[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 125
113
Ne beszélj már ekkora hülyeseget, helyette inkább olvasd el a konvencionális háború definícióját.

Igen, ismét itt vagyunk: "olvasd el a definícióját" :D :D :D És még én vagyok a hülye, mert papírkatonának mertem nevezni? Nem láttam még olyant, hogy valaki azért élte túl, mert az adott harceljárás "definíciója" szerint neki kellett volna győznie... :D A papírforma az 1:3-as arányt is előírja, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy a papír mindig egyenlő felszereltségű és harcértékű ellenfeleket feltételez, ami SOHA nincs így! Itt a támadók 8-10-szeres tűzérségi fölénye, az ukrán csapatlégvédelem szinte teljes hiánya és a drónok használata számít. Melyik "konvencionális" doktrínában szerepel ennek az elemzése, és az ilyen körülmények közötti harceljárások? Állj oda a xarrá lőtt ukrán elé, és lobogtasd a szabályzatot, ami szerint neki van rendelve a győzelem. Aztán próbáld meg túlélni... :D
Ez azért komoly, az orosz hadsereg elfoglalt egy szemétdombot és zászlót tűzött ki a csúcsra. Gratulálok a nagyszerű sikerhez! :D
Ha csak hülyeséget tudsz írni, azt felesleges. Ha megnézed mögötte a vegyiüzem elhelyezkedését, még az unokámnak is világos, hogy mi a taktikai jelentősége a meddőhányónak. Persze, ha csak azt látod, amit látni akarsz, akkor nincs baj. Mindenkinek joga van hülyének lenni (Kaya Ibrahim óta tudjuk) :D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Ez a drámai vég: megszűnhet Ukrajna

Garland Nixon amerikai szakértő arról beszélt, mi látható most az orosz-ukrán konfliktusban, mi lehet a végkifejlet és hogyan fognak változni Ukrajna határai, amint véget ér a konfliktus.
Az Egyesült Államokban már Ukrajna új határairól beszélnek. A Through the eyes of youtube csatorna legutóbbi műsorában Garland Nixon szakértő újságíró elmondta, Oroszország az összes, számára fontos területet meg fogja szerezni, azon ellenőrzést gyakorol majd.
"Amikor ennek az egésznek vége, Oroszország átveszi az irányítást minden olyan terület felett, amelyre szüksége van, és talán Ukrajna egész területe felett is" - jegyezte meg.
"Látjuk, hogy egy küszöbön álló katasztrófa előtt áll Ukrajna, elfogynak a fegyverek, az emberek, a Nyugat nem tudja tovább folytatni Ukrajna támogatását. Mind az Ukrán Fegyveres Erőknek, mind az ukrán politikai elitnek hamarosan összeomlással kell szembenéznie" - jegyzi meg.



