[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
Ha követné mindenki az eseményeket akár a saját topikjában akkor nem lennének hülye felesleges körök ! Talán @Allesmor Obranna írta le a témával kapcsolatban, hogy egy korai gép hajtómű nélkül tehát nem repképes , valszeg egyedi eset csak a FOS miatt most mindenki általánosít !
Tu-95-ökön is voltak ilyen autógumik, talán még olyanon is, amelyiknek mindegyik hajtóműve megvolt.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 957
113

Ukrajna ellentámadása újabb rossz hetet zár be​


Ukrainian_Counteroffensive.jpg


Az orosz védelmi minisztérium részletes összefoglalót közölt az úgynevezett tavaszi ellentámadás tizenharmadik hetében bekövetkezett ukrán veszteségekről.


A minisztérium szerint az orosz hadsereg hat csoportos csapást hajtott végre nagy pontosságú, nagy hatótávolságú tengeri és légi indító fegyverekkel az ukrán jelfelderítő létesítmények, kikötői infrastruktúra, haditengerészeti dróngyártó létesítmények, nyugati gyártmányú fegyverek, lőszer- és üzemanyagraktárak ellen. valamint a kijevi erők és az úgynevezett „orosz önkéntes hadtest” szabotázscsoportjainak kiképzőbázisait szeptember 2. és 9. között.

"A légi csapások következtében megszakadt a stratégiai rádiótechnikai felderítő rendszerek munkája, valamint a Herszonban és Zaporozsjében működő AFU [Ukrán Fegyveres Erők] csapatcsoportjainak logisztikai támogatása" - áll a minisztérium közleményében.

A minisztérium részletekkel is szolgált az elmúlt héten a különleges katonai műveleti övezeten belül a különböző irányok harci
helyzetéről.

Zaporozsje irányában a kijevi erők továbbra is sikertelenül próbálták áttörni az orosz erők védelmét Rabotino és Verbovoye közelében.
Ukrajna 46. légi deszant, 47. gépesített, 82. légi rohamdandárja, valamint az Ukrán Nemzeti Gárda 15. dandárja 39 alkalommal kísérelte meg az orosz állások áttörését ebben az irányban.

"Az egységei ilyen irányú támadó akcióinak támogatására az AFU egy legfeljebb 360 tüzérségi darabból álló csoportot vetett be, amelyből több mint 160 nyugati gyártmányú, 15 5 mm-es kaliberű" - közölte a minisztérium.

A minisztérium szerint minden támadást visszavertek az orosz erők, amelyek 845 ukrán katonát, 27 harckocsit és páncélozott harcjárművet, köztük egy brit gyártmányú Challenger 2-t, harckocsit és 25 másik járművet hatástalanítottak. Legalább 63 ukrajnai tábori tüzérségi löveg is megsemmisült az ellencsapásban.

„Csak az AFU 82. légi rohamdandárja 500 katonát veszített, akik meghaltak vagy megsebesültek az elmúlt héten” – közölte a minisztérium.

Dél-donyecki irányban az orosz erők négy támadást vertek vissza, és több csapást mértek az ukrán csapatokra.
A minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt héten 1230 katona, 24 páncélozott harcjármű, 37 gépjármű és 17 tábori tüzérségi löveg veszteségei voltak ebben az irányban.

Donyeck irányban pedig az orosz jug haderőcsoport 56 kijevi támadást veri vissza az elmúlt héten. A harcok során 2100 ukrán katonát, 23 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 45 járművet és 30 tábori tüzérségi löveget ártalmatlanítottak.

Kupjanszki irányban az orosz Zapad haderőcsoport aktív hadműveletekkel folytatta a taktikai helyzet javítását felelősségi területein.
Az elmúlt hét során a csoport 22 ilyen irányú támadást vert vissza. A minisztérium szerint a kijevi erők 425 katonát, nyolc páncélozott harcjárművet, 18 autót és kisteherautót, valamint 15 tüzérségi löveget veszítettek.

