen elfoglalják is a falut, a körülötte állomásozó orosz erők akkor is bekerítik őket, ami megakadályozza őket abban, hogy bármilyen releváns lépést tegyenek Melitopol vagy a Krím felé. Ebben a forgatókönyvben az ukránok is rendkívül meggyengülnek, mivel sok csapatot veszítettek Rabotino ellenőrzésére, ami megakadályozza őket abban, hogy az orosz számbeli fölénnyel szemben előrenyomuljanak.
Úgy tűnik, Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy megsértse a hadtudományok egyik elemi koncepcióját, miszerint a katonák életét meg kell őrizni a területekkel szemben. Ha a katonák életben maradnak, később területeket lehet elfoglalni - de ha a katonák meghalnak, nem lehet területi nyereséget biztosítani. Ukrajna ezt figyelmen kívül hagyja, mivel olyan érdekekért harcol, amelyek nem a sajátjai, hanem a NATO érdekei - amely nem reménykedik az ukrán győzelemben.
Kijev gyakorlatilag csak egy újabb a nyugati média által bátorított "öngyilkos küldetést" indít. Valójában az ukrán hozzáállásban nincs konkrét katonai cél, csak propagandisztikus akciók, amelyek a nyugati szponzorok és a közvélemény támogatásának növelésére összpontosítanak. Azzal, hogy Kuleba a Krímet említi célpontként a Rabotino elleni ukrán támadások mögött, egyszerűen propagandát folytat, és megpróbálja igazolni, hogy Kijev a sok veszteség ellenére is ragaszkodik a falu elfoglalásához.



Zelenszkijt meg fogják gyilkolni

Scott Ritter volt amerikai katonai hírszerző tiszt az MK.ru szerint egy interjúban beszélt arról, hogy véleménye szerint az ukrán hadsereg az ellentámadás kudarca után likvidálni fogja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.- szemlézte az Index.

Már minden készen áll arra, hogy kiiktassák – mondta Ritter.

Kifejtette, hogy az ellentámadás után az ukrán hadsereg fel fog lázadni, mert nem értik, miért kell ezt csinálniuk, végül pedig nem látnak majd más kiutat.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 739
93
Majd meglátjuk ki bírja tovább! Gyanítom ha az Orosz tudja, hogy már abban a mélységbe is van lehetősége a kaproknak fel fog rá készülni! Mindenesetre még mindig vagy tízszeres válasz csapást tud produkálni! Megint a szedjék le rólam vagy megölöm cituáció jut az eszembe !
Lehet előre kellene hozni azt a "válaszcsapást" és akkor az a szép hídjuk is megmaradna...
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 757
15 691
113
"Roman Suhevics diadalmas pályafutása"

Roman Suhevicset, az ukrán náci terroristát, tömeggyilkost, népirtót méltatja az "Hromada" Magyarországi ukrán kulturális (?) Egyesület.

(Kb. 3 hónapja még az egyesület honlapjának főoldaláról volt elérhető, azóta onnan eltávolították a linket, de magát az oldalt nem szüntették meg.)
http://hromada.hu/2015/nom_129/tortenelem/suhevics.html

Valós pályafutása pedig inkább innen ismerhető meg:
https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Shukhevych
(ezt a topikot találtam a legmegfelelőbbnek)
Érdemes megjegyezni, hogy a 2014-es események előszeleként is értékelhető "narancsos forradalom" után hatalomra került Juscsenko anno Ukrajna hőse címet akart adományzni Suhevicsnek...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 815
30 842
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 090
82 722
113
Kuleba ma bírálta az ukrán ellentámadást kritizálókat és azt üzente nekik, hogy menjenek Ukrajnába és harcoljanak minden egyes cm2-ért

Közben Kuleba gyerekei, szülei és kutyái is elhagyták Ukrajnát.
j4z3TrNnkEY.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 253
68 015
113
Senki sem védte őket. De mit érnek el ezzel a büntetéssel? Mehettek volna kórházba ágytálazni meg etetni a sérülteket. Tanulhattak volna belőle. Így az ukrán társadalom nyert két börtöntölteléket, elvégzett iskola nélkül. Idióták.
Addig se szaporodnak mig a boriben lesznek. Ha egyaltalan ott lesznek, mert ugyis kizavarjak ezeket is a frontra.
Prigozsin rajongoknak egy utolso videó, amelyben tudatja hpgy el es virul.