A mindent behálózó korrupció állhat az ukrán fegyverhiány mögött
Manninger Miksa

A háborús hírekben nehéz eligazodni, mivel az információs hadviselés következménye minden fél rendkívüli hamis propagandája. Keddi moszkvai értesülések arról adtak hírt, hogy az Ukrajnának szánt lövedékek és felszerelések a feketepiacra kerülnek, majd bűnöző, radikális szervezetek kezébe. Ez feltehetően reakció volt arra, hogy aznap korábban Ukrajna miniszterelnöke bejelentette, hogy lőszerhiányban szenved országa.
Ami biztosan ismert, hogy Ukrajnában a súlyos korrupció valódi probléma.
Többek között a The New York Times véleménye is az, hogy Ukrajna igazi problémája a korrupció. Adataik szerint a fegyverre, lőszerre szánt amerikai segélyből csaknem egymilliárd dollár tűnt el.
Seymour Hersh többszörös Polk- és Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró is, aki az idén áprilisban közzétett írásában egy amerikai hírszerzési tisztviselőre hivatkozva azt állította, hogy az ukrán központi vezetés által üzemeltetett korrupciós hálózat megközelítőleg négyszázmillió dollárt sikkasztott el az Egyesült Államok által nyújtott üzemanyag-támogatásokból.
De ahogy korábban megírtuk, ezeken túl a balliberális érdekek megrendeléseit kiszolgáló szervezetek sem tudják úgy alakítani a mutatóikat, hogy azok kedvező eredményekkel záruljanak a kelet-európai országra nézve, amely:
a háború kitörése előtt a Global Initiative against Transnational Organized Crime (GITOC) bűnözési indexén a világ 193 országa közül a 34., míg Európában a harmadik legrosszabb;
a Transparency International korrupciós rangsorában 2021-ben a 180-ból az 59., míg 2022-ben a 65. legrosszabb helyet érte el.
És ezeknek a híreknek és anyagoknak a tárháza rendszerint bővül, amikor a közvéleményt olyan hírek bolygatják fel, mint az ukrán elnök luxusvilláinak ügye, miszerint egy oknyomozó portál szerint Volodimir Zelenszkij családjának a birtokába kerülhetett egy ötmillió eurót (nagyjából kétmilliárd forint) érő luxusvilla Egyiptom legelegánsabb részén, vagy éppen felesége költekezéseinek részletei, aki például több száz millió forintból vásárolt ékszereket magának. Az ilyen hírek következtében növekszik a nyomás Ukrajna felett is, hogy fékezze meg a korrupciót, ilyenkor történik esetleges tisztújítás bizonyos szerveknél.
Mindezek ellenére Ukrajna nyugati támogatása egyre csak duzzad, az uniós döntéshozók a költségvetést is jelentősen bővítik, hogy növelni tudják a finanszírozást.
Joe Biden pedig trükkösen, Izraellel összekötve finanszírozná tovább Ukrajnát: az amerikai elnök hatvanmilliárd dollárt kért a kongresszustól Kijev támogatására, míg Izraelnek 14 milliárdot különítene el.
A nyugati támogatások viszont most az Izraelt ért támadások óta új narratívából kérdőjeleződnek meg, azon túl, hogy nem sikerült véget vetniük a háborúnak.
A Newsweek már júniusban arról számolt be, hogy az izraeli fegyveres erők aggódnak, hogy az Ukrajnába áramló amerikai és nyugati gyártású fegyverek Izrael közel-keleti ellenségeinek kezébe kerülhetnek.
Nagyon aggódunk amiatt, hogy ezeknek az eszközöknek egy része a Hezbollah és a Hamász kezébe kerülhet − mondta a lapnak egy névtelenséget kérő magas rangú izraeli parancsnok.
Moszkva állítása tehát az, hogy az ukrajnai korrupció következményében a nyugati támogatásként érkező fegyverek és lőszerek a feketepiacon kötnek ki, és ezek kerülhetnek például a Hamász kezébe, bár egyesek szerint mexikói drogkartellekhez is jut belőlük.
Ezzel szemben Kijev szerint Oroszország juttatja el a zsákmányolt nyugati fegyvereket a Gázai övezetben harcoló terrorszervezethez. Jelenleg azonban nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy Oroszország közvetlenül részt vett volna a konfliktusban.
Nehéz elképzelni, hogy Oroszország részt vett a támadás megtervezésében − mondta korábban a Oleg Ignatov, a Soros György által is finanszírozott International Crisis Group vezető oroszországi elemzője. „Természetesen olyan világban élünk, ahol semmit sem zárhatunk ki. De én nem láttam erre nézve semmilyen bizonyítékot.”
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 769
113
A meddőhányóról készült videó alapján az orosz katonaság most már vizuálisan irányítja a fehér jelzésű területet és a város utánpótlását. Ha hadseregünknek sikerül elfoglalnia a kokszoló üzemet, szomorú lesz az ukrán fegyveres erők sorsa Avdeevkában☄️

Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei október 23-24

▪️Az AFU ismét megkísérelte megtámadni a rosztovi régiót . Az orosz légvédelmi egységek sikeresen lőtték le az ellenséges légicélokat a térség felett.

▪️A kupjanszki szektorban az orosz fegyveres erők átcsoportosulnak, és arra készülnek, hogy folytassák offenzíváját. Ezzel egy időben az ukrán tartalék egységeket az Oskil folyó keleti partjára helyezik át.

▪️A Kreminszkij szektorban folytatódtak a helyi összetűzések az orosz csapatok és az AFU között. Az orosz fegyveres erők egységeinek több ellenséges erődöt elfoglalva sikerült javítaniuk taktikai pozíciójukon.

▪️Soledar irányában a helyzet Klishchiivka és Andriivka közelében stabilizálódott. Ugyanakkor a Bahmut északi szárnyán az orosz csapatok ellentámadást indítottak a Berkhivka víztározó környékén, és előrenyomultak.

▪️Az orosz csapatok megvetették a lábukat a Krasznohorivkától délnyugatra fekvő meddőhányón, és folytatják hadműveletüket Avdiivka blokkolására. Az AFU támadásait Petrovszkijtól keletre, Pervomais'ke és Tonen'ke irányából meghiúsították.

▪️Az AFU továbbra is válogatás nélkül bombázza a lakóterületeket a donyecki agglomerációban .

▪️Herszon irányban, miután az AFU áttörést hajtott végre Krynky felé , az orosz csapatok ellentámadásba lendültek, és kikényszerítették az ellenséget állásaik egy részéből. A falu központi részén aktív harcok folynak, az orosz egységek felszámolják az ellenség szabotázs- és felderítőcsoportjait.

▪️Ugyanakkor az ukrán parancsnokság folytatja az egységek átadását Oleksiivszkij sziget északkeleti részére. Egy külön ellenséges csoport újabb lökést tervez Pishchanivka és Pidstepne felé.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
775
1 977
93
Ez azért komoly, az orosz hadsereg elfoglalt egy szemétdombot és zászlót tűzött ki a csúcsra. Gratulálok a nagyszerű sikerhez! :D
Hamburger Hill? Pork Chop Hill? A dolog nem orosz találmány... Mondjuk nem értem, hogy hogy miért nem dobtak egy akkora bombát a dombra, hogy utána csak kráter maradjon. Amúgy is védhetetlen, ahogy néhányan itt már írták.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Csak hogy ez már nem "konvencionális" háború.
Itt az van, hogy a veszteségek döntő részét a nehéztüzérség okozza, a sérültek szinte kizárólag súlyos, vagy permanensen sérültek, de a sebesülteket is megszórják szabadesésű gránáttal, hogy már ne okozzak gondot.
A sebesültszállító járműveket is kilövik. Ezért a sebesültek/halottak aránya a halottak felé tolódik el.

