[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 815
30 843
113
Ha a NATO ellen harcolnak, akkor miért vonták vissza a határos NATO országokkal szomszédos határokról a csapatokat? :oops:
Mert a NATO ellen harcolnak, ez kész tény, csak nem akar az agyadba bemenni pedig már leírtuk százszor konkrét tényekkel alátámasztva. De mondd már el, hogy hogy lehet, hogy ha ott vannak a határon akkor az a bajod ha meg nincsenek ott a határon akkor az a bajod. Ez valami szakadt tudat nálad hogy egyszer egyik miatt picsogsz máskor meg az ellenkezője miatt?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 486
113
Annyit gondolkodtam már,hogy ismerős a stílus,és végre rájöttem. Te vagy a Rácz András,és álnéven itt írkálsz. Végeredményben ez a Castel gyerek egy Tel-Aviv környékén élő lufiárus,és szabad idejében kEézaccból jósol a te véleményed szerint. Mások szerint meg az IDF hírszerzésénél tevékenykedett,biztos véletlenül kapott 1994-ben a vezérkari főnöktől kitüntetést. Nem gond,ha Ukrajnai témában neki hiszünk?

Bocs, nehezen jöttem rá, hogy nekem írsz.
Te vagy az egyetlen akit letiltottam.
Persze válaszolok, ha már megszólítottál.
Azért, mert valaki hírszerző volt, vagy ezt állítja magáról, még nem jelenti azt, hogy mindenhez is ért.
Szerintem ő egy nagyon intelligens és művelt ember.
Én azt kritizáltam, amit írt. Az egy katonai, szakmai vélemény. Nem ideológiai alapú, nem személy -, vagy médiaceleb katraktere, esetleg múltja miatt írtam, amit.

Ezért nem zavar, hogy te neki hiszel. Hiszen ő egy izraeli hírszerző, az biztos tud mindent.
Én pedig mindenen kívül állok. Rácz Béla sem vagyok. :)
Nem olvasom, de szerintem még van pár milliárd ember a földön aki, úgy gondolkodik, mint én. Így bármelyik lehetek.
Ha sok embernek más a véleménye Putyin haborújáról, mint neked, az nem azt jelenti, hogy álnéven, téged megtévesztve, valójában csak egy embernek más.
Próbáld ki, kérdezz rá a dokidnál, hátha ő is Dr. Rácz....
:)

A lényeg, hogy szakmai véleményét, szakmai érvekkel cáfolom. Amit neked nem kell érteni, hisz az izraeli hírszerző, mégiscsak valaki. Te az alapján döntesz , hogy ki mondja, nem az alapján, hogy mit mond.....

Ha már válaszoltam, te is megtehetnéd, hogy valami szakmai érvet előhozol arra, mitől lesz pontosabb, hatékonyabb az Észak -koreai rakéta, mint a Kindzsal, Kalibr, Tornado?

Izraeli hírszerző ide, Rácz hasonmás oda, ez azért érdekelne.
:)
Naponta olvasom,hogy Oroszország "nem boldogul" ukrajnával,mivel ez agy katonai fórum,megkérdezem,hogy ezt mire alapozzátok?
Nekem nem látszik,hogy az Oroszok annyira nekiugrottak volna az ukrán ahdseregnek.
Javítsatok ki,de szerintem a rendelkezésükre álló pénzügyi,ipari,humán erőforrásainak jelentéktelen részét használják eddig,és nekem úgy tűnik,hogy az ukrán hadsereg,éppen szarrá van verve.
Persze,az is érdekes kérdés,hogy mit nevezünk ukrán hadseregnek,ukrán államnak,mert egyenlőre,csak usának tolt be eddig 200 milliárdocskát,meg az eu olyan 70 millirdocskát,közben folyamatosan megy a hadianyag,intel,felderítés,élelmiszer,gázolaj,mindenféle katonai felszerelés,a bakancstól a mentőautóig,msot a nagy,nyári ellentámadásban ukrajna elvesztett 50 000embert,vagy 30 hm-nyi felszerelést,kb semmit sem értek el eddig.
Oroszország közben felszerelt vagy 300 000 katonát,atomerőműveket,lng tankereket,mindenféle tankereket,megszámlálhatatlan lőszert,robbanóanyagot,üzemanyagot,állít elő,civil repülőgépeket fejleszt,katonai repcsiket gyártanak,helikoptereket,uránt dúsítanak,aranyat termelnek,mindenféle ritka fémeket bányásznak,kacagva fentartanak cirka 1 millió katonát,minden ellátmánnyal,nő a gdp-jük,nincs államadósságuk,nem függenek a dodótól,imf-től,stb.
Nem emlékszem,hogy az Oroszok naponta tucatszám indítanának támadásokat,a beásott ukránok ellen,és hullanának mint a legyek,már a vakokat,kezetleneket,,stb soroznák be,vagy az ukránok kedvükre rakétáznák szét a mélységi,Orosz energetikai,katonai célpontokat,stb
Majd,ha az Oroszok rohamoznak 500 000 emberrel,amit az ukránok kis ujjal sütnek bele a sztyeppébe,akkor megfontolom,hogy nem bírnak az ukránokkal.
Ne viccelődjünk már.
Mindenki tudja,hogy mind az Orosz katonai vezetés,mind a hátország azért zabos,mert nem basznak oda,amúgy Oroszosan,biztos azért,mert nincs rá pénzük,vagy emberük,vagy tankjaik,mi?
Szicsasz,türelem,semmi okuk a kapkodásra.

