[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 312
37 324
113
❗️Clayton Morris amerikai újságírót megdöbbentette az ukrán fegyveres erők hadseregének tömeges megadásáról készült felvétel.

Az amerikai újságíró elismerte, hogy megdöbbentette a különleges műveleti övezetből származó videót, amely az ukrán fegyveres erők katonáinak tömeges megadását ábrázolja az orosz csapatoknak.

"Az ukrán hadsereg leteszi a fegyvert és megadja magát az orosz csapatoknak. Hihetetlen. Az igazság az, hogy a nyugati média nem akarja, hogy lássák" – kommentálta a felvételt.

Az újságíró szerint az ukrán katonák ilyen viselkedését az okozza, hogy az ukrán fegyveres erők parancsnokai nem hagynak nekik más választást, mint csatába menni, de nem akarnak ellenállni az orosz fegyveres erőknek. Eközben Nezalezhnaya több hónapja akut munkaerőhiányt tapasztal, így még a nőket is elöl hívják, emlékeztetett Morris.

Több mint 10 ezer ukriról beszélnek, akik már megadták magukat.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
A török Baykar Haliuk Bayraktar vezérigazgatója három ukrajnai projektbe történő beruházásról beszélt.

Erre a kijevi védelmi iparágak nemzetközi fórumán került sor – írja az Ukrinform .

A Bayraktar TB2 hadműveleti-taktikai drónok gyártója, a török Baykar cég három 100 millió dolláros projektbe fektet be.

„Három fő befektetésünk van Ukrajnában. Az egyik egy gyár. Aztán itt van a szolgáltató központ és a központi iroda is… Ez egy körülbelül 100 millió dolláros beruházás, és a folyamat már folyamatban van. Az építkezés már megkezdődött. Körülbelül 1,5 évet vesz igénybe. Itt legalább 300 embert tervezünk foglalkoztatni. Az együttműködés folytatódik” – mondta Bayraktar.

Van e most ott feleslegesebben létte jövő beruházás?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 644
113
Tűz Ivano-Frankivszkban.
A gázvezeték ég. Nem érkezett bejelentés a gázvezetéken keresztül ezen a területen.

Zaporozsjei irány : Az ukrán fegyveres erők aktiválása a Vasziljevszkij és Pologovszkij szakaszokon
2023. szeptember 30-i 17.00 óraii állapot

A Rabotino-Verbovoe vonalon a helyzet változatlan. Az ellenség falvak közé ékelődő kísérletei nem hozták meg a várt sikert az ukrán fegyveres erők számára. Elszigetelt ütközések figyelhetők meg Verbovoye nyugati részén , valamint a délnyugati ültetvényekben.

▪️Súlyos veszteségek miatt a 117. gyalogdandár 3. zászlóaljánál és a 82. légideszant rohamdandárnál ismét váltották egymást. A minap érkezett póterő, köztük a 65. dandár erői is.

▪️Az Ukrán Fegyveres Erők 65. gépesített dandárjának erőivel tervezik megrohamozni a Rabotinótól délre fekvő magaslatot . Elhelyezkedésük előnyös mind a Novopokropovka , mind a keleti erdősávok védelmében , ezért az Ukrán Fegyveres Erők rájuk összpontosítják erőfeszítéseiket.

És ha az Orekhovsky-szektorban folyó csaták már valamelyest mindennapossá váltak, akkor az ukrán alakulatok aktivizálása Vasziljevka és Pologi irányában meglehetősen egyedi esemény az elmúlt napokban.

▪️Grigorovka , Stepnogorsk és Kamensky térségében azonosítatlan egységek érkezését észlelik, amelyek ezekben a falvakban ellenőrző pontokat szerelnek fel.

▪️A 82. légideszant dandár több csoportja is állást foglalt Belogorye közelében (tüzérségünk már dolgozik rajtuk). Az ellenséges repülőgépek pedig a dnyipropetrovszki repülőtérről lőni kezdtek a hátsó célpontokra, köztük Pologira.