Ez egy Elsőgenerációs Drónháború (copyright by ravenlord), amelynek jellemzője, az ember irányította drónok tömeges alkalmazása.
A Másodgenerációs Drónháborút az autonóm drónok tömeges bevetése fogja jellemezni.
tényleg nem akarnék beleszólni a vitába,de megkérdezem azért ,hogy ha az ukrán veszteséglistát nézzük,és vannak itt (nem te) akik matematikai alapon dolgozzák fel az eredményt .. szóval tőlük kérdezném,hogy statisztikailag egy ukrán állásokra leadott TOS-1 szalvó hány fő veszteséget okoz ? illetve annak tükrében hogy hány TOS-1 szalvót indítottak az oroszok,hány fő veszteséggel tolódik el az általuk említett arányszám ?
és akkor még tényleg nem volt említve sem a légierő,sem a tüzérség által okozott veszteség,ami szintén nem egyenlő az ember vs ember szemközti harcának eredményével,és ténylegesen borítja az ő matematikai agymenésüket, ahol több százezres orosz veszteségről hadoválnak. (nem azt állítom,hogy nem haltak meg oroszok,az ukránoknak kell a propagandisztikus számadat,hogy tartsák a szikrát a hátországban .. majd akkor lesz ez visszás,ha a csodálatos számadatok ellenére leesik a népnek,hogy "lekvár helyett szar van a palacsintában" )

azt már nem is említem,hogy az általad is említett nehéztüzérségi fölény arányaiban,mint és hogyan befolyásolhatna a számításukon
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 051
113
Ukránok deszantolnak
1904225223_0:323:3066:2048_1920x0_80_0_0_67380fc1fcaf5a88d47be707d5409315.jpg

A múlt és a jövő jól megférnek egymás mellett
RIA_8525948.HR_.jpg


square_1280_4d9e478cd202acde8901bddd52517a9b.jpg

T-90M
1072986696_420:0:1500:1080_1920x0_80_0_0_6120ced53f5e37254e14df5a7bec250f.png

HSN-gránátvető
photo_448074-jpeg.webp
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Kitálalt Musk: a milliárdos egy módot lát arra, hogyan kerüljük el a harmadik világháborút

„Meg kell találnunk a békét Ukrajnában, és szerintem helyre kell állítanunk a normális kapcsolatokat Oroszországgal” – javasolta Elon Musk egy október 23-án a Twitteren tartott online vitán, írta meg a Yahoo.
Musk azt is mondta, hogy az USA politikája arra kényszeríti Oroszországot, hogy szövetségre lépjen Iránnal és Kínával, és hogy Oroszország, Kína és Irán szövetsége legyőzhetné a Nyugatot egy globális konfliktusban.
Szerinte a Kínával és Oroszországgal való heves konfrontáció katasztrofális lenne az USA számára, mivel Oroszország a nyersanyagokkal, valamint Kína a fenomenális ipari potenciáljával „félelmetes kombináció”.
Úgy véli, hogy „maga a civilizáció foroghat kockán”, ezért az amerikai politika prioritása a „harmadik világháború elkerülése”, és annak megakadályozása kell legyen, hogy „egy regionális konfliktus gyorsan globális konfliktussá váljon”.
Musk reménytelen helyzetnek tartja Ukrajna Oroszország elleni háborúját.
A milliárdos felszólította az Egyesült Államokat, hogy „találja ki” a békéhez vezető utat Ukrajnában, és „vegye fel újra a normális kapcsolatokat Oroszországgal”.
A Spaces beszélgetés során Musk azt sugallta, hogy az oroszok által megszállt „Ukrajna oroszlakta területein” nincs oroszellenes lázadás, utalva arra, hogy a jelenlegi ellenőrzési vonalakat tűzszünetté vagy állandó határrá lehetne alakítani. Musk szerint a tűzszünet azért lehetséges, mert nincs értelme olyan területeket arra kényszeríteni, hogy Ukrajna részei legyenek, amelyek állítólag Oroszországhoz akarnak tartozni.
Meggyőződése, hogy az oroszok által megszállt Kelet-Ukrajna és a Krím valóban orosz akar lenni.
A milliárdos nem érti, miért halnak meg mindkét ország katonái nap mint nap. Szerinte Oroszország nem fogja elhagyni ezeket a területeket, Ukrajna pedig nem fog boldogulni egy kisebb hadsereggel, ezért a tűzszünet a legjobb megoldás az ukrán nép számára.