A lényeg, hogy Putyin semmilyen háborús célját nem tudja már elérni.
Ukrajna 500 napja nem omlik össze, hanem ellenáll.

Közben Putyin elvesztette az önkéntes szárazföldi erő harmadát, felszerelésének jobbik felét.
A Pufi és Irán fegyvereire van utalva, ennyire "nem ugrott" neki az orosz Ukrajnának
:)
Putyin nem hülye, a hosszú, elhúzódó háborúhoz a társadalom türelmét be kell osztania. Legalább a Putyin választásig.
Utána talán már nem annyira, kérdés, hogy marad e erő és harcolni akarás két év vesztes háborút követően az orosz népben, egy Putyin álmaiért.
Ugyanis a mozgósítás már kényszert követel.
A 300 ezer új katona valóság tartalma majd elválik. Lehet, olyan lesz, mint a 2000 új tank évente.
Álom.



Hogy áll a mérleg? Ukrajna Oroszországnál kevesebb területet, katonát, felszerelést, lakost és infrastruktúrát veszített? Ukrajna közelebb került a nyugati integrációhoz? Jelen állapot szerint melyik ország áll inkább a saját lábán, és melyik fizetőképesebb adós? Ukrajna fontosabb a nyugatiak számára, vagy Oroszország Kína számára (ha így folytatódnak az események, melyik fogja előbb elengedni a másik kezét)?

A ZUSA hogy vesztette el Vietnamot, Afganisztánt? Elfoglalták Washingtont, megreccsent gazdaság?
Mégis elvesztette!
Mert nem tudta elérni eredeti célját, amiért háborúzott.

Ezért nézd ki hogy áll eredeti céljaihoz képest.
Az ukrán állam létezik, védi magát másfél év után, ráadásul az orosz védekezésre kényszerül a támadó háborújában.
Se nácitlanitás, se Novarosszija, se Harkov, se Odessza. Se ukrán bábkormany, így a NATO orosz érdekszféra határa Csap helyett valahol Donbasszban lesz, pár száz kilométerre Moszkvától. Pont ezt szerette volna Putyin elkerülni, szerette volna ezt a határt visszatolni.
Eltűnt a buffer zóna, egy NATO és a világ által felfegyverzett, anyagilag támogatott, örökre ellenséges szomszédot kapott a kertvégébe.
A háború elejéhez képest kifejezetten rosszul áll, tekintve jelentős veszteségeit, elszakított gazdasági kapcsolatait.
A Pufi és Irán kegyeit keresi Putyin, mert Kína sem támogatja.
Nincs BRICS, nem tud szövetségeseket találni a kilátástalan háborújához.

Ennyire jól állnak.

Nem tűnt még fel, hogy háborúval kapcsolatban mindig Putyinozol, miért nem csak simán oroszok?
Talán azért mert Putyin mint választások által hatalomra jutott jutott vezető, ő képviseli a népe érdekeit.
Ellenben Ursula mamával vagy Rishi Sunakkal akiknek demokratikus nép által megszavazott felhatalmazása a kanyarban sincs Putyinhoz képest.
De ott van Joe Biden is (a nyilvánvaló választási csalásokat most inkább ignorálom), Ő sem a népe érdekeit reprezentálja csak egy szűk kör gazdasági, pénzügyi érdekeit. Talán ezért sem nevesíted hozzászólásaidban.
Mindig csak Putyinozol.

