[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadások újabb hullámát a fronton (videó)

Az orosz hadsereg visszaverte a kijevi erők újabb támadási hullámát - derül ki az orosz védelmi minisztérium szeptember 15-i tájékoztatójából.

Az orosz védelmi minisztérium a következő részleteket is közölte a tájékoztató során:
A Fekete-tengeri Flotta az elmúlt 24 órában észlelte és megsemmisítette az AFU két pilóta nélküli félmerülő járművét a Fekete-tenger délnyugati részén.
Az orosz haderőcsoport operatív-taktikai és hadseregbeli légiereje, rakétacsapatai és tüzérsége a nap folyamán 137 területen harcolt az AFU embereivel és hardverével.
Ezenkívül az Ukrán Fegyveres Erők 79. légi támadó dandárjának kommunikációs állomását Novomikhailovka (Donyecki Népköztársaság) közelében találat érte.
Novolozovatovka (Dnyepropetrovszki terület) közelében megsemmisült egy légi célok felderítésére és követésére szolgáló P-18 radar.
Az orosz légvédelmi erők három HIMARS MLRS lövedéket fogtak el.
Ezenkívül 41 ukrán pilóta nélküli légi járművet lőttek le Malorjazancsevo, Lisicsanszk (Luganszki Népköztársaság), Novoandrejevka Artyomovszk, Gorlovka (Donyecki Népköztársaság), Kamenka-Dnyeprovszkaja, Pologi és Tokmak (Zaporozsjei terület) közelében.

A különleges katonai művelet során összesen 467 repülőgépet és 249 helikoptert, 6800 pilóta nélküli légi járművet, 437 légvédelmi rakétarendszert, 11 865 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1150 MLRS-sel felszerelt harcjárművet, 6394 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 13 019 darab speciális katonai felszerelést semmisítettek meg.

Egy később kiadott közleményben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy meghiúsult egy támadás a Fekete-tengeri Flotta Askold nevű kisrakéta-hajója ellen egy haditengerészeti öngyilkos drónnal. A drónt a minisztérium szerint a hajó normál fegyverzetéből leadott tűzzel semmisítették meg.

Közben orosz hírforrások olyan felvételeket osztottak meg, amelyek a közelmúltban Lancet lőszerrel végrehajtott csapásokat mutattak. A csapások a kijevi erők több haditechnikai eszközét semmisítették meg, köztük három amerikai gyártmányú M777-es vontatott ágyút és egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-36-os légvédelmi radarállomást.

Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban fokozták támadásaikat és súlyos veszteségeket szenvedtek, a kijevi erők néhány irányban nagyon minimális előnyre tettek szert. Az orosz hadsereg továbbra is ellenőrzi a helyzetet a teljes fronton. Az ukrán ellentámadás a jelek szerint a teljes kudarc felé halad.

Az ukrán konfliktus tesztpálya az USA számára
Írta: Lucas Leiroz, újságíró, a Geostratégiai Tanulmányok Központjának kutatója, geopolitikai tanácsadó.