Moszkva megabombával mérne csapást Kijevre

Magas rangú orosz tisztviselők és tudósok dolgoznak egy olyan támadáson Ukrajna ellen, amely Vlagyimir Putyin orosz elnöknek biztosan tetszik majd – írja a Bild. A sci-fi filmekbe illő tervek előkészületeit a lap hangfelvételekkel tudja alátámasztani.
A német Bild kedden megjelent cikkében ír arról, hogy a Roszkoszmosz korábbi vezetője, Dmitrij Rogozin, valamit a cég leányvállalatának, a Progress Űrrakétaközpontnak jelenlegi vezetője, Dmitrij Baranov közötti hétperces beszélgetés (amelyet idén januárban rögzítettek) azt bizonyítja, hogy Moszkva embertelen támadásra készül Ukrajna ellen.
Célpont: Kijev
A tervek szerint egy Szojuz hordozórakétát alakítanának át úgy, hogy az indítás után ne érje el a Föld körüli pályát, hanem hatalmas mennyiségű robbanóanyaggal megrakodva egy ukrajnai nagyvárosba zuhanjon. A német lap szerint a célpont Kijev lehet.
Rogozin és Baranov arról tárgyaltak, hogy a rakéta „kelet helyett északról” érkezzen Ukrajnába, azaz az Arhangelszk melletti orosz űrrepülőtérről, Plesszeckből, a kínai határon lévő Vosztocsnij űrrepülőtér helyett. Mindez azért lenne fontos, hogy nagyobb mennyiségű robbanóanyagot bírjon el. Baranov a lap szerint ezt úgy magyarázta, hogy keletről 7,5 tonna, északról 10 tonna lenne. Nos, a biztonság kedvéért levonhatunk egy tonnát, tehát 6,5 és 9 tonna.
Baranov állítólag azt is mondta, hogy az ötvenméteres hordozórakéta „bármilyen irányba” kilőhető.
Több probléma is felvetődött
Felhívta azonban a figyelmet, hogy „egyetlen Ukrajna irányába kilőni kívánt orosz bomba sem bírná ki a légkörbe való visszatéréskor a hőmérsékletet”.
A meglévő FAB–500-as légibombák nem fognak működni, elkezdenek túlmelegedni, a bennük lévő TNT megsemmisül, és így a teljesítmény kritikusan csökken. Még a mi irányított bombáinkat sem erre tervezték, és nincs túlmelegedés elleni védelmük – magyarázta aggályait Baranov, aki szerint légkörbe való visszatéréskor a tervezett terrorrakéta „másodpercenként hat kilométeres sebességgel haladna”.
A problémára azonban megoldást akarnak találni, így Rogozin azt ígérte, felkeresi Jurij Szolomonov tudóst, akinek épp ez a szakterülete. Szolomonov egyébként az 1990-es években a Topol–M interballisztikus rakéta fejlesztőcsoportjának vezetője volt.
Felvetődött azonban egy másik nehézség is a megbeszélések alatt, mégpedig az, hogy a rakéta egyes elemei orosz területre zuhanhatnak. A megabombává alakított hordozórakéta becsapódásának helye sem lenne pontos, ami további számításokat igényel.
„Körülbelül mennyi időt vesz igénybe, míg azt a sok sz*rt előkészítjük?” – tette fel végül a kérdést Rogozin, aki Baranovtól azt a választ kapta, hogy a szokásos kiigazítás hat-kilenc hónap, de „mi már megtanultuk, hogy egy-két hónap alatt újraszámoljuk a repülési programokat. Ha valamilyen kiigazításra van szükség, az hat hónapig is eltarthat, de ez a felső határ”.
„A nagy és rettenetes” Putyin
A lap azonban kifejti, hogy néhány nappal később a Rogozin által megkeresett Szolomonov rakétamérnök időközben megoldást talált a tervezett ukrán rakéta hőproblémájára. A tervet magának Vlagyimir Putyinnak akarja bemutatni. Érdekesség, hogy a hangfelvételen Putyint nem a nevén szólítják, hanem „főnökről”, a „legfelsőbbről” vagy – kissé gúnyosan – a „nagy és rettenetesről” (utalva az egykori orosz uralkodókra, Nagy Péterre és Rettegett Ivánra) beszélnek.
További érdekességként jegyzik meg, hogy sem Rogozin, sem pedig Baranov nem áll jelenleg közvetlen kapcsolatban az orosz elnökkel. Ehelyett az orosz elnöki adminisztráció vezetője, Anton Vajno ismerteti Putyinnal az Ukrajna elleni támadás baljós terveit.
Már januárban tudta az orosz elnök
„Beszéltem Vajnóval, elmondtam neki ezt a nagy dolgot, ami az Arhangelszki régióból jöhet. Elvileg nagyon érdeklődött. Megkért, hogy hétfőn mutassak be egy papírt, amelyet a főnöknek nyújt be ebben az ügyben” – hallható egy hangüzenetben Rogozin, amelyet Baranovnak küldött.
A Bild információi szerint Vlagyimir Putyint 2023. január 16-án tájékoztatták arról, hogy rakétatudósai és hatósági vezetői egy átalakított Szojuz rakétát akarnak kilőni egy ukrán nagyvárosra.
Arról azonban a német lapnak sincs információja, hogy Vlagyimir Putyin hogyan reagált a tervre, illetve hogy engedélyt adott-e a terv előkészítésére.
A Bild azt írja, már „hétfőn szembesítettük a németországi orosz nagykövetséget az állami tisztviselők baljós terveivel”, de semmilyen reakciót nem kaptak.