"szeptember 1-től gyakorlatilag elkezdődött mintegy 15 ezer diák „elukránosítása”, miközben Magyarországon több mint ötezer menekült gyerek folytathatja a tanulmányait"

Itt mar ket kiegett Il 76 van, de nem latom a serulteket. Vajon azert vannak kirangatva az utra (11+1)mert attelepulnek? Vagy a poziciojukat valtoztatjak meg a repteren ezzel?

Mondjuk ha belegondolok hogy a komplett legieronk ilyen lemezgarazsokban aldogal Kecskemeten...

Fpv dron es rakomanya.

M113 megerkezik a friss hussal es mar kap is egy RPG-t. Belso kameras film.


Az AFU ma sem nem tudta elfoglalni Rabotinot es elobbre jutni az első vonalnal, megallitottak a tamadast.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 724
4 131
113
Tud valaki valamit arról, hogy az Ukrajnának küldött Pzh 2000-el mi van most? Megsemmisültek, vagy továbbra is tevékenykednek még? Homályosan dereng valami olyasmi, hogy a lövegjeik felmondták a szolgálatot a sok használattól.
Eltelt már annyi idő, hogy eléggé legatyásodhattak, de lehet, még lövöldöznek velük...
Vagy, ami még valószínűbb, hogy valahol a Dnyeper innenső oldalán rejtegetik, mint a nátó harckocsikat, mert a nagy mennybemenetel óta azoknak sincs túl sok harci kedve, pedig napi 10-15 millió eurót tudnának lenullázni az aknamezőkön. :oops:
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 567
8 082
113
Európai Békealap, mint katonai segítség forrása.

Más.


"...A szerző akkori véleménye szerint egy nukleáris fegyverekkel felszerelt Ukrajnának két okból is lett volna értelme. Először is az Oroszország és Ukrajna közötti béke fenntartása miatt. Ez annak biztosítását jelentette volna, hogy az oroszok, akiknek már akkor is rossz kapcsolata volt Ukrajnával, nem próbálják meg azt visszafoglalni..."

Kilóg a lóláb. Ahelyett, hogy a szerző azon keseregne, hogy harminc évvel ezelőtt miért nem próbálták meg a felek etnikai alapon rendezni a határokat, hogy megelőzzék a háborút, inkább egy jó kis kölcsönös nukleáris elrettentésen alapuló befagyott konfliktusról fantáziál. És csak hab a tortán, hogy vajon milyen "rossz kapcsolatról" beszél ez az ember? Szevasztopol bérléséről? A közös hadiipari együttműködésről? Az energiahordozók tranzitmegállapodásiról?

"...Elvárható lenne, hogy az újraéledő Oroszország elrettentésének terhe az amerikaiak által dominált NATO-ra háruljon, és ezzel visszahozzák azt a hidegháborús rendet, amely 45 éven át békében tartotta Európát..."

Avagy a jó öreg amerikai hidegháborús fixáció, az amerikai külpolitika egyetlen nézőpontja.
Hiába no, aki harminc évvel ezelőtt is képes volt ignorálni az oroszok második világháború utáni biztonsági igényeit, pusztán csak az évszázados angolszász ruszofóbia okán, az most se tud másként gondolkodni. Oroszországnak nincs joga újáéledni, a haladó világ jóléti vívmányai csak a Nyugatnak járnak, hiszen ők a világ urai, ehhez a szinthez Oroszországnak, Kínának, a globális délnek nincs joga felzárkózni. Az elmúlt harminc év nem szólt másról, mint az egykori Hidegháború narratíváját alkalmazva sárga veszedelemről, harmadik világbeli terroristákról és gonosz oroszokról, mint fenyegetésről és az ellenük irányuló elrettentés politikájáról.
Kooperáció az ismeretlen fogalom az amerikaiak számára, hiszen a konfrontatív, infantilis, tinédzser módjára operáló amerikai külpolitika nem tud mit kezdeni a békével.
Szerintem te nem olvastad az eredeti cikket. Mearsheimer - akit eleg nehez lenne hideghaborus fixacioval vadolni, ha veletlenul nem tudnad, kicsoda - pont hogy ~30 eve arra mutatott ra az akkori cikkeben, hogy kizarolag az atomfegyverek biztositjak az ukran allam serthetetlenseget. Ebben teljesen igaza van.