Eközben Krasznij Liman irányában 12 ellenséges támadást vert vissza az orosz Centr Haderőcsoport. Az ukránok vesztesége 450 katona, 13 páncélozott harci jármű, 15 gépjármű és hét fegyver.

Herszon irányában az orosz erők fő erőfeszítései az ukrán csapatok legyőzésére, a Dnyeper medrében lévő szigetekre való partraszállás megakadályozására és az ellenütős hadviselésre összpontosultak – közölte a minisztérium.

Megakadályozták a csapatok partraszállásának kísérletét a Tendrovskaya Spit-sziget térségében, és megsemmisítettek öt ukrán szabotázs- és felderítőcsoportot.

A minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt héten 355 ukrán katonát, egy harckocsit, 32 járművet és 12 tábori tüzérségi löveget ártalmatlanítottak ebben az irányban.

Az orosz minisztérium a múlt heti működésről szóló közleményében a következő részleteket is közölte:
A fekete-tengeri flotta hajói harci szolgálat közben a Kercsi-szoros déli részén észleltek és megsemmisítettek három ukrán pilóta nélküli, félig merülőhajót, amelyek megpróbálták megtámadni a krími hidat.
Ezenkívül a Naval Aviation repülőgépei a Fekete-tenger vizein, a Krím-félszigettől nyugatra megsemmisítettek az AFU különleges műveleti erőinek leszállócsoportjaival ellátott négy nagysebességű hajót, összesen legfeljebb 50 ukrán katonát.

Az orosz légierő hadműveleti-taktikai repülése és légvédelmi rendszerei a héten lelőtték az ukrán légierő egy MiG-29-es repülőgépét és egy Mi-8-as helikopterét, valamint megsemmisítették az S-300ps légvédelmi rakéta indítószerkezeteit. rendszer Lyubimovka falu közelében (zaporozsjei régió).

Az orosz légvédelmi és elektronikus hadviselési rendszerek 247 ukrán pilóta nélküli légijárművet semmisítettek meg és nyomtak el, köztük 23-at az Orosz Föderáció nyugati régióiban a héten.

Ezen kívül 49 HIMARS MLRS lövedéket, három JDAM irányított légibombát és egy HARM sugárzáselhárító rakétát sikerült elfogni.

Összesen 467 repülőgép, 248 helikopter, 6540 pilóta nélküli légijármű, 436 légvédelmi rakétarendszer, 11 742 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 1 149 MLRS-sel felszerelt harci jármű, 6 306 tábori tüzérségi jármű, 8 katonai ágyú és speciális aknavető. megsemmisültek a különleges katonai művelet során.

A minisztérium által közölt információkon kívül a katonai veszteségeket nyomon követő lostarmour.info weboldalon 21 csapást dokumentáltak a Lancet lövedékekkel, és 141 csapást FPV öngyilkos drónokkal a kijevi erők ellen szeptember 2. és 9. között.


A kijevi erők súlyos veszteségeket szenvedtek el, és az ellentámadás tizenharmadik hetében semmilyen irányban nem sikerült áttörniük az orosz védelmet. E kudarc ellenére a kijevi rezsim elszántnak tűnik az ellentámadás folytatása mellett.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 828
47 221
113
Látod-látod, te még ahhoz is buta vagy, hogy tudd, semmilyen zászlóaljam (sem abban az értelemben ahogy te gondoltad, és természetesen szó szerint sem) nincs. Szóval, ha elfogadunk mindent velem kapcsolatban amit írtál (hisz személyeskedésen kívül most sem futotta másra), akkor is az a helyzet, hogy te még az én szintemet sem éred el.
Egy dologban biztosan előtted vagyok, soha nem néztem le egyetlen ellenfelemet sem.