Putyin a demokratikusan megválasztott vezető?
:D
Ahol Ő jelöli ki az ellenfeleit, ő öleti meg, és ő veti börtönbe őket?
:D

Bezzeg a szar nyugat...


Ez Putyin személyes háborúja, nem az orosz népé.
Ezt még Putyin is tudja, ezért sem mer mozgósítani, hamar bukná hatalmát.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 898
87 102
113
Semmi baj. Innentől lesz érdekes a dolog ... mármint hogy mit fog Oroszország tenni ha az ukránok több ilyet kapnak:


Mondom, az USA és GBR nem tud veszíteni. Egy lapra pakolják most fel a világ sorsát, hogy Sleepy Joe és bandája nyerhessen jövőre.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 135
23 171
113
Ha a NATO ellen harcolnak, akkor miért vonták vissza a határos NATO országokkal szomszédos határokról a csapatokat? :oops:

Engem nagyon elkedvtelenit, amikor ertelmes ember letedre a szamodra is egyertelmuen es nyilvanvaloan faszsagot posztolsz, felkegyelmukent irkalsz, hogy szembe tudj menni, mert ez jar a brit tudosok tarsasaganak tagsagaval. Van annyi de annyi valid dolog, amivel lehetne ekezni az oroszokat, erre... Megmondom oszinten tobbeknel itt ez nem zavaro, mert a valoban addig terjednek a kepessegeik amiket itt prezentalnak. Nalad azonban kinosan szomoru.
boris-zip-line.gif
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Ha a háború még tartani fog Putyin újrázása után, szerintem lesz egy (még) nagyobb mozgósítási hullám, és pontot tesznek a végére.

Amit írsz, hogy az ukránok “lassan, de haladnak előre”, szóval ennek túl sok értelme nincsen. Hova haladnak? Rommá lőtt falvakat foglalnak oda-vissza. Az első védelmi vonalnál járnak. Mit akarnak elérni? A tengerpartot? Az orosz logisztikát? Pár oldallal feljebb fejtegettem, hogy az már belőhető most is, és nem történik vele semmi. Ilyen nyomi szárazdokkokat lőnek kínjukban, olyan harci erőt “építenek le”, ami épp nem oszt, nem szoroz az ő nyomorukat illetően. PR-ra meg nyilván jobb, mint az amerikai transz szóvivő elmebeteg monológjai.

Milyen kezdeményezést vársz az oroszoktól? Nekik szerintem pont az most a céljuk, hogy ukrajnát csontig koptassák. Ehhez nem kell kezdeményezni. Zelenszkij meg a sleppje kizárólag a nyugati pénzből tudja megtartani a hatalmát. Az meg - bárki bármit mond - nem végtelen, főleg ha a politikai “tőkeveszteséggel” is számolnak. Zelenszkijék “népe” meg ki tudja meddig akarja ezt a faszságot folytatni. Egyre többen teszik majd fel a kérdést, hogy tulajdonképp kit is védenek azzal, hogy egy lövészárokban rohadnak és próbálnak napi pár métert haladni?

Az oroszoknak el kell érniük, hogy ukrajna mindenki számára nyilvánvaló módon bebizonyíthassa, hogy egy bukott állam, ennyi a céljuk. Ugyanis bukott állam nem lesz se NATO, se EU tag.
Ez pedig időbe telik. Ők védekeznek, az ukránok meg meg több, mint száz napja próbálkoznak, és nem sok sikerrel. Ha majd Tokmakig eljutnak, akkor az már jelenthet ezt-azt, de hát még onnnan is messze járnak. Az oroszok meg most vásároltak be épp a koreai diszkontban némi hadianyagot. Szerintem azért, hogy az otthoni kapacitások inkább azzal legyenek lekötve, amit nem tudnak mástól megvenni. Tudják, hogy ukrajnán kívül más dolguk is lesz még.