En itt tobbszor is elmondtam mar az elmulty par evben, hogy szerintem akkora inkompetens, tudatlan, sotet idiotakat, mint a korabeli ukran vezetes, soha nem talalsz masikat a vilagon: ezek a sotet csinovnyikok szaros parszazmillio dollarert, meg egy mara vecepapirnak sem hasznalhato irasbeli orosz igeretert feladtak a vilag akkor harmadik-negyedik legnagyobb nuklearis arzenaljat.
Nekem mindig is az volt a meglepo, hogy nem omlott magatol ossze az ukran kleptokracia mar ill. korabban nem probalkoztak az oroszok, meg gyengebben (mert senki nem bizik az oroszok alairasaban sem, nem is volt kerdes, hogy az semmit nem ert.)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 007
16 280
113
Szerintem te nem olvastad az eredeti cikket. Mearsheimer - akit eleg nehez lenne hideghaborus fixacioval vadolni, ha veletlenul nem tudnad, kicsoda - pont hogy ~30 eve arra mutatott ra az akkori cikkeben, hogy kizarolag az atomfegyverek biztositjak az ukran allam serthetetlenseget. Ebben teljesen igaza van.

En itt tobbszor is elmondtam mar az elmulty par evben, hogy szerintem akkora inkompetens, tudatlan, sotet idiotakat, mint a korabeli ukran vezetes, soha nem talalsz masikat a vilagon: ezek a sotet csinovnyikok szaros parszazmillio dollarert, meg egy mara vecepapirnak sem hasznalhato irasbeli orosz igeretert feladtak a vilag akkor harmadik-negyedik legnagyobb nuklearis arzenaljat.
Nekem mindig is az volt a meglepo, hogy nem omlott magatol ossze az ukran kleptokracia mar ill. korabban nem probalkoztak az oroszok, meg gyengebben (mert senki nem bizik az oroszok alairasaban sem, nem is volt kerdes, hogy az semmit nem ert.)
Ne felejsd el, hogy az ukránok szegték meg a budapesti, leszerelési és garanciális megállapodást, a jó szokásuk szerint, mert sajnos nem számoltak el az összes atom robbanófejjel..

Abban viszont igazad van hogy az a valóban szuverén ország, akinek van saját atombombája - de nem úgy hogy ledobták neki..

Én nem tudom hogy miért van az, hogy az elmúlt 100 évben nem tudok olyan ukránok által aláírt nemzetközi szerződést felmutatni - amit be is tartottak volna. az utolsó mondatig.
Sajnos ez az ukrán népi szerződésszegő hagyomány a belső gazdasági szerződésekre is igaz volt, mert ott is az erősebb cég győzött, aki ismerte a bíróságok hátsó bejáratait.. Igy a nagy halak időnként felzabálták a kis hal vetélytársakat.
Az ukrán belső jogrend pedig olyan - volt? (több jogrendszerből összeállított "vegyes" saláta) hogy csak az ügyvédek ügyességén és az anyagi hozzájárulásokon múlott hogy ki nyeri a gazdasági pert, mert minden esetre lehetett jogszabályt, múltbéli precedenst találni.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Lukasenko - a lengyel és a balti államok hatóságainak azon követeléséről, hogy vonják ki a PMC "Wagner" harcosait Fehéroroszországból:

"Lengyelországban, Litvániában és más balti államokban ne legyen egyetlen külföldi katona sem.
Ezután tehetünk lépéseket a más országokból származó katonák itteni jelenlétére vonatkozóan.
Addig ez egy ésszerűtlen és ostoba követelés. Nem is kérés vagy javaslat, hanem követelés."