A litvániai Bombardier Challenger 650 (CL60) lejött a román északi határra kukkolni, majd délre fordul a moldáv határ mellett.
 

maxim

Active Member
2011. március 8.
138
222
43
Moszkva megabombával mérne csapást Kijevre

Magas rangú orosz tisztviselők és tudósok dolgoznak egy olyan támadáson Ukrajna ellen, amely Vlagyimir Putyin orosz elnöknek biztosan tetszik majd – írja a Bild. A sci-fi filmekbe illő tervek előkészületeit a lap hangfelvételekkel tudja alátámasztani.
A német Bild kedden megjelent cikkében ír arról, hogy a Roszkoszmosz korábbi vezetője, Dmitrij Rogozin, valamit a cég leányvállalatának, a Progress Űrrakétaközpontnak jelenlegi vezetője, Dmitrij Baranov közötti hétperces beszélgetés (amelyet idén januárban rögzítettek) azt bizonyítja, hogy Moszkva embertelen támadásra készül Ukrajna ellen.
Célpont: Kijev
A tervek szerint egy Szojuz hordozórakétát alakítanának át úgy, hogy az indítás után ne érje el a Föld körüli pályát, hanem hatalmas mennyiségű robbanóanyaggal megrakodva egy ukrajnai nagyvárosba zuhanjon. A német lap szerint a célpont Kijev lehet.
Rogozin és Baranov arról tárgyaltak, hogy a rakéta „kelet helyett északról” érkezzen Ukrajnába, azaz az Arhangelszk melletti orosz űrrepülőtérről, Plesszeckből, a kínai határon lévő Vosztocsnij űrrepülőtér helyett. Mindez azért lenne fontos, hogy nagyobb mennyiségű robbanóanyagot bírjon el. Baranov a lap szerint ezt úgy magyarázta, hogy keletről 7,5 tonna, északról 10 tonna lenne. Nos, a biztonság kedvéért levonhatunk egy tonnát, tehát 6,5 és 9 tonna.

...
„Beszéltem Vajnóval, elmondtam neki ezt a nagy dolgot, ami az Arhangelszki régióból jöhet. Elvileg nagyon érdeklődött. Megkért, hogy hétfőn mutassak be egy papírt, amelyet a főnöknek nyújt be ebben az ügyben” – hallható egy hangüzenetben Rogozin, amelyet Baranovnak küldött.
A Bild információi szerint Vlagyimir Putyint 2023. január 16-án tájékoztatták arról, hogy rakétatudósai és hatósági vezetői egy átalakított Szojuz rakétát akarnak kilőni egy ukrán nagyvárosra.
Arról azonban a német lapnak sincs információja, hogy Vlagyimir Putyin hogyan reagált a tervre, illetve hogy engedélyt adott-e a terv előkészítésére.
A Bild azt írja, már „hétfőn szembesítettük a németországi orosz nagykövetséget az állami tisztviselők baljós terveivel”, de semmilyen reakciót nem kaptak.

Ez annyira jó, de inkább elhiszem azt a hírt, amit nemrég olvastam:
Az aktuális Palesztin Izraeli konfliktus azért kezdődött, mert Putint rákbetegségeben kezelő izraeli orvosok rossz hírt közöltek vele, mire ő megharagudott és szólt a Hamasznak.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 701
113
Ukránok deszantolnak
1904225223_0:323:3066:2048_1920x0_80_0_0_67380fc1fcaf5a88d47be707d5409315.jpg

A múlt és a jövő jól megférnek egymás mellett
RIA_8525948.HR_.jpg


square_1280_4d9e478cd202acde8901bddd52517a9b.jpg

T-90M
1072986696_420:0:1500:1080_1920x0_80_0_0_6120ced53f5e37254e14df5a7bec250f.png

HSN-gránátvető
photo_448074-jpeg.webp
no megvannak a gyakorlatos kiképzőanyagos képeik minden évszakból.

Ahogy én látom a helyzetet.
ukrajna támogatás mögül kihátrál az USA nem fordít hátat és vágja rá az ajtót de kihátrál. elérte célját támogassa tovább europa.
De europának nincs már mivel támogatnia ukrajnát max pénzel de a pénzt nem lehet kilőni. ez esetben mit tud adni eurot amit europai gyártók részére tuud kifizetni ukrajna de nemigen van szabad gyártói kapacitás usa dollárba fizetne az eu akkor nem lenne gond mert azt bárkinél elkölti de még eurobol nyomtatna magának az eu addig a dollárt venni kell. (mint egy terméket kb) .
tehát europa most azzal néz szembe hogy vagy a leépített hadiipari kapacitások miatt vagy ukrajnát látja el fegyverrel vagy a saját készleteit erősíti (mivel a saját készletek jócskán megcsappantak ezért ez elsödleges kell legyen.) vagy tovább támogatja ukrajnát de ekkor mégnagyobb hiány keletkezik a készletekbe és be kell engednie más országokat hatalmakat az europai fegyverpiacra török koreai brazil (usa régota bentvan) izraeli.
most usa és izrael is kiesik a lengyelek már berendeltek mindenki más pislogik.
az europai hadiiparra jellemző hogy az oszágok külön külön sikeresebbek fegyvereladás terileg mint együtt egy unioba (unio sok piacot lekorlátoz meert valaki a sok közül nem szimpatizál adott állammal és ezért a többinek is követni kell ilyen van a natoba de ott sokkal szélesebb az a kör akinél előny ha nato kompatibilis a fegyverrendszer.)
a nato és eu korlátozások egyszerre már sok az europai hadiiparnak ezért is épült le. no meg a belpiaci eladások is csökkentek az örök béke jegyében.
lőszer lőszer nem csak ahhoz kell hogy megőljük az ellent hanem ahhoz is hogy visszatartsuk attól hogy megölesse magát kb. sokat lőni hogy ne tudjon mozogni. megfosztani a mobilitásától manőverképességtől. a kilőtt lőszerek egy jelentős részének nem az élőerő pusztítása az elsődleges célja (bevetésének alkalmazásának)
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 331
113
Az AFU az új aknamezők miatt kezdett harckocsikat és BMP-ket veszíteni Zaporizzsja irányában