Jut eszembe, @duckdodgers™ hol van?
Jól látod! Az Oroszok tisztán látják , hogy mivel a teljes NATO és EU ott áll a kaprok mellett jelenleg még jelentős pénzügyi eszközökkel és komoly ipari kapacitással -pénzügyi/technikai segítség még majd csaknem korlátlan- így azt kell pusztítani amit nem tud a nyugat pótolni azaz az élő erőt! Ugyanis azon kevés gárgyult veteránon és COD vitézen kívül akik most is ott vannak nem nagyon lehet képzett tömegeket vinni mert az egész NATO nem tudna egy ütőképes 200e-s haderőt oda vinni ! Tehát tetszik nem tetszik az orosz azt teszi ami ellen a nyugat tehetetlen!
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 529
10 161
113
Jól látod! Az Oroszok tisztán látják , hogy mivel a teljes NATO és EU ott áll a kaprok mellett jelenleg még jelentős pénzügyi eszközökkel és komoly ipari kapacitással -pénzügyi/technikai segítség még majd csaknem korlátlan- így azt kell pusztítani amit nem tud a nyugat pótolni azaz az élő erőt! Ugyanis azon kevés gárgyult veteránon és COD vitézen kívül akik most is ott vannak nem nagyon lehet képzett tömegeket vinni mert az egész NATO nem tudna egy ütőképes 200e-s haderőt oda vinni ! Tehát tetszik nem tetszik az orosz azt teszi ami ellen a nyugat tehetetlen!
Mellékesen belegondoltatok az arányokba? 40 millló ukrán tegyük fel erősen túlozva fele lelépett, maradt 20 millió. Elvileg az oroszok 300.000-500.000 fővel támadnak. 500.000 fős ukrán hadsereg a maradék 20 milliónak a 2.5%-a. Igen lassan fognak elfogyni.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Putyin Irán után KNDK-nál tarhál hadianyagot.
Te tarhálásnak nevezed a vásárlást? Megteszed, hogy a jövőbeni félreértések elkerülése végett megosztod a fura szótárad többi szócikkét is? Mindannyiunk érdeke, hogy értsük egymást.


Putyin Irán után KNDK-nál tarhál hadianyagot.
Persze nem tudjuk miről tárgyaltak
:eek:


nem tudjuk miről tárgyaltak, de ugye te sem hiszed, hogy csak a kulturális kapcsolatok fejlesztése volt a tárgyalások fő célja.
Feltehetően szerepelt a napirenden a fegyverkultúráról való értekezés.


Ha minden nap felépítek egy hidat, este lerombolom, majd másnap újra építem azzal nem nő egy ország GDP-je.
De.
Természetesen abból nem lesz GDP, ha a kert végében a földből kézzel kikapart agyagból esővízzel hidacskát tapasztasz, majd lerombolod, és másnap újrakezded.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 261
68 070
113

Magyrország behozatali tilalmat rendelt el ukrán mezőgazdasági termékekre.

Amit tilos behozni:
  • Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve;
  • Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva;
  • Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva;
  • Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva;
  • Gallus domesticus fajhoz tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva;
  • Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve;
  • Természetes méz;
  • Zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva;
  • Közönséges búza;
  • Rozs;
  • Árpa;
  • Kukorica;
  • Hajdina, köles és kanárimag; más gabonaféle;
  • Búzaliszt vagy kétszeres liszt;
  • Gabonaliszt (kivéve búza- vagy kétszeres liszt);
  • Másképpen megmunkált gabonaféle (pl. hántolt, lapított, pelyhesített, fényezett, szeletelt vagy durván darált); gabonacsíra egészben, lapítva, pelyhesítve vagy őrölve, az 1006 vtsz. alá tartozó rizs kivételével;
  • Olajrepce- vagy repcemag, törve is (a vetőmag kivételével);
  • Napraforgómag, törve is;
  • Napraforgómag-, pórsáfránymag- és gyapotmagolaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva;
  • Repce- és mustárolaj és ezek frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva;
  • Nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban;
  • Ropogós kenyér;
  • Zöldség (kivéve a cukrozott) ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva (kivéve paradicsom és az ehető gombák), nem fagyasztva;
  • Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is; szőlőmust (kivéve a szőlőlevet) és kivéve a 2209 vtsz. alá tartozó borecetet.
Kevés...
De elvileg ez csak az első kör.
Kerdes mit dolgoznak fel majd a nemetek, es adnak el tovabb a hazai uzleteikben szamunkra...

Ez meg ahogy latom a roman hadsereg ajandeka.

A Nato csapatokat kuldhet Ukrajnaba a hiányzó ukran katonak potlasara.


Amig a magyar kisebbseg jogait az ukranok garancialisan nem rendezik, addig semmifele EU vagy Nato tagok nem lehetnek.

Csapdaba esett ukran csapapatok.