Az utolsó nap a bukás kezdete előtt. Katonai összefoglaló és elemzés 2023.08.31-re



Én nem értem ezt, kérem, a FORTE11 Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk az este megint bemerészkedett a Fekete-tengerre, a Krím-félsziget alá, és nem történik semmi: elfogytak a vízidrónok, nincs partraszállásósdi, nem indultak meg a dugipáncélosok. Mi lesz?


Ukrán szabotőrök próbáltak beszivárogni orosz területre


Az Oroszországi Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálata, a belügyminisztérium és az orosz Nemzeti Gárda felszámolt egy ukrán szabotőrcsoportot (az ukrán biztonsági szolgálat, az Állami Hírszerző Szolgálat és az ukrán védelmi minisztérium különleges műveleti szolgálatának tagjai voltak).
t.me/oroszhirek/15996
A Brjanszki terület Navlinszkij körzetében végrehajtott műveletet az FSZB az Orosz Gárdával és a belügyminisztériummal együttműködve hajtotta végre.
Két fegyverest likvidáltak, ötöt őrizetbe vettek, közülük hárman megsebesültek.
Mindegyiküknél hatalmas arzenál volt: amerikai automata puskák hangtompítóval, erős robbanószerkezetek, nagyszámú NATO-modell gránát és töltény, valamint éjjellátó eszközök.
A szabotőrök egy sor nagyszabású terrortámadást terveztek szervezni oroszországi katonai és energetikai létesítmények ellen.

Gyorsan kihallgatták őket, a sebesültek is énekeltek?
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 567
8 082
113

Describing the advance, the Ukrainian officer held up three fingers representing lines of attack through entrenched Russian positions on the western flank of Verbove, an agricultural village of some 1,000 residents before the war. The significance of the advance is that it marks the first time Ukraine has penetrated the main Russian defensive line, an extensive system of minefields, trenches and antitank obstacles covered by artillery.

Ukrainian forces are now working to expand the cracks in the line to create a hole large enough for Western-provided armored vehicles to push through with sufficient logistical support.

“It’s like inflating a ball,” the officer said.

Ukrainian advances in recent days have led to cautious optimism among Western intelligence services that Ukraine can retake the occupied city of Tokmak, a logistical hub for Russia, according to senior Western intelligence officials.
To be sure, there are still serious obstacles to turning the current penetration into a full-fledged breach. Russia is targeting Ukrainian troops there with heavy artillery fire directed by aerial drones, and there is no sign of a collapse in Russian lines. Russia appears to be sending reinforcements, including paratroopers, to help hold their positions.

Any breakthrough would be a major boost for Ukraine’s three-month-old counteroffensive, which has turned into a grinding, field-by-field advance rather than the lightning operation that Kyiv and its allies had envisaged.


im-845029

In this still image from a video, Ukrainian soldiers enter the embattled village of Robotyne, Ukraine. Photo: Ukrainian Armed Forces/REUTERS

The counteroffensive is aimed at slicing down to the Sea of Azov in Ukraine’s southeast, cutting Russian occupation forces in two and seizing back some of the nearly 20% of Ukrainian territory that Moscow holds. The West supplied Ukraine with hundreds of armored vehicles, including tanks, and trained thousands of troops for the operation.

A cikk szerint a kezdeti taktikarol a lassu, gyakran vitatott kisebb csapatokkal, gyalogosan folytatott tamadasok augusztusban vegre eredmenyeket hoztak az Azovi-tenger fele is, az orosz tuzerseget preciz ellencsapasokkal nemitottak el, majd a gyalogsag elfoglalta az erdocsikokat a szantofoldek menten stb. Vegul Robotyine elfgolalasa utan Tokmak fele nyomultak tovabb.