Ismét egyértelműnek tűnik, hogy Ukrajna csak egy része Amerika ambiciózus háborús terveinek. A nyugati média szerint az amerikai szakértők "jegyzetelnek" az ukrajnai elektronikus hadviseléssel folytatott harcok valóságáról. A cél az, hogy az ukrajnai csatateret olyan elektronikus hadviselési technikák "tesztpályájává" tegyék, amelyek más konfliktusokban - például egy esetleges jövőbeni Kínával való konfrontációban - az amerikai érdekeket szolgálhatják.
A történet a "Defense News" nevű kiadványon jelent meg. Josh Koslov, az amerikai légierő 350. spektrumhadtestének vezetője arról számolt be, hogy az USA-t lenyűgözte az elektronikus hadviselés eszközeinek széles körű alkalmazása az ukrajnai ellenségeskedések során, mindkét fél "agilitást" és hatékonyságot tanúsított a műveletek végrehajtása során. Koslov úgy véli, hogy ezekre a képességekre a jövőben szüksége lesz az Egyesült Államoknak, ha az országnak komoly ellenféllel kell szembenéznie a harctéren.
Bár mindkét fél alkalmazza ezt a fajta technológiát, az oroszok nyilvánvalóan hatékonyabbnak bizonyulnak, amint azt a különleges művelet eredményei is mutatják. Emiatt nyugati elemzők értékelik Oroszország harctéri teljesítményét, és úgy vélik, hogy Moszkva elektronikai képességei az ukrán kudarc egyik fő oka.
Valójában az elektronikus hadviselés (más néven "spektrumhadviselés") az egyik legfontosabb téma a kortárs hadtudományokban, még ha egyes szakemberek gyakran figyelmen kívül is hagyják. A jelenlegi katonai hadjáratokban alapvető fontosságú, hogy az ellenségeskedésekben részt vevő felek ellenőrzésük alatt tartsák az elektromágneses technológiákat, mind védekező, mind támadó célokra.
Tekintettel a fejlett technológia nagyfokú használatára az olyan berendezésekben, mint a számítógépek, mobiltelefonok, radarok és rádiók, valamint az irányítórendszerek, a harcterek körül nagy elektromágneses környezet alakul ki. Az az oldal, amelyik a legügyesebb az ellenséges adatoknak ezen az elektromágneses környezeten keresztül történő vizsgálatában, hatalmas előnyre tesz szert, mind a közvetlen katonai műveletekben, mind a hírszerzésben.
Sok elemző úgy véli, hogy az orosz győzelmek nagyrészt annak köszönhetőek, hogy Moszkva képes az elektromágneses környezetet előnyére használni. Az orosz fegyveres erők az elektronikus hadviselési technikák alkalmazásával hatékonyan semlegesítették a legtöbb ellenséges támadást (főként az ukrán drónok elterelését), emellett nagy pontosságot értek el csapásaikban. Az orosz elektronikai hadviselési technológiák az ukrán csapatok kommunikációs vonalainak megsemmisítésében is létfontosságúak, mivel sokkal hatékonyabbnak bizonyultak, mint a Nyugat által Kijevnek biztosított teljes technikai apparátus.
Az amerikai fegyveres erők elektronikus hadviselési szárnyának vezetőjeként Koslov ismeri országa gyengeségeit, és az ukrán harctéren keresi az amerikai problémák megoldásához szükséges tudást. Az USA részéről "szükség van" a spektrumhadviselési képességek modernizálásának felgyorsítására, mert az ország jelenleg úgy látja, hogy a közeljövőben közvetlen konfliktusokba keveredhet. Ebben az értelemben a Defense News cikke így szól:
"Az Egyesült Államok [spektrum] arzenálja elsorvadt a hidegháborút követő években, de a tisztviselők új prioritásokat állítanak fel, hogy felkészüljenek az Oroszországgal Európában vagy Kínával az Indo-csendes-óceánon folytatott harcra."
Ez a kijelentés segít megválaszolni egy sor kérdést azzal kapcsolatban, hogy az USA miért szítja továbbra is az ukrajnai konfliktust, még akkor is, ha Kijev az összeomlás szélén áll. Amellett, hogy megpróbálja "kikészíteni" az oroszokat és destabilizációt generálni az orosz stratégiai környezetben, Washington megfigyeli az ellenséget is, és megpróbál adatokat gyűjteni fejlett haditechnológiáiról, hogy segítsen leküzdeni saját katonai gyengeségeit. Más szóval, a Pentagon Ukrajnát "tesztpályává" alakítja saját védelmi erőinek fejlesztéséhez.
Az USA ezt csak azért teszi, mert az amerikai tisztviselők úgy látják, hogy egy új konfliktus kirobbanása küszöbön áll. Jelenleg kevés szakértő hiszi, hogy a NATO hajlandó lenne nyílt háborúba bocsátkozni Moszkva ellen, tekintettel az ezzel járó katasztrofális következményekre. A Kínával való konfliktus azonban inkább az amerikai terveknek tűnik megfelelőnek, mivel az amerikai stratégák számára Peking "gyengébb" célpontnak tűnik, és egy közvetlen összecsapásban nagyobb az esélye az amerikai győzelemnek. Emiatt az USA az utóbbi időben az ázsiai-csendes-óceáni térség intenzív militarizálását szorgalmazza, növelve a helyi feszültségeket.
A gyakorlatban tehát az amerikaiak az ukrán hadszíntéren veszik észre, hogy mit kell javítaniuk a saját haderejükben ahhoz, hogy győzelmet arassanak a hamarosan kezdődő háborúban - az elektronikus hadviselés az egyik fő pont, amit javítani kell. Más szóval, nincs valódi aggodalom Kijev miatt, csak a konfliktus stratégiai felhasználása az amerikai érdekek szolgálatában, miközben ukránok százezrei halnak meg a frontvonalakon.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 857
47 377
113
Orosz források állítják hogy 10-ből hetet "leszedtek".De hogy az a 7 lelőtt célpont drón,storm shadow vagy vagy ADM 160B "csali" volt aminek programozható a repülési profilja,radarkeresztmetszete soha nem tudjuk meg(Az első storm shadow "csapás" után került is elő belőle maradvány)
Persze, ez igaz, azért írtam hogy HA.