Neked a legjobbakat kívánom!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 100
24 772
113
Látod-látod, te még ahhoz is buta vagy, hogy tudd, semmilyen zászlóaljam (sem abban az értelemben ahogy te gondoltad, és természetesen szó szerint sem) nincs. Szóval, ha elfogadunk mindent velem kapcsolatban amit írtál (hisz személyeskedésen kívül most sem futotta másra), akkor is az a helyzet, hogy te még az én szintemet sem éred el.
Kivételesen igazad van,mert sem a Call of Duty-ban, sem a Battlefieldben nincsenek zászlóaljak, illetve olyan zászlóalj sincs, hogy tartalékos kantinos, mert a "szakmai" kommentjeid alapján maximum gulyáságyú mellett lehetne a helyed kisegítő személyzetként (krumplit hámozol, vagy inkább csak mosogatsz, mert még a végén elvágod a kezedet), de hogy az alapvető haditechnikai dolgokhoz, hadvezetéshez, katonáskodáshoz semmi közöd abban biztos vagyok,ráadásul megerősíted ezt rendszeresen a kommentjeiddel. (a ki google-zot, copy paste kommentjeid/"szaktudásod" nem relevánsak/relevánsak)

de hát "c'est la vie" ahogy a francia mondaná
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Krím felett repülő iráni repülőgépről szóló jelentésekről kiderült, hogy hiba volt a Flightradar24 szolgáltatásában

Múlt csütörtökön egy újabb "szenzációs" hír kezdett terjedni a neten Iránnal és Oroszországgal kapcsolatban. Több csatorna arról számolt be, hogy Teheránból elindult egy iráni Il-76TD EP-PUS nehéz katonai szállító repülőgép, amely az IRGC (Iszlám Forradalmi Gárda) kötelékébe tartozik, és útvonala állítólag a Krím területe felett halad át Szimferopol irányába.
Az adatokat a Flightradar24 internetes szolgáltatásból vették, amely valós időben követi a repülőgépek útvonalát. Ezek szerint a repülőgép állítólag mintegy két órán át tartózkodott az orosz félsziget területén.
A "Katonai Informátor" nevű Telegram-csatorna azonnal felhívta a figyelmet az iráni repülőgép útvonalának némi furcsaságára. Korábban ez a repülőgép már tett járatokat Oroszországba, de a végső leszállóhely Moszkva, néha Tatárföld repülőterei, de soha nem a Krím vagy az Orosz Föderáció más új régióinak területe volt.
A csatorna tulajdonosai felvetették, hogy a Flightradar24 adatai az erőforrás nyomkövető rendszerének hibájából (bug) származhatnak. Ezt a verziót megerősítette az is, hogy más hasonló oldalakon nem volt információ a repülőgép útvonaláról.
Így tegnap a Flightradar24 szolgáltatás hivatalosan is közölte az amerikai közösségi oldalon, hogy az iráni Il-76TD nem repült a Krímbe, nemhogy leszállt volna Szimferopolban. Ez a nyomvonal a harmadik fél felhasználóinak online rendszerébe történő hacker beavatkozás eredménye volt.
A forrást (a pontatlan adatok feltöltését) letiltottuk, és továbbra is további intézkedéseket teszünk a pontatlan adatok megjelenésének megakadályozására - közölte a Flightradar24 közleményében.
A "Katonai informátor" Telegram-csatorna emlékeztet arra, hogy hasonló eset már 2022 márciusában is volt. Akkor a Flightradar24 szolgáltatás ukránbarát felhasználóinak sikerült feltörniük a rendszert, és gyakorlatilag maguk az ukrán hadsereg által megsemmisített levegőbe vitték a világ legnagyobb An-225 "Mriya" szállító repülőgépét. A repülőgép még "több manővert is végrehajtott" a Kijev feletti égbolton.
Köztudott, hogy Teherán hivatalosan nem ismeri el a Krím Orosz Föderációhoz való csatolását, ami még nyilvánvalóbbá teszi, hogy iráni repülőgépeket nem lehet a félszigetre küldeni.
Ugyanakkor az iszlám köztársaság hatóságaii továbbra is azzal vádolják a kijevi majd a nyugati hatóságok, hogy állítólag katonai segítséget nyújtanak Oroszországnak. Ezért nyilvánvaló, hogy egy iráni repülőgép Szimferopolba tartó járatának hamisítása egyértelműen a Zelenszkij-rezsim propagandagépezetének a kezében van.
«Военное обозрение» 2010-2023