A fenti kep a 'visszafoglalt' Robotyinebol mindent elarul - gyakorlatilag holdbeli taj, olyan szinten szetlove, a hazakbol csak a fofalak maradtak stb.

Ukraine deployed fresh troops, including powerful airborne units like the 82nd Air Assault Brigade, equipped with Western-made Stryker armored fighting vehicles. In recent days, Ukrainian forces fought their way into the outskirts of Verbove, posing what now appears to be the biggest threat to Russian lines.

The advance is facing fierce resistance. The Ukrainian officer said the Russians were so well dug in that his men found carpets and pictures hung on the walls of dugouts that they captured. They are facing elite Russian forces, including the 7th Guards Air Assault Division.


Ezutan leirja, ki milyen felszerelessel lovi a masikat stb (a cikk vegen azt is megjegyzi, hogy az elfoglalt megerositesekben talalt felszerelest altalaban felgyujtjak/felrobbantjak, nem tudjak magukkal vinni).
Az offenziva sikere, ugy tunik, Verbove ill Robotyine most alatt dol el:

A breach at Verbove could open a path to the Russian-occupied port cities of Berdyansk and Mariupol, while progress south of Robotyne could threaten Tokmak. Still, Russia has significant fortifications in the southeast, including a second thick defensive line.

For now, the Ukrainians must resupply front-line troops on foot or, at best, using motorcycles, all-terrain buggies or pickup trucks, rather than Western-supplied armored vehicles, which attract massive fire as soon as they appear on the battlefield.

“Western armored vehicles are not a panacea,” the officer said.


Az egesz cikk, pont amennyire erezhetoen probalja implicit tamogatni a tovabbi seglyeket a fegyvergyartoknak Ukrajnanak, annyira latvanyosan ovatosan is fogalmaz, nincs sehol a tavaszi 'mindjartgyozelem' hangulat...

___

Szinten WSJ, de korabbi...
Az ukranok szerint sok helyen olyan suru az aknamezo, hogy 10 sqf (=kicsit kevesebb, mint egy negyzetmeter) atlag 5 (!) akna van leteve - video:



----
@Sunlight56
"Ne felejsd el, hogy az ukránok szegték meg a budapesti, leszerelési és garanciális megállapodást,
Hogy mi vaaaan....? :eek:
Az oroszok szegtek meg, baszki. Teljesen gatlastalanul, de mint mondtam, aki az oroszoknak (avagy altalaban a keleti szlavoknak) hisz, annak ugy kell.

a jó szokásuk szerint,
Hogy mi tortent...? o_O
mert sajnos nem számoltak el az összes atom robbanófejjel.."
Huh?? :eek: Hogy micsoda ...? o_O Mivel nem szamolt el es kicsoda? :eek:

Ez valami ilyen orosz propagandaszoveg, vagy mi ez a marhasag?
Az amerikaiak szamoltattak el oket kozosen az oroszokkal.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Orosz vélemény a magyar kormány politikájáról
Moszkva, 2023. augusztus 31. csütörtök (MB)

Magyarország vezetése meglehetősen reálisan látja az ukrajnai válsággal kapcsolatos helyzetet, és nem fél megvédeni az ország nemzeti érdekeit – mondta Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes szerdán.
Az orosz TV-nek adott nyilatkozatában Grusko kijelentette: “Magyarország az egyetlen ország, amely nem fél nyíltan és nyilvánosan kinyilvánítani nemzeti érdekeit úgy, ahogyan látja” – mondta, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy Magyarország jóléte az Oroszországhoz fűződő egészséges, normális kapcsolatokon múlik.
„A Nyugat látja az Oroszországgal való közvetlen konfrontációból fakadó veszélyt. Teljesen biztos vagyok abban, hogy a mi nagyon kemény és nagyon hatékony reagálásunk a katonai helyzet eszkalálására tett minden kísérletükre, hatással van a nyugati tervezőkre” – vélekedett az orosz külügyminiszter-helyettes.
A Magyar Békekör megjegyezte: Grusko nyilatkozata azon a napon hangzott el, amelyen megjelent Carlson Tucker interjúja Orbán Viktorral.
Míg az orosz külügyminiszter-helyettes elismerően nyilatkozott a magyar miniszterelnök kijelentéseiről, az ukrán külügyminisztérium bírálta Orbán politikáját.