Szu-24 elvileg 2 Stormshadowt visz, s 5-öt mondtak + drón raj, légi és vízi is volt állítólag kombinált támadással. Eduard lapban ma néztem Mig-29-et Jdam-ER indítóval, szóval a franc se tudja mi volt itt pontosan, de aki ezt még mindig úgy állítja be hogy a lesajnált ukránok milyen szépen tudnak ellenállni/károkat okozni a szerencsétlen hülye oroszoknak, az ilyan korlátolt hogy nem látja, vagy akarja látni hogy itt már a FULL NATO hírszerzés, elemzés, tervezés van az ukránok mögött, és HARM megy Stormshadow meg egyéb nyíltan és méltán nagyra értékelt ukrán portékák mellett. Ez konkrétan egy telivér NATO akció volt, ukrán mezben. Az ukránok közelebb kerültek vele a Krímhez, vagy az Azovi tengerhez?

Áttörés a kis őszi ellentámadással hogy áll?

Szerintem az lenne a valós ukrán érdek, hogy az haladjon, de az meg nem nagyon halad. Ettől még tény, ez egy jól eladható akció, és az oroszok Fekete tengeri flottája gyengült, csak ettől a szárazföldön nem lesz nekik eredmény, pont ott ahol pedig nagyon kéne, azt nem jön, az idő ablak meg lassan zárul!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 618
25 105
113
Az angolok megnézték munkájuk gyümölcsét:

404isztán energia minisztere tényleg algériában van:

ATGM ukrikara:

FPV drón:

Polák krab volt:

Szoledárnál likvidált ukrik:

Sparta drón gránátot dob egy ukrira:
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 464
11 538
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 644
113

Lengyelország és Magyarország betiltotta az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát​

Magyarország 24 féle mezőgazdasági termék, köztük gabona, zöldség, hús és méz importjára vezetett be Ukrajnából.
Korábban Lengyelország betiltotta az ukrán mezőgazdasági termékek exportját.
A döntéseket közvetlenül azután jelentették be, hogy az Európai Bizottság feloldotta az ukrán gabona behozatalára vonatkozó páneurópai tilalmat.
„Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk Von der Leyenre, Tuskra vagy Weberre! Megtesszük, mert ez a lengyel gazda érdeke!” – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a lengyel tévében élőben.
Источник: https://rusvesna.su/news/1694802054
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 748
14 163
113
Soros Gyuri bácsi diverzáns osztálya ismét ontja az okosságot. Szerintem a Göbbelsi propaganda anyagok, vagy egy szovjet propaganda olyan kispálya ehhez képest, hogy azt elmondani nem lehet.
Végigpörgetitek a főoldalt:

15:21 Összeomlás közelében a Wagner​

16:14 Hatalmas gondokat okoz ez az ukrán fegyver az oroszoknak​

20:08 Kómába eshetett Kadirov, Putyin egyik leghűbb szövetségese​

20:08 Végóráit éli a Wagner, felpörgeti a Krím támadását Ukrajna​

20:33 Akkora a baj Oroszországban, hogy betilthatják az olajtermékek kivitelét​

 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 531
20 654
113
Soros Gyuri bácsi diverzáns osztálya ismét ontja az okosságot. Szerintem a Göbbelsi propaganda anyagok, vagy egy szovjet propaganda olyan kispálya ehhez képest, hogy azt elmondani nem lehet.
Végigpörgetitek a főoldalt:

15:21 Összeomlás közelében a Wagner​

16:14 Hatalmas gondokat okoz ez az ukrán fegyver az oroszoknak​

20:08 Kómába eshetett Kadirov, Putyin egyik leghűbb szövetségese​

20:08 Végóráit éli a Wagner, felpörgeti a Krím támadását Ukrajna​

20:33 Akkora a baj Oroszországban, hogy betilthatják az olajtermékek kivitelét​

A portfolio nem tartozik az értékelhető források közé. Van szerencsém(?) ismerni egyik "újságírójukat"... :D
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 349
9 122
113
Az, hogy a szárazföldi haderőnem veszteségeket szenved a harcokban az nem meglepő dolog, de az, hogy a haditengerészet szenvedjen veszteségeket egy légierővel szinte nem rendelkező és haditengerészettel gyakorlatilag sem rendelkező Ukrajnától az azért probléma.
Valóban csodálatos.
Belegondolni sem merek, mire lennének képesek ezek a hősök, ha még a nyugat is segítené őket mindennel.
Ez egy igazi hősi eposz.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
877
4 963
93
Az, hogy a szárazföldi haderőnem veszteségeket szenved a harcokban az nem meglepő dolog, de az, hogy a haditengerészet szenvedjen veszteségeket egy légierővel szinte nem rendelkező és haditengerészettel gyakorlatilag sem rendelkező Ukrajnától az azért probléma.
lássuk Te hogyan védekeznél egy ilyen jellegű támadás ellen???
azt látjuk az oroszoknak, és az ukránoknak sem megy
hátha valami magyar ötlettel tudsz segíteni
 

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
243
759
93
Az, hogy a szárazföldi haderőnem veszteségeket szenved a harcokban az nem meglepő dolog, de az, hogy a haditengerészet szenvedjen veszteségeket egy légierővel szinte nem rendelkező és haditengerészettel gyakorlatilag sem rendelkező Ukrajnától az azért probléma.
Üdvözlöm. Most akkor van haditengerészete Ukrajnának vagy nincs? Azért mellékesen megkérdezném hány % os volt a találati arány, ezekkel a hiper szuper robot repülőgépekkel ? Annyit tudok, hogy a civil üzleti ,kapitalista életben az ilyen munkát, hatékonyságot. Pótolható vagy, felkiáltással intézik !! Ennél a Magyar építő ipar is tud különbet produkálni ,pedig vannak hullám völgyek.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 082
16 353
113
Az, hogy a szárazföldi haderőnem veszteségeket szenved a harcokban az nem meglepő dolog, de az, hogy a haditengerészet szenvedjen veszteségeket egy légierővel szinte nem rendelkező és haditengerészettel gyakorlatilag sem rendelkező Ukrajnától az azért probléma.

Hová tűnt Ukrajna haditengerészete és légiereje, talán elvitte a cica?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
533efdf683cc9.png
6bfd439a11042.png
a9358593bab60.png
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 122
2 051
113
Mikor fogy ki a lőszer a hanyatló nyugaton?

Even after sending more than two million 155mm artillery rounds to Ukraine since February 2022, the Pentagon is “comfortable” in the view that it can continue to supply Kyiv with badly needed heavy ammunition while still meeting U.S. requirements, a spokesman told reporters on Thursday. To help meet both countries' demands, the plan is to increase the monthly production of these shells more than threefold by the end of next year.