Német szakértő: Mondhatjuk akár azt is, hogy a Nyugat ócskavasat küld Ukrajnának


A régi Leopard 1-es tankokról mind a mai napig élénk vita zajlik.
Egyre több ország szállít több mint 50 éves Leopard harckocsikat Ukrajnának.
Az SRF megkérdezte Ralph Thiele-t, a Német Politikai-Katonai Társaság elnökét, hogy mire jók még ezek a tankok.
A német szakértő elismerte azonban, hogy akár hasznosak is lehetnek ezek a Leopard 1-es tankok.
Szerinte minden a kontextustól függ, hiszen ezek sok harckocsinál jobbak. Viszont kiemelte, hogy a régi Leopard harckocsiknak is vannak gyengeségeik, különösen az oldalvédelem terén.
A harckocsik helyzete
A szakértő szerint nem igazán lehet ezeket a harckocsikat modernizálni, csupán a régi állapotát tudták helyreállítani. Azt is elmondta Ralph Thiele, hogy egyetlen felszerelés, mint például a Leopard harckocsi, önmagában nem fog fordulatot hozni.
Az újságíró kérdésére reagálva elárulta, hogy akár azt is mondhatjuk, hogy a Nyugat ócskavasat küld Ukrajnának.
Megjegyezte, hogy ha rosszul használják, még az új rendszerek is gyorsan ócskavasakká válnak.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 184
15 862
113




Szinte biztos, hogy az Egyesült Államok a következő katonai csomaggal átadja Ukrajnának a nagy hatótávolságú ATACMS rakétavetőket is – mondta el az ABC Newsnak több amerikai tisztviselő.

Az ATACMS rakétavetők Ukrajnának való átadása már a múlt évben is felvetődött, mostanáig azonban az Egyesült Államok és az ukránok többi nyugati szövetségese ezek helyett más fegyverrendszereket, mint az M142-es HIMARS-ot küldte.

Az ABC News most viszont úgy értesült, hogy eljött az idő, amikor Amerika tényleg átadja ezeket a fegyvereket is. A hírcsatornának nyilatkozva egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő – aki rálátással bír arra, hogy mit tervez átadni az Egyesült Államok Ukrajnának a közeljövőben – nemes egyszerűséggel mindössze annyit mondott a rakétavetőkről, hogy:

Jönnek.

Mindemellett megjegyezte azt is, hogy a tervek még változhatnak egészen addig a pillanatig, amíg meg nem történik a hivatalos bejelentés. Egy másik tisztviselő ugyanerről azt mondta az ABC-nek, hogy a rakétavetők átadása valóban napirenden van, és valószínűsíthető, hogy a következő, Ukrajnának szánt katonai csomagba már ezek is bekerülnek, de végleges döntés még valóban nem született. Hozzátette: ha Ukrajna meg is kapja az eszközöket a következő csomagban, akkor is beletelhet több hónapba, mire hadrendbe állhatnak.



Mint az ABC News megjegyzi, az ATACMS hatótávolsága 300 kilométer körül lehet, ami négyszerese azoknak a HIMARS és M270 rakéta-sorozatvetőknek, amelyekkel Ukrajna jelenleg rendelkezik. Az Egyesült Államok eddig pont a nagy hatótávolság miatt nem tett eleget a Zelenszkij-kormány kérésének, hogy adják át ezeket a fegyvereket, attól tartva, hogy ez a lépés eszkalálhatja a konfliktust, illetve attól is, hogy az Egyesült Államoknak nincs elegendő rakétája készleten ahhoz, hogy még át is adjon belőlük.

Több mint egy éve, 2022 júliusában a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan az Aspeni Nemzetbiztonsági Fórumon azt mondta: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy vállalja az ATACMS átadásával járó kockázatokat, de utalt arra is, hogy ez akár még közvetlen konfliktushoz is vezethet Oroszországgal. Azóta viszont változott a helyzet abból a szempontból, hogy az ukránok a britektől és a franciáktól megkapták a Storm Shadow/SCALP–EG robotrepülőket, amelyek nagyságrendileg hasonló hatótávolsággal rendelkeznek (és közben már Németország is fontolgatja a hasonló kategóriába tartozó Taurus robotrepülők átadását).