Hivatalosan is megerősítik a törökök információit a katonai korú ukránok Európai Unióból Ukrajnába való kitoloncolásáról.
David Arakhamia parlamenti képviselő szerint hazaadhatják azokat a katonai szolgálatra kötelezett ukránokat, akik hamis szolgálati alkalmatlansági bizonyítvánnyal hagyták el Ukrajnát.


Orosz hírszerzés szerint az Ukrán Fegyveres Erők 5 Challenger harckocsit szállítottak Kurahovoba.

A felderítők arról is beszámolnak, hogy az ukrán fegyveres erők tartalékokat helyeznek át Artemovszk közeléből Kupjanszkba, hogy a városból egy második Artemovszkot hozhassanak ki, és hat hónapra késleltesse az offenzívánkat.
Военное обозрение 2010-2023
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 619
48 178
113
Az ukrajnai orosz katonai művelet kiemelt eseményei augusztus 31-én

▪️Az AFU ismét megpróbált dróntámadást indítani Moszkva ellen. A légvédelem a Voskresensky körzetben elfogta az ellenség drónját.
▪️Az AFU újabb légitámadását visszaverték Brjanszk régióban. A légvédelmi és elektronikus hadviselési egységek összehangolt munkájának köszönhetően elkerülték az áldozatokat és a pusztulást.
▪️Ezenkívül egy AFU szabotázs-felderítő csoport megpróbált behatolni a régió Navlinsky körzetének területére. Az orosz egységek észlelték az ellenséget, és harcba bocsátkoztak velük: két szabotőrt megsemmisítettek, ötöt pedig őrizetbe vettek.
▪️Az orosz csapatok továbbra is légicsapásokat hajtanak végre az AFU Vuhledar közelében lévő koncentrációira. Az egyik rajtaütés során a Pivdennodonbaska 3 szénbánya területén lévő ellenséges helyet találták el.
▪️Az Orikhiv szektorban az AFU továbbra is Verbove-tól északnyugatra próbál előrenyomulni . Jelenleg az ellenség számbeli fölénye ellenére az orosz csapatoknak sikerül minden támadást visszaverniük.
▪️Kherson irányában az ellenségnek sikerült egy új hídfőt elfoglalnia a bal parton Sadove falu közelében. Jelenleg az orosz csapatok a fenyegetés megszüntetésén dolgoznak.
▪️A Krím-félszigeten az AFU Tupolev Tu-141 Strizh sugárhajtású drónnal próbált csapást mérni egy dzsankoi alállomásra . Az orosz légvédelem eltalálta a drónt, szilánkja megrongált egy elektromos vezetéket.


Vissza az ellenséges taktikákhoz. Mi jellemző az ukrán fegyveres erők akcióira az érintkezési vonalon - hogyan oszlanak el az ellentámadási erők

1️⃣Az egységek bérlistájából származó személyzet legfeljebb 15%-a közvetlenül az LBS-en és az erős pontokon helyezkedik el ( 1-5 km távolságban, közvetlenül hátul ). Általában ezek nem rohamcsoportok. Ezek az egységek biztosítják a támadó erők kivonulását a frontra, megfigyelést és légi-vizuális felderítést végeznek.

2️⃣Az LBS-től 5-10 km-re, erős pontokon és óvóhelyeken ( főleg erdősávokban ) az egységek munkaerőinek 35%-a található. Ezek képezik az alapját a támadó erők konszolidációs, evakuálási és taktikai tartalékcsoportjai kialakításának.