Az Ukrán Fegyveres Erők két területen végzett ilyen tevékenysége mind Vasziljevka, mind Pologi elleni lehetséges támadást jelez. És elvileg, figyelembe véve Orekhov problémáit , ez a lehetőség teljesen logikus az elülső szakasz nyújtásához. Más kérdés, hogy az ukrán fegyveres erőknek van-e elegendő tartaléka egy széles fronton történő offenzívához.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 122
2 051
113
érdemes ezt a részt árnyalni azzal, hogy a másfél év úgy kezdődött hogy az akkor elindult ca. 200 ezres haderőből talán egy 30-40 ezres kemény mag volt katona forma képzett felszerelt motivált a többi A-ból B-be szakszerűen elvonulni se képes csürheként funkcionált, az előbbiek is fals felderítés alapján alkotott fals helyzetértékelés alapján kapták az értelemszerűen elfuserált parancsokat
ezt az állapotot érdemes összevetni a maival, ahol nagyjából a teljes 300-500 ezres sereg kiképződött a felderítésük ha nincs is toppon de legalább már tudják hogy mit nem tudnak, a helyzetértékelésük megalapozott, a kretén parancsnokokat nagyobbrészt eltakarították, a technikát illetően kapisgálják már hogy melyik elmaradt fejlesztésbe kell sürgősen belekapniuk, az elhasznált készletek pótlására meg lepaktáltak a patás ördöggel is
a két évvel ezelőtti orosz hadsereg veszélytelen volt ránk, nem csak állapota, hanem a politikai helyzet miatt is, emlékezzünk, abban a korban egymásnak adták a kilincset német kancellárok és franszia elnökök, semmilyen szinten nem merült fel a gondolat hogy oroszországgal konfliktusunk lehetne vagy veszélyt jelenthetnének ránk
ma nálunk evidencia hogy az oroszok az ellenségeink, az oroszoknál hogy mi vagyunk az ő ellenségeik, és sikeresen elértük hogy nekünk már legyen is miért aggódnunk mert az a vonulni nem tudó csürhe mára megtanult nem csak vonulni, háborúzni is, mi meg eközben az ökölrázáson kívül nagyjából semmit nem tettünk, európa még mindig a cociális államot akarná építeni mintha nem történt volna semmi...
Az kimaradt, hogy hátrakötött kézzel harcolnak, mert testvérnépnek tekinti az ukránt.
Még nem is kezdtek el háborúzni, mert ha nekiindulnak akkor két hét alatt végeznek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 725
80 090
113
Áruld már el miért is kell az oroszokat basztatni, mert erre még nem kaptunk tőled választ.

Abba bele gondoltál már, hogy aki egy korrupt náci rendszert támogat az maga is korrupt nácivá válik az az t..........
Mert azoroszoknak nem tetszik a jelenlegi nyugat központú világrend és próbálnak tenni is ellene.

mert ugye a nyugat nem égeti a tartalékát, ezért ürítjük már az izraeli tartalékraktárakat is, ezért fogyasztottuk nullára sok helyen már nem is csak a felesleget, hanem a biztonsági tartalékot is.
Csak azokat a gyártási darabszámokat, csak azokat tudnám feledni...
Mire gondolsz? A nyugat alig ad modern technikát az ukránoknak.
Azt felejted el, hogy a nyugat nem tevőleges haviselő fél ellenben az oroszokkal. Szerinted ki égeti jobban a technikát? Aki harcol vagy aki néha ad pár tucatot?
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
412
1 092
93
Másfél év háború. Tavaly történt ami történt. Ősszel, télen. Semmi. Most megint rebesgetik a nagy téli orosz ellentámadást. Hatalmas orosz tartalékok felhalmozását. Hadiipar felfutását. Meglátásom szerint az oroszoknak egy valamihez van, lesz erejük: megtartani az eddig megszerzett területeket. A nyugat Ukrajna számára nyújtott támogatása, apadni látszik, de ez talán csak egy hullámvölgy, nem hiszem hogy a közeljövőben megszűnne. Minél tovább tart a háború, az ukránok annál potensebb fegyvereket kapnak az orosz hátországban mérendő csapásokhoz. Az oroszoknak sem erejük, sem szándékuk nincs nagyobb ukrán területek elfoglalására. Egy lehetőségük van az ukrán hadsereg kivéreztetése. Értelmetlen is lenne nagy ukrán lakosságú területek bekebelezése. Megszállás alatt tartása.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 557
113
A számosság segített, a minőség (vélt felsőbbrendűség, a csodafegyverstátusz) meg lózung volt.