A 2023-as aspeni fórumon Sullivan mindössze annyit mondott, hogy Joe Biden amerikai elnöknek kell döntenie arról, hogy átadják-e ezeket a fegyvereket, és azt is elismerte, hogy jelenleg is zajlanak erről a tárgyalások Volodimir Zelenszkijjel. Az ABC-nek ezzel kapcsolatban két tisztviselő azt mondta, hogy időközben elvégeztek egy leltárazást, és kiderült, hogy sokkal több ATACMS rakétája van az Egyesült Államoknak, mint ahogy azt gondolták, így valószínűleg ez sem fog akadályt jelenteni az eszközök leszállításában.

Mick Mulroy, az ABC News szakírója (aki korábban a CIA-nél is dolgozott) minderről azt mondta: az új rakéták segíthetnek Ukrajnának abban, hogy csapásokat hajtson végre a Krím-félszigeten. „Azt hiszem, hogy a Krímben a főhadiszállásokat, logisztikai központokat – különösen a lőszerlétesítményeket –, valamint a légi bázisokat vennék célba velük”– mondta.

Akkor ideje lesz a Dnyeper hidak felrobbantásának?
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 696
9 611
113
@meszike91 és társai
Csak őszintént!
Te(ti)ezt elhiszitek?

Szerintem simán!
Sőt az is lehet,hogy Fegyir nagyköveten keresztül már írják is a javaslatot, hogy mi kerüljön még be a tankönyve. Például, hogy amikor az ősember először lejött a fáról, akkor a kicsit nagysebességű leérkezés miatt,a sarkát beütve kimondta a világtörténelem első emberi szavát, ami így hangzott: "ÚÚkrajna"
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 655
48 452
113
Borisz Rozsin katonai szakértő az Orosz Föderáció egykori Ukrajna területén végrehajtott különleges hadműveletének fő pontjairól egy nap alatt, moszkvai idő szerint 18.11-ig, 2023.09.09-ig, különösen a Voenkor Kotenok csatorna esetében:

1. Zaporozsjei irány
Pjatikhatki
térségében továbbra is stabil a helyzet. Az ellenség nem tesz komoly áttörési kísérletet. Rabotino
körzetében maga a falu nagy része a szürke zónában marad, az ellenség nem tudja elfoglalni a falut. Rabotinótól keletre - harc a Rabotino és Verbovoy közötti magaslatok irányába, valamint Verbovoy irányába . Verbovoe –az RF fegyveres erők irányítása alatt. Az ellenség itt sem tud áttörni a fronton.

2.
Vremevszkij párkány.

Pozíciós csaták Urozsajnij és Sztaromajorszkij közelében . Az ellenség nem tud előrenyomulni délebbre. Prijutnojenál egy ellentámadást követően csapataink visszavettek néhány állást a falu területén, jelentősen kibővítve az ellenőrzési zónát .
Az ellenség továbbra is igyekszik kapaszkodni Novomajorszkoje mellett, és nyomást gyakorol Novodonyeckijre is. Nincs jelentős előrelépés. Itt sem kell az ukrán fegyveres erők mélyreható áttöréséről beszélni.

3.
Artemovszk.

Az ellenség intenzív támadásokat folytat Kleshcheevka ellen. Este irányította a falu déli részét, és folytatta az orosz fegyveres erők kiszorítását Kleshcheevkából . Az orosz fegyveres erők ellentámadásba lendülnek. Csaták zajlanak Andreevka (a falu szürke zónában lévő része) és Kurdyumovka (az orosz fegyveres erők irányítása alatt) területén. A nyári offenzíva végére az ellenség legalább egy falut megpróbál elfoglalni Artemovszk körzetében. A város északi részén a helyzet az RF fegyveres erők ellenőrzése alatt áll. Folytatódik az orosz pozíciók javítása a Berhovszkoje víztározó területén.