3️⃣A frontvonaltól legfeljebb 15 km távolságra lévő hátsó területeken az egységek személyi állományának fennmaradó 50% -át telepítik. Helyhez kötött tárgyakban és pincével rendelkező épületekben helyezkednek el. Ezek alapján alakítják ki a rohamosztagokat. Annak ellenére, hogy az LBS-en a csapatok réteges elosztási rendszerét alkalmazták, az ellenség nem tudta minimalizálni a veszteségeket a fegyveres személyzet és felszerelések körében a tüzérségünk és az aknamezőink koncentrált tüze miatt. Biztosította azonban a támadócsoport tartalékának stabil beáramlását az LBS-be, gyengítő hatással számolva. Ez jellemző az egész frontvonalra. Különösen a legélesebb harcok területein nyilvánul meg: a front zaporozsjei és dél-donyecki szektoraiban, a bahmuti (Artemovszki) irányban. Az egyetlen hely, ahol ezt a rendszert nem vezették be, a Kupyansky.

Szabó József
Barátunk-e az Amerikai Egyesült államok?
Épp Bendarzsevszkij Anton és Robert C. Castel legfrissebb beszélgetését nézem a Mandineren.
A címnek választott kérdést Anton tette fel egyik eszmefuttatásában. Hadd válaszoljak erre a kérdésre Mearsheimer professzor szavaival: lásd a linkelt kép.
És utána én teszek fel egy kérdést: egy kegyetlen nagyhatalom lehet-e bárkinek a barátja?
(Mielőtt sok amerika-barát magához nyúlna a döbbenettől: nem, ez nem Amerika-ellenesség, hanem realitás. Az "ahol az álmok valóra válnak" világa nagyon messzire került egykori önmagától. Visszasírjuk, visszavárjuk.)

„Földig rombolni”: az amerikai hadsereg tábornoka a Krím elszigetelésére szólított fel (FOTÓ)​

A Krím-félszigetet el kell szigetelnie és használhatatlanná kell tennie az orosz hadseregnek – mondta Ben Hodges tábornok, az amerikai hadsereg korábbi európai parancsnoka a Newsweek amerikai hetilapnak adott interjújában.
„Néha azt hallom a Pentagontól, hogy segíteni akarunk az oroszok visszaszorításában. Nem, nem arról van szó, hogy visszadobjuk őket. Egy meghatározó terepdarabról beszélünk. Arról van szó, hogy elszigeteljük a Krímet, majd elegendő nagy hatótávolságú fegyvert biztosítunk ahhoz, hogy a Krím használhatatlanná váljon az orosz haditengerészet és az orosz légierő számára” – mondta.
Hodges a krími híd lerombolását is támogatta, mondván, az teljes "játékváltó" lenne.
Kifejtette: az ukrán fegyveres erők ellentámadásának szárazföldi részének fő céljának a Krím felé vezető „szárazföldi folyosó” elvágását tartja. Az Egyesült Államok által szállított nagyobb hatótávolságú kazettás lőszerrakéták nagymértékben hozzájárulnak ehhez a feladathoz, mondta.
„És ez nagyon megnehezíti a csapatokat, lőszert vagy bármi mást szállító konvojok dolgát az úgynevezett szárazföldi hídon” – zárta gondolatait a tábornok.
Источник: https://rusvesna.su/news/1693546807
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 253
68 015
113
Megfenyegettek az Auchant az ukranok, szerintem vagy robbantas, vagy magangep lezuhanas lesz itt is nemsokara ha nem tavozik.

Meg most sincs eleg aram Ukrajnaban, pedig ipar mar nincs nagyon es lakossag sem.


Ujabb csudafegyver erkezik, az ukranok egy resze vegzett a kikepzessel, allitolag szeptemberben latjuk debutalni az Abramset.
Persze lehet hogy ezt is ugyanugy dugdossak majd mint a Challangart.
Plusz jovore allitolag Amram C-D-t is kapnak.

Lehet meg iden latunk olyan fogdmeg jeleneteket EU teruleten mint amiket az ukran varosokban?
Nagy lesz a dobbenet ha hazazavarjak a hoshonvedoket.