Ki állította bármiről, hogy csodafegyver?
Minden kell az ukránnak, kapott jobb és rosszabb eszközöket is.
Ne keverd ide azt, hogy az orosz hónapokkal érkezésük előtt propagandát folytatott a Leopard 2, Challenger harckocsikkal kapcsolatban, azért, hogy saját katonái morálját valamelyest megőrizze.
Nagyon készült az első nyugati veszteségekre, hisz az orosz katona (és társadalom) hite a lángoló nyugati eszközök látványával tartható fenn leginkább.
Kommunikációs háború eszköze a "csodafegyverek mitoszának megdöntése" tehát, ezért nagy erőkkel dolgozik az orosz média gépezet.
Ennek tudatában kinek érdeke a "csodafegyver", "wunderwaffe" emlegetése?
;)
Sokszor, végtelenségig....

A viccet félretéve, szerinted az ukránok milyen sikereket értek el az elmúlt hat hónapban.

Idővel számot kel majd adnia a NATO-nak miért támogatta az ukrajnai korrupt és náci jelképeket hordó csapatokat.

A siker az eredeti célokhoz viszonyítva értékelhető reálisan.

Ez a háború Oroszország támadása Ukrajna ellen, ezt azért ne feledjük el.
Az orosz reguláris erő tavaly július óta nem ért el sem területi sem másmilyen eredményt. Viszont sokat vesztett. Azóta védekezik, a megszállt területek megtartására összpontosít.
A fronton patthelyzet van, egyik fél nem képes változtatni, erőfölényre szert tenni.
A kezdeményezés még mindig az ukrán kezében van. Az ukrán dönti el, hol és mit támad.

Tavaly februárban senki nem adott esélyt Ukrajnának az orosszal szemben. SENKI nem hitte volna, hogy másfél év után még létezik Ukrajna, zselé az elnök, stb.

Ahogy azt sem hitte senki, hogy az orosz szárazföldi erők elvesztik eszközeik felét, létszámuk negyedét, harmadát.

A jelenlegi helyzet, Oroszország anyagi és emberi erőforrásainak, pénzügyi tartalékainak darálódása tökéletes az USA vezetőinek.
Az elveszett hadianyag újra gyártása, a haderő képességeinek újra építése, az elégetett pénzeszközök felhalmozása nagyon sokáig tart, ha egyáltalán lesz rá lehetőség.
A másik fontos dolog, hogy az orosz GDP növekedés minél alacsonyabb legyen, hisz a gazdasági erejének csökkenése korlátozza Putyin háborús terveit a jövőben. Ez 2014-óta tart, a szankciók segítségével az orosz fejlődés messze a világ és a nyugati átlag alatt van.

Ebben a folyamatban csalóka az orosz propaganda az ukrán/NATO/nyugat kimerüléséről, hisz a ki bírja tovább levegő nélkül játék kétélű.

A nyugati (USA) elvárások ezért nem túl magasak Ukrajnával szemben:
  • A gyors orosz kivonulás nem is lenne annyira jó, mint a tartós veszteség okozás.
  • Az oroszok megfékezése, Putyin európai destabilizációs céljainak akadályozása csak az orosz erőforrások jelentős csökkentésével lehetséges. Ha tavaly visszavonult volna, maradt volna a nyugati gáz és olaj export bevétele, a szárazföldi haderő java, így már a következő támadásra készülhetne sokkal több erőforrással, mint tavaly.

Tehát tényleg jól áll a helyzet Washingtonból nézve.
Ennél elégedettebbek nem igen lehetnének.

Fontos, hogy ez a Putyini orosz darálódás sokáig, akár évekig fennmaradjon.

Az erőforrások terén nem kell félteni a nyugatot. Ezt tudja Putyin is, ezért a nyugat általa gyenge pontjának vélt elemét támadja propagandájával: a társadalmi támogatottságot. Bár érzi, hogy nem egyszerű, ezért mindent megtesz Trump hatalomba segítésére. Trump az utolsó szalmaszál számára.