Tovabba az ejjel Ogyessza es Harkov kapott be nagyobb szamban kalibereket, raketakat, dronokat, stb...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A nemzetközi nagytőke irányítja az unió döntéshozóit

Az Európai Unió vezetői nem az unió érdekeit védik, „a nemzetközi, multinacionális nagytőke piacszerzési akciójának vagyunk szem- és fültanúi” – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol arról beszélt, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.
MTI

A tárcavezető szavai szerint az ukránnak nevezett gazdák valójában amerikai, szaúdi és holland cégek, illetve befektetők.
„Politikai köntösbe bujtatott piacszerzési akció zajlik” – húzta alá.
Kifejtette, javasolták az úgynevezett tranzitdíj-támogatást, azt, hogy a 27 tagállam közösen hozzon létre egy olyan alapot, amelyből a szállítás költségeit lehet támogatni, hiszen a fő probléma az, hogy a szárazföldi szállítás drágább a tengerinél. Ha az ukrán gabona el tudna jutni a déli, horvát vagy az északi szabad kikötőbe, el tudna jutni a hagyományos útvonalakra, Afrikába és az Arab-félszigetre.
„De itt jön a nagy lelepleződés, hogy egyáltalán nem cél ez” – fogalmazott.
Az Európai Unió még májusban engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának -, hogy megtiltsa az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védje a helyi gazdákat. Az Európai Bizottság azonban nem hosszabbította meg az ukrán gabona behozatali tilalmát, mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban.
Nagy István szerint ez az évrendszer nem igaz, túlkínálat van az európai piacokon. Felháborítónak nevezte, hogy az utolsó nap, utolsó pillanatában foglalkoztak a kérdéssel, de nem az érintett szakminiszterek bevonásával, hanem Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megállapodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és még a hivatalos tájékoztatás előtt megjelent erről a közlemény.
„Az Európai Unió vezetői nem viselkedhetnek így a saját tagországaikkal” – jelentette ki.
A tárcavezető szólt arról, hogy az eredetileg négytermékes listát kibővítették a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is. Mivel ezen a területen nincs nemzeti hatáskör, szavai szerint „ez egy nagyon kemény és bátor döntés” volt.
„Nem lehet, hogy a gazdáink segélykiáltását nem halljuk meg” – húzta alá, hozzátéve, hogy ha a hazai termelők most tönkremennek, nem lesz, aki a jövőben termeljen.
Az agrárminiszter kifejtette, nem követhető nyomon, hogy az ukrán termékeknél milyen vegyszereket használtak, használtak-e genetikailag módosított alapanyagokat.
„Nem véletlen, hogy meg kellett semmisíteni ukrán gabonatételeket, mert kifogásolható volt az eredetük” – mondta, hangsúlyozva, hogy Magyarország a hosszú távú ellátásbiztonság mellett tette le a voksát.
Nagy István elmondta, a döntéshez Bulgária végül nem, de Szlovákia és Lengyelország csatlakozott, és tárgyalásai alapján Románia is fog.
„Az biztos, hogy Magyarország ki fog tartani” – közölte.


Elkeseredett ukrán támadások orosz területek ellen NATO hátvédelemmel
Moszkva, Brüsszel, 2023. szeptember 17. vasárnap (MB)