Fokozatosan növekszik az AFU hátsó területei elaknásításának mértéke a Zaporizzsjai irányban. Az ukrán hadseregnek most már nemcsak az előrenyomulásnál, hanem a saját hátországában való mozgásnál is aknamezőkkel kell szembenéznie.

Mi történt?

Október 10-e óta a 128. hegyi rohamdandár, a 108. területvédelmi dandár, valamint a 116. és 117. gépesített dandár hátországi és támogató egységei elkezdtek embereket és felszerelést veszíteni a korábban biztonságos hátországi területeken. A Katonai Krónika szerint veszteségeket szenvednek az aknamezőkben, amelyek helyszínei folyamatosan változnak.

Ennek következtében az ukrán csapatok nemcsak páncélozott járműveket, hanem a könnyű páncélozott és nem páncélozott járművek jelentős részét is aktívan elveszítik. A 14 nap alatt legalább négy ilyen incidenst jegyeztek fel: kettőt Orekhova és Malaja Tokmacska térségében, kettőt pedig az AFU támadás fő irányától nyugatra, Zaporizzsjában, Stepovoje és Malaja Scserbakov térségében.

Hogyan volt ez lehetséges?

Feltehetően az új aknamezők a "Zemledeliye" távoli aknák mérnöki rendszereinek szélesebb körű alkalmazása miatt jelentek meg. A Military Chronicle részletesen beszámolt arról, hogy az ISDM-et október elején kezdték aktívabban


A szakértőktől kérdem: ha az oroszok esetleg áttörnének, ők mit tudnának kezdeni ezekkel az aknamezőkkel? Ugyanúgy hátráltatná őket, vagy nekik van elég felszerelés aknák hatástalanítására? Kikerülnék vagy utat robbantanának bele?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 862
113
Simplicius újabb elemzése:

Pár érdekes rész:

Dmitrij Medvegyev:
"A világ az Egyesült Államok vezetésével továbbra is a legmélyebb szakadékba csúszik. Olyan döntések születnek, amelyek egyértelműen jelzik nemcsak hordozóik visszafordíthatatlan mentális zavarát, hanem a lelkiismeret-maradványok elvesztését is. A döntések jelentősek és kicsik, de egyértelműen az egész társadalom betegségéről kiáltanak.

1. Biden „okos befektetésnek” nevezte azt a pénzt, amelyet az Egyesült Államoktól távol élő emberek halálára kellene költeni. Több tízmilliárd értékű további fegyverbeszerzésről beszélünk Ukrajna és Izrael számára.

2. A kijevi rezsim az UOC betiltása mellett döntött, elvágva az ortodoxokat az anyaegyház bölcsőjétől.

3. A francia belügyminiszter habozás nélkül elítél egy híres futballistát Palesztinát támogató posztjai miatt.

A hírek változóak, de a nyugati társadalom szerkezetének felgyorsult rothadását jelzik.

Okos és jó dolog a szükségtelen emberek halálába fektetni. Itt nincsenek szavak. Ez túl van a jón és a rosszon. És ez nem csak egy vén bolond demenciája, hanem az egész államéletük évszázados filozófiája.

Az eredeti templom betiltása Kis-Oroszországban piszkos politika, amely erősen keveredik kokainnal és sátánizmussal. Végül is Zelensky nem csak egy degenerált család vagy törzs nélkül. Nem csak egy mankurt, aki elfelejtette saját és mások történelmét is. A hatalomvágytól remegő Frankenstein bohóc, akit a vásárlók szórakoztatására teremtettek, és kész arra, hogy ne csak testét adja nekik a testi örömökért, hanem arra is, hogy a kereszténységet könnyedén elpusztítsa szülőföldjén.

És harmadik. Egy ideológiai irányzat bójáin túllépés már Nyugaton közvetlenül büntetendő. Részvétét fejezheti ki az izraelieknek, de nem a palesztinoknak. Nem szabad sajnálni őket. Ott mind olyanok, mint a terroristák, és ezrével hagyják meghalni. A gyerekek, a nők, az idősek egyszerűen fogyóeszközök.

Az ilyen kijelentések eredménye nyilvánvaló.

Az intifáda örökké tart.

Az egyház újjászületik, de a polgárháború vére és szenvedése által.