Az, hogy miért támogatják a szélsőséges Ukrajnát? A sokkal veszélyesebb szélsőséges Putyin ellen!
A cél szentesíti az eszközt!
Tök mindegy milyen Ukrajna, tök mindegy mennyibe kerül, ha Putyin háborúval fenyegeti a térséget, Európát, nincs morális gát megakadályozása érdekében.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 933
56 888
113
Z egy Kievben rendezett konferencián, ahol 30 orszàg 225 hadiipari cége vett részt azt mondta, hogy "Ukrajnából a világ egyik legnagyobb fegyvergyártóját akarja csinàlni". Legsürgösrbb a légelháritás, a lőszet és drónok gyártása. Irja több németnyelvű ujság. Állitólag 31 céggel már együttműködési szerződést kötöttek.

Sirjak, vagy nevessek?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 995
5 450
113
Másfél év háború. Tavaly történt ami történt. Ősszel, télen. Semmi. Most megint rebesgetik a nagy téli orosz ellentámadást. Hatalmas orosz tartalékok felhalmozását. Hadiipar felfutását. Meglátásom szerint az oroszoknak egy valamihez van, lesz erejük: megtartani az eddig megszerzett területeket. A nyugat Ukrajna számára nyújtott támogatása, apadni látszik, de ez talán csak egy hullámvölgy, nem hiszem hogy a közeljövőben megszűnne. Minél tovább tart a háború, az ukránok annál potensebb fegyvereket kapnak az orosz hátországban mérendő csapásokhoz. Az oroszoknak sem erejük, sem szándékuk nincs nagyobb ukrán területek elfoglalására. Egy lehetőségük van az ukrán hadsereg kivéreztetése. Értelmetlen is lenne nagy ukrán lakosságú területek bekebelezése. Megszállás alatt tartása.
Pontosabban a jelenleg ott levő erőkkel ehez van "erejük".Itteni posztokkal ellentétben nem csak az Ukránoknak lehetnek súlyos veszteségeik Ukránok a "saját" csatornáikon töltik fel a drónos videókat a lövészárokban "kuporgó" Orosz kiskatonákról,megsemmisített harcjárművekről csak ide nincsennek feltöltve csak ritkán.Kinek nagyobbak a veszteségek reálisan nehéz eldönteni de jelenleg viszonylag kiegyenlítettek az erőviszonyok a "fronton" nagy áttörés egyik fél részéről se látszik.Viszont egy nagy arányú mozgósítással fel tudná borítani a erőviszonyokat.De ennek meg is lenne a gazdasági,társadalmi ára.Ha meg nem jár áttörő sikerrel bele is bukhat a mostani vezetésük ezeket a kockázatokat egyenlőre nem vállalják be(Oroszokat ebben az esetben nem "tartják el" "szponzorok" minr az Ukránokat.Jelen helyzetben inkább "kivárnak" hogy esetleges nyugati politikai fordulat esetén(elsősorban USA) elapad Ukrajna támogagása.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 857
47 377
113
USA mitől nem lenne már szuperhatalom?Miközben "rommá" keresei magát a háborún és úgy "ugrál" az Eu nagy része ahogy ők "fügyülnek"?
Attól nem szuperhatalom ma már, hogy egyszerűen nem képes arra, amire képes volt mondjuk a Sivatagi Vihar, vagy a Szerbek megregulázása idején, hogy azt csinálhasson a világba ahol és amit akar, rá való negatív következmények nélkül! Ma beavatkozik valahol, akkor annak hatás - ellenhatása van, s rajta is csattan, neki is fáj. Nem tudta az akaratát végigvinni sem Szíriában, sem Iránnal szemben, nem jött be anno orosz reakció miatt Grúzia, Belarusz és a Kazah puccs sem, Ukrajna meg az ő szövetségi rendszerét is gyengíti, a dollártól egyre többen szabadulnának, a BRICS 11 tagú, és 40+ an állnak sorba.

Én erről beszélek, tudod 1995 ben valaki azt mondta volna hogy SZA és Irán együtt lesznek a BRICSben, és Yuanért adják az olajat, senki nem hitte volna el. Ma meg ez a jelen!
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
389
2 652
93
Létezik az ukrán àllam egy erősebb ellenféllel szemben akinek a papírforma szerint le kellett volna nyomnia őket mint a bélyeget.

Azért ez magàban is elég komoly siker.

Nem siker az, hogy 10 idióta politikus és 10 idióta katona (tábornok) miatt százerek halnak meg értelmetlenül.