4. Svatovo-Kupyansk. A fegyveres erők továbbra is nyomást gyakorolnak az ellenséges frontra Oskoltól keletre. Az elmúlt 24 órában több opornikot is elfoglaltak, a Volkshsturm egységek ebben az irányban súlyos veszteségeket szenvednek, ami arra kényszeríti az ellenséget, hogy folytassa a tartalékok ideszállítását. Komoly csaták zajlanak Novoszelovszkij és Karmazinovka közelében . A Kremennayától nyugatra fekvő erdőben folytatódnak a harcok.Az ellenség ellentámadásokkal próbálja stabilizálni a frontot.
Kupjanszk térségében csapataink folytatták a harcot Sinkovkáért ( a falu elfoglalásáról szóló jelentések még nem felelnek meg a valóságnak) és a Szinkovkától nyugatra eső erdőben Kislovka irányába. Folytatódik a nyomás Petropavlovkára. A maszjutovkai hídfő még nem bővült.

5. A front más szektorain a helyi helyzetharcok jelentős változás nélkül folytatódtak.
Az ellenségeskedés dinamikája hamarosan megváltozik, az esőzések és a sáros utak beköszöntével, valamint a zöld növényzet eltűnésével.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
Ohnoes, már a Sky News is azt írja, itt már ukrajnának kell eldöntenie, mi a f.szt akar kezdeni magával:


However, the harsh reality is that Ukraine's objectives are no longer aligned with their backers.

So where does this leave President Zelenskyy and Ukraine?

There is commitment to support Ukraine's current counteroffensive, but there will be increasing scepticism whether Zelenskyy's ultimate objectives are achievable, or supportable.

President Zelenskyy has proven an outstanding wartime leader, galvanising the international community to ensure Ukraine's survival as an independent nation.

But now, great statesmanship will be required to create the foundations for a prosperous, free and safe Ukraine.

Many Ukrainians will remain determined to expel all Russians from their territory. That is Ukraine's right, their fight, their future, and their sacrifice.

The ensuing sacrifices, devastation and suffering will leave a dreadful legacy, but what is the price for peace?


MI FOLYIK GYÖNGYÖSÖN??!!
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 778
9 233
113
Teljesen igazad van. Nalunk is vannak ilyenek. Viszont valahogy elfelejted eszrevenni azt a nem eppen nuansznyi kulonbseget, hogy naluk ezek -teged idezlek!- „az idiotak“ vezetik az orszagot, adnak ki ilyen tankonyvet, tanitanak gyerekeket….

Ps. Egyebkent ez volt talan az elso oszinte posztod, amiben ha veletlenul is, de leirtad a velemenyed az Ukrajnaban hatalmon levokrol. ;)
comedian-zelensky-wins-ukraine-s-presidency-1555930239-1855.gif
Igazából nem tudom megnyitni a telegram posztot, mert privát. Szóval nem tudom pontosan miről is van szó.

A történelem oktatás az sok országban ingoványos terep. A románok tényként kezelik a dák-római folytonosságot. Makedónia konkrétan mindent lopott. Magyarországon is vannak megkérdőjelezhető dolgok a töri könyvekben. Viszont ezek olyan dolgok hogy igazából nem ártanak senkinek.
Akkor ideje lesz a Dnyeper hidak felrobbantásának?
Tavaly februárban lett volna ideje.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 522
113
Mit gondoltok, elpukkan egy éven belül valamelyik gázvezeték a Fekete-tengeren?
“From the United States, the maneuvers will include a Poseidon maritime patrol and reconnaissance aircraft, sapper divers with boats and special equipment, and from other participating countries - divers, explosive device disposal specialists and staff officers. “
Ha kevés cseppfolyós földgázt vásárolunk az USA szerint tőle, a szokásos földgáz vezetékes ár többszöröséért, akkor mindenképp.