A szállított fegyverek mennyisége pedig előbb-utóbb minőséggé válik. A robbanásveszélyes szilánkos, halmozott, gyújtó és térfogati robbanó töltetek nukleáris töltetekké alakulnak...”
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F4150719e-ec39-42da-a5f3-3d5baea983fb_1280x708.jpeg



"Egy új számítás szerint megsemmisült az ATO (Terrorellenes Művelet – Ukrajna egyike a donbászi „háborúnak” az SMO kezdete előtti elnevezései között) egykori AFU-résztvevők, valamint a hivatásos katonák szinte teljes állománya. , az AFU-nak nem marad más, csak képzetlen sorkatona és zöld ágyútöltelék:

Az Ukrán Fegyveres Erők állományából gyakorlatilag semmi nem maradt: folytatódik az ATO-katonák letagadása

Az SVO kezdetén az ukrán fegyveres erők létszáma valamivel több mint 260 ezer fő volt, ebből 78 ezren vettek részt az úgynevezett ATO-ban. Az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után a kijevi rezsim több mozgósítási hullámot hajtott végre, amelynek eredményeként egyes becslések szerint akár egymillió embert is mozgósítottak.

Az UKROPSKY FRESH számításaiban Zelenszkij hivatalos nyilatkozatán alapul, amely szerint jelenleg több mint 700 ezren szolgálnak az ukrán fegyveres erőknél.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy másfél éves háború után gyakorlatilag semmi nem maradt a káderseregből, figyelembe vesszük azt az átlagos adatot, amely szerint a káderállománynak csak 30%-a maradt az ukrán fegyveres erőknél, amely a a nap elején 52 ezren vettek részt harcokban az orosz hadsereggel. Ami az ATO tiszteket illeti, itt is az SVO indulása előtti 30%-os átlagot vesszük: 15 600 fő.

Kiderült, hogy az ukrán hadsereg teljes létszámából a pályakezdő katonák száma mindössze 7,43%. Még kevesebb az ATO-tiszt: 2,23%."

Mit látunk? A donbászi büntetőerők nagy részét, amelyek az LPR és a DPR polgári lakosságát pusztították el az északi katonai körzet kezdete előtt, megsemmisítették. Hivatásos ATO-tisztek gyakorlatilag nem maradtak – szinte mindegyiküket likvidálták a másfél éves háború alatt."
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F3bff02a0-bed5-46bd-894f-da7fb797d76a_733x639.jpeg



"A legnehezebb helyzet Avdijivka közelében az AKHZ területén van.

A helyzet olyan, hogy most már senki sem irányítja őt fizikailag. Tűzvezetésünk van.

A megszállók minden kísérletét, hogy belépjenek oda és megvegyék a lábukat, véget vetnek kazettáink erőteljes támadásaival az ellenség ellen.

Ez az elmúlt napok alapforgatókönyve. A megszállók belépnek a területre, veszteségeket szenvednek el, a legjobb esetben pedig azok, akik túlélték, távoznak. De nagyon gyakran senki sem hagyja el.

A mi hadseregünk is veszteségeket szenved, mert egy ilyen ellenséges hordát sem lehet megállítani nélküle. A legjobbak hagynak el minket.

De az ellenség annyit veszít, hogy még egy teljes körű invázió első napjaihoz is hasonlítható.

Sztyepovoj irányában is súlyos harcok folynak a vasútért. Az irányításunk alatt áll, de az ellenség nem kíméli a felszerelést és az eszközöket a cél eléréséhez."

(...)

"Emlékezzünk vissza a legutóbbi jelentésből vázolt tervemre. Valószínűleg ez az, amit Oroszország megkísérel: megvetni a lábát az erőműben, hogy teljes tűzellenőrzést szerezzen az MSR (fő ellátási útvonal) felett.

Az RT ma közzétett videója először mutatja be a Salakkupac látványát. Láthatja, milyen magas a kólagyár, és mekkora tűzszabályozást enged meg magának az egész régióban, ha az üzem magasságában helyezkednek el."
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F2dcacad8-7d1f-49a0-9371-c1db9d1e4c50_600x338.jpeg

"A probléma az, amint láthatja, az üzem magasabb a vártnál, és potenciálisan akadályozza a fenti pirossal látható MSR-t. Ez rossz hír, mivel azt jelenti, hogy a Salakhalom befogása nem biztos, hogy közvetlen tűzvezérlést biztosít az MSR felett, és valójában ehhez az üzemet is be kell gyűjteni, legalábbis a legfelső részét, ahogyan azt a múltkor vázoltuk."

Apropó, a "Bradley-s térkép" az írásban - a videóval - elég szájbamagyarázós. Több ilyen kellene!