A kijevi vezetés, NATO hátvédelemmel orosz területekre és objektumokra mért drón- és tüzérségi csapásokkal próbálja a maga javára fordítani az előnytelen harctéri helyzetet, egyszersmind megerősíteni ingadozó hatalmi pozícióját azokkal szemben, akik békekötést sürgetnek Oroszországgal – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.
Mindennapossá váltak a dróntámadások Moszkva és a Krím ellen. Az ukrán dróntámadások miatt vasárnapra virradóra is szüneteltetni kellett a forgalmat a moszkvai légikikötőkben.
A krími város kikötője ellen szeptember 13-án elkövetett támadás után, melyben helyrehozhatatlanul megrongálták a Minszk nevű partraszálló hajót és a Doni Rosztov nevű tengeralattjárót, újabb dróntámadást intéztek Szevasztopol ellen is.
Noha az orosz légvédelemnek sikerült kivédenie a moszkvai és a krími dróntámadásokat, egy orjoli középületet dróntalálat ért, Dnyepropetrovszkban pedig infrastruktúra rongálódott meg. Belgorodot 24 óra leforgása alatt 30 drón-, aknavető és ágyútámadás érte. Vorozsezsben három, Kurszkban egy ember halálát okozták a becsapódott lövedékek. Donyeckben repeszbombát vetettek be, és kioltották öt ember életét. Intenzív tüzérségi támadás érte a Donyeckben fekvő Szoledart is.
Ezek a támadások ugyan alkalmatlanok arra, hogy változtassanak az ukrán haderő hátrányos helyzetén, de arra jók, hogy elhitessék a lakosság egy részével, hogy a kijevi vezetés ura a helyzetnek – írta tudósítónk.
Megfigyelők az elkeseredettség jelének tartják az ukrán vagdalkozásokat. Hiszen az ukrán haderő nem csak a frontokon nem tudott áttörni, hanem a Fekete-tengerre sem tud többé kijutni az orosz haderő blokádja miatt.
Az oroszok jóindulatán múlik, hogy kiengednek-e a kikötőkből gabonát szállító ukrán teherhajót. Moszkva azért rendelte el a blokádot, mert a NATO országok megszegték az orosz-ukrán-török-ENSZ gabonamegállapodást, és a teherhajókon fegyvert szállítottak Kijevnek.
Most többek között a Dunán keresztül igyekeznek eljuttatni az Ukrajnának szánt hadianyagot.
Ezért indít az orosz légierő célzott rakétatámadásokat Ukrajna Duna-parti kikötői, Reni, Izmail és Kilija ellen.
“Ukrajna nagyon nehéz helyzetbe került, őszintén szólva én ’tűzzsáknak’ hívom. Elzárták a tengertől, a Fekete-tengeren szörnyű a helyzet” – vélekedett Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök tanácsadója a You Tube csatornán.
Az ukrán mezőgazdasági export egyetlen kiútja Bulgárián, Moldován és Románián keresztül vezet. De Magyarország, Lengyelország és Szlovákia döntése az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbításáról hátba szúrás Kijevnek.
“A dolgokat nevükön kell neveznünk, példátlan geopolitikai és geogazdasági csapás” – értékelte a történteket Szoszkin.
Az Egyesült Államok még nem döntötte el, ad-e Kijevnek 300 km hatótávolságú ATACMS (Army Tactical Missile System) rakéta rendszert az oroszok ellen. (Kijev sürgeti, és biztosra veszi kérésének teljesítését.)
Noha Putyin elnök megint jelezte, hogy Moszkva kész a békés rendezésre, és csak Ukrajna pozitív válaszára vár, a nyugati szövetségesek, köztük a magyar kormány még mindig az „orosz agresszióra” hivatkozva utasítja vissza azt, ami az „agressziót” kiváltotta: az orosz biztonsági követelések teljesítését.

Rob Bauer tengernagy, a NATO katonai bizottságának elnöke szombaton bejelentette, hogy a tömb a hidegháború óta legnagyobb hadgyakorlatára készül Németországban, Lengyelországban és a Baltikumon.
A 2024. februárban és márciusban tartandó „Állhatatos védő” (Steadfast defender) fedőnevű gyakorlaton 40 ezer katona, 50 hadihajó, és 500-700 szárazföldi harci eszköz vesz részt. A hadgyakorlat célja egy feltételezett orosz invázió elhárítása és visszaverése „valósághű forgatókönyv kidolgozásával, valós földrajzi adatok felhasználásával a csapatok részére”.
A hadgyakorlaton Svédország is részt vesz, annak ellenére, hogy még nem tagja a NATO-nak – tudatta Bauer admirális.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 580
17 689
113
Bocs, nehezen jöttem rá, hogy nekem írsz.
Te vagy az egyetlen akit letiltottam.
Persze válaszolok, ha már megszólítottál.
Azért, mert valaki hírszerző volt, vagy ezt állítja magáról, még nem jelenti azt, hogy mindenhez is ért.
Szerintem ő egy nagyon intelligens és művelt ember.
Én azt kritizáltam, amit írt. Az egy katonai, szakmai vélemény. Nem ideológiai alapú, nem személy -, vagy médiaceleb katraktere, esetleg múltja miatt írtam, amit.

Ezért nem zavar, hogy te neki hiszel. Hiszen ő egy izraeli hírszerző, az biztos tud mindent.
Én pedig mindenen kívül állok. Rácz Béla sem vagyok. :)
Nem olvasom, de szerintem még van pár milliárd ember a földön aki, úgy gondolkodik, mint én. Így bármelyik lehetek.
Ha sok embernek más a véleménye Putyin haborújáról, mint neked, az nem azt jelenti, hogy álnéven, téged megtévesztve, valójában csak egy embernek más.
Próbáld ki, kérdezz rá a dokidnál, hátha ő is Dr. Rácz....
:)

A lényeg, hogy szakmai véleményét, szakmai érvekkel cáfolom. Amit neked nem kell érteni, hisz az izraeli hírszerző, mégiscsak valaki. Te az alapján döntesz , hogy ki mondja, nem az alapján, hogy mit mond.....