Magánvéleményem, hogy mind a nyugati vezető politikusokat, mind a nyugati katonai vezetőket a Dunába kellene lőni ezért a háborúért.

Értem én, miért írtál sikert, de szerintem nincs igazad. Le kellett volna-e nyomnia az USA-nak Vietnámot vagy Afganisztánt? Papíron mindenképp. Oszt még sem sikerült.

Kicsit túlértékeljük a történelmi példákat. A harcokat nem a múltban vívják, hanem a jelenben.

Azt is tegyük hozzá, hogy az oroszok nagyon kesztyűs kézzel bánnak az ukránokkal. Mert lehetett volna ezt úgy is csinálni, hogy az a napi 60000 tüzérségi lövedék Kijevben csapódik be.

Persze lehet ezt sikernek értékelni, de lássuk be, hogy Ukrajna akkor is létezne, némileg jobb körülmények között, ha fent említett idióták nem keresték volna a konfliktust. Az lenne a siker, nem ez.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
Létezik az ukrán àllam egy erősebb ellenféllel szemben akinek a papírforma szerint le kellett volna nyomnia őket mint a bélyeget.

Azért ez magàban is elég komoly siker.
A NATO-t kifelejtetted meg azt a szemét bandát aki generálta ezt a háborút.Úgy néz ki,hogy a NATO-nak a torkán akadt ez a dolog.Oroszország nehéz falat volt.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 199
23 656
113
Szerinted hol tanulták meg használni a nyugati eszközöket? Tudod én szoktam nézni, angol, ausztrál stb videókat az ukrán katonák kiképzéséről, és pl árokharc az van benne, de nem is ez a lénye, hanem az, hogy ezek 3 hónapos alapkiképzesk. Az alapkiképzés nem kész katonákat termel, az a szakkiképzések feladata, ami még legalább 3 hónap az alapkiképzés után.

Szerintem a nyugati eszközöket nem használni tanulták meg, hanem csak működtetni. Beindítani, elindulni, megállni… Nem elhanyagolható különbség, és ez a feltöltött videókból és a támadások eredményeiből látszik is.

Ha valóban sok videót nézel meg, akkor gondolom azokat is sikerül amelyekben az ukrán katonák mesélik el, hogy mennyire nincs köze a kiképzésen elsajátítottaknak a fronton szükséges dolgokhoz és a szimpla túlélésükhöz.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Pontosabban a jelenleg ott levő erőkkel ehez van "erejük".Itteni posztokkal ellentétben nem csak az Ukránoknak lehetnek súlyos veszteségeik Ukránok a "saját" csatornáikon töltik fel a drónos videókat a lövészárokban "kuporgó" Orosz kiskatonákról,megsemmisített harcjárművekről csak ide nincsennek feltöltve csak ritkán.

Ezekről a videókról elég részletes elemzések voltak év elején, de még szivárogtatás is volt ukrajnából, hogy rengetegszer foglyok/összefogdosott civilek kivégzése van rajtuk.
Esetek 99%-ban lassan, rezignáltan reagálnak, meg se próbálnak menekülni, valószínűleg valamilyen durva nyugtató hatása alatt állnak.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Mert azoroszoknak nem tetszik a jelenlegi nyugat központú világrend és próbálnak tenni is ellene.


Mire gondolsz? A nyugat alig ad modern technikát az ukránoknak.
Azt felejted el, hogy a nyugat nem tevőleges haviselő fél ellenben az oroszokkal. Szerinted ki égeti jobban a technikát? Aki harcol vagy aki néha ad pár tucatot?
Képzeld nekem se tetszik az USA központú gyarmatosító erőszak politikája amivel most teszi tönkre szeretett Európánkat és szűkebben Magyarországot ! Ha neked tetszik akkor az a te bajod !

A nyugat azért nem ad modernebb eszközöket mert akkor a saját aktív állományát gyengíteni ami amúgy se olyan acélos ! Még az USA is csak a már konzervált régebbi dolgokat tudja nélkülözni !

Arra meghogy a nyugat nem vesz részt tevőlegesen csak rögögő görccsel tudok reagálni! Különlegesek ? Kezelők ? Felderítők ? Tanácsadók ? Etc.

Mindenki égeti aki a fronton ész nélkül támadja az Orosz védelemi vonalakat!