The United States has dramatically ramped up artillery shell production capacity since the start of Russia’s full-on invasion of Ukraine, Air Force Brig. Gen. Pat Ryder, the Pentagon’s top spokesman, told reporters, including from The War Zone, Thursday. Production of 155mm artillery rounds went from 14,000 a month in February of 2022 to approximately 24,000 a month now, he said, adding that plans call for even greater increases.

GettyImages-1251797844-scaled.jpg


“Currently, we plan to be at over 80,000 [155mm artillery shells] a month over the following year,” he said.

While these stockpiles “are not unlimited, we are comfortable where we're at right now with our stockpiles and we are comfortable that we will be able to continue to work closely with allies and partners around the world on that front,” said Ryder.

In April, Ukrainian parliamentary member Oleksandra Ustinova told the AP that the country's armed forces were firing between 6,000 and 8,000 155mm shells every day.

While the U.S. goal now is to produce between 80,000 and 85,000 shells per month by Fiscal Year 2025, challenges exist to reach that objective, a top Army official told reporters earlier this week.

The Army is also investing in “load, assemble and pack capacity, which is filling the shells with explosives, so they now become a functional weapon,” he said. “That capacity expansion is also underway at at least two locations.”

The final piece, he said, “is bringing in additional production either overseas or domestically, for the propellant that actually shoots [the shells] out of the cannon.”
“So all of those things do have to come together,” he said. “There are always risks in that. But I think we're getting the resources, getting on contract, and just working really closely every day with our industry partners, trying to help them knock down barriers to get there.”

“We are having to establish entirely new production lines, for the metal parts, the actual shells themselves,” said Doug Bush, assistant secretary of the Army for acquisition, logistics, and technology.

AP23107715549440-scaled.jpg


When it comes to supplying Ukraine, the United States is getting help from its international partners, Bush noted.

"We're working through our allies to help make sure Ukraine is supplied," he said. "So it's not all the United States. And I think that's a success story. You know, the United States is the arsenal of democracy, but we can have multiple arsenals in other democracies, and we have those and they're helping."

In March, European Union members announced their own plan to send one million 155mm artillery shells to Ukraine over the next year. Ukraine has been receiving artillery ammunition of various types from other countries around the world, too.

Those deliveries have included a number of different types of 155mm shells. This includes ones from the United States loaded with controversial cluster munitions known as Dual-Purpose Improved Conventional Munitions (DPICMs), as you can read more about here.

Ukrainian officials had been actively asking for these rounds, which have given them another tool for uprooting dug-in Russian forces occupying vast trench networks and for engaging large enemy formations in open terrain. U.S. officials have also cited stocks of DPICM rounds as just being a ready supply of badly need additional shells for Ukraine.

A graphic offering a general comparison between the effects of a cluster munition artillery round (at left), a unitary high-explosive one with an impact fuze (at center), and with an airburst fuze (at right). <em>DOD</em>

A graphic offering a general comparison between the effects of a cluster munition artillery round (at left), a unitary high-explosive one with an impact fuze (at center), and with an airburst fuze (at right). DOD

Ryder was asked on Thursday whether the DPICMs were seen as a “bridge” through 2025 to supply Ukraine while at the same time maintaining U.S. stocks as it ramps up production.

DPICMs, he said, were provided to Ukraine to give its troops “the capability to continue to take the fight to the enemy. We have all indications that they're employing those weapons properly on the battlefield, as they indicated they would. But 155mm [rounds] aside, whatever they need, we're going to continue to work closely to ensure that they have what's necessary to continue to fight and to take back some territory.”

Critics have warned that the individual submunitions in DPICM shells have historically had high failure rates and that unexploded ones could pose hazards to friendly forces and civilians. Ukraine has already provided the Pentagon with a report about the use of controversial American cluster munitions in the fight with Russia, a Ukrainian official told CNN on Wednesday.

"The official said the information transmitted to the Defense Department included both the number of rounds fired and the number of Russian targets destroyed, though the official declined to say what those figures are," CNN reported.

Given the challenges facing both Ukraine on the battlefield and the ability of the U.S. and allies to supply enough ammo for Kyiv and themselves, this is a situation we will continue to monitor closely and update when warranted.