Ha már válaszoltam, te is megtehetnéd, hogy valami szakmai érvet előhozol arra, mitől lesz pontosabb, hatékonyabb az Észak -koreai rakéta, mint a Kindzsal, Kalibr, Tornado?

Izraeli hírszerző ide, Rácz hasonmás oda, ez azért érdekelne.
:)

A lényeg, hogy Putyin semmilyen háborús célját nem tudja már elérni.
Ukrajna 500 napja nem omlik össze, hanem ellenáll.

Közben Putyin elvesztette az önkéntes szárazföldi erő harmadát, felszerelésének jobbik felét.
A Pufi és Irán fegyvereire van utalva, ennyire "nem ugrott" neki az orosz Ukrajnának
:)
Putyin nem hülye, a hosszú, elhúzódó háborúhoz a társadalom türelmét be kell osztania. Legalább a Putyin választásig.
Utána talán már nem annyira, kérdés, hogy marad e erő és harcolni akarás két év vesztes háborút követően az orosz népben, egy Putyin álmaiért.
Ugyanis a mozgósítás már kényszert követel.
A 300 ezer új katona valóság tartalma majd elválik. Lehet, olyan lesz, mint a 2000 új tank évente.
Álom.





A ZUSA hogy vesztette el Vietnamot, Afganisztánt? Elfoglalták Washingtont, megreccsent gazdaság?
Mégis elvesztette!
Mert nem tudta elérni eredeti célját, amiért háborúzott.

Ezért nézd ki hogy áll eredeti céljaihoz képest.
Az ukrán állam létezik, védi magát másfél év után, ráadásul az orosz védekezésre kényszerül a támadó háborújában.
Se nácitlanitás, se Novarosszija, se Harkov, se Odessza. Se ukrán bábkormany, így a NATO orosz érdekszféra határa Csap helyett valahol Donbasszban lesz, pár száz kilométerre Moszkvától. Pont ezt szerette volna Putyin elkerülni, szerette volna ezt a határt visszatolni.
Eltűnt a buffer zóna, egy NATO és a világ által felfegyverzett, anyagilag támogatott, örökre ellenséges szomszédot kapott a kertvégébe.
A háború elejéhez képest kifejezetten rosszul áll, tekintve jelentős veszteségeit, elszakított gazdasági kapcsolatait.
A Pufi és Irán kegyeit keresi Putyin, mert Kína sem támogatja.
Nincs BRICS, nem tud szövetségeseket találni a kilátástalan háborújához.

Ennyire jól állnak.



Putyin a demokratikusan megválasztott vezető?
:D
Ahol Ő jelöli ki az ellenfeleit, ő öleti meg, és ő veti börtönbe őket?
:D

Bezzeg a szar nyugat...


Ez Putyin személyes háborúja, nem az orosz népé.
Ezt még Putyin is tudja, ezért sem mer mozgósítani, hamar bukná hatalmát.
Rácz András,nem Béla. Mik is lennének a szakmai érveid? Ilyet még sosem tettél közzé,kizárólag a putyinozásban merül ki a tudományod. Szerintem akkor hangoztasd jó hangosan a narratívádat,ha az ukránjaid Moszkván túl járnak. Illetve biztos fognak arra járni,de azt hadifogoly tábornak hívják. Minden olyan infót,amit a mainstream közöl,azt simán benyeled,erre alapozva a szakvéleményed. Ezt hívják szemellenzőnek,viszont jót lehet mulatni rajta. Ukrajna egy lassan múlt időben létező valami,akit senki nem fog újjáépíteni,vagy felvenni a NATO-ba,meg az EU-ba.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 970
5 939
113
Putyin a demokratikusan megválasztott vezető?
Ne forgasd ki, nem ezt mondtam.
De ami tény az tény!
Putyin választással jutott hatalomra (pont mint Biden)
Ursula meg Sunak NEM
:D
Ahol Ő jelöli ki az ellenfeleit, ő öleti meg, és ő veti börtönbe őket?
:D
Ez csak a véglete annak ahogy a politikai ellenfeleit kiiktatja.
Nyugaton ezt humánusabban teszik, zsarolassal, karaktergyilkossággal.
A cél mindig mindenhol ugyan az csak a módszerek változnak.
Bezzeg a szar nyugat...
Annyira szar hogy én nyugaton élek.
Ez Putyin személyes háborúja, nem az orosz népé.
Ezt még Putyin is tudja, ezért sem mer mozgósítani, hamar bukná hatalmát.
Gondolom ő mondta neked!
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 880
113
Szóval akkor Oroszország a vörössel jelölt részen folytat különleges katonai műveletet, és egyesek szerint ott olyan mértékben veszíti és emiatt tolja bele a technikát, hogy akkor a többi részén az országnak, pár biciklivel és laposelemes zseblámpával (?) elátott éjjeliőr maradt a laktanyákban.