Ezt még most viszont nem látjuk előre..
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz hadsereg előrenyomul Kupjanszkban, visszaveri a támadásokat Dél-Donyeckben (videók)

Szeptember 9-én az orosz hadsereg újabb előnyöket ért el Kupjanszk közelében, javítva védelmi pozícióit a front mentén ebben az irányban.
A Zapad haderőcsoport közleményében közölte, hogy a 20. gárdista vegyes karhatalmi hadsereg Kupjanszk irányában egy erődpontot és négy földvárat foglalt el a kijevi erőktől. A harcok során a hadsereg semlegesített egy szakasz gyalogságot, és megsemmisített egy amerikai gyártmányú MaxxPro aknavédett, rajtaütésálló, csapdával védett járművet Szergejevkától délre.
A csoport továbbá visszaverte a kijevi erők 95. légideszant támadó dandárjának három ellentámadását Kovalevka külterületén.
Ezenkívül a csoport tüzérsége Borovszkaja, Andrejevka, Peszcsanoje és Krahmalnoje közelében megsemmisített egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot, egy Gvozdika önjáró löveget és egy aknavetőt.
A csoport légvédelmi rendszerei két ukrán A1-CM Furia felderítő drónt is lelőttek Kotljarovka és Ploscsanka felett.
"Az ellenség összes vesztesége körülbelül egy századnyi embert tett ki" - áll a csoport közleményében.

Közben a dél-donyecki irányban az orosz Vosztok erőcsoportnak sikerült visszavernie a kijevi erők három támadását.
"Dél-Donyeck térségében a Keleti harccsoport egységei tüzérséggel támogatva visszavertek két ellenséges támadást Novodonyeck közelében és egyet Precsisztovka közelében.
Megsemmisítettek: egy páncélozott harcjárművet, gépkocsikat és ukrán katonákat" - mondta a TASS-nak Oleg Csehov, a csoport szóvivője, hozzátéve, hogy meghiúsítottak egy támadási kísérletet Prijutnoje térségében, valamint egy egységváltási kísérletet.
Csehov hozzátette, hogy Makarovka, Ugledar és Novomihajlovka közelében megsemmisítettek egy M777-es vontatott ágyút, valamint több aknavetőt.
Ezen kívül a csoport megsemmisített két ukrán erődítményt Nikolskoje északi részén, valamint több lőszerraktárt Dél-Donyeck más részein - mondta a szóvivő.
"Két nacionalista erődítményt semmisítettek meg a Nikolskoje északi részén egy támadás során. A tüzérségi tűz lőszerraktárakat semmisített meg Konsztantyinovka térségében, Vlagyimirovkától északra és Uglesborocsnaja térségében" - mondta Csehov.
A szóvivő szerint az ukrán 72. gépesített brigád Vodjanojében lévő ideiglenes telepítési pontjait, valamint Urozsajnoje és Novodonyeckoje közelében lévő gyalogsági gyülekezeteket is találat érte.

Krasznij Liman irányában az orosz tüzérség megsemmisítette a kijevi erők tartalékait, és megzavarta a csapatok rotációs kísérletét a fronton - közölte az orosz védelmi minisztérium.
"A Központi Katonai Körzet D-20-as 152 mm-es ágyúinak tüzérségi legénységeinek katonái pontos tűzzel megsemmisítették az ellenséges tartalékokat, megzavarva az ukrán katonák rotációját Krasznij Liman térségében" - közölte az orosz védelmi minisztérium.
A minisztérium közölte, hogy a harci műveletek során a csoport drónjai kimutatták az ellenséges csapatok aktív mozgását és forgolódását a pozíciókban. A koordinátákat továbbították a tüzérségi egységeknek. A tüzérek néhány percen belül célba vetették fegyvereiket, és több pontos lövést adtak le az ellenséges egységekre.
A tűz korrekciója valós időben történt, ami lehetővé tette az ellenség minél hatékonyabb megsemmisítését, megfosztva azt a lehetőségtől, hogy kompenzálja a harci veszteségeket - tette hozzá a minisztérium.
A tüzérségi tűz egy ukrán harcjárművet, egy M777-es vontatott harckocsit és egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget talált el.
Emellett orosz hírforrások olyan videókat osztottak meg, amelyeken egy BMP-2 gyalogsági harcjármű, egy D-20-as vontatott tarack és egy török gyártmányú Kirpi páncélozott jármű megsemmisülése látható, valamint egy olyan fényképet, amelyen egy amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjármű és egy M88A2-es felderítő jármű látható, amelyek nemrég sérültek meg.

Miután a kijevi erők sorozatos kudarcokat szenvedtek és súlyos veszteségeket szenvedtek, az elmúlt napokban csökkentették támadásaikat. Ennek ellenére az ukrán ellentámadás valószínűleg nem ér véget a tél beállta előtt, mivel a kijevi rezsim a jelek szerint kétségbeesetten törekszik minden eredményre.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 655
48 452
113

Megérkeztek a „bátrak” és ellentámadást indítottak az Ukrán Fegyveres Erők ellen a Zaporozsjei Fronton (TÉRKÉP, VIDEÓ)​

Az ukrán fegyveres erők főtámadásának iránya: Orekhovsky szakasz.

Az ellenség reggel óta folyamatosan tüzérségi bombázást hajt végre, és az Ukrán Fegyveres Erők 82. légideszant dandár, 47. és 65. gépesített dandár, valamint a nemzetőrség 15. dandár kis csoportjait indítja állásaink megtámadására.
„A helységekről azt jelentik, hogy Kremensk irányából erősítés érkezik az orosz oldalról. Már beszálltak a csatába” – jelentik az ellenséges erőforrások.
Rabotino térségében a harcok eddig túlnyomórészt helyzeti jelleget öltöttek, az ellenség helyi támadásokat hajtott végre, páncélozott járművek támogatásával próbált előrenyomulni az erdősávokban. Az ukrán fegyveres erők tankjai biztonságos távolságból lőttek.
Rabotinótól nyugatra az ukrán fegyveres erők Kopani falu irányába próbálják kiszorítani az orosz csapatokat a védelmi vonalból.
A heves harcok Rabotinótól délre folytatódnak; az orosz hadsereg visszaveri a csapást, és ellentámadásba lendül.
Novoprokopovkától északkeletre és keletre az ukrán fegyveres erők a Surovikin-vonal irányába nyomulnak, a támadásokat tüzérségi tűz veri vissza. Verbovoy nyugati pereménél folytatódnak a lövöldözős csaták, az ellenség az erdősávon keresztül támad a falu irányába, de tűz borítja.
A tüzérség és a hadsereg repülése mindkét oldalon aktívan dolgozik.
Источник: https://rusvesna.su/news/1694290594

Egy különleges katonai művelet krónikája 2023. szeptember 9-én.

A leghevesebb harcok folytatódnak az Orekhovsky szektorban : az ellenséges támadócsoportok minden kísérletét, hogy Rabotino és Verbovojnál előrenyomuljanak, kézi lőfegyverekkel és tüzérségi tűzzel sikerült megállítani.

Eközben a Vremyevsky szektorban az ukrán alakulatoknak veszteségek árán sikerült elfoglalniuk két házat Novomayorsky északkeleti részén , Novodonyeckijnél pedig minden támadást sikeresen visszavertek az orosz fegyveres erők egységei. Ugyanakkor Prijutnojetól északra az orosz csapatok kiterjesztették az ellenőrzési zónát a Gruševaja vízmosás területén.

Nehéz helyzet alakul ki Bahmut védelmének déli szárnyán : az ukrán fegyveres erők kiszorították Andreevkából az orosz katonákat , akik visszavonultak a vasútvonalra. Ugyanakkor Kleshcheevkiben az orosz fegyveres erők tartják az északkeleti peremeket, és ellentámadásokat hajtanak végre, megpróbálva visszaszerezni az irányítást a korábban elvesztett területek felett. Herszon irányban azonban nem történt jelentős változás: az ukrán alakulatok továbbra is megpróbálnak behatolni a Dnyeper-deltában található szigetekre, hogy ott hídfőket hozzanak létre.