Lehet, hogy Nyugger is valami hasonlóval tudná magát örökösre "beNógrádizni" a "NERtévékbe", mert egy ilyen térképben-videó kombóval jól tudná szemléltetni a Ráczoknak és a többi nagyon okosnak, hogy hol és milyen harcok zajlanak. :D
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
158
1 773
93
A nyugat elérte célját, gyengítette az oroszokat, és sok évig nem fognak katonai veszélyt jelenteni a tőlük nyugatra lévő országokra. Évekig tart, még felépítik újra a haderejüket.
Miért is gyengítette?
A hadseregnek jó, mert van mit csinálniuk, ömlik a pénz.
Hadiiparukba ömlik a pénz, végre vannak húzó irányelvek.
A régi technikát kiszórják, jöhet az új.
Az új technikát kipróbálják, ahol kell ott fejlesztenek, átalakítják.
Rengeteg tapasztalatot szereznek a NATO fegyverekkel kapcsolatban.
A NATO eljárásokat is éles helyzetben tesztelik.
A rengeteg zsákmányolt fegyverhez, főleg gyalogságihoz jutnak, ezért rengeteg ötlethez is hozzájutnak.
A sok, semmirekellő tisztől is megszabadulnak, nem kell velük bajlódni, hogy mi legyen velük, remélem érthető...
A saját harceljárásukat is végre felül fogják vizsgálni és a bekövült hibákat, ha lassan is, de kukázni fogják.
Pörög az emeltáras nyersanyagüzlet.
A bevállt fegyvereiknek is jól fog jönni a marketing.
Megint bizonyítva van, hogy a Nagy Honvédőháborút miért nem szabad elfelejteni, miért ünneplik, milyen volt a náci terror, a mostani náciktól is mire lehet számítani, stb stb!
A felsorolást még lehetne folytatni.

Itt aki igazán meggyengült az a balf@sz EU...
Még az USA is jól járt, mert a sok raktári hadainyagot kiszórták, újat kell venni.
Az USA még a sz@r fejlesztéseket is rátudja szórni a csatlósaira.
Az USA még több F-35-ötöst fog eladni a csatlósainak.
Majd a BRICS meg az USA szépen lenyúlják a még meglévő EU-s érdekeltségeket.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 397
113
Az AFU az új aknamezők miatt kezdett harckocsikat és BMP-ket veszíteni Zaporizzsja irányában

Fokozatosan növekszik az AFU hátsó területei elaknásításának mértéke a Zaporizzsjai irányban. Az ukrán hadseregnek most már nemcsak az előrenyomulásnál, hanem a saját hátországában való mozgásnál is aknamezőkkel kell szembenéznie.

Mi történt?

Október 10-e óta a 128. hegyi rohamdandár, a 108. területvédelmi dandár, valamint a 116. és 117. gépesített dandár hátországi és támogató egységei elkezdtek embereket és felszerelést veszíteni a korábban biztonságos hátországi területeken. A Katonai Krónika szerint veszteségeket szenvednek az aknamezőkben, amelyek helyszínei folyamatosan változnak.

Ennek következtében az ukrán csapatok nemcsak páncélozott járműveket, hanem a könnyű páncélozott és nem páncélozott járművek jelentős részét is aktívan elveszítik. A 14 nap alatt legalább négy ilyen incidenst jegyeztek fel: kettőt Orekhova és Malaja Tokmacska térségében, kettőt pedig az AFU támadás fő irányától nyugatra, Zaporizzsjában, Stepovoje és Malaja Scserbakov térségében.

Hogyan volt ez lehetséges?

Feltehetően az új aknamezők a "Zemledeliye" távoli aknák mérnöki rendszereinek szélesebb körű alkalmazása miatt jelentek meg. A Military Chronicle részletesen beszámolt arról, hogy az ISDM-et október elején kezdték aktívabban


A szakértőktől kérdem: ha az oroszok esetleg áttörnének, ők mit tudnának kezdeni ezekkel az aknamezőkkel? Ugyanúgy hátráltatná őket, vagy nekik van elég felszerelés aknák hatástalanítására? Kikerülnék vagy utat robbantanának bele?
Egyrészt tudják, hogy hová szórták őket, másrészt pedig olyan aknákat használnak, amelyek vagy távolról, vagy/és időzítve deaktiválódnak.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Itt aki igazán meggyengült az a balf@sz EU...
érdemes mindössze 10 évet visszamenni az időben, amikor az eu volt a világ legnagyobb gazdasága, szép növekedési mutatókkal és kilátással oroszország közép- vagy hosszabbtávú integrációjára (lisszabontól-vlagyivosztokig terv)
aztán jött a maidan a migrácshullám a brexit majd a bevonulás és a szankciópolitika, az eredmény meg az eu mai helyzete a világgazdaságban világpolitikában és főleg ezek kilátásai a jövőre nézve
az eu nem csak arra képtelen hogy védje érdekeit, arra is képtelen hogy azokat egyáltalán megfogalmazza
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Elfoglalt ukrán lövészárok Prijutnétól északkeletre (sok hulla):
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 846
35 419
113
☄️☄️☄️☝️
Az orosz hadsereg olyan rendszereket kapott, amelyek öt nap alatt 24 ukrán repülőgépet lőttek le. Ezt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentette ki.

A katonai osztály vezetője találkozott a Vostok erőcsoport egységeinek katonai személyzetével, akik állami díjakat kaptak. A miniszter kiemelte az ellenséges légierő harci repülőgépeinek nagy veszteségeit.

"Vannak olyan komplexumaink, amelyek öt nap alatt huszonnégy repülőgépet lőttek le" - mondta Sojgu a védelmi minisztérium sajtószolgálatának
☄️☄️☄️