Értem.
128214962-bbcm-russia-country-profile-with-flag-050123.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 898
87 102
113

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
705
1 950
93
Szóval akkor Oroszország a vörössel jelölt részen folytat különleges katonai műveletet, és egyesek szerint ott olyan mértékben veszíti és emiatt tolja bele a technikát, hogy akkor a többi részén az országnak, pár biciklivel és laposelemes zseblámpával (?) elátott éjjeliőr maradt a laktanyákban.

Értem.
128214962-bbcm-russia-country-profile-with-flag-050123.jpg
KB igen. Oroszország óriási területei eddig is őrizetlenek voltak. Nézzétek csak annak utána, hogy mennyi kínai cég lopja a faanyagot gyakorlatilag háborítatlan Oroszországból, és hány ezer km-és hatarszakaszok vannak, ahol ember fia nem jár. A méret nem egyenlő benne rejlő erővel. Oroszország határainak nagy része mindig is őrizetlenek volt. Ennyi erővel Kanada is félelmetes erővel bír?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
+Castel:
Nem így számolt a nyugat, azaz a mögötte álló elitek.
Háborút akartak, de nem most, hanem olyan 2027-30 magasságában.
Az orosz pedig nem várt addig, tudván, hogy akkorra talán még az atomütőereje is értelmetlen lesz.
Lépett egyet, ami meglepte a nyugatot. Na jó az USA-t nem, mert valahogy értesült az orosz szándékról, amit az is bizonyít, hogy kimenekültek Afganisztánból (nem akarta csapatait védetlenül hagyni az ukrán események miatt), illetve már november óta kiabálták, hogy támadni akar az orosz. Szóval váratlant lépet a medve, ezzel pedig lépéskényszerbe vitte a nyugatot, akinek már csak arra volt ideje, hogy telenyomja Ukrajnát gerilla hadviseléshez szükséges fegyverekkel (Stinger, Javelin). Ezen kivűl az orosz az egész háborút egy olyan síkra terelte, amiben hasonlóak a feltételek, vagyis az idő síkjára. És itt mostanra elérte, hogy ő osztja alapokat. Az embargó nem jött össze, most már addig húzza a háborút, amíg akarja. Az idő az mindenkinek IDŐ. Senkinek sincs több belőle. Lehet, hogy az orosz sem volt felkészülve, de nem volt választása, ha esélyt akar a győzelemre. Ezenkívül még visszahozta az anyag és tömegháborút, amiben nyugat megint nem erős. Ott már a fantázia világába való scifi hadviselésről ábrándoztak és ennek megfelelően építették (már aki) a hadseregeiket. Aztán szembe jött a valóság. Rengeteg technika és még több ember kellene hogy az oroszt legyőzzék. Az pedig nincs. Ami volt a tömeg hadseregek idejéből, azt nagyrészt már odaadták. Ami van a hálózati hadviselésre felszentelve, az pedig édes kevés (még akkor is az lenne, ha maga a NATO működtetné). Az idő pedig fogy. nem lehet nyomtatni belőle, mint a dollárból vagy euróból. Minden nappal gyengül Ukrajna, és ahogy Róbert C. is megmondta, az orosz annyi lőszert vesz az autokráciáktól amennyit akar, míg az ukránoknak a saját SZU eszközeikhez, nincs már lőszerük, nyugat pedig nem gyárt ilyent. Sőt a saját űrméretű lőszereinek gyártásában sem jeleskedik, gyártókapacitás hiányában.
Oroszország visszavezette a háborút meghatározó hármast: idő, anyag és ember. Aki nem tudja ezt a hármat uralni, az nem tudja legyőzni Oo.-ot. Nyugat ezek közül - per pillanat -egyet sem tud